Дивият руски капитализъм се бори ( и в България) пропагандно срещу западния либерализъм

Във в. „Труд” се появи статия на проф. Проданов, която е част от мащабната пропагандна атака в рамките на хибридната война, чийто плацдарм са кремълските опорни точки за борба срещу западния либерализъм, разглеждан в Москва като антипод на новата руска идеологическа мантра за добрия „руския свят” и евразийството като „спасение” от капитализма.

 

Понеже в Русия се вихри див капитализъм обаче, чиято специфична особеност е нетолерантността и нетърпимостта към различните, заедно с погазването на политическия плурализъм и свободата на словото, новите борци срещу капитализма са се вкопчили в синонима „либерализъм”. А и как да клеймиш капитализма в днешно време от комунистически позиции, когато комунистически Китай превърна държавния си капитализъм във феноменален икономически успех, на който се възхищават издънките на комунистическото ни минало?! Друго си е да напцуваш с руски акцент „либерализма”. „Либерализъм” звучи като някаква разхайтеност, абе направо хомофилия, противоестествена за хомо сапиенса с по-развито източно кълбо на мозъка от западното, което предопределя тъпотата на западняците.

 

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5432875

 

Няма да влизам в задочен спор с професора относно фактологията на описните от него глобални ужаси, които мачкат с меките си либерални китки модерния свят, според него. Ще приема на доверие сведенията му за съотношението между бедните и богатите ( вкл. в страните, чиито бедни са обект на завист от милиарди хора в други страни), макар авторът да не се е позовал на нито един източник ( те на Изток не обичат източниците- дай им да громят западниците ей така, от душа ).

 

Имам обаче някои забележки относно „спестени” от професора факти от нашето минало, когато се искаше да се борим срещу богаташите в името на равенството и то така, че камък върху камък да не остане от света в името равенството, прокламирано като крайна цел на комунизма.

 

Човек трябва да е доста късопаметен, за да не си спомня, че в НРБ ( за СССР да не говорим) богатите червени барони живееха в точно такива затворени комплекси, които сега професорът сочи като белег за неравенството в обществото (ни) , едва ли не възникнали по вина на либерализма. Ще да се били големи либерали другарите и другарките, които живот си живееха зад високите стобори на резиденции и жилищни сгради десетилетия наред. А и цялата соцдържава беше един затворен жилищен комплекс , заграден с телени огради, мини и гранични бразди, само че охраната целеше от затворения комплекс да не избягат робите на труда, както сториха милиони от тях на мига, в който падна желязната завеса.

 

Ако днес охраната на частни затворени комплекси се поема от частни пазачи, за което им се плаща от частни джобове, то в НРБ живата бариера срещу „народната любов” в затворените комплекси на богатите соцвеличия се осъществяваше и плащаше от бедния народец, държан на ръба на жизнения минимум чрез уравнивиловкатата (съветската дума тук е неизбежна) ,  характерна за пещерния комунизъм, представящ това масово запушване на усти с комат хляб като „липса на безработица”. А пък народецът викаше саркастично: никой не може да ми плати толкова малко, колкото малко му работя- те ни лъжат че ни плащат, ние ги лъжем, че им работим.

 

Някой има ли съмнения, че ако по времето на НРБ съществуваха днешните технически възможности за охрана на затворените комплекси за правоимащите ( както се наричаха по документи класовите висши същества в уж безкласовото ни общество) , то комплексираните на тема „технически прогрес” червени богаташи нямаше да се възползват от всякаква електроника, както правят днес всички, които могат да си я позволят?

 

Апропо, стремежът на човека да се огради и предпази няма нищо общо с феодализма , до който опира в прозренията си професорът , а е атавистичен белег на човешките същества от как свят светува.

 

Но всичко вметнато дотук е нищо в сравнение с „пропуска” на професора да отбележи, че приписваните на западния либерализъм ужаси на социалното разделение всъщност са характерни за дивия днешен руски държавен капитализъм, при който пазарните механизми уродливо съжителстват с монархическия по своя характер автократизъм на йерархичното общество, на върха на което седи и управлява еднолично самодържецът от Кремъл.

 

Избирателният подход в обрисуването на „неофеодализма” като проекция на западния либерализъм, при който съзнателно се избягва разговорът за свободата на личността и сменяемостта на властта в света на либералната демокрация, иде да прикрие грозната картинка на деспотизма в обществено-политическата сфера в руския капиталистически свят, където богатите не само (също) се обграждат със стени , охрана и технически бариери от бедните, но и си имат държава, която ги пази за сметка на държавния бюджет.

 

А тъкмо тази разлика обяснява, защо Русия е световен шампион по брой на гражданите, които искат да избягат в САЩ и чакат със стотици хиляди на опашка за съответните визи – в прогресия, която нараства по – бързо от тенденцията към разслоението между бедни и богати в света.

 

Другарите и другарките, които се борят да угодят на генералната линия в руската пропаганда срещу либерализма, заменил капитализма в това отношение като термин, правят същото, което по команда на Сталин правеха и правят по идеологически причини всички, употребяващи термина „фашизъм” ( едно чисто италианско явление) вместо „националсоциализъм”- заради неудобството от прозрачната етимология на термина. Не могат и не желаят да обясняват собствения си комунистическо-социалистически провал, който наистина е глобален и универсален, доказан чрез факта, че няма изключение, няма пример с обратен знак. За компенсация громят врага.

 

Достатъчно ясно признава това един друг рублофил, който обяснява с присъщия на „шопа” цинизъм ( сакам на Вуте да му е зле) защо е зает да клепа либерализма, без да може да похвали социализма. В интервю за Клуб Z журналистът Иво Христов заявява на 12 април тази година: „Признавам, че няма убедителен ляв икономически експеримент в последните години, а скандинавският модел ерозира , но е също толкова очевидно, че действащият неолиберален модел ни води към социален взрив и екологична катастрофа.”

 

Ето това е квинтесенцията на есенцията от миризмата на „загниването на капитализма”, с която се опитват да отклонят вниманието (си) от вонята на отдавна разложилия се труп на СССР, първата в света държава на работниците и селяните, която стана и първата империя , разпаднала се без нито един изстрел на външни врагове срещу нея, а умря от собствената си уродлива несъстоятелност, придобита по рождение. На прераждането на този труп под формата на Велика Русия се опитват да служат и жреците на борбата с либерализма у нас, но всичко което могат да постигнат, е да вредят на развитието на България в полза на лешоядите, ръфащи от демократичната трапеза само най-тлъстите мръвки за лично угояване, докато огризките оставят на отговорно пазене на човките на пропагандно-политическия слугинаж.

18 мнения за “Дивият руски капитализъм се бори ( и в България) пропагандно срещу западния либерализъм”

 1. Страхотно!
  Колкото до праФесАри продановци и ивотомовци ” ти царю и вие Джурналсти” на тях “подарявам” статии демонстриращи за н-ти път отиването у киреча на възлюбената матушка. Която стигна до там нарицателната за бедност и изостаналост Нигерия да им се подиграва от въжделената от тав. Лайнорова трибуна.
  «Ваши представления о сферах влияния коренятся в девятнадцатом веке и не работают в современном мире, современный мир намного сложнее», – сказал представитель Нигерии представителю России Чуркину (наградил же бог фамилией!) на заседании Совбеза ООН ровно два года тому назад.

 2. Честит рожден ден!(малко със закъснение)
  Искрено Ви желая много здраве и щастие за цялото Ви семейство!
  А това което пишете,Ви нарежда сред най-достойните БУДИТЕЛИ на нашето съвремие!
  Зная, че като мен мислят още много Ваши читатели, затова Ви желая успех!
  Бог да Ви благослови!

 3. http://downtrend.com/robertgehl/in-socialist-paradise-theres-not-enough-toilet-paper

  Публикувам този линк в отговор на маймуната псевдо професор проданов и подобните му.
  Във Венецуела, една от най-богатите на енергийни ресурси страни, социализЪмът достигна нови магистрални върхове. Вече нямат и достатъчно тоалетна хартия! А, режима на тока там няма какво да го коментирам. Венсеремос, нупагадита! Вие успяхте за пореден път!

 4. от разложения труп на ссср не мисля ,че нещо може да се “прероди” . По -скоро се пръкна “Голямата бензиностанция” … еднолично дружество със неограничена безотговорност и просташка арогантност… Аз лично очаквам тук не втори вмирисан труп – а една сочна имплозия , която да занули като начало поне 1 процент от нанесените за сто години щети в Планетарен мащаб … а после – червендалести лешояди , милиционери рублояди и всеподобните им изчадия >>> черна дупка .

 5. Русофилистичните български рубладжии обвиниха в измама Захари Стоянов и твърдят, че Васил Левски никога не бил казал думите: “Който ни освободи, той ще ни зароби”. Както се вижда от цитата, в него не става дума за Русия, а за този който ще ни освободи. По онова време, както и днес, много държави проявяват интерес към нашия полуостров. Австро-унгарската империя, да речем. Нека приемем, че освен Русия, Левски може да е имал пред вид и други държави. Което не прави това твърдение невярно. Ако пък приемем, че Захари Стоянов ни е заблудил, макар всичко което е написал е верно, ще цитирам писмо писано от Васил Левски.
  Васил Левски до Филип Тотю:
  “Ето сега ми казвате в писмото си, че сте дохождали в разговор с някои си родолюбиви българи и на въпроса Ви отговаряли защо в 67 [1867 г.] и 68-мо [1868 г.] не взеха българите участие с четите? Ето че те си остават глупави на това питане, а българите направиха много хубаво, че не се измамиха подир четите. Обязаността бе не да бунтуват народа, но да свикват от градовете и селата умни хора да им показват как трябва да се приготвят, че като им се даде знак за революция – да бъдат всички готови. Това, брате Филипе, ако си забравил, [то] да им кажеш на горните господиновци. Аз имам и закона в пазвата си от 67-мо [1967 г.]. А и всичките войводи изпълниха ли, както им налагаше законът? То не ни е засега работата да говорим, а искам да докажа на горните ни родолюбци, че българите, ако бяха се повлекли след четите, щяха да принесат полза на руския цар, пък за тях си щяха да изгубят най-добрите си юнаци, ръцете на кои[то] стои българската свобода. Пък тогава нека отсвирюва [нека тегли] България един век още. Това така доказвам на нашите родолюбци, щото да престанат ония бърборения. С факти имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 69-то [1869 г.], единия препоръчан от одеските българи, пък не излезе така. Уловихме няколко шартанлъци и хайде – отдето е дошъл. Кога стане нужда, ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.
  Брате Филипе, чакам на това писмо отговора Ви, че тогава ще се разберем как и какво ще работим.”
  18.04.1871 г.
  В това писмо на Левски много ясно се вижда неговото отношение към “руския цар” и “руски агенти”. Може би под “руския цар” и “руски агенти” Левски е има предвид Русия и нейната политика?

 6. Кого обслужва Труд и професора?Обслужват
  само руски интереси.
  Проф.Проданов от къде си получаша хонорарите?
  Жалко за това лице Проданов.Не си струва Труда да бъде четен!

 7. тов. василый проданович е куха и воняща на кремълски мухъл червена кратуна, в която дрънчат само копейки, трещят залпове на аврора и се носят падмасковные вечера на баян и балалайка като музика за пляска с тов. нына дьюльгэравна-по танцовата схема на ленин- шаг вперед -два назад…

 8. Цитаты великих людей:
  ——
  «В ближайшие 10 лет цены на нефть не упадут ниже 100 долларов за баррель».
  Вице–президент ЛУКОЙЛа Леонид Федун в интервью радиостанции «Бизнес–FM», 24 июня 2013 года.
  ——
  «Если цена на нефть упадёт ниже уровня 80 долларов, мировая экономика рухнет».
  Президент России Владимир Путин на пресс–конференции по итогам саммита АСЕМ в Милане, 17 октября 2014 года.
  ——
  “Мне очень жалко людей, которые покупают доллар по 35 рублей! Они просто потеряют свои деньги!”
  Юлия Цепляева, директор Центра макроэкономических исследований Сбербанка, 31 января 2014 года.
  ——
  «Падение цены на нефть до $60 за баррель нереалистично, рассчитывать на это всерьёз невозможно».
  Глава Министерства экономического развития РФ Алексей Улюкаев в интервью телеканалу «Россия 24», 2 октября 2014 года.
  ——
  «Цена на нефть в 50 долларов за баррель — это на годы»
  Глава Министерства экономического развития РФ Алексей Улюкаев на конференции “Российский несырьевой экспорт”, 21 октября 2015 года.

 9. Уважаеми господин Инджев, макар и със закъснение, Ви пожелавам за рождения Ви ден това, от което българинът има най–много нужда- Да сте жив и здрав и чрез прекрасното си дарование, словото, все така остро и непримиримо да бичувате пошлостта и безчестието придобити по време на двете поробвания.

  Верен на името си, горепосоченият професор, както винаги, пак е дал за продан материял неотговарящ на истината.
  Ако подобните му лешояди относно Левски се оповаватха и базираха на факти и документи, коити бяха крити и заличавани, то за неговите твърдения и небивалици, между нас все още има свидетели които могат, примерно като Вас, веднага да докажат безмерната лъжа и да го оборят.
  Единственото определение за него е БЪЛГАРСКИ ЦЪРВУЛАН.

 10. Др. дървен философ “професор” проданов е едно типично образувание, предтеча на Homo Rusifiliticus в Милиционеристан. От рода/вида дърева, близнашки, баева, симов, пиргова, стамен стаменов и прочее твари. Епистоларните му изяви (бози по-точно) в “труд” обаче, според вътрешни източници, са обилно заплатени, всяка горе-долу колкото месечната заплата на редовите журналисти. Това са огризките, оставащи на отговорно пазене в зурлите на слугинажа. Простичката схема на подхранване на петоколонните агенти на влияние: пишеш русифилистични бози по основните опорни точки, “труд” ги печата, вземаш хонорар. “Труд” е едновременно пералнята и пощенската кутия. Знае се и кой разнася детергентите. Остава само ДАНС, Цацаров и МВнР да се размърдат и да го приберат, респ. изгонят в рамките на 24 часа. Това последното, интересно защо, никога не се случва…

  И поради това ето до какви безумия стигат хоноруваните твари:
  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/71206-rusiya-izdiga-memorial-v-sofiya-na-savetskite-okupatorite.html

  И така ще продължава, докато не почнем и тях да връзваме със свински опашки. Може пък тогава някой слуга народен най-сетне да се събуди от дрямката…

 11. Виц за ‘руския либерализъм’. Има два вида руснаци: много диви и диви. Първите обвиняват последните в либерализъм.

 12. И аз го прочетох. Разбирането не беше проблем, веднага ме ослепи КОГНИТИВНИЯТ РУБЛАДЖИЙСКИ КОНСОНАНС на ‘професора’.

 13. Чета Ви с огромно удоволствие,Г-н Инджев.Разликата в часовете си казва думата и заради това много рядко коментирам,но Вие сте изразителя на мислите ми.
  Благодаря Ви!

 14. @ INVISIBLE KID | АПРИЛ 17, 2016, 15:49

  Сигурно се повтарям, но ще го кажа пак: социализмът (комунизмът) е единствената политическо-икономическа система, която може да създаде дефицит на пясък насред Сахара.

 15. В последните 5-8 години професорските степени се купуват на килограм. Има професори от Пернишкия университет, от Врачанския, от Хасковския, от Каспичанския и т.н. все престижни висши учебни заведения някъде към края на класацията “топ 50,000 в света”.

 16. Честит Рожден Ден
  Желая Ви много здраве и творческо вдъхновение.Живот и здраве на чудесното Ви семейство.
  А на всичките Ви читатели желая колкото повече,толкова повече да ВИ четат.На враговете Ви,нищо не им желая,те сами ще си го получат,според заслуженото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.