Москва стана по-евтина за живеене от София-време е за преселение на туземните ни русофили там

На 10 май разследващият отдел на списание „Икономист” публикува традиционната си сравнителна класация на 133 градове по света според цената на живота в тях. Главният акцент е върху най-големият срив в жизнения стандарт в света за изминалата година- този в Русия, превръщайки Москва от водач по скъпотия в евтин град, по-евтин от…София.

Москва и Санкт Петербург са пропаднали само за година цели 63 и респективно 51 места в класацията в следствие на 40 процентния спад на жизненото ниво в страната за 2015 г.

В публикацията пише:

„But it is Russia, scheduled host of the 2018 FIFA World Cup, that has seen the biggest decrease over the last year, with St Petersburg and Moscow tumbling 51 and 63 places down the ranking respectively, reflecting a 40% decline in living costs over the previous year”. http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/03/daily-chart-4

Информацията е обработена тук от русофилския StandartNews с българския акцент още в заглавието „София е по-скъпа от Москва”. http://www.standartnews.com/english/read/sofia_more_expensive_than_moscow_-11382.html

 

Тук сърцето ми трепна. Нима на русофилите в България София им е станала изведнъж по-скъпа от Москва? Не, разбира се. Те просто се опитват да придадат приличен вид на факта, че в Русия жизненият стандарт е пострадал жестоко.

 

Новината е творчески доразвита в превода на български от сайта boulevard.bg, от който буквално преписват „агенция” ПИК ( видно от времето на публикациите) и свързан с нея вестник ( или обратното- вестникът преписва пръв, а „агенцията” от него, без значение в случая). Наблягат на поскъпването на София, което е в пренебрежимо малко като абсолютна величина, докато има рязко поевтиняване на Москва. Само че как да напишеш такова неуважително нещо в русофилска медия!

 

Ето как „патриотизмът” да изтъкнеш покачването на българската цена служи за прикритие на руския провал.

 

Това е исторически шанс за България да си излекува русофилската шизофрения. Най-после русолюбците нямат извинение за факта, че страшно си падат по всичко руско ( особено по руската агресивна политика), обаче упорито отказват да се пренесат в Русия. Скъпо им било. Е, вече не е.

28 мнения за “Москва стана по-евтина за живеене от София-време е за преселение на туземните ни русофили там”

 1. Като в широко известния в журналистиката пример за изопачаване на информацията, без да се използва лъжа: състезавали се американецът и руснакът, спечелил американецът, за което руските медии съобщили така: “Нашият спортист финишира втори, а американецът е предпоследен.”

  Сервилните към Кремъл медии трябваше да напишат нещо от сорта на: “Десет години след колонизирането от ЕС, скъпотията в България достигна такива нива, че в София вече животът е по-скъп, отколкото в Москва.”

 2. Малко или повече връзката към препечатката която пускам е по темата. Пак става реч за жизнен стандарт. В “третият рим” на “руският мир”.
  Не съм от най-жалостливите, на всичкото отгоре ако се съди по писанията ми тук, минавам по класацията на петоколонците и полезните идиоти, за “върл пещерен русофоб”. Но гледайки снимките по-долу в “доганската” република на болен лидеров, сърцето ми кърви. Мисля си, не може да са толкова неадекватни “доброволците ама на, може и още как.

  http://glavpost.com/post/16may2016/blogs/84280-denis-kazanskiy-kak-probit-dno-9-maya-foto.html

 3. Щом руския стандарт се е срутил и Москва е поевтиняла, на русофилистиците им остава едно – чемадан-вакзал-масква, както се казва на чист бъйдло-совковски език.

 4. Скъпи ЖОРЖ, направо ме смаза! Явно, границата между моргата и съществуването не е много рязка.
  Но некрофилията не засяга само тези живи мощи на хора. Тя е и подход към мумифицираните символи на империята на злото, и главния сред тях- “денят на победата”. Чия обаче? На зверския режим срещу собствения му народ! Да не напомняме всички зверства в СССР след тази дата! Понякога си мисля съвсем отвеяно, ако през 1990 някой, Горбачов, Елцин или друг беше намерил смелостта да каже: 9 май ще ни влече към дъното винаги! Стига! Почит към загиналите, ден на скръб- и толкова!..
  Но не- гърмят салюти и фанфари, всички престъпления на ленинщината и сталинщината бяха оправдани, извергите като Жуков блеснаха като герои- и Русия остана неспособна да извлече разум и поука от нито един свой провал. Всъщност ВИКТОР СУВОРОВ много ясно го е описал-хищническата логика на самия Сталин го изправя пред неумолимия извод, че тази победа е злокачествена прогноза за неговата империя и разпадането е неминуемо.

 5. Много вълнуващо… И тов. посол бойка коцэв се вижда на кадрото! Само евроатлантизъм му е майката! Ако обаче на евроатлантизма му нахлузиш и ушанка с петолъчка-още по – лучший става!

  https://www.24chasa.bg/novini/article/5504159

 6. Mislia ce Igor Bunic sus [ZLATOTO na PARTIIATA]dobre opisva kakvo e dal KOMUNIZMA na Ruskiiat narod ot sifilistika LENIN do nashe vreme.I.I.C…..o.IL

 7. Брях, пак греда и то отдето най-малко се очаква. Тав. дугин върнат от гръцко и то благодарение на стара инициатива на маджарите. Щом Ципрас и Орбан правят сечено на кремълският идеолог, надежда всяка оставете за третий рим.
  http://www.faktor.bg/novini/svjat/73822-gartziya-zabrani-na-natzionalista-dugin-da-vliza-v-stranata.html

 8. СТАМБО, който си може, МОЖЕ! Изключително адекватен коментар!
  Много точно, ВИКТОР СУВОРОВ предвиди, че неговите книги и се извини на баща си, фронтовак, за дълбоката, незарасналата рана която отварят фактите събирани и анализирани години наред от него за т.н. вов.
  Сега те черпя и теб и останалите приятели от БЛОГА НИ с един прекрасен позитивен кратък репортаж на украинска тема.

  http://glavpost.com/post/18may2016/blogs/84379-oleg-hvoschevskiy-kak-evropeycy-otnosyatsya-k-ukraine-realnaya-istoriya.html

 9. Всички русофили,ушанки,ватенки,комунисти начело с гоце ходом марш към раша. Паехали на х…ииий!

 10. Малко уточнение, ако позволите “living cost” е цена на живота а не “стандарт ” или “качество”.

 11. За съжаление, няма “възвратно” движение към най-евтината дестинация Москва.
  Но руският етнически, окупационен десант по Българското черноморие онаглява:

  “Малая Россия” в Поморие:

  http://psgrup.eu/kompleks-malaya-rossiya/

 12. Ако настоящето го бях постнал във форум на някоя друга медия – можеха да ме баннат с обяснението, че не е по темата. Знам, че тук всеки може да си изкаже мнението и затова ще изкажа своето. Повод за писанието ми е поредният опит да се оневини СССР/Сталин и комунистическият/фашисткият им режим и да им се доокраси фалшивият ориол. Ето и поводът:

  http://bnr.bg/post/100693574/prof-elena-ponomaryova-bitkata-za-minaloto-e-bitka-za-badeshteto

  Неуспелият кандидат за директор на БНР, Петър Волгин, получил един глас, бе поканил на ‘конушмак’/разговорка/ едни защитници и разбира се Шаренкова. За да покажат в бяло агресорите/окупатори, които още преди нападението на Хитлер срещу СССР, взаимно са си поделили Полша. Излезе и техният общ парад. Каква наглост трябва да притежават такива персони, за да продължават да се опитват да манипулират обществото/особено младите хора, които все още не са запознати с престъпленията им и то най-вече към собственият им народ, наред с тези към съседите си? Дали фамилията на псевдожурналистът Волгин идва от река Волга, или от мечтаната кола Волга за милиони българи, нямайки възможност да си закупят не само такава, а Москвичи и Жигули сле 10 годишно чакане – няма никакво значение. Името не прави човека. Но Човекът трябва да е принципен, справедлив и добър. А Волгин е по-добре да се мята на една Волга и беж към Русия. Но как и защо? Никой не желае да се засели там. Колко по-добре е да хули Демокрацията, Западът и да получава равностойността на все повече девалвиращите рубли в евро и долари за дейността си. Всички петоколонници са такива. И колко много години задържат развитието на страната ни. Но нека са наясно, че никога няма да ни върнат в лоното на Евразия и по-голямата мизерия, отколкото нашенските управници са ни поставили. Но зависи и от всеки един от мислещите български граждани.

 13. Гледах интервюто на Пъпеша (по БНТ) с украинския външен министър и си спомних времето, когато цели институции и нас се занимаваха със заглушаването на радиостанции като Свободна Европа, BBC, Гласът на Америка и т.н.
  Спомних си, защото тонрежисьорите в БНТ приложиха подобна “хватка” и за интервюто с украинския министър. Почти през цялото време силата на гласа на госта (който говореше на английски език) и преводачката му целенасочено бяха изравнени, което раздвояваше вниманието на зрителя и го затрудняваше да следи мисълта на говорещия.
  Във втората част на интервюто силата на гласа на госта беше малко туширана, но пък се намеси трети смущаващ глас, паралелно с говорещия и превеждащия се чуваше и изпълнението на Джамала от Евровизията 🙂 Така само зрителите с най-устойчиво внимание успяха да преодолеят “хватките” и да разберат нещичко от разговора.
  Жалко е, че заради рубладжийството на Пъпеша и продажността на БНТ беше пропиляна възможността да се зададат смислени въпроси, свързани с двустранните отношения и съвместните проекти между Бългрия и Украйна, защото половината от въпросите бяха посветени на “нечестното” геополитическо гласуване на европейците за украинската песен, а във втората част преобладаваха заядливи подхвърляния,целящи д унизят госта, свързани с твърде далечното и “в необозримо бъдеще” членството на Украйна в НАТО и ЕС, както и че приемането на Украйна в тези международни структури било “въпрос на изтъргуване с Москва”.
  С една дума, Пъпеша и БНТ за пореден път унизиха интелекта на българския зрител!

 14. @ VIKTOR | МАЙ 18, 2016, 18:05

  Така е – в превод от английски cost of living означава тъкмо това – цена (разходи) на живота. Но като икономически индикатор дава представа и за стандарта, тъй като цената на живота е свързана с такива показатели като: доходи и заплати, безработица, сила на валутата, индекса на потребителските цени, лихвения процент и други подобни, включително пазара на жилища, ако щете.

  Така че, да се сравнява цената на живота в село Шушня с тази в София и да се твърди, че това няма общо с качеството (стандарта) на живеене не е коректно.

 15. @ SMS | МАЙ 18, 2016, 18:13

  Поради неспособността на руснаците да се държат подобаващо в чужда страна, явно ще се наложи (за жалост) да прилагаме практикуваната от древните лакедемонци ксенелазия.

 16. Извън темата:

  “…едно съдебно решение, оповестено на Велики четвъртък, когато тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) осъди звъна на камбаната на църквата „Св. Георги” в Първомай, задължавайки Регионалната здравна инспекция в Пловдив да предприеме срещу нея мерки. Решението е в резултат на жалба на д-р Иван Тренов и девет граждани на Първомай. Не съм сигурен има ли друга „осъдена” църковна камбана в света и дали това решение на българския ВАС, председателстван от Георги Колев, няма да попадне директно в следващото издание на „Гинес”.

  (Тони Николов)

 17. До GEORGI NIKOLOV – потресаващи фотоси.Що за уроди са това?
  Както се очакваше, ветото на Президента е отхвърлено, от русофилистиците .Уж се натискат за задължително гласуване, ама да не са тези от по демократичната част на света.Защото нас тук ни смятат за балъци, които ще приемат за ен-ти път нагласените резултати.

 18. А ето и нещо по темата
  В российских моногородах до конца 2016 года планируются массовые увольнения, ситуация ухудшается из-за падения спроса и роста долгов предприятий.В документе утверждается, что до конца года планируется увольнение 16 тысяч человек. Это якобы связано с тем, что предприятиям негде сбывать продукцию.сего в России насчитывается 319 моногородов, в которых проживают 14 миллионов человек. Объем неполной занятости в моногородах составляет почти треть от объема неполной занятости в целом по России.
  Какво става с великия завоевател?Проблема е не да имаш огромна територия, а как се организира тя?

 19. @GEORGI NIKOLOV

  Г-н Николов, четейки ви с огромно удоволствие, многократно сте ми отваряли очите и допълвали знанията. Моля за помощ. Откъде идва ‘ пещерен русофоб’? Получи се много комична ситуация в един форум за градинарство- не били компютри, а компоти и т.н. Просто обявих, че едва ли ще купя някога нещо руско като заклет русофоб. Нарекоха ме ‘пещерен русофоб’ вчера. Чист комплимент! Щото пък русофил ми звучи като неосъзнат олигофрен. Каква е етимологията?

 20. Като експати от дълги години, вкъщи ползваме NUMBEO.COM , за да се ориентираме къде какво и по колко по света. Ориентира доста добре за cost of living. Но сарданапал е абсолютно прав. Едно е да си с доход Х в Три могили, друго е да си в София, примерно. Аз включвам и климат към качество на живот, не само покупателна способност. Статията си е пак в десетката. Шапо!

 21. Уважаеми PEST, Благодаря за добрите думи. Просто перефразирам комунистическата идиотия с която наричаха опонентите си-“пещерни антикомунисти”. Винаги съм си мислел, че шом такива кат мен им приписват туй словосъчетание, ерго, защитаваният от тях комунизъм е пещерен. Без кавички.
  Поздрави!

 22. На вниманието на русофилистичните мърши:
  По-стрaшни от еврогейовете в Европа са само педерасите в Кремъл (педераст е не само сексуална ориентация, а и душевно състояние и житейска ценностна система)

  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/73888-otkroveniyata-za-balgariya-na-edin-geopoliticheski-mrakobes.html

 23. Иво, сложи баце една система за рейтване на коментарите защото виждам, че руско-съветско-комунистическите тролчета се опитват да серат и тука! Няма спасение от тая измет!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.