Борисов защити скъпия билет в София с евтин опит да я противопостави на провинцията

Премиерът Борисов защити днес поскъпването н билета за градския транспорт в София  с аргумента, че не е справедливо хората, които не живеят в столицата, да субсидират столичния транспорт. Явно си е направил шопската сметка, че ( отново) е на страната на мнозинството, надявайки се живеещите в други населена места да се зарадват, че на софиянци им е станало по-зле.

 

Или може би това е индикация, че неговото протеже Фандъкова вече трябва да събира повече национални овации, вместо софийски?

 

Дали не я готви за премиер, в случай, че той се кандидатира за президент?

 

Или пък направо ще я издига за президент и вече калкулира ползата от подмазването на публиката извън София, която е по-голяма от софийската при национален вот?

 

На тези въпроси ще получим отговор. По-скоро късно, отколкото рано, както се очертава със заявката да бъдем осведомени за волята му в последния момент преди президентските избори.

 

Има обаче и друга възможна причина за решението на Борисов да подкрепи поскъпването на билета за градския транспорт в София. Тя не се ограничава само в рамките на  политическия цинизъм на подиграващите се с нашето гражданско право да бъдем уважаван субект на гласоподавателния процес, вместо да ни подритват като плебеи, на които ще подхвърлят информацията броени дни преди деня на изборите.

 

 

Става дума за въпроса, който имаме право да си задаваме: кой печели чисто икономически от поскъпването на софийския билет в големия град, където всяка стотинка, умножена по съответните милиони, е предмет на голям финансов интерес?

 

На този въпрос си отговорих с прост експеримент. Вместо да използвам трамвая, както обикновено правя с двете си деца, пътувайки от центъра на София до нашия квартал, реших да взема такси ( както никога не правя). Доставени бяхме по този маршрут за лев и петдесет по-евтино, отколкото ако си бяхме купили билетчето „фандъковка”.

 

Ами ако бяхме цялото семейство? Четирима души щяхме да спестим направо половината от цената на градския транспорт.

 

Тази елементарна сметка със сигурност си е направил моментално всеки човек при подобно съотношение на дължината на маршрута и разхода за него. Което означава, че управляващите подкрепят в момента частния таксиметров интерес така, както вече това се случи отдавна в България с целенасоченото занемаряване на железниците в полза на автобусните превози.

 

Наивниците са свободни да вярват в случайната връзка между поскъпването на билета и преливането на пътници от градския в таксиметровия транспорт. Изберете сами от кои сте. Идат избори.

16 мнения за “Борисов защити скъпия билет в София с евтин опит да я противопостави на провинцията”

 1. На Фандъкова не са й ясни някой неща, че Борисов ще е подкрепя за точно толкова време, колкото му е нужна. После ще я захвърли. Колкото и да се смее и да говори за София като за чист и подреден град Фандъкова е слаб и безличен човек. А за по-скъпия билет-аз основно се придвижвам с крака, на организация проядена от корупция и занимаваща се с узаконен рекет джобовете няма да пълня. Пази Боже това нещо, което в момента ни е кмет да ни стане премиер! Все пак да припомним, че по-скъпият билет беше приет и с гласовете на Реформаторския блок. Идват избори, да мислим кого избираме!

 2. Наглост до безкрай.
  Когато беше кмет на София тогава говореше, че в София се плащат най-много данъци, най-много пари от София влизат в бюджета. Тогава говореше, че София храни провинцията. Сега пък говори обратното. Мени си позициите много често, Бойко е едно мекотело.
  По този начин да се насъсква провинцията срещу София не е коректно, отвратително е.

 3. Европейската комисия препоръча на правителствата на страните от ЕС да не забраняват Uber.

  Жалко за бездарните, доморасли “едри” бизнесмени – собственици на таксиметровите компании в София, чиито бизнес-умения стигат до това да се изтарикатят да не плащат данъци, осигуровки и ДДС.

  Жалко и за Комисията за защита на конкуренцията, която по отношение на някои “наши” участници на пазара действа като Комисия за защита ОТ конкуренция.

 4. Чудесен коментар!

  Както и да я превъртаме сметката – не излиза на плюс. В смисъл – в полза но гражданите.

  Въпросът е къде отиват стотинките?
  Без да живея в София /пази, Боже!/, виждам, че парите отиват за изхранване на някакви крадливи посредствени личности.

  Това ме отвращава. Защото не може една мутра и една руска учителка да представят България пред Европа и само те да лапат, образно казано, европейски пари.

  Като влязохме в ЕС си мислихме, че ще станем по-богати. Не стана. Някакави нещастници всичко изнасят в Русия и тук пак нищо не остава.

  Скъскване с Русия !

 5. Г-н Павлов, само четирима общински съветници от СДС и Прошко Прошков от ДБГ подкрепиха ГЕРБ. Трима от ДСБ и един от ДБГ гласуваха против и един от ДБГ – въздържал се. Очевидно групата на РБ не е на едно мнение що се отнася до цената на билетите за градския транспорт в София.
  http://dnes.dir.bg/news/bilet-izbori2013-tzentara-gradska-mobilnost-22311877

 6. Лика-прилика са си даскалката по съвеЦки и банкянското слънце. Той го играе мачото на чалга- политиката ни, тя нежното лице на администратор надминал с “пъти, пъти повече” нивото си на некомпентност, за повече, виж принципите на Питър.
  Сега, не е по темата. Не съм злобар но няма как да не го кажа.
  “За что боролись, на то и напоролись”
  “Кримнаш”, ама ежедневно, ежечасно, ежеминутно се засилват настроенията, да бъде проклет 16 март 2014г. Не вярвате. Четете и гледайте снимките и клипа на един отчаян от безюпредела на “новата” власт путнист-активист.
  http://echo.msk.ru/blog/amountain/1778172-echo/

 7. Наближава един празник – 9-ти юни.

  Като тема за размисъл – Александър Стамболийски е казвал: “Две сме великите личности на нашата епоха – Ленин и аз.”
  И прави ред свинщини по ленински – подиграва се на интелигенцията, скарва се с църквата, говори против военните, създава партийна милиция – оранжева “гвардия” от цървули и се опитва да замени политическите партии със “съсловни организации”. Понеже селяндурите са били тогава 80% от населението.
  Т.е. – опитва се законово да увековечи властта на селянията. Предава Македония, забранява ВМРО и се целува със сърбите. който иска – да добави още.

  И на 09.06.1923. получава заслуженото. Тази дата трябва да се празнува!

 8. @ ОТБЕЛЯЗВАМ | ЮНИ 5, 2016, 09:09

  Ще добавя само, че И СЕГА селяндурите са 80% от населението.

 9. Покрай всичко коментирано от г-н Инджев,ще подкрепя твърдението му,че Борисов се заиграва с живеещите извън София по стария изпитан от БКП начин за противипоставяне не Софиянци по отнощение на “провинциялистите”

 10. @отбелязвам
  Не знам дали Стамболийски е казал: “Две сме великите личности на нашата епоха – Ленин и аз.”, знам обаче че той е човека, който
  1)Предупреждава Фердинанд, че въвличането на България в ПСВ, ще му коства короната за което е хвърлен с доживотна присъда в затвора от “демократичната” власт!;
  2)Той е човека, който от трибуната на Народното Събрание казва на комунистите – “Вие сте като скакалците – от където минете след вас остава само пустош!”.
  Неговото правителство съди виновниците за двете национални катастрофи – макар и почти символично, неговото правителство въвежда оземляването на малоимотните и безимотни селяни, неговото правителство въвежда трудовата повинност!
  А що се отнася до ВМРО – безобразията, които е вършила тази организация и по времето на Стамболийски и след неговата смърт – безразборните убийства и опита за превръщането и на “държава в държавата” само потвърждава мнението на Стамболийски за тази държава! Не знам колко Вие сте гражданин, но опита Ви да делите Българите на “селяндури” и “граждандури” показва защо ББ е министър председател на България – просто отбелязвам!

 11. “само потвърждава мнението на Стамболийски за тази държава!” – пардон -да се чете : само потвърждава мнението на Стамболийски за тази организация!

 12. И за какво ни е г-жа Фандъкова за Президент ?? Една уплашена и послушна даскалица… ? Най-тъпото в тази наша мила родина но пък ужасна държава-мащеха е че някакви напълно неподходящи личности се Натискат за най-висшите и постове, сякаш това е казан с Чорба и ги викат за Едене и Пиенье!!

  Абе няма ли поне една “Българска” партия да предложи стандарт за тези постове, че да не си мислят Идиотите, че да си политик е най-лесната работа. Питам вярно ли е че политическите лъжи не се преследват от закона – Да вярно е!! Могат да си лъжат като дърти цигани и закона е безмълвен пред това, сякаш политика е клоун в цирка, който е дошъл да забавлява зрителите.

  Може ли “народеца” да избира който и да е политик, без реални обещания със срокове, дадени от него и записани в специална бяла книга, заедно със подробните автобиографии, като в некерман на него и на семейството му, която да получи всеки избирател преди да направи избора си и да служи като клетвена декларация за неспазването на която политика да носи тежка наказателна отговорност, защото е нанесъл на държавата огромни щети и заблудил милиони ?! Аз казвам, че това искам като избирател, защото Аз нося своята отговорност, когато трябва да избера Български политик! И ако наистина искаме сериозна държава е крайно време да почнем да се уважаваме и да искаме СЕРИОЗНА ПОЛИТИКА в България. Най-малкото, за да не гледаме повече този ужасен Цирк разигравам от Винетута, Цецки, Даскалици-Мишки , Фалшиви Царчета и Червегъзести Мошеници!

 13. Защо ли всички са се вторачили в Центъра за градска мобилност (задълженията му са около 80 млн. лв.) и никой не смее да спомене за истинска и независима проверка/одит на произхода и използването на средствата на “самостоятелното” дружество Метрополитен ЕАД.
  Може би защото е очевидно, че през него се препират пари в доста по-големи размери а Бойко Методиев Борисов и Фандъкова осигуряват необходимия чадър, за да може тези огромни суми изпрани да се върнат отново при когото трябва.
  Честито на софиянци!

 14. Г-н Инджев,
  радвам се, че в последно време статиите ви придобиха лееко по-директен тон. Точно както си го мисля това и чета тук!!!

  Има още доста изцепки да видим от правителството на МОСКВА!!!

  Обществотони в момента се дели горедолу на следните 3 групи –
  мнозинство – необразовани и много прости.
  Една част образовани и що годе задоволени от стандарта които имат.

  3та част образовани без пукната стотинка – безгласни букви!!!

  Обречени сме на болшевизъм!!!

  Ииии by the way никога не съм вярвал в мирното решаване на такива въпроси.
  Простоси има начини, не става дума населението да севдигне и да чупи наред и да се правят бунтове.
  НО например един пълен отказ да се плащат билети и частично блокиране на градския транспорт щеше да е добър шамар за тази руска сви…кЯ

  Ние не сме Gesselschaft

  Ние българите смемного комплексирани, защото сме били много бедни. Но не просто бедни като другите народи след войната например. Ние сме живяли дълги години в общество в което е било чест да си прост и беден!!!

  и т.н.и т.н
  иска ми се да напиша много но…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.