Бедността галопира по безкрайната шир на най-богатата на ресурси държава

5 милиона нови бедни. Или стабилна безнадежност

Президентският съветник Александър Белоусов прояви наскоро огромна смелост (без ирония) и честно съобщи, че броят на бедните в Русия се е увеличил с почти една трета и ще продължи да расте. Според него, “броят на хората, чиито доходи са под линията на бедност се е увеличила от 10 на 13 процента през годините на кризата”. А до 2019 г. тази категория руски граждани няма повод за оптимизъм: след три години доходите им… в най-добрия случай ще се върнат към нивото от 2015 г., когато кризата вече бушуваше в Русия.

Според статистиката, по време на кризата, броят на бедните (на практика живеещи в нищета) граждани, се е увеличил с  5 милиона души. Това е съизмеримо с населението на страни като Словакия, България, Финландия, Дания, Латвия и др. И това, след като жизнения минимум съвсем наскоро беше “коригиран” от на правителството в посока надолу. Т.е., част от най-бедните руснаци чрез манипулиране на цифрите, са прехвърлени в категорията на по-богатите.

Сега, просто вникнете в ситуацията: кризата в Европа приключи, икономиката там , макар и не много бързо, расте с повече от 2% (средно). Растежът в САЩ е повече от 3,3%, Китай се “извинява”, че не е в състояние да осигури икономически растеж по-голям от 6%. Индия и Южна Африка се развиват добре, в Япония, Южна Корея, Австралия и Индонезия, всичко е нормално . В Бразилия и Аржентина има положителни признаци: властта се смени, промени се и векторът на развитие.

Най-зле е в Северна Корея, Зимбабве и Венецуела, борещи се с проклетите империалисти за щастието на всички народи и в няколко съвсем изостанали страни. И, за наш срам, в Русия, където икономиката се срина два пъти (в сравнение с най-добрите години след 2000 г.). През 2016 г. руснаците печелят по-малко дори от китайците и румънците!

Вие, господа управници, казвате, че вече не сме на колене? А на кои части от тялото седим или лежим?

Ние не се страхуваме от санкциите на Запада? Разбира се. През 80-те години Съветския съюз също не се боеше от тях, сплотяваше се около вождовете и партията на “ума, честта и съвестта на епохата”, мачкаше Сахаров и Солженицин и се бореше с агентите на империализма. Всичко свърши с празни рафтове, купони за храна, дива инфлация и обедняване на населението. Къде, в крайна сметка, е суперсилата Съветски съюз и “водещата и непогрешима” партия , имаща    единодушното “одобрение” на целия съветски народ?

Нещо ми подсказва, че през цялото време обикаляме в порочен кръг. От един вожд – към друг. От трагични сътресения- към нови катастрофи.

Как е възможно, през последните две години, в най-богатата (на ресурси) страна, да обеднеят граждани колкото на европейска държава?! И гордо да продължават да разоряват народа с кражба и некадърност?

Къде е съвестта на тези, които разрушиха и окрадоха всичко, което можеше да се открадне, но продължават да спекулират с “комплекса” за величие на руснаците, гушейки ги вместо с хляб и масло, с лъжливи историйки за възвръщащото се имперско величие?

Може би властниците ще спрат да лъжат, а хората –покорно да преглъщат пропагандистки  басни? Колко още безмълвни милиони трябва да изпаднат в бедност, за да разберат хората: липсата на политически права и несменяема власт, винаги води до къркоренето на празни стомаси, превръщайки нормалния живот на гражданите в една безкрайна борба за елементарно ОЦЕЛЯВАНЕ?

А дотогава… Бедните се увеличават с милиони! Пари няма и няма да има, но се дръжте!

Генадий Гудков

http://echo.msk.ru/blog/gudkov/1773026-echo/

 

12 мнения за “Бедността галопира по безкрайната шир на най-богатата на ресурси държава”

 1. „който търси истината – Бог вижда и който лъже – Бог вижда.”

  Бог (не)вижда…братята от северо-изток празнували деня на СВОЯТА култура и азбука, разпространена от ТЯХ сред славянските народи.

  http://www.otizvora.com/2016/05/7804#footnote_4_7804

 2. Горчивата истина,изказана от 2-ма руски смели мъже.
  Е,Путин,какво мислите Вие?

 3. А пък най-богатата на русофилски чувства, рублофилски организации,руски паметници, “културни центрове” на Правителстата на Русия, Правителството на на Москва, на Амурска , на Архангелска, Астраханска, Белгородска, Брянска, Владимирская, Волгоградска, Вологодска, Воронежка, Ивановска, Иркутска, Калининградска, Калужка, Кемеровска, Кировска, Костромска, Курганска, Курска, Ленинградска, Липецка, Магаданска, Московска, Мурманска, Нижегородска, Новгородска, Новосибирска, Омска, Оренбургска, ,Орловска, Пензенска, Псковска, Ростовска, Рязанска, Самарска, Саратовска,Сахалинска, Свердловска, Смоленска, Тамбовска, Тверск, Томска, Тулска, Тюменска, Уляновска, Челябинска и Ярославска област, както и на други руски агентурни подразделения държава, нашата, де, ЕДИНСТВЕНА не се включи в общата политическа позиция на ЕС против руския газов шантаж и немската “прагматичност” със Северен поток, и то след протеста на смятаната също за русофилска Словакия.
  Да стане ясно за пореден път кой кой е!…

 4. Каква ирония-дори само 10 години след края на Втората световна война-в западногерманска бирария немците пият хубава бира, Токио-изпепелен с напалмови бомби по идея на Къртис Лемей-е построен отново, а в СССР хората се редят на опашки за цигари. “Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено”

 5. Г-н Инджев, нека оставим Русия за момент, но вие струва ми се не проверявате добре данните за икономическото положение на останалите държави.

  ЕС расте с около 0,5% не с 2%.
  Икономиката на Южна Африка не се развива никак добре, с безработица от 25% и прогнозиран “растеж” от 0,9%.
  Оптимизмът за Бразилия и Аржентина е premature to say the least…

 6. На мнение съм, че трябва да се разгласи по-нашироко у нас изказването на рагозин за изоставането на расия в сравнение със САЩ. http://www.rbc.ru/society/27/05/2016/574826239a7947eab5725d0c?from=main
  Когато изкажеш мнението, че расия не може един тостер да произведе, че картошките в масква са 100% от Израел или Египет, веднага ти скачат десет “мурзилки” и те контрират, че “расия била сила пък в Космоса!”
  Хайде сега какво ще кажат!?

 7. Огромно Благодарство на Сия за връзката към препечатката. И като си помисля, че има емигранти още от времето на ссср 1.0 успели да набият овреме мекият за гнилият запад и които особено около 7 ноември произвеждат на мах ред сълзи, ред сополи, “Какаю страну просрали” направо издивявам.

 8. А,не е съвсем така,например музикантите-виолончелисти изкарват добри пари,нали така?Малко го докарах като Божан Петров.

 9. В момента имам на гости приятел Руснак, който живее доста на Запад. Имам и служители, Руснаци, с които коментирам ситуацията. Това са(или би трябвало да са) млади хора, които да реагират негативно на социалните последижщци от разгула в Кремъл… Но не би! Докато първия неглижира ситуацията (в качеството си на премел собствения си хамбар и уредил с двете си ръце жизнения си стандарт), колегите ми масово си слагат аватари с лика на президента им и говорят с нескрита гордост, как янките били виновни за кризата и бедността… Считайте, какво ли е на място. Нашите селяндури са си направо безобидни глупци, в сравнение с десетките милиони иванушки, за които главния проблем на тяхното добруване ВИНАГИ лежи някъде извън тяхната сфера на интеракция със средата…

 10. Към BROS:
  Във връзка с Вашата “……сфера на интеракция със средата…”, бихте ли изпратили написания от Вас текст отново, но този път на руски.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.