Френски пример за осмиване на руската пропаганда

Направете си експеримент. Дори да не знаете френски: изгледайте видеото до края му и ще ви стане ясно, че и без да разбирате чисто езиково казаното от водещия на телевизионното предаване, ви става ясно в крайна сметка над какво се присмива френското телевизионно предаване.

 

Имам далечни предци от Франция ( чешката ми  прабаба казваше, че нейните баба и дядо са бежанци в Прага от френската революция- абе, мигранти…) и още по-далечни познания по френски. Но с помощта на английския и руския, както и по логиката на сглобяването н целия пъзел в предаването, мога да обобщя следното.

 

Млад руски пропагандист, изпълнявайки повелята да лъже, прави репортаж за антиевропейските настроения във Франция ( не, че такива няма, но „илюстрирането” им чрез брутална намеса в думите на интервюираните постига обратния ефект). За целта не просто компилира съответните кадри от демонстрации, физиономии на цветнокожи и струпвания на бежанци, но и слага в устата на интервюираните от него герои от мястото на събитията изявления в задаваната от режима на Путин посока ( поради което и водещият непрекъснато повдига портрета на Путин в студиото) .

 

Разобличителите на руската пропагандна манипулация разгромяват човек по човек лъжата. Направили са си труда да издирят персонажите с фалшифицираните им думи- от млади демонстранти, през „проруски политик”, до директора на училище и една пенсионерка. Всички до един категорично и с ирония отричат да са за казали думите, които младият пропагандист им приписва.

 

Понеже в България не се намери телевизия ( най-малкото пък заетата с това да се саморекламира своите „ 50 години възход”- барабар с комунистическия период БНТ), която да отвърне с подобно разследване на руските пропагандни простащини но адрес на „европейското иго” тук, ще трябва да с задоволите с френския пример как се прави това.

 

 

А иначе тук щеше да е доста по-лесно да се отвърне на руската антибългарска пропаганда. Защото (съучастниците) в нея не са случайни хора от улицата- путинофили от сой са. Като във филма на Даря Асламова „България умира тихо”.

 

Руски филмов кукиш показа лицата на българската пета колона

 

Пропагандното творение е посветено на „европейското иго” в България. Спонсорирано е от оглавявания от специалиста по антибъгарската пропаганда генерал от КГБ генерал Леонид Решетников, директор на  Руския институт за стратегически изследвания РИСИ. Сред злословещите по адрес на България в тази повърня , припомням, са ( хрисимият на вид иначе) журналист Иво Христов, колегата му Валерий Найденов, социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев,  любимецът на Бойко Борисов от последния му кабинет Ивайло Калфин и т.н.

 

Ето как се отговаря на подобни руски пропагандни свинщини в европейска Франция:

 

http://www.canalplus.fr/c-emissions/le-petit-journal/pid6515-le-petit-journal.html?vid=1393055

29 мнения за “Френски пример за осмиване на руската пропаганда”

 1. Както се казва – любамыр каларав нервно курит в стороне, защото младите кореспонденчета са го надминали по изобретателност. Или доволно потрива ръчички.

 2. Хибридна война!! Но, повечето български политици и журналисти не я забелязват дори, а направо си я отричат. Жалко за тяхната съвест и репутация.

 3. Уважаеми г-н Инджев,
  Най-после не съм съгласен с Вас!

  Какво разобличаване?
  Та нашите герои от филма не само ще потвърдят думите си, ами ще добавят още, които не са успели да кажат, поради ограниченото време.
  Хич не пращайте БНТ за зелен хайвер (червени марули). Те по-добре да преведат и излъчат филма на френските си колеги. Както и този:
  https://www.youtube.com/watch?v=Nza4y97G7RE
  А иначе: Поздравявам Ви, както и Вашите по-читатели, с 24-ти май!

 4. Прилича ми на един Северно Корейски филм за Съединените Щати, където показваха как Американците ядат сняг защото нямат нищо друго за ядене. Хубавото на такава долна пропаганда е, че рано или късно се обръща срещу манипулаторите. Обаче, по-добре рано, както в случая, а не късно както в България.

 5. Добре би било и западните държави и медий да спрат да правят пропаганда напявайки ни как санкцийте срещу русия работели. Да обяснят тогава как въпреки ниската цена на нефта и т.н. санкций, златно-валутните резерви на русия са се увеличили с 30 милиарда долара за една година (справка тук: http://www.bloomberg.com/quote/RUREFEG:IND). Тази ‘скромна’ сума е пре-достатъчна на русия да води поне пет войни като тези в Сирия и Украйна и да се готви за дурги по-големи. За голяма жалост лъжите не излизат само от русия.

 6. Само за протокола да отбележа, че сутринта клипа го бяха гледали 10 000. В момента гони половин милион. Благодарение и на Стопанинът на БЛОГА НИ.
  Малкият журнал на Канал плюс е изключително популярен. Не прощава ничия изцепка. Редовно бъзика пуделите, тези прекрасни кученца, но пусто станаха нарицателни, на лилипут.ин марин льо пен и саркози.
  Та, поне на няколко милиона франсета очите за кремълската пропаганда вече са широко отворени. Няма да минат номерата нито с премахване на санкциите, нито с “кримнаш”. Кремълският гном само абакалъм се охарчи.

 7. Радва ме, че все повече европейски (и не само европейски) Журналисти заемат позиция ‘право кремъл та в очи’. Напомням за Джулия Дейвис, която е част от екипа, списващ Бюлетина за дезинформация на ЕС (достоен колега на господин Инджев!), и която от дълго време систематично и великолепно ги цели с ИСТИНАТА право в междувеждието. Миналата година пусках линк към сайта й, ето го още веднъж: http://www.russialies.com/

  Надявам се все повече хора да чуят за ‘Disinformation Review’, вече имат зад гърба си добро количество публикации. http://disinfo.com/2016/01/disinformation-review-week-ten/

  А Le Petit Journal ме разсмиват за втори път с тънката си ирония. Ще започна да ги гледам по-често.

  Боят настана – написа Sir Sven под една предишна публикация. Пренасям цитата със сила и в този контекст.

 8. Ха,ха,много се веселих,но наистина няма нищо ново на източният фронт

 9. Както неведнъж е ставало дума, диваците от торфищата край р. Москва – вес, ерзя, меря, мордва, муром, перм, печора, чуваш, чуди, черемис, фини, ям и пр. , умеят само да крадат и да лъжат, вкл. колко велики са.

  Тук-там по света се намират и идиоти, които им се връзват на лъжите.

  Явлението е известно като русифилис и поразява необратимо централната нервна система.

  Иначе, на Стопанина и на всички колеги-съфорумци честит утрешен празник на българската азбука и култура. Респект!

 10. Не знам какво е положението на българина по света, но бях свидетел на летище Хитроу където имахме дълъг престой и отседнахме в Скай лаунджа с нашите Скай Майлс кредитни карти, където ядохме и пихме на корем марков алкохол и всякакви отбрани закуски, сьомга и какво ли не и когато излязохме навън на рецепсията видяхме как група руснаци се опитваха НАСИЛА да влязат в същия скайлаундж и се наложи да се вика охраната, защото те нямаха такива правомощия, кредитните им карти бяха от някаква руска банка и не се виждаха на системите, а при вида на техните “пурпурни книжици” служителката на рецепсията направо настръхваше, после тя сподели, че веднъж се съжалили над такива да ги пуснат вътре и тия се напили като свине и пели песни в прослава на Путин и агресията в Крим. Аз все пак се съжалих и влязох обратно в лаунжда като изнесох няколко сандвича и соди за тях и децата, защото руснака каза че ги били “ограбили” на вендинг машините отвън по 5 паунда за една кола. Всъщност по-късно се оказа, че са се мъчили да заврат банкнота в машината, залепена с тиксо, така че да я извадят обратно, след като получат стоките, но тя заяла вътре. И това е само част от щрихите на тяхното присъствие на международната сцена, в Майами например има стотици рашъни които още в началото на 90-те години така бяха ограбили и без това лимитираните социални системи на щатите, защото щатите не сме социална държава, нашта армия пази лустросаните социални системи на Западна Европа, за да може европейците да пият вино и да си играят на леви патриоти на наш гръб.

 11. @ КИРКОР

  Не знам какво е положението на българина по света, надявам се да е добро – в случаите, когато българинът го е заслужил.
  Но пък се сещам за нещо дребно, вероятно незначително, но ще го кажа. Тук често срещам руснаци (все видимо заможни) – в магазини, на детски площадки, по улици, в кафенета и т.н… с изключение на библиотеки и книжарници! Там руска реч не чувам. Освен да пазаруват книги само онлайн…

 12. Моля ви, може ли някой да го преведе клипа и да му сложи БГ-субтитри ?

 13. Ндаа, както се казва – когато си тъп, то е за дълго, а когато си много тъп – то е за много дълго. Колко невероятно тъп трябва да е един журналист, за да сложи в устата на интервюиран чужденец други думи при превода. Как може да се излагат така пред целия свят? Или след Допингиадата в Сочи вече на никого не му пука за излагациите?

 14. До Киркор, Гарабед и всички останали.
  Много сте прави, ама същите неща може да се кажат и за част от българите по света.
  А виж, ако влезете на сайта на Каспаров например и прочетете колко души пишат смислено и точно за Путин, Украйна и т.н. и след това преброите колко публицисти в България пишат по този начин (ако са повече от четирима – дайте ги насам)… Добре че са Иво Инджев, Г. Коритаров и в. Стършел да ни отсрамят…

 15. @everyone else-
  Като споменавате, руснаци и книги, сещам се нещо много характерно за всички руснаци, с които съм разговарял по света /не съм бил в Русия/, доста от тези хора бяха мислещи и, бидейки имигранти, явно не бяха от най-големите фенове на Русия и политиката й. Но това, което всички повтаряха като навити с пружина, беше, че руският народ, видите ли, бил най-четящият в света! Често съм ги питал, как е установен този величествен факт, и дали пустите му руски статистици са изследвали и други народи, за да сравнят резултатите, и да кажат, кой, например, е на второ място?! Или кой е най-малко четящият?

  Втората щуротия беше за “русский могучий язьiк” – той бил най-големият на света, с най-голям брой думи и т.н. – това го твърдяха най-упорито хора, които трудно боравеха с втори език, освен руският.
  Kоито бяха чували за Кирил и Методий твърдяха, че те са били руски патриоти, а един образ беше мислеше двамата братя за един човек – наричаше гo “Кирилл Имефодий”.

  Сещам се и за една друга случка – в Пловдивският университет гостуваше като лектор, /да не дава Господ/ Божидар Димитров, /винаги гостуваха такива типове – Димитров, Пантев и от сорта/, та въпросния “професор” пръскаше патрЕотични фантазми от сорта, че Ленин бил българин, но ефекта в залата му беше недостатъчен, та след това изтърси, че като бил в Монголия, там пишели на кирилица /това е вярно/, и той лично си говорел с всички на български, и се разбирали идеално! Не се шегувам, така каза!

  Иска ми се само да добавя, че през цялото време на лекцията се чуваше един особен шум, като от въртене. Това беше Кирилл Имефодий, който се въртеше в гроба…

 16. От една страна според Блумберг, виж линка по-горе, златно-валутните запаси на раззия били нараснали с 30 милиарда бакса за последната година. От друга, джуджи 2 заявява най-отговорно, че “в стране денги неть”. На кого да вярваме, на подадената стъкмистика от кремльовци, лъвове, титани или на притиснатият в ъгъла от гладни пенции медвежок.

 17. Момче на около шейсет,
  Живял във соца безметежно
  Днес рови в раните с пинцета
  Със русофобски хъс наежен.
  Защо бе Инджев се покръсти
  От руска вяра във ислям?
  Достлук с ислямски терористи
  Провеждаш без да искаш сам.
  Не вярвам,че си кофти мъж
  Но Его-то ти е във криза
  Освен Русия кой с оръжие
  Ще брани сетната ни риза?
  Задавам този прост въпрос
  И чакам отговор от тебе
  И ще ти кажа:Иво просто
  Ще станеш скоро непотребен.
  Веднаж отрекъл се от себе си
  От род и извор що бълбука
  От чужди спонсори преебан
  Ще ровиш кофите с боклукa!

 18. Към В
  vg516962@gmail.com
  46.10.14.242

  Каква “поезия” на безсилната анонимна злоба само!
  Ще бъде интересно да видим кой е точно страхливецът с поетична претенция да познава “безметежния” ми живот, че дори и вярата ми („ руска?“), тайно от мен преминала в …ислям.
  Всъщност точно фанатици русофилистици са това, което е описано по-горе: суеверни вярващи ( по Димитър Благоев за русофилията като суеверие), които също така вярват от собствен опит на подкупни същества, че само със “спонсори” човек може да опонира на техния примитивен култ към Кремъл.

  И най-важното: признание за собствената глупост е фактът, че се опитваш да ми пишеш обидна биография, да ми баеш гадни предсказания и да ми приписваш собствената си мерзост, вместо да отговориш с аргументи на аргументите ми. Просто нямаш аргументи и само по тази причина си правя труда да ти отговарям- за да подчертая самопризнанието ти, с което постигаш обратният ефект на злобния си изблик, самоизобличавйки анонимното си безсилие.

  Не очаквам един примитив да схване този явен факт- не се напъвай е не тълкувай отговора ми като поощрение за диалог.

 19. Честит празник, приятели!

  @Sir Sven
  Това с ‘най-четящата нация’ беше любима реплика и на някои българи. В тяхна чест веднъж направих няколко фотографии в един влак в Германия, където почти нямаше човек без книга в ръка. Книга, не вестник.

  @Кaраиванов в 23:39
  Подозирах го! Купуват книги през интернет (поне тукашните) и пишат добра публицистика в сайта на Каспаров. Има надежда за Русия.

 20. @’В’ (kato bokluk):

  Последното ти изречение е пророческо. Сбъдна се. Не само Иво Инджев, но и всички читатели се гмурнахме в кофата с буклука, където услужливото ти торно перо ни заведе.

 21. @B
  Силно начало, но след петия ред издишаш. Тебя сегодня муза посетила, немножко посидела и ушла, що ли?

  А всички без “руска вяра” (цитирам “поета”), които пишат и четат в блога, поздравявам с най-светлия български празник 24-ти май!

 22. От руска вяра във ислям?

  Е,това “руска вяра”е напълно отчайващо и за анонимен идиот.Всъщност да се разбира,че покръстването някога, няма общо с приемане на християнството?????
  Въпросното нещо “стихотворение” е показател за сигурна мозъчна смърт.
  Та тази свещена “руска вяра”,как в последните редове преминава в откровено вещерство и орисничество???То да се зачудиш дали не е по-добре ислям ,отколкото да проклинаш и вещаеш зло или въпросната вяра си е обикновен сатанизъм /да не се бърка със сталинизъм/.

 23. Честит празник, грамотни и четящи българи и други на кирилица!

  И аз малко за руската ‘грамотност’… Това ще да е някаква постоянна опорна точка. Помня още в 5ти- 6 ти клас, на 43 г. съм, другарката по руски ни ги хвалеше, че много четяли. Чак пък се и редили на огромни опашки по цяла нощ в студа пред книжарниците, за да чакат за книги. Нямало човек в метрото без да държи някое томче от известната им и ценена в цял свят класическа литература. В гимназията- същата работа! Случайно гледах в You Tube тия дни някакво предаване ( ‘Гледна точка’ със Стойчо Керев)- нещо от сорта ‘За Путин, водката и …’ Забравих, но лесно се намира. Та, не го знам тоя журналист, но ме накара да се смея на глас за руската ‘грамотност’ и ‘величие’ във всяко отношение. Някаква умопобъркващо гримирана тьотка ‘фалеше колко много четяли руските жени… Пък Стойчо й вика: ‘ Колкото по-начетени, толкова по-скъпи.’ Оная май не го разбра и си продължи фукните по дефолт. Много сбъркана нация. Лъжи, фукни и пак лъжи, и пак фукни.

 24. “Освен Русия кой с оръжие
  Ще брани сетната ни риза?”
  Хм, чувал бях, че езикът се радвива, ама чак толкова… “брани” да не е станало синоним на “гепи”?

  За ризата не знам, но за небето засега само Турция е доказала, че може ефикасно да го опази…

 25. Защо, товарищ В, така пъзливо
  редиш във кухи рими клевети за Иво?
  Защо тук осмърдяваш с тъпашкия си рев,
  върви, ближи на воля кремълски кенеф!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.