Български новобогаташ не успя за излъже (и) британците

Скандал с рицари в Лондон. И Спас Русев е вътре
 29/05/


Българинът получил титлата от Антигуа, но се наложило бързо да се откаже от нея

КЛУБ Z

Британският вестник „Mail on Sunday” публикува свое разследване за злоупотреба с благороднически титли от влиятелни фигури във Великобритания.

На прицел е генералният секретар на Общността на нациите баронеса Скотланд, която оглави миналия месец организацията на 53 държави от бившата империя.

Баронеса Скотланд е заемала различни позиции в правителството на Обединеното кралство и често контактува с Бъкингамския дворец.

Според вестника обаче баронесата е замесена в присъждането на рицарско звание от Антигуа на известния лобист Антъни Бейли, който злоупотребявал с титлата на Острова. Бейли е споменат като „скъп приятел“ на баронесата.

Той държал да го наричат Сър Антъни в Лондон, въпреки че званието на Антигуа не му дава това право, отбелязва изданието. Дори Бъкингамският дворец изрично го е предупреждавал да спре да се представя за британски рицар.

Заедно с Бейли рицари на Антигуа са станали още двама души – българският бизнесмен Спас Русев и Надми Оши, който е бил обвинен в измама и даване на подкуп през 2003 година, съобщи първо „Биволъ“.

След публикуването на разследването в „Mail on Sunday”, Антъни Бейли най-вероятно ще трябва да се откаже от титлата си от Антигуа. Спас Русев и Надми Оши обаче вече се били разделили с рицарството си и по случая се води разследване, допълва британският вестник.

Пред изданието говорител на Русев е казал, че към него се обърнали с предложение да получи титлата в замяна на „подкрепа за благотворителни проекти“, а самият Русев „имал въпросителни още от самото начало“.

“Стана ясно, че не всичко е наред, процесът имаше нарушения и не отговаряше на първоначалното описание. Г-н Русев спря всички плащания и помоли да върне титлата, но му бе отказано“, е казал говорителят на бизнесмена.

Тримата са били част от делегация, заедно с баронеса Скотланд, на Свещения военен Константинов орден „Свети Георги“, който е бил възстановен преди 10 години от Бейли. По тази причина той говори за себе си и като „Негово превъзходителство“.

Каналът на Ордена в YouTube предлага и видео спомен от удостояването на Спас Русев с рицарско звание на Антигуа.

Спас Русев придоби миналата година БТК. Той е близък до икономическия екип на Симеон Сакскобургготски.

Името на Спас Русев попадна в друг скандал през 2003 година, когато в багажника на взривения мерцедес на контрабандиста Иван Тодоров – Доктора бяха намерени снимки.

На тях министрите от НДСВ Милен Велчев и Пламен Петров, заедно с депутата Мирослав Севлиевски са на яхтата на Спас Русев в Монако в компанията на Доктора и разследвания за пране пари Пепи Амигоса.

Пред ноември 1989 година Спас Русев е бил шофьор на известен партиен деятел, близък до Тодор Живков. По-късно като служител в Агенцията за чуждестранни помощи той успява да забогатее заедно с нейния ръководител Петко Симеонов.

Доста по-късно неговият шеф в АЧП Петко Симеонов ще признае пред медиите:

Спас Русев беше невзрачен шофьор от УБО и возеше др. Стоян Марков, най – младият член на Политбюро. След 10 ноември, Стоян Марков се покри в Лондон, а Спас премина в СДС не без помощта на др. Андрей Луканов. Събираше дарения и направи добро впечатление на Ръководството. Убедихме Желю да издигнем Спас Русев в Агенцията за чуждестранна помощ. Получи се и започнахме да получаваме дарения за стотици милиони, в стоки и продукти. Населението беше гладно, от чужбина идеха ТИР-ове с масло, изкуствено мляко и месни консерви. Отделно се получаваха крупни чекове. На Русев му се регистрира фирма и Стоян Марков започна да го консултира. Така с парите на народа и за народа Спас Русев забогатя, уреди някои дългове на княз Кирил Преславски и така се приближи до Симеон. После започна да контактува с юпитата, финансира кампанията на НДСВ и стана сив кардинал.

11 мнения за “Български новобогаташ не успя за излъже (и) британците”

 1. Не знам как ги дават благородническите титли в UK, обаче снощи бях на концерта на един друг Русев – Свилен Русев /не вангианеца и приятел на другарката Нешка/ и Евгени Божанов в пловдивската концертна зала…. Нямам думи да опиша това уникално и неповторимо изпълнение и събитие. Това са рицарите на духа и на стойностните неща представени от таланти със световно признание. През това време “България търси таланти” убива всичко талантливо и полира мозъците на мат’ряла. Ама за успокоение на мат’ряла си имаме лорд Евгени Минчев…..

 2. Как лекетата, шарлатаните и парвенютата налитат на титли (и ордени) обаче… не е истина! Като родните архонти – да се смееш ли, да плачеш ли!?

  @ BORO | МАЙ 29, 2016, 23:03

  Предполагам, че имате предвид цигуларя Светлин Русев, а не ремсиста Свилен Русев.

  🙂

 3. Горда България, щом ватманите и шофьорите станаха “сърове”…

 4. ================================================================================

  Има ли общо Христо Ботев със „Символ-верую на българската комуна”?
  Как комунистическата пропаганда „обогатява” творчеството на гениалния поет и публицист Христо Ботев

  Мариана Кирова
  доктор по българска литература

  На 1 юни се навършват 140 години от гибелта на Христо Ботев. Фактите, изложени по-долу, са известни на учените в БАН, но не са особено популярни сред широката публика. А те разказват за това как една идеология и партията й носител се опитват да си присвоят един творец.

  Малцина знаят, че „Символ-верую на българската комуна” не е на Христо Ботев и че това е една умела и целенасочена манипулация на лявата пропаганда. Цялото поколение в активна възраст днес е било безскрупулно лъгано, и то в училище. Защото Христо Ботев никога не е писал въпросния текст, а творчеството му е било „обогатено” посмъртно, 58 години след неговата гибел.

  ================================================================================

 5. Отдавна известно е, че комунягите са като СВИНСКИ ЧЕРВА! Така дълги и оплетени, без начало и край, така “всеядни”, така “вечно ненаситни”, така лоясали и така отвратително-мръсно вонящи!

 6. Аз и такива като мен сме ясни.Наивни,излъгани от ДС,унизени от човешки подобия като Спас Русев и Симеон.Но не чувам левите да се възмущават.Нима те не са също ограбени и излъгани.Или живеем в два свята.Техният е прав и когато защитава и престъпници от тяхната черга.
  Ето това е най голямото падение на България.Разделени сме и по престъпници.Едните ги признаваме,другите не и мълчим защото са от *нашите*.За *нашите само добро или нищо.
  Но има Господ.

 7. “… че към него се обърнали с предложение да получи титлата в замяна на „подкрепа за благотворителни проекти“, а самият Русев „имал въпросителни още от самото начало“.”

  Но не могъл да устои на изкушението да твори благотворителност.

 8. донякъде покрай темата, инвестиционен фонд на т.н. “таралежи”, тоест част от кликата около царя, е във финансов колапс:

  http://www.capital.bg/biznes/finansi/2016/05/13/2759406_kreditnata_voina_na_taralejite/

  парите на въпросния фонд се появиха много бързо след участието на псевдо-юпитата във властта, поне истинските юпита не губят пари най-лаишки – съдбата на бързите и неизкарани пари!

  Краят на бившия шофьор ще е подобен, въпреки титлите.

 9. @ СТЕФАН АЦЕВ | МАЙ 29, 2016, 23:34

  Моля, моля! Да си имаме уважението! У нас ватманът е цял лорд, а не някакъв си прост сър!

  Ето какво казва Тони Филипов, д-р по въпроса:

  “За 1300 г. българска държава не е имало лорд, та камо ли от Пазарджик. Стига с тия простотии! Но, ако трябва да сме справедливи, „Монитор” са изписали лорда в пълния му титулен блясък: „лорд Евгени Минчев ъф Итън”. Чувал съм, че това струвало пари. По 10 лева за лорд и по 20 лв. за пълно изписване на титлата – „Лорд ъф Итън”. При умело списване, от една дописка можеш да си докараш стотина лева. Пак ще кажа: Това е първият случай в историята, когато лорд добива титла с гъза си. Извинявайте, но няма как да го кажа по-нежно. А и не искам! Ще взема да стана един маркиз. Или пък виконт. Виконт Тони Филипов ъф Ивайло, ъф Пазарджик!”

  След този материал “лорд” Генчо се обиди, искаше да тегли доктора на съд, но какво стана сетне не знам – загубих му дирята…

 10. В:
  ‘Защо Спас Русев получава рицарската звезда на Антигуа?’

  О:
  ‘Сър Русев получава звездата, за да може да бъде разграничаван от останалите невзрачни шофьори от УБО.’

 11. I tozi “”SIR”” se okaza v lodkata na Koburggotskite youpita,a za6to li ne byde razsledvan,nali imame Tsatsaratura?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.