Защо борците срещу “русофоба” Плевнелиев се умълчаха

„Рано или късно Русия трябва да се откаже от агресивните действия”, заяви президентът Росен Плевнелиев в компанията на полския си колега Анджей Дуда при посещението му у нас.

 

Вече втори ден руската пета колона в България не е реагирала. Взе да свиква. Това е новината, всъщност.

 

Няма го Румен Петков от АВБ да навика президента заради Русия, както много пъти е правил – включително и по повод онова, което президентът, според него, би трябвало да каже за Русия, но не бил заявил ( за пореден път като задължителна благодарност с век и половина давност).

Мълчи дори и буйната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова, упълномощавана напоследък няколко пъти да хока България от руски шовинистични позиции.

 

Изявлението на Плевнелиев не е сред водещите новини на медиите у нас. Май изобщо не е новина.

На какво ли се дължи тази внезапна тишина? Да не би от Москва да е дошла инструкция с прозрението, че колкото повече руски и български пропагандисти нападат Плевнелиев като „русофоб”, толкова повече го превръщат в консолидиращ фактор на прозападно ориентираните българи?

В Москва със сигурност знаят, че митът за проруските българи като мнозинство, разпространяван от техния посланик Исаков в София безнаказано ( защото тези негови изявления са намеса в България, която би трябвало да предизвика реакция от съответните институции тук), е откровена лъжа. Прозападната ориентация на мнозинството българи е видна от бита им, от това къде избират да отидат да работят, учат и живеят близо два милина от нас и също от факта, че няма признаци български русофили дори да хукнат да се правят нещо подобно на Изток в Русия.

Една руска опорна точка с указание тихомълком да се приглуши атаката срещу Плевнелиев е напълно в духа на оттеглената защита за Сидеров от страна на официален Кремъл ( където случаят с туземната „Атака” е даден на концесия на ултрашовиниста Жириновски и неговата банда кресливи „уж” опозиционери).

Спомняте ли си кой нанесе юмручен удар на Сидеров на публично място? Отначало си помислихме, че е истински български патриот, възмутен от предателството да се мазниш на най-мракобесната империя, каквато е путинова Русия. Но се оказа, че юмручното послание е осъществено от върл путинофил. Напомня на символиката с изпращането Рамон Меркадер от Сталин срещу Троцки в Мексико през август 1940 г.

 

И щеше ли българската прокуратура, която търпи безобразията на руската неуправляема торпила Сидеров толкова години изведнъж да се мобилизира и да му потърси сметка със задна дата за проспаните му хулиганства, ако Москва не беше оттеглила закрилата си от дискредитирания си провокатор?

 

Постоянството се възнаграждава в политиката и Плевнелиев го доказа чрез позицията си спрямо руската агресивност. Той създаде прецедент, присъединявайки се като български държавен глава към евроатлантическото говорене и дори бруталната забележка на премиера Борисов с „препоръката” да си „мери приказките” за Русия, не го отказа от избраната позиция.

 

Много пъти много хора са се питали защо Плевнелиев не отговаря на Борисов ( за реакция спрямо по-дребните пудели и на техния лай с руски акцент, да не говорим). Тактиката на премълчаването, последвана от нова стъпка в същата посока, изглежда дава резултати и замества директния отговор. Получава се „ти си лай, Борисов, моят керван върви в крак с евроатлантическото време”.

 

Същевременно Борисов се кле вчера в телевизионно интервю колко прекрасни ( повече от всякога) са отношенията му с Плевнелиев. Явно има причини да не повтаря онази глупост с препоръката към президента да си мерел приказките за Русия- най-малкото вече се прави, че не чува какво е казал Плевнелиев в Полша.

Запитан от водещата на „Лице в лице” Цветанка Ризова за отношението му президента Плевнелиев, Борисов изригна с букет от комплименти, който е повече задушаващ от задушаващите прегръдки, с каквито той обикновено придърпва към себе си всеки, който му е нужен:

„Фантастично като президент. Имаме да свършим още и неслучайно аз казах – нека да мине юни, юли и тогава ще говорим за нашата президентска двойка. Много е важно това, което ще кажа. Защото искам той да си изкара мандата в комфорт, спокойствие, а не като дойде примерно днес, полският президент тук журналистите само да ни питат кой ще е следващият. Той трябва да си свърши работата в комфорт, да се чувства добре. Той свърши много работа и аз съм изключително признателен и считам, че той беше добър президент, много добър президент. И продължавам да го имам за най-голям приятел и очаквам, в зависимост от решенията, които ще вземем юни-юли като партия, той и занапред да остане много близък до нас.”

Нещо повече, премиерът направи плахи намеци, че бил свален от власт през 2013 г. от енергийното лоби, което е синоним на руската пета колона в България.

 

Дали отслабването на руската хватка, свързано с икономическия и финансовия срив на самоизолиралата както никога преди в историята Москва, не стои в дъното на тези процеси у нас? Пак ли ще ни „освобождават” от себе си руските другари поради затъването в собствените си проблеми?

 

Доколко тази глухота на Борисов спрямо изразената от Плевнелиев позиция срещу руската агресивност е премиерска крачка в правилната посока, предстои да видим от развръзката в шикалкавенето около  подкрепата на ГЕРБ за втори мандат на Плевнелиев. На този етап очакванията са песимистични в това отношение защото няма абсолютно никаква логика от една страна да декларираш отлична оценка за действащия президент, а в същото време да не го номинираш за втори мандат без разлика кой и кога ще пожелае да се конкурира с него на изборите.

Пита се в тази доста проста задача: какво чака да се случи Борисов междувременно- да види дали Путин ще закъса още повече икономически и да добие смелост да му се противопостави с подкрепата си за втори мандат на неудобния за Москва Плевнелиев ли?

 

Ясно е, че от името на Борисов не мога да отговоря на този въпрос. А и не си струва усилието, защото той е доказал многократно, че е в състояние да преобърне мнението си наопаки и дори да обвини всички, че са глупаци, щом не са схванали, че не е казал онова, което твърди, че не бил казал.

 

 

 

 

 

17 мнения за “Защо борците срещу “русофоба” Плевнелиев се умълчаха”

 1. По темата.
  Изчерпах напълно заслужените суперлативи към Стопанинът на БЛОГА НИ.
  Колкото до Президентът Плевнелиев, ТОЙ чудесно защитава евроатлантическият избор на България. Не пилее сили да се вкарва в безплодните, така любими на баце обяснителни режими. С упоритоста на китайската капка и прецизноста на европейски държавник от 21 век отказва и най-яростните путиноиди да му търсят сметка.
  Всички обаче си сверяват часовника с ИВО. Дори, ти да видиш (ако можеха да го удавят в една вирткапка, с мизерни изключения, де) и редакцията на слави трифонов. Минали са над 2 год. оттогава но актуалноста на казаното от поканеният (и сам войнът е войн) е налице на 100%. Убедете се сами.

  http://www.slavishow.com/%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%B2-18-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82-2014-%D0%B3/

 2. ====================================================================================

  НЯМА ПЛЕВНЕЛИЕВ – НЯМА ГЕРБ !

  ====================================================================================

 3. Защото има шанс да повтори мандата си? А Борисов може би е получил един по врата от западните ни съюзници?

 4. Според мен Плевнелиев все още не е решил дали иска да са кандидатира за втори мандат. Напълно разбираемо ще е, ако не гори от желание – българите не са дорасли, не са заслужили Президент като Плевнелиев. Те си имат нов фаворит: Динкуту!

 5. тее динковци ги знайм много добре кво представляват, тва е целата таа паплач, която ходи също на Запад ма като видя че там трябва да се бачка здраво и са върнаха обратно по селата си и там са маргинализират и варат ракии и тъпчат стари бръмчащи фризери с пръжки догоре и тънат в регрес. Но това е в момента гръбнака на България, за нещастие, защото колкото и да са умни двата мильона и пловина дет напуснаха, все пак те напуснаха, и затва никой да не се сърди на никого. Затва Тръмп сега кат дойде да изключи България от НАТО и след тва да дойдат линкорите и да се претръска България из основи да опадат от нейното тело всички комунистически въшки, пълна лустрация, пълна дефалшификация.

 6. КонграчулейШАНС!
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5439660

  “Въпреки отличните условия за пътуване и конкурентните цени руските туроператори не очаквали голям интерес, информира businesspskov.ru.”

  rusofili.bg да не се услушват като 39 годишна девственица. Мечта может осуществиться!

 7. Никой не може да предвиди Б.Борисовите настроенич и мнениа,тук сте прав,г-н Инджев.Очевидно е ситуациюта в ГЕРБ и всенародната любов към ГЕРБ,в кавички разбира се!
  А респекта към президент Плевнелиев расте,за мен това е достойниат президент и ми се ще той да се кандидатира като независим за втори мандат.

 8. Първото изречение не е коректно!Президентът на Полша е на посещение у нас ,а не обратното.
  Още нещо много съществено са “изтървали” нашите медии.Пред Евронюз
  Президентът Плевнелиев даде преди два дена интервю,което беше няколко пъти излъчено.Тук-пълно мълчание!В това интервю той отговаря и на въпрос за отношенията с Русия.
  Ето линк към интервюто:
  https://www.president.bg/interviews-president3136/moralna-kriza-mozhe-da-unishtozhi-evropeyskiya-sayuz-preduprezhdava-balgarskiyat-prezident-intervyu-na-rosen-plevneliev-za-evronyuz.html

 9. Прочетено във фактор бг ГОНЯТ 1663
  РУСКИ ШПИОНИ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!!!КЕФ!!!!

 10. Респект на Стопанина за този материал!

  Скромното ми мнение е, че РАПОНЯТ от Бянка усеща (а той ги умее тези работи, има инстинкт като всеки първосигналсистемник или зелена еуглена), че рейтингът му е катастрофален. След срещата в Доха петролът се срина, рублата тоже. На Тиквоча е ясно, че за да остане на власт, му трябва мощна ракета-носител. Кой е по -подходящ от президента Плевнелиев?

  Със същата цел бе и пиар акцията по първия сондаж с “Тотал” тази сутрин в Бургас. Тактиката е ясна – ще лижем, ще мажем, ще бришем, но требе да сме на власт! И понеже матрялът е прост и късопаметен, може и да му се получи на лоясалия милиционерски чебурашок, знам ли…

 11. Alan,
  Интервюто беше споменато от btv (на 14 април), а и на няколко други места, но сте абсолютно прав за това, че новината беше заметена под килима.

 12. Жалко е, че България все се управлява от зависими хора, но пък сега перспективата Путин да го закъса още повече през тази година е реална и дава основание за плаха надежда. Но ако Борисов или РБ не издигнат Плевнелиев за втори мандат, ще трябва да се помисли за инициативен комитет, който да го стори. Хем тогава ще се преброим колко от нас са европейци и колко евразийци.

 13. Уважаеми JACK DANIELS,
  Благодаря за чудесната статия, която препоръчахте! Струва си да бъде прочетен подобен финансово-икономически анализ, написан компетентно, леко и със забележително чувство за хумор.
  Желая Ви приятен ден!

 14. ГЕРОНТОЛОГ:

  Я, какво просветление изпуснах!
  Защото имах/ имам интуицията да не отварям този линк.

 15. Само един въпрос към уважаемите Иво Инджев, Плевнелиев и други видни евроатлантически ориентирани персони – каква полза имат от НАТО Франция и Белгия където през месец ислямисти избиват невинни граждани? И не е ли виновно именно НАТО за цялата каша в Европа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.