Американски “фрас” с втечнен газ

САЩ започват доставки на газ за Европа.

 

http://offnews.bg/news/Sviat-_12/SASht-zapochvat-dostavki-na-gaz-za-Evropa_628122.html

 

 

Газовият пистолет на Путин, опрян от десетилетия до челото на Европа, клюмва повече от всякога.

 

Колкото и да го молят българските пеликани, накацали на хранилката на „Южен поток” в очакване на своите порции, разпределяни от Москва,  самодържецът прецени, че ще му струва много скъпо. Но това не му попречи да излъже богатирски пред целия свят, че потокът бил измислен, за да помогне на България.  http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/putin-syzdadohme-iujen-potok-v-pomosht-na-bylgariia-208046/

 

Всъщност Путин най-много бе загрижен да не му падне реномето на собственик на газовото оръжие, ако се съобрази с европейските изисквания при транзитирането по хипотетичното трасе на пресъхналия поток.

 

Както знаем, Путин изстреля след това в небето над Анкара предложението си потокът да стане турски. Рикошетът ( като в  случая с граничния полицай, убил на българската граница афганистански бежанец чрез рикошет от изстрел във въздуха) му се върна след няколко руски въздушни провокации край и отвъд турската граница, довели до свалянето на руския боен самолет на 24 ноември миналата година.

 

 

В арсенала на Путин остана само втората цев на „ Северен поток”, но срещу нейното изграждане възразиха енергично бившите съветски източно и централноевропейски съветски колонии ( без България, която си замълча, за да не дразни господаря на Русия). Германия е изправена пред избора да си влоши отношенията с новите партньори в ЕС и НАТО, ако приеме съмнителната северна съблазън руският газ да пристига на нейна земя по обиколен маршрут с явната цел да бъде заобиколена Полша.

 

И в този критичен момент американските власти свалиха забраната за износ на американски втечнен газ , рискувайки пазарът в САЩ да реагира с покачване на цените за вътрешните потребители.

 

Путин си изпроси американското предизвикателство, което звучи като отговор на неистовите усилия на Кремъл да раздели европейците по между им и най-вече вкупом да ги скара със Северна Америка, за да може руската мечка да се разпорежда в Европа като в свой ловен ареал.

 

Да не кажа голяма дума, но с всичките условности на сравнението, събитието напомня на откриването на т.н. втори фронт и десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г. в окупираната от нацистите Франция, в който водеща роля изиграват американските сили. Макар Обама да не прилича на Рузвелт, нито на Рейгън ( с неговия поход срещу СССР , която нарече „империя на злото”), все пак историята се повтаря понякога за добро. И не като фарс, а като „фрас” с втечнен газ.

Р.S. Желаещите да се запознаят в оригинал с речта на Рейган от 6 юни 1984 г. на брега на Нормандия по случай 40 годишнината от най-големия десант в историята, могат да го направят ( макар и с 42 години закъснение, с което се движим спрямо свободния свят) тук: https://www.youtube.com/watch?v=eEIqdcHbc8I

18 мнения за “Американски “фрас” с втечнен газ”

 1. Лишь Вова Путин сердцу мил –
  Убийца, вор и педофил.

 2. Най-после стана това, което реално предизвика тревога в Русия.
  Руските печатни и електронни медии внимателно следят започващите доставки на американски втечнен газ на европейския пазар. Московското издание “Известия“ съобщава, че в края на април пристига първият американски танкер с втечнен природен газ в Европа. Корабът с първата пратка американски газ отплава от Луизиана за Португалия, съобщава още руското издание.
  Според анализатори, газът от САЩ ще доведе до ценова война, която на свой ред ще доведе до падане на цените за потребителите на Стария континент.
  „Това е начало на ценова война между американския втечнен газ и тръбопроводния газ“, коментира анализаторът на „Сосиете женерал“ Тиеро Брос, цитиран от московкото издание.
  Експертите в Москва смятат, че вече реално притисната,Русия ще свали цените за европейските си клиенти, ако иска да запази присъствието си на този пазар. Засега „Газпром“ не планира да влиза в ценова война с американските производители на втечнен газ, но ако това стане, компанията ще започне да съкращава разходите си на този пазар.

 3. Великолепен текст! Става ми драго от справедливото развитие на нещата. Но в такъв позитивен момент съзирам една опърпана купчинка позитано-кремълски плъшоци: http://www.gosduma.net/news/273/1647401/ Помислих, че са отишли на поклонение, но друга била работата. Те преодоляват “временните трудности в отношенията”. Все забравям да впиша в тефтера си отработената фраза за нашите “исторически свързани народи” – Уникален пример за клише без истина.

  Апропо, важно е оградата, чиято необходимост SMS рационализира така добре, да загърне и нашенските кремълски плъшоци. Там да действат за отношенията; воля тяхна.

 4. С моите комплименти,Г-н Инджев,но Сев. ПАток 1 и 2 е с цел да заобиколи ,,неприятна ” Полша,така както Южен ПАток трябваше да е във вреда за Украйна.

 5. А у нас подчинените на Русия “националисти” ВМРО, “патриоти” ПФ, “европейци” ГЕРБ и част от уж про-турско настроена партия ДПС ограничиха възможността на българите в чужбина да гласуват:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/04/22/2747640_parlamentut_ogranichi_mestata_za_glasuvane_na/
  Чудя се защо още се излагат ами не вземат да се обединят в проект “Единна България” по подобие на бащицата им в Кремъл и да се приключи с темата избори. Не че досега изборите не бяха манипулирани но някак си е по-руско като се знае че нямаш алтернатива.

 6. @OGUEST

  С ‘позицията’ по Сев. поток 2, Меркел се блъска челно в себе си. Малка пластика на ‘разединена Европа’, за радост на варварите.

 7. Браво за новината, текста и коментарите!
  А иначе от Ню Йорк дойде и друга новина. Световните еврейски организации на среща с президента Плевнелиев категорично подкрепят кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Уважавам ги като много последователни и принципни организации -само преди няколко месеца натикаха зад решетките 94 годишен дементирал счетоводител на един от нацистките концлагери.Още по-добре би било обаче световните еврейски организации да отбележат, че по данните на неоспорван международен експертен доклад (известен на читателите на блога)смъртността в Соловецките лагери (ръководени, бай дъ уей, както и останалия репресивен апарат от 63%, хм-м-м, как да го кажа така някак,… от чекисти с определен етнически профил под ръководството на висши чекисти като Лазар Коган, Мотя Берман, Израил Плинер), е в пъти по-висока от Берген-Белзен и Дахау. И съветският рекорд е поставен още през 20-те години. Значи когато на въпросния буххалтер като момче и през ум не е минавало къде ще работи един ден, а пък Хитлер си е киснел в затвора, пишейки “Майн Кампф”, без да помисля и за концлагери. Явно е чакал сесесерското ноу-хау.
  Но пък най-добре би било уважаваните световни еврейски организации да се сетят с неумолимата си памет, че разгулът на най-дивашкия антисемитизъм и тайният антисемитски терор, жертва на който през 40-те години в СССР стават много еврейски интелектуалци и творци като Соломон Михоелс, е организиран практически от същия изверг ген. Серов, който вече в окупирана България организира на място и убийствата на българските интелектуалци и творци като РАЙКО АЛЕКСИЕВ-ЩУРЕЦА- Вечна му памет и слава!
  А вече наистина чудесно би било уважаемите световни еврейски организации да се замислят върху един паралел. Преди години Курт Валдхайм се прости с първия пост в ООН,защото се разбра, че е служил в SS, макар и без никакво пряко участие в престъпления. Интересно, ако неговата дъщеря кандидатстваше за поста?… Но явно спрямо децата на австрийските кафяви есесовци действат различни правила, от тези, които моралната деградация на ООН създава за потомците на българските червени ГЕСТАПОВЦИ!

  ДАНО ДУХЪТ НА В Е Л И К А Т А А Н Т И К О М У Н И С Т К А ДЖИЙН КЪРКПАТРИК СЕ ВЪРНЕ В ЗАЛАТА НА ООН И ПРОГОНИ НЕЧЕСТИВЦИТЕ!

  СЕНКИ, СКЪПИ НЕЗАБРАВИМИ СЕНКИ НА ВДЪХНОВЕНИ РИЦАРИ В БОРБАТА СРЕЩУ ЗЛОТО, КОЛКО МНОГО ВИ ДЪЛЖИМ И КОЛКО СТРАШНО НИ ЛИПСВАТЕ!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Jeane_Kirkpatrick#/media/File:Reagan_with_Jeane_Kirkpatrick.jpg

 8. Това събитие “фрасна” тиквата и на нашия разбойко, който изведнъж се загрижи твърде много с откриване на залежи от нефт и газ на наша територия??? Даже взе да мечтае, колко милиони или милиарди долари (а не рубли) ще донесе на България проучването, добива и продажбата на българския газ и нефт за “по все пълното задоволяване нуждите на трудовия българския народ” до окончателната победа на ……Ъ.. ???!!! Просто недоумявам, същият ли този човек е, който по най-категоричен начин забрани проучванията на такива находища, само до преди не много време????

 9. Към съвсем логичните изводи на Иво и за усилване на ефекта от радостното за душите ни и звучно отекващо “фрас” (по роже) искам да добавя и днешната статия на Обама във в. “Дейли телеграф”.

 10. Кампанията на другарката Бокова все повече заприличва на Лайципския процес, само че този път Ван Дер Любе е Любэ.

 11. Ама кой казва, че американците са умни? Глупави та дрънкат-правят си метан от боклук, не искат да си вдигат цената на билета в Ню Йорк(не повишавана от години), не искат да си изберат някоя Фандъкова или някой ББ да им оправи изгнилата държава. А ще почват газова война с новия Сталин. Жив да го ожалиш-ако падне цената на газа откъде ще си финансира бюджета? Нищо чудно, че изглежда толкова нещастен на колажа. Такъв мил, симпатичен човечец, изнудвач на държавно равнище, а тъпите американци ще водят ценова война с него! Не ги е срам! Ама ако в един момент на Путин му потрябва убежище оттук няма да го изгоним….

 12. Стамбо, евала за този коментар!

  Чудя се кои са еврейските ‘организации’? Дали не е AJC/American Jewish Committee?
  Дейвид каза…

  Ако е така, със споменаването на ДЖИЙН КЪРКПАТРИК се разрошват още пера… върху което споменатите еврейски организации няма да помислят. ‘Dictatorships and Double Standards’ е публикуван за първи път през ноември 1979 г. в ‘Commentary’. Списанието стартира в 1945… и е на AJC. Историятa му си струва четенето – https://en.wikipedia.org/wiki/Commentary_(magazine). От 2007 г. насам списанието е с друг издател.

  Колкото до организацията, за нея четем следното: ‘AJC was established in 1906 by a small group of influential American Jews concerned about pogroms against Jews in the Russian Empire.’

 13. ================================================================================

  БЪЛГАРИ, ДА Е ЧЕСТИТА НЕЗАВИСИМОСТТА НИ ОТ РУСИЯ !

  – БАЙ ЗАХАРИ, БЪДИ ЗАЕДНО С НАС НА ВЕЛИКОТО БЪЛГАРСКО ТЪРЖЕСТВО !
  ——————————————————————————–

  Първият американски танкер за превоз на втечнен природен газ тръгна за Европа на 22 април 2016 год.

  Первый танкер со сжиженным газом из США вышел в Европу: по данным The Wall Street Journal, корабль направляется из Луизианы в Португалию. Эксперты, опрошенные изданием прогнозируют падения цен. Путинскому воровскому “Газпрому” придется снизить цены на свой газ почти в 2 раза.

  США впервые начали экспортировать свой газ в феврале, тогда компания Cheniere Energy начала поставки в Бразилию. Cheniere подписала долгосрочные контракты с рядом европейских компаний, в том числе BG Group и испанской Gas Natural. Португальская Galp Energia также закупила первую партию газа для Европы у компании Cheniere. По данным источников издания, судно прибудет в конце апреля.

  Как отмечается, американский газ может серьезно всколыхнуть переполненный европейский рынок, долгое время на котором доминировала Россия. Газ из США может вызвать ценовую войну, которая, в свою очередь, приведет к снижению цен для потребителей. “Это начало ценовой войны между американским СПГ и трубопроводным газом”, – заявил аналитик Société Générale Тьерри Брос.

  Один из главных конкурентов для американского газа – российский. Сейчас “Газпром” поставляет около трети газа, в котором нуждаются европейские потребители. Германия получает половину газа из России, Италия – треть. Также крупными поставщиками газа в регион являются Норвегия, Алжир и Ближний Восток.

  Ранее “Газпром” заявлял, что не планирует ценовую войну, но, если цены на американский СПГ снизятся, компания будет пытаться сокращать свои расходы.

  Однако эксперты WSJ указывают, что у русских нет выхода. По их расчетам, газ из США, поставляемый в Европу, может стоить 4,3 доллара за миллион британских термальных единиц (MMBtu). Российский газ продается за 5,8 доллара. Эксперты WSJ не исключают, что Россия может снизить цены до трех долларов.

  Сланцевый бум полностью изменил энергорынок в США, и, согласно прогнозам, в 2017 году страна станет чистым экспортером газа.

  Ранее США возобновили поставки в Европу своей нефти – после отмены запрета на экспорт, действовавшего 40 лет.

  пп
  БЪЛГАРИЯ – ЗАБРАНЕНА ТЕРИТОРИЯ ЗА РУСНАЦИ, ДОКАТО АЛКОХОЛИЦИТЕ НЕ ИЗТРЕЗНЕЯТ ОТ ПАНРУСИЗМА СИ !

  ================================================================================

 14. Еveryone else, благодаря за ориентира, приятелю! И аз не можах да разбера кои точно са организациите-лобисти за нашата другарка!
  А‘Commentary’ ми е стара Библия!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.