Голям успех за Поли Генова на “Евровизия”- въпреки големия кукиш за България от Русия и от туземните ни русолюбци

Има един виц за мъжа, който искал да напише любовен стих на любимата, но понеже не е поет , а тенекеджия, си признал, че може само…( да направи с нея, каквото прави с изкривените тенекии).

Понеже съм политически коментатор, не искам да правя нито социолиогически, нито изкуствоведски прочит на резултата от „Евровизия”, опитвайки се да анализирам страна по страна колко ни обичат тук или там. С едно натрапващо се изключение, за което ще стане дума по-долу.

 

Политическият прочит е застъпен широко в коментарите за резултата, а и дефилираше още в анонсите . Репортерът на БНТ в Стокхолм например се присъедини в началото на централна информационна емисия на държавната телевизия снощи към българите, които безкритично заклеймяват украинската песен „срещу Русия”. Именно срещу Русия, а не срещу СССР.

 

Никъде в текста не се напада Русия. Тя обаче се припознава като горд, но обиден от истината наследник на Съветския съюз и диктатора Сталин, изселил кримските татари, българи и прочее малки етноси от Крим с обвинението, че са му врагове заедно с жените, децата и старците.

Част от песента гласи: Когато непознатите дойдат… / те идват в твоя дом, / избиват ви всички / и казват, / Ние не сме виновни, / не сме винови. / Къде ви е умът? / Човечеството плаче. / Мислите се за богове, / но всеки умира. / Не поглъщайте душата ми. / Нашите души. / Можем да построим бъдеще, / където всички хора да са свободни / да живеят и обичат. / Най-щастливото време. / Къде е сърцето ви? / Човечество, надигни се. / Мислите се за богове, / но всеки умира. / Не поглъщайте душата ми. / Нашите души.

Правилата на конкурса забраняват песни с политически смисъл да се състезават, като досега няколко такива са били изключвани от състезанието.

Ето и пълния текст в оригинал:

When strangers are coming…
They come to your house,
They kill you all
and say,
We’re not guilty
not guilty.

Where is your mind?
Humanity cries.
You think you are gods.
But everyone dies.
Don’t swallow my soul.
Our souls

Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım

We could build a future
Where people are free
to live and love.
The happiest time.

Where is your heart?
Humanity rise.
You think you are gods
But everyone dies.
Don’t swallow my soul.
Our souls

Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım

( OFFNews)

 

Както можеше да се очаква, от Москва днес реагираха подобаващо на имперските си претенции, според които им се полагала победата в европейския конкурс, но тя им била открадната ( от европейските бюрократи- присмял се Кремъл на Брюксел по бюрокрация).

 

За България, която постигна фантастичен успех с участието на Поли Генова с нейното четвърто място, политическият прочит има изцяло руски и българофобски контекст. Никаква политика не прозира зад успеха на Поли, освен нейното демократично съпричастие към каузата българите в чужбина, за да имат право на глас в българската политика. Само че Поли можеше да бъде и на трето място, ако от България русолюбците не бяха подкрепили песента на полубългарина Филип Киркоров, известен с путинизма си. В замяна българското момиче получи от руснаците една голяма , презрителна нула. В случая нулата се казва на руски „кукиш” , онагледяван от руснаците с неприличен жест на палеца, показван между пръстите в сгънатия юмрук.

НИМА РЕКЛАМАТА , КОЯТО ПРАВИ НА ПУТИН РУСКИЯТ ШОУМЕН, КОМПОЗИТОР НА ПЕСЕНТА ЗА  РУСКОТО УЧАСТИЕ НА “ЕВРОВИЗИЯ”, НЕ Е СВЪРЗАНА СЪЩО С ПОЛИТИКАТА- ИЛИ ЩОМ Е В ПОДКРЕПА НА КРЕМЪЛ, ТЯ Е ПРИЕМЛИВА?

 

Полубългарите, които се изживяват като повече руснаци от руснаците, могат да се поздравят с успеха си да подпомогнат руския кандидат за сметка на българския. Те правят всичко възможно да дърпат България надолу, назад и на Изток. На европейския конкурс те проявиха зрелищно своята форма на патриотизъм – като право пропорционална величина на любовта им към Русия ( по Ивайло Калфин). Тази тяхна дейност мести България надолу в европейските класации.

 

Ако някой не беше забелязал този факт, вече може да се убеди нагледно в него.

 

Още по темата, от коментатора в ivo.bg Стамбо:

 

И моята радост е голяма поради поне 3 причини.
Първо, започвам от родния ни двор- хубавата песен на Поли беше абсолютно конвертируем продукт по законите на шоуто и пазара (колкото и да не са идеални). А думите й за гласуващите в чужбина българи-точен удар в суратите на мракобесите, които все за Родината реват, но все камшиците на руските си дресьори лижат.
На второ място- победата на Украйна. Всички тук сме хора с широк поглед към политиката, историята и културата. Ето защо никога не бихме приели, в името на каквато и да е идеология, изкуството да се превръща в нахално агитпропаджийство по вкуса на Мако, Дако, Пеко и Тако. Само че песента на Джамала надхвърли историческия си контекст и актуалната конюнктура около Украйна и Крим. Защото съдбата на кримските татари в болшевишкия ад е и съдба на българи, поляци, корейци, чеченци, ингуши, немци и още прогонени и унищожавани народи. Вижте това!:

https://www.youtube.com/watch?v=ulybtyqcCok

И трето- естествено, чуха се гласчета и гласове, че, ама в поп-а, нали разбирате, няма място за политика! Така ли? Всъщност, вярно, но наполовина- в попа няма място само за ЕДНА политика!Тази, която с езика на изкуството напомня трагедии като преживяните от прогонените народи. Иначе има място да се клейми апартейда (ау-у-у-у,че страшно и смело!) да се опява Мандела на Уембли, да се показва СЕНАТОР ДЖОЙН МАККЕЙН с униформата и мустаците на Хитлер, да се дрънка “срещу бедността в Африка, сякаш тази бедност не е естествен резултат от дивотиите на марксистки кретени и кремълски клиенти- от Нето, Нгуема и Менгисту до Мугабе!
И като сме към политическата екзотика- хайде и “нашето момиче със здравите комунистически корени” сдаде багажа в Бразилия! Но поне ни остави да тънем в благоденствието на милиардите бразилски инвестиции. Тази прогноза тук в блога я формулирахме преди 2 години в прегледния вид:
марксистки бръмбари в главата + протекционистка държавна икономика + произтичаща от 2-рото корупция + прахоснически социални програми = неизбежен крах
А най-хубавото е, че компанйеро Мадуро, който вчера обяви вече и извънредно положение, след чупката на Дилма остава без единствения си латино-спонсор в материален смисъл- щото Хавана освен с Ча-Ча, портрети на че и лозунги друго не може да внася в поредната съсипана от комунизъм страна. Да се надяваме, че спасението й е близо!

 

24 мнения за “Голям успех за Поли Генова на “Евровизия”- въпреки големия кукиш за България от Русия и от туземните ни русолюбци”

 1. Иво, нашата Поли е първа в Европейския съюз. Има и друго – изкуството не е като спорта. В изкуството няма класация – първи, втори и т.н. Но щом регламентът е такъв, Поли е четвърта. Сигурен съм в едно, Господарят Живот ще постави Поли там където е мястото и – сред звездите.

 2. Гласове на емигранти-българи от Русия няма, може би защото и емигранти-българи там няма.
  А ако има българи, то те са може би толкова бедни, че нямат мобилни телефони.

 3. „Българофобията” е тъмната и отвратителна страна на „русофилството”, в което само по себе си няма нищо лошо. Може да се каже дори, че е нещо положително в сравнение с „русофобията”, в която няма нищо хубаво. Изобщо, да се мрази е недостойно и грозно. Любовта е, която извисява човека. Тази проста истина е обявена още преди 2 хиляди, а може би и повече години, но е толкова сложно да бъде изпълнена на практика. Но да обичаш един народ, който нехае за твоя собствен, е просто абсурдно.

 4. Страните от третия свят нямат ли си отделен конкурс, та Русия участва в Евровизия? На старите карти Московията е в Хазарския Хаганат и Азия! Знае ли някой как се е променило това?

 5. Така е, отново русолюбците с български имена получиха порция мазохистичен екстаз за сметка на престижа на България, затова и споменах кремълските камшици.
  Извинявам се за печатната грешка при името на СЕНАТОР ДЖОН МАККЕЙН и пак допълвам, че веобръжаемата “политизация отдясно” е довеяна от вятъра капка пред морето от левичарска, политкоректна и просъветска боза в попа, киното и изобщо в масовата култура.

 6. Колкото и да ми е трудно в наше време ще се опитам да направя аполитичен коментар. Започвам с Лазарев. Симпатяга е, има гражданска позиция която е в дисонанс с митичните 89%, на всичкото отгоре, това обаче е най-важното в случая, повече от приличен глас. Ако регламентът позволяваше да не се лепи етикът на страната която представлява имаше и моят глас. За нашето момиче Поля Генова. Изключително приятна изненада. И тя Гражданка. Малко отклонение. За чехите в спорта цел номер 1 е да са пред руснаците. Дори и руснакът да е последен, а чехът предпоследен, се брои за изпълнена задачата. Та, в нашият случай съм малко разколебан. И последно. Джамала заслужи на 100% големият си успех. Жалко е, но за повечето руснаци вчера залата в Стокхолм представляваше бойно поле и само ПОБЕДАТА ги удолетворяваше напълно. Коментарите, особено на официалните им лица са злобни, чувството за “хумор” което се опитват да пробутат е повече от дебелашко, “предложенията” им за следващият конкурс, догодина в Киев, са скарани с реалностите. Не се научиха, че ако не можеш да приемеш философски поражението никога няма да изстрадаш победата.
  И в контекста на прекрасният текст на Иво за отношението на руснаците към нас да припомня с коя песен украинците се отърваха от мечешката прегръдка на “по-големият си брат”.
  Докато и при нас не се роди песен в този смисъл, много наши сънародници, първо ще стиската палци за пратеника на раззия, после ще проклинат поредната Джамала и отнемай-къде, с половин уста ще поздравят евентуален наш успех.

 7. Не мирясват, брей! Честна дума, едва преди минути попаднах на поредния русофилистичен орган на български език! Я вижте пропагандата как се лее- тотално, отвсякъде!

  http://bg.rbth.com/

 8. към Ilarion :

  “Но да обичаш един народ, който нехае за твоя собствен, е просто абсурдно.”

  Две окупации и продължаващи многобройни опити Русия да унищажи България не бих могъл да нарека “нехайство”; освен това не всяка любов извисява – например любовта към чуждото не е извисила нито един руснак, както и любовта към рублата не е извисила нито един българин. – ”Секретни документи проговарят – Русия разкъсва българска плът, иска да сме безропотно племе” 22.01.2015г. – http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/37023-sekretni-dokumenti-progovaryat-rusiya-razkasva-balgarska-plat-iska-da-sme-bezropotno-pleme.html

 9. Като четях текста на песента на
  Джамила се разплаках Дано целият свят
  разбере най-накрая какво е комунизъм,
  путинизъм русизъм!БРАВО на нашето
  момиче! Ако руснака беше спечелил,
  следващата евровизия щеше да бъде
  състезание само между руснаци-други
  участници нямаше да дойдат!

 10. Догодина трябва да се появим с песен за турското робство. Песента ни няма да бъде политическа а историческа и така, току виж сме спечелили. Проблема е, че ако ние бяхме отишли с песен, като на украинката, веднага щяха да ни изритат от Евровизия.
  А песента на руснака, не беше най-впечатляваща, но определено бе поднесена по много атрактивен начин. Същия този начин по който американските филми за супер-герои печелят зрители-с впечатляващи ефекти. В случая, най-добре е човек да не гласува за това, което най-много му харесва, както направи нашето жури давайки 12 точки на арменката, а не за нещо по-конкурентно способно.

 11. Първа радост е за мен, когато руснака се чувства угнетен!

 12. Господа,
  Само погледнете как са гласували от българското жури за Русия и на Украйна! Това е пример за абсолютен непрофесионализъм, корумпиран политизъм и отсъствие на елементарна култура. Те гласуват като палачи-холокости на културата! Позор! Тези, които са ги определили да гласуват,би трябвало да бъдат уволнени и всички българи да знаят имената им. Това жури е едно от доказателствата, че в България културата се манипулира от комунистическите диктатори от преди 1989. Искам имената на тези, които са определили българското жури! Тези хора са опасна мина за прокълващата българска демокрация. https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgaria_in_the_Eurovision_Song_Contest_2016

 13. Уважаема Мира,

  Само така, долу американските филмови герои- ето нещо по Ваш вкус за съветските!

 14. Снимката е трепач. Киркоров прилича на извънземното от Хищникът. А Путинката на Gollum от ‘Lord of the Rings’

 15. Да не преувеличаваме ролята на българските русолюбци в резултата от гласуването. Все пак зрителите ни дадоха 10 точки на Джамила.

  http://censor.net.ua/news/388504/kak_jyuri_i_zriteli_raznyh_stran_golosovali_za_djamalu_na_evrovidenii_infografika

  Общоизвестно е, че местните зрителите гласуват първо според симпатиите си към държавата (най-често съседна), а след това за по-хубавата песен. А когато съседите не не участват на финала – вотът се разсейва според предпочинатията към песните. А малцинствата винаги гласуват за истинската си Родина.
  Според мен, 12-те точки за Русия от зрителите се дължат до голяма степен на факта, че руските собственици на апартаменти са си дошли за лятото. Естествено, и нашите путинофили са им помогнали, но не са били толкова много.
  Виж, за журито – нищо не знам…

 16. Извинявам се, че късно видях линка на Лолита Николова с резултатите от гласуванията.
  Но, както обичат да казват политиците, данните потвърждават моите думи. Да не мислите, че всички кипърци и испанци са се захласнали до такава степен по Поли? Просто многото наши сънародници са си казали думата.
  Това, разбира се, не омаловажава успеха ѝ. Само със сънародници нищо не става (те са гласували така и предишните години).

 17. Това за което се тревожа, е българския? вот за Маймуна Киркоров прекаран от не една дърта естрадна минджа начело с Ала Пугачова. Цифрите на този вот говорят че на мястото на ДВАТА МИЛѝОна българи в страната са пуснати също толкова рашъни и това е станало по време на архаруването на Гоце Първанов и на Марин, също комунист в червата и от най-долните такива. Това заселване на рашъни е най-опасното нещо допуснато от българската власт, които и до днес се прикрива и за него не се говори в медиите за разлика от какви ли не други мними злини, които НИКОГА не са свързани с рашъните. Бях учуден да заваря в моя роден град целия център окупиран от руски фирми които не плащат никакви данъци на държавната хазна- долни крадци, наконтени като мафиьоти с брилянти и скъпи коли, и мазни мамашки-

 18. Браво на Поли Генова!
  Прослави достойно България.И с талант и с послания.
  Срам за руснаците,че не са дали и един глас за нея.
  Имала съм десетки срещи с руски специалисти и винаги съм усещала тяхната надменност и пренебрежение към нас.Това е от много години,не е от сега.
  Затова пък и аз им отвръщам със същото.Презрение.

 19. ЕТО ОТГОВОРЪТ:
  “Раша: „Крайно време е България да бъде измъкната от ръцете на Запада!”
  България е интересна за Русия като стабилен съюзник – териториален плацдарм на Балканите, който води към Сърбия, пише руският социолог Сергей Баранов в ПолитНавигатор.
  Той обаче обяснява какво точно има предвид под стабилен съюзник. „Да се запазва стабилността на днешна България за Русия няма смисъл. Каквото и да говорим за симпатиите на обикновените граждани, България е страна – хроничен предател на Русия. В настоящия си вид тя ще бъде само враг. Да бъде „разпадната“ България също е невъзможно. Тя обаче трябва да бъде измъкната от ръцете на Запада. България трябва да бъде върната в стана на съюзниците. При едно условие – че тя излезе от ЕС и бъде лишена от самостоятелност, иначе отново ще предаде Русия“, смята Баранов.
  България според него е икономическа, социална и политическа жертва на ЕС. „Фактически тя има статут на вътрешна колония. Дестабилизация на вътрешната ситуация с идване на „приятелски“ сили с излизане от ЕС и НАТО заедно с Гърция – това е нелош сценарий за България и днешните Балкани като цяло“, пише социологът.
  Въпреки газовата дипломация Русия така и не се сдоби със съюзници и влияние, всеки неин проект може да бъде блокиран като „Южен поток“ или „Турски поток“, пише Баранов.
  Москва смята, че балканските страни като Молдова, Румъния, България, Гърция, Сърбия, Македония и Босна са „слаби звена във веригата на западния империализъм“ и е необходимо да бъдат дестабилизирани, пише Баранов.
  Същината на промените в редица държави в Източна Европа е ликвидирането им в предишния им вид и създаването от части от тях на приятелски на Русия или, ако това позволява етническия състав, на просто руски държави.
  В случаите, когато русификацията на държавата е невъзможна поради отдалечеността им от руския свят, е необходима коренна промяна на политическата и икономическата система и мястото им в международните съюзи, пише експертът.
  В центъра на цялата руска стратегия според Баранов се оказва Одеска област. Ако руските войски застанат на Дунав в Одеска област, отношението към България и Гърция ще е различно, пише експертът.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.