Бойкови глупости безспир в ефир-вече и по Шекспир

 

НА СНИМКАТА: ЖИВОТЪТ Е СЦЕНА И В ТОЗИ ТЕАТЪР НАЧАЛНИКА Е САМ

Не знаех, че един математик, чиято близост до ГЕРБ го направи любим телевизионен политически коментатор и разпространител на омраза ( срещу бежанците, които по думите му били друг „биологичен вид” и трябвало да бъдат посрещани със стрелба по границата ни), се е превърнал вече в класик и източник на „крилати фрази” за самия вожд Борисов. Във вчерашно свое интервю за БТВ математикът Михаил Константинов изчисли, че Изборният кодекс бил „много шум за нищо”, а жълтият сайт БЛИЦ извади това умозаключение в заглавие.

 

Днес Борисов повтори буквално остроумието на своя следовник, превръщайки го в „класик” наравно с Шекспир ( когото също така не спомена като автор на „постановката”  „Много шум за нищо”

 

„Всеки ден правя компромиси, то е трудно да се нарече коалиция, ние сме подписали коалиционен договор с РБ. Що се отнася до тази седмица, имаше една хубава постановка “Много шум за нищо”.заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ по повод гласуваните през последните дни промени в Изборния кодекс.

 

Интервюто е „класика” само по себе си в жанра „Борисов си задава  въпроси и си отговаря сам”. Водещите са му за украса. Тази форма на самоинтервюиране не е уникална, но съдържанието й си е чист принос на Борисов към абсурдизмите, наложени от него в българската публичност. Защото той, като едноличен собственик на ГЕРБ, е на върха на сътворяването на абсурдите, след което ги приписва другиму.

 

Така, по думите му, споровете около спорните промени в правилата за гласуване, са по вина на всеки друг, само не и на ГЕРБ. Било какафония. Ами да, така е, но е какафония, създадена под диригентската му бухалка.

 

След като забърка какафонията, сега Борисов се хвали, че я оправя с цената на компромиси. Той така нарича въжеиграчеството си в ленински стил „стъпка напред, две назад”. И разбира се, изисква от публиката на „постановката” да му ръкопляска, че е отстъпил след като накриво е стъпил, макар да го прави, за да не се подхлъзне в пропастта, която сам копае с глупостите, които залага с рязането на лентичките, на които се крепи властта му.

 

Сред постоянните лъжи на Борисов много често се чува твърдението му, че не се бил месил в делата на други партии ( и това, след като при предишния му премиерски мандат машината му за подкупване, разцепване и делене на цели партия пуфтеше на пълни обороти).

 

Ето че отново , „без да се бърка”, се зае да категоризира кой какъв е в опозицията. Така най-после , от него да мине, призна на ДСБ статута на политически противник. Естествено не безкористно, а за да я пришие интригантски към ДПС и БСП. И понеже никак, ама просто хич не се бърка в чужди работи, препоръча на ДСБ да си стои в опозиция и в бъдеще да се групира с Татяна Дончева и Слави Трифонов.

 

От ДСБ, впрочем, трябва да почерпят, че най-после Негово величество им призна правото да не го обичат. Досега той категорично отказваше да ги пусне от прегръдката си, повтаряйки, че не са никаква опозиция и че си общувал най-приятелски с Радан. Борисов днес му даде развод и му определи дата: от вчера, каза великодушно той.

Знам колко е трудно да го убедиш, че не си като останалите, които му ръкопляскат- изминал съм лично пътя от „вратите на моята партия са винаги отворени за теб” през октомври 2006 г. до „идиот, идиот, идиот” през юни 2014 г.- цели 8 години му трябваха да проумее, че не може да ме купи с пехливанския си чар, поради което съм „идиот”.

Продължавайки „ да не се меси” в работите на другите партии, Борисов мина по целия конспект на намесата с квалификации и препоръки. От името на Патриотичния фронт изрази увереност, че патриотите вече  са разбрали, че могат да разчитат само на ГЕРБ. От името на АБВ изрази надежда да останат стабилни , „защото с вицепремиера Калфин работим добре”- остави си вратичка с това потупване по рамото за евентуалното посочване на своя заместник в правителството за президентския пост (вариант, обсъждан с Първанов, по моя информация).

 

Неглижирайки значението на държавния глава ( след като няма да е лично той), Борисов вметна, че щял да намери „все някой” за поста. И изреди кой няма да е в един списък, който започва да става толкова дълъг, че човек се чуди, дали пък въпросният „някой” няма да бъде намерен на някоя бензиностанция, както в случая с един министър в първия кабинет на Борисов.

 

Премиерът едва ли се усеща (при цялото ми уважение към неговото въжеиграчество като форма на интелигентност), че става за смях в аргументацията си защо няма да посочи споменатите от него отличници. Благодарение на неговата логика вече знаем, че за президент не стават кметовете на София и Бургас, както и министър Томислав Дончев, защото работят добре. И Кристалина Георгиева няма да е, защото върши полезни работи за България. Това е аргументацията на Борисов, от която се подразбира, че той ще посочи за президент някой, който не работи добре и не върши полезни работи за България. Блазе му с тази предварителна характеристика.

Ако не друго, Началникът е откровен в терминологията: посочва кой да е президент, а не се лигави като някакво либералче ( по Андрей Райчев) с някакви си колективни процедури, обсъждания, предварителни избори и прочее загуба на време между две мачлета.

Кой да му припомни по този повод на Борисов, че при номинирането на Росен Плевнелиев за президент през 2011 г. главният аргумент на премиера беше именно открояването на неговия министър като най-успешният работяга в кабинета му. Сега работливостта и успехът на един министър ( кмет или еврокомисар) се оказват препятствие, а не трамплин към поста на държавния глава. Това ако не е борисовщина в самоопровергаването, (на)здраве му кажи!

 

Впрочем, тази схема на отличаване на оставачите в професията, отдавна се прилага в медиите. С риск да ми се обидят ( още повече) някои колеги, селекцията на много от водещите, задържали се дълго на екрана на телевизиите, е свързана именно с обратната логика на естествения подбор в България. Колкото повече си вършиш работата като журналист, бидейки неудобен на Бойко и компания, толкова по-малко те търпят работодателите в държавата, в която правителството е най-големият рекламодател в медиите (разпределяйки европейски пари за рекламни кампании).

 

Ако наистина има някаква логика в поведението и разсъжденията на Борисов, то би трябвало да заподозрем като (не много) скрита кандидатура именно математика Михаил Константинов. Върши черната работа на ГЕРБ, обикаляйки телевизиите с мрачни прогнози за България, които с удоволствие ще обяви за провалени благодарение на своето правилно президентско управление. Освен това е вече класик: цитира го самият Бойко ( сякаш не Шекспир, а професорът е автор на „постановката” „Много шум за нищо”).

 

Математически погледнато, да прогнозираш всякакви гадости, които няма да се случат ( според професора Третата световна война е в ход, но само той и я забелязва, но вече се отварят очите и на простосмъртните- вчера една продавачка на краставици ме подпитваше, дали тая работа с бурките няма да ни докара война) е винаги печеливша тактика. Ако, не дай си Бойко, нещо от прогнозираните гадости се сбъдне, професорът може да си го припише като потвърдено свое пророчество. Ако ли пък нищо подобно не стане, всички ще си отдъхнем, че най-лошото се е разминало защото сме били предупредени навреме. Което си е много шум за нещо!

20 мнения за “Бойкови глупости безспир в ефир-вече и по Шекспир”

 1. Доколкото помня с моя прост акъл в “Много шум за нищо” не се говореше за коалиции и закони. Ама къде ще се сравнявам с новия светоч, дето свети по-силно от Слънцето. Той знае къде-къде по-добре от простия демократ дето си губи времето да чете книги и да мисли. А математикът-професор бърка-и след война в България не е било толкова лошо.

 2. Иво, за кой ли път надмина себе си. Страхотен текст!
  Простотията, скандала, гафа, нищонеказването, шмемти капели-то, отдавна се превърна в норма на ежедневието ни в социален план. Не случайно баце е на връо на пирамидата. Квинтесенция на тоталното оглупяване на матРиала.
  Ето как прекрасно е описал процесът най-вече в раззия Аркадий Бабченко. Лайнометите на мах, преди всичко, изразът “телевизията побеждава хладилника” не е случаен защото оттам се лее нон стоп примитивна пропаганда която откарва митичните 89% в перманентно приповдигнато зомбиране, ние сме най-великите, останалите ДГД.

  http://glavpost.com/post/28apr2016/blogs/83144-arkadiy-babchenko-samoe-moschnoe-oruzhie-rossii.html

 3. ДСБ ще може да се нарече опозиция чак тогава, когато изрита цялото си ръководство, което ги направи коалиционни партньори с комунистите Боце и Гоце.

 4. Не е по темата и го пускам под рубриката, кеф, та кеф. Да не ти стигне, 0,01%, си е карък отвсякъде. ЗАСЛУЖЕН!
  Централната избирателна комисия на Сърбия съобщи в петък, че опозиционната коалиция на евроскептиците „Демократическа партия на Сърбия – Двери“ не е преминала 5%-та бариера за влизане в парламента в резултат на провелите се избори. Лидерът ѝ Бошко Обрадович коментира пред РИА Новости, че това е „невиждан скандал и кражба на гласове“. Комисията съобщи уточнените резултати от преброяването на 99,82% от гласовете.
  Според директора на националната статистическа служба и член на ЦИК Миладин Ковачевич коалицията “ДСС-Двери” е получила 4,99% подкрепа.
  По-рано ЦИК обяви, че антинатовската коалиция влиза в парламента.

 5. Бойко Борисов:
  “Рекет даден!
  Рекет приет!”

 6. По случай настъпващите светли християнски празници поздравявам коментарорите и читателите на БЛОГА НИ с любимият ми украински клип. Влизането на танковете на ВСУ в Мариупол. Влизане което практически погреба проекта навараззия. На експанзията на донецките и луганските бандформирования подкрепени от многохилядни интервенти от раззия беше сложен кръст. Оттук-нататък е въпрос на технологично време Украина да въстанови териториалната си цялост в пълен обем.
  Слава Украина!

 7. На Бойко работата му е в кърпа вързана, както казват.
  Оплел си е кошницата.
  С Цацаров всяка седмица заседават. За да обсъдят обстановката и да отсранят законово всяка евентуална конкуренция в деленето на парите.
  България, Разпети петък 2016.

 8. Поименно

  За живите комунистически престъпници – избор най-богат.

  Започваме по ред.

  Георги Танев. Секретар на ОК на ДКМС и после на ОК на БКП през 70-те и началото на 80-те. Голям натегач.
  Като такъв Тодор Живков го прави Първи секретар на ОК на БКП в Кърджали, за да проведе запланувания Възродителен процес.
  И Георги Танев изпълнява старателно – помним убийствата. За награда през 1986 Живков го прави Министър на МВР – до края на режима. Виновен и за убийствата през лятото на 1989 – издавал е заповеди за стрелба.

  За това няколко души писахме на Цацаров да бъде съден Георги Танев. Като аргументацията беше, че Възродителният процес беше само част от 45-годишния терор срещу целия български народ.

 9. Втори номер.

  Константин Коцалиев. Още е жив.
  И него го съдим.
  Този е бил Началник на ГСУ на ДС 1985/89. Главно следствено управление.
  Главен виновник за ужасите в килиите на ДС в София и цяла България.
  Него го съдим са прилагането на съветската система за изтезания в ДС. Побоища, заплахи и принуда.

 10. @MIKA
  Предполагам, че искахте да кажете това за СДС, а не за ДСБ.

 11. Геройкото знае много добре, че никак не е “много шум за нищо”. Чудят се как да избягат от електронното гласуване, защото много ги е страх да не се повтори и в България случилото се на последните избори в Румъния, където вотът беше обърнат с помощта на гласовете от чужбина. Този селски шмекер е абсолютно наясно, че няма къде да мърда след резултатите от референдума и безкомпромисната позиция на ДСБ, Р. Кънев и РБ. Поради тази причина той се опитва да омаловажи това, което се случи. Друг е въпросът дали реално ще се случи това гласуване, защото дяволът е в детайлите. Има да се свърши твърде много работа, като електронната идентификация и т.н.
  Що се отнася до този дебил м. константинов, няма да се учудя ако стане президент при това добре обработено и оглупяло народонаселение.

 12. Единственият ни шанс е “идиотите” да се увеличават

 13. Г-н Инджев,

  Няма да Ви питам дали преподавате в Журналистическия факултет на СУ. Защото, ако кажете ‘не’, това ще е смазващ отговор. Защото ще е моментална и монументална загуба за студентите, обучавани в журналистическата професия, които (все още със сърцата си) инстинктивно търсят пример за журналистическо качество. Разбираемо, виждам Ви като необходима подкрепа за тях.

  Благодарност за текста!

 14. Сутринта сушах със “затаен”дъх нискостойностните,витиевати,а наместа и безпомощни бръщолевения на Първия партиен и държавен ръководител и си рекох,Господи защо ни наказваш?Та нали сме европеска страна,та нали е 2016г?Това ли смехотворно/понякога симпатично/недоразумение заслужаваме да ни управлява? Тайно се надявах,ако не друго, то поне да има словесен отпор.За радост получих го чрез горния превъзходен коментар на г-н Инджев.Благодаря Ви сърдечно!

 15. Очакшах,че самовлюбениат Борисов ще покаве от кумова срама скромност,но не би.Добър ученик на Т.Жишков се оказа,само доста блудкава каща забърка.
  И той усеща безсилието си,но ни смиата за сенилни.А това,че оплю всички от Иван Костов насам и ги тури в кюпа на БСП и ДПС доказа неговата връзка с БКП.Догади ми се.

 16. Към everyone else:

  Използвам случая да кажа, че съм впечатлен от Вашата ерудиция, видна от коментарите Ви ( без грам ирония), поради което не проумявам, как можете да си помислите,че бих бил поканен ( защото сам не бих се самопредложил) да преподавам в един факултет в БГ, където командват победителите в спора за миналото на България, макар да се възползват от плодовете на победата над него.

  Иначе бях поканен да преподавам в три факултета на Нов български университет, но ми е неудобно да обясня защо отказах- само транспортните ми разходи до другия края на София, спрямо заплащането, което предлагат, обезсмислят начинанието. Не става дума просто за пари ( чрез блога си съм доказал документално готовността си за обществено полезен труд), но е въпрос на някаква логика ( и оценка).

 17. Една от знаковите мисла на баце е:”Мен интелигентните хора не ме харесват”. Бил е снизходителен към себе си но общо взето, горе-долу, с приближение е прав. Не случайно няколко коментатори по-горе са у десетката. На бибитко МУ трябва видиотен матРиал който да МУ осигурява “стабилност”. С други думи, мъртвилото на нищо неслучването да продължи докато на КОЙ МУ омръзне и смени модела.
  Като този по-долу. Стига са ни глезили.
  Ако е вярно, а защо не следното извержение на бочко всичко е допустимо.
  “На Червения площад се дразнят, че България може да добива нефт и газ. Ако това се случи, вече няма кой да ни спира кранчето. С Путин сме се разбрали по мъжки. Не може в двора си да имаш чешма и да не я ползваш.”

  http://ic.pics.livejournal.com/kungurov/12111257/128762/128762_original.png

 18. Г-н Инджев,

  Честно казано, не знаех нито кой ръководи факултета, нито кой преподава там. Отворих сайта – едно две имена знам, някои ми говорят нещо смътно, повечето от тях не ми казват нищо. Мой проблем, но реших да не се дразня с подробностите и тъмите. Интуитивно очаквах отговора, който получих от Вас.

  Чест прави на Новия Български Университет, че са Ви поканили. Не им прави чест, че не са продължили разговора с Вас, за да намерят работеща формула. Те знаят, че има множество възможности, някои са по-гъвкави като време (гост- лекторски часове, форуми, конференции, проекти). Дори веднъж семестриално да Ви имат за една седмица е НЕЩО!

  Ако звуча наивно, то е единствено защото не мога да допусна, че абсолютно всички са захвърлили мисълта за сериозна журналистика. Ако пък е така, тогава е време ЕС да спре паричния поток към ‘традиционните медии’ и да го пренасочи към нещо като Bulgarian Online Media Content Fund.
  Защото традиционните медии зрелищно се провалят в своята фунция. Производно, обществото се проваля във функцията си по отношение на правителството. А правителството е великолепно описано от Вас.

 19. Страхотно написано!
  Весели празници на всички българи!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.