Руският акцент на носталгията в деня на българската писменост

      Много подходящо в деня на българската писменост по телевизора показаха бившия ни културен министър Стефан Данаилов в качеството му на непреходна ценност на прехода и наБСП, главната управляваща партия през този четвърт век след близо половин век непрестанен възход на българската култура до почти пълното й съветизиране ( видно в Музея на социалистическото изкуство, създаден за неговата възхвала от културния гербаджия Вежди Рашидов).

 

Бившият министър, в качеството на настоящ, кооптиран от новото ръководство на партията в съуправлявщия трон на морален гуру край победителката Корнелия Нинова, ожали отново бедността на българската култура, но без да каже крива дума за своите гербаджийски приятели на кормилото й. Нещо повече, за Бойко Борисов си спомни с умиление, как до неотдава заедно си гледали „На всеки километър”- този шедьовър на социалистическия (не)реализъм.

 

Понеже 24 май е празник на българската писменост, упорито наричана славянска в Русия и тук ( но не и в наистина славянските страни, където пишат обаче на латиница напук на „вси славяни”), припомням какъв беше приоритетът на министър Данаилов. Поучително е да се знае кое е най-важното за него и подобните му.

 

Европейският ни провал през годината на Русия

Иво Инджев ⋅ декември 6, 2008 ⋅

В БЕСЕДКАТА

Кой министър пръв се отчете в края на годината за успехите на своето ведомство?

Пламен Орешарски, отговорен както всички министри на финансите по света за събирането на държавните плащания, но превърнал се в раздавач на т.н. бюджетен излишък заради излишъците от управленски безобразия, лишили България от европейската финансова подкрепа?

Вицепремиерът Меглена Плугчиева-за нечуваните постижения на една отделно взета страна от ЕС по отношение на санкциите, които е привлякла от Брюксел за една отделно взета година?

Или може би Емилия Масларова- за това как прати на кино пенсионерите вместо да ги заведе на море, като им беше обещала?

Хайде да не продължавам. Няма да познаете. Трябва ви малко актуална информация. Доставя я агенция „Фокус”. Тя ни осведомява за отчета на министъра на културата Стефан Данаилов за постиженията на годината на Русия в България.

Данаилов докладва, че цели 873 творци от Русия са посетили България през отчетния период, а тяхна публика са били впечатляващите 280 000 зрители. Няма да издребняваме с въпрос дали част от тях не са едни и същи хора, което би означавало съвсем друга бройка. Факт е , че желаещите са много. В партийните организации на БСП например имаше близко до бунт брожение на пренебрегнатите, останали без покани за концерта на руските творци в НДК, предвождани от Путин и Йосиф Кобзон през януари. Вестник „Дума” публикува тогава гневни упреци на другари и другарки, за които ценните покани не стигнали.

И още: 10 изложби в 10 града и 38 срещи със „знакови фигури” на руската култура е имало през годината, рапортува първият български министър, който отчита изпреварващо дейността си за годината-същата, през която България постави „знакови”рекорди по изпадане на европейското дъно от гледна точка на здравеопазването, доходите, заплатите, борбата с корупцията, с престъпността и според статистиката се настани трайно в най-ниските слоеве на европейския скептицизъм, недоверие в управляващите и по усещане за собствения си живот като едно нещастие.

Но, да не изпадаме в униние и нихилизъм. Все пак по един показател сме номер едно без конкуренция: българските граждани обичат повече от всяка друга страна именно Русия. Тази висока температура на харесване, от която министър Данаилов го тресе законна гордост, беше измерена от Евробарометър. Най-бедната, най-изостаналата и най-наказваната в рамките на ЕС страна е населена с хора, които най-много си падат не по някакъв си европейски модел ( и съответното му изражение-да речем Франция, Холандия, Италия…), а по Русия. Което си е логично, нали! Министър Данаилов има с какво да се гордее, може и да не е негова заслугата, но основание да тържествува има.

В края на краищата руските освободители може да са ни освободите еднократно, но май завинаги: от чувство за европейска съпричастност, от стремеж към високите стандарти на европейски забогателите ( не от продажба на природни богатства, а от принадената стойност на труда на свободния гражданин).

Докато Брюксел от какво ни освобождава, освен от правото да крадем парите на европейските данъкоплатци? От нищо- упорито не иска да ни освободи от отговорност при изпълнение на поетите задължения. А и от самите ни корумпирани управници не може да ни освободи, както се вижда напоследък от модерното ляво нахакано репчене на Първанов, Станишев, Калфин и Плугчиева срещу санкциите на ЕК, наложени на София.

Само едно ме безпокои: на 5 февруари щяла да започне годината на България в Русия. Малееее! Ако тя приключи за Русия така, както тук приключваме годината на Русия в България, не им завиждам на руснаците. Още повече че и техният най-важен ресорен господ, този, комуто се кланят за цените на петрола и газа, нещо ги загърбва. Шаманите на икономическото прогнозиране вещаят ужасии. Да не богохулствам, но ако се вярва на едни експертни предвиждания по Си Ен Ен сгромолясването на тези цени щяло да продължава и да достигне нива от 20-25 долара за барел, т.е. поне 7-8 пъти по-ниски стойностите от онези, на които се базираха плановете на Путин да си напазарува световно влияние, разчитащи на поне 150, ако не и на 200 долара за барел.

Ние поне си знаем за какво ни наказва нашият Господ Брюксел, а тяхното наказание за какво е, Господи?! Те ли не се молиха достатъчно  ревностно, като принесоха по стара руска традиция в жертва свободата на медиите, на гражданското общество, на бизнеса, ( опитаха се и на Грузия, но постигнаха временен успех)? Или пък гадните американци нарочно си съсипаха финансовия сектор, за да няма с какво да харчат на световния пазар по обичайния си разюздан капиталистически маниер, само и само да повлекат след себе си Матушка Рус със срива в търсенето на нейните природни богатства и така да я принуждават да продава на безценица газ и нефт?

Отговорът на този въпрос очакваме догодина по това време от отчета на руския министър на културата за това как е протекла годината на България в Русия.

Р.S. А ето и малко информация как крепне платената любов към Русия у нас към днешна дата:

Списък на сайтовете, разпространяващи руска пропаганда

Мнениеот UNKLE_BETEPOK на 23 Май 2016 14:18

Списъка е непълен, така че микрофона е Ваш! Да изкараме на светло платените тайни московски агенти! Да дадем достоен отпор на хибридната война, водена от Русия срещу България, жертва на която падна и нашият президент!blitz.bg
pik.bg
pogled.info
bez-cenzura.com
kevorkkevorkian.com
budnaera.com
trud.bg
24chasa.bg/
bnoshipka.org
burgas-dnes.eu
bradva.bg
worldtodaybg.com
mejdu-redovete.com
alterinformation.wordpress.com
velikabulgaria.eu
presa.bg
desinfowar.wordpress.com
hashtag-bg.com
bgnews.me
rusofili.bg
livenews.bg
bgmak.eu
svobodnoslovo.eu
sofia-dnes.eu
glasove.com
bezpartien.com
vestnikataka.bg
burgas-podlupa.com
novinar.bg
pan.bg
aliceswonderland.eu
slivensega.wordpress.com
otvorenopismo.orgfree.com
newsline.bg
silnabulgaria.com
media-bg.eu
news.bg
forumnews.bg
forum.gong.bg
globaledemokratischeunion.com
dailyknowledge.eu
infobalkani.wordpress.com
avantage.bg
razkritia.com
marica.bg
cross.bg
lentata.com
7plus7.net
30dumi.com
m.19min.bg
bnr.bg/horizont/deconstruction/broadcast#
afera.bg
strogosekretno.com
a-specto.bg
dnesplus.bg
big5.bg
nepoznato.energetika-bg.com
webnovinar.com
10tka.eu
palachinka.net
novini.cc
sieminehn.wordpress.com
duma.bg
bgl-biz.com/new-civilization
bgnow.eu
paragraph22.bg
focus-news.net
podoko.eu
vsekiden.com
solidbul.eu
saprotiva.org
ovarna.bg
tribali.info
newsuik.eu
no-comment.bg/face-to-face
anonybulgaria.wordpress.com
jenabg.com
utroruse.com
skandal.bg
barikadata.blogspot.com
viaevrasia.com
geopolitica.eu
spodeli.eu
bultimes.com
sekirabg.net
obshtestvo.net
memoriabg.com
youcomments.com
coliseumlive.com
blife.eu
sekirabg.com
dunavmost.bg
petel.bg
epicenter.bg
bgr.news-front.info
tangranews.com
bgsniper.com
topnovini.bg
barikadata.blogspot.bg
…..
…..

http://forum.gong.bg/viewtopic.php?f=&t=196722

Ето още:

bg.rbth.com

bulgarian.ruvr.ru/

news.ournet.bg

http://www.rusbg.com/bg/

rodinabg.com

 

20 мнения за “Руският акцент на носталгията в деня на българската писменост”

 1. Великолепна статия,заслужена и точна оценка на “непреходиния,големия” ит.н. майстор на,да кажем големи работи.Като по-млад,но достатъчно известен в СОЦ-/ н е / РЕАЛИЗМА актьор се хваляше,че “бил тройкаджия”/покрай това, че ..не бил послушен някой си. Абе,направо…БУНТАР!
  Срам за Ст.Данаилов, за Вежди Рашидов – като във вица-и на него да му…За останалата плеяда “първенци” всеки ги знае, има си фаворити!
  Поклон за Иво Инджев за статията и за тази от 2008,която бях пропуснал.
  Честит Празник на всички!

 2. Ееееех, широка скроена е българската душа – до 89та скришом слушаше Радио Свободна Европа, 25 г. по-късно жалее за татовото време.

  Това някакъв вид раздвоение на личността ли е или катарзис с обратен ефект?

 3. Ставам банален с твърдението си, че зад големите провали на дясното, проевропейското, антиазиатското в българската политика винаги стоеше пълното недооценяване на културата, борбата на символите, паметта за големите идеи и имена на историята ни от страна на нашите десни, проевропейски и пр- политици. Точно днес, когато тези фактори определят много неща в съвременния свят, това е непростимо. Без многословие, само 2 илюстрации- кой си присвои като “фирмени имена” СТЕФАН СТАМБОЛОВ,ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ? И кой отговори със сериозен научен форум, ако щеш под заглавие “Бели петна в българо-руските отношения”, на всекидневните и добре финансирани рубладжийски “академични” сборища във възхвала на евроазиатщината?

 4. …..Още повече че и техният най-важен ресорен господ, този, комуто се кланят за цените на петрола и газа, нещо ги загърбва. Шаманите на икономическото прогнозиране вещаят ужасии. Да не богохулствам, но ако се вярва на едни експертни предвиждания по Си Ен Ен сгромолясването на тези цени щяло да продължава и да достигне нива от 20-25 долара за барел, т.е. поне 7-8 пъти по-ниски стойностите от онези, на които се базираха плановете на Путин да си напазарува световно влияние, разчитащи на поне 150, ако не и на 200 долара за барел…..

  Не им се е вярвало, но се случи наистина!! ;)))

 5. Голям Иво Инджев и днес. Дори и чрез ретростатията която и аз днес откривам сефте за себе си. А стефан данаилов преди да се прави на “интересен” да оправи правописа си. Онова “Збогом” в съболезнователната книга когато ни напусна Мария Нейкова е показателно за цялостната същност на политика-партиец, културтрегера и човека сд.

 6. Не знам до каква степен и по какъв начин отговорните “руски другари” честват днес празникът на Кирил и Методий но на бачкаторити там хич не им е дo аху-иху. “Напред” към Беларус и Казахстан.
  http://www.gazeta.ru/business/news/2016/05/24/n_8673101.shtml
  А при вечната амбър Назарбаев напоследък става жежко. Повече, по-долу.

  http://rusmonitor.com/chto-zhe-proiskhodit-v-kazakhstane.html

 7. Преди време в коментарите на една Ваша статия беше публикуван списък на българо-руски и руско-български формации в БГ (дружества, фондации и др.). Много бих искала отново да бъдат публикувани, защото броят им (стотици!)е важен като източник на руското влияние у нас. Благодаря!

 8. Мой тэст др. Боков замечателно описвал в “Работническо дело” безабразия на американски солдати, пияни от Кока Кола, но, маладец, компанйеро Мадуро, наконец и в братска Венесуелла ликвидирали този империалистически опиум за трудов народ, в ожидание на внос на здоровый русский квас!

  http://www.mediapool.bg/koka-kola-sprya-proizvodstvoto-si-vav-venetsuela-zaradi-lipsa-na-zahar-news249586.html

 9. ПЕТР 1, русский царь:
  «С другими европейскими народами можно достигать цели человеколюбивыми способами, а с русским – не так… Я имею дело не с людьми, а с животными, которых хочу переделать в людей.»

 10. САЩ ,да коригират цената на нефта на 10$ на барел. Руските окупатори тогава ще си сготвят супа от куршуми, и автомат “калашников” на скара.Да им е сладко!

 11. СВОБОДАТА ИСКА ЕКЗАРХ,
  НЕ ЩЕ КАРАДЖАТА!
  ДУХОВНАТА УБОГОСТ НЕНАВИЖДА СВОБОДАТА…

 12. Тъй като съм по-скоро слушател, отколкото читател и не дочетох предългия списък – да попитам, прочетохте ли там БНР и БНТ?

 13. Здравейте!
  Очаквах да прочета къде са споменали в Руските СМИ нещо за Светите Братя Кирил и Методий, Преславската книжовна школа и т.н. И ако не са ги споменали да се обясни как са се издали раките.
  Това че повечето медии са платени или самоцензурирани е ясно. Аз даже не знаех имената на повечето от тях.
  Това можеше да бъде статия за утре.

 14. Тези дни хибридните ни медии с овчи възторг съобщават за инициативата на БНТ да изпрати до всички български училища дискове с някакъв “Визуален урок”, разказващ за знаме, ушито от някаква Стилияна Параскевова, която била измислила българския трикульор. Даже показаха репортаж как репортерът изпитва учениците от едно училище дали са запомнили съдържанието на “Визуалния урок”.
  А сега познайте от информацията (долу) защо е целият този възторг:

  …”Това знаме е влязло в историята под името “Браилското знаме”. Цветовете – бял, зелен и червен са разположени хоризонтално. Върху зеления цвят със златна сърма е извезан изправен коронован лъв, а над главата му върху белия цвят е избродирано „България“.
  Под лъва върху червения цвят е избродиран надпис : “С БОЖИЯ ВОЛЯ И СЪС СИЛАТА СЛАВНАГО РУСКАГО ЦАРЯ НАПРЕД”.
  Едно нещо е съвсем сигурно – до 1877 г. бялото, зеленото, червеното присъстват в българската революционна символика, като традиция. Интересно е да се отбележи, че като съчетание тези цветове се използват от чети, които са организирани от емиграцията.
  От изложеното става ясно, че когато Иван Параскевов създава проекта за знаме, който дъщеря му изработва, съчетанието бяло, зелено и червено вече е добре познато и прието в българската революционно символика, и то сред българската емиграция.
  Някои историци твърдят, че моделът на знамето на Иван Параскевов е повлиян от руското държавно знаме или дори е направен под руско внушение. Вярно е че Иван Параскевов като член на “комитета на старите” е ОТЯВЛЕН РУСОФИЛ и изпитва недоверие към “младите” от БРЦК. Може би точно поради това, е искал знамето му да е различно от това на Раковски. Разположението на цветовете обаче, което той избира, вече е съществувало и явно е било популярно.”

  Кучето е заровено в надписа на червения фон:
  “С БОЖИЯ ВОЛЯ И СЪС СИЛАТА СЛАВНАГО РУСКАГО ЦАРЯ НАПРЕД”.

  Очевидно целта е това знаме да измести по популярност знамето на учителката Райна Попгеоргиева, известна като Райна Княгиня, на което е извезано “Свобода или смърт”.
  И сега тормозят нещастните българчета да наизустяват тази подлизурска, русофилска история, с която да подменят героиката и романтизма на българските борби за освобождение, също като бащите и дядовците на тези медийни измекяри, които насилваха българите в Пиринско да се пишат в паспортите си “македонци” или както УниБИТ на Митьо гестапото и Шаренкова си присвои имената на Стефан Стамболов и Захари Стоянов, за да подмени смисъла и същността на живота и делата им.

 15. А ето и малко информация за една страна, която също ползва кирилица, и как действа една руска “новина от първа ръка”(интересни са и коментарите под нея):
  http://izvestia.ru/news/615071

 16. Ето още един рубладжийски сайт :
  https://infobalkani.wordpress.com

  А това е основната причина поради която си присвоиха Крим безцеремонно:
  https://infobalkani.wordpress.com/2016/05/25/%D1%80%D1%84-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83/

 17. Към Любамыр Каларав

  Светлата перспектива братският венецуелски народ да премине на квас след пагубния кокаколов период е чудесен повод да разкажа за една истинска случка предадена ми от мой приятел преди много години на работа в Коми, за съжаление сега не сред нас, но преминал в един по-добър свят.

  Началото на 80-те години трима младежи от моето село отиват в Коми на работа сред които и разказвачът на случката. След наколкодневното пътуване с влакове по безбрежните степи най-сетне пристигат и след като ги настанили се облекли и излезли да се разходят и да видят къде са дошли. Много скоро зърнали на улицата една ръждясала цистерна на която пишело КВАС с голяма опашка отпред и една тьотка с бяла престилка да налива в чашите на хората да пият. Лято било, топло и решили нашите юначаги да се разхладят.

  Дошъл им редът, платили си по 5 копейки и се отдръпнали да пийнат. Не останали във възторг и върнали обратно пълните си чаши но единият от тях бил по-недоволен.

  Попитал тьотката колко струва квасът, интресувало го колко струва цялата цистерна с квас. Тьотката го изгледала учудено но все пак извадила едно дървено сметало и след няколко бързи операции отговорила – 25 рубли.

  Нашият се бръкнал извадил си портфейла и и казал.

  – ЕТО ТИ 50 РУБЛИ И ГО ИЗЛИВАЙ !!!

  После станала разправията естествено, но важното било че вече почти разбрали къде са дошли.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.