Прокапа окончателно чадърът на Борисов над любимия му министър Рашидов

След кратко пътуване до слънчевия Север, където в Хелзинки е 21 градуса, се завръщам в парадоксално дъждовния юг – в Родината, където 4-те годишни времена са най-големият враг на социалистическото стопанство и на неговия днешен рецидив. Получавам дистанционно потвърждение, че „където е текло, пак ще тече” е изстрадана нашенска поговорка, която е получила зрелищно продължение чрез протеклия покрив над гордата глава на министър Рашидов.

 

Капе над разкопките на старинната Сердика. http://www.ploshtadslaveikov.com/gordostta-na-rashidov-prokapa/

 

Рашидов и Началникът му май не горят от желание да вървят срещу течението, т.е. срещу фактите. Тече и това си е. На течение са. Поради което са нахлупили шапките – невидимки, за да не настинат от някой неприятен въпрос.

 

Обяснението с хидроизолацията, която не била поставена, е на прав път- както за хидрата, така и за изолацията. Хидрата ГЕРБ изолира конкурентите от държавните поръчки. След всяко късане на някое пипало, когато се наложи ( сепията бълва мастило за заблуда на врага ) тя се възпроизвежда. Защото поправката на щетите от калпавата работа храни хидрата с нови поръчки.

 

Рашидов обаче е на сухо докато над главата му е разпънат чадъра на Борисов. Премиерът светкавично екзекутира политически или административно всеки подчинен, който му мъти водата, но не и шефа на културата. Той му е нещо като свещен бик, за да не кажа златен телец – една голяма, гъвкава пластика, готова да обясни всеки свой провал с неспособността на шепа тъпанари ( тази обидна дума е сред любимите му квалификации срещу критиците), неспособни да оценят величието на начинанията му .

 

 

Борисов си го назначи в първия кабинет като контрапункт на Доган заради личната им препирня. Идеята му беше да може да го посочи всеки път, когато е уличен в заиграване с ДПС, на принципа: „кой, аз ли бе, не виждате ли, че врагът на Доган ми е министър!”. Както вече съм писал, този номер го правеше сирийският диктатор Хафез Асад. Държеше край себе си комунистически министър без портфейл, докато мачкаше компартията, но си водеше въпросния министър на турнетата в СССР и в съветските колонии.

 

 

В тази роля Вежди му е толкова ценен, че се оказа единственият преназначен министър във втория кабинет на Борисов. И как не- я как изигра антикомунистическите избиратели на ГЕРБ и приласка едновременно с това червените му ( уж) врагове със светкавичния „възродителен процес”, който спретна на обещания музей на тоталитарното изкуство. Прекръсти го в последния момент на своя глава ( тя хидрата има много глави) на Музей на социалистическото изкуство”. Обеща ли музей? Обеща. Е, малко го преименува, но така съхрани и фалшивия вълчи антикомунистически образ на ГЕРБ и дружбата с червения вълк, наметнат с агнешка кожа.

 

Апропо, Рашидов обича да обръща всичко в пари, да обяснява културата като някаква търговийка. Обвърза значимостта на театрите с броя на публиката ( което стимулира чалгизацията и самоцелното разголване на актьорите на спектаклите за повече атрактивност- самият Морфов даде в Народния театър своя принос в тази комерсализация), през измерването на книгите в сантиметри ( помните ли изказването му за дебелината им като мерило за тяхната относителна тежест) , до Музея на социалистическото изкуство, който щял да носи пари от билетчета.

 

Явно за ефекта върху културата от това некултурно привързване на каретата й към златния телец, премиерът Борисов няма нито желание, нито капацитет да преценява критично. Но за обещаните пари ( от срамния цирк с преименувания соцмузей, който не се превърна в касичка-прасенце) , както и за разхищаваните средства в случая с некачественото строителство под прозорците на Началника, би трябвало да се поразтревожи. Чадърът му над главата над Рашидов е пробит необратимо. И за парашут не става вече, ако премиерът реши да го използва отново, скачайки в движение от върха на властта, както миналият път.

12 мнения за “Прокапа окончателно чадърът на Борисов над любимия му министър Рашидов”

 1. Нищо освен нефелност не са способни да произведат боклуците баце и веждичката.
  ДГД от една долна, мръсна гад!

 2. Това е резултатът от съчетанието на корупция, некадърност и наглост. На това място поне са видими резултатите.

 3. А, че “Главният мултак” кога е бил враг на Доган?

 4. цялата работа на ГЕРБ е такава скапана, прокапала във вреда на отечеството и разбира се както е по план от кукловодите на борисов – от огромна полза за враговете ни – руснаците!

 5. Ама и аз съм един тъпанар!Все си мисля че гражданин ударил полицай(пред общината преди години),няма никакъв шанс да участва в управлението на държавата ни ама…сигурно съм се объркал нещо!

 6. Е нема как от една овча кожа да излязат пет калпака и три кожуха … и от един обект и комисионни за началниците, и печалба за фирмата, и данъци за държавата, и материали, и заплати, и осигуровки, а и качество! Е нема как…

 7. Насладете се:

  “Винаги при едни проливни дъждове, след ново строителство, се показва къде нещо има. И това е един добър повод да се знае къде са слабите места, за да бъдат отстранени, като всичко.” (В. Рашидов, по Бойковата милост и по волята на гербариата, двукратен министър на културата на Република България)

  Чудя се дали и другаде по света е така? Не, нямам предвид дали имат формен простак за министър на културата, а дали когато там строят “винаги при проливен дъжд… се показва къде нещо има”?

  Ало, българите в чужбина, вместо само да врякате проверете дали в страната, в която пребивавате “при проливен дъжд… нещо има” и ако да, дали “слабите места” са “отстранени като всичко”!

 8. Опитвам се да ги съпоставям и все не мога да реша кой е по-неграмотен, некадърен и прост – бойко, мултака или учителят им тодар живков?! Зер, то е казано – не е добър учител онзи, дето не са го надминали учениците му…
  Мисля си обаче, че не го чака нищо добро племето, дето си избира такива да го водят!

 9. Здравейте Сарданапал,
  Докладвам сърдечно от север. В Канада валя по едно време в някакво метро, преди сезона на бизоните беше. Не е било дъжд, както при Бойко, а нещо гъсто и миризливо. Журналистите тогава написаха – ‘мистериозна течност’. След двудневна инспекция (без нощувка), експертите казаха – бензин е, протекъл отнякъде долу в метрото. Но тихо, да не чуе Бойко, че ще иска и у нас да вали бензин.

 10. @ EVERYONE ELSE | МАЙ 6, 2016, 01:11

  Благодаря, че изврякахте надлежно чак от Саскàчуън!

  Активността обаче не ме задоволява – от близо два милиона само един вряка.

  Ето защо ми се иска да ви ограничим (или направо отнемем) още някое гражданско право, но още не знам какво. Нещо, което ще разкаже играта на изселниците в Турция.

 11. Сарданапал! Дерзайте! Лишени от права, лишени от отговорности. Все пак ми остава зелената трева като упование. И правото да бъда маргинал в собствената си страна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.