България има самостоятелна политика- командва я самостоятелно едно лице

Въпреки прословутите „специални отношения” на Германия с Русия в Берлин все по-ясно разбират, че дружбата с руската мечка, въпреки необятните простори на изгодната търговия с недоразвития гигант и суровинен придатък, е опасно заиграване с агресивността на Москва.

Поводът, разбира се, е преливането на чашата на международното търпение спрямо руската агресия в Украйна. Светът и Германия в частност ( за България- да не говорим) преглътнаха прелюдията към днешната ситуация, когато през август 2008 г. Путин брутално се разправи с Грузия от позицията на силата. Той схвана това като поощрение, но сгреши и днес бере плодовете : дори безкрайно толерантната към него Германия вече няма намерение да му прощава провокативното поведение.

 

Това се вижда от публикация на „Ди велт”, в която се цитира преосмислянето на германската политика спрямо Русия, разглеждана вече не като партньор, а като съперник и противник в дългосрочна перспективна. „Ди велт „ изпреварващо цитира промените в концепцията за националната сигурност на страната на министерството на отбраната, която предстои да бъде преформулирана и одобрена от правителството до няколко седмици с отчитане на становищата на други силови структури в държавата.

 

Освен на употребата на сила за постигане на целите си в разрез с установения в Европа и света ред след Втората световна война в документа се обръща голямо внимание и на руската държавна пропаганда, която в перспектива заплашва Германия.

Това би трябвало да породи някои въпроси в България, в която си имаме открито прогерманско правителство на ГЕРБ, която дължи много на германската подкрепа са своето раждане и съществуване.

 

Питам: защо в обременената от историята Германия е възможно да преодолеят своя руски комплекс, а в малка България, която не е най-големият инвеститор в Русия (какъвто е германският случай) и няма основания за тревога в икономическо отношение за някакви фатални пропуснати ползи в търговията с Русия ( видно от нищожния ефект на руското ембарго върху български стоки), руският натиск не получава никакъв друг отпор, освен мълчаливото съгласяване на Борисов -с въздишка на съжаление при това-, когато трябва да се подкрепят европейски санкции срещу Москва?

 

Отговорът не е толкова лесен , колкото изглежда оправдателната фраза „защото България не е Германия” с подтекста на самоопределянето ни като малки, незначителни и боязливи нищожества.

Отговорът всъщност е още по-лесен и се сдържа в един цитат с малко перефразиране на субекта в него: защото такъв ни е ма’тряла, който ни управлява.

Това е същият този ма’трял, който в качеството си на кмет на София не допусна софийският парламент да гласува декларация за признаване на арменския геноцид в Османската империя в угода на Анкара, а след това, в присъствието на пишещия тези редове, се похвали на среща с американския посланик Джон Байърли, че за награда е получил бонус от турските служби за преминаване на контрабандна пратка с наркотици в България, за да използва своята осведоменост за политически цели в боричканията си с премиера Станишев (демонстрирайки със сигнала си до полицията за пратката, че все още кара полицейския влак, макар и вече като генерал от резерва на МВР).

 

Какво общо има това с темата за Германия и Русия ли?

 

Има и още как, доколкото в сравнението се познава истината.

 

Германия показа миналата седмица, че е в състояние да предизвика гнева и на Турция. Депутатите й гласуваха признаването на арменския геноцид. Докато миналата година, когато този въпрос беше поставен пред българския парламент, думата геноцид беше старателно заобиколена. Защото Борисов обича да си е добре с всички, включително и с Ердоган, но най-вече с Путин, когото много внимава да не „дразни” ( също фраза, която авторът на тези редове чу от Борисов в последния си личен телефонен разговор по негова инициатива през пролетта на 2012 г.).

 

Борисов успя да избегне думата „геноцид” така, както внимателно избягва и думата „агресия” по отношение на руската политика спрямо Украйна. Ако това е „дипломация”, значи мишката е голям дипломат по отношение на котката.

 

Ако някой ви каже, че България си няма самостоятелна политика, да знаете, че или лъже, или не разбира : България има самостоятелна политика. Тя се води самостоятелно от едно лице, което популистки е обсебило всичко в държавата, включително и националното ни достойнство, доколкото такова е останало в една държава, в която на окупацията (съветската) й казват декларативно „освобождение” и това се приема толкова спокойно, колкото арменския геноцид или руската окупация на Крим.

19 мнения за “България има самостоятелна политика- командва я самостоятелно едно лице”

 1. За поведението на въпросното “лице” (доколкото мутрата може да се отъждестви с лице) голяма заслуга имат и окръжаващите го “политици” – не само от неговата банда, но и “опозицията”, и “народът” български! Всички дружно му позволяват словоблудството и слабоумното “управление” доколкото поведението на “лицето” може да се охарактеризира като такова! Затова и се разпорежда с “държавата” България еднолично и лакейски угаждайки на господарите си.

 2. Темата за суджука (драснах един пост) , изглежда, се превръща в постоянна рубрика във в-к “Рондом Симун”…пардон! – вестник “24 часа”, на аналогията с една самобитна медийна култура-севернокорейската попаднах по инерция. Там например новина от месец-два беше, че Великия Вожд е дал указания за правилното подреждането на щанд с рибни консерви в някаква бутафория на супермаркет, въпреки, че това не е супермаркет, и консерви, като и останали стоки не се продават, де!

  https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5555345

 3. Да, Борисов е руско мекере, но точно преди избори ще изпълзят грижливо изграждащите про-западен имидж бивши комунисти и “доказано сини” кариеристи и по всички радиа и телевизии в хор ще заобясняват, как имали резерви към председателя на ГЕРБ, но на този етап всички демократи трябвало да го подкрепим защото …
  Ето например какво се опитва да ни пробута Огнян Минчев (БКП) за партийните си другари:
  http://clubz.bg/40487-proruskite_oligarsi_u_nas_podlagat_na_linch_borisov_i_plevneliev

 4. http://www.mediapool.bg/grandiozen-gaf-na-sinoda—bpts-provalya-vsepravoslavniya-sabor-news250034.html

  Браво на Горан Благоев за компететния като информация и анализ, и убийствен по изобличението си коментар на синодалните нечестивци! Позор и анатема трижди за рубладжиите в раса! В Ада, в Геената, ви е мястото, продажници, в казана!
  Аз пак ще пародирам Смирненски.

  Не ме гори великата съблазън
  брада да имам в тоз живот,
  но все пак не е зле да съм помазан
  за рублофил в светия ни синод.

  Ще смъкна мозъка си чак в корема
  и функции там ще му дам:
  по деветнадесет часа ще дрема —
  останалите пет ще ям.

  Не ще ми натежи подобна участ;
  от труд не ще ми стане зле —
  за Путинов хатър ще смуча
  весден персийско наргиле.

  И нека вън виелицата злобна
  света да вледени като покров;
  в кушетката изтегнал се удобно,
  аз чакам заповед от Исаков.

  О, вечери на прелестите зимни!
  Танцува Маша* над Содом,
  а КГБсти в приказки интимни
  изпразват чашите със ром.

  И пак на Путин, и на Кирил аз ще служа,
  на Кремъл, ГРУ, ДеСе и ФСБ,
  аз, паразит ояден и ненужен,
  слуга Мамонов под църковното кубе!

  *
  Захарова, разбира се!

 5. Безжалостно точен коментар.Но,всичко това става блъгодарение на мат,риала.Не случайно заради него си отидоха Ботев,Левски,Бенковски и плеада други исконно български патриоти и родолюбци!Да не говорим и за десетките хиляди в по-късните години оставили костите си в концлагерите на НРБ!

 6. Стамбо, развесели ме тая сутрин с твоята поезия, че ми се беше заповръщало от рублофилски политици и духовници/полковници.

 7. баце е цар до каквото се докосне издълбоко да го профанира и всичко да обръща на домашен белот. Само фактът, че интимничи с Господ наричайки го “гальовно” началника, стига. Да прибавя, че по най-важният въпрос на страната ни, енергийната диверсикация иска си “хъбчето” и то, ти да видиш, винаги трябва да е яко вързано с “братушките”. А това цецка, лилито, пепи, влади, деси и вся осталная сволоч е достойно единствено за банкянска кръчма. Не мога да разбера как, ако имат грам самоуважение горните МУ позволяват туй публично унижение. Нали утре, поради една или друга причина ще изпаднат, никой не е нито венчан, нито вечен, от каруцата на власта. Кой уважаващ себе си гражданин ще ги господинства тогава.
  Ами като как да разбираме “отказа” на банкянската мутра да “дразни” слънцеподобний. В политиката чувства няма. Съществуват интереси които поведението на другата страна те принуждава да реагираш адекватно, пък било то и с цената на смяна на доктрината. Горната блестяща статия на Иво е нагледна илюстрация за смяна на приоритетите на Германия към лилипут.инова раззия. От партньор на нея вече се гледа на потенциален враг с всички произтичащи от горното последици.
  Но бочко се е снишил по примера на кумира си тодор ж. Томов по времето на одиозната горбачова перестройка. Доде се “разберат големите”. Като си толкова курнас имаш правото да наложиш вето на санкциите срещу възлюбената ти матушка. Ама пусто, хем … в ……., хем душата в рая. От Брюксел сигурните евраци, от масква “опасните” комисиони.
  Не било лесно на Балканите да си премиер, твърди пищман МП ни. Като че ли Камерън или Вайс, примерно натискат само копчетата, нали така облазяваше сергей станишев в битноста му на шеф на изпълнителната власт тогавашният кмет на столицата.
  Боже, кога ще слезеш и си събереш вересиите, боже.

 8. Do Stambo.Dano NASHIIAT VELIK VOJD ne ni dokara do deridjeto na Severna Koreia posoceno ot teb ot statiia na 24casa.Tozi nash VELIK VOJD bi triabvalo da bude v ZATVORA a ne da se razporejda s durjavata V shtata ILINOI v momenta lejat dvma gobernatora v zatvora za koruptziia.Do sega bi triabvalo i nashiiat VELIK VOJD koito ot cin MAFIOT, godini nared kato negoviiat bivsh shef T.JIVKOV pulzi nagore v erarhiiata i se razporejda s durjavata kato ce e negova sobstvenost.Greshkata e ce naroda si izbira djelatite,ako ima povece hora kato IVO,kato teb Stambo i vsicki v tozi blog.Ako vsicki misliat kato vas .Togava moje bi neshtata shte se opraviat!I.I C…..oIL

 9. http://www.faktor.bg/novini/balgariya/74976-tzvetanov-se-vklyuchi-v-traditzionniya-rozober-v-kazanlak.html

  Към поста ми за толкова близката ни медийна екзотика на Северна Корея. Много вълнуващо, благоуханно и мило!… Всички фемини от сънищата и фантазмите на ценителите са там, но с друу-уу-уу-у-у-г…
  И те слушат унесени неговото магическо слово!:

  “Това е, което искам да кажа по отношение на политиките на база данни онова, което категорично заявих на този етап като приоритет, по никакъв начин не е това, което, както казах, е основа на политическия етап по отношение приоритетите, които дебатът по отношение политиките трябва да заяви като база данни…”

 10. Всичко е от ясно, по-ясно, само едно не мога да разбера – защо на този задник му казвате “лице”?!
  То и мутра не е като хората, просто защото си е ЗАДНИК!

 11. Борисов е страхливият “лъв” – това е. Човек, който говори за “шефове” е нормално да се държи като шматка, която батките пращат да им купува цигарки до лавката.

 12. Въпросите зададени от собственикът на блога са до голяма степен реторични, защото като един от еталоните на мисълта познава и отговорите.
  Ето, обвинява матряла, това е един от правилните отговори, но не е само това.
  Може би по–поравилно би било тогава, да се самозапитаме, защо само мрънкаме?
  Моята констатация е, че сме се отказали не само да установяваме разликите които правим съпоставяйки нас и положителния пример Европа, или само ги отбелязваме.
  Във всеки случай не хаем и така сме се примирили, че вече дори не ги виждаме и забелязваме.
  Всичко е станало едно социалистическо (едновремешно) битие, напълно равнозначно с тогавашното.
  Спомням си диалог с един изключително умен и уважаван от мен мъж, с който сме водили идеологични спорове.
  По тогавшното време той не се опитваше да ги критикува, въпреки нанесените му служебни и лични репресивни мерки с цел послушание. След „промените“ просто, пак нежду нас,го попитах какво мисли относно нашите някогашни спорове?
  Отговорът беше семпъл, но честен и показателен. Едно изречшние, „Мислех, че ще са вечни!…“
  Разбирах го, има семейство, умен е и претендира, прави кариера като специалист. Не оставя посредственоста да взима връх, като коригира простотията.
  За съжаление вече не е между живите, може би пак поради тази смиреност и нямам възмовност да установя как би се държал сега. Казвам смиреност, защото въпреки предупреждението ми тогава за Чернобил, пак не искаше да повярва за пладнешката комунистическа низост и конспиративнност и хрупаше безприкословно буйно избуялите пролетни салати „обилно посолени“ с чернобилски Стронций и Цезий. Така правеха и много други сънародници, но повечето от тях нямаха хабер за това!
  А сега е в много отношения друго. Можеш да се осведомиш, можеш да изразиш своводно мнение. Вярно, също е почти толкова трудно, когато си в служебна зависимост, защото ако се опълчиш, може да изхвръкнеш на улицата.
  Но пак се питам, като се отзовеш на улицата „ Големи яЙца!“? Няма вече затвор, няма лагер!
  Ето го примерът ИВО ИНДЖЕВ! На улицата е, но там не е сам а всред нас, и то на почетно място. БУДИТЕЛ!
  Само от него бих желал още нещо, покрай критиките, да дава и съвет. Кой според него е подходящ и защо?
  Може би от позицията професионален журналист, каквато той я разбира и практикува, само бичува и изобличава фалша, но според мен това в този момент не е достатъчно. Умните глави са им дадени на само да анализират а за да дават акъл, да повеждат.
  Ако даде отговор на моите доводи, дори въжделения, много от нас ще разберът и защо германците, въпреки ползите си, се отдръпват от Русия. А за българите почти е ясно, те в повечето случай се продават или предават.
  Точно поради това, са ни нужни другите, на улицата или тези, които са кандидати, но още не са ги изхвърлили.
  С такъв екип ще може да се промени много!

 13. “а в малка България, която не е най-големият инвеститор в Русия”
  Ама Русия бая е инвестирала в малките (дребните) български политици… (и не само, но все пак политиците вземат решенията)

 14. Присъединявам се към мнението на Борислав Витев.Освен критики трябва да има и предложения за решение на проблемите,съвети,подкрепа за определени действия на политици и експерти.Иначе си оставаме винаги в зоната на здрача,извън събитията.Не може само с отрицание.

 15. И в най-древните филофски трактати се говори за борбата на човека сам със себе си! Това е най-трудната борба и ние сме изправени точно пред такъв проблем. Ако беше външен врага, сигурно щеше да бъде много лесно но за съжаление Българския народ трябва да се излекува от собствените си болести и освободи от собствените си сънародници, чиято глупост и простотия с радост се подкрепят от външните врагове на България. Затова и толкова се надяваме Приятелите на България, които са постигнали повече в битката със самите себе и със враговете си да помогнат и наистина да проявят Приятелството си. За съжаление доколкото разбирам, много от тях не разбират това и подкрепят силните на деня в България, надявайки се да им повлияят. Но това със сигурност е много погрешна тактика, да не кажа направо глупава!!! В България има много добри и умни Българи, показали качества и преодолели огромни препятствия, които заслужават да бъдат подкрепени, дори и да не са изявени лидери а просто да си живеят някъде като наблюдатели поради простата причина, че тяхната дейност среща жестока и яростна съпротива от враговете на Българския народ. Приятелите на България, каквито Българския народ има сред развитите демократични общества, трябва да подкрепят точно тези хора със всички възможни средства, за да получат истински европейски партньор в лицето на Българската държава а не постоянно създаваща проблеми държава със съмнителна репутация!
  А пък ако наистина има някакво тайно споразумение между така наречените “велики” сили, България вечно да гние в сянката на двата Ужасни Тирана – Русия и Турция е както се казва време дойде, тези Тирани да получат урока си и да бъдат наказани за постоянните си напъни да пречат на развитието на Европа, чието въздигане е повлияно в не малка степен и от Българския Народ, преди слабостта на загниваща Византия, да му докара Ужаса на Мюсулманския Джихад и Фанатизъм. Европа в никакъв случай не трябва да забравя Уроците на миналото, защото цената с която ги е получила е огромна и както виждам не случайно Германските Депутати все пак са се опомнили и са гласували достойно и със мисъл за бъдеще, освободено от Тирани като Ердоган и Путин, които трудно проумяват, че не могат да изнудват Европа!

 16. Стига са ни командвали самостоятелно!
  НИЕ МОЖЕМ! АЗ ВЯРВАМ!
  Кой съм аз?Аз съм РАВНОПРАВЕН ГРАЖДАНИН на Република България!
  Поради това, в деня на изборите, независимо дали съм затруднен по каквато и да е причина, служебно възпрепятстван на суша, в морето (дори и на Антарктида), дали съм болен, много възрастен, инвалид или имам фобия от опашки, дали просто така желая – искам да имам възможност да гласувам предварително по пощата.
  Вече почти цял век дистанционното гласуване по пощата се прилага в много държави по света. А там, където от няколко години се въвежда и електронно гласуване, никъде не се премахва гласуването по пощата.
  Как става това? В повечето държави всеки, който иска да гласува по пощата, изпараща заявление до съответната районна избирателна комисия (РИК), или посолство, от където в голям плик получава клетвена декларация и малък плик с празна бюлетина. След като попълни бюлетината,поставя в малкия плик и го запечатва. Попълва клетвената декларация и я поставя заедно с малкия запечатан плик в големия плик. Изпраща го по пощата до РИК или посолството. Там, комисия отваря големия плик. Клетвената декларация (по коята се установява самоличността) се прилага към избирателния списък и в него се отбелязва, че е гласувано по пощата. Малкия запечатан плик с бюлетината се пуска в урната към всички останали пликове с бюлетини. Т.е., осигуряването тайната на вота/механизма, с който се разделя идентичността на гласуващия, от една страна и как е гласувал, от друга страна/ е абсолютно един и същ. Няма разлика дали си гласувал по пощата, или си гласувал на място в секцията.
  Ако нашите депутати не знаят как да регламентират гласуването по пощата, просто да препишат Закона на Великобритания, Швейцария, Австрия и други. А ако искат да се консултират дори и с Румъния. Регламентът навсякъде е подобен. И пощите са едни и същи! И писмата…
  Властващият ще съзре конспирация, лошият – възможност за фалшификации, добрият ще почувства свобода – възможност да гласува независимо от местонахождението си, здравословното си състояние и датата на изборите.
  Когато има действителни злоупотреби, депутатите да не ни манипулират – те не са от компетентността на нито един от нас, а на държавата! Като личности, всеки от нас е отговорен пред своята съвест и пред закона! Но като общество, държавата (чрез своята администрация, полиция, служби за сигурност, прокуратура, съд) е длъжна да защити правата ни и да накаже виновните, които ги нарушават или узурпират.Нали за това сме сключили договор с нея чрез Конституцията на Република България?! Всеки договор има две страни: всеки от нас и Държавата. Нали Коснтитуцията не е безсмислена декларация и ние не сме поданници, а равноправни Граждани на Република България?!
  НИЕ МОЖЕМ! АЗ ВЯРВАМ! ПОВЯРВАЙ И ТИ! БЪЛГАРИЯ Е ТАКАВА, КАКВАТО Я ПРАВИМ НИЕ
  *Разпечатай и постави на видно място – на табло, на витрина, в превозно средство, пред входа, в стаята си.

 17. Берлин е наясно с имперската мегаломания, която е съществена част от гражданската култура на днешна Русия. Тя има разбира се своите дълбоки корени в миналото на Царска, Съветска и Пост-съветска Русия. Тази мегаломания се проявява предимно на елитарно-политическо и на маргинално-битово равнище. Трябва да се има предвид, обаче, че тя е чужда на руската интелигенция като цяло. Изключения правят псевдоинтелигенти, близки до елита, които обаче са особено активни в пропагандната сфера. На тях се дължи възраждането на неадекватни на съвременността идеи като „православен национализъм” и „панславизъм”, които отдавна са разобличени като противоположни на християнската, социалистическата и либералната идеологии. Путин и обкръжението му се ползват от тази мегаломания, за да запазят властта си. Но в същото време разбират, че имперските чувства обричат Русия на изолация, тъй като дори и в обикновения живот, всеки избягва мегаломаните просто защото са неадекватни. Затова путинистите се ползват от национализма, стараейки се да не прекаляват. В това се заключава прословутия „баланс” на Путин, а не че е между някакви враждуващи лагери в руския елит. Западът, разбира се, е длъжен да нагнетява международното напрежение срещу Путин, чиято съпротива възпрепятства експанзията на Северо-Атлантическата цивилизация на изток. Тази експанзия не е измислица на Вашингтон (за каквато е представят Кремълските пропагандисти), а е неизбежен глобален процес (финансово-икономически, научно-технологически, културно-исторически, военно-политически и изобщо – всякакъв), който Вашингтон и Брюксел нормално следват „съобразно събитията”, а Москва се опитва да се движи „против течението” (в името на минало величие), от което страдат обикновените руски хора. Глупава история, на която за съжаление не са чужди и някои кръгове от обществеността на малка България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.