Френски гамбит срещу руската пешка Бокова

ОБНОВЕНА НА 3 МАЙ 2016 В 15.09

„Провалът на Бокова като уж най-силната кандидатура за генерален секретар на ООН вече стана толкова явен, че дори и българските медии не могат повече да го крият.

https://ivo.bg/2016/04/16/%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2/

 

За първи път изпъкването на Хелън Кларк в състезанието за поста и изоставането на Бокова беше официализирано днес.

 

https://news.bg/world/frantsiya-se-prisaedini-kam-sasht-i-velikobritaniya-v-podkrepa-helan-klark-da-stane-shef-na-oon.html

 

Многократните ми настоявания за това, че Бокова е руска кандидатура с българско име получиха своето потвърждение не само от отделни медии, макар и със световен авторитет като сп. „Икономист” и „Уолстрийт джърнъл”), но и от Агенция Франс прес в контекста на официалната френска позиция.

 

Инициативата на Франция да заяви на глас това, което у нас отчаяно се опитват да скрият медиите и политиците, е особено тежък шут за разиграваната от Бокова и компания у нас пиеса на многострадалната другарка, която едва ли не била подкрепяна дружно от всички по света, само някакви никакъвци у нас се мотаели предателски в краката й .

 

Френския демарш е болезнен отговор на интригата на Путин с българската пешка по поне три причини:

 

Франция игра активно с Русия за избирането на Бокова начело на ЮНЕСКО през 2009 г. ( десният Саркози не остави съмнение  тогава в своята подкрепа).

 

Франция, като домакин на ЮНЕСКО и терен за изява на Бокова като посланик, някак си по условие се смяташе за „в кърпа вързана” по франкофонска линия за най-сигурния западен поддръжник от 5-те страни, постоянни членки на Съвета за сигурност, на ( уж) българската кандидатура за върха на ООН- на фона на подозренията за негативното отношение на „англосаксонците”.

 

Франция на социалиста Оланд не само попари тези надежди, но и стана говорител на съюза с въпросните англосаксонци- вероятно по взаимно съгласие.

 

Самата Бокова със сигурност е била наясно с този развой на събитията. По мои сведения тя е била готова дори да се откаже от надпреварата, но явно има да „плаща дългове” на своите спонсори, които заложиха на нейната кандидатура на вълната на руското настояване, че било дошло време жена от Източна Европа да оглави ООН – Лавров само дето не каза, че фамилията на жената трябва да започва с „Бо” и да завършва на „кова”.

 

Остава да видим само как въпросните дългове ще бъдат осребрени за вътрешна употреба след като се доказаха като слаба инвестиция на международния терен.

P.S. В загрубялата битка по дезинформация съобщението на AФП  междувременно беше обявено за “партенка” от тържествуващи путинофили, твърдейки, че тя е руска и цели да подведе ( такива  като автора на горната статия). Ако това е вярно, то “заблудата” е чудесно потвърждение с какви методи си служат в тяхната отчаяна пропагандна война Москва и нейните слуги. Което е признак на безсилие и отчаяние.

Нищо чудно наистина специалистите на Путин по дезинформация да са “врътнали” интрига с цел да се присмеят после и да се насладят на “щараните” , като БНР, което пусна новината, но след това я свали от сайта си ( тъкмо БНР ми даде основание да напиша, че българските медии вече не могат да скрият провала на Бокова) :

Българско национално радио

bnr.bg/

Българско национално радио. … Манюел Валс: Франция ще подкрепи кандидатурата на Хелън Кларк за генерален секретар на ООН. публикувано на .

Ето още някои от заблудените…

Франция се присъедини към САЩ и Великобритания в …

https://news.bg/…/frantsiya-se-prisaedini-kam-sasht-i-velikobritaniya-v-p…
Оценка: 5 – ‎2 гласа

Преди 17 часа – Франция ще подкрепи кандидатурата на бившия премиер на Нова Зеландия … Хелън Кларк се кандидатира за Генерален секретар на ООН … коректно да предават думите на френския министър-председател? …. Франция поиска спешно засилване на контрола по външните граници на ЕС …

Преди 15 часа – … за развитие на ООН Хелън Кларк за генерален секретар на ООН, предаде AFP. … “Бившият новозеландски премиер Хелън Кларк е много талантлива, … мнение по въпроса”, посочи френският министър-председател. … Гутериш, както и бившия външен министър на Сърбия Вук Йеремич.
Преди 11 часа – Министър-председателят на Франция Манюел Валс заяви, че Франция ще … развитие на ООН Хелън Кларк за генерален секретар на ООН, предаде AFP. … „Бившият новозеландски премиер Хелън Кларк е много … френското правителство ще подкрепи кандидатурата на Кларк. „Франция …

AFP: Франция ще подкрепи Хелън Кларк за генерален …

www.faktor.bg/…/72812-afp-frantziya-ste-podkrepi-helan-klarka-za-gen…

Преди 3 дни – AFP: Франция ще подкрепи Хелън Кларк за генерален секретар на … ще подкрепи кандидатурата на бившия министър-председателя …

7 мнения за “Френски гамбит срещу руската пешка Бокова”

 1. Оланд, такъв, онакъв, ама спря мистралите на кремълският гном. После, след атентатите на 13.11. м.г. бързо потуши спонтанният си порив да се включи в сирийският гамбит на джуджи1. Е, набиха му междувременно тримата големи Обама, Камерън и Меркел чемберите, че на масковският Пинокио се дава нулево доверие. Срещнаха се колкото да отбият номера и кой откъде е. Tа и тав. Лайнарова отдавна е била поръчана. С две думи, мен външната политика на резервните ми компатриоти ме удолетворява изцяло. Ама били леви. За сметка на това десният Саркози и нацфронтката Марин лю Пен които са продадоха на лилипут.ин и няма сила която да ме накара да хвърлям за тях. Хич не съм изненадан от френската подкрепа за новозеландката. Ако някой си е правил сметки от трите получи най-дългото. Що ли не съм изненадан.

 2. …да започва с „Бо” и да завършва на „кова” – Президент на БГ!!

  “Добра” перспектива, нали??

 3. Някой беше казал, че “от лайно кюфте не става”
  Мисля, че и русофилите би трябвало да са го разбрали вече това.

 4. Другарката Бокова и подобните й болшевишки другари могат да си затварят очите пред действителсността, но тя винаги ще намери начин да (им) напомни за себе си!

 5. За съжаление, към настоящия момент “новината” е “партенка”, най-вероятно отново руска (те ги умеят тези неща – от 100 години единственият им продукт, който могат да правят относително добре е пропагандата и дезинформацията).

  Ето цитат от извора (новозеландски новинарски сайт):

  [NZ prime minister] Key used the visit [of French prime minister] to lobby the French on former New Zealand Prime Minister Helen Clark’s bid to be UN Secretary-General.
  Valls praised Clark as a great candidate but was diplomatic in saying that there were many nominations to consider.
  He said it was too early to say which way France – as one of the five permanent members of the UN Security Council – would vote.
  Key said the pair had a great discussion about Clark: “I think it’s pretty fair to say there’s zero chance of the French vetoing Helen Clark and I think a pretty good chance under the right circumstances that they would support her. They certainly knew the work that she’s done and the role that she’s played.”

  Тези думи са казани в контекста на многомилиардна сделка, в която Франция ще строи новозеландски подводници. Така че е още рано да се радваме, че руската лимонка Боковая е гръмнала. Предстои, но кога и как – още не е ясно.

 6. @ 1 НАУМ

  Ех, да бяхте писали по-рано! За да го разбера, вчера трябваше да прецапам през солидно количество AFP tweets. Нагълтах се с каква ли не информация за 15 минути.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.