Ходът на Плевнелиев с Бокова- п(ил)атова ситуация

„Явно очаквате интересни профили в кандидат-президентската кампания тази година. Може би по-образовани, по-емоционални, по-автентични хора ще се явят тази година. Аз профила го имам. Въпросът е дали искам да си го употребя точно в такава кампания”, заяви в репортаж на Нова телевизия от САЩ вицепрезидентът Маргарита Попова, уточнявайки, че още не е решила дали да „употреби” той свой самонарисуван профил като кандидат за президентския пост.

 

Доста избиратели, гласували за двойката Плевнелиев – Попова, синхронно усмихната предизборно, но настръхнала във вътрешен конфликт от доста време насам, наистина се чувстват употребени. Защото Попова беше кандидатура на гражданите за европейско развитие на България, а не товаришчите за евразийска деградация на страната ни. Щеше да е честно, да беше изяснила проруската си позиция предизборно, но е явно, че честността й спрямо избирателите не й е най-силната страна.

 

„Интересно е”, че Попова се вижда като „по – образована и по – автентична”. Още по-интересно щеше да бъде да узнаем с кого се сравнява, градирайки себе си като „по-образована и по-автентична”. Че е подставено лице в екипа на Плевнелиев стана ясно още през лятото на 2013 г., когато подкрепи контрапротестите, атакуващи лично президента Плевнелиев под прозорците (им). Шепата другарки и другари, наложени от медиите като легитимен антипод на многохилядните митинги,  се отплатиха с букети и благодарности на вицепрезидентския удар в гръб. Видя се, че България се е сдобила с контрапрезидент, участник в хора на хулителите срещу Плевнелиев.

 

От САЩ обаче и самият Плевнелиев отвори вчера медийният кран със студената вода за всички, които не са съгласни руската игра с Ирина Бокова за генерален секретар на ООН да повтори успеха на Москва в монтирането й на върха на ЮНЕСКО. Преценявайки явно, че няма как да й откаже институционална подкрепа след номинирането й от премиера Борисов в тази надпревара, Плевнелиев излъчи послание в този смисъл от Ню Йорк. Не изглеждаше ентусиазиран ( ако използвам тази дума, употребена от Попова), но го направи.

 

Това ми напомня на вица за руския пияница, който уж се излекувал от алкохолизма, но на въпроса на лекаря след време си признал, че продължава да се налива, но вече го прави с отвращение…

 

Вярно е, че Плевнелиев е изправен пред свършените факти създадени във времето. Те са предпоставени от безалтернативното номиниране на Бокова за висшия пост в ЮНЕСКО от неговия предшественик Първанов, инфарктното й придвижване до победата през „труповете” на сразените с компромати конкуренти ( първи сред които се „самозастреля” руският кандидат Яковенко с предложение за подкуп за ЮНЕСКО от 20 милиона $, с което й разчисти пътя). От позицията на българката, заемала най-висок международен пост, бе утвърдена през 2013 г. и като безалтернативна кандидатка на България за шефското място в ООН.

 

Също така е вярно обаче, че тази политика на свършените факти извън волята на Плевнелиев не прави подкрепата му за Бокова по-лесна за преглъщане от българите, които виждат в неговата прозападна позиция обединяващ фактор и лъч надежда за консолидация на разпръснатите сили на съпротивата срещу руската хибридна война срещу България. Очевидно е, че президентът ( за разлика от Маргарита Попова) се съобразява с „правилата на играта” и не си позволява политическо „емоционално” бунтарство.

 

Слаба утеха е, че Плевнелиев може да се изправи и да каже: за разлика от Маргарита Попова, аз спазвам протокола.

 

Скромното ми мнение е, че този ход на президента Плевнелиев по-скоро подкрепя хипотезата, че той няма да бъде номиниран за втори президентски мандат, макар това също да е извън „правилата на играта”. Може да го обоснове и като собствено решение, с което да спести на Борисов необходимостта да се оправдава.

 

Историята обаче може да се окаже с продължение. Не само руснаците играят шах и умеят да жертват фигура ( както в случая с Яковенко, а защо не и с Бокова като твърде явно руско мюре, прикриващо друг руски кандидат за ООН?).

 

Плевнелиев със сигурност знае доста по-добре от мен , че подкрепяйки Бокова няма да се хареса на българите, които го припознават за свой във враждебната за тях политическа среда в България и същевременно няма да омилостиви глутницата, насъскана да лае срещу него с руски акцент. От тази гледна точка, ходът му е губещ отвсякъде. Но има и друга…

 

Погледнато от запад, Плевнелиев се поставя над политическите борби в страната и поема отговорност, както се очаква от неутрален държавен глава, правейки труден избор. Това се цени в онази част света, където Плевнелиев еднозначно е приет като свой.

 

Дали догодина, когато ще има смяна на върха на НАТО ( а консултациите около вероятните кандидати за поста със сигурност вече се водят), няма да се окаже, че бившият български президент Росен Плевнелиев е фаворит? Не би могъл да се кандидатира, ако е заседнал за втори път в бункера си на бул. „Дондуков” в София, отбивайки кресливите атаки на путинофилите.

Ако тази хипотеза се превърне в реалност, ще се окаже, че в Ню Йорк вчера са се здрависали пред българската телевизионна камера един бъдещ генерален секретар на НАТО и една неуспяла руска кандидатура за генерален секретар на ООН.

НА СНИМКАТА: ДАЛИ ТОВА НЕ Е РАЗГОВОР МЕЖДУ ПРОВАЛЕНА РУСКА КАНДИДАТУРА ЗА ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ООН И БЪДЕЩ ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА НАТО?

 

 

24 мнения за “Ходът на Плевнелиев с Бокова- п(ил)атова ситуация”

 1. Прочетох с интерес статията.Не знам защо,но първо ми мина мисълта,че Плевнелиев маже да се окаже съвсем скритата лимонка и член на някаква 10колона.Три пъти ще повторя,че не искам да го вярвам.Но това,в което на 100%вярвам,че в мозъчния тръст на КГБ конспирациите са норма на съществуване.Деконструкция е истинското име на Русия.

 2. “Очевидно е, че президентът ( за разлика от Маргарита Попова) се съобразява с „правилата на играта” и не си позволява политическо „емоционално” бунтарство.”

  Доказателство за обратното е подлия номер който Плевнелиев изигра на Марковска. Бързам да уточня, че не съм на страната на Марковска, но подлостта си е подлост независимо към кого е насочена.

 3. ====================================================================================

  Господ да те убие кандидатке за ооНЕ …

  ====================================================================================

 4. Доган към ДПС: Българският етнически модел е уникален…(може и така да е)
  …но това неозначава непременно добър! 🙁

 5. @MIKA
  Въпрос на гледна точка. Не виждам нищо комунистическо в Плевнелиев. Hо какъв парадокс: ти като заклет гербаджия си гласувал за него, а сега поради неясни причини се отричаш от него, докато аз като тъмносин/я избирател/ка не съм гласувал/а за него, но с времето го припознах като моя президент. Надявам се поне да не си станал фен на Маргарита Попова, която винаги е контра на Плевнелиев.
  Имам един въпрос: защо “комунистът” Плевнелиев е “трън в петата” на най-ревностните комунисти – например гоцэ, дырэва, шарэнькава и т.н.?!
  Ти не ми отговори и на въпроса кого виждаш като обща дясна кандидатура за президент или дори само на ГЕРБ? Ако търсиш само сред разпознаваемите гербаджийски лица и критерият ти е да е антикомунист, май ще трябва доста да потърсиш 🙁

 6. “Дали догодина, когато ще има смяна на върха на НАТО ( а консултациите около вероятните кандидати за поста със сигурност вече се водят), няма да се окаже, че бившият български президент Росен Плевнелиев е фаворит?”

  В тоя контекст, ходът му с Бокова е губещ. Ако изобщо смяташе това за опция, щеше да играе “ястреб”. В момента е нито – нито. Нито достатъчно краен да се хареса на “хардлайнерите”, нито достатъчно умерен за да може да играе за “диалогичност”. Простата истина е, че той просто се примири и не пожела да се конфронтира с Борисов.

 7. И аз дочух нещо такова за Плевнелиев и НАТО, но от други източници, които не само, че не се радват на подобна възможност, ами се канят да направят всичко възможно, за да я провалят!

 8. Г-н Инджев, този път ми изглежда, че прогнозата Ви няма да се сбъдне. Кой е този политик на Запад, който ще обърне внимание на Плевнелиев след фарса с Бокова? Макар и туитът да не е лично негов, това е текст-позор за който и да е политик. Как е възможно да се зове към национална отговорност като се свързва нацията с позорна особа като Бокова. Този туит е зов за деморализаране на обществото, студена война и декларация, че у нас управниците не смятат, че трябва да спазват конституцията.

 9. Плевнелиев много добре знае, че ако Бокова бъде избрана за секретар на ООН, то всяко едно нейно важно решение ще е консултирано и в унисон с руската външна политика, което на сто процента ще е конфронтационно и провокативно спрямо цивилизованият свят, каквото се оказа и едно от последните решения на Бокова в ЮНЕСКО – обявяването на свещени за еврейте места за „ нераздела част от Палестина“. Едно изключително политическо решение, каквото не се вмества в правомощията на ЮНЕСКО, защото по същият начин можеше да бъде признат и Крим за руски. Бокова като секретар на ООН ще обслужва руската и на нейните все по – малко оставащи съюзници политика , като негативите от тези решения ще бъдат поемани от България, като предложила Бокова за този висок пост. Плевнелиев е наясно с това и въпреки всичко я подкрепи официално.
  Хипотетично допускам, че Плевнелиев предполага неуспех на найната кандидатура и е решил да разшири електоралната си подкрепа за предстоящите президентски избори, но май не си е напраил добре сметката предвид коментарите по форумите, хората са отвратени.
  Остава и един последен вариант, дано да не е вярно – Плевнелиев да е зависим от Москва!!!

 10. Първо да подчертая, не съм фен на Плевнелиев, но уважавам позицията му
  Моето усещане е че по-скоро бокова се опитва да се прикачи към Президента.
  Това което е публикувано на сайта по-скоро ми звучи, като “изхода е ясен, тоест нямаш шанс, но аз ще запазя благоприличие и нама да те злепоставям, ще оставя сама да се сринеш.”
  Отговорът на бокова е “о значи ме подкрепяш, ето вижте всички, той е един от нас”.
  Повече ми прилича на ход, подобен на ръкостискането с путин.

 11. Доколкото зная, външната политика на България са формира от правителството и президента. Ако кандидатурата на бокова е наложена от гоце и геройкото, без да е съгласувана с Плевнелиев, то нищо не го задължава да я подкрепя.
  Моята представа за генерален секретар на НАТО не съвпада с личността на Плевнелиев.

 12. Особено след изслушването на кандидатите става ясно, че Бокова няма шанс да застане на чело на ООН.Подкрепата на Президента е в духа на мъдростта „За умрелите или хубаво или нищо” – решил е да каже нещо хубаво вместо нищо.

 13. Вярно е , че му бяха предложени за награждаване с орден “Стара планина” две спорни личности(ДС-доносникът, антихриста Неофит и Вселенският Патриарх, който след това си позволи неуместно изказване) от комунисти – провокатори, предложения които той неможеше да откаже, но последствията от тяхното награждаване са несравними с негативите които ще понесе България с издигането , и не дай Боже, избирането на Бокова за шеф на ООН.

 14. Смятам,че Президентът Плевнелиев е предизвикан от екипа на Бокова да даде становище по избора й.Разбира се ,че тай не може да се изкаже негативно,но можеше да избягва това предизвикателство,както и да говори по неопределено като например,че България винаги може да даде достойни световни лидери,намесвайки и историята,ако щете със спасяването на евреите от нацизма.Но той се изказа в пряка подкрепа,като някои я тълкуват *за умрелите добро или нищо*.Но други,а съдейки по изказванията по форумите са по непримирими и направо негативни.С това изказване Плевнелиев няма да помогне на Бокова или да си осигури по широка подкрепа,но си навлече вреда.
  От тук нататък трябва много да внимава и да следва пътят си.Неговият път няма нищо общо с шикалкавенето и лъжите на Борисов.
  В противен случай ще бъде забравен от историята.

 15. Президентът Плевнелиев знае,че от него не зависи избора на Бокова за ген.сек. на ООН. Вероятно той има намерение да се кандидатира за втори мандат и затова е решил да отнеме кресливия аргумент на своите врагове,че е противник на българщината.

 16. А има ли вариант отхвърлянето на Бокова от Запада, да се превърне/договори/ в подкрепа на Плевнелиев за висок пост в НАТО или в ЕС.
  Колкото до Плевнелиев , не мисля, че трябва да го упрекваме и зачеркваме само заради тази му изява.Достатъчно мъжество прояви през годините,да се противопостави ЕДИНСТВЕН от полит. естаблишмънт ,срещу руската агресия и намеса у нас.

 17. Правилен ход на Плевнелиев за повторната му кандидатура за Президент. Подкрепям STEFAN. Същото се отнася и за евентуалната му кандидатура за Генерален секретар на НАТО.
  бокова и попова имат шанс само от/в русия.

 18. Като гледам ухилената й и самодоволна физиономия, остава само да облече носия, да закичи китка , нещо като “НА СВИНЧЕ ЗВЪНЧЕ, и да ЗАИГРАЕ “ПРЕЗИДЕНТСКА РЪЧЕНИЦА”.
  А фактът, че напуска страната и заминава несъгласувано в САЩ, където в момента е и началникът й, е просто подигравка с държавността и институцията.

  Достатъчна причина за импийчмънт !!!

 19. Г-н Плевнелиев поръси бокова с критично необходимия й институционален прашец; разбирам го като онаследено президентско задължение. Но пък го направи по-ласкаво и по-ангажирано от дипломатически възможното.
  И като тръгнем да разбираме неговата позиция – нека не забравяме, че ‘наследството’ можеше да бъде оспорено на един предишен етап. Тогава камбаната не заби на умряло, РБ бяха в полутон, а и общественият глас не беше така силен.

  Това, че Президентът ще отнеме един креслив аргумент от своите врагове, както написа Stefan, е така (формално). Но пък не виждам как липсата на един децикремъл ще промени общата тоналност на евразийското кресчендо. Факт е, имаше защо да крещят нещастниците.

 20. Значи новината за НАТО може 99% да се окаже вярна. Понеже и аз, по мои източници (които със сигурност нямат общо с тези на г-н Инджев, нито на колегата съфорумец SMS) чух същото. А според дебелите книги, ако 3 различни източника казват едно и също, то сигурно е вярно.

  Сега, като превъртам лентата назад, си спомням едно агресивно, просташко и свръх нетолерантво интервю на президента Плевнелиев с “доктор” бойко василев в “Панорама” някъде края на февруари. На в него “доктор” василев (не знам доктурантурата му откъде е, от Библиотекарския или другаде) го попита около 66 пъти дали и кога ще се кандидатира за втори мандат. Президентът кротко и много достойно го сложи на мястото му и НЕ ОТГОВОРИ нищо. Сигурно още тогава е ЗНАЕЛ.

  Сега, умирам си от смях как петоколнниците и вождът им дядя вулвин къси ще загубят сън и апетит! Включително дотам, че за да не е кандидат за НАТО може с всички сили да ръгнат да го подкрепят за втори мандат, което ще си бъде жива гавра – и с тях, и с опорните им точки!!!

  Това обяснява и подкрепата на президента за бокова, най-вече начинът, по който я даде. Можеше специално да наблегне, че това е протоколно задължение, от което не може да избяга. Езоповският език на властта го позволяват, но той дори не си даде труд. (Прочее, MIKA, в случката с Марковска нямаше нищо подло – Марковска е един зависим боклук, затънал в компромати, далавери и корупция, беше въпрос на принцип да бъде бламирана!)

  И тъй, в светлината на всичко това, предстои ни да гледаме поредния русофилистичен политически цирк, който ще бъде много забавен!

  На г-н Инджев респект за статията!

 21. Мисля, че президентската подкрепа за Бокова щеше да има много по-голяма тежест, когато предстоеше избор на български кандидат или в момента на обявяването му. Тъй като обаче тази подкрепа идва след като Бокова се представи слабо на изслушването, не й отдавам никакво значение. Безполезен жест, от който не зависи нищо.
  А това, българин да оглави НАТО, ми се струва абсурдно на настоящия етап. Според мен нашата политическа класа има да наваксва петдесетина години лоялно членство в евро-атлантическите структури, преди да й бъде оказана такава чест.

 22. С поред мен също вероятността българин да оглави НАТО в тези напрегнати години на нерешени въпроси с агресията на Русия и настъплението на ислямизма е малко вероятно.Още повече,че Плевнелиев е твърде млад и няма голям политически опит.Според мен тези слухове се тиражират от руски партенки с отчетност в Кремъл.

 23. Предположението за наш шеф на НАТО е много хубаво, за да е вярно. Всъщност, ако коректните западняци искат натото им наистина да изпълнява ролята си, трябва да му изберат точно такъв главнокомандващ- бил той Плевнелиев, някой поляк или румънец. Аз лично имах големи очаквания за Столтенберг, но той се представи посредствено. Вярно е, че САЩ имат най-голяма тежест при одобрението на кандидата, но щом като С.Паси / с еврейското си лоби зад гърба/ не успя да се пребори навремето, Плевнелиев едва ли ще се справи. Обаче и минимален шанс да има нашият човек, от сърце му желая успех.

 24. Само Лолита казва нещо разумно, останалите се допълват с взаимни отнесености

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.