Срамната истина за следвоенното легитимиране на съветското потисничество

 

Как се стига до положението, чиито последици и до днес не са напълно преодолени, че съпротивата срещу съветската окупация в европейските колонии на СССР получава мълчаливо приетият и на Запад етикет „сътрудничество с фашизма”? Кой са корените на това мълчание?

 

Само беглецът от СССР Суворов ли е „забелязал”в своите книги, че Сталин се е готвил да нападне своя съучастник в разпалването на Втората световна война Хитлер и е бил всъщност изпреварен от нацисткия си съдружник? Или в самата Германия са били добре запознати с това намерение на съветския диктатор, което е мотивирало Хитлер да действа пръв?

 

От своя страна Москва и до днес мълчи за разминалата се за малко вероятност СССР да стане член на тристранния пакт с Япония, Германия и Италия- как СССР успява да „погребе” и тази срамна тайна?

 

Отговори на тези въпроси дава статията за фалшификациите на Нюрнбергския процес, в превод от руски за ivo.bg на Васил Костадинов

 

Нюрнбергският трибунал – процеса на фалшификация на процеса

 

На Нюрнбергския процес не само осъдиха престъпленията на Третия райх, но се постараха и да скрият неприятните факти. Страните-победителки нямаха изгода да се обсъждат всички обстоятелства около подготовката и хода на войната за да не се компрометират излишно.

 

Втората световна война не завършва с подписването на капитулацията на Германия – истинския финал е издаването на присъдите на нацистките лидери от Международния трибунал в Нюрнберг.

 

Градът е избран за символично – в Нюрнберг са проведени първите конгреси на нацистката партия.

 

Основната цел на съда е обсъждана дълго от дипломатите и адвокатите на победителите: не е ясно по какви закони ще бъдат съдени подсъдимите. И все пак, страните стигат до консенсус.

Процесът започва на 20-ти ноември 1945г. и продължава почти една година – всичко приключва  на 1-ви октомври 1946г.

 

Международният трибунал, съставен от представители на антихитлеристката коалиция – СССР, САЩ, Великобритания и Франция, разглежда няколко аспекта: плановете на нацистката партия, престъпления против мира, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

 

В резултат 12 души – оцелялата върхушка на Райха, включително избягалият Мартин Борман – са осъдени на смърт чрез обесване, трима получават доживотен затвор, четирима – различни срокове затвор.

 

Трима министри са помилвани. В хода на процеса организациите СС, СД, Гестапо и елита на нацистката партия са признати за престъпни, а правителството, Генералния щаб и Върховното командване на Вермахта не попадат в списъка.

 

Съветската страна не е напълно доволна от процеса, който се проточва дълго и е съпътстван от много трудности.

 

Докато върви съда, членовете на коалицията вече не са съюзници – в действителност, точно в началото на 1946г., започва така наречената Студена война. Но не само започналото съперничеството между бившите партньори усложнява процеса. Опитът да се направи оценка на всички аспекти на дейността на Райха, може да хвърли сянка върху самите обвинителите.

 

Прелюдията към Втората световна война показва в отрицателна светлина Франция и Великобритания, които през 1938 г. позволяват на Хитлер да започне военна агресия срещу Чехословакия .

 

А Съветския съюз, при публикуване на всички факти за сътрудничеството с Германия, може да се окаже в ролята на агресор за разделянето на Полша през 1939г., с което започва Втората световна война.

 

На сметката на Съюза са и други грехове – бомбардировките на финландски градове през 1940г. и екзекуцията на полските военнопленници.

 

Процесът в Нюрнберг е нож с две остриета. И почти всички трябва нещо да крият или замазват.

 

СССР работи по това не само по време на трибунала, но след това – на руски са издадени само 7 от всички 42 тома документи от Нюрнберг.

На английски, немски и френски е публикуван пълният текст. Съкратен вариант позволява на Кремъл да манипулира съдебните материали, като всички сили, борещи се срещу Червената армия, включително различни националистически организации, са обявени за съучастници на фашистите.

 

Ръка за ръка с нацистите

 

Сътрудничество с Германия е най-опасният риф, който руснаците искат да избегнат по време на дългите изслушвания в Нюрнберг.

 

В началото на 1920-те, Германия и СССР са в един лагер – този на държавите – маргинали. Първата  – победен агресор в Първата световна война. Според  Договора от Версай, на германците са забранени производството и изпитването на нейна територия на много видове оръжия. Втората – заради узурпирането на властта в страната от болшевиките. Но на  Кремъл след края на гражданската война са необходими съвременни технологии.

 

По тази причина, през пролетта на 1922г., по време на икономическия форум в италианския град Генуа, делегацията на РСФСР  провежда отделна среща с германски представители в близкия град Рапало и подписва договор за сътрудничество. Условията му остават в пълна тайна през следващите няколко години.

 

Има какво да се крие. Прилагайки на практика договора, немските инженери построяват в СССР няколко военни завода за производство на танкове и самолети за себе си и за болшевиките.

 

Стаж в Съюза изкарват много офицери от Райхсвера, с които съветските генерали ще се  срещнат по бойните полета на Втората световна. Двама от тях – Алфред Йодл и Вилхелм Кайтел – сядат на подсъдимата скамейка в Нюрнберг. Има сведения, че дори и Гьоринг, ръководител на Луфтвафе, който Хитлер готви за приемник, е натрупал летателен опит в авиобазата в Липецк.

 

Гьоринг, между другото, също подсъдим в Нюрнберг, е осъден на обесване и се самоубива с отрова няколко часа преди екзекуцията.

 

Серията от военни споразумения между комунистите и нацистите не спира дотук.

 

С таен пакт на министрите на външните работи на СССР и Германия – Вячеслав Молотов и Йоахим фон Рибентроп – двете тоталитарни държави през август 1939г. си разделят сферите на влияние в Източна Европа и, на практика, започват войната.

 

Много полски и британските историци смятат, че в окупирана Полша преди съветско-германския войната, НКВД и Гестапо провеждат най-малко четири съвместни конференции за сътрудничество. Има копие от договор подписан от ръководителите на тези структури – Хайнрих Мюлер и Лаврентий Берия. Впрочем, съветските и руските историци смятат, че е фалшив. Но същите хора, половин век след Нюрнберг, твърдяха, че не е имало и таен пакт  Молотов – Рибентроп. За пакта светът за първи път чува по време на процеса над  ръководството на Третия райх.

 

Кремъл е бил на косъм да подпише съюзнически договор с Германия, Италия и Япония.

 

Неприятна истината

 

Трибуналът осъжда Рибентроп на смърт чрез обесване. Но до присъдата дипломатът успява да „изпие” доста кръвчица на руснаците. Съдът два пъти отказва на неговият адвокат Зайдел разглеждане на документите, доказващи съществуването на таен протокол – приложение към договора от 1939г. за разделяне на Полша и зоните на влияние. Главният дипломат на нацистка Германия дори представя фотокопие – оригинала изгаря по време на бомбардировките на Берлин. Но прокурорът от съветска страна, генерал Роман Руденко, настоява, че Трибуналът няма да се отклонява от своите основни задачи: осъждането на нацистките лидери за престъпления срещу човечеството.

 

“Нашата задача не е разследване на външната политика на други държави. Още веднъж напомням: съдът вече отхвърли този така наречен документ като фалшив.”- казва Руденко.

 

Младият съветски прокурор Николай Зоря, получава и заповед да не допуска показания на Рибентроп за тайния протокол. Но подсъдимият и неговият секретар Вайцзекер под клетва все пак възстановяват устно текста. На следващия ден, Зоря е намерен мъртъв в леглото на хотелска стая с пистолет до него. Съветската преса съобщава, че смъртта е настъпила в резултат на невнимателно боравене с оръжие. Въпреки че разследването дори не прави задължителната в такива случаи балистична експертиза.

 

Съветската страна по време на Нюрнбергския процес успява да заобиколи още една много неприятна тема – масовото убийство на полски войници и офицери в Катин. По време на “освобождението” на западните територии през 1939 г., са пленени хиляди войници и офицери от полската армия, които са систематично унищожени от съветските чекисти през април и май 1940г. До Катин са убити повече от 4000, а общо – 22 хиляди поляци.

 

Но всички тези подробности стават известни едва след десетилетия. В Нюрнберг, съветските представители настояват, че откритите от германците през 1943г. останки в Катин, са  фалшификация на нашествениците, а в действителност поляците са убити от нацистите. Докладите на полския Червения кръст, установили вината на НКВД, изгарят по време на Варшавското въстание през 1944г.

 

Прокурорите от Съветския съюз не успяват да докажат тезата си за вината на нацистите, но успехза за Кремъл е, че в присъдата на съда изобщо не се споменава за разстрела на поляците.

 

Лондонски интриги

 

Не само съветите се потят, за да избегнат публичност за неприятни факти.

 

Французи и британци се опитват, колкото е възможно да избегнат темата със започването на войната, особено участието си в одобрението за окупацията на Чехословакия от Адолф Хитлер през 1938г. Британците си блъскат главите и с Рудолф Хес, който до 1941г. е една от ключовите фигури на Третия райх и заместник на Хитлер в партията. Неговата история е много странна. През пролетта на 1941г., уж по собствена инициатива, излита с боен самолет за Шотландия за да се срещне с лорд  Дъглас Хамилтън, с когото се запознава по време на Олимпиадата в Берлин през 1936г.

 

При подхода към мястото на срещата горивото му свършва и Хес скача с парашут. По-късно, германския гост обяснява, че иска да говори пред британския парламент и да предложи мир на Лондон. По официалната информация, на Албиона Хес не е приет от никой, и посреща края на войната в затвора.Осъден е на доживотен затвор в затвора Шпандау в Западен Берлин, който се контролира от британците. Хес в продължение на много години е единственият затворник там. Многократно заявява, че има сензационна информация и, ако я обяви, напълно ще се промени погледа към историята на Втората световна война.

 

През 1987г., на 94-та година от живота си, Хес “договаря освобождаването си”, но е намерен обесен на кабел в двора на затвора.Синът му -Волф Хес и редица историци смятат, че номер 2 в нацистката партия има  информация за тайно споразумение с Великобритания и многоходова игра на британския премиер Уинстън Чърчил. За което плаща с живота си: синът на Хес твърди, че изследването на тялото на баща му показва, че първо е удушен и после обесен.

 

Но за доказване на нещо е късно: британците унищожават всички вещи и документи на  затворника и разрушават затвора. Прахът на Хес е разспръснат.

 

Интригите на Лондон са тема дори и в Нюрнберг. Например, Алфред Йодл, началник на генералния щаб на Вермахта, също осъден на обесване, разказва пред съда: “През юли 1940г., Хитлер ми каза за евентуален сблъсък с Русия. Той искаше да изпревари руска офанзива на запад, планирана според него за следващата есен. Хитлер бе убеден, че Русия ще ни атакува и, че Великобритания я тласка към това. ”

 

Темата не се разглежда от обвинението.За победителите не е от полза разпростирането върху всички обстоятелства по подготовката и хода на войната за да не се компрометират излишно.

 

Освен това, всички получават от Германия и нейните съюзници щедри репарации.

 

А ужасите на нацистките концентрационни лагери, на които за процеса са заснети документални филми, правят всяка друга информация второстепенна.

 

Олег Шама, списание „Новое время”

 

Р.S. Снимките към текста могат да бъдат разгледани на този линк:
http://argumentua.com/stati/nyurnbergskii-tribunal-falsifikatsii-protsessa

10 мнения за “Срамната истина за следвоенното легитимиране на съветското потисничество”

 1. Огромно Благодарство за статията. Дано фактите в нея стигнат до повече читатели.

 2. Четейки текстове от рода на долния, първата мисла дето ме спохожда е конгениалната квалификация на баце за Сергей Лавров. В смисъл, че е най-великият дипломат на всички времена и народи. Наистина, спокойно може най-сетне да му се даде Нобеловата награда за мир на сл. Прави и невъзможното изпълнявайки мъдрите указания на шеф лилипут.ин да укрепва по един неподражаем, самобитен начин ЕС, НАТО плюс съюза на Европа със САЩ. Нещо повече, с поведенията и действията на двамцата ала слонове в стъклена менажерия не дават шанс и на страни извън гейропата да мислят за друго освен час по-скоро да пристанат на Брюксел. Убедете се сами.

  http://glavpost.com/post/27apr2016/blogs/83017-gennadiy-gudkov-serbskaya-poschechina-ili-pochemu-ot-rossii-begut-soyuzniki.html

 3. Възмутително е това прикриване на престъпленията на СССР-то в годините на съществуването му, а понастоящем! За комунистическите поборници това е обяснимо, но за западните властници – никак! И това продължава вече 1 век!?!
  Сталин е точно толкова отговорен и виновен за началото на Втората световна война, колкото ортака си Хитлер. С подялбата на Полша, Украйна и източна Европа започва ужасът продължил до приключването на това безумие през есента на 1945 година с капитулацията на Япония. Хитлер заслужено е качен на позорния стълб на човечеството за делата, които извърши Германия под неговото управление. Там е мястото и на другарят му по оръжие Сталин! Този изверг е извършил дори повече престъпления от Хитлер и те не са тайна! Особено за свободния свят.

 4. Статията като цяло е добра /с изключение на частта за Велкобритания/,и може би ще отвори очите на доста руснаци, както и българи, които досега са спали и не са потърсили отговорите на очевадните нелогичности и необяснимости, ако човек се придържа към руската /или комунистическата/ гледна точка за войната.

  На мен лично ми стана смешно, прочитайки обвинението за интригите на Лондон да накарат СССР да нападне Германия-
  -Ами добрутро!- може би Чърчил трябваше да зареже Британия /в един момент изправена срещу цяла Европа, подчинена от Хитлер, Щатите – нежелаещи да се намесят, а английските градове бомбардирани непрестанно/, и да се погрижи Съветска Русия да си стои на топло и уютно вън от войната, и то при положение, че тя е един от главните подпалвачи на същата война?!

  Авторът е тръгнал по пътя, но той е дълъг, и тепърва ще трябва да се отървава от своята “съветскост”.

  Друго смешно нещо е епизода за “запушването на устата” на 90 годишния Хес от лошите британци, управляващи еднолично /ха-ха/ немския затвор през 1986г., и е достойно за агенция Пик/г/.

  Но като цяло статията е “Mind Opener”, особено за руснаци и българи, лекуващи се от болестта “бетонна глава”…

  /Ако изобщо излекуването е възможно…/

 5. Благодаря за тази публикация. Да не забравяме, че България заема престижното 113 място в света по свобода на словото.
  Сякаш продължение на темата е едно великолепно интервю на Милен Радев с Борис Райтшустер – http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu/72364-boris-raytshuster-taynata-voyna-na-putin-sturmuva-germaniya-i-evropa.html

 6. Основната грешка на Цар Борис III е, че не изпрати войска на Източния фронт.

  Само Първа българска армия да беше пред Москва в началото на декември 1941 и Москва беше паднала.

  Бихме ги и през ПСВ, бяха готови и през Втората да паднат като зрели круши. Съветският генералитет най-много се е страхувал България да не прати войски /В. Суворов/.

  В историята е като в авиацията – грешките трябва да се анализират, за да се избягват.

 7. Цитат от цитираната статия: “Прелюдията към Втората световна война показва в отрицателна светлина Франция и Великобритания, които през 1938 г. позволяват на Хитлер да започне военна агресия срещу Чехословакия.”

  Няма такова нещо. Това е част от съвертската и левичарската пропаганда.

  Мюнхенското споразумение от есента на 1938 е част от по-общ процес на преразглеждане на парижките мирни договори от краят на 1-вата световна война. Част от същият процес е и връщането на Южна Добруджа от Румъния на България. Вече са били стигнали до убеждението, че парижката система от договори е наказала незаслужено сурово победените страни. Конкретно, Судетската област е била населена с немци, които са живели в Австроунгария и случайно попадат в Чехословакия. Как да е. Проблемът е другаде. През март 1939 ХИтлер анексира цяла Чехия. Великобритания и Франция не са му разрешавали. От този момент нататък преговори между Хитлер и Великобритания са невъзможни, без Хитлер да върне Чехия. 2-рата световна война започва с кризата за Данцигският коридор. Ако Хитлер не беше анексирал Чехия, то проблемът с Данцигският коридор щеше да се реши подобно на проблемът със Судетите. Ама вече така не можело. Затова Хитлер потърсил помощта на СССР и предложил на СССР да си поделят Полша, както и станало.

 8. Искам да споделя интересен сайт, на който попаднах: http://liewar.ru/
  Великая Оболганная война (Великата Лъжовна война – на руски има паринимна игра с Отечественная).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.