Маши(нисти)те на Кремъл откачиха вагона с Калфин

През 2011 г. кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин загуби изборите, но победи България в полза на “Газпром” за шистовия газ чрез во(ля)та на Бойко Борисов и наложения от него мораториум.

Издигането на Ивайло Калфин за президент, което е много вероятно, не е някакво конюнктурно решение, свързано с маневрите на правителствения влак, каран от Борисов. Калфин е руска мина ( по Местан), заложена в последния вагон още при композирането на влака с тази цел. Сега маши(нисти)те на  Кремъл просто откачат вагона и го пренасочват по своя коловоз с мълчаливото ( поне пред публиката) съгласие на главния машинист в локомотива.

 

Тази игра беше прозрачна за прогнозиране, както съм отбелязвал и преди ( например в интервю за БТВ от 20 януари 2016 г. http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/politika/ivo-indzhev-bokova-e-ruska-kandidatura-za-oon-i-nyama-shans.html)

 

Подлостта на операцията не е в лъжата, че Калфин и Първанов едва ли не изведнъж изненадали неприятно Борисов, като решили да го изоставят, напускайки властта под измисления предлог за несъгласието си с останалите управляващи, включително заради някаква измислена обида- щото не били поканени на среща от Борисов. Първанов има толкова нужда от покана за среща с Борисов, колкото командирът на полка се нуждае от разрешението на старшината да напусне строя.

 

Така че подлостта е в сговора между Първанов и Борисов да продължават в синхрон и при привидно противоречие да разиграват на своя барбут лявото и дясното пространство в България. Дошъл е моментът пак да се направят на конкуренти, за да си приберат дивидентите, заложени в тази игра- скеч, който сме гледали много пъти.

 

В този смисъл Калфин отдавна е спазарен от двамата. Остава въпросът как точно ще разположат останалите пешки на хазартната дъска. Че Борисов през цялото време много внимаваше да не наранява реномето на др. Калфин си личеше от уважителното му отношение към него. През цялото време на техния правителствен брак по сметка премиерът засипваше своя заместник с комплименти, а в момента, в който ( уж) беше предаден от него, уж изоставеният премиер гък не каза. Крайно необичайно за отмъстителен човек, като Борисов!

Нещо повече, Борисов тържествено благодари днес на Калфин на последното му участие в правителствено заседание за това, че го напуска:

“Това е последно заседание на вицепремиера Калфин, използвам случая от всички нас да му благодарим за усилията, за добрата работа. Животът е такъв разделяме се като приятели и колеги”, заяви Борисов и добави:”Това мога да кажа аз за тези повече от година и половина време съм работил прекрасно с него и не мога да си изкривя душата да кажа каквото и да било друго”.

 

 

Самият Калфин му отвръща с подобаваща взаимност, която е поредното ( косвено) доказателство за нагласения сценарий. Какво друго, освен ритуален реверанс към ( уж ) предадения премиер е изявлението на Калфин в оставка, че се чувствал комфортно във властта ( от която уж иначе бяга ).

 

Държа на определението за Калфин, което многократно съм използвал: той е Първанов с човешко лице и това устройва както Първанов, така и Борисов в мътенето на това кукувиче яйце. Време е на кукувичето да полети и двамата му родители се погрижиха това да стане в съответния предизборен момент.

 

Дали Борисов изплаща окончателно по този начин дълга си за първата космическа скорост в политиката, която му даде президентът Първанов, не знаем. Но е очевидно, че упражнението е част от сделката за подялбата на лятото и дясното пространство между Първанов и Борисов, която е определяща за облика ( или безличието) на днешната българска политическа сцена.

 

Любопитна подробност е, че на фона на мълчанието на Борисов при напускането на Калфин този път дясната му ръка Цветан Цветанов казва истината, като прави връзка между наченките на проучвания за газ в българската черноморска акватория и задействането на „предпазната клапа Калфин” ( метафората в кавичките е моя –бел. авт.) срещу евентуално еманципиране на България от руската си газова зависимост.

 

Цветанов не стига до такава „крайност” да назове ръката на Путин като причина да бъде газирана скорострелно бутилката на мирното съвместно съществуване на ГЕРБ с АБВ и руската тапа да изхвърчи в самостоятелна орбита.

 

Но- и сега внимавайте- Калфин е рецидивист в това отношение. Защото влиза в руска употреба за втори път при аналогична ситуация при теоретично застрашаване на руския газов монопол в България. През 2011 г., когато малцина в България бяха чували за шистов газ, а американски консорциум току- що беше спечелил търг за проучвания в България, Калфин беше активиран като кандидат – президент на БСП и превърна темата за борбата срещу „дупченето на България от американците” в своя главна тема, в първа точка от предизборната си програма. http://stznews.bg/kalfin-iska-referendum-za-shistoviia-gaz-3083.html

 

Въпреки неуспешното му представяне на самите избори кампанията му постигна целта си. Всъщност беше довършена от премиера Борисов, наредил през януари 2012 г. буквално за три дни да бъде изготвена и гласувана забрана не само за добив, но и за проучване на залежите от шистов газ в България.

 

Сделката се оказа следната: президент, неудобен за Русия, но без пряко влияние върху енергийната ситуация ( зависеща от Борисов) , срещу мораториум в полза на „Газпром”.

 

Три месеца по-късно въжеиграчът Борисов „компенсира” скандала със самозабраната да знаем дали сме потенциално богати. За целта най-после спря обречения на провал ( най-малкото поради липса на международно финансиране) руски ядрен проект край Белене, който обслужваше лично с противоречиви послания ( и съответните текущи плащания) цели три години.

 

В това отношение интересът на Кремъл да пробута на българските избиратели Калфин като лява, а всъщност проруска алтернатива на Плевнелиев, е ясен. Остава да видим как ще се развие намекът на Цветанов срещу тази руска рулетка. И дали Борисов ще му скръцне със зъби и на него нещо от рода на „ аз не съм чак толкова голям ястреб”, както изръмжа на Плевнелиев във връзка с критичната му позиция спрямо руския режим.

 

А може би Цветанов и Борисов разиграват другата класика- на „доброто и лошото ченге” спрямо руската намеса в България?

 

Бих могъл да заключа с това, че предстои да наблюдаваме интересен сюжет особено по линия на ескалиращите слухове за разрив между Борисов и Цветанов, но е по – важно да констатирам друго: тъжно е, че ни разиграват ( на въпросния барбут) по този начин. Вкарват ни в ролята на пасивни наблюдатели, вместо суверенът да се разпореди слугите на народа да сложат откровено картите на масата и да кажат открито накъде ни водят овластените граждани- към европейско или към евразийско развитие на България.

 

Понеже няма медии, които да разровят този кошер, руската мечка ще продължава да командва българските пчелички да работят за нея- това е големият успех на руската намеса, заложен не просто с мината Калфин, а с минирането на България чрез ялови медии, чиято цел е да приспиват, вместо да будят българската съвест.

 

15 мнения за “Маши(нисти)те на Кремъл откачиха вагона с Калфин”

 1. Може би играта е Калфин с БСП да е на балотаж с човека на Герб, за да не се допусне кандидат на РБ /ДСБ/ да достигне до балотаж.

 2. Все се чудех как най-точно може да се определят отношенията между България и Русия и ето, че Иво го е открил:
  “руската мечка, която продължава да командва българските пчелички да работят за нея”
  Но тая руска мечка, бъркайки все по-дълбоко с енергийната си лапа в българския мед стана толкова нагла в краденето, че хиляди пчели измряха или напуснаха “кошера”, а китната ни родина започна да се превръща в пустиня.

  Вече е дошъл моментът бръмчащият от възмущение рояк на българския “кошер” най- после да се разбунтува, да се вдигне и да жили безжалостно сибирската мечка, докато я прогони от земята си! Както направиха останалите източноевропейски “кошери”.

 3. Иван Бедров със статия в същия дух: http://clubz.bg/39394-kogato_pyrvanov_izvadi_otnovo_pushkata

  “Популярна фигура с подкрепа в центъра и в ляво, с консенсусно излъчване, с Русия в сърцето и с достатъчно толерантност към кръговете около бившата Държавна сигурност може да разчита на сериозна подкрепа. Георги Първанов знае това много добре. Дали кандидатът ще се казва Ивайло Калфин, Ирина Бокова или някой трети, не е най-важният въпрос – поне не е по-важен от въпроса какви позиции ще заема този кандидат и евентуално президент. В последните месеци най-последователната линия на БСП и АБВ е срещу наложените от ЕС и САЩ санкции срещу Русия заради анексирането на Крим. А след новогодишната реч на Ахмед Доган и ДПС не би изненадало с подобна линия.”

 4. Игричката на “доброто и лошото ченге” от години се разцъква от милиционерЕте. Сега я качиха в по-горно ниво и започваме да гледаме ” злият, грозният и тъпото копеле”. За последната номинация се боричка бая народ, но Б.Б ми е фаворит. Явно тоя глупак отдавна е бил натискан да номинира Калфин за президентска кандидатура. Вярно, че не е баш гербаджия, обаче му е министър от кабинета, обгрижван е и съзнателно не е натоварен с негативи, дори национализацията на втората пенсия някак си го подмина, Ентелигентно изглежда, говори езици. Абе щяха да си го изберат без проблем. Тъпото копеле обаче се ослушвА малко по-продължително и Гоце му дръпнА черджето изпод краката. Така е то- като не знаеш къде да го снесеш, колко да мимикрираш, накрая ще настъпиш мотиката и то няколко пъти. Ако действащият президент /от твоята партия/ е бил успешен до сега, защо се суетиш и не го номинираш отново без увъртане. Еми защото от Кремъл не го щат, а Б.Б на Кремъл не се репчи. Ха сега да те видим, кого ще издигаш, с колко над половината уста ще го подкрепяш и какъв изобщо полезен ход имаш. В заключение: аз не знам кой ще ни е бъдещият президент, но знам, че това безспорно зависи от избирателя. Ако избирателят не желае да наблюдава пошли игрички, да иде да си го каже. Обаче, надали…

 5. С цялото си уважение към Вашите анализи на обстановките господин Инджев, бих желал да предложа нещо по–съществено от това да се гафим как дерайлира българският влак. Не искам да кажа локомотив, защото тук става повече дума за пътниците, към които се числим всички ние!
  Русия го иска, то е явно, българия трябва да потъне в политическия водовъртеж, който сега се инициира от проруските брънки в правителството.
  Цели се да се консолидира нова силна прокремълска левица, която да поведе, след нови избори, както в момента намирисва по подобие на колендро при буря.
  Аз се питам обаче, ние опозиционно настроените, недоволните от управлението, подготвени ли сме да изберем подходящата партия и личност? Кои са те?
  Според мен е време всички честни и изявени личности да се съсредочат и изберат или очредят една партия, която да поведе битката.
  Там трябва да намерят местата си хора като Инджев и Сугарев, Плевнелиев и особено господин Илиян Георгиев, които са показали формат и аналитична култура. Последният ценя особено защото е изключително експертен. Ако питат мен, бих го избрал за примиер макар, че и всички останали са достатъчно добри. Не изброявам и други, примерно Кънев и…., защото е сигурно, имаме все още кадърни българи на които България може да се опре.
  Дайте да не подценяваме обстановката и най–вече да започнем отрано задружно да отсеем зърното от плявата.
  Пак казвам, мирише на буря!

 6. Моля за извинение, написах поради невнимание с малка буква името на родината си България, просто от недоглеждане и липса на повторно четене на написаното. Никаква зла умисъл, простете!

 7. @БОРИСЛАВ ВИТЕВ

  кой е този ‘господин Илиян Георгиев’?

 8. Простете втората грешка, става дума за Илиян Василев, бивш посланник в Русия, персона със забрана за влизане там. Макар, че той едва ли се е анзорил за това.

 9. Пълно е с руски мини в БГ политиката (от ГЕРБ, през БСП и ДПС, АБВ и ПФ, Атака и Бареков), по-лесно е да се преброят малцината независими от кремълската нечистотия.

 10. До EVERYONE ELSE
  Става дума за Илиян Василев сигурно.
  Не знам защо българите напускат страната си, вместо да си спретнат къщичката.Наистина имаме нужда от обединение на всички дясно мислещи.

 11. ех Дари, в десетката сте. с думите на напускащия 007 – the world is not enough. no nowhere near enough

 12. ivo maikati da eba amerikanoislqmofilska a ciganite da iznasilvat decata ti bukluk mrasen dano gospod te nakaje za pomiqr6tinata ti

 13. Към wwdweee
  erto4e@abv.bg
  78.83.25.187

  С такава защита на ГЕРБ и петата колона от позицията на желаещи, да изнасилват децата ми, би трябвало да получа някаква защита от институциите срещу подобни изроди.Но явно мога да разчитам само на публичността като форма на самозащита, публикувайки изстъпления, като това.

 14. играта е много ясна…
  на всяка цена проруска партия да е на власт!!!
  понеже герб може ни се “изчерпват”
  и сега на ход са “реформираните” бсп, абв,дпс и атака ако влязат!!!

 15. Много са прости, както Боце (сам го призна преди време) така и сценаристите му. Не сме забравили как Боце крякаше от Дондуков 1, а Гоце обиден репликираше от Дондуков 2, като целия този цирк е само за ширпотреба. Вечерта се съберат на белот в риу Правец, опекат едно сукалче и всичко е наред.Е не всичко де, нали Боцко се оплака че “оня” лъже много, уж имал терци , па немал. А сирищнишкия архар само за шлемове си мисли, то се оказаха членове, но тъй е тя. Мен единствено ме яде това че не знам кой е четвъртият за белот ?!

  П.п. Към wwwddweee : Леко бе, ще се задавиш в собствената повърня. Пожелавам ти, това което мислиш на хората, да ти се връща стократно !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.