Гладната руска курица, търси полезни банкови идиоти зад граница

http://ehorussia.com/new/node/12218

 

Спецоперация „Еврооблигация”

 

Забелязахте ли, колко много съобщения и изявления има за плановете на Русия да пусне еврооблигации? По този въпрос, през последните дни се  изказаха прессекретарят на президента, заместник министър-председател,  министърът на икономическото развитие, и разбира се, министърът на финансите. Създава се впечатление, че става въпрос за мащабно макро-икономическо и финансово събитие.

 

Но това впечатление е погрешно. Пускането на емисии държавни облигации на международния капиталов пазар, е често срещано явление. В последните дни, например, Ирландия, Португалия, Унгария, Япония и  Колумбия, също заеха пари. Няма нищо особено при еврооблигациите. Вече половин век така се наричат облигациите, които емитентът пуска извън собствената си страна и във валута, различна от неговата. Този термин няма нищо общо с еврозоната и нейната валута.

 

Обикновено, за еврооблигациите следят само професионалните инвеститори. Но в този случай, повишен интерес показват, както руските, така и западни политици, а също и медиите.

 

Каква е причината? Разбира се, не е в обема на емисията. Няма нищо необичайно в емитирането на ценни книжа за 3 милиарда долара, особено, когато става въпрос за такава голяма държава, каквато е Русия. Само за сравнение: наскоро Porsche пусна корпоративни облигации на стойност 1 милиард евро.

 

Сумата не е важна, важно е завръщането на Русия на пазара на външни заеми, на който тя не се е появявала от 2013 г. По-скоро, в причините за планираното завръщане. Икономическият мотив е очевиден: страната се нуждае от твърда валута, тъй като има много голям бюджетен дефицит, а валутните приходи намаляха поради ниските цени на петрола.

 

В такава ситуация е възможно, разбира се, да продължи тегленето на  средства от резервните фондове, но много по-разумно е да се вземат пари на заем на международния пазар, при изключително ниски лихвени проценти, а изгладнелите за висока възвращаемост инвеститори, едва ли  ще искат от емитиращата страна твърде висок процент.

 

Въпреки това, икономическите съображения в този случай, мисля, не са най-важни. В противен случай, няма да има толкова голям пропаганден шум около тази скромна сума. Какво са 3 милиарда долара за изпадналата в тежка рецесия руска икономика? Мостът до Керч ( съоръжението, предвидено да  преодолее изолацията на Крим – бел. ivo.bg) ще глътне повече. Международните валутни резерви на Централната банка само за една седмица през март се увеличиха с почти 6 милиарда долара.

 

Основната цел на предстоящата емисия е политическа: демонстративно заобикаляне на финансовите санкции. Това е разузнаване с бой, в който да се види до каква степен е възможен разкол сред западна банкова общност и  използването му за да оказване на натиск върху Брюксел и Вашингтон.

 

В крайна сметка, каква е идеята? Кои лидери на световната финансова индустрия – за обичайните в такива случаи щедри хонорари – ще участват в схемата с руските държавни облигации. Прави впечатление, че покани са  изпратени  едновременно на 20 чуждестранни банки. Всички са американски и европейски, а не китайски и други азиатски институции, както е логично да си помислим след обявения от Русия завой на изток.

 

В отговор властите на САЩ и ЕС препоръчаха на банките си да не приемат предложението, за да не се нарушава режима на санкции. Вярно, формално няма официални санкции срещу държавата Руска федерация, а само срещу отделни принадлежащи и производствени и финансови компании. Даването на пари назаем на руското министерство на финансите, по принцип, е възможно, но няма гаранции, че то няма да ги предостави на компании от санкционния списък.

 

Целта на специалната операция, наречена еврооблигации, е опит да склони една или друга западна финансова институция към сътрудничество, предлагайки му, да речем, отстъпки или конкурентни предимства за бизнеса и в Русия. По този начин, тези банки, в действителност, ще бъдат включени в борбата против санкциите.

 

Крайната цел на Кремъл, за чието постигане се използват всякакви политически, дипломатически, икономически и други лостове е: до юли, когато ЕС отново ще разгледа въпроса за удължаване на секторните  икономически санкции, да се стигне до премахването им. Емитирането на еврооблигации е част от тази мащабна кампания. Възможността за попълване на хазната с няколко милиарда, е приятен, но все пак страничен ефект.

 

Андрей Гурков

http://ehorussia.com/

 

7 мнения за “Гладната руска курица, търси полезни банкови идиоти зад граница”

 1. Още в средата на м. март т.г. Европейската комисия препоръча на европейските банки да игнорират сделки по закупуване на руски еврооблигации. Преди това от подобни сделки се отказаха и американските кредитни учреждения. Ако европейските банки изпълнят препоръката на ЕК, е възможно Москва да се откаже от продажбата на ценни книжа, съобщи тогава Financial Times.

 2. И едно допълнение. В началото на февруари т.г. Министерството на финансите на Русия е отправило запитване до 28 банки, но отговор все още няма. За последен път Русия е излязла на международния пазар през септември 2013 г. Тогава продаде ценни книжа за $7 млрд. Сделки извършиха “ВТБ Капитал”, Deutsche Bank, Barclays, Royal Bank of Scotland, Газпромбанк и “Ренессанс Капитал”.
  По думите на министъра на финансите Антон Силуанов, тази година Русия ще се опита да продаде еврооблигации за $3 млрд в един транш.

 3. Нека всички с путолъчки в сърцето да си купят!Така веднъж завинаги да се преброят! Боко да е пръв(само да не е с държавни пари )!

 4. Скъсване с Русия.

  Всякак.
  Спортно – не ходете с анцузи по улиците и не взимайте допинг.
  Културно – не ходете да гледате любимия на Стамбо деветет и девет-годишен Йосиф Кобзон с перуката и не вярвайте на простите военнопрестъпници Путин, Лавров, Захарова и Исаков. Те ви лъжат.
  Трето – скъсване с Русия политически. Ама с охулване за вековните и свинщини и искане на репарации поне за последните век и половина. И за обесването на Левски – още толкова.
  Руски червени свини, кога ще си платите дължимото?

  Плюс разрушаването на паметниците ви. И за това трябва да платите.

  Руснаци, толкова ви мразим, колкото не можете да си представите. И всички по света ви мразят повече.

  Най-голямата джамия в Европа сте.
  Новото име на Русия е Ислямската държава. Те са. Вижте ги. То друго няма. Да не се чудят спецслужбите по света и у нас от кого да се пазят.

  Пазете се от Русия. Това е коренът на Злото. В Сирия, Колубия и КНДР.

 5. Ама разбира се.
  Руснаците се връщат към корените си.
  Терорът – да го кажем и обясним.

  Няма да почваме от Адам и Ева, но болшевишкото зло идва от изостаналост.
  Мразят Цивилизацията, опитват се да я настигнат чрез Беломорканал с робски труд и не става.
  Идва информационната ера.

  Какво следва.

  Ислямската измислена конфигурация.

  Русия трябва да се унищожи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.