Авто(р)реклама

Мъжете, които познават жените: Иво Инджев

https://ivo.bg/wp-admin/post.php?post=17107&action=edit

30-03-2016 Текст: View Sofia/Зорница Митин Фотография: Личен архив 4

Иво Инджев е колоритен, разнороден и многолик човек. Зад гърба си има интересни и достойни образование, минало, награди и отличия. Поставил е на местата им много книги, думи, хора. Потопен завинаги ще си остане в политиката и журналистиката. Бил е кореспондент на БТА в Бейрут, след което и неин главен редактор, както и на вестниците „Експрес” и „Демокрация”. Бил е вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти, коментатор в радио Свободна Европа, автор и водещ на обществено-политическото предаване „В десетката”. За 61-годишния си житейски път Иво Инджев е минавал през какво ли не, сблъсквал се е с кого ли не, бил е какво ли не… Ние днес обаче ще ви покажем едно друго лице на политически обвързания до края на живота си журналист. Едно лице, което също до края на живота си ще остане обвързано със своите деца. Ще ви покажем таткото, родителя Иво.От двата си брака Инджев има 5 деца, 4 от които… момичета. Първите 3 деца са от брака му с германката Регина – Ани, Ива и Волен. След това „идва ред” и на Елена и Нина от втората му съпруга, оперното мецосопрано Росица Павлова, вече и с –Инджева. И ние ще опитаме да разберем как един мъж на 20, на 30, на 60 години живее и разбира жените на 12, на 15, на 20 и 40 няколко годни.

На снимката горе – Иво с дъщерите си Елена и Нина

V.S. Какво е различното в това да бъдеш баща на 20 и няколко и да станеш отново татко на 50 години? Кои са плюсовете и минусите?
И.
Различно е поради натрупания опит, но е еднакво в едно отношение: няма минуси, има само плюсове.

V.S. Откриваш ли лично за себе си разлики, и кои са те, в начина, по който си възпитавал децата си от първия брак и променили ли са се сегашните ти възгледи оттогава?
И.
Променил съм се в много отношения през годините, но не и по отношение на възпитанието на децата (си). Толкова съм щастлив от резултата от първата реколта (което не е само моя заслуга, а и на майката на децата ми), че нямам причина да измислям нови методи и при втората.

Със съпругата му Росица

V.S. Имал ли си моменти на „слабост” във възпитанието на децата ти, за които въпреки че си осъзнавал, „че така не е редно”, си позволявал да се случват и си им ги „разрешавал”? (например – обичат кола, но е вредна, обожават шоколад, но не е полезен, харесват татуси, но още са малки… и други подобни).
И.
Те са ми толкова голяма слабост, че би било странно да не съм проявявал моменти на слабост. Най-силните моменти във възпитанието винаги са свързани с личния пример, но понеже намирам резултата за възхитителен, направо ми е неудобно да продължа по темата…

V.S. Какво иска едно момиче през миналия век и какво – в днешни дни? Коя е разликата в нейните желания и интереси?
И.
С риск да разочаровам очакванията за оригинален отговор, ще отговоря с най-голяма баналност на света: любов. Най-напред е важно да я получи от семейството си. Ако зареждането на батериите е било успешно, през целия си живот Тя ще генерира любов, съпричастност, майчинство, топлина и прочее животоспасяващи човечеството импулси, благодарение на което нашият вид оцелява дори и в ледниковата епоха.

V.S. Как успяваш да „угодиш” на всички жени покрай теб?
И.
Никога не успявам. Но се старая и се надявам някой ден да постигна съвършенството.

V.S. Мислиш ли, че си „ходещ наръчник” за възпитаване на дъщери? Какво би посъветвал днешните татковци да/не правят с момичетата си? А майките им?
И.
Много е просто – да четат това интервю.

V.S. Как разбираш, че дъщеря ти е пораснала?
И.
Когато ме постави пред избор дали да си доведе гаджето с преспиване или да отиде при него със същата цел. Избирам първото. Оказа се, че това е най-успешният ми ход в живота, от гледна точка на съхранената взаимна любов, с моите пораснали момичета – научих го от техните зрели отзиви (родители, не правете това у дома, ако не сте готови за подобно изпитание!).

V.S. Кое е нещото, заклеймено като „женска работа”, което ти обичаш да правиш?
И.
Правя и мога всичко без раждането и кърменето. И ми доставя удоволствие да доставям удоволствие по този начин на любимата си жена. Ако перифразирам една спорна парадигма за любовта на мъжа, която минавала през стомаха му, то любовта на жената (по същата опростена логика и със същата спорна логика) минава през образа на съпруга, който мие чиниите. Бас ловя, че действа (не че обичам да мия чинии, но обичам жена си и обичам тя да ме обича).

V.S. Успяваш ли да разбереш, когато някое от момичетата се опитва да „послъже”? Как се издават жените?
И.
Аааа, не, няма да си издам последните средства за съпротива срещу момичешкия чар. И без това съм повален, победен и (почти) безпомощен, поне да ми остане самочувствието, че мъничко контролирам положението. Иначе жените са големи хитруши. Ние, косматите, сме по-примитивни и в това отношение. Жените не се издават лесно. За да ги „хванеш”, трябва да ги подозираш и дебнеш, а това е вече (почти) провал на връзката с една жена.

V.S. А усещаш ли ги, когато много искат нещо – подмазват ли се, угаждат ли ти… Какво опитват да направят, за да „те купят”?
И.
Много обичам да ме подкупват и да се правя, че не разбирам. Не само уважавам, но и поощрявам момичешкото кокетство. Това е момичешкият еквивалент на момчешкото перчене с мускули. Оръжие в живота.

V.S. За толкова години съжителство с толкова момичета покрай теб, успя ли да разбереш какво искат жените?
И.
Любов – в широкия смисъл на думата, който въображението може да разгърне.

V.S. А в твоите очи „те” от какво си въобразяват, че имат крещяща нужда и си мислят, че задължително (трябва да) искат?
И.
Е, пак ще съм банален и няма да кажа нищо ново, но сигурността е движеща сила в търсенето на пристанище от страна на всяка жена. Същевременно търсенето на баланса между сигурността и любовта е проклятието на т.н. слаб пол.

V.S. Коя е най-голямата заблуда, в която жената изпада?
И.
Зависи дали е умна… В това отношение няма разлика между половете. Ако си тъп по рождение не помагат нито гримовете, нито мускулите.

V.S. Кое хубаво качество в себе си днешната българка не вижда и защо, според теб?
И.
Малко ми е трудно да застана пред огледалото от името на българката, пък и тя има хиляди лица.

V.S. Как правиш комплимент (под каквато и да била форма) на своите момичета – малки, големи и още по-големи?
И.
Нямам никакъв проблем да им кажа истината – ти си най-сладката на света.

Роси, Иво, дъщерите му Елена и Нина, Ани (от първата реколта) и двамата му внука

V.S. Виждал ли си оазис в очите на сина си и „съюзявали” ли сте се понякога? А той как се чувства като брат на 4 сестри и дали те е ревнувал от тях?
И.
Никога. Дано не съм му навредил.

V.S. Ако трябва да определиш жената като предмет, цвете, птица, животно и състояние (агрегатно, душевно, ментално), кои ще са еквивалентите й и защо?
И.
Най-ми харесва „като животно” (шегувам се, но не съвсем, защото ние всички обичаме животните, нали).

46 мнения за “Авто(р)реклама”

 1. Страхотна снимка! Да сте живи и здрави още много, много години! Поздрави от един демократ криещ се зад името на един покоен садист

 2. Симпатяги! 🙂 Да сте живи и здрави!!!

 3. V.S. Мислиш ли, че си „ходещ наръчник” за възпитаване на дъщери? Какво би посъветвал днешните татковци да/не правят с момичетата си? А майките им? И. Много е просто – да четат това интервю

  Радвам се, че има поне един човек, с чието мнение съм 100% съгласен ( и не само по тази тема). Дано има повече такива хора, но за съжаление, за да достигнеш до този начин на мислене, първо трябва да си го осъзнал и след това да го изстрадаш, а опитът ми показва, че готовите рецепти не се възприемат и второ – никой не вярва, че успехът се дължи на любовта (а тя е най-трудна за разбиране).

 4. Поздрави! Завиждам благородно! :)Пожелавам всичко най-хубаво на Вас и цялото Ви семейство!

 5. С най-добри и искрени пожелания за здраве и успех, на цялото многолюдно и сплотено семейство.

 6. На живо сте още по-възхитителни!Забелязал съм го отдавна – любов и гордост от принадлежността към фамилията струи от лицето на всички ви!При вас радостта от споделената заедност не е мимолетен миг, а състояние!
  Бъдете здрави и все така обичащи и обичани!
  Ваши – сем. Тинкови

 7. Бъдете здрави! Всичко останало си го имате, както се вижда на тези прекрасни снимки. Май не знам друг българин да има пет деца, Вие сте щастлив човек, г-н Инджев. Пожелавам Ви поне двете Ви дъщери от “втората реколта” да останат и се реализират в такава България, за каквато Вие се борите. За тях ще е гордост, че дължат това на баща си. (То аз се гордея с Вас, та какво остава за тях…).

 8. Това се казва: Да ти се изсипе на главата Божията благодат! Ярък пример за това,което с пари не се купува. Бъдете все така благодловени!!!

 9. Шапка ти свалям Иво, желая много здраве, радост, късмет на задружното ти семейство!
  Аз съм по-възрастен, имам трима сина и двама внуци…поне засега.

 10. За пръв път Ви виждам в тази,бих казала,интимна среда,г-н Инджев,освен на
  прекрасно изпълнение в зала “България”!
  Бъдете живи и здрави,заобиколени от любимите си хора!

 11. Радвам се за Вас! Радвам се за вас!!!

 12. Отдавна съм разбрала, че на “големите” (истинските, мъжествените) мъже им се раждат предимно момичета. Нещо като природен закон.

 13. Познавам господин Инджев само от блога. Разбрал съм го като безкомпромисен.
  При това голямо и хармонично семейство виждам, той е безкомпромисен и в любовта.
  Когато даваш любов, винаги получаваш повече. Под любов разбирам тази спойка между хората, която ги прави винаги щастливи и изпълнени с положителен заряд.
  Беше му зададен много интересен въпрос, на който не само, че отговори безупречно, но и ме възхити с простотата и естествеността на съждението!
  Радвайте се на прекрасната среда която сте създал, господин Инджев.
  Вие я зареждате с позитивен пример, и тя Ви отговаря в резонанс.
  Така и ние се зареждаме с положителна енергия, а тя в момента е изключително необходима на българите!
  Пожелавам Ви да сте жив и здрав, останалото Ви заобикаля.

 14. Иво,
  Ти си най-щастливия човек на тази земя! Господ ти е дал всичко, от което има нужда човек и което не се купува с пари – прекрасно семейство, прекрасни дъщери, любовта и уважението на близките и приятелите ти! Едва ли може да има по-красива снимка от показаната на семейството ти – любящата съпруга, прекрасните ти дъщери и внуци! Пожелавам здраве, щастие и любов на всички ви!

 15. Един рицар не е достъчен, за да измие чиниите на всички тези великолепни дами… особено когато конят/ перото пръхти неудържимо.
  Необходима ‘случайност’ е, че първите внуци са мъже!

 16. Много, много любов струи и измежду редовете, и от снимките! Да сте живи и здрави цялото семейство, да не ви достига хорската злоба и завист!
  Скомно мога да кажа, че поне в едно нещо приличам на Вас – и на мене на 50-годишна възраст ми се роди щерка ( първородния ми син беше на 12 )! За нито един момент не съм се колебал дали да я бъде или не, някак си бях абсолютно сигурен, че ще е момиче! И аз като Вас осъзнах, че няма възрастова граница в това един мъж да бъде любящ и щастлив баща!

 17. Най-важното,а в същото време е и най-простото нещо в живота – просто любов…

 18. Когато един мъж прави качествено нещата в живота си , като например журналистика за която трябва да се има Гражданско и професионално самочувствие и Куража да те конфронтират ежедневно със себе си реликти от комунистическата ера с чугунени израстъци наместо глави … то няма как да не прави и качествени наследници на българският род . Качество което не се накърнява от количеството : ))) На добър час със деца и внуци умножени по много поводи за красиви и светли емоции ви желая г-н Инджев ! …

 19. Благословен сте Г-н Инджев, любов и деца, какво още трябва на човек? Всички бъдете здрави и щастливи!

 20. Всичко сте казали но само аз(?)съм вкусил от гювеча измайсторен от Роси. Беше с бамя, зеленчук който органически не понасях до него момент. Е, вече ми е от любимите ястия. Салатите на Иво са ноторно известни. Само дето самият той заради пустият дефицит на времето обядва за отрицателно време. Дечицата са сладурани напълно вписващи се в хармонията на семейството.

 21. И аз бях на 53 когато ми се роди четвъртото дете. Другите са две момичета и едно момче. Та, момчето дойде при мен преди да се роди четвъртото и ми казва: ‘ тате, ако е пак момиче, хайде да си събираме багажа и да се махаме от тук’
  Момиче беше и сега синът ме е нетделен от нея.
  Хубаво е да има много деца. Това е най-доброто което ми се е случвало.
  Късмет Иво!

 22. Да сте живи и здрави Вие и семейството Ви, г-н Инджев !

 23. Иво, щастлив и богат си с многобройното си любвеобилно семейство. Бъдете благословени!

 24. Господ вие е дал много . Постигнали сте в живота също много неща.Пазете ги.Затова имате самочувствието да изказвате собствени позиции и да давате насока на поведение.Хората ви обичат и уважават.Какво повече.
  Следвайте своя път за да ви следва и обществото.
  Бъдете здрави.
  И все така непримирим.

 25. Бъдете живи и здрави и все така усмихнати! Освен на тези красиви деца сте духовен баща и на цяло прогледнало поколение…

 26. Опитвам се да си представя какво изпитват русофилските тролове, когато гледат тези щастливи семейни снимки “а ла чорбаджи Марко (от романа “Под игото”) с многобройната си челяд под лозницата?
  Но така си е, онова, което човек САМ си направи, никой друг не може да му го причини 🙂

 27. От това по-хубаво няма. Поздравления, Г-н Инджев. Бъдете живи, здрави и благословени.

 28. Дори само снимките да бяха, те казват всичко! Прекрасни сте!!! Бъдете живи и здрави! Много успехи и късмет на всички ви!

 29. Бъдете живи и здрави! Излъчвате любов и получавате в ответ още повече, умножено по броя на всички нас, които ви обичаме!

 30. Не съм изненадан,но съм силно впечатлен от отговорите на г-н Инджев.Те съдържат опита ,интелекта и житейската мъдрост,натрупана през годините.Ако може с една дума да се характеризира най- същественото,то е ЛЮБОВ,което е видно от снимките!От сърце желая здраве и щастливи бъднини на на тези мили хора!!

 31. Г-н Инджев бъдете живи и здраи !Децата са най голямото богатство , нека винаги да ви радват, а като дойдат и останалите внуци вие със съпругата ще сте милионери.Да доживеете и правнуци да ви радват.

 32. Поздравления!
  Така е, когато на човек всичко му идва отръки!

 33. Коментарите тук ми стоплиха душата.
  Блогът се изпълни със себе си.

 34. Желая Ви щастие, г-н Инджев.
  Вие сте го намерили, браво.

  Но доста хора харесваме другата гледна точка на Доналд Трамп:
  “На жените гледам като на част от кухненското и спалното шумене.”

  Те намаляват смелостта ни, бих добавил.

 35. Извинете, моля, да добавя.

  ” …част от неизбежното кухненско и спално шумене и оцапване.”

 36. Г-н Инджев, да са Ви живи и здрави децата и внуците, да дочакате и правнуци дори!
  И да не пускате идиотските коментари под статиите Ви – няма смисъл да ни тормозите с безпочвени и обидни мнения на дребни и нещастни хора.

 37. Всички тези думи, които читателите на блога са споделили, са малък комплимнет за мен и онова, което се е получило като разговор между мен и Иво!…
  Изключително много се радвам на тази позитивна аудитория! 🙂 Нужна ни е усмихната и доброжелателна нация, а не мразители, оповаващи се само на миналото, каквото и да е то…

 38. Към Зорница Митин

  Яяя, каква хитруша сте! Изчакахте да видите какви са коментарите… и чак тогава се включихте. Закачам се, разбира се 🙂 Благодаря за интервюто. Бъдете здрава!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.