Земен рай, населен с уплашени и плашещи хора

Някои „дреболии” не бива да остават без вниманието на обществото, след като са занемарени от институциите. Като инцидентът с расистки мотивирано насилие на един чужденец, който явно е приличал на бежанец по своята външност. Инцидентът вероятно щеше да мине в рубриката „дреболии”, ако не ставаше дума за музикант от екипа на световна звезда.

 

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/05/17/2761344_muzikanti_na_enrike_iglesias_se_oplakaha_ot_rasistko/

 

Няколко пъти съм писал, че разни професори, социолози, юристи и прочее „интелектуалци” ( сред които дори не споменавам манталитетно близките им политиците- тях хората си ги мразят безплатно), сеят от телевизионните екрани дива омраза към бежанците. Целта им е да се харесат на уплашените от различните хора консервативни нашенци, чиито представи за „правилен човек” са консервирани във времето, когато и съчувствието беше дефицитно, като всяка друга „стока” от първа необходимост.

 

В НРБ живеехме в изолация от „цветната миграция” на хора, заливаща от десетилетия, ако не и от векове, развитите държави на Запад. Безцветността и в преносния смисъл на думата беше белег на „соца” както нежно в днешно време вече се нарича (без)врем(и)ето на диктатурата. В редките репортажи на западни кореспонденти от България се изтъкваше сивотата на визията, която излъчват българските градове.

 

Тази урбанистична сивота беше преодоляна с нахлуването на пазарната икономика. София прилича на повечето сравними по големина южноевропейски градове по колорит с неона на рекламите, витрините, кафенетата и магазините.

 

Същевременно 80 процента от бежанците, заседнали в Гърция, казват в проучване, оповестено вчера, че не желаят да попаднат в България.

 

Властта ни е адски доволна от този факт и доведе до границата ни с Турция дори британския премиер Дейвид Камерън да му се похвали как „респектира” потенциалните нарушители на нашето спокойствие с бодлива тел.

 

Да ви кажа от мен: нация , която се обгражда с бодлива тел, не е истински щастлива, каквото и да ви говорят ( такива като проф. Михаил Константинов, социолога Андрей Райчев или юриста Георги Марков). Ако не ви стига собствения ни опит от годините на „соца”, когато загражденията всъщност бяха срещу българите като потенциални бежанци на Запад, мога да споделя наблюдението си от Южна Африка.

 

През 1992 г. имах късмет, който вероятно няма да се повтори никога, да бъда поканен от южноафриканска фондация да се запозная по доста щедър начин от страна на домакините с тази уникална държава Южна Африка. Силно бях впечатлен от километрите високи огради , завършващи задължително с бодлива тел, с които белите се изолираха. „О, производството на бодлива тел тук е изключително печеливш бизнес”, каза ми един от моите бели придружители с горчива самоирония, свързана с предопределения край на тяхното господство, който вече се усещаше.

 

Държава, която има външните белези на „земен рай”, ( както пеем в нашия химн”), но се е превърнала в нарицателно за негостоприемство за по-нещастните от нас и не толкова далечни съседи по съседен континент, има над какво да се замисли. И от какво да се засрами.

 

Но като се замисля, това няма как да стане, докато за медиите тук не важат правилата в собствената ни конституция и тиражират чуждомразието на професори, призоваващи да се стреля срещу бежанци и на социолози, които с блеснал поглед ломотят от телевизионните екрани как бежанците трябва да знаят, че тук ги чака глад и бой.

23 мнения за “Земен рай, населен с уплашени и плашещи хора”

 1. Извинете, че пиша извън темата.
  Публикацията не е нова, но вече е забелязана у нас. Последните сателитни образи на ПАЛМИРА показват новопостроена руска военна база (руският флаг се вижда добре) при северния некропол, в границите на защитената от Юнеско територия. Новината е на ASOR Cultural Heritage Initiatives.

  http://offnews.bg/news/Sviat-_12/Spored-amerikansko-NPO-Rusiia-stroi-voenna-baza-v-Palmira-video_629510.html

  Мислех да подаря на ирина бокова един том на Thomas Love Peacock, но закъснях. Поетичните образи на Палмира станаха емоционално и формално неуместни… с парадоксалната подкрепа на Юнеско.

 2. По време на соца-пази Боже да си малко по-различен или да изкажеш мнение различно от това на мнозинството. А пък ако знаеш или си по-интелигентен-ти си странен(за жалост и сега е така), особено в казармата-както казваше един покоен мой приятел-наричали са го “телегентния”. Тези неща се повтарят и в момента, но по много лошо прикрит начин.

 3. Скъпи EVERYONE ELSE, не, приятелю, те ще изградят концертна зала, музикантите са вече там цивилни, диригентът е без генералски кител, а цигулките, виолите и виолончелата са със сгъваеми приклади, ето и доказателство на съвместната инициатива на тов. Бокова и тов. Путин!

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/05/05/2755173_orkesturut_na_mariinskiia_teatur_iznese_koncert_v/

 4. Показателно активиране на нафталинени рубладжийски комуноиди- и то в момент, когато монголоидите само танкове все още не са вкарали в България и не са ни бомбардирали, но въпрос на време!

  Вижте позорния списък:

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/05/17/2761304_ucheni_kum_borisov_sprete_namesata_na_turciia_vuv/

 5. Не знам нали баце и поддакващите му от сорта на споменатите, синекурата МУ гм, удобният ляв социолог ар и пенкилера мк и сие си дават сметка, че едва ли може да се намери по-оглушителен шамар от отказа на мигрантите дори да транзитират страната ни.
  Още не сме я докарали дотам но “цялото време на света”, това по сина на Everyone else е “наше, наше, наше”.
  За какво иде реч. За уникалният “руски мир”, ти да видиш, където градът храни селото. Не е необходимо да четете всичко а и не всеки е учил или поназвайки този бг диалект. Снимките стигат. В статията публикувана в меката пропутинска медия газета.ру много неща ме поразиха. Но най-паче, стойноста на една бутилка “боярщина”. 20 рубли. Или по-малко 1/3 бакс.
  За “разведряване” пускам последният хит на Сергей Шнуров. “В Питер-пит”. Предполагам, с далеч по-“квалитетни” напитки. Ама, не се знае, знае ли се.

  http://www.gazeta.ru/social/2016/05/13/8231885.shtml

 6. Така е тук, в периферията на духовно “извисения”, традиционно-православен и “високо-културен” руски свят.

  А ето как е в метрополията:

  https://www.youtube.com/watch?v=HvjDSWU5Hhk&feature=youtu.be&oref=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DHvjDSWU5Hhk%26feature%3Dyoutu.be&has_verified=1

  Въпросът е ще имаме ли сили да се отскубнем окончателно и безвъзвратно от натрапената ни от москалите и местните им лакеи варварщина.

 7. Иво, пак ми докара размисли. Що за чудо ще е това “земен рай”? Не съм чула някой да казва, че се чувства като да живее в “земния рай” – българите все най-нещастни. Ей така,върви си човекът кротко по улицата в столицта ба “земния рай” и яде пердах. Тогава как ли ще да е в “земния ад”? За ада не ми се мисли.
  Вече знаем защо няма емигрантски потоци към България, не го харесват този “земен рай” бягащите от ада на войната, това си е. И като гледам кои се радват толкова, се питам дали не е едно косвено, дори пряко доказателство, че България си е една руска губерния. И към Русия не отиват бежанци, и там един “рай” без граници.
  Напоследък много се върти темата за миграцита, та се замислих дали това е добро или лошо. За едни добро,за други лошо – както би се изразилистинският марксист. Но, попаднах на някои интересни данни.
  Аз се оказах една “глобална” българка и ми попаднах неочаквано на информация за Аржентина. Например в началото на 19 век (1900 -1930 год.) имиграцията в Аржентина е 600%. Имигрантите са от къде ли не, но в по-голямата си част са европейци. Няма да комнетирам с какъв транспорт са отивали от Европа до Аржентина, но са отивали. На някои стари снимки дори се вижда масово двойки-мъже да танцуват танго. Оказва се, това е защото броят на мъжете е бил няколко пъти по-голям от броя на жените. Та преселение на народите винаги е имали и ще има…та едни такива размисли ми докара, Иво!
  Да ти е яка клавиатурата!

 8. Тези дни са и завършванията в американските университети, в Айви Лигата бях поканен на завършване на дъщерята на близък колега от централното, и студентите бяха от всички раси, континенти имена и прочие, не кат в България дет са дигат Динковците и Перотовците да връзват хората по пътя им на Запад, защото самите те са абсолютно неконвертируеми и освен золуми за нищо друго не стават, интересно защо още не са в затвора въпросните “пазители на българската граница”?

 9. Интересни именца на инвеститори фигурират в новината за този загадъчен гастрол… Някъде пишат и за среща с касапина Ислам Каримов. Явно и на узбекски терен конкуренцията с гоцэ се вихри- че как той ше мо`е, пък аз да не моем!Дали са вързали и някой архар? Остава да се надяваме на узбекските журналисти да ни светнат повече, иначе тук заглавията си ги знаем “потоп от газ и петрол”…”море от инвестиции”, “океан от стокооборот” и пр. Аз залагам на “Узбекската демокрация-нашето бъдеще”.

  https://www.24chasa.bg/novini/article/5502251

 10. Тъй като темата е за, ще използвам толерантния руски израз “black bottomed” музиканти и за разведряване от “разведряването” на Шнуров, осмелявам се да предложа на вниманието на аудиторията едно изпълнение на двама потенциални бежанци, които без съмнение са: “от друг биологичен вид”(М. Константинов), “терористи”(О. Минчев), “търсещи голи жени и безплатна храна”(А. Райчев).

  Начи, Динко, Пера, и там каракачановците, фнимавайте, щот’ такива ако ни налазат, ше се пропука хегемонията на чалгата у родината и отиваме на кино!

 11. А това е специално за Иво – като семейно “обременен” с музика и като гърмян (в Ливан) заек:

 12. Толкоз българи избягаха от благата на таз територия претендираща иронично да се нарича държава, та чужденец ли ще поиска да живее в нея. Докато Гуци, Гоце, Тиквоний, Цецерон, Болен, Доган и каква ли не още друга безродна сган управляват по поръчителство от Кремъл, и най-онеправданите на земята няма да искат да попаднат в този руски ‘рай.’

 13. Off topic, но важно, струва ми се

  Най-сетне (благодарение на Жоро Николов) вникнах в напълно необяснимото за мен поведение на неплатения русофил – става въпрос за инфекция, но не вирусна, а паразитна. Паразитът се нарича Сакулина (Sacculina carcini) и ето какво причинява на приемника:

  Сакулина са малки ракообразни, които се разполагат в по-големият си роднина – рака. Женската търси местенце по тялото му, в което да се вмъкне, и когато го открие, оставя черупката си – тя вече не й трябва. Вътре в него тя се разполага удобно, пуска пипала из тялото му, за да се храни от него, и, ако е мъжки, го кастрира. За да не се интересува от женските, разбира се. Малкото паразитно ракообразно пробива дупка в черупката му, достатъчно голяма, така че мъжкият от вида й да може да я оплоди. Зомбираният рак се грижи за яйцата им, загубил желание да прави каквото и да е друго, освен да служи на паразитите.

  http://nibler.ru/uploads/users/2012-03-12/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%82%D1%8B-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D1%8B%D0%B5-%D1%8D%D1%82%D0%BE%20%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8_6150134420.jpg

 14. ==========================================

  Напъните на цивилизованите народи да направят от руските простаци – хора, са все едно да се опитват да направят от кафяво лайно – шоколад …

  ==========================================

 15. СТАМБО, светна ме. Кротнах се и бира. Ама след малко пак ме зачопли отвън навътре. Отварям пак файла, в доклада си ASOR са споменали ‘paved helicopter landing pad’ на една от сателитните снимки http://www.asor-syrianheritage.org/wp-content/uploads/2015/03/ASOR-CHI-Palmyra-Military-Base-Report-r.pdf

  Сега ще ми кажеш, че путин промотира атоналната реставрация… и в програмата е включен ХЕЛИКОПТЕРНИЯ КВАРТЕТ на Щокхаузен. https://www.youtube.com/watch?v=13D1YY_BvWU

 16. “Лицата”: акад. Константин Косев, акад. Георги Марков, акад. Васил Гюзелев, проф. Иван Маразов, чл.кор. Васил Проданов, проф. Васил Николов, проф. Чавдар Добрев налисали следното:

  “…Около промените в новия избирателен кодекс малобройна, но шумна група протестъри вдига врява до Бога, че се нарушавали човешките права на българските турци, изселили се в Република Турция…”

  Ето кои са въпросните учѐни:

  акад. Константин Косев – щатен сътрудник на ДС http://www.mediapool.bg/zashto-dokazan-shtaten-satrudnik-na…

  акад. Георги Марков – От 1981 г. е секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност
  https://goo.gl/gAr5Vx

  акад. Васил Гюзелев – От 1972 до 1980 г. е секретен сътрудник на Държавна сигурност https://bg.wikipedia.org/…/%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB_%…

  проф. Иван Маразов – От 1974 до 1988 г. агент на Държавна сигурност, управление VI https://bg.wikipedia.org/…/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9C%…

  чл.кор. Васил Проданов – 1979-1988 – агент на Държавна сигурност, управление VI https://bg.wikipedia.org/…/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D…

  проф. Чавдар Добрев – агент на Първо главно управление

 17. Спокойно, колкото и робски да следваме руския образец, при нас такива неща не се случват – освен заплахите на лаещите двуноги към Иво. Тъй я, нашите журналисти и проевропейски политици са консенсусни хора, не рискуват с възгледите си като руските…

  http://www.mediapool.bg/aleksei-navalni-i-negovi-priblizheni-byaha-biti-ot-kazatsi-v-yuzhen-ruski-grad-news249333.html

 18. @ IVAN KONSTANTINOV | МАЙ 18, 2016, 05:05

  Вие още ли си правите труда да проверявате?

  Аз още като чух с каква позиция са се изстъпили и ми стана ясно с кого си имаме работа. Е, за Георги Марков като по-познат на публиката знам отдавна, де.

 19. СТАМБО, който си може, МОЖЕ! Изключително адекватен коментар!
  Много точно, ВИКТОР СУВОРОВ предвиди, че неговите книги и се извини на баща си, фронтовак, за дълбоката, незарасналата рана която отварят фактите събирани и анализирани години наред от него за т.н. вов.
  Сега те черпя и теб и останалите приятели от БЛОГА НИ с един прекрасен позитивен кратък репортаж на украинска тема.

  http://glavpost.com/post/18may2016/blogs/84379-oleg-hvoschevskiy-kak-evropeycy-otnosyatsya-k-ukraine-realnaya-istoriya.html

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.