България 30 години след Чернобил – “мирният атом” царува необезпокояван от ядреналина на катастрофата

 

Преди 30 години светът преживя най-тежката ядрена катастрофа в своята история.

Очаква се да бъдат обявени нови мерки за неутрализиране на последиците от аварията.

На 26 април 1986 г. в 01:23 часа реактор №4 на съветската Чернобилска АЕЦ експлодира. При експлозията загиват двама души, а близо 300 000 души са принудени да напуснат домовете си. Междувременно Северна Европа е обсипана от радиоактивни частици.

Населението на България сред силно засегнатите от радиацията, тъй като правителството на Тодор Живков скрива реалните факти около инцидента и хората не вземат необходимите предпазни мерки.

Катастрофата става по време на учение за аварийно спиране  на системите заради повреда в електросистемата и човешка грешка.

В Чернобил борбата за удържане на замърсяването и спиране на още по-голяма катастрофа включва над 500 000 работници и се изчислява приблизително на 18 млрд. долара.

В момента се изгражда нов купол, който да покрие авариралия реактор. По него работят специалисти от 26 страни.

Очаква се през 2017 г. той изцяло да замени бетонния саркофаг, който вече не е надеждна преграда срещу радиацията.

Смъртоносните и осакатяващи ефекти от рак и аномалии все още продължават да се проявяват и изчисляват.

Според доклад на “Грийнпийс” от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. През 2011 Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди – шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г.

В радиус от 30 км около Чернобил е обособена т. нар. “Зона за отчуждаване”. Дори след 3 десетилетия радиацията там е толкова висока, че според предписанията хората, работещи по бетонния саркофаг, трябва да престояват в зоната не повече от пет часа на ден за един месец, след което да почиват 15 дни.

Според украинските власти тази територия няма да бъде подходяща за живот в следващите 20 000 години. ( news.bg)

          Нищо обаче не може да спре лакомията на ядрената мафия. Дори и след повторението на чернобилската катастрофа от 5 март 2011 г. във Фукушима ( също кръгла годишнина- 5 години от нея- която не „впечатли” българските медии).

Японският вариант на съветската ядрена бомба, избухнала в Чернобил, разтърси из основи енергийните стратегии на водещи световни икономики, като японската и германската. Италия направо препотвърди с нов референдум самозабраната да строи ядрени централи, която вече веднъж си наложи след Чернобил ( при построена, но така и не влязла тогава в експлоатация готова ядрена централа). Италия, родината на мафията!

 В България обаче, където мафията се преражда хибридно в бетонна симбиоза между властта с тоталитарни навици и парите на назначените капиталисти,  „мирният атом” царува необезпокояван от някакви си съмнения и опасения за бъдещите поколения.

          Срещу тази престъпна лакомия, с отчетливи нотки на отчаяние в гласа, се бори у нас самотният български ядрен дисидент и познавач на грозната истина за АЕЦ „Козлодуй” от своята 17 годишна практика на инженер – физик  в централата Георги Котев.

Българските телевизии, които са големи радетели на „плурализма” на мненията ( когато трябва да се затапва нечие волнодумство, допуснато в името на „плурализма”), не сметнаха за необходимо да се обърнат във връзка с годишнината към българския Сахаров ( както моя милост го нарече в книгата „Ядреналин” , написана съвместно с него през 2011 г.). И понеже не върви някак си да поканят с „другата гледна точка” ядрените лакомници, за да похвалят „мирния атом” във връзка с тази 30 годишнина, вкупом си нахлупиха саркофага на мълчанието.

„Ядреналин”, апропо, се „радва” на първото място в личната ми класация за най-премълчавана от моите общо 7 книги ( засега). Дори австрийската обществена телевизия, която изпрати в София екип и засне дълго интервю с Георги Котев и моя милост във връзка с тази книга, се отказа да излъчи материала ( за което ни беше намекнато като вероятност още в предварителния разговор с телевизионния екип). Защото ядрената мафия не е само българска. http://e-vestnik.bg/14507/yadrenalin-na-ivo-indzhev-i-georgi-kotev-opasnata-istina-za-rodniya-atom/

          Ето какво е написал Георги Котев в своя блог с убийствена ирония по повод „празника” – 30 кръгли години от катастрофата в Чернобил.

http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/04/25/aec-quot-kozlodui-quot-praznuva-30-godini-ot-chernobil.1447201

 

 

27 мнения за “България 30 години след Чернобил – “мирният атом” царува необезпокояван от ядреналина на катастрофата”

 1. Поклон пред паметта на жертвите на съветските експерименти.
  Добре е да отбележим, че единствените осъдени и изтърпели наказанието си в затвора, бяха членовете на ръководството на БКП и България, отговорни за липсата на информираност на населението през 1986 г.
  Григор Стоичков (ефективна присъда) и Любомир Шиндаров (условна присъда) – министри по онова време.

 2. Връх на цинизма беше обявеният от ръководството на “АЕЦ-КОЗЛОДУЙ” в периода 24,04 – 20, 05, т.г. Конкурс-изложба за деца под надслов:
  “АЕЦ – ЕНЕРГИЯ ЗА ЧИСТА ПРИРОДА”?!?!
  По този повод, четете в блога на Г. Котев съобщението за ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОЗНАМЕНУВАНЕ на годишнината от ужасяващата трагедия ПРИПЯТ-ЧЕРНОБИЛ от безскрупулната ядрена мафия!
  Проумейте чудовищната наглост и демонстративното чувство за безнаказаност на “ядрените енергетици”, гаврещи се с живота ви и този на вашите деца!
  За да не се повтарям – ето какво писах в блога на дълбоко уважавания от мен Г. Котев по този повод:
  “Коментираните числа във връзка с последствията от АДА ПРИПЯТ са занижени стотици пъти! И това е отново дело на ИНТЕРНАЦИОНАЛНАТА ЯДРЕНА МАФИЯ /ИЯМ/! Над 10000 са онкоболните /повечето вече мъртви/и малформациите само в България! А ефектът още не е напълно отшумял…
  След всичко, което научи човечеството за производството на електроенергия /и плутоний!/ чрез верижен ядрен разпад, с пълно основание може да се твърди, че всички съпричастни към дейността на ИЯМ са морално деградирали, масови убийци или /най-безобидното/ “полезни идиоти”! ДЕЙНОСТТА НА ИЯМ И СЪДЕЙСТВАЩИТЕ ; ПРАВИТЕЛСТВА ПРЕДСТАВЛЯВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО!
  Всеки що-годе разумен, образован и технически грамотен човек е наясно, че
  НЯМА ПО-ЗАМЪРСЯВАЩА ПРИРОДАТА И ПО-СКЪПА /в широкомащабен и дългосрочен план/ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ОТ ПРОИЗВЕЖДАНАТА В Т.Н. А Е Ц!
  В реда на горните разсъждения, всякакви “екоорганизации”, “природозащитници” и “зелени” са също престъпни!
  Тези истини трябва да достигнат до съзнанието на всеки един гражданини на планетата. С тази тежка, неблагодарна и опасна дейност на будители сте се нагърбили Вие, господин КОТЕВ и личности като господин Иво ИНДЖЕВ, за което Ви поднасям възхищението си и
  ДЪЛБОКОТО СИ УВАЖЕНИЕ!
  Бъдете здрав и дано Бог Ви помага в достойното начинание!”

 3. Не е вярно. По собствените му думи др. ГрИгор Стоичков е единствената жертва.

  Публикувам последния откъс от статията: “…
  Още статистика и осредняване:
  “Една древна приказка казва:
  Когато фактите говорят и боговете мълчат”
  Това е цитат от работата на един бивш български фактор. На следващия ред същия се е подписал, а предходните два реда поясняват какви по-точно факти (изразени в числа) отговарят на въпроса:

  “Какъв е приносът на радиоактивните замърсявания на околната среда в глобалната екологична криза?”

  А именно:

  “Приносът на радиоактивните замърсявания на околната среда в глобалната екологична криза е незначителен !”

  Нека си позволим да се усъмним в това. Безспорно въпросните не способствуват увеличаването на населението, но не там е въпросът, а в радиоактивните замърсявания и защо те са възможни.
  Преди всичко думата “незначителен” бележи не само количествена оценка, а и качествена. (Добра илюстрация на подхода на въпросния фактор). Личи и ролята на осредняването, доколкото се визира точно количествен подход, а изводът е качествен (т.е., некачествен!). Тук има две различни неща. И “боговете мълчат”… И по божи си действуват.
  При атомната бомбардировка на Хирошима се наблюдава един любопитен факт: в потомството на оцелелите няма толкова генетични увреждания, колкото генетиката очаквала. Може-би именно тези липсващи имбецили, дебили, олигофрени и кретени заедно с всичките други очаквани уроди доказват незначителността на радиоактивните замърсявания на околното среда? Нищо подобно, според нас. Просто Господ “не ги е извикал по име” и те не са се родили. Ако оставим другия “нерационален”, “поетичен” начин на изразяване, ще кажем, че в съдбата на една яйцеклетка и сперматозоидите, докато се комбинират в зародиш, има толкова житейска борба, толкова факти на подбор, че гонадите и всичко в приложение изиграват успешно своята роля и се дава живот на нов индивид само ако той е в разумните граници за съществуване. Не знаем някой изследовател да е преценил колко са липсващите, неродени жители на Хирошима след атомната бомбардировка, колко са родилите се след нея и на какво се дължат всички аномалии при това. Тук фактите, а не само боговете мълчат… Защо търсим ефектите от заболяване там, където са протекли (в популацията) и процеси на репарация. Така технократския подход в крайна сметка надали ще ни бъде от полза.

  Друг пример за статистика и осредняване:
  ……….
  Фигура 2. Експериментални данни за коефициента на вариация ν (%) на серията измервания на гама-фона от непрекъснато денонощно измерване на радиационния гама-фон през август 1999 г. в Куртово. Едни и същи данни са обработени по два начина: по официално възприетия благодарение на усилията на споменатия фактор и по предложения от В. Милославов. Вижда се значението на начина на обработка за изявяването на динамиката на гама-фона. Лесно е да се прецени, че завишената неопределеност довежда и до завишаване на съществуващите изходни експериментални данни при тяхното “осредняване”.

  Ясно личи туширането на колебанията на гама-фона през м. август 1999 г. (периодът от време е избран случайно) и високата неопределеност, с която са предадени измерванията, осреднявани по официално възприетият начин. Ще добавим, че и сега тези измервания се вършат така, ясно е защо (вж. по-горе).
  А именно за поддържане на убеждението у някои, че

  “Приносът на радиоактивните замърсявания на околната среда в глобалната екологична криза е незначителен !”

  Ще припомним, че според автора на тези думи глобалната криза се корени в голямата численост на човешката популация, сиреч надхвърлянето на “естествената биологически обусловена численост на нашия човешки вид” и промените на жизнената среда, предизвикани от това. (Явно по биоцентричния принцип).
  Понеже се говори за човешката популация, можем лесно да съобразим, че не е правомерно “осреднителното” гледище, че при същата преимуществено са валидни всеобщите биологични закони. По простата причина, че тя вече е несъразмерно голяма, както се спомена. Прилагането им в пропорционално отношение, или даже просто липсата на противодействие би костувало известни жертви, така, че при един “антропоцентричен” подход лесно стигаме до абсурд. И това винаги, когато се пренебрегва екоцентричния подход, примерно приемем, макар и незначителен, принос на радиоактивно замърсяване на околната среда. Всяко напускане на областта на комфорт е съпроводено с многобройни жертви от популацията16 в абсолютен смисъл, което за човешкото общество е недопустимо, именно в информационно отношение.
  В резюме:
  Вижда се от цитираните примери, а и не само от тях, че повърхностните, погрешни “рационални” оценки са проява на антропоцентричен подход към проблема, каквито са впрочем и войнствуващите усилия същия този подход да бъде наложен.
  На това ние противопоставяме нашите съображения.
  Единствено правилен е екоцентричният подход.

  Като млада наука радиоекологията се нуждае от принципно уточняване на философската си методология. Това означава аналогично уточняване в екологията. Естествено е да се предпочете екоцентричния принцип. Възприемането на единствено биоцентричния или антропоцентричния принципи водят до практики на социално инженерство, свързано със съкращаване на човешката популация, респективно на нейната генетична информация, респективно възможности за прогрес. Не бива да се забравя, че развитието на ядрените приложения дава при тези практики на човечеството ефективни средства за собственото му редуциране до пълно унищожение.
  __________________________

  1 Речник на чуждите думи в българския език, Ив. Габеров и др. V преработено и допълнено издание.
  2 [от гр. οϊκος – “дом” + λοgος – “наука” » лат.]
  3 (антропо- представка. В сложни думи със значение ‘човек’; център – средна част, среда, средище.)
  4 (био- представка. В сложни думи със значение ‘живот’.)
  5 (еко- представка. В сложни думи със значение ‘къща, жилище’.)
  6 (от хомо- (лат.) – човек и от сапиенс- (лат.) – мъдър)
  7 Ноология – ‘философска наука за човешкия разум’
  8 Във всяко добро има малко лошо; във всяко лошо има малко добро.
  9 (ratio- (лат.) сметка)
  10 (biota- (англ.) флора и фауна)
  11 (лат. pessimus – “най-лош”).
  12 Да не се забравя, че и тук визираме броя на засегнатите индивиди, а не самата популация като цяло!
  13 Социум – човешка общност от определен тип – племе, нация и др.
  14 Понятието “безвредност” е тясно свързано с практическите наблюдения. Те от своя страна – с нещо рационално: нивото на знанията по въпроса, опитът и т.н. фактори, които се променят с мащаба на времето. А защо не и с хуманитарните знания и човешкия опит?
  15 Статистическия характер на случаите на увреждане, е поради това, че те се инициират от попадение на увреждащата елементарна частица в съответния чувствителен биоелемент, което е въпрос на случайност, и то на конкретен индивид (с индивидуална реакция), което е друга случайност. Това допуска при всяка доза някакъв ефект. Т.е. вредното действие на йонизиращите лъчения е статистически възможно при всяка доза, т.е. не съществува безопасна доза.
  16 Дори не бива да се мисли, че тези жертви са от крайната степен на въздействие. Важно е да се разбере, че е достатъчно някакво, дори незначително здравно увреждане, някаква непълноценност, (които може да са следствия от нищожни въздействия), за се задействува механизма на естествения подбор. Тук е грешката на “рационалистите”. От друга страна човешкото общество допуска известна толерантност, докато при по-простите биологични случаи разлика в следствията от подобно увреждане и крайната степен на въздействие няма (просто прагът на чувствителност е по-висок). Тази толерантност, развила се в човешкото общество именно под нерационални, хуманитарни влияния всъщност е една от главните причини за разширените зони на угнетяване при човешката популация. Естествено следствие от тези разсъждения е за селекцията, която се наблюдава при жертвите при подбора.
  * А. Швайцер “Из моя живот и мисли”, автобиография.
  ** Raffiniert ist der Herr Gott, aber boshaft ist er nicht. (Изречението на Айнщайн, изсечено върху камина в Принстънския институт, където Айнщайн работел през последните двадесет години от своя живот).
  ……”

 4. Евтината атомна енергия излиза доста скъпо в бъдеще време. Направете сметка само – период на полуразпад на Плутоний, който е основен компонент в отработеното гориво 25 000 г. Значи от 1 кг. Pu след 25 000 г. ще остане 0.5 кг., след още 25 000 г. – 250 грама и т.н. През цялото това време трябва система за контрол и съхранение на тези отпадъци, персонал за подръжка на съоръженията и пр. Отделно трябва да се има предвид, че съвременния бетонен съркофаг на Чернобил издържа 30 г. и сега се прави нов. Ами какво да кажем за тези 150 – 200 000 г. напред. Цялата история на България е 1300 години! Ако калкулираме всички тези бъдещи разходи ядрената енергия ще излезе май доста солена.

 5. В самой России о Чернобыле вспоминать не желают не только потому, что это против интересов Росатома, но и потому, что не придется говорить о перестроечных последствиях аварии.
  http://grani.ru/opinion/shusharin/m.188013.html
  А този???
  Патриарх: Чернобыль был наказанием Божьим
  Катастрофа на Чернобыльской АЭС была “наказанием за безбожие”. Как передает РИА “Новости”, об этом заявил патриарх Московский и всея Руси Кирилл.
  http://grani.ru/Society/Religion/m.188139.html

  Това го казва „наместника на Бога в страната, в която на ръката му …„
  красовались часы марки Breguet стоимостью от 28 до 36 тысяч евро, передает “Корреспондент.net”. Это классическая модель Breguet: корпус сделан из белого золота, ремешок – из кожи крокодила, механизм автоматический, есть будильник.“…

  А как се мъчат да го скрият неговите хора от патриаршията:
  http://users.livejournal.com/_enamorada_/439703.html#cutid1

  Нищо ново не са научили, нищо старо не са забравили:

  Чернобыль: из архива КГБ

  Вот одна из первых докладных записок КГБ на имя первого секретарю ЦК КПУ Владимира Щербицкого. В ней сообщается, что в 1.25 ночи произошла авария на 4-м энергоблоке ЧАЭС, в результате чего начался пожар, и приведены данные об уровне радиации. Резолюция Щербицкого на этом документе: “Что это означает?” Человек, который должен был принимать решения, просто не понимал, что случилось. От него нельзя было ожидать адекватных действий.
  http://grani.ru/blogs/free/entries/250912.html

 6. “Ще си мълчим” – казаха тогава червените прасета.
  Заплювам ги, заплювам и тази част от поколенията им, която не се терзае от факта, че в низост е закърмена.

 7. До СТАМБО:
  Повече от ясно е – ТАМ ИМА ДОСТА ЗА КРАДЕНЕ! По стар болшевишки обичай, ще тръгнат самолети и влакове с артефакти към “дома”. “За родину”, знайш. А и както да го погледнеш, това си е една запазена територия /за какво ли не?/… И мотив за ПП /ако си забравил – “постоянно присъствие”/.

 8. Добра новина от Стамбо, че част от международната експертна общност се е застъпила за Палмира. Бокова има толкова общо с археологията/ културата, колкото общо има между косатка и одриска гробница.
  Но нека я впишат в червената книга на неизчезващите видове. Също и Путин, на голяма снимка в естествена кагебейска среда.

 9. Спомен от 1л., ед.ч.
  26 април 1986г. ме завари в СО Млечна промишленост. В битноста си на главен юрисконсулт присъствах на изключително досадните понеделнишки оперативки. Но проведената на 4 май того никога няма да забравя. Малко отстъпление. Благодарение на редовното слушане на черните станции още на другият ден след катастрофата знаех за случилото се в Чернобил.
  По 1-ви май бяхме компания в с. Конска, трънско където имах и бонус. Там не достигаше ефекта на заглушаването и се наслушах на страхотии от българската секция на Свободна Европа. Ръка на сърцето, си казвах, че чак пък такива ужасии едва ли биха ни застигнали. Едва на самият първи май когато небето стана оловно-сивкаво, никога, нито преди, нито след това не е имало толкова отровен цвят пълен със злокобни предзнаменования нещо ми прищрака. Удари и радиоктивният дъжд. Това по-сетне го разбрах. Върнахме се в София със свити сърца и силно смутени души на 3 май. И когато, на другият ден в 9 сутринта гендиректорът на обединението демонстраивно захвърли настрана листа с предварително подготвеният дневен ред на заседанието и каза “разбиращо”: “Другари, знаете какво стана и ние сме на топа на устата” единствен на мига осъзнах, изключителната сериозност на положението. За всички останали шефът трябваше да прави експозе на произшествето и какво следва за подотрасъла ни. Последиците бяха унищожителни. От 1 май нататък за месеци наред реколтата-прясно и кисело мляко и млечните произведения (сирена, кашкавал, сладолед, сухи млека и др.) бяха обречени да бъдат с такова съдържание на радиоактивни вещества, че дет се казва трябваше да се работи нахалост. Само дето Партията и правителство бяха разпоредили само по изключение да се унищожава продукция. Заваляха фантастични идеи-предложения за “спасение” на продукцията оттук-нататък. Включително и да се дава новото производство на сирене и кашкавал за нуждите на БНА. Това се възприе и беше предложено на МНО. Слава богу, чест му прави на министър Добри Джуров, че отказа категорично.
  После заваляха заявки от къде ли не, но първата и за това още я помня беше от УБО. Искаха не знам колко кутии по 4 кг. овче сирене произведено преди 26 април. Сиреч, страх лозе пази 5 дни преди да почне България да бъде газена от братската радиация.
  Предупредих цялата си рода и приятелите да не слушат шиндаровците и да се запасят за колкото се може по-дълго време с трайни храни. Никакви млека, плодове и зеленчуци.
  Оттогава съм и убеден противник на “атомът за мирни цели”.

 10. По отношение на евтината и чиста ядрена енергия е необходимо хората да знаят, че ядрените отпадъци трябва да се съхраняват 290 000 години.
  Аварията в Чернобил не бива да се забравя. Борбата с ядреното лоби в света ще бъде дълга. В САЩ преди Коледа бяха продължени данъчните облекчения за изграждане на соларни централи до края на 2019г. и този бизнес се развива доста добре.

 11. Ниама да забравиа онзи 26 април и особено 1-ви май,когато 2-те ми дъщери биаха на манифестациата,а аз приготвиах зелена салата,таратор и иагодов десерНе мога да си простиа,че не се вслущах в Гласа на Америка.

 12. Някой знае ли нещо за няколко избухнали АЕЦ в Урал, и поради радиация незасегнала Европа, успешно потулена?

 13. „Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.“

  За огромно мое съжаление ( приемам го лично, тъй като имам две деца ), пеликаните, наредени на опашката на рубладжийската хранилка не престават да нареждат колко “чиста” била ядрената енергия, колко “безвредна” и “екологична” била тя…. (кавичките са от мене, просто не мога да не ги сложа!!!). Интересно, дали те биха си направили вили с лехички и овошки до оградата на АЕЦ-а…
  Освен всичко останало, в семейството се чувстваме и лично потърпевши от Чернобил, тъй като съпругата ми преди години претърпя операция точно на щитовидната жлеза…. а тя е била от онези учащи, принудени в дъжда окоро 1-ви май да излязат на манифестация в чест на светлото бъдеще, докато “богоизбраните” членове на Политбюро са се хранили с безвредни, осигурени и проверени храни….

 14. Покрай многобройните титли “почетен доктор” на Бокова (дали пък няма да я впишат в Гинес?) се сетих доколко тези хора са лишени от, айде да не казвам тежкото нравственост, но дори и от елементарен усет!

  Като почнем от (пресметливо оженилия се за грозната “царска щерка”) “проф.” Славков – вече покойник, минем през “д-р” Доган и “проф” Димитър Иванов и завършим с тамплиерския рицар на годината (2015), която вече всеки ден се обажда по сценарий във връзка с предстоящите президентски избори.

  Интересно ми е дали си вярват, че заслужават титлите, с които се/ги закичват или съзнават, че всичко е бутафория, но си казват: “Ми, щом може, що пък не!?”. Може то…

  Ама миговете, когато си насаме със себе (с душата) си? А като видиш очите си в огледалото? А погледа на децата си – ще го издържиш ли в упор? А сетният час?

 15. В края на 1989 – когато комунистите не смееха да излязат на улицата – цялото Политбюро на БКП трябваше да бъде изправено пред военнополеви съд и осъдено и разстреляно по бързата процедура.
  Точно както постъпиха в Румъния с Николае и Елена Чаушеску.

 16. “Ама миговете, когато си насаме със себе (с душата) си? А като видиш очите си в огледалото? А погледа на децата си – ще го издържиш ли в упор? А сетният час?”

  Ами няма такива мигове насаме със себе си ,за да премисляш грехове и изкупление.Оставаш на саме ,за да прецениш от какво печелиш и от какво можеш да загубиш чисто материално.Очите в огледалото просто си ги харесват и вярват,че всичко което получават го заслужават.Погледа на децата е “възпитан” почти винаги ,като на тате и мама.Ето колко “видни”личности са облечени и обезпечени чрез убийствата на родителите си ,но това никак не им пречи на щастието да продължат да съсипват .
  Само сетния час и продължението му вече ще е извън възможностите на извратеността им ,самодоволството и мерзостта.

 17. @ MIKA | АПРИЛ 26, 2016, 23:08

  Това изобщо не ме учудва. Тъкмо там ѝ е мястото, в компанията на: Вежди Рашидов, Петър Манджуков, Тошо Тошев, Анжел Вагенщайн, Гиньо Ганев, Исак Паси, Иван Славков, Дончо Цончев, Ахмед Доган, Васил Мръчков, Павел Матев, Любомир Левчев, Стефан Цанев, Симеон Сакскобургготски, Радослав Гайдарски, Георги Пирински, Тодор Батков, Андей Пантев, Недялко Йорданов.

  Впрочем, ако някому предстои юбилеен рожден ден и желае да се присъедини към гореизброените, мисля че няма да има особени трудности.

  В страна, в която срещу пари и/или услуги може да станеш професор, доктор, да се снабдиш с диплома за висше образование или СУМПС, връчването на някакво си орденче от президента не е никакъв проблем. Благодарение на Първанов, орден “Стара планина” се обезцени до нивото на комплекта детски ордени в Джъмбо – 10 бр. за 5 лева.

  Има и друго – срещу съответното възмездяване на някой владика, човек може да стане архонт (не че тази “титла” означава нещо, но парвенютата ѝ се радват, както аборигените се радват на мънистата) или пък да го изрисуват като ктитор в някоя черква.

  Вижда се, че в България много неща не са това, за което ни се представят. Нещо като Туин Пийкс. Страшно е!

  Ще стане и трагично, когато разни любители на ценза и титлите (калинки) започнат да си купуват дипломи за юристи и лекари и започнат да ни съдят и да ни оперират.

 18. @ SVETLA | АПРИЛ 27, 2016, 07:52

  Не мисля, че е толкова просто, нито пък лесно. Малко или много всеки човек има съвест, усеща и отношението на околните. Припомнете си, че даже такова “перде” като Нейчо Неев (с онази фраза) си даваше сметка за несъстоятелността и бутафорията.

 19. до САРДАНАПАЛ

  Да, вица “Като знам какъв инженер съм, ме е страх да отида на лекар …” ще става все по-актуален.

  Но предишната снимката и тази препратка ги дадох за да покажа с какво отвращение Плевнелиев прегръща и държи за ръчичка Бокова. И тук е редно да се отбележи, че ако някой вземе да се усъмни, че тези ласки са му наложени от протокола, а са плод на лични симпатии, то този индивид със сигурност е враг на капитализма и НАТО в частност!

 20. До САРДАНАПАЛ

  За какви души и съвести и размишления пред огледалото говорите? Нали не сте сериозен, че тези недочовеци са дорасли до това?

  До ОТБЕЛЯЗВАМ

  Преди висшата мярка, по примера на Румъния, трябваше да се проведе пълна конфискация до 9-то коляно. Поне така учи др. Улянов-Бланк, по-известен с каторжническия си ник Ленин.

  Е, човек се учи, дорде е жив, надявам се дори и родния матрял.

  Респект на Стопанина на блога!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.