Сивка-бурка е руска приказка за маскиране на български проблеми

С качулки бранят срамамаскирани полицаи

 

НА СНИМКИТЕ: Забрадени лица от предполагаемо мъжки пол (което не е сигурно под бурките), изпратени  на 11 май срещу българите, протестиращи с искане да се премахне от центъра на София лицето на съветската окупационна гордост.

 

Дълго време се въздържах да се бутам в размножаващата се със заешки темпове навалицата от специалисти в България по темата за бурките.

 

Ако бях привърженик на тази маскировка, която наистина е напълно нетрадиционна за България и очевидно е „мода”, продиктувана ( със силата на банкнотите, а не на вярата) от противниците на европейските (ни) традиции, щях да възкликна, че става дума за правото да си различен до степен да си невидим.

 

Номерът с маскирането обаче е толкова прозрачен, че нямам намерение да го защитавам от правозащитни позиции.

 

Подчертавам: ако пълното покриване на лица (от женски пол) беше въпрос на религиозно убеждение, в което никак не съм убеден в туземния ни случай,  щях да постъпя традиционно ( за себе си) и да го подкрепя като право на вярващите.

 

В същото време борбата с бурките като едва ли не най-голямата заплаха за нашата просперираща изостаналост в европейското състезание по просперитет се води до пълното самоотричане на тази фалшивата кауза, прегърната от търсачите на политическо самозадоволяване в патриотично им сепаре. Борбата с бурките, които малцина са виждали на улицата, е маскировка, параван, игра на криеница, бягство от истинските проблеми, познати на всеки човек от улицата.

И знаете ли защо е така? Защо е толкова креслива тази маневра по отвличане на вниманието от грозотията на забуленото лице на властта, белязана от циреите на корупцията?

Не е само въпрос на избиване на туземните комплекси на вълната на всеобщата европейска тревога за галопиращия с босите крака на бежанците ислямизъм. И не е само кауза за комплексари и другари, които така разбират европейската солидарност в крак с бремето на бежанската криза.

 

Работата е там, че България отдавна е страна на бурките. Тук маскираните ни управляват, покрити с бурките на вярата, че могат да си правят с нас каквото си искат. Доказано, уви.

 

Например „верващите” избраха маскирания като цар пратеник на Москва  Симеон Сакскобургготски. Бурката му беше монархическа и западна като изработка. Направо брюкселска дантела. Но се оказа руско плетиво, забрадка за матрьошка, която подготви повторната мутризация на страната след първия й примитивен период  от 90-те години, надграждайки я с маскирани, костюмирани като лондонски юпита, (не)традиционни  по своята ориентация в създаването на измамна представа за себе си.

 

Темата за маскировката на водещите лица в българската политика е голяма като Русия, в която е популярна приказката за Сивка-бурка и Иван глупака, победител в състезанието за ръката на царската дъщеря именно под маскировката на глупак.

http://www.kostyor.ru/tales/tale54.html

 

 

 

 

 

 

 

 

14 мнения за “Сивка-бурка е руска приказка за маскиране на български проблеми”

 1. Тези полицаи да не би да вземат пример от “учтивите зелени човечета”,появили се в Крим малко преди окупацията му от Русия?

 2. Много съжалявам да го кажа, но паметника няма да бъде демонтиран скоро. Може на някой да не му хареса мнението ми, но винаги съм бил реалист. Обърнахте ли внимание на присъстващите? Ние противниците на паметника не бяхме много, а освен това младите хора се брояха на пръсти. Докато при тях, ония горе имаше предимно млади хора. младите хора в България са зомбирани от разказите на родителите си или просто са незаинтересовани от каузата паметника да бъде преместен.
  Тъжно…

 3. Към Марин:

  Не искам да правя прогнози във времето, но с тази аритметика не мога да се съглася. “Техните млади” бяха шепа гамени,с чийто вожд се запознах лично и имах дълъг разговор ( по-скоро монолог от моя страна, прекъсван епизодично от глупави подигравки), който не искам да оповестя , за да не навредя на едно приятелско семейство, попаднало в нещастната ситуация да си общува насила с него.Така че знам що за млади хора имаме срещу себе си- шайка платени нехранимайковци. Като казвам платени, не си го изсмуквам от пръстите. Така че това не са някакви “идеалисти” и рано или късно ще си поемат по нанадолнището, накъдето са тръгнали.
  Запушалката е Бойко Борисов. Ако той не пазеше царственото си публично мълчание, с което окуражава носталгиците по съветската окупация, нямаше да имат тази “храброст” по веригата от кмета, през полицейския участък ( превърнат в придатък на руското посолство), до бабаитчетата от “Червена сила”.

 4. Подкрепям Марин. Факт е ,че към края на 1989 над 1 милион българи са били “зобмбирани” от съветскта власт. При това , още дълго тези “зомбирани” родители ,ше вливат отрова в децата си не само защото искат да скрият собстевните си престъпления , а и защото много от тях не са в състояние да излязат от тази руска матрица на пропаганда.
  В същото време голяма ,част от прогледналите през онзи период ,над 2 миилиона българи емигрираха .Особенно след първите демократични избори. Ето защо днес има неравенство в силите – Малко протестиращи и млади контрапротестиращи.
  Въпросът е какво да се прави сега. Според мен това е образованието ,което е светлина и сила. Където и колкото се може повече.

 5. “Шумим брат, шумим”. И после нека ми разправят, че няма връзка между последните места на България в положителните класации на ЕС и първите в отрицателните.
  Има ли говеда, касапи винаги ще се намерят. Не знам на кого точно принадлежи сентенцията но е от вярна, по-вярна.
  Вижте как с лекота от текучката минава на обобщения с непреходна стойност Виктор Шендерович. Зашо Бразилия като модел на обществено-политическо развитие е с “пъти, пъти повече”, това по баце по-развита от раззия. Защо Австралия която, всички го знаем, във фундаментът й са каторжници и надзиратели преди има-няма 200 г. неотвчера е магнит за емигрантите откъде ли не. Защо изборът на пакистански мюсулманин за кмет на Лондон не предизвиква и нула безпокойство сред нормалните хора.
  И най-важното, зашо на приказките за “уникалната руска духовност” кълвят само ватниците и поддакващите им петоколонци и полезни идиоти в България и три села наоколо.
  http://echo.msk.ru/programs/personalno/1763738-echo/

 6. Истерията с бурките е прозрачно дребнотемие, което прави още по-прозрачна целта на раздухващите въпроса. За вредата от дребнотемието в решителни за обществото моменти се е гневил още навремето Хр.Ботев, като е иронизирал “бабината хурка” в писанията на Кръстьо Пишурката /виден интелектуалец за онова време/. Било е преди близо 150 години, обаче и до сега патосът на поета е безкрайно актуален. “Склащането” на народа винаги е ставало от много, много малко на брой светли умове- по правило игнорирани и прогонени от същия този народЕЦ. Така де, ‘що да му се мотаят в краката и да му пречат на гуляите с мазни гювечи в Силистрайолу примерно. Я, колко си е уютничко в Ганковото кафене- сръбнеш нещо, поклюкариш за гащите на беювицата, за гламавия ингилизин, за “твърде способната цена” на маслините и се съсредоточиш връз разпрата на Иван Селямсъза и Варлаам Копринарката. Последните могат да се заместят сега от която и да е съвременна хроника на което и да е селско сбиване, циганско меле или кърваво ПТП. По-нагоре мерникът не се вдига- Иванчо Йотович “ничтожний” отвсякъде.”Ние сме на всеки километър и така до края на света”. Има ли нещо ново? Еми не…

 7. Поздавявам Ви г-н Инджев за оргиналния и удачен начин,по който представихте Мадритския лъжец.И не само за това!

 8. Към Марин:
  Като участник в протеста, не мога да се съглася с Вас. Първо защото насреща ни нарочно бяха пратили хора от младежкото БСП , разчитайки на точно такова внушение. Повечето от които с мутренски физиономии. Докато ние сме спонтанно , по собствено желание излезли граждани и естествено – сме от всички поколения. Изобщо не е вярно, че младите хора при нас се броели на пръсти. Айде да говорим точно. Бяхме към 100 човека, от тях около 40 бяха млади хора. Повече от 1/3.
  Освен това, когато и трите поколения участват в дадена кауза, това я прави по-мощна, а не по-слаба.
  Обобщението Ви, че “младите хора в България са зомбирани от разказите на родителите си” е неправомерно. Разбирам, че то съдържа предимно Ваше опасение. Но аз работя с млади хора ежедневно и мога да Ви уверя, че по никакъв начин такова обобщение не е валидно.
  Да, много от тях са не особено ангажирани, но се интересуват от миналото, стига да не им се повтаря едно и също за него, а да им създаваме възможността да го усетят, да получат обозрима картина за живота при комунизма. И вижданията им никак не са близки до тези, които биха радвали комунистите.

 9. @ DOBREV | МАЙ 13, 2016, 08:43

  Подкрепям Иво.

  Като казвате “към края на 1989 над 1 милион българи са били “зомбирани” от…”, вероятно имате предвид членската маса на БКП. Но това беше само бройка, с която властта много обичаше да се хвали, макар да знаеха прекрасно, че огромната част от тези хора са се “записали” в Партията, само за да устроят по-добре живота си. (Покрай истериите с “робството” се разбра, че не е било рядкост български семейства да уреждат децата си в еничарския корпус, че да им осигурят по-сносен живот.) Така е с народеца…

  Онзи ден срещу групата свободни граждани (осъзнали пагубния ефект от наличието на МОЧА върху настоящето и бъдещето на страната ни) се бяха изправили, освен полицаите, организирана, почти военнизирана група за противодействие. И между тези две противостоящи си групи, наподобяващи малки острови е огромното море на народа, който е зает с много по-важни неща (виж горния абзац). И тук вече съм съгласен с казаното от вас: “Според мен това е образованието ,което е светлина и сила.”

  Характерно за психологията на българина е, че мрази да го прецакват – “Ше ме цака той мене с топла бира..!” – така че, просто трябва да се казва истината за нещата, които ни прецакват на колкото се може повече хора.

  ***

  Вдъхновен от остроумните връзки, които Иво прави между бурките и криещото се зад различни маски престъпно задкулисие на България, се замислих за георгиевската лента като бурка.

  Между двете (модни явления на Третия свят) има много общи черти, най-забележимите от които са:
  – и двете са не просто някаква част от облеклото, декорация или аксесоар, а политически афиш, демонстриране на преданост;
  – в огромното си мнозинство, приносителите им склоняват на това или поради невежество и глупост (забулените в бурки ромки са наясно с Корана, колкото страдащите от Russophilia Vulgaris са наясно с историческите факти), или за пари;
  – и двете са провокация от страна на безнадеждно изостанали в развитието си маргинални групи срещу свободата и цивилизацията.

 10. Разбирам ама бурките да са от басмъ и десеня да й колорадский жук … дух тотальности.

 11. 🙂 виждам, че Сарданапал ме е изпреварил с последния моден писък!
  Но закъсняхме… можеше Ирина Колорадска да се яви на изслушването с новата бурка.

 12. Докато има честни и достойни патриоти като г–н Инджев,ще има и надежда,че МОЧА ще бъде премахнат!

 13. За да се получи ефекта на доминото, важно е да “бутнем” първото парченце. ТЕ се страхуват точно от това, защото (според мен) след МОЧА следват Альоша, грозотиите в Бургас, Монтана, Варна и почти всички градове минирани с такива “културни” паметници.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.