Реваншистите на Путин, загубили Първата студена война, палят Втората

Студен блицкриг

Удивително е, колко точно, до най-дребните детайли, Путин и обкръжението му възпроизвеждат познатите им от младостта атрибути на Студената война: космическата надпревара, истеричните ноти на Министерството на външните работи, пропагандата и Олимпиадата, петрола и Близкия изток, преследването на дисиденти и шпиономанията.

Нищо чудно: тогава, в края на 70-те и началото на 80-те години, в Афганския период и времето на космическия кораб “Буран”, днешните кремълски старци бяха млади и силни, тревата по-зелена, а момичетата по-красиви.

Когато на власт идва тесен кръг хора, формирани при еднакви условия и време, в общ културен контекст,  няма нищо чудно във факта, че те грижлово започват да пресъздават  комфортен за себе си контекст. Така никому ненужните младши офицери от изгубеното  поколение на Ремарк, 25 години по-късно, започнаха Втората световна война.

Днес, младшите офицери, никому ненужните неудачници от Първата Студена война (1946-1989гг.), точно 25 години по-късно, се опитват да запалят Втора Студена – по същите шаблони, по същите модели, по същите прашни карти.

В изгубената Студена война Съветския съюз, с всички недостатъци на окаяния си  човеконенавистен строй, издържа много дълго заради огромните си ресурси (и огромните възможности за експлоатацията им), за сметка на почти неограничените си възможности да рови в портфейлите и хладилниците на стотици милиони хора на една шеста от сушата и далеч извън границите си, във всички съветски сателити, отговарайки на Конкорд с Ту-144, на Спейс Шатъл с Буран, преграждайки Енисей и за да е лидер в балета. И все пак загуби.

Новата Студената война, за щастие, няма да продължи 43 години – ресурсната база е десетки  пъти по-малка. Територията вече не е една шеста от земята плюс страните от СИВ; само около 140 милиона души, които имаха шанс да поживеят спокоен и достоен живот за първи път в историята на тяхната велика и многострадална държава, но този шанс е откраднат от сивокоси майори, които в младостта си профукаха всичко, а в старостта си се докопаха до властта, окичиха се с дрънкулки и и титли и се възприеха като нова имперска сила. Цялата мощ на въображаемата им империя, е по-малка от половината на Елън Маск, който ще долети до Марс по-рано от карикатурния Рогозин.

Втората Студена война разпалена след 25 години от победените в Първата – това е като канцлера Курт Георг Кизингер (член на нацистката партия 1933-1945гг., между другото), през 1969г., да беше отказал да подаде оставка, да се беше самообявил за фюрер и да нападне Франция и ГДР. Но за това, дори и в жанра на алтернативната история, никой никога не ще напише, защото фантазирането на тази тема не е интересно – би се получил твърде очевиден и позорен блицкриг.

Леонид Волков

Превод от руски за ivo.bg : Васил Костадинов

http://echo.msk.ru/blog/volkov_l/1757166-echo/

8 мнения за “Реваншистите на Путин, загубили Първата студена война, палят Втората”

 1. Като добавка към “подвизите” на бившия СССР – Ту 144 беше откраднат от Конкорд, а Буран е отхвърле проект на НАСА

 2. Толкова хубаво го е казал че няма накъде. Лошото е че чугунените императори не вдяват нищо друго освен империя и при това световна, в краен случай в рамките на нашата галактика, ама наистина в краен случай!

 3. Благодарство на Васил Костадинов за превода. Всичко в статията е 1:1. И най-важният извод, за ускорението на разпада на матушката е от верен, по-верен. Всичко днес се движи на трета космическа. Никакви фокуси от рода на създаване на нацгвардия във федерална държава, btw два пъти по-голяма по численост от сухопътните войски на раззия, връщане на “реформатора”-икономист Кудрин в екипа на слънцеподобний, кадрилите във върховете на силовите структури и т.н. и т.н. няма да спрат процесът на самоликвидация. Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи. На сходно мнение е и Андрей Пионтковски. И далеч не само той.

  http://glavpost.com/post/2may2016/blogs/83358-andrey-piontkovskiy-kak-uydet-putin.html

 4. Толкова много обичам руснаците, че нямам нищо против една нова студена война.

 5. Жалки са тези кремълски джуджета, които се взимат за великани в собствените си очи! И тъй като им ръкопляскат на руската сцена, се надскачат със сенките си, домогвайки се до “звездни” “висини”.
  Тези човечета освен, че са жалки, са и много, ама много некадърни! Не могат да се поучат от историята си!?? Която многократно им се е стоварвала върху главите! – естествено “народът” го отнася и заплаща мераците на жалките човечета от Кремъл, но така или иначе те не искат да се научат!?? От собствената си история не искат (или по-скоро не могат, защото са глупави), а не от историята на друг народ?!

 6. Kremlin Provocations and War Games Risk Real War
  Russians behaving like drunk a-holes with Mach 2 jet fighters endanger more than the lives of aircrews

  http://observer.com/2016/05/kremlin-provocations-and-war-games-risk-real-war/

  Малко извадки от статията:

  Russian moves have provoked deep fears, especially a 2013 probe by Russian heavy bombers that both Swedish intelligence and NATO assessed was actually a training mission for a nuclear strike on Sweden.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=5511980
  http://www.newsweek.com/russia-practiced-nuclear-strike-sweden-nato-report-422914

  Estonian intelligence has recently warned that Kremlin spy services, which have long spied on that small country aggressively, are now flying drones over Estonian territory, openly collecting intelligence inside the airspace of a NATO country.
  http://uatoday.tv/politics/security-police-informs-nato-about-possible-russia-s-operations-in-estonia-641240.html

  Warsaw demanded an explanation from Moscow of the USS Cook incident, since the Polish navy was on-site when Russian jets showed up http://www.thenews.pl/1/10/Artykul/248686,Polish-Foreign-Ministry-summons-Russian-ambassador

 7. Със сигурност ,ще загубят и втората “студена” война !НЯМАТ НИКАКЪВ ШАНС ,В КРЕМЪЛ…!!!! Който “пали” войни,във войни ..”изгаря” !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.