Руската пропаганда се опитва да дискредитира приносителите на лоши вести за Кремъл в България с подхвърляне на неверни информации

Руската машина за дезинформиране прилага напоследък в България нов трик , който условно мога да нарека „дискредитиране на носителите на лоши вести за Русия”.

 

Обичайната практика на дезинформаторите е да прокарват несъществуващи послания на принципа „който повярвал, повярвал-все е от полза”. Шараните в този случай са жертви на една лъжа, която радва сърцата на путинофилите. На практика дезинформаторите лъжат обаче собствената си публика.

 

 

Така беше по Коледа миналата година, когато маргинални сайтове преписваха един от друг измислен текст с „поздравление на Путин до българските православни”. Беше толкова невероятно Путин да си е направил този труд, че моментално проверих по веригата и установих измамата- нямаше такъв текст в руското интернет пространство. Иначе казано , лъжата беше скалъпена много дърварски.

 

 

Хванаха се обаче доста шарани, желаещи тази лъжа да бъде истина, като „агенция” ПИК, която беше цитирана от подобията й, макар да не беше истинското кукувиче гнездо, в което лъжата беше снесена. Навързаха се във взаимното цитиране сайтовете Епицентър,  Брадва, Биг5, Нова Варна, Пан, Сливен Днес и Утре, bgnews168 и т.н.

 

На 2 май 2016 г. анонимните пропагандатори изглежда прибягнаха до по-сложен експеримент в рамките на руската информационна война в България. Този път изкривиха една новина за изказване на френския премиер Манюел Вайс по време на негово посещение в Нова Зеландия, където той е демонстрирал доброжелателност към кандидатурата на бившия министър председател на страната Хелън Кларк за генерален секретар на ООН. Приписаха му категорична подкрепа за нея и отрицание на кандидатурата на Бокова заради руската подкрепа за нея. В България модифицираната новина беше масово подета, включително и от БНР, което даде основание и на пишещия тези редове да реагира, че най-после медиите в България преодоляха забраната да пишат за провала на сънародничката.

 

Ето извадка , която публикувах в ivo.bg като списък на повярвалите към онзи момент ( без претенция за изчерпателност):

 

Българско национално радио

bnr.bg/

Българско национално радио. … Манюел Валс: Франция ще подкрепи кандидатурата на Хелън Кларк за генерален секретар на ООН. публикувано на .

Ето още някои от заблудените…

Франция се присъедини към САЩ и Великобритания в …

https://news.bg/…/frantsiya-se-prisaedini-kam-sasht-i-velikobritaniya-v-p…

Оценка: 5 – ‎2 гласа

Преди 17 часа – Франция ще подкрепи кандидатурата на бившия премиер на Нова Зеландия … Хелън Кларк се кандидатира за Генерален секретар на ООН … коректно да предават думите на френския министър-председател? …. Франция поиска спешно засилване на контрола по външните граници на ЕС …

Бокова избра Франция, но Франция не я избра! Подкрепя …

inews.bg › Свят

Преди 15 часа – … за развитие на ООН Хелън Кларк за генерален секретар на ООН, предаде AFP. … “Бившият новозеландски премиер Хелън Кларк е много талантлива, … мнение по въпроса”, посочи френският министър-председател. … Гутериш, както и бившия външен министър на Сърбия Вук Йеремич.

Бокова избра Франция, но Франция не я избра! Подкрепя …

tribunabg.com › Новини

Преди 11 часа – Министър-председателят на Франция Манюел Валс заяви, че Франция ще … развитие на ООН Хелън Кларк за генерален секретар на ООН, предаде AFP. … „Бившият новозеландски премиер Хелън Кларк е много … френското правителство ще подкрепи кандидатурата на Кларк. „Франция …

AFP: Франция ще подкрепи Хелън Кларк за генерален …

www.faktor.bg/…/72812-afp-frantziya-ste-podkrepi-helan-klarka-za-gen…

Преди 3 дни – AFP: Франция ще подкрепи Хелън Кларк за генерален секретар на … ще подкрепи кандидатурата на бившия министър-председателя …

———————————————

На дезинформаторите им се услади успехът и приготвиха за 9 май нова пързалка в чест на опакования с много лъжи от съветско време празник, върху който Кремъл гради цялата пирамида на своята националистическа легитимност. Този път от името на някоя си Натали Митева в явно измислена страница във фейсбук пуснаха твърдение за изрисувани български паметници с лозунги „Слава на СССР”. Звучи доста правдоподобно. Оказа се, че това е лъжа, но тя плъзна в мрежата като факт. http://clubz.bg/39307-slava_na_sssr%E2%80%9C_ili_kak_da_izlyjesh_mediite_snimki

 

Целта на манипулацията е очевидна: да бъдат дискредитирани разпространителите на негативни новини за политиката на Кремъл и да се внуши на ползвателите на такива медии, че не може да им се вярва.

 

Бумеранговият ефект обаче в крайна сметка е такъв, че шашмите на руската пропаганда говорят само за нейното отчаяние. Тя не може да предложи положителен руски пример за подражание и се занимава с това да очерня носителите на лоши вести за руския режим. Което си е самопризнание за безсилие- злобно и злонамерено, без шанс да привлече ничии симпатии.

5 мнения за “Руската пропаганда се опитва да дискредитира приносителите на лоши вести за Кремъл в България с подхвърляне на неверни информации”

  1. Има една журналистическа истина: шумът е враг на Информацията. Така е, ако не забравяме, че шумът сам по себе си е информация – и за траекториите на тези, които го произвеждат, и за рецептивните качества на читателите. Би било добре, ако посветим на този проблем часове в ранна училищна възраст. Правя го спонтанно с няколко деца наоколо. Инстикт за истина те имат. Търсенето й по дефиниция включва чувствителност към манипулацията/лъжата.
    Ако всеки копае около себе си (според силите си), заедно ще берем плодовете на тези невероятни (по дефиниция) следващи поколения.

  2. Тотално съм отвратен от БНР!Твърде подробно и излишно ме “осведомиха”за събитията в масква!Даже научих че марша на тиквите със снимки се провеждал в50 държави,вкл Израел и САЩ?!А после се развихри и волгин,един такъв въодушевен!Държа високопарна реч в национален ефир,беше поканил и гости ама ми се обади стомахът вече от тях,та ми се наложи да бия отбой и не ги отразих!Все пак бяха поканили и посланника на Украйна за цвят!СЕРВИЛНИ БЕЗДАРНИЦИ!!!!!

  3. Безсмъртният батальон бавно и полека се превръща в Безсмисленият батальон /в смисъл на безсмислени жертви /. И това е най-добре да го разберат близките на загиналите българи.

  4. Не знам дали сгреши, или по някаква друга причина, но сервилният към Путин кореспондент на БНР в Москва Николай Кръстев, нарече този батальон “безмълвен”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.