Още за волжките българи и волското покорство на българската русофилщина

История от лъжи

 

Преди 85 години Ленин подписва указ за създаване на Татарска АССР. Съветската пропаганда твърди, че комунистите възстановяват татарската държавност, разрушена от алчни феодали – експлоататори. В действителност, това е акт на геноцид над волжките българи – първият пълномащабен законен акт на съветската репресивна власт.

 

Българско превъзходство

 

“Казват, че чуваши и мордовци са горди да се сродят с руснаци и дори се наричат ​​руснаци; татарите не без гордост се величаят като българи. Защо? Защото в първия случай се признава културното превъзходство на руснаците, а във втория (осъзнато и превърнало се в традиция) –  превъзходството на българите”.

 

Така пише В.Рагозин – руски етнограф и историк. През 1881 г. в Санкт Петербург, той публикува историческия очерк “От Ока до Кама”. В това подробно изследване ученият описва бита, обичаите и нравите на народите, живеещи по средна Волга. Описвайки казанските татари, той възкликва: “И така, имаме любопитен исторически-етнографски факт: хората, които наричаме ​​татари, изобщо не такива”.

 

А кои тогава са татарите? Имало е Златна орда и 200-годишно татарско иго. Има ли факти, които не се вписват в тази проста и ясна част от историята?

 

През 1552-та година московската армия печели блестяща победа – превзет е Казан. По-късно историци ще създадат мита за завладяването на “Казанското ханство” – “последната крепост на татарите-завоеватели”. Но Иван Грозни отлично знае кого покорява. В документите няма и помен от “татари”. Летописите съобщават, че Иван тръгва към Казан – българската столица. Именно затова той приема титлата Велик княз български, а не татарски. След него всички царе и императори на Русия заедно с трона получават и тази титла.

 

За управлението на империята народите трябва да се разделят на добри и лоши, да се предизвика гняв и омраза между тях. Divide et impera! – Разделяй и владей! За целта митът за татарите и татарското нашествие подхожда идеално. Към татарите са причислени всички мюсюлмански народи.

 

Великият руски историк Карамзин в “История на руската държава” не пропуска този факт. “Нито един от днешните татарски народи не се самоопределя като татарски, но към тях се добавя името на района, който населява” – отбелязва той.

 

От тук е ясно, защо Толстой опива войната на Русия в Кавказ, като война с татарите.

” Кавказкият пленник” Жилин е пленен от татарите, затворен е в татарски аул, татарско момиче му помага да избяга. Има ли днес татари в Кавказ? Издаденият в началото на XX век енциклопедичен речник на Брокхаус и Евфрон свидетелства: “Татарите не съществуват като отделен народ”. Това е общо название от времената на “затвора на народите”. Както названието индианци за американските туземци.

 

Етнографът Рагозин лично открива този факт по време на научна експедиция и не крие учудването си. “Жителите на Казан и региона до Октомврийската революция не престават да се наричат ​​българи” – четем в “История на Казан”, публикувана от Академията на науките на СССР през 1988 г.

 

Изглежда, че всичко е ясно. С изключение на едно: защо до революцията волжките българи се наричат българи, а след идването на власт на болшевиките стават татари? Когато през 1917 г. Февруарската революция дава свобода на народите на Русия, волжките българи-мюсюлмани първо възраждат своята държавност под формата на демократична република “Идел – Урал щат” ( “Волго-Уралски щат”). Дори включват в името думата “щат”, предполагайки, че Русия ще бъде федерация на свободни и равни региони по примера на САЩ. Първият щат от Съединените щати на Русия!

 

Скоро болшевиките идват на власт. Те не планират демократично решение на националния въпрос. Народният комисар по националностите Сталин изпраща на президента на република “Волго-Уралски Щат” С.Максуди телеграма с предложение за сътрудничество.С.Максуди, като убеден демократ, получил блестящо европейско образование в Сорбоната, не може да признае властта на болшевиките, и отказва. Сталин не е учил в Париж, затова не може да прости превъзходството на волжките българи: “Волго-Уралски щат” е разгромен. На негово място са създадени няколко автономни републики и области. Една от тях наричат Татарска.

 

Президентът Шаймиев и нашата история

mintimerНА СНИМКАТА ( апокрифна към днешна дата, изтрита в интернет) : българският вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин поднася на 8 декември 2006 г. г  копие на меча на Хан Кубрат на своя домакин Шаймиев.

http://archive.is/sJdyS

 

 

Михаил Задорнов се шегува: историята ни е непредсказуема. Следва объркване: трябва ли миналото да се прогнозира? Случило се е отдавна. Смешно е. Е, при нас е нормално- историята ни се определя от нашите управници.

 

Има много версии за историческите събития. Някои от тях са грешни, някои откровено лъжливи. “Единствената истинска” препоръчват отгоре от Академия на науките и  Института по история по заповед на политическото ръководство. Затова има интересни казуси: съветския режим ни учеше, че Киев е майката на руските градове, а нова демократична Русия, че Рус е родена в Стара Ладога. Сменя се властта – сменя се и историята. Сякаш няма единни научни критерии за историческата истина! Добре е да бъдеш хуморист: посмееш се и забравяш.

 

Още в началото на Перестройката, видният казански учен и академик Закиев предлага на президента на Република Татарстан Минтимер Шаймиев (тогава на първи секретар на ОК на КПСС на Татарска област) да осъди политиката на произвол и беззаконие по отношение на волжките българи. Той доказва научно необходимостта от връщане на народа собствената му история и името българи, като задължителни условия за възстановяване на националното достойнство, унизено с обидното “татари”. Твърди се, че Минтимер Шаймиев отговорил, че Златната орда е била по-силна от Волжка България, а татарите държали в страх цял ​​свят, затова ще се наричаме татари!?

 

Вървят упорити слухове, че администрацията на президента на Република Татарстан е затрупана с писма с искане за връщане на името българи. Каква част е истина, може да се съди по следния факт: “В много писма от различни региони на страната казанските татари искат да ги наричат “болгари” и “булгари”. Това неволно признание на комунистите е публикувано в списание “Известия на Централния комитет на КПСС” по  време на Перестройката. Политиката на гласност повдига завесата от лъжи и става очевидно, че указът на Ленин за създаването на Татарската автономна съветска социалистическа република е репресивен акт срещу волжките българи. Минтимер Шаймиев има уникалната възможност да реабилитира своя народ и да стане епичен герой – освободител на общественото съзнание от татарското иго. Но фалшивото величие на Чингис хан е по-примамливо.

 

За да представи предателството на интересите на хората, като воля на самия народ, той свиква Световен конгрес на татарите. В изявление, прието от конгреса, има следните думи: историята ни даде името татари, и ние винаги ще се наричаме татари. Това е и цялата история!

 

Някак си по отношение на “татарската” писменост конгреса премълчава, че самата история ни е дала кирилицата во веки веков и няма защо да я сменяме с латининца. Напротив, ситуацията се използва за поредна атака към Москва под лозунга: Русия нарушава правата и свободите на татарския народ, налагайки силово кирилицата. Наистина, политиката е мръсна работа. Там властва Сатаната, там хората умират … само не и историческата истина! Аи малко хора я знаят – истината.

 

През 1946 г., в Москва се състои специална сесия на Академията на науките на СССР, посветена на проблема за етногенезиса на казанските татари. Участвате изтъкнати учени. Един от докладчиците – историкът и археолог А.П.Смирнов, посветил целия си живот на изучаването на Волжка България, по отношение на етническото самосъзнание на народа подчертава, че “татарите” от незапомнени времена се наричат ​​българи. Известният езиковед-тюрколог Л.Заляй установява, че езика на съвременните татари е естествено и пряко продължение на езика на волжските българи. Видният тюрколог А.Якубовски отбелязва, че “населението Татарстан, заемащо територията на бившата Българска държава, не си е тръгвало, не е унищожено и съществува до днес”;

“с увереност можем да кажем, че етническият състав на татарите или Татарската автономна република е на базата на древните българи …”. Основният извод на научния форум е изложен от академик Б.Д.Греков: съвременните татари по произход нямат никакво отношение към монголите, татарите са преки потомци на българите, етнонима татари към тях е историческа грешка.

 

Ще намерите ли тази истина в учебници по руска история? Не. Доминира всичката тази лъжа за злите татари, изскачащи от дивите степи да грабят честните хора. Макар от библейски времена да е известно, че лъжата изкривява съзнанието на хората. Лъжата превръща доброто в зло, любовта – в омраза. Особено ужасна е лъжата, заложена в детското съзнание.

 

Спомням си, веднъж минавахме със сестра ми през руско село. Бях на 12 години, тя е две години по-малка от мен. Децата са си деца, вървяхме, разглеждайки безгрижно пейзажа на слънчевия ден. Изведнъж тя изпищя, аз погледнах назад – от нея се отдалечаваше момче с камшик в ръка. Тя обясни през сълзи, че момчето се приближило, злобно казал “татарка” и я ударило с камшика. От тогава, аз често се питам: откъде такава омраза към момиченце на същата възраст, което вижда за първи път?

 

През последните години в Русия се надига чудовищно явление – руския фашизъм. Според правозащитни организации, през 2002 г., най-малко 10 души са били ранени и 30 души убити, въз основа на национална омраза. През 2004 г., броят на пострадалите е 5 пъти повече, а 200 са убити. Сигурен съм, че моят сънародник – момчето с камшика, сега е сред тези, върху които тежи грехът от тези зверства. Нацистите публикуват списъци на известни антифашисти, които заплашват с разправа. Убийството на видния учен Николай Гиренко, отговорност за което нацистите поеха, е предизвикателство за обществото. Без съмнение, в това, което се случва, има вина президента на Татарстан Минтимер Шаймиев, който поддържа фалшивата история за татарите, насаждаща ксенофобски и расистки наклонности в обществото.

 

Руските летописи често пишат: “окаяните българи” отново въстанаха. Спасение за националното достойнство от този гнет те виждат във възраждането на Волжка България. Последната (преди революцията) народна организация, имаща такава цел е “Съвета на волжките българи-мюсюлмани”, разгромена от болшевиките през 1922 г. Въпреки това, в учебниците по история ни разказват за национално освободителното движение на татарския народ. Не вярвайте – това е лъжа. Татари просто не е имало. Ако нашите предци – българите, можеха да видят, че техните потомци живеят в Татарска република, ще се ужасят.

 

Писахме до президента Шаймиев, че името Татарстан обижда паметта на предците ни, молихме да нарекат републиката Българска или поне с някое неутрално име, като Волжска или Казанска. Знаехме, разбира се, че няма да го направи – той и неговите сътрудници смятат, че потомците на Чингис хан трябва да живеят в “единствената в света татарска държава” – но мислехме, може да бъде прецедент. Но Шаймиев създаде Татарски обществен център и го изтъкна пред Москва. Успя, а президентът Елцин реши да плати и предостави голям суверенитет (макар че можеше да каже, че самата история е виновна, и да не даде нищо). Прилагането на придобитата независимост не закъснява. На територията на Република Татарстан е прекратено действието на Указа на президента Борис Елцин за въвеждане в Русия на паспорти по международен стандарт без графа националност. Единствената цел е  – в паспортите да се запази  наименованието “татари”, да не се даде на хората свободата да се определят като българи в съответствие с техните вярвания и историята на своя народ. Как всичко това е суета на суетите, показва бъдещия ход на историята.

 

Понякога изглежда, че би било по-добре Минтимер Шаймиев да ни беше  обявил за французи, останали на Волга по време на кампанията на Наполеон. По-малко щеше бъде омразата в Русия, а любовта повече. А и сестра ми е копие на Мирей Матийо.

 

Президентът Путин и историята

 

Президентът Владимир Путин дълго ни радваше. След нашия призив към него с молба да вземе мерки за освобождаването на руската история от господството на лъжите, той два пъти се среща с директора на Института по руска история Андрей Сахаров. Първият път на брега на езерото Байкал през 2002 г. – препоръча “да се изчисти историята от политическата обвивка”. Вторият път, само след година и половина, в Руската държавна библиотека – показа конкретен начин за постигането на това: в учебниците да се представят само историческите факти.

 

Нима ученият не знае това? Очевидно от Сахаров до Сахаров има разлика. Известният учен, академик Андрей Сахаров – един от основателите на ядрения щит на нашата страна, посвети живота си в борба срещу потисничеството на лъжата. Беше лишен от ордените и славата, прогонен от Москва. И победи, тоталитарната система се срина. А историкът Андрей Сахаров държи общественото мнение в заблуда, без да предприеме  действия срещу лъжовната концепция за етногенезиса на казанските татари. Дори и след директните указания на държавния глава да не крие истината.

 

Правозащитниците, отбелязвайки бързото нарастване на фашистките настроения в страната, виждат една от причините за това в невежеството на масите. Хората с лошо историческо образование, лесно се хващат на куката на фалшивите идеи. А качеството на нашето образование е в пряка зависимост от качеството на учебниците. Ясно е, че президентът Путин добре разбира тази закономерност. И как няма да я разбира! След рязкото влошаване на отношенията между Китай и Япония, народното вълнение логично довежда до лъжи в учебниците по история на Япония. Примерът е  убедителен.

 

В отговор на атаките на фашистки групировки, Путин обеща, че няма да допусне разпространение в Русия на “бацила на шовинизма”. Той лично осъди използването от редица политически партии в последната предизборна кампания на националистически лозунги от типа “Русия – за руснаците” и призова прокуратурата да реагира на такива явления. Националният въпрос стана толкова актуален, че президентът проведе специална среща за междуетническите отношения. Той подчерта, че националният въпрос е ключов в Русия, от който зависи съдбата на страната, а многонационалността – основа на руската държава и нейно богатство. С особена политическа стойност е неговата теза за руския народ като единна нация.

 

Въодушевени от това правилно разбиране на взаимовръзката на историята и националната политика, ние го помолихме да реабилитира волжките българи. В заявлението подробно описахме, че по отношение на волжките българи през 1918 г. въз основа на националност, на държавно ниво е проведена и се провежда политика на клевета и геноцид, придружена с премахването на национално- държавното образувание и прекрояване на националнно-териториалните граници. Подчертахме, че особена роля в това е изиграл декрета на Ленин от 27-ми май 1920 г. Въз основа на този акт за волжките българи е създадена татарската република, а волжките българи са оклеветени, че са татари, и насилствено им е наредено да се наричат татари. Това е акт на геноцид над волжко-българския народ: с едно движение на писалката волжките българи са унищожени като народ и задължени да се наричат ​​татари. Тяхното духовно наследство, в частност историята, е забрана и наложена фалшивата татарска история. Съпротивлението на народа за това унижение на националното достойнство, изразено под формата на “Въстанието на вилите”, е безмилостно подавено от редовните войски, които използват масови разстрели, т.е. прилагат “мерки за частично физическо унищожение на народа, убивайки негови членове”, което е признак на геноцид. През същата година е предизвикан изкуствен глад, продължил и през 1921-1922 гг. Това също е акт на геноцид, чрез “създаване на условия, водещи до физическо унищожение”. Тези актове на клевета и геноцид сломяват волята на народа, изкривяват национално съзнание, и го принуждават да се примири с обидното название татари.

 

Привлякохме вниманието му и към факта, че положението на волжските българи е подобно на положението на руските казаци, които са  реабилитирани през 1992 г. от президента Борис Елцин.

 

Каква беше изненадата ни, когато получихме отговор от … администрацията на президента Шаймиев! Могат ли субектите на федерацията да решават подобни въпроси? Указът за реабилитация на казаците не е издаден от губернатора на Краснодар, а от президента на Русия! Путин постъпи с нас като в баснята за воеводата Слон. Великият Крилов идеално вижда душевната широта на висшите руски чиновници, които поръчват справедливо решение на проблемите на овцете на … вълците. Резултатът е известен – всичко е като в реалния живот.

 

Путин + Шаймиев =?

 

Отговорът на Путин-Шаймиев:

 

– волжките българи са съществували – те основават град Казан, хилядолетието на който тържествено ще отпразнуваме през 2005 г.;

 

– има и волжки българи  – «в последните двадесет години от седем милиона татари се отделиха около двеста “българи”»;

 

– но кръвта на днешните волжки българи вече не е чисто българска кръв, затова върху тях не се простира закона “За реабилитация на репресираните народи”.

 

Не е необходимо да си опитен юрист за да видиш нарушение на равенството на гражданските права по национална принадлежност: за казаците има закон и действа, а за българите – не, защото кръвта им не е чиста.

 

Казано по-просто – расова дискриминация. Съждението за чистата кръв е изцяло расистка теория, като измислиците на нацистите за чистотата на германската раса. Водена от расови предразсъдъци, официалната власт приписва непълноценност на волжките българи и провежда политика на дискриминация за ограничаване на правата. Целта е една: да се предотврати освобождаването на съзнание на хората от фалшивата история за монголо-татарското нашествие.

 

Това на какво ви прилича?

 

От една страна, властите в Русия се кълнат в привързаност към идеалите на етническия мир и предприемат силови мерки към насилието и убийствата мотивирани от расова нетърпимост. От друга страна – пазят  историческата лъжа – идеологическата причина за междуетническа омраза и ксенофобия. Ревниво охраняват причината, а се борят с последствията!?

 

Вероятно, това е сравнимо с действията на лекар, който тържествено обещава да излекува пациента, когото едновременно трови. С едни хапчета  го трови, с други, много скъпи, го лекува, правейки грижовни и мъдри физиономии. Защо? – Ясно защо. Разбираемо е: пациентът става кротък като агне, и боготвори лекаря, а лекарят – има стабилен доход и слава на голям специалист.

 

Да не живеем в лъжи!

 

“Лъжливите историци трябва да се наказват като фалшификаторите” – казва великият Сервантес. Наистина, фалшивата информация за нашето минало има същия пагубен ефект върху общественото съзнание, като фалшивите пари в икономиката. В действителност, фалшифицирането на историята е идеологически тероризъм. Най-голямата руска лъжа, вече  няколко века безотказно насаждаща омраза между хората, е митът за татарите.

 

Нашият съвременник, един от великите глашатаи на свободата Александър  Солженицин ни призовава “Да не живеем в лъжи!”. Време е, време е да поемем по този праведен път.

 

Г.Халилов,

Президент на Българският Национален Конгрес.

Казан, 29.04.2005 г.

http://www.bulgars.ru/ct/lie.htm

Превод за ivo.bg : Васил Костадинов

18 мнения за “Още за волжките българи и волското покорство на българската русофилщина”

 1. Шапо за г-н Г.ХАЛИЛОВ!
  Благодарности на Васил Костадинов за превода.
  И както казват моите “резервни компатриоти”, се па фини (това не е края).
  Вижте и чуйте как официалната руска пропаганда изфабрикува откровени лъжи за да се “легитимира” утре като спасител на Европа от мигрантите.
  Мерзост на мах.
  https://www.youtube.com/watch?v=4ghJuKREBbI
  Утешителното е, че които трябва тук започнаха да се събуждат.
  Днес във Франция, утре в баце-ва България. А дано, ама надали.

 2. “Бессмертный полк шагает по Риму. Бессмертный полк прошел по Вашингтону. Трафальгарская площадь еще такого не видела. И, конечно, российский телезритель – он не думает там, что по улицам Лондона ходит всякой твари по паре, что мэру Лондона не придет в голову запрещать там что гей-парад, что Бессмертный полк. Российский телезритель-то знает, что если гейропейцы захотят пройтись по Красной площади, их свинтят и разоблачат как шпионов. Поэтому он правильно воспринимает Бессмертный полк на улицах Лондона как символ новой гибридной победы над растленной Европой, которая нас не любит, хотя мы победили фашизм, и, в общем-то, не задумывается, что в этих колоннах маршируют дети путинских чиновников, которые вывезли из этой самой победившей фашизм страны, почти 1,5 триллиона долларов, собственно, почти 2/3 того, что мы получили от нефти, вот в эти самые побежденные нами и Бессмертным полком Лондон, Париж и Рим.

  И когда там пролетает самолет с георгиевской лентой над Нью-Йорком, ну, помните же, Киселёв говорил, что Россия может стереть США в радиоактивную пыль? Ну, конечно, георгиевская лента – это не так хорошо, как уронить ядерную бомбу, но, все-таки, это почти самое лучшее… Почти не хуже. Да? Вот эти гады американцы устроили нам Майдан, создали ИГИЛ, а мы их сделали, мы раздали в Нью-Йорке больше 10 тысяч георгиевских ленточек.”
  Юлия Латинина

 3. ” но кръвта на днешните волжки българи вече не е чисто българска кръв”
  Да, доста неправилно са им отговорили. Трябвало е да им кажат “Част от днешните волжски българи са глупаци и се представят за татари. Разберете се първо помежду си какви сте”
  Добре, че Европа е по-толерантна и не ни каза “Част от вас са глупаци. Разберете се първо помежду си, дали искате в Европа или в Азия” ами ни прие ангро…
  Зър се хватих, та се сетих – кой ще ни е президент?

 4. А, щом част от тях се представят за татари – значи са си чистокръвни българи…

 5. “На лъжата краката са къси”.

  Колкото и да лъжат все повече ще се оплитат. Даже в съвременния филм за Екатерина Велика я титулуват “императрица на българите” наред с другите народи. И сега на кои българи, другари чекисти?! Явно не на дунавските.
  И тоя балон ще се спука, види му се края.

 6. В текста е споменат Институтът по история на АН на русия.

  Ето тук е заровено кучето и никъде другаде. Този “институт”, бъкан все още с мухлясали “академици” (с хладен ум, горещо сърце и чисти ръце) и откровено болшевишко мислене е издал съвременната лъжлива история не само на волжките българи но и на задунайските (полу-асимилирани) и на охридските българи (и те преименувани) и продължава да държи монопола върху историята на още маса народи потъпкани под руския имперски сапог, манипулирайки и изопачавайки истинската история на фактите и събитията и същевременно украсявайки руската история, базирана на фантасмагории от съветската митология и на откровени гнусни лъжи.

  Ето този монопол, легитимиращ все още и целия букет от потъпкани права на човека изредени в статията и продължаващ да определя кое е “правилно” и кое не в нашата История трябва да се разбие и се изчисти Историята ни от манипулациите. Всъщност това вече е направено от историците, остава да си свършат работата политиците , чрез изобличаването и отбиването на продължаващата, вече хибридна агресия на “освободителката и покровителката” от североизток.

  СКЪСВАНЕ С русия !!!

 7. Като си представи нормалният интелигентен българин обраслата, гъмжаща и разядена от лъжи наша официална “историография”, която ломотят по всички възможни канали мухлясали рубладжийски мекерета с академични титли… колко време и воля трябват, за да достигнат такива истини като тази за Волжска България до училището, медиите, обществото?
  Но има и друг момент,отбелязахме го скоро. Смокиновият лист пред болшевишките зверства още виси. Виси, за да гласи лъжливо, че те не представляват “геноцид”, ами, ей, тъй на, видите ли, другари, “социален експеримент с някои грешки и извращения, но извършени с хуманистични философски мотиви”. Колкото и планини от необорими доказателства да се трупат за колективните съдби на украинци, българи, татари, месхетински турци, корейци, волжски немци, гърци, прибалтийци, белоруси, евреи след 1946 г. колкото и да е ясно, че по геноцидност и антисемитизъм съветският режим изобщо не отстъпва на нацисткия (газовите камери са технически детайл в случая, той и Пол Пот не ги употребяваше!), адвокатите на съветизма не си затварят рубладжийските кречетала. Затова истории като тази за волжските българи трябва да станат част от нашето познание и част от истината за престъпленията на СССР и реабилитацията им в днешна Русия.

 8. “Истинската история на Русия е съставено предимно от тайни и тези тайни за предимно неприятни”-Солженицин. Много интересен материал. Стана ми интересна и нещо друго-руснаците имат една поговорка-“Неканеният госте по-лош от татарин”-тази поговорка дали се отнася за “Златната орда” или за българите набедени за татари?

 9. Много се радвам за този материал и се надявам да бъде само началото, защото наистина е срамота да не знаем нищо за най- близките си родственици и да кляфкаме в полза на тези които продължават да ги малтретират по най- чудовищния начин.

 10. „Нашата конференция има за главна цел да присъедини гласа ни към гласа на всички хора, които отстояват истината за Великата отечествена война – вече 71 години. Да отчетем усилията за това на правителството на Руската федерация и на Министерството на външните й работи, намерили концентриран израз в Доклада за 70-та годишнина от Победата на министър Сергей Лавров – дипломат № 1 на днешния свят.“ С тези думи председателката на Форум „България – Русия“ Светлана Шаренкова приветства всички в залата.
  http://epicenter.bg/article/Akad-Furtsov-Dnes-se-vodi-psihoistoricheskata-voyna-s-edna-tsel-da-se-falshifitsira-istoriyata-/101491/11/0

 11. Тъкмо навреме, като отваряме приказка за низостта на нашите официозни рубладжийски историци, идва и тази публикация за изпълненията на вездесъщия циркаджия от НИМ, гларус, трафикант, върл вадач на нож на умрели македонски кучета, сексстрашилище за соцтуристките по Черноморието и пр. . Да се смее ли човек, да плаче на подобна ОФИЦИАЛНА, ЧЕ И ДОСТА СОЛИДНО ФИНАНСИРАНА дилетантщина!

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/05/23/2756987_kolko_mitove_sa_nujni_da_se_postroi_edna_bazilika/

 12. Линкът на Стамбо относно Божидар Димитров е в пълен унисон с думите на партийния секретар от Казан “Златната орда е била по-силна и е по-добре да сме татари”. “Бутафорията привлича повече туристи и е по-добре да зидаме.”
  Какво тук значи някаква си истина?

 13. Стамбо, пропуснал сте /предполагам от вълнение/ една съществена част от неизброимата титулатура на Божизвяр Димитров:

  главен вампиролог на Републиката, върховен ядач на Ватикански пергаменти, горд апологет на българският ракиджизъм в историята, велик игумен на Созопол – /новия Ерусалим на светите мощи и руските мощности/, най-бъзикан базилиск на всички базилики /с мозък на магаре и тяло на прасе/, и не на последно място – официален Пророк на Всемогъщият Бок/о/.

 14. г-н Инджев, има фактическа грешка в първото изречение, няма как Ленин (който умира през януари 1924 г.) да е подписал указ преди 85 години (1931 г.).

 15. Към Любомир Русев:

  Прав сте, не съм проверявал в оригинала на руски, със сигурност става дума за 1921 г.Но “грешката” е вярна, защото статията е писана през 2005 г.

 16. Онези българи в Казан са ги нарочили за татари, а тукашните за “благодарни” на съветската армия “освободителка”.
  Червената ни окупира 44та, а съветската ни освобождава вероятно от червената, незнайно кога.
  Моля дугарката Нинова да изясни нещата, иначе не се знае коя армия кога, какво прави.
  Вярно, че армията си е все руска, ама и недоразумението си е недоразумение, а за паметника да не говорим.

 17. Тази публикация ме накара да си задам въпросите: Какво празнуваме на 24 май? Денят на Кирил и Методий? Денят на българската просвета и култура? Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост? Нима културната,книжовна и просветителска дейност на БЪЛГАРИТЕ започва със създаването на БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА и нейното разпространение сред други народи, в т.ч. и славяни? Нима преди това БЪЛГАРИТЕ не са имали държава,писменост, културна и просветителска дейност, и към тази държава не са се присъединявали доброволно други народи?
  Пълна каша и обърканост, както и с цялата ни история написана след 1944год., от палачи-историци нагаждайки я към политическите интереси на управляващата котерия, натрапена на народа ни с насилие и терор от чужда държава, удовлетворявайки комплекса и за величие при реална малоценност.
  Колкото историята на БЪЛГАРИТЕ е по-объркана, неясна, трагична и кървава, толкова по-добре за русия. Те, БЪЛГАРИТЕ да нямат история, да нямат от къде да черпят вдъхновение и сила, и ако все пак под силата на безспорните факти трябва да се пропусне истина, то тя трябва да бъде така интерпретирана и предложена, че да мразиш защото си българин. Да си дърво без корен. Защо разделиха историята ни на царства? Ами да те направят безпомощен и жалък. След Първото царство-робство, след Второ царство- робство, няма чуждо владичество, няма васални форми на управление, няма лично притежание, няма нищо друго освен робство, робство и само робство, така че робе целувай ръка и бъди благодарен за милостинята-„свобода“, която ти подарявам, и никога не ме забравяй, защото ти си никой и никога не си имал нещо и благодарение на мене ти съществуваш.. Оказва се обаче, че БЪЛГАРИНЪТ отказва да се приеме за роб, а още по-малко за предател на рода си, независимо от връхлетелите го жестоки беди и нещастия. Доказа го през вековете, доказва го и днес. Какво му дава тази непобедима сила, тази упоритост, тази вяра да се пребори и устои на всичките тези нещастия стоварили се върху главата му и да победи? Тази могъща и непреходна сила идва от един период от близо 700 години, за който се говори малко или нищо, така че да остане внушението, че с Кирил и Методий започва БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА и ПРОСВЕТА.
  През 486год. Магнус Енодий заявява: „Българите-това е народът, който имаше всичко, което е пожелавал, те вярваха, че светът е открит за тях, те никога не се съмняваха в победата си…….“. Тогава БЪЛГАРИТЕ ги наричали ВЕЛИКИ, държавата им ВЕЛИКА и СПРАВЕДЛИВА, градовете им белокаменни, а жените им най-красиви на света. Именно тази могъща и непреходна сила избухва на празниците ни, и най-ясно на 24 май. Няма БЪЛГАРИН, който да не изпитва радост от този празник, но радостта ни пълноценна и истинска ли е? Не вкарваме ли много политика и конюнктурни държавни клишета, чрез измислени или преиначени исторически факти в него и го превръщаме в уставен ритуал? Не е ли по естествено, свято и вечно, ако 24 МАЙ ( освен ако не се окаже, че МАДАРСКИЯ КОННИК e ДЪРЖАВЕН ХОРОСКОП отбелязващ рождената дата на БЪЛГАРИЯ 24 АВГУСТ 165 година), стане празник на рода, ПРАЗНИК НА КУЛТУРНИЯ И ПРОСВЕТИТЕЛСКИ ДУХ НА БЪЛГАРСКИЯ РОД. От рождението му до ден днешен и во веки веков. Няма славяни, няма славянска писменост. Има БЪЛГАРИ, има БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, има БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ и КНИЖОВНОСТ, има БЪЛГАРСКА ШЕВИЦА, има БЪЛГАРСКИ ПЪТ през вековете. Това ще бъде наш, и само наш БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК, на който БЪЛГАРИТЕ така спонтанно ще се веселят и така бурно ще изразяват радостта и гордостта си, че са БЪЛГАРИ. Този празник ще ни дава така необходимата жизнена връзка, от която черпим непрекъсващата и неотслабваща живителна и победна сила от КАНОВЕТЕ и КОЛОБРИТЕ ни. Този празник ще обединява и консолидира нас БЪЛГАРИТЕ. Празник на радостта и веселието ни. Празник на багрите и аромата на тревите и цветята ни, и чуруликането на птиците ни. Празник на космическия глас на песните ни и невероятния и неповторим ритъм на танците ни, и глъчта на децата ни. Празник на вдъхновението и съзиданието на този богоугоден и живототворящ БЪЛГАРСКИ НАРОД. Празник на непрекъснатата ни историческа връзка с всички периоди от развитието ни, без прекъсване, защото дори, когато държавата ни физически е изчезвала, на нейното място веднага е възниквала държавата на ДУХА на БЪЛГАРИТЕ, ОРЕНДАТА на БАЩИТЕ ни, приет с първото мляко на святата ни МАДАРА БЪЛГАРИЯ. Празник на БЪЛГАРСКИЯ континуитет във времето. От Първия ни владетел АВИТОХОЛ, до ден днешен и во веки веков. Празник на БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, празник на БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ и КНИГА, празник на БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР, празник на БЪЛГАРСКАТА МАРТЕНИЦА и ШЕВИЦА,…….., празник на БЪЛГАРСКАТА СИНКРЕТИЧНА КУЛТУРА.
  СЛАВА НА БЪЛГАРСКИЯ РОД СЕГА И ЗАВИНАГИ!
  ГОСПОДИ, БЛАГОДАРИМ ТИ ЗА НАСЛАДАТА, С КОЯТО НИ ДАРИ ДА БЪДЕМ БЪЛГАРИ!

 18. Браво на Тервел! Много красиво изразено !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.