КТБ е пирамида?-честита бан(к)я на пазителите на кирливите ризи на властта

 Веднъж, когато Цветан Василев беше фараонът на империята на КТБ и медиите му се подмазваха като политиците, които обслужват, си позволих да завърша свой коментар в едно предаване на БТВ с констатацията: „КТБ е пирамида”. В очите на водещата, която вече беше обявила края на предаването, се появи ужас. Повече не ме поканиха през следващите години в това сутрешно предаване. 

Сега вече е позволено всички да забележат очевидното ( нямам предвид тъкмо колегите от Kafene.net и малкото им подобни изключения у нас).

КТБ е била пирамида
by newswriter on 04/05/2016 8:01 AM
Корпоративна търговска банка е действала като пирамида. Мажоритарният собственик Цветан Василев е имал лична облага от неизгодни за банката търговски сделки и чрез свързани фирми си е раздал 2.5 милиарда лева, това се твърди в доклада на международната компания “Аликс Партнърс”, съобщи държавната телевизия БНТ.Анализът вече е публичен, като изводите са обобщени в 500 страници. От “Аликс Партнърс” твърдят, че 243 -ма корпоративни клиенти на банката са имали 472 неизплатени заема.

Схемите за източване са няколко – кредити към дружества без история и без ресурс, кредити към кредитополучатели за изплащане на други кредити, кредити без обезпечения, кредити за оборотен капитал, кредити за купуване на дялове във фирми – собственост на КТБ и други.

Одиторите засичат висока свързаност на клиентите-кредитополучатели. Според одиторите заемите към общо 8 дружества, сред които Петрол, БТК, Виваком и сръбската фабрика за стъкло в Парачин са ощетили банката с над 1 милиард лева.

В доклада обаче не се посочват конкретни имена на клиенти на банката, а само дружествата с непогасявани заеми. Според одиторите синдиците на банката могат да възстановят не повече от 800 милиона лева от източените суми.

Одиторите смятат, че източването на КТБ е можело да бъде предотвратено от УС на банката, от надзора на централната банка и от БНБ. Според “Аликс Партнърс”, KPMG, които заверяваха финансовите отчети на КТБ преди нейния фалит, са изготвяли небрежни одиторски доклади.

Международната компания “Аликс Партнърс” беше наета през юни 2015 г. от синдиците на КТБ, за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им.

Докладът беше предоставен на синдиците на банката на 23 септември 2015 година.

Първоначално не беше предвидено данните от него да стават публично достояние. След натиск от страна на депутатите, основно от “Реформаторския блок”, през февруари копие от доклада беше оставено в секретната секция на парламента и с него можеха да се запознаят само народните представители.

Разсекретяването на доклада стана факт, след като на 14 април парламентът прие промени в Закона за банковата несъстоятелност.( Кafene.net)

 

Констатациите за самата КТБ, макар и толкова фатално закъснели, обаче за мен са нищо в сравнение с епохалното откритие за нещо, което твърдя от много години наистина без да постигна какъвто и да било отзвук: че основната задача на това започнало хилядолетие в България е овладяването на медиите. Именно по този начин България се превърна в това, което е днес: автократодемокрация, в която безобразията на автокрадите си остават безнаказани и дори се представят за благо. Чрез овладените за целта медии.

 

Сега, за първи път, след разкопки в пирамидата КТБ, възложени на външни „археолози”, се появяват доказателства за тази истина. „Оказва се”, че тъкмо за пазаруване на медийно влияние са извършени най-големите безобразия в рамките на голямото крадене чрез пирамидалната структура. https://www.actualno.com/business/na-chelno-mjasto-pri-kreditite-ot-ktb-s-visoka-stepen-na-pretyrpeni-zagubi-izdateli-i-medii-news_537853.html

 

Честита бан(к)я  на току-що изкъпаните пазители на кирливите ризи на властта, без която те нямаше да са медийните лекета, в каквито се превърнаха на трапезата на голямото солидарно плюскане в подножието на пирамидата.

 

Пирамида без ( медийни) роби не може да бъде построена. Нашите „роби на труда” ( като се пее в един комунистически псалм)  можете да видите в галерията, припомнена в посочения по-горе линк.

20 мнения за “КТБ е пирамида?-честита бан(к)я на пазителите на кирливите ризи на властта”

 1. Напълно споделям становището на г-н Инджев за участието на медиите в корпоративния грабеж. Българските такива едва ли ще си носят срама на челото. Обаче имаше активно участие и на чуждоземни – DW например се отказа от автори като Иван Бедров и Еми Барух, защото видите ли подронвали авторитета ли

 2. Съжалявам за куция коментар, компютърът нещо се изплесна. Та исках да кажа, че освен българските медии и чужди такива, уважавани да речем, си позволиха да застанат на страната на мустакатия банкер. Не съм видяла DW да е изразила съжаление и да се е извинила на свалените автори. Не видях и адекватен отговор на Mediapool – щеше да е много достойно да свали статиите на DW от сайта си, но не би.

 3. Само едно е ясно и сигурно – за този пладнешки грабеж отново ни(КОЙ) няма да е виновен макар виновните да са известни. Ако някой сметне щетите от КТБ към БВП на БГ може да се окаже че е най-големия обир в историята на човечеството в съответните процентни стойности.` Чухме за Мадофф който в САЩ организирал пирамида и източил 50 милиарда долара, но икономиката на страната е повече от 100 пъти по-голяма от българската и затова в процентно отношение тази пирамида е била по-малка от КТБ. Май пак сме шампиони с обратен знак.

 4. Иво, пръв и после и при най-малкият повод не спря да твърди, че КТБ е куха, че един ден (недалечен) ще се срути и дънакоплатеца, както си му е реда у нас, ще е потърпевш, но безбройните критици на Стопанинът на БЛОГА НИ си правиха оглушки. Вместо това, при всяка негова статия визираща било действията на лилипут.ин и раззия която е взел на ръчна, било “чудовищната некомпетентност” на баце и обкръжението МУ виеха като карпатски мечки. Днес, поне един от опонентите от кумува срама не се одума, че както обикновено ненавистният им Инджев се оказа прав. Що ли не съм изненадан.
  А нашата прекрасна коментаторка Сия в предишната статия очаква колегите на ИИ още от летището да го интервюират. Напротив, да цитирам Елеин Пелин: “Единственият гений който България може да роди е този на зависта”. Ако могат повече от тях в една вирткапка биха го удавили. Защото прекрасно си дават сметка, че ако иска публиката да ги брои за професионалисти трябва да приемат, че не всичко е пари. Да, ама не.

 5. Очевидното е факт. Време е за действия от страна на прокоратурата, за да се стигне до цялата сума пари.

 6. Благодаря ти Иво Инджев за прекрасната беседка. Ще спрем да говорим, когато ги видим всички законни и незаконни престъпници зад решетките…

 7. Да бяха попитали един средно интелигентен човек и той щеше да им обясни начините за източване на банка. Като че ли нямаме опит с банковата криза от 1996-97 година. Тогава виновни имаше ли? А осъдени? И сега ще стане същото-това е повече от сигурно. Правилният въпрос е-кой е имал интерес това безобразие да бъде допуснато да се случи?

 8. Остана да се направи само още една крачка към изясняване на аферата КТБ /ВТБ/ и тя е:
  Крадците и властимащите да ги разкрият, докажат престъплението и възстановят откраднатото /доколкото е възможно/ са в една и съща котерия, а в значима част от случаите, дори едни и същи лица!

 9. И все пак раззия на която сме дали, език, писменост, религия и модел на държавно устройство остава ненадмината във всичко което здравият разум автоматично изключва в 21-ият век.
  Бутафорен мол в Екатеринбург.
  Насладе се сами.
  https://rufabula.com/video/2016/05/03/butafor

 10. Всички знаем, яе Алексей Леонов пръв излезе в откритият космос. Шапо! Но, оказва се, че само по чудо, на магия е успял не само да се върне в кораба но и после на ръчна да се спусне незнайно къде. Чел съм и го вярвам, че Леонов е необикновена ЛИЧНОСТ, с невероятно чувство за хумор и огромно самообладание. Това най-вероятно се е оказало решаващо за него и вторият космонавт Владимир Селиванов да оцелеят. С няколко думи да заключа. Съветската космонавтика е пълна с дълбоко скривани далеч нелицеприятни тайни компрометиращи и по тази линия, една от малкото даващи повод за заслужена(?) гордост. Не случайно, да цитирам любимата тъща: “В една много сериозна публикация” изключително аргументирано се оспорва, че първият летял в космоса е Юрий Гагарин.
  Пускам и двете статии.
  http://ulis.liveforums.ru/viewtopic.php?id=2095

  http://glavpost.com/post/3may2016/blogs/83443-allien-frank-russkaya-kosmonavtika-komediya-uzhasov.html

 11. КОЙ разпореждаше в тази банка да се съхраняват парите на държавните фирми и те да захранват пирамидалната схема???

 12. КТБ е не само пирамида, а е Държавна пирамида,която се разрастваше или по-точно засмукваше огромен държавен ресурс
  най-много при ГЕРБ.Защо няма разследване, кой е избирал банката, по чие нареждане са се пренасочвали държавни пари в пирамида.Като например няколко месеца, след като Бойко Борисов поема управлението през 2009 г., ръководената от Цветелина Бориславова СИБанк удвоява приходите си от депозити на държавни фирми и печели конкурса за разпространение на винетните стикери през следващите 4 години. Междувременно
  банката събира от гражданите нереално високи комисионни при плащане на
  различни държавни такси.

 13. Не мога да си представя на какво ниво е финансовата култура на българина.В цяла Европа лихвите по депозити са 0.25%,а в КТБ от 5 до 7.Колко пъти тези хора трябва да бъдат излъгани за да разберат една толкова елементарна измама,за жалост на държавно ниво

 14. Иде бунтът на празните тенджери
  Телевизорите в Москва не могат да спрат недоволството, защото в хладилниците отдавна няма нищо
  Пак ли иде ерата на празните магазини от времето на СССР?
  ————————————–

  ИВАН ПРЕОБРАЖЕНСКИ

  Достатъчно е човек да се разходи по московските улици, за да разбере как икономическата криза е променила Русия. Обикновено се смята, че Москва е отделна губерния, в която животът е много по-добър, отколкото в останалата част от страната. Затова и се твърди, че положението в Москва не е показателно за ситуацията в цяла Русия. Днес това вече не е вярно.
  Градът на бедните

  Именно градовете с над един милион жители, които са основният мотор на потреблението в руското общество, преживяват икономическия спад най-силно. Ако в страната около 75 процента от хората усещат кризата, то в многомилионните градове, в това число и в столицата, този процент достига до 85 на сто. Москва по традиция винаги е била център на показното потребление. А сега градът преживява свиване на потребителското търсене. Човек може да се убеди в това, ако през уикенда влезе в който и да е търговски център. Само допреди няколко години човек не можеше да си пробие път през обхванатите от шопинг мания московчани и гости на столицата.

  Ако се вярва на данните, представени от фондация “Обществено мнение”, на 11 процента от руснаците вече не им достигат парите за храна, а други 29 процента не могат да си позволят покупката на нови дрехи. Дори и столичните медии започнаха да признават скока на цените. Нищо чудно, че потокът потребители намалява. През 2015 година в Москва беше поставен рекорд по броя на пустеещите търговски обекти. А 2016 година може да се окаже още по-лоша.
  Броят на просяците по улиците на Москва расте

  Бие на очи и рязкото нарастване на броя на просяците по московските улици. Точно както в началото на 1990-те години. Край спирките на метрото вече просят не само “професионалистите”, които имат негласно споразумение с полицията. Сред стоящите с протегната ръка хора сега се виждат и работници от провинцията, измамени от работодателите си, както и старици на ръба на гладен припадък, които свенливо скланят поглед, когато казват “дайте за хлебец”.
  Телевизорът като огледало на хладилника

  Колкото и да е странно, тези процеси намират известно отражение и в предаванията на руската телевизия, която през последните години беше рупор на властта и се опитваше да докаже, че с икономиката всичко е наред. Макар и телевизията да не казва истината за икономическата криза, тя без да иска демонстрира реалната ситуация. Достатъчно е човек само да превключи телевизора на рекламите, за да забележи разликите.

  От ефира изчезнаха рекламните клипове със скъпи автомобили и други стоки за дълготрайна употреба. От телевизионния рекламен пазар на практика изчезнаха и големите международни концерни, произвеждащи сапуни, шампоани и перилни препарати, чиито имена децата в предучилищна възраст знаеха по-добре от имената на своите баби и дядовци. А рекламите, които все още се появяват в ефир, изглеждат толкова евтино, като че ли са снимани от студенти в някой гараж.
  Неизказаният страх

  През последните две години официалната пропаганда неуморно доказваше на руснаците, че кризата е временно явление. Трябвало само малко да потърпят, да поддържат контрасанкциите, наложени от Русия, да се откажат от някои продукти, да преглътнат намаленията на своите пенсии и тогава победата в борбата срещу Запада щяла да бъде гарантирана. Руските граждани все още вярват на някои митове, тиражирани от телевизията. Те вярват например, че контрасанкциите на Русия са засегнали по-тежко западните страни.
  Пак ли иде времето на празните магазини?

  Но както и по времето на късния Съветски съюз, официалната пропаганда започва често да се разминава с действителността. И в резултат, хората с оскъдни средства вече не вярват на медиите и губят интереса си към телевизията. Какъв смисъл има да включваш телевизора, след като знаеш, че те лъжат?
  Бунтът на празните тенджери

  Опасенията за бъдещето стават все по-силни сред хората. Загрижеността от ръста на цените, обедняването и безработицата се доближава до нивото от 2009-2010 година. Засега обаче руснаците все още не са готови да си признаят, че затъват в “нова бедност”. Те се опитват да си внушават, че положението ще се стабилизира, както им разказва правителството. Но когато това не стане, тревогата само ще се усили. Ако икономическата ситуация не се подобри, телевизорът няма да може да спре натрупаното недоволство, защото страхът рано или късно ще вземе връх. И тогава ще дойде времето на “бунтът на празните тенджери”. Защото хладилниците на много руснаци отдавна вече също са празни.

 15. Това, че КТБ беше пирамида и действаше по известната схема “ПОНЦИ” се знаеше в банковите среди още преди световната финансова криза 2009г. Знаеха го и от БНБ но, нямаха интерес да спрат обира. Докато има на свобода отговорни и виновни хора ще има и пирамиди. Сега много се бият в гърдите, че знаели за пирамидата но… Сега идва още по-голямата пирамида. По точно, пирамиди. Няколко пирамиди ще гръмнат, може би наведнъж. Това ще са пенсионните фондове. Там има над 30 млрд. От години повтарям, че парите не са под контрол и отново всеки се прави на глух.

 16. Финансовата култура на българина блести главно с отсъствието си. Европа и САЩ са преживели две хипер-инфлации и Голямата депресия. По време на хиперинфлацията в Германия след Първата световна хората са си поръчвали по 4 бири наведнъж, защото, докато паднела пяната на първата халба, цената вече била друга. Това е школовка, която нищо не може да замени. Турен акъл, както знаем, в глава не седи, а родният матрял до голяма степен беше пощаден от подобни житейски уроци. Види се, напразно. Очевидно, трябва още много пъти да си удряме главите в горния праг, за да се научим да гледаме долния. След като дори един финансов министър и премиер (известен и като Виолетовия Лаборант) си беше поверил парите на КТБ, за какви 5 рубли изобщо да говорим?

 17. Следващата най-вероятно ще е СИ Банк или някоя такава с много държавни пари в нея. Бившите шумкари знаят че от общото най-сладко се краде и хората най-малко ги боли, въпреки че пак те ще платят сметката. Но когато кражбата не е директно от личната ти сметка не е проблем. Така разсъждават хората в България и заради това се стига до такива грабежи.
  И в Германия стават такива кражби – ето например пресен случай с Комерцбанк отпреди няколко дни, ощетила държавата с милиони но в този случай съм сигурен че хората ще узнаят цялата истина и отговорните за това ще бъдат прибрани където им е мястото – това, което в България съм сигурен че няма да се случи понеже поръчителите и извършителите на този грабеж стоят в министерствата, парламента, прокуратурата и в БНБ.

 18. Основна вина за надуване на балона КТБ и последващото спихване носи персонално и Бойко Борисов.
  Разбира се в ювелирно проведената акция за фалита и ограбване на държавата,отговорност носи в различни моменти БНБ,Прокуратурата и всички държавни органи отговорни за финансовият ред
  Всички те трябва да се явят пред Темида.
  Става дума за държавните активи,които Б.Б ЛИЧНО НАСОЧИ КЪМ КТБ.А така също и кредитите на държавните фирми като БТК,които последствие продаде с участието на руснаци.Кой ще ги връща сега?
  Личните влогове на наивниците над 100хил евро не ме интересуват.
  Убедена съм,че цялата операция е извършена по нареждане и контрол на 200хил армия от ченгета от ДС,голяма част от тях с руски имена.

 19. Това беше ясно от много отдавна,че КТБ е пирамида .Въпросът е ,че от две години не се прави нищо за екстрадирането на Цветан Василев и парите не са върнати нито виновници има до кога!?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.