Катализаторът на евроатлантизма Путин жъне нови успехи

Полша ( отново) отказа на руски моторизирани шовинисти достъп да своята страна и си навлече гнева на Сергей Лавров, т.н. дипломат номер едно в света ( според Бойко Борисов), чиято работа напоследък се свежда все повече до заплахи до съседите.

 

http://clubz.bg/38966-polsha_ne_puska_rokerite_na_putin_kremyl_tova_e_gavra

 

За съжаление, можем само да наблюдаваме от разстояние как се защитава една сродна по съдба бивша съветска колония от съвременната руска хибридна война. Българската солидарност с полската съпротива срещу руското потисничество не само не само се спотайва в сянката на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА), но дори и спомен няма в публичното пространство у нас за общите корени на българското национално освобождение с полското, чиито най-ярък представител е Ботев.

 

https://ivo.bg/2015/06/02/%D0%B1D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%BB/

 

Ботев, за когото руската тирания е била точно толкова омразна, колкото и османската, лежи на два пъти в затвора по указание на руския консул във Фошкани в северната ни съседка.

 

„ В периода 1869-1871 г. последователно пребивава в Александрия, Измаил и Галац (в първите два града е и учител). През април 1871 г. попада във Фокшанския затвор във връзка с контактите му с руските революционни кръжоци. След като е освободен, се установява отново в Букурещ. През юни 1871 г. в Браила започва издаването на вестник “Дума на българските емигранти”. Ето спомените на Вазов за Ботев от този период:

 

“Той беше висок, едър – почти исполин, с черни пламенни очи, с нос дълъг, римски, малко крвичък към лявата буза, челото му широко, благородно, на двата края на което, под бялата кожа, постоянно трепереха сини жилчици, косата му черна, щръкнала. Умната му физиономия, необикновено високия му стан, гърлестият му говор и смях, гордият му смел и разкрачест ход го отличаваха и туряха по-горе от множеството, всред което вървеше замислен. А тоя момък не мислеше като другите. Неговият ум занимаваха социални, общочовешки въпроси, въпроси страшни, неразрешими, които вълнуваха в нашето време всички мислящи умове и ги смущават, и ги плашат … Той беше жив протест против неравенството, против неправедното възвишение на някои в обществото … Ботев беше роден за да соти по-горе от общото равнище.”

 

През 1872 г. е арестуван отново за революционна дейност и повторно пратен във Фокшанския затвор. Чрез застъпничеството на Каравелов и Левски е освободен..” http://www.narodnapamet.com/2010/01/blog-post.html

 

Като стана дума за „най-добрият дипломат в света” , напоследък му се е отворя все повече работа в разгласяването на руски заплахи. Освен към Полша, Украйна и балтийските републики, които са му редовни „клиенти” в това отношение, вече и Швеция влиза в същия списък. Лавров беше мобилизиран да се закани от името на Кремъл, че ако Швеция реши да се присъедини към НАТО, както все повече изглежда възнамерява да направи именно заради руската агресивност, то Русия щяла да прати войски на север в отговор на това.

 

Това е направо „забавно”. Защото скоро на Лавров ще му се наложи да заплашва и Финландия, в която тази закана най-вероятно ще катализира съпротивителните й сили срещу отколешната си поробителка.  Русия и Швеция нямат обща граница. За да „респектира” Швеция с войски Русия трябва да прегази първо Финландия ( което вече се е случвало , но на цена, която предизвиква и днес кошмарни спомени в Москва).

 

С други думи, заплашвайки Швеция, Кремъл ускорява и във Финландия също процесите на съзряване за идеята, че само колективната сигурност в рамките на евроатлантическата солидарност могат да усмирят руската мечка.

 

Иначе казано, след като Путин изолира поверената му огромна държава и заслужи почетната титла „изолационист номер едно в руската история”, вече е на път и да бъде удостоен заслужено със званието „ заслужил катализатор на евроатлантизма”.

 

 

 

33 мнения за “Катализаторът на евроатлантизма Путин жъне нови успехи”

 1. И като се замисли човек за бездънната склонност на този нврод доброволно, мазохистично да се самозаблуждава с дрипави символи -заместници на собствената си неспособност за приема нормално света и да подреди живота си като хората. Един пример покрай “день победы”. Накичените с ордени “ветерани”. Тези чучела в 99% са фалшиви самозванци, другите знаят, че са фалшиви самозванци, релно по възрастта им излиза, че са “воювали” като 10 годишни, но пак-прегръдки, “спомени от окопите…”
  Ето свеж материал на руски журналист по темата:

  http://fakeoff.org/socium/kak-uznat-falshivogo-veterana

 2. A междувременно, бавно, системно и безусловно примката около лилипут.ин и ко се стяга. В хагският трибунал вече са извадили призовките за върховният главнокомандващ и надолу, до пълначът на бук-а свалил пътническият М-17 над небето на контролирана от сепарите територия преди по-малко от 2 год.
  Давам думата на Сергей Пархоменко.
  С две думи, очакванията са документалният филм «Conspiracy Files», който ще бъде излъчен по ББС на 3 май да даде старт за съдебно преследване на виновниците за смърта на 298 пътници и екипаж.

  http://echo.msk.ru/programs/sut/1756112-echo/

 3. Kaкто я подкарал “най-великият дипломат на всички времена и народи”, по баце, накрая сал биспремиера ни ще се окаже единствено пале което колкто по го подритват, толкова повече се държи “уважително” към кремльовските си господари.
  Ето какви ги е наплескал вчера пред бнт-етето по ранина. Извадката е от синтеза на сайта Фактор.
  За газта, нефта и Русия

  “На Червения площад се дразнят, че България може да добива нефт и газ. Ако това се случи, вече няма кой да ни спира кранчето. С Путин сме се разбрали по мъжки. Не може в двора си да имаш чешма и да не я ползваш. Още Тодор Живков знам за залежи, но Антон Тодоров намери архивите за находищата. Благодарен съм на Русия, че върнаха туристите, защото там имаме интереси и от двете страни. До президентските избори в САЩ, между тях и Русия ще има напрежение. След това се надявам да се разберат и да отпушат света, защото има напрежение като при Студената война.”
  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/72713-boyko-borisov-fandakova-donchev-i-nikolov-nyama-da-sa-kandidati-za-prezident-na-gerb564654564646897.html

 4. Кремълското джудже нема да миряса докато не вкара и Ватикана в НАТО.

 5. ================================================================================

  Проучванията на компанията “Тотал Е&П България” за нефт и газ в блок “Хан Аспарух” започнаха.

  Защо Бойко Борисов има право да подозира Русия, че дестабилизира държавата ни заради започналите проучвания за нефт и газ в блока “Хан Аспарух”

  Илиян Василев

  Бойко Борисов е прав да свързва опитите за дестабилизация с началото на сондажните работи в блока “Хан Аспарух”. Прав е за общия контекст, не толкова в детайлите.

  Казват, че възприятията са по-важни от действителността. Премиерът лансира версията, че всеки път, когато правителството подкрепи проучванията и евентуалния добив на нефт и газ, Русия се размърдва и включва дестабилизационния си ресурс. Така бе и с проучванията за шистов газ – тогава той прецени, че битката не си струва и заряза “Шеврон” в началото. Опита се да си купи благоволението на Кремъл срещу спиране на работата на “Шеврон”.

  Излъгаха го, дано е научил уроците.

  Борисов има право да подозира петата колона на Русия в мобилизация по темата “Хан Аспарух” и в по-общ план по темата енергийна независимост и диверсификация, не за друго, а защото е заложен същностен, видим и значим интерес на руската страна – като си гарантира пазара за енергосуровини, да си обезпечи и постъпленията от тях. Каквото и да мислите за управлението на президента Путин, Корпорацията Кремъл няма друг по-висш интерес от получаването на своите енергомилиарди от България всяка година.

  Когато цените на суровия нефт бяха над 100 долара за барел, а на природния газ – над 500 долара за хиляда кубически метра, плащахме близо 7 милиарда долара за внос на Русия. Днес сумата е значително по-малко – общо за нефт и газ сметката за 2016 година ще бъде под 3 милиарда долара. Заедно с намаляването на общата сума от продажбите на руските енергосуровини, намаляват и сумите, които се отклоняват към лични и корпоративни сметки, както и финансирането на политически проекти у нас.

  Именно защото изпитва трудности да пласира дори скромна емисия от суверенни дългови облигации от 3 милиарда евро, руското правителство наложи драконовски мерки за контрол върху паричните потоци от износа на енергосуровини.

  Гарантирането на тези средства и пазари е свръхзадача на руската външна политика не само спрямо България, а и изобщо в Европа и в света. Затова водещият по темата България-Русия и даващият оценки за дейността на премиера ни е не е друг, а външният министър Сергей Лавров. Прилага се целият арсенал от открити и хибридни средства за въздействие – от “моркова” до “тоягата”, от корупцията и атрактивните оферти към топ политически брокери, до открити руски политически инвестиции в български медии, противопоставяне на едни българи на други.

  Премиерът Борисов действително има право да бъде внимателен, но истинският въпрос е защо не се профилактират тези рискови групи навреме?

  Защо българската държава и нейните защитни институции стоят пасивни?

  Руската енергийна дипломация разгърна тотална офанзива, за да блокира не толкова проучванията и добива от конкуренти от Централна и Източна Европа – това е въпрос, отдалечен в бъдещето, без особено влияние върху текущите газови баланси на страните от Югоизточна Европа.

  За нас е много по-важно да се решат въпросите на хармонизиране на тарифите и свързаността на газопреносните системи. Колкото по-дълго България и другите страни от региона нямат функционална свързаност, толкова по-лесно ще бъде на “Газпром” да продължи да продава по-скъпо природния си газ без конкуренция. Доставките на американски втечнен шистов газ за Европа започват от месец май от два милиарда кубически метра на месец, с идея да се достигне до 5 милиарда кубически метра към 2020 година. Сравними количества втечнен газ се очакват от Катар и Средиземноморието.

  Още по-важно за Русия е да блокира, препятства или забави проектите за наземен пренос през Турция на газ от Каспийския регион, от Близкия изток и Източното Средиземноморие.

  Това е базисната причина за авантюрата в Сирия, а не толкова битката с ИДИЛ.

  Чак тогава в списъка с приоритети на МИД (Министерство иностранных дел) идва противодействие срещу проучвателни работи в акваторията на Черно море и в офшорните зони на страните от Югоизточна Европа. До този момент чрез дъщерните компании на руски компании Кремъл успяваше да задържи развитието на местния добив и проучвания на нефт и газ. Веднъж чрез фиктивни участия в конкурси, след това чрез оспорване и съдебни битки и накрая с любимия трик – спечелен конкурс и нищоправене през петте години на лиценза.

  “Газпром” съхрани гарантиран пазар срещу смешна “санкция” за неизпълнение на лиценза. Компанията все още има привилегията да се позовава на междуправителствени договори за доставка и транзит, въз основа на които са сключени търговските договори между енергийните дружества. Нито една друга западна компания не може да разчита на подобна правна рамка „свише“.

  До ден днешен българската газопреносна система е на практика затворена за алтернативен внос и транзит.

  Няма как да не отговорим на натиска на ЕК да изпълним европейските директиви като либерализираме газовия си пазар и се отворим към нови вносители и играчи. Не само защото това е в интерес на българските потребители, но и защото от това зависят доставките на тръбопроводен и втечнен природен газ за Централна и Източна Европа и никой няма да ни позволи да не забелязваме, че с тази политика сме риск за европейската енергийна сигурност.

  “Булгаргаз” прави виртуални преценки за конкурентна способност на алтернативни предложения, отправени от различни компании – без да е обявил търг, без ясни правила и прозрачни процедури. Напоследък си прокарва път тенденцията да се оценяват оферти на базата на „Сокарската“ формула – цена “Газпром” минус 10 процента, но без формално да се обявява реперната цена на руския монопол, която е “търговска тайна”. Това е твърде спорен и като минимум антипазарен метод – защото на европейския пазар цените се определят ясно и открито – по нефтоиндексирани формули или към публикуваните спот маркери на търговските площадки на природен газ, но никога спрямо цената на който и да е конкурент, защото това го поставя в положение на изключителност.

  Вечно отсъствуващата Комисия за защита на конкуренцията трябва да бъде така добра да отговори защо не е реагирала досега на явния монопол на газовия пазар и на достъпа до инфраструктурата само на една компания?

  Повече нищо не налага да се съобразяваме с един доставчик и един маршрут.

  При нефта ползите от евентуален добив са по-ясни. “Лукойл” отдавна вкарва и преработва неруски нефт в бургаската рафинерия. В този смисъл за “Нефтохим” внос от сондажи на двеста километра може да бъде изгодно, особено при добро качество и нормална цена при по-ниски транспортни разходи. Не може да се изключат рецидиви на събитията от миналия септември, когато руското правителство задължи руските компании, включително работещите в чужбина, да работят само с руски нефт, което наложи да вкарваме в Бургас по-некачествен руски нефт от сорта Уралс. Но този път е обречен: разполагаме с достатъчно мерки и способи за контрол върху качеството и цената на суровия петрол, който се внася в рафинерията.

  Българският газов пазар се оценява на приблизително 600 милиона долара при днешните цени.

  Това е размерът на залога за руската външна политика и евентуалният й мотив да се намесва в проучването на блока “Хан Аспарух”.

  Но е заблуда да се мисли, че още днес може да предполагаме по какви ценови формули и при какви условия ще се предлага още “неродения” газ от блок “Хан Аспарух”. Спекула е да се твърди, че той ще бъде с 30% по-евтин, защото той ще си има борсова цена. Големите ползи от проекта справедливо отиват в компаниите и техните акционери, които са рискували своите пари, без да имат сигурност, че ще открият каквото и да е било. Истинският въпрос тук е защо българското правителство не реши БЕХ или “Булгаргаз” да съучастват като акционер в проекти за проучване и добив или в рамките на споразумение за подялба на продукцията?

  Това е истинският въпрос, който обаче премиерът не задава. Ще получава сигурни и сериозни концесионни възнаграждения.

  Проучванията в блока “Хан Аспарух”, както и тези в блок “Силистар”, както и във всеки друг блок на суша или в морето са инвестиция в бъдещето. Днес голямата битка е за отваряне на българския газов пазар и допускането на конкуренция на “Газпром”, включително от добиващите газ в акваторията на Черно море. Дори в добрия сценарий, който далеч не е единствен, ще получим първите количества природен газ от “Хан Аспарух” след 2023 година – т.е. когато изтича срокът на договора с руския газов монопол.

  Именно тук виждам опасния втори план на интерпретиране на темата с блока “Хан Аспарух” – медийното противопоставяне на бъдещите вероятни и възможни доставки като извинение или отклонено внимание от текущи и неотложни решения по либерализацията на пазара и диверсификация на доставките и маршрутите.

  Да, ползите за България от работата на консорциума в “Хан Аспарух” са много по-големи и разнообразни и съвсем не се изчерпват само с прекия ефект върху икономиката.

  Дори и на проучвателния етап, далеч преди да има каквото и да е откритие, ползите са изключителни. Получихме безпрецедентни сеизмични данни, които бяха интерпретирани от най-мощният компютър, използван в нефтената индустрия. Това са знания и информация, която може и трябва да се капитализира.

  Администрацията ще получи изключителен опит, безценна информация и ще натрупа квалификация в сфера с критичен недостиг на капацитет.

  Тези „дупки“ могат да се попълнят само в условията на работа на български институции и компании с подобни международни компании по такива мащабни проекти.

  По този път никаква теория за външна дестабилизация няма да ни оправдае, ако пропуснем реалните си шансове.

  ================================================================================

 6. Браво, Стамбо!

  Като допълнение на коментара ти – един стар виц.

  В едно българско село бабата казала:
  -Стига ходи в тая кръчма! Остани тази вечер тук. И салата ще направя, и ракия ще пием.
  Останал дядото, салатата готова, бабата сипала по една ракия, чукнали се и дядото казал:
  -Сега да ти кажа какво стана на фронта.
  -Ама какъв фронт, ти не си бил на фронта.
  -Ей затова ходя в кръчмата, станал и отишъл.

  Руската работа е същата. Измишльотини.
  Ако не бяха ги хранили и обличали американците през войната, сега столицата на Русия щеше да е в Чукотка.

 7. Незнам защо, но прочетох заглавието, като “Катализаторът на евроатлантизма Путин лъже нови успехи”.

 8. Стамбо, Огромно Благодарство за линка. Такова копане ще падне, що нощи са пред нас. А както казва синът на Everyone else: “Къде отива всичкото това време”.

 9. Според опитващите се да компенсират с мания за величие своя комплекс за малоценност руснаци, всеки желаещ да се присъедини към НАТО, трябва най-напред да подаде до съответните власти в Москва молба за съгласие и едва след евентуална положителна резолюция да предприеме следващите стъпки.

 10. Не търся логика в казаното от ‘гълъба на мира’. Няма да е Финландия, само защото има сухопътна граница с Швеция. Вероятно някоя от по-малките държави, може би Латвия. Но самият факт, че го гадаем, е безумие. Дотам я докарахме с Русия.
  В pdf-а, вдясно на страницата има малко информация: http://www.rand.org/pubs/research_reports/RR1253.html

 11. Материалът на Стамбо ме развесели много. Фотографиите си ги бива.
  Имаше миналата година едно изследване за това, колко ветерани са все още живи. Няколцина са, трябваше да започне манифактура. Ех, как искам да видя шаренкова дегизирана така, за студийна снимка. Грим, нашивки, ордени…

 12. Драги Сотиров,
  с Ватикана е ясно отдавна, той и самият Йосиф Висарионович произнася незабравимия въпрос “А колко дивизии има Папата?”, Украйна е вече отвъд, остави Молдова, Казахстан и Беларус, дето са на ред, ама джуджито от Кремъл няма да миряса, докато не подгони Непал и Бутан към НАТО! Молодец, так держать!

 13. @ Georgi Nikolov

  Жоро, трогна ме много с този спомен! Току-що същият гражданин (вече на 6 г.) приключи с боядисването на яйцата. Докато бърникаше в един буркан с боя, реши да ме впрегне с лек въпрос:
  – How do you break water?
  Такъв човек е, дето не търпи любезни (тактически) отклонения вътре в отговора. Усуквания не минават. Искам да го видя срещу Бойко Борисов.

  Весели празници, скъпи приятели!

 14. До тук бяхме. Империите (раззия и зимбабве) отвърнаха на удара. Санкциите на гейропата и пиндостана се връщат със страшна сила, сила страшна, сал кат един неотразим аборигентски бумеранг.
  http://censor.net.ua/news/387057/rossiya_i_zimbabve_dogovorilis_vmeste_borotsya_s_zapadnymi_sanktsiyami
  В зимбабве една кутийка кибрит струва 35 кг. пари.
  Вижте и как посреща новината на века най-големият дипломат на всички времена и народи.

  https://coub.com/view/4y8v6

 15. Двете империи вече си намериха и кръстници-зимбароссия.

 16. @Georgi Nikolov
  А коментарите…
  за президент не стават кметовете на София и Бургас и министър Томислав Дончев, защото работят добре. И Кристалина Георгиева няма да е, защото върши полезни работи за България, от което се подразбира, че ББ ще посочи за президент някой, който не работи добре и не върши полезни работи за България – май въпросният „някой” ще е намерен на руската бензиностанция, щото с тия характеристики и опита на боко с обиране на боклуци по бензиностанции се сещам за бокова
  Красьо Беличкия
  2016-04-30 9:36:28

 17. Новоизлюпената империя зимбароссия се мултиплицира. Е, отначало сред добитъка но то така се почва.
  Серизно, ако съм имал и грам съмнение, че лилипут.ин е най-добрият агент в историята на ЦРУ, вече НЕ. След вчерашните договорености с най-дъртият, изкукуригал диктатор в иоторията ан човечество превърнал цветуща Родезия в мизерно посмешище. Колко трябва не само да си закъсал но и да не виждаш по-далеч от носа си, па макар и с пъти, пъти по-голям от на Пинокио за да въртиш алъш вериж с мугабе.
  http://www.gazeta.ru/business/news/2016/04/30/n_8580035.shtml#comments

 18. Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
  Помниш ли кагда пришол със танка?
  Беше млад, но се държеше мъжки.
  Зарази семейството ми с въшки

  Взе на мама златните пендари
  и дори галошите ми стари.
  Помниш ли, как кушаше картошки?
  Наконец забърса три кокошки.

  После си преспал със какa Сия
  и изпил си всичката ракия.
  А след време чухме и мълвата,
  че си гръмнал тате във главата!

  Длъжен бях да те обичам, Ваня.
  Даже кръстих дъщеря си Маня.
  Залъкът си давахме насила
  на Русия тая дива сила.

  После цели девет петилетки
  грабихте уран и руди редки.
  Грабихте и жито, папироси
  Зарад тебе ходим голи-боси!

  Дружбата ни беше свята, чиста.
  Ние всички хранехме танкиста.
  А пък ти ни пазеше със танка
  и ни взе последната луканка

  Пазеше и немците, и чехите.
  Ние тук възпявахме успехите.
  С паметник стърчиш ни на главата
  и скверниш небето и земята.

 19. Христос воскресе!

  На Иво и приятелите от блога – мир и светлина в душите и любов в сърцата!

  На другарките и другарите – “Да живее 1-ви май!”

  А на ГЕРБ – Честит Великден!

 20. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
  И НИ ВЪРНА ВЯРАТА В СИЛАТА НА ВСЕПОБЕЖДАВАЩИЯ ЖИВОТ И ТЪРЖЕСТВОТО МУ НАД СМЪРТТА!
  ВЪРНА НИ ВЯРАТА ВЪВ ВСЕПОБЕЖДАВАЩАТА СИЛА НА ЛЮБОВТА, ДОБРОТАТА И СМИРЕНИЕТО И ТЪРЖЕСТВОТО ИМ НАД АЛЧНОСТТА И ОМРАЗАТА, НАД ЗЛОТО!
  ЗДРАВЕ И РАДОСТ НА ВСИЧКИ СЪМИШЛЕНИЦИ ОТ БЛОГА И СЕМЕЙСТВАТА ИМ!
  ДА ЛИКУВАМЕ, ПРИЯТЕЛИ!

 21. Към EVERYONE ELSE:
  “Искам да го видя срещу Бойко Борисов.”

  Ще Ви разочаровам, но такава среща е невъзможна. Вашият син, да е жив и здрав, вече се среща с едни от основните ЕЛЕМЕНТИ на Земята и Вселената (Водата и Времето), а не с елементарното. Път назад във времето няма!

  Към всички БЪЛГАРИ правослОвни християни:
  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И НЕПРЕКЛОННИ!

 22. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

  В тукашните градини не виждам великденчета и здравец, но пък така добре помня миризмата им, в ръцете на моите баби. Връщаха се от черква със светнали лица и свещ в ръка. Плашиха ги, разгонваха ги; нищо не ги спря. През цялото време на духовен терор (комунизъм), те не скриха светлината. Дълбок поклон!

  СВЕТЛИ ДНИ НА ВСИЧКИ!

 23. По повод забраната на руските т.н. “моторджии” да прекосят Европа и поднесат цветочки на руския солдат в Берлин, един виц още от съветско време. Полски рибар хванал златната рибка и канто си му е реда си поръчал три желания. Първото-китайците да дойдат в Полша. Рибката изпълнила желанието му и китайците опоскали Полша като африкански скакалци. Второто-китайците да дойдат в Полша. Рибката изпълнила желанието му и Полша станала равна като писта от Формула 1. Третото-китайците да дойдат в Полша. Рибката изпълнила желанието му и от Полша останала една голяма дупка. Попитала рибката полския рибар за чий му са били тия желания, а той отговорил-ами че тия пълчища минаха 6 пъти през Русия. Това ми стига.

 24. Какво мислите за това г-н Инджев(от интерес най-вече питам):

  “НЯМА ДИМ БЕЗ ОГЪН
  В речта си онзиден в Хановер Обама пространно говори за ЕС, за фронтовата линия и чл. 5. Посочи поименно всички страни-членки, на които разчитал за отстояване на демокрацията. Без една – България !
  Балтийските страни, Гърция, Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Унгария …..Всички бяха поименно цитирани. Само ние – не.

  Не можем да не припомним, че това е втория път, когато американският президент пропуска съзнателно България във важна политическа програмна реч за Европа. Когато говори на срещата на НАТО във Варшава след Крим, той обяви, че ” Съединените щати ще защитават териториалната цялост на Литва, Латвия, Естония, Полша и Румъния “. И млъкна. За териториалната цялост на България не каза нито дума.
  Нищо в такива случаи не е случайно. Всяка дума и запетайка се проверява по десет пъти, преди да бъде публикувана. Предвидени са интонациите, дори ръкоплясканията са програмирани.
  Програмирано е и отсъствието на България от речите на американския президент. Това потвърждава оценката, че Съединените щати са ни отписали от картата като България и са ни приписали към Турция като вилает.
  И да не се заблуждаваме, това не започва от Крим. То е планирано още преди 89-та година и възродителния процес. После чрез Ран-Ът бе разнебитено селското стопанство и индустрията, създадено бе ДПС, разбити бяха разузнаването и армията, нарязани бяха самолетите и ракетите, държавата бе разпродадена и дадена за управление най-вече на слуги, префасонирани като политици.”

  https://plus.google.com/+IlianaKAsad/posts/hxe9AkYzQTR

  От линка съм копирал текста!…

 25. Христос воскресе,приятели!Здраве и всичко хубаво за Вас и Вашите семейства!

 26. BASTA YA,

  Благодаря за това посочване.
  Но пък… България е част от играта във военните симулации. Stratfor, от март 2015, за евентуални действия на територията на Украйна:

  PLAYING OUT A DEPLOYMENT
  • What U.S. deployment would look like – best-case scenario:
  • 22 fighter squadrons
  • 11 days
  • Two phases
  • Phase 1: Latest-generation fighter air superiority assets,
  aircraft specializing in SEAD, UAVs for intelligence
  • Phase 2: A-10 ground attack aircraft, possibly rotary-wing
  aircraft to assist with ground campaign
  • Staging locations:
  • 30+ bases in Poland, Slovakia, Hungary, Romania, BULGARIA (курсив мой)
  • Additional bases in Germany, Italy
  • Aircraft carriers, likely in Aegean Sea
  • Up to 3 carriers wing deployments possible in 4 weeks


  Едва ли България е отписана, както внушава цитираният коментар. Членството в НАТО е членство в НАТО. Въпреки, че страните участват в различна степен, лоялността към всяка страна-членка е посочена еднозначно в Договора. И член 5 е член 5.
  Не ми се ще да допускам, че ще дойде отново черен ден, в който чертожната дъска ще бъде извадена.
  От това, което чувам, България не е видяна като сериозно застрашена в момента. Мое лично мнение е, че ‘хибридната война’ (в съвременната й еволюция) трябва да бъде включена в основанията за чл.4 от Договора.
  Очаквам с интерес предстоящата среща във Варшава.
  Поздрав!

 27. ps: И моля, извинете, че сме вмъкнах между Вас и г-н Инджев. Видях го като пауза. Ако паметта ми работи, тогава имам право да се надявам, че скъпият ни г-н Инджев вече слуша Сибелиус на местна почва!

 28. @Basta Ya
  5/6 от годината не съм в България и може като външен наблюдател да нямам необходимата компетентност, но не виждам никакви признаци България да е станала или да е напът да стане турски вилает. Ако вие виждате, споделете ги, ще ми е интересно. Аз имам само преки впечатления от порусначването на българското Черноморие, чета често за стотиците хиляди руски недвижими имота у нас и още повече постоянно живеещи в България руснаци, които въртят незаконен бизнес или дори да е законен, не плащат данък-печалба на държавата ни, отделен е проблемът с пълната ни зависимост от руски енергийни източници. В западни медии може да се прочете и че България я управляват руски агенти. Всичко това мен ме навежда на мисълта, че сме руски вилает и като такъв не внушаваме особено доверие на западните ни партньори (на книга). Точно това имах предвид, когато писах скоро тyк, че България още не е заслужила и май скоро няма да заслужи българин да оглави НАТО, пък бил той и Плевнелиев.

 29. Евала Тервел!

  Аз редих, редих думи, та ги изродих. А Вие го казахте великолепно с едно изречение. Има една дума в английския език, която много обичам: brevity.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.