Гербоотводът за московските мълнии Плевнелиев – действащият президент спаси от конфуза бездействащия на прозападния фронт премиер

Борисов има голям проблем: как да обясни смислено шизофреничната ситуация, в която се намира по отношение на президента Плевнелиев?

 

От една страна го хвали и се кълне колко високо го цени. Но в същото време бяга от въпроса защо не го номинира тогава за втори мандат, което е стандартна политическа практика при успешен мандат, какъвто по думите на самия Борисов президентът Плевнелиев осъществява в момента.

 

Да имаш успешен президент , номиниран от твоята ( собствена при това) партия, но да не искаш да удвоиш успеха (си) чрез него, е толкова далеч от апетита на Борисов за победи на всяка цена, че всеки нов ден на шикалкавене добавя тежест на кантара на този абсурд. Или Борисов смята, че и с неговата всепобождаваща лична подкрепа Плевнелиев няма шанс да победи ( неизвестно кого)? Ако е така, значи лъже, че го смята за успешен президент, а че е толкова провален, колкото тръбят знаменосците на петата колона, чиято основна задача е да отстранят проатлантическия държавен глава на България на принципа „всеки друг, само не и доказаният противник на Путин, е добре дошъл”.

 

Не издържа каквато и да било критика хипотезата, че не бива да се бърза с номинацията ( на Плевнелиев ), защото щяла да бъде подложена на атаки в медиите. Нима? Плевнелиев е на мушката им от първия ден и нищо чудно да е счупил рекорда в това отношение на самия Иван Костов по привличане на путинофилски компроматни мълнии, на които петата колона тук го подложи след като правителството му прогони трима дипломати от руското посолство за шпионаж през март 2001 г. Тези мълнии не трещят по ГЕРБ. Плевнелиев е техният гербоотвод.

 

В този смисъл уж самотната акция на Радан Кънев в сондирането на реакциите за обща прозападна кандидатура на всички, които биха застанали зад Плевнелиев, обърка сериозно картите на кадро-виците на ГЕРБ и превръща във виц всеки друг техен кадър, за който ще ни убеждават, че има повече стойност на пазара на политическата търговия от проверената „стока”, която не желаят по задкулисни съображение да извадят на тезгяха.

 

От ДСБ обаче явно няма да приемат мълчанието по темата да работи като смокинов лист за срамотията с необясненото въздържане на Борисов от подкрепа за втори мандат на Плевнелиев. Тя е толкова незащитима, че само категорично и лично несъгласие с нея на самия Плевнелиев би могло да спаси неспасяемия конфуз на смълчаната ГЕРБ и нейния повелител.

 

Невъзмутимо в този дух се изказа вчера и депутатът Гроздан Караджов, който сложи край на лансираната хипотеза, че една ли не Радан Кънев се бил„изпуснал случайно” с предложението за прозападно обединение около Плевнелиев ( каквото авторът на тези редове отдавна обявява като най-добрата възможна алтернатива на руската интрига в и срещу евроатлантическа България).

 

И защо за Плевнелиев да не важи същия аргумент, който използват феновете на Борисовия ( фалшив) антикомунизъм, призовавайки всички, които не искат БСП и ДПС да успеят, да застанат дори с цената на компромиса с личния си вкус зад широкия му гръб ( който десният популист Берлускони палячовски мереше с педи пред камерите за радост на жълтеещите медии у нас и по света), макар и да не го харесват? Нима не звучи също толкова прагматично: „може да не харесвате по някаква причина Плевнелиев, но той е обединителният прозападен фактор срещу руския блок в България- просто няма разумна алтернатива”?

 

Ето в резюме ( на Faktor.bg) какво каза вчера Гроздан Караджов с акцент върху необходимостта да се противостои на руската агресия ( това ли „притеснява” Борисов, който не бил чак такъв ястреб по въпроса, както сам се самоопредели- ами да си го признае в Брюксел?), използвайки множествено число за това мнение, изразено пред БНТ:

 

Имаме действащ президент, който се противопоставя решително на руската агресия, заяви депутатът от РБ

Сегашният президент Росен Плевнелиев и има зад гърба си 5 години, през които беше признат, ако не в България, то навън, че успешно защитава евроатлантическите ценности и се противопоставя решително на руската агресия. Имаме действащ президент. Той беше номиниран от ГЕРБ. Не можем всички да се правим, че няма такъв кандидат. Нека ГЕРБ да му дадат възможност, заяви в предаването “Още от деня” по БНТ депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

“Изрично обръщаме внимание на премиера Борисов, че сме готови, с цената на компромис, да седнем на една маса и да изговорим възможността това да бъде кандидатът. Ако в тези разговори се окаже, че това е невъзможно, това е разговор за след това”, заяви още Караджов. 

Според него в дългосрочен план парламентът е изчерпан. Народното събрание два месеца се занимава с Изборен кодекс. Депутатите се занимават с това как да ги преизберат. Да се занимаваме със себе си в такива тежки времена, е цинично. Ако продължаваме с това, ще стигнем до положението “Биволът рие, хвърля пръст върху собствената си глава”. Предлагам да спрем да се посрамваме пред хората и да видим какво все още можем да направим за хората, каза още депутатът от Реформаторския блок.”

 

Минути, след публикуването на горния текст, Росен Плевнелиев, цитиран от Дарик радио, заяви следното:

Няма да участвам в предстоящите президентски избори по лични причини. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на брифинг в президентството.

“Не очаквайте от мен да правя нова политическа партия или да участвам в някоя от тях. Веднъж президент- винаги президент“, заяви държавният глава. Ще довърша мандата с посветеност, посочи още той.

Ето така действащият президент спаси бездействащия Борисов- на прозападния фронт има все пак нещо ново…

 

 

51 мнения за “Гербоотводът за московските мълнии Плевнелиев – действащият президент спаси от конфуза бездействащия на прозападния фронт премиер”

 1. Слагаме Сталинка или Иринка и пей сърце ,ще се опавим когато на власт дойде втори Франко или Пиночет.

 2. Чудесен текст на Иво, включително и с прогнозата, че хорът рублоядната сган няма да трае и минута, за да заквичи и завие от радост!
  Ето първото грацало…

  https://www.24chasa.bg/novini/article/5512413

 3. ЗАВИСТ ЧОВЕШКА
  Още колко чуждестранни награди за личност на годината и за евроатлантическа солидарност трябва да получи Плевнелиев, за да му обърнат внимание от Банкя? Вероятно тук сработва комплексът за малоценност на помпиер-питека: оказа се, че кротичкият и усмихнат Росен, когото Боко потупваше покровителствено преди 5 години, е по-интелигентен, по-принципен, по-обаятелен и по-човечен от Тиквоций. Е как искате Тиквоций да признае, че докато Р. Плевнелиев пред очите ни израсна като политик и държавник, тиквата се свиваше в путлерофилията и простотията си и освен дебелашки шеги и закачки, за които му се присмяха българите в Лондон, нищо друго не прозря и не научи?

 4. Еее, стига де, как може да не се кандидатира… Борисов го е натиснал…

 5. Никой и нощи не може да спаси от срама нас българите, че търпим такова недоразумение като Бойко Борисов да управлява държавата България!
  В писмото на това момиче всичко е казано красноречиво:
  http://kafene.net/news_and_analysis.html?fb_33654253_anch=36542053

  Едва ли има нужда от допълнителни аргументи!?!

 6. Не е неочаквано. Плевнелиев беше употребен по най-безцеремонен начин от Радан Кънев. Привидно инфантилните “политически грешки” по номинацията от ДСБ дадоха своя резултат. За съжаление това са фактите, колкото и да не ни се иска.
  Гоце сигурно вече е гръмнал шампанското.

 7. Към Наблюдател:

  Нищо подобно, беше употребен като лице на атлантизма от Борисов, за да се представя пред света като западен съюзник.
  А Кънев, като е толкова малък и незначителен, той ли се оказва факторът,казвайки истината, че зад Плевнелиев биха застанали прозападните българи?

  Ако пък Кънев е ускорил развръзката с оповестяването на решението на Плевнелиев,това е само плюс. Винаги е по-добре да е ясно по-рано, отколкото да се скъсява времето за реакция.

 8. Петоколонниците, путинофилите, българофобите и враеговеге на българската демократична и евроантлатическа ориентация на България, заедно с тартора им Разбойко успяха да “откажат” Президента Плевнелиев от канддатирането му за следващ мандат (за разлика от агента Гоце, който бълнува и сънува трети мандат)! И ще продължат ли твърденията на заинтересованите, че действията на Радан Кънев бяха ненавременни! Може би, трябваше да посрещнем “изненадата” (която ни готвеха Тиквонии и ГРОБ) на финалната права в 12 без 5! Но Плевнелиев ги изпревари и им развали “изненадата”!!

 9. Винаги за себе си съм заставал зад решенията на Президент Плевнелиев. Той беше най-точният десен кандидат обединител. Шапка свалям на Р. Кънев за точният, премерен и обмислен ход. За съжаление на Плевнелиев явно му е писнало от бойковщината, която все пак е длъжен да подкрепя, като гербаджийски кандидат и се оттегли. Явно не е боец, жалко.

 10. Извинявам се, тук му е мястото на поста от предишната статия.

  Темата е изчерпана. За кой ли път КОЙ “триумфира”. Победа на здравите сили над здравият разум, над евроатлантическите ценности които са официалният избор на страната.
  Благодаря на Борето за препечатката. На мястото на одиозният баце бих на мига се оттеглил в манастир. Та, белким комуникацията” с “началника” го доведе ако не друго до безкрайни размисли ала маршал Петен. Който до края на живота си, цели 6 год. в крепоста-затвор на остров Йе размишлява денонощно дали е имал алтернатива на политиката си като глава на колаборационисткото правителство във Виши.
  Сега, един невероятно силен исторически текст. Малко лирическо отклонение. До откриването на БЛОГА НИ, се барах като голям “спец” по ВСВ. Вятър и мъгла. Благодарение на Ivo.bg всеки божи ден откривам нови и нови факти, обстоятелства, тезиси които разпердушинват досегашните митове и легенди които божовци, марковци, пантевци и вся осталная сволоч бранят с неистова упоритост. Ама хич не им се получава.
  http://argumentua.com/stati/voina-duraki-i-doroga
  И за Разведряване, ето една наша “любимка”, за мария захарова иде реч правеща се на разтоварена. Поне ходовата част да Фащаше окото. Инак, нейното танцане е като мойто пеене. Диригентът на училищният хор при “прослушването” ме изгони оше на долното “до”, обявявайки, че за 40 години даскал по пеене такова недоразумение не е срещал. Нещо повече, които са служили, ще ме разберат отраз. В казармата имах “правото” и задължението най-паче при маршовете само да си отварям устата и никакъв звук.
  Ех, маша, толкова сте тъпи, че за нищо не ставате.

 11. Ясно като бял ден е вече, че Плевнелиев е бил взел решението за оттеглянето си още преди номинацията на Радан Кънев. Това обяснява и нелогично острата му реакция спрямо нея. Аз също споделям мнението, че тази номинация по принцип беше направена в подходящ момент и недоумявам защо Плевнелиев нападна Кънев….отделен въпрос е, че в Реформаторския блок нито са останали реформатори, нито пък вече е блок….

 12. Наблюдателния, безспорните факти са два:
  Борисов заяви ясно че ГРОБ няма да номинира Плевнелиев (щото им е забранено от маскава)
  Радан Кънев повдигна директно въпроса за позицията на автентичното дясно, съвсем своевремено.
  В резултат знаем нещо много важно Плевнелиев нямя да се кандидатира, вероятността да спечели без подкрепата на ГРОБ е нищожна.
  Времето изгубено от 2004 до сега се оказва фатално за десните сили. На практика те започват от нулата, а предстоят много важни избори: първо за президент, след това за народно събрение. Това налага търсенето на по- широки платформи по пътя за иборите. Всъщност в това няма нищо лошо може би е дошло време за едно тотално обединение на нацията срещу налазилите я милиционери, мутри и патреоте.

 13. Вчера се замислих малко по-сериозно над случващото се в България: за предизборната истерия с евентуалния кандидат на Герб, за промените в избирателния закон, за ветото, за КС, за парламента с безумното си поведение, абе накратко за цялата каша, която се забърка в последните 2-3 месеца.

  Смятам, че Герб в лицето на Бойко Борисов и настоящият президент Росен Плевнелиев изобщо не са глупави, и добре се опитват да отиграят следния сценарии. (Искам да отбележа, че дали ви харесват или не, Герб и президента, това не ги прави глупави)

  Според мен всичко започна и най-вече се засили с подписаното споразумение с Тотал за проучване за газ в Черно Море. До този момент някак ви нещата уж бяха спокойни (приемам разминаването на дадени събития в рамките на дни или седмица, в определен хронологичен ред, защото все пак на ниво държавно управление, т.е. депутатите, министрите и т.н. научават нещата доста по-рано от нас обикновенните хора).

  От тогава до сега нещата се усилват със страшна сила. Първо се появи разцеплението или както искайте го наречете, в ДПС. И днес си имаме ДПС и ДОСТ, уж различни, но определено опитващи се да променят посоката на политиката в България, т.е. да свалят правителството.

  После или едновременно с това започнаха и промените в закона за изборите. Няма човек, който да не е разбрал, какви бяха изначалните искания и ситуацията днес.

  После се появи оня Слави с безумния си референдум, а Марешки някак си минава незабелязан до сега (неотразен от медиите).

  Заедно с това вчера и онзи ден се лансират едни келеши от някакъв клуб Милениум, защитаващи Симеон и Бокова – все хора отрепки (появиха се точно тогава, когато Гърция започна работа по ТАП).

  Междувременно Реформаторския Блок се държат страшно шезофренично, като един ден казват едно, после едва ли не го отричат (имам предвид гласуването им за закона за изборите и изказванията на Радан Кънев по повод президента).

  АБВ пък хитро и много набързо излязоха от власта, всякаш се прегрупират със старото БСП за избори.

  Накратко, има пълен отпор на всички партии или отделни части от тези партии, към правителството.

  ГЕРБ правят обаче всичко възможно да запазят власта, дори и ако трябва да изгубят много техни гласоподаватели заради новият изборен закон. Прав е Иво Инджев като казва, че Плевнелиев играе доброто ченге, докато ГЕРБ е лошото, за да компенсира поне малко натиска над правителството – ветото и сезираният Конституционнен съд.

  И запитах се аз, за какво е толкова цялата тази олелия, след като изборите, които идват (а всички казват, че патардията е заради тях и изборните права) са за президент.

  От една страна президентът има власт, но тя не може да се сравнява с тази на министрите.
  От друга, ДПС и ДОСТ (уж причината за промените в закона) не помня някога да са издигали кандидат за президент… Т.е. сегашните законови промени нямат смисъл. А за едни следващи парламентарни или местни избори има време и законът можеше да бъде променен (в същия стил) чак тогава.

  В такъв случай какво се случва, че обстановката така да ескалира? Ами според мен всичко е заради газът. Тотал правят проучвания, Гърция започва работа по ТАП, скоро (до колкото знам няколко месеца) ще започне изграждането на интерконектора с Гърция. Има всички предпоставки до края на мандата на парламета, да започне лека полека България да става независима от руския газ.

  Същевременно Румъния пуска радар на НАТО, а Черна Гора започва преговори с НАТО. Русия губи влияние и й трябват съюзници (защото с Турция се осраха нещата).
  На Русия много ще й е от полза едно подвластно на нея правителство, което не гледа към Брюксел или най-малкото политически хаос, който да забави или направо спре проекта с Гърция и участието в ТАП (имам предвид като купуващи газ от ТАП).

  И се питам, ГЕРБ ли са наистина сега най-черните и глупави, за да си режат поне част от клона в/у който седят. Според мен, Б.Б. прави всичко, само и само да задържи правителството до края, за да не спрат проектите.

  Някои може да кажат, че не е така и че всичко е за пари и далавери. Сигурно има далавери и какво още да се краде. Но ми се струва, че поведението, което ГЕРБ има сега е самоубийствено и не оправдава едничката цел – “За още повече пари”. Ако беше така, щяха да подадат оставка и пак да има избори за парламент, но до тогава ще има застой на всичко.

 14. Нещо не ми се връзва. Защо тези лични причини не бяха споменати още в момента, в който Радан Кънев каза, че ДСБ биха го подкрепили? Те /причините/ едва ли са възникнали вчера. Ако г-н Плевнелиев е разчитал Борисов да го номинира и сега е разбрал, че това няма да стане, то най-логичната развръзка би била ДСБ и други представящи се за про-западно ориентирани формации да го номинират и хората да могат да гласуват за него. Пак ли “клякаме” на статуквото? Пак ли се отказваме защото ще е трудно? Да, участието на Плевнелиев издигнат от друг, а не от Борисов ще спомогне за окончателното лъсване на…истината за ГЕРБ и тяхната про-западна ориентация, но г-н Президент, /сигурен съм, че четете този блог/ нека поне веднъж стигнем до край.

 15. ЖАЛКО! Независимо от първоначалните ми съмнения при избора му, г-н Росен Плевнелиев ще остане в историята на т.н. нескончаем Преход,като най-достойния ни Президент.
  Чудя с как този човек издържа даже и след смъртта на сина си всичката тази помия, която се изля върху него.
  Не се учудвам на наглостта, безпринципността в името властта, кражбата и парите на БСП, ПФ, СДС,ДПС и други креатури на Държавна сигурност, а най-малко от агент Гоце, който имал “два много успешни мандата, като Президент”!
  Нещата вече са уговорени между тези “юнаци” И ГЕРБ. Остава само да се съобщят в последния момент на т.н. избиратели и да бъдат избрани.
  Техният гуру Йосиф Висарионович Сталин /портретът му все по-често се вижда в Москва, даже и пред “МОЧА”/ е казал: Не е важно как е гласувано, важно кой брои бюлетините!И бяха “добре преброени” още на първите избори след 1989 г., които уж Президента Желев, щеше да оспори, както ни каза в 2 часа сутринта пред НДК, а на следващия ден ги призна.
  Г-н Плевнелиев, изказвайки дълбокото си уважение към Вас, искам да Ви кажа: ВИЕ СТЕ МОЯТ ПРЕЗИДЕНТ!
  Разбирам Ви. Срещу такава “СВОЛОЧЬ” нормален човек и то сам, не може да се пребори.

 16. Лошо! Не виждам друг прозападен политик, който да може да се бори срещу ГЕРБ, които най-вероятно ще издигнат кандидатура, одобрена от Москва.

 17. Тъжно, макар че здравият разум вещаеше някаква подобна развръзка, разбирай – да се сведе до нула вероятността Р. Плевнелиев да се кандидатира отново и да наложи вземането от Бойчо на сложни (дори невъзможни) решения.
  Вчера истерията по форумите беше страшна! Троловете на ГЕРБ нямаха спиране! Не бях виждал/чел подобни неща и то от хора, чиито виртуални позиции по други проблеми съм споделял.
  Темата за кандидатирането на Президента за втори мандат беше своеобразен Рубикон, чието прекрачване разкри мисленето и нагласите в редиците на ГЕРБ.
  За щастие има и здравомислещи хора, чиито мнения ценя, затова си позволих да направя извадка от коментарите само под една от свързаните теми:

  ———————
  Не са глупости. Радан притиска Баце и затова виждаш целия гърч тук. Ситуацията е елементарна – Баце иска да бъде президент, с АБВ си подхвърлят добре топката, но излиза някакъв Радан и вика – нека е Плевнелиев. Сега Баце трябва да каже – не, не искам Плевнелиев, искам АЗ. Ама не може да го каже. И се гърчи, за да намери причина защо няма да е Плевнелиев. А Плевнелиев има висок рейтинг, и ако се навие да се кандидатира, кандидатурата на Баце става рискова.
  С тоя ход, Радан скъса пагоните на милиционерите, а видимият гърч е логичното следствие.

  ———————

  Ако оставим настрана разните коснпиративни теории и тънки сметки, към които иначе семплите “гербери” са така пристрастени, тази покана към ГЕРБ и Боко може да се изтълкува така: “Моля, определете се с кои ще сте.” Президентът Плевнелиев общо взето за целия си мандат демоснтрира последователна про-западна ориентация, както и принципна позиция по теми като съдебна реформа, изборно законодателство и т.н. Именно тези му принципни позиции му доведоха до разрива с ГЕРБ, за които принципната позиция е слабост, инат и безотговорно поведение (според както им отърва) и постоянното отмятане и изкълчване на първоначално заявени позиции и намерения за тях е “висш пилотаж” и “отговорно държавническо поведение”. За ГЕРБ принципните позиции и отстояването им са тегаво нещо, щото ги лишават от възможността да маневрират според конюктурата в преследване на единствената цел, заради която тази формация съществува: задържане на власт за да бъдат разпределяни едни (много) кинти.
  Тъпото е, че нито поканата на ДСБ/реформаторите нито отговорът на ГЕРБ, какъвто и да е той, ще имат някакво значение за тези милион, милион и нещо “необидчиви”, както бяха наречени в една статия наскоро, избиратели на ГЕРБ. За тях принципните позиции са: Баце е бабаит и мачка, ако и да не е започнал нито една реформа, а от шубе топките му сигурно са се прибрали до белите дробове; Цвъко е майстор на политическите маневри, ако и да е завършен демагог и тъп като дъно на тенджера; Радан Кънев е педал.
  Две години от второто управление на Боко няма категорична позиция от страна на ГЕРБ по теми като Прасевски и неговия възход, КТБ и обирът, в резултат на който 4 милиарда си заминаха и пр.

  ———————

  Всъщност на ГЕРБ им трябват коалиции, защото нямат шанс да управляват сами. А ако не са в управлението и нямат достъп до разпределянето на бюджет, обществени поръчки и еврофондове, няма смисъл да ги има Тази партия я има само за да насочва кинтите, за нищо друго. Тя няма идеологическа база, няма принципи, няма платформа. И съответно вирее върху почвата на необидчивия, семпъл, политически неграмотен “материал”.
  Тук за “гушкане с Мутрата” изобщо не става дума. Поканата е: ставате човеци и играем заедно или си карате с виртуозните пируети, плаващите мнозинства и т.н. Ако му стиска на Тиквоча, да тегли една майна на Радан и готово. Ама не му стиска, щото РБ са смокиновият лист пред срамотиите на това управление от първия ден. Кунева и Лукарси залепнаха добре, но явно останалите вече не искат. И чудна работа, твърдата позиция на ДСБ по осакатената съдебна реформа Цвинокио нарича капризи, а по дивотиите на “патриотите” в изборния кодекс се пазарят, че даже бламират президента, издигнат от тяхната партия.
  Аз залагам на следната реакция откъм ГЕРБ, за пред “материала”: Цвинокио ще цъфне да прави дълги изречения по медиите, а Боко ще се изока раздразнено, че му извиват ръцете, а той е събрал 3 милиарда приходи в бюджета от контрабанда… За толкова на Цвинокио му стига мозъкът, а на Боко топките.

  ———————

  Ми да се поупражняваме малко по темата “критично и обективно мислене”
  Открийте разликите, един вид
  Радан Кънев и ДСБ имаха и имат ясно заявена позиция по ключови теми, с която позиция участваха в управлението. Боко ги подхлъзна, те напуснаха управлението и сега го критикуват. Открито и ясно.
  Боко и ГЕРБ като цяло изпързаляха ДСБ, унижиха министъра Христо Иванов, не са започнали нито една от обещаните реформи, приемат ударно мракобесни поправки в законодателството, търгуват с парламентарна подкрепа, използват “плаващи мнозинства”, харчат като за последно пари на заем, Пеевски не е пипнат, Мавродиев е шеф на КФН, Иван Искров не го пипнаха, КТБ си е официално обрана, но преследвани и виновни няма, в отговор на критиките от ГЕРБ не са дали нито един аргумент по съществоа, а вместо това се говори за 3 милиарда събрани пари от контрабанда (ебати ташака), н’ам колко си положен асфалт и атакуват не тезите на критиците, а самите критици. Че и колко очернящи медийни кампании спретнаха!
  Критично и обективно мислене от’секъде!
  Анцузи…

  ———————

  В настоящия момент работата на ГЕРБ моето момиче е да отбива топката и да залъгва така, щото да попречи максимално за издигането кандидатурата на Плевнелиев за втори президентски мандат. Всичко това те го правят за да улеснят кандидатурата на АБВ (Калфин-Гоце/Параванов).
  На всички е ясно, че ако Плевнелиев се кандидатира то той неминуемо ще спечели. Затова и приказките на герберите са толкова завоалирани и непрозрачни.
  Като поредна креатура на ДС ГЕРБ работи за продължаване на властването на руските подлоги от ДС т.е. за поддържане на статуквото! Работят във вреда на обикновените хора и в услуга на мафиотите!

  ———————

  Самоналага се изводът, че този човек е изгубил народното доверие. – цитат на коментар #147 от “robotrop”

  Ако под доверие, разбираш да е послушен – определено си прав!!ГЕРБ искат президент, койта да не им налага вето по техни законопроекти, да не критикува и хичдори да не се обажда, а само да ръкостиска и да се усмихва.Дори лентички не може да реже, защото там Боко е заел цялата сфера.
  И ти, видно е – не искаш силен и сериозен президент – и както е тръгнало, пак за Гоце ще гласуваш!

  ———————

  И ти как очакваш да го подкрепим,без той да се е кандидатирал?!- цитат на коментар #219 от “yanne”

  Не става въпрос да го подкрепяте на партиен форум, колега. Тук е чатрум, всеки има право да изказва мнение. Досега аз ДЕСЕТКИ ПЪТИ съм писал, че Плевнелиев трябва да се кандидатира за втори мандат и ако го направи, аз лично ще го подкрепя с бюлетината.
  Докато вие се ослушвахте като мишки, докато Плевнелиев се отказа, а сега чакате кого ще ви спуснат Боко и Цеко.
  И ще гласувате за него, дори да се казва Ирина Бокова или Гоце Първанов.
  ———————

  И тъй като доста хора са обезверени и вече си задават изконния български въпрос “За кого да гласувам?”, в конкретния случай моят отговор е следния:

  ———————
  При това положение и аз няма да участвам – с гласа си. Особено след фалшифицираните местни избори в София. – цитат на коментар #64 от “spiegel”

  Напротив, трябва да се участва!
  А по отношение на човека, избран в бюлетината, моят избор ще бъде такъв:
  http://i63.tinypic.com/21kfjg6.jpg

 18. Не зная дали съм прав,но ми се струва,че в изявлението на г-н Плевенлиев че няма да се кандидатира за президент има една скоба,която не отхвърля възможността да бъде ИЗДИГНАТА кандидатурата му за такъв ,при което той би отговорил със съгласие.Много ми се иска това да се окаже вярно.Тази възможност спокойно може да бъде използвана от ГЕРБ и онези,които припознават в него полезния за България профил за Президент.

 19. Към Ан:

  Според Вас изборът на Плевнелиев за втори мандат с какво би попречило на проучванията на Тотал?

 20. Няма да се учудя, ако преодоляването на президентското вето по Изборния кодекс от плаващите мнозинства в парламента е била капката, която е преляла чашата в полза на оттеглянето на Президента Плевнелиев от надпреварата за втори мандат.

 21. Аз написах отдавна, прозападната позиция на Плевнелиев е неискрена и е такава сам за да държи в заблуда прозападно настроените хора!
  Радан Кънев им свали маските и съвсем очаквано Плевнелиев си показа истинското лице!
  Не знам само РБ кога са вербувани за руската кауза и колко от тях са вербувани от руснаците!
  Ситуацията е трагична и жалка!
  Както е казал поетът:” Не сме народ, а мърша, туй съм казал и с това ще свърша!”.

 22. Поздрав за анализа, г-н Инджев!

  След като гражданският ми глас за президент, който – в този критичен за България момент – щях да дам безрезервно на Росен Плевнелиев, беше внезапно пресечен тази сутрин… замислих се за Винету на Статуквото и президентските му опции в прерийните полета между Москва и Брюксел. Дали – въпреки, че (думи Негови) Томислав Дончев работил добре и не ставал… като спасителна акция по задържането на клона, Бx2 няма да види в него следващия ‘гербоотвод’.

 23. Това са началниците на ГУЛАГ… Вижте ги хубаво. По-разгърнатия антропологичен коментар на подчовешките екземпляри оставам на вас, колеги.
  Но се питам колко ли от персоналните пенсии на тези изверги и получовеци вече са инвестирани от ребятата им КГБсти (т.е.-бандити) по нашето Черноморие. Какво ни мислят? А ние какво правим, за да ги натирим?

  http://cstor.nn2.ru/forum/data/forum/images/2014-02/87477143-rukovoditeli_gulaga_2.jpg

 24. Обсъждана ли е в ГЕРБ кандидатурата на бокова?
  Май вече няма от какво да се крият…

 25. Към Posted by ZASHEV | май 20, 2016, 15:58:

  Не мисля изобщо за сегашните избори, просто “коалиционните партньори” в лицето на ПФ и АБВ правят необходимото да сринат рейтинга на ГЕРБ и да насрочат предсрочни парламентарни избори. За мен Плевнелиев прави всичко възможно да покаже, че бидейки президент издигнат от Герб, все пак защитава някаква демократична позиция и по този начин да измие малко лицето на Герб. ББ е вързани ръце…

 26. Като читател, който обича да чете едно и също изречение 100 пъти (какъв кошмар), често се замотавам в свръхинтерпретации. Избягвам междуредията, но не мога да спра с изреченията. Вижте това изречение и думата ‘веднага’, която променя смисъла. Курсив мой:

  “Това, че няма да има втори мандат ВЕДНАГА след първия, не означава, че излизам от политиката, но не очаквайте от мен да правя нова политическа партия или да бъда член на някоя от тях. Веднъж президент – винаги президент.”
  https://www.president.bg/news3211/izyavlenie-na-darzhavniya-glava-rosen-plevneliev.html


  Отивам да направя кафе за всички приятели в блога, които обичат single espresso, no sugar, no milk.

 27. Статуквото победи,а президент Плевнелиев наистина изтри срама от двойнствената политика на ГЕРБ и Атака,и ПФ,шсе отбор ченгесари.
  Имаме достоен президент,както и да го оплиува статуквото от женскиа пазар.

 28. Плевнелиев се оттегли защото беше бламиран от герб с демонстративното и гадно отхвърляне на ветото му ! За каква подкрепа от партията, която го е издигнала може да се говори.
  Браво на Радан, извади ги на светло!

 29. до TheRock: “прозападната позиция на Плевнелиев е неискрена и е такава сам за да държи в заблуда прозападно настроените хора” – в заблуда за какво??? Че е истински демократ? И с тази си “заблуда” си навлече ненавистта на червените рублофони! Защо??? Мигар не можеше да си изкара спокойно един, че и втори мандат в удобно безвремие, отстрелвайки архари (или каквото там си иска)?
  И какво в крайна сметка спечели с тази така наречена от вас “неискрена позиция”?
  Нещо ви издишат опорките :).

 30. Плевнелиев нямало да се кандидатира за президент. Защо ли имам чувството, че това съм го чувал и по-рано?

  А иначе Плевнелиев няма как да настигне Костов по оплюване от комунистическата сган, по простата причина, че той лично е един от участниците в плюенето по Костов.

 31. МИКА:

  Дайте доказателства, МОЛЯ, за това, че Плевнелиев плюе Костов.
  Два пъти питах тук за това прословуто ‘интервю’ на ’24 часа’.
  Никой не можа да ми помогне да го открия.
  99 % от медиите цитираха едни и същи части от 2 кастрирани изречения – евентуално? изреченията са на Плевнелиев, евентуално има интервю, евентуално то е на ’24 часа’. Къде е публикувано?Разпространен цитат на недоказан цитат от апокрифно интервю. Което превръща цялата ни МЕДИЙНА КАРТИНА в ЖАЛКОКЛЮНО ПАТЕНЦЕ.

  Пак моля, искам да видя инервюто.
  Не мога да повярвам, че на тези – 24 ЧАСА МОНАФЪКЧИИ – пак ще им се размине.

  А и самият факт, че като гражданин трябва да моля медиите за информация… Е факт безумен!!!

 32. Според мен нещата трябва да се приведат до една позиция на здравия разум.
  Плевнелиев е една много отговорна личности при това достатъчно интелигентен, за да се оттегли така безотговорно от поста на държавна глава. Разбира се, ако никой не показва разбиране за действията му и не предявява желание да го помоли да се кандидатства за втори мандат, от самосебеси , при липса на резонанс, не само той, но и всяка културна личност, мълчаливо ще се оттегли. И точно на това ставаме свидетели.
  За щастие Р. Кънев го забеляза и го обяви. Плюс това той говори за себе си и евентуално от името на негови съмишленици.
  Сега трябва, ако ни е по сърце неговия втори мандат, трябва да настъпи някакво обединение на всички прогресивни европаориентирани граждани и чрез свои представители го помолят (Плевнелиев), да почувства този призив като дълг към свободолюбивите и честни негови сънародници и заради тях да поеме отново тази задача.
  С това аз призовавам господин Инджев, като собственик на този блог, където всички свободно обменяме мнения, да се застъпи пред него и го помоли заради нас да поеме отново тази отговорност.

  Това, защото той се доказа като един добър президент, да го попита позволява ли му собственото чувство за отговорност, да ни остави отново в гнусните ръце на родоотстъпници и предатели на българските интереси, някакви си там Гоцевци или Боковици или техни жалки подобия?
  Разбира се, може да се направи един бърз тандем от също така отговорни и изявени личности като Илиян Василев, Едвин Сугарев, Радан Кънев,… и много други, които също да се присъединят към молбата.
  Важното е, Плевнелиев да може да разбере, че ще се ползва от голяма и ерудирана подкрепа. Ако е нужно, може в блога на господин Инджев, разбира се, ако той има такова желание, да се организира един вид изява на съгласие (подобно на референдум), където всеки ще участва с истинското си име, ЕГН и.т.н., за да се придобие достоверност. Личните данни трябва да могат да останат в тайна, но да са на разположение на блога.

 33. Оттеглянето на Плевнелиев може да се разглежда и като позитивен ход. Сега ГЕРБ нямат никаква алтернатива която да е на неговото ниво (ако ще и Борисов да се кандидатира). Всъщност най-доброто от ГЕРБ ще е някоя от “жените” на Бойко (Т. Дончев и той е към този списък). Но това ще отслаби ГЕРБ още повече. Тоест ГЕРБ и конкретно Борисов са в края на управлението си понеже губейки Плевнелиев от тях окончателно отпадат всички про-европейски и реформаторски етикети. Но сами са си виновни за това и дори промените в законите за гласуване няма да им помогнат (дори напротив).
  От друга страна истински десните имат достойни алтернативи (Д. Митов, Н. Ненчев например). Дори и без подкрепата на ГЕРБ съм убеден че те биха имали по-голям шанс да бъдат избрани от който и да е кандидат на ГЕРБ. Дясно мислещите който все още имат доверие в ГЕРБ би трябвало да се завърнат към корените си най-накрая.
  Най-смешното е как Кремълските “стратези” очакват резултатите от избори извън Русия за да се почустват пак влиятелни. Но няма да ги огрее нито в България, нито в Англия, нито в Щатите.

 34. @ MIKA | МАЙ 20, 2016, 19:19

  Може пък Костов да го наплюе равностойно и да се настигнат.

 35. И аз съм от “партията” на everyone else, от ония, дето четат едно изречение 100 пъти с надежда да им се появи още нещо в междуредието.
  И се хванах за същата “сламка” 🙂

  Но сега, по -скоро ми се иска да споделя омерзението си от агресивни простаци като Валери Симеонов и Прасимир Каракачанов, които минути след изявлението на президента, заляха родния ефир с отмъстително квичене, за радост на притичващите репортерки, които в приповдигнато настроение им поднасяха микрофон след микрофон. Даже “тежката артилерия”, злорадстващата Корнелия Нинова и циничният Волен със златния пръст, избледняха пред техния неподправен възторг!

  После, в очакване на вечерните си медийни свинствания, се оттеглиха с доволно грухтене и в предчувствие на тлъстата помия, която кремълският “свиневъд” им е обещал, ако успешно изпълнят ЗАДАЧАТА да освинят всичко българско и свято.

 36. Като си представя само, ако Плевнелиев беше решил да остане в битката, само в каква среда щеше да се бори, сам сред вълци и всички щяха да го плюят, ругаят, одумват и чернят, заливат с помия и кал. Сам срещу всички. Тъжно ми е, но го приветствам за решението му. Радвам се, че няма да съм свидетел на такива грозни сцени и лукавства, които са му така далечни и несвойствени.

 37. EVERYONE ELSE е абсолютно прав: “24 часа” СА ДЛЪЖНИ да кажат кой, в колко часа и къде е разговарял с президента, те ли го потърсиха или той – тях и имат ли запис от разговора. В съобщенията от 13 май се казва само, че минути (!) след брифинга на ДСБ Плевнелиев е заявил пред “24 часа”…

  А пресслужбата на държавния глава трябва да потвърди дали съдържанието на публикуваното на 13 май в “24 часа” съобщение се покрива с казаното от президента.

  There’s something fishy.

  Понамирисва на ДС-активно мероприятие…

 38. От друга страна, сега, след отказа за следващ мандат, Плевнелиев в известен смисъл си развърза ръцете за някои по смели и решителни действия.

 39. Да, мисля, че моментът за създаване на БАП даже е презрял, защото от “патриЕотизма” на сегашните патрЕоти с дебели вратове и задници България започна да се свършва и скоро няма да остане ни един българин. По морето и планините ни ще щъкат само руснаци с двойно гражданство- апотеоз на българския патриотизъм!

 40. След призива на Радан бях сигурна ,че ГЕРБ не искат Плевнелиев за втори мандат и ще направят всичко възможно да го накарат да се откаже …Мисля , че Сивият кардинал Цветанов е надиплил за всекиго по нещо и вярно или невярно може да предизвика скандал. Така Плевнелиев бе принуден да се откаже…Поведението на ББ също е странно .Преди развиваше абсурдната теза, че няма да харчат субсидия за да номинират президент, който след изборите нямало да работи само за ГЕРБ , с което косвено призна, че министрите на ГЕРБ работят в интерес на ГЕРБ, а не за народа….След изявлението на Радан изведнъж ГЕРБ реши да има своя кандидатура за президент..Това ще бъде вероятно слаба кандидатура, която ще даде шанс на избора на лявоцентристки президент , одобрен от Москва

 41. Да добавя и моите две стотинки по темата.

  Разбирам,че много ви се иска Плевнелиев бъде обединител на прозападно ориентираните българи, но няма да стане. Вероятно и той иска, ама не може човека, старае се,но не става. Вероятно е добър човек и добър инженер,но не е политик и това му личи. Смятам също, че има нещо миризливо около около внезапната смърт на сина му.На държавните глави (Живков, Желев, Плевнелиев) в България често, много внезапно, децата им се/ги преселват в отвъдното – Господи,на никого не пожелавам такова нещо! Независимо от личната ми симпатии и уважениение към Плевнелиев, той просто не става за обединител. Забравихте ли, че не изпълни предизборното си обещание “да проветри” президенството след Първанов. И какво точно ще им обединява на прозападните българи Плевнелиев? Колко и къде са прозападните българи. Прави ми впечатление, че прозападно настроени читатели на този блок редовно пускат линкове към “24 часа”, ПИК и други такива. Един “прозападен” човек никога няма да седне да чете “24 часа” и ПИК – нямам предвид Иво Инджев,той е журналист и е длъжен да чете всякакви… публикации.
  Освен това,едни истински прозападни хора би трябвало да могат сами да се обединят и да си изберат водач. Обратното просто няма как да стане – против гравитацията е. Бъдете здрави!

 42. “Веднъж президент – винаги президент”?! HE. По-скоро нещо друго лъсна: “Веднъж зависим – винаги зависим”. Дотук с Плевнелиев. Не съм изненадан/а. И друго лъсна: шефовете на ГЕРБ отдавна знаят кой ще им е кандидатът. Но явно е толкова трудносмилаем, че ще ни го поднесат в най-отпускарското време, когато ще ГO преглътнем по-лесно зaеднo с литрите студени напитки. #KOГO? Уликите сочат все по-ясно към бацэ.

 43. @Александър Цанков, споменавайки някакви “опорки” се опитвате да ме причислите към хората, които чакат някой да мисли вмести тях.
  Драги ми Цанков забравяте или пропускате много неща, Президент Плевнелиев е кандидатура на ББ, той е “евроантлантик” само на полета на вербалното, не съм забелязал абсолютно никакъв негов реален принос към евроатлантизма и ценностите на европейската цивилизация.
  Съжалявам, но наистина Радан Кънев свали маските на лъжеевроатлантиците и по-добре стана така.

 44. Матей 7:16-18

  16 По плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни или смокини от репеи?

  17 Също така всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове.

  18 Не може добро дърво да дава лоши плодове или лошо дърво да дава добри плодове.

 45. @Тодор Тодоров

  Зарадвахте ме!
  Оставих едно великолепно еспресо върху перваза на прозореца, обръщам се след секунда – няма го!
  Радвам се, че сте Вие, г-н Тодоров!

 46. Плевнелиев беше много повече от обикновен Гербероотвод който да улавя мълниите пратени от Тиранско-Диктаторската Бурия която вилнее в Североизточна Европа от 1917 г. Не знам за друг гръмоотвод който да е успял не само да улови но и да запрати гръма в обратната посока.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.