Плевнелиев отказва да настъпи руската мина, а Борисов не желае да е сапьор

Евентуалното издигане на Росен Плевнелиев за втори мандат е загадката на годината в българската политика и причината да няма никаква яснота и изтичане на информация по темата е вероятно в това, че самите главни действащи лица във взимането на решението не са наясно по въпроса. В книгата си „Премиер на РъБъ” отбелязвам нещо симптоматично по въпроса: че Борисов е взел решението да издигне Росен Плевнелиев за президент през 2011 г. в последния възможен момент не за друго, а защото самият той е имал силното желание да се сдобие с поста, който му липсва в колекцията от изборни победи.

 

Наблюдавах вчера в хотел „Шератон” в София церемонията по награждаването на Херман Ван Ромпой ( Борисов произнесе фамилията му като РАмпой, но подобно уточнение няма да чуете от лоялните български медии) от „Телевизия Европа” за „Европеец на годината”. През цялото време си мислех какви ли са истинските взаимоотношения между присъстващите в залата Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Росен Плевнелиев- както и Йорданка Фандъкова, която обаче е като притурка към това трио поради собственото й поведение на несамостоятелна величина, с което печели симпатиите на умилените от нейната (мнима) кротост граждани.

 

Нямам навика да подпитвам политици да ме „нахранят” с някоя тайна и останах верен на това свое правило, което следвам не само зара принципа, но и поради опасения от изпадане в зависимост- търговията с информация, особено като форма на просия, прави журналиста длъжник. Но един политик прояви инициативата, споделяйки с мен по време на церемонията, че Бойко Борисов вече е „отстрелял” Росен Плевнелиев като кандидатура на ГЕРБ за втори президентски мандат.

 

Нямам причина да се съмнявам в достоверността на това сведение. Имам в същото време многобройни доказателства, че за Борисов не е проблем да си смени мнението, когато види лична изгода в това. Дори и когато то е било публично обявено, а какво остава за скритата картинка с номинирането на Плевнелиев.

 

За желаещите да си сглобят сами пъзела на мъгливия пейзаж само ще добавя, че в интервюто си за БТВ Борисов се изказва в минало време за Плевнелиев като президент и в бъдеще- като приятел ( за което се надявал): „Той трябва да си свърши работата в комфорт, да се чувства добре. Той свърши много работа и аз съм изключително признателен и считам, че той беше добър президент, много добър президент. И продължавам да го имам за най-голям приятел и очаквам, в зависимост от решенията, които ще вземем юни-юли като партия, той и занапред да остане много близък до нас.”

 

Днес Плевнелиев оспорва валидността на партийния поглед върху президентската кандидатура, опонирайки на Борисов:

 

“Трябва да покажем, че в България може да има и друг подход по отношение на начина, по който се прави политика – водещ да бъде не тяснопартийният, а национално отговорният интерес. Не трябва да гледаме на предстоящите президентски избори като на начин да бъдат издигнати тяснопартийни кандидатури и партийната дисциплина да бъде водеща. България ще има нужда от повече и широко скроени кандидатури, които могат да обединят повече хора със своята визия и решения за България”.

Taка президентът Росен Плевнелиев коментира последните идеи на премиера Бойко Борисов да се обмисли нова процедура за избор на държавен глава.

Според Борисов няма логика държавният глава да се разграничава от партията, която го е издигнала и финансирала кампанията му. ( Медиапул)

Разбирам, че с горния текст не съм внесъл кой знае каква яснота, но това няма как да стане без главните действащи лица да напуснат района на „бойните действия”, прикриван от димната завеса зад кулисите. Ще добавя само, че отказът на Борисов да издигне Плевнелиев за втори мандат („упражнение”, което е от задължителен характер в политическата практика и теория) би било най-яркото му разграничаване досега от прозападния път на България, на който Плевнелиев упорито отказва да настъпи руската мина. Ето защо този сюжет, при цялата му загадъчност, предопределяща несигурната прогноза, си заслужава да бъде следен особено внимателно.

 

 

 

 

26 мнения за “Плевнелиев отказва да настъпи руската мина, а Борисов не желае да е сапьор”

 1. ДСБ или създаващия се от нея нов Десен, Съединителен, Безпартиен и Прозападен проект със голяма вероятност ще издигне кандидатурата на Плевнелиев, и ако герб застане зад него, Плевнелиев ще бъде избран за втори мандат. За да стане това обаче ЕС/г-жа Меркел/ и САЩ трябва да постъпят малко по-сериозно към председателя на герб. Стига да поискат те знаят как, за да бъде то успешно. Примери затова има достатъчно. И за нас БЪЛГАРИТЕ остава само едно, да си свършим нашата работа. А тя е да дадем всичко от себе си и да реализираме този Десен, Съединителен, Безпартиен и Прозападен проект.

 2. Според мен, за да избегне първата си изборна згуба, Борисов ще номинира отново Плевнелиев.

 3. Изобщо не е ясно, дали самият Плевнелиев ще изрази желание да се кандидатира отново. По-скоро не, а и човекът си има много добри аргументи да не подлага себе си и семейството си на издевателства още четири години напред. Няма никакво значение какви са желанията на Боеко, там палажението е “малчать, не разсуждать”. Каквото му разпоредЯт Доган и Перван, това ще бъде. ДПС реже опашката, праща дебелака в…на майната си и сега за гербавите няма никакъв проблем да се кооптират с морфично резонансните. Като хвърля един сирищенски боб, ми се показва, че звездата на Маргито Попова започва все по-ярко да блести в шестия дом, примерно. Данчето Фандъкова й диша във врата, обаче билетчето за лев и шеесе може да й тури цапарагата. Понеже Иринката Бокова скоро ще е безработна, усилно загрява по тъч линията, ама това е тежка артилерия и Гоце ще я задейства само тогава, когато Шаренковица си опЕре чорапогашника.

 4. След като все повече българи проумяват, че смяната на мнението при Борисов не е някаква политическа ловкост, а политическо малодушие, и вероятно самият той го усеща, това го кара да търси решение, как хем да не целуне жабата, хем тя да се превърне в принц.

 5. ====================================================================================

  Не гласуваме ли за Плевнелиев за президент, няма да гласуваме за ГЕРБ !

  ====================================================================================

 6. http://www.faktor.bg/petak-13/72016-zree-rubladzhiyski-prevrat-v-balgariya-ruskoto-posolstvo-malchi.html

  Текстът на Иво и материалът в линка трябва да ни кажат: стига вече сме цепили басма на руските агресори и българските им лакеи! Без ПИНОЧЕТОВСКИ сатър за националните предатели рублофилистици няма да просветне нито на нас, нито на поколенията българи след нас!
  И понеже друг в този парламент няма, РБ да спре да мрънка и да опява за цени на билетчетата, за цвета на сезонните винетки и..инетки, паркоместа и пр. дивотии, а да бомбардира всеки петък съответните властници със списъци на действаща руска агентура и с въпроси за ПРАКТИЧЕСКАТА ДЕСЪВЕТИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ!
  Броят на руските дипломати в София да бъде стриктно приравнен към броя на…, т.н. български дипломати в Москва!Гонене като персона нон грата му е майката, ако ГРУджиите не разберат от нота!

 7. Неужели е вазможна такава кадрова ошибка? Как могут да пренебрегват так груба меня!? Ну, какво панимает тов. Шоповна от телевидение! Аз съм вазмутен до глубини на душа и спеша да се оплача на тов. Исаков, а можна и по закрытата связь лична на…, знаете кому!…

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/04/20/2746374_ruski_kompleks_krai_varna_shte_ima_i_televiziia_s_shef/

 8. Още си спомням драмата с кандидатурата на Плевнелиев за президент.

  https://www.youtube.com/watch?v=lxDFKYlAqqA

  “на девственица ролята играйте:
  сто пъти “не” и най-подире “хайде”!”

  У.Шекспир

 9. Много дрябва да се учим от Дон Аугусто Пиночет,a има достатъчно занемарени стадиони.

 10. Борисов няма как да е сапьор, защото той е мина, руска, опасна и замаскирана като про-европейска птица.

 11. Нямам никакво основание да смятам, че Плевнелиев е проНАТО!
  Двамата с Боко – Тиквата ни играят доброто и лошото ченге!
  СТАМБО е прав, единственият ефикасен лек срещу комунистическата чума е предложил Ген. Аугусто Пиночет Угарте!

 12. ИВАНОВА, голям майстор си на боба! Хвърляй втори, за да не тръгнат събитията напреж боба. Ей на, Иринкиното усилено загряване по тъч линията вече я докара до прегряване: http://blogs.timesofisrael.com/an-open-letter-to-irina-bokova-director-general-of-unesco/
  Като казах боб, тъкмо чета някакъв абсурден текст (докато лежа с 39.2 температура) ‘обясняващ’ защо революционерите обичали лютиви чушки.

 13. Еври,

  Не че се закачам но как ще си обясним водещи демокрации да бъдат толкова назад ?? Особено пък люлката на Демокрацията, Гърция. Май разликата с тях не е голяма. Сърбите пък уж не са член на ЕС пък я виж колко са напред.
  Руснаците ги колим тук всеки ден като най най, пък я виж Турците дето щели да ни освобождават от руско още по назад били.

  41 United States

  45 France

  59 Serbia

  72 Japan

  77 Italy

  89 Greece

  101 Israel

  148 Russia

  151 Turkey

 14. Към Патриот@Патриотите

  Че се закачаш, закачаш се, ама в много болен момент ме хвана. Канада падна с 10 позиции. Ей това за мен е необяснимо. Как може свободата на словото тук да падне, като словото е достойно замръзнало в свободата си. Не познавам по-кротки вестници от канадските. Което ми напомня за стария виц: Q: ‘Как можете да накарате 40 канадци да напуснат басейна? A: Като им кажете: “Моля, напуснете басейна.”
  Интересни страни повдигаш (за мен особено интересна е Япония), само това за ‘Турците дето щели да ни освобождават от руско’ не го приемам сериозно. Както и твърдението, че Русия и Турция са водещи демокрации.

 15. А ти пишеш интересно и интелигентно! Завиждам ти за канадската атмосфера. Може пък и други да са им завидяли и са ги потопили в класацията след Намибия. Като я гледам, май трябва да си повикаме малко африканци да ни съветват.

  Турците и Руснаците ги пуснах не защото са водещи в демокрацията а за контраст и защото от тях идва много огън в България. Някои опитаха да пишат, че “братята” турци щели да ни помагат във връзка със посещението на Главния турски прокурор. Местан се кълне пък, че русофилите ще го отнесат яко. Тоест иска да ни освободи от тях.
  Ние сме поставени като сандвич между тези пехливански интереси и как ще избягаме от пресата им идея си нямам. Сандвича се натиска ли натиска а плънката изтича ли изтича към Западните демокрации.
  Пример. Един приятел имаше работа с известна пловдивска болница преди 2 години. Сега отново имаше нужда от нея, само че половината лекари избягали а другата се подготвяли за това.
  Очаквам в България да останат само йогите, които оцеляват без лекари и циганчетата, защото живеят като йоги и се плодят като зайци.

 16. @MIKA
  Аз точно заради това не гласувах за Плевнелиев преди 4,5 години. Но той работи много добре и отговаря напълно на изискванията ми за президент на европейска държава. Кой според теб да е общият десен (ГЕРБ и РБ) кандидат ако не той?! Изборите наближават, време е за конкретика.

 17. Към СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ

  “Задължителното гласуване е лекарство за младата ни демокрацията”
  Р.Плевнелиев

  “…и отговаря напълно на изискванията ми за президент на европейска държава…”

 18. Споделям това мнение. Народ като нашия – без политическа култура и грам отговорност към собствената и на потомството си съдба – трябва да бъде задължен да гласува, докато усвои правилата на демокрацията. И който не гласува по извинителни причини, да плаща глоба 5% от месечния си доход. Така че според мен думите на Президента “лекарство за младата ни демокрация” са право в десетката. Бих продължил/а мисълта му, че когато демокрацията ни престане да е млада, лекарството може да бъде спряно, т.е. задължителното гласуване да бъде отменено.

 19. към СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ

  Тогава не е чудно, че виждате демократ в един обикновен комунист.

 20. Въпрос на гледна точка. Не виждам нищо комунистическо в Плевнелиев. Ho какъв парадокс: ти като заклет/а гербаджия(йка) си гласувал/а за него, а сега поради неясни причини се отричаш от него, докато аз като тъмносин/я избирател/ка не съм гласувал/а за него, но с времето го припознах като моя президент. Надявам се поне да не си станал фен на Маргарита Попова, която винаги е контра на Плевнелиев.
  Но ти не ми отговори на въпроса кого виждаш като обща дясна кандидатура за президент или дори само на ГЕРБ? Ако търсиш само сред разпознаваемите гербаджийски лица и критерият ти е да е антикомунист, май ще трябва доста да потърсиш 🙁

 21. Защо лъжете, че съм гласувал за партията на комунистическата мутра Бойко Борисов? Ако мислите, че вашата клевета към мен е аргумент в полза на комуниста Плевнелиев, то надали сте си задавала въпроса за кого ли е гласувал министъра и президента на ГЕРБ?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.