Солидарност от благодарност с Лили Маринкова

Изхвърлиха Лили Маринкова от БНР. Това ли беше начинът да се отърват от опонент на властта в предизборно време?

 

Коя е Лили Маринкова?

 

Това е въпрос, който оставям за размисъл и раздумка на „големите познавачи”. В епохата на интернет те са хиляди.

 

Моят глас е против. По субективни причини. И изобщо не ми пука дали е лява или дясна по убеждение. Съдя за хората и колегите по други критерии.

 

Да, това е лично, но и симптоматично.

 

 

Лили беше тази, която не се съобрази със забраната и ме покани на интервю в „Неделя 150” по „Хоризонт” в седмицата, след като си бях подписал „смъртната присъда” в БТВ предишната неделя на 8 октомври 2006 г. по време на балотажа между двете кремълски протежета Сидеров и Първанов, задавайки неудобен въпрос от екрана към действащия президент Гоце за неговата корумпираност.

 

 

БТВ не ми даде и секунда за реплика срещу декларацията на всесилния президент, четена срещу скромната ми личност в централната информационна емисия на същия онзи 8 октомври. И ме изхвърли с облекчение, че си подадох заявление за напускане при тази ситуация. Но Лили Маринкова се опълчи срещу това всесилие на своя глава.

 

 

За сравнение: страхливецът Мартин Карбовски импулсивно също ме беше поканил на същата дата по сензационната тема в Дарик радио, но след това с плачлив глас ми се обади да ми заяви, че си оттегля поканата, защото началството му забранило. И дори ми се оправда, че случаят е толкова екстремен, че за компенсация му разрешили да покани ( демона ) Иван Костов – не чак толкова забранен субект от редиците на враговете на Първанов и компания, както излизаше от думите му.

 

При следващото ми участие в „Хоризонт”, близо четири години по-късно, пак след нейна покана, Лили си позволи да ми даде думата във връзка с книгата ми „Президент на Ръбъ”, издадена през пролетта на 2010 г. В студиото присъстваше и скърцащият със зъби Румен Петков, който се опита да ме иронизира. Нарекох го наглец.  Аргументирах се, че би трябвало да си мълчи и да се срамува от факта, че е прогонен като вътрешен министър от управлението на собствената си партия заради връзки с подземния свят.

 

 

Има двама колеги, които ме подкрепиха с риск за себе си в онзи критичен момент, който промени живота ми. И двамата минават за леви, комунисти и т.н. Това са Иван Бакалов от e-vestnik и Лили Маринкова.

 

Подчертавам: мнозина са изразявали солидарност в частни разговори или на по-късен етап, но е друго да го направиш така, че  да загубиш нещо в резултат на конюнктурата.

 

Аз пък съм десен, русофоб, фашист, американски слуга, соросоид, толераст, либералче от центъра на София, еврогейска и едновременно с това турска подлога. И прочее гад. Но си плащам моралния дълг към онези, които го заслужават по моите скромни, лични, субективни критерии.

 

Ето защо се обадих на Лили да й изразя подкрепата си с  надеждата за нея това уволнение да стане ново начало, както това се случи в моя живот при последното насилие върху моето свободно слово.

 

Читателите не са длъжни да се съгласяват с моята позиция, но държа тя да се знае.

 

 

 

 

 

 

 

 

23 мнения за “Солидарност от благодарност с Лили Маринкова”

 1. Koй го беше казал, мисля, може и да греша, съветският поет Евгений Евтушенко. Цитирам по памет, смисълът запазен 1:1:”Ако някой се дави дали ще пита хвърлият се да го спасява комунист ли е, фашист ли е”.
  Честа, достойнството, личният морал, нямат етикет.

 2. Подкрепям напълно позицията Ви, г-н Инджев! Поздравления за светкавичната и доблестна реакция!
  Какво повече да се каже, освен че явно от Москва толкова са озверели, че са готови на всичко само и само да няма дори един опонент на техния кандидат – Гоце. Очевадно е, че това е политическа поръчка. Учудващото е с каква злоба и мерзост е изпълнена заръката. А плашещото е, че изглежда набират смелост да мачкат брутално и няма кой да ги спре да посегнат и към оръжие, както е традиционно в Русия…

 3. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  РУСНАЦИТЕ СА ПРИНУДЕНИ ДА СИ ЯДАТ ГНУСОТИИТЕ, КОИТО РЪСЕХА КРАЙ СЕБЕ СИ, ДОКАТО СИ МИСЛЕХА, ЧЕ СА СВЕТОВНА СИЛА

  06/06/2016 в 19:17:07 по Московско време

  В Москва, на съвместна пресконференция с финландския външен министър Тимо Сойни, руският външен министър Сергей Лавров каза:

  – РУСИЯ НИКОГА НЯМА ДА НАПАДНЕ СТРАНА ОТ НАТО

  Руският външен министър Сергей Лавров каза още :
  – “Сега е измислена руската заплаха, макар да съм убеден, че всички честни и сериозни политици отлично знаят, че Русия никога няма да нападне някоя страна членка на Северноатлантическия пакт. При нас не съществуват никакви подобни планове.”

  “В руската доктрина за сигурност ясно е записано, че една от основните заплахи за сигурността на Русия е по-нататъшното разширяване на НАТО на изток с пренасяне на военната инфраструктура към нашите граници и линиите на алианса за използване на въоръжена сила в нарушение на международното право, както стана например в Либия и Югославия”, каза още Лавров.

  След това допълни:

  “Ще подчертая, че ние разглеждаме като заплаха не самия факт на съществуване на НАТО, а това по какъв начин този военен алианс действа на практика. Сериозните аналитици нямат никакви съмнения, че сега НАТО се “хвана” за повода, който бе даден от държавния преврат в Украйна, и нашата реакция на опитите за дискриминация на руснаците в Украйна.”
  —————————————-

  пп
  САЩ е световна сила № 1, а Русия е регионален драбосък. Какъв баланс на силите да бъде търсен между тях. Русия трябва да бъде разоръжена, след като Путин бъде осъден и изпратен в затвора с доживотна присъда, без право на замяна.

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Честните и почтени хора винаги са били на прицел. Но, онова гадно руско л**но Волгин продължава да сипе помии от ефира на националното радио, нали?!

 5. Съгласен съм с констатацията Ви, г-н Инджев, че не е важно какви са убежденията на който и да е журналист. Отнася се и за всички останали хора. Стига да са ХОРА.
  Отстояването на истината и справедливостта вече не може да се приема за нещо нормално, а за изключение. А изключенията, както се вижда ги изключват. В заключените страни. Явно е, че сегашният състав на СЕМ е удобно подбран, за да избере и удобният ръководител на БНР, макар и с впечатляваща биография и на Запад. Но ние си знаем, как такива са старателно отглеждани, за да се използват в нужният момент. А оправданията, че г-жа Маринкова е навършила пенсионна възраст е толкова смешно, че не си заслужава коментарът. Журналистът никога не се пенсионира. Надявам се нейни читави колеги от всички медии да я подкрепят, морално и с действия, както сте го направил и Вие. За да не се увеличат покупките на наколенки и колани против кръстни болки. Но когато някой/и са си продали душите – нищо не помага.

 6. Не мога да не се съглася с позицията Ви! Такава би била позицията на всеки достоен човек, какъвто Вие без съмнение СТЕ!
  Какво е мнението ми за журналистката Лили Маринкова в случая, е без значение.
  А и вече многократно сме установявали в блога Ви, че разделителната линия в обществото ни не минава /и едва ли някога е минавала/ по направлението “ляво-дясно”. Българският политически лакмус не е червено-син – русофилистичните тежнения са факторът, променящ цвета му. А, като се замисля, защо не и почтеността, дефицитна по нашите ширини, особено след половинвековна болшевишка обработка на племето!

 7. Защо ле не се учудвам? Не е от вчера практиката да бъдат уволнявани хора, които наистина си гледат работата или пък както е в случая заемат позиция и имат доблестта да я защитават. Жалкото е, че горното е само илюстрация на случващото се в България-в журналистиката, а и изобщо. Г-н Инджев покрай останалите “комплименти” с които сте се самозаеклеимили сте пропуснали поне още два-“вредитель” и “телегент”-както са наричали един покоен мой приятел в родната казарма. Това в кръга на шегата. Няма защо да се чудим защо отвън ни оценяват толкова ниско по отношение на журналистиката, а и не само на нея.

 8. Не ми е работа да се съгласявам или не с достойната позиция на автора. Нямам представа какъв е бил формалният повод за отстраняването на Лили Маринкова. Дори няма да коментирам дали изразът “И двамата минават за леви, комунисти и т.н.” не е много мекичък. Бих искал само да отбележа две неща:
  1. На фона на Петър Волгин, Лили Маринкова е олицетворение на обективността.
  2. С нейното отстраняване губи разнообразието в БНР, а това не е никак добре.

 9. Има голяма разлика дали си с леви убеждения, или червен боклук. Аз винаги съм делил/а стриктно тези неща, най-вече защото най-близките ми роднини са от първата категория. Моите почитания и симпатии и към двама ви с Маринкова, защото сте големи професионалисти, нo най-вече човеци!

 10. Към desen:

  Аргументът за пенсионирането едно към едно беше използван в БТА за Петко Бочаров, който продължи с активната журналистическа дейност още 30 години след това. Помня как той си тръгна бесен с трясъка на вратата на редакцията, след като го принудиха да напусне ( някъде в краяна 80-те години на миналия век беше).

 11. Достойна позиция г-н Инджев!
  Като данъкоплатец не одобрявам действията на БНР!

 12. Напълно споделям мнението Ви, г-н Инджев. Без да съм специалист в тази област, за мен г-жа Лили Маринкова е журналист с главно “Ж”. Чаках с нетърпение “Неделя 150”,когато водеща бе тя. Жалко!
  Тя веднага може да си намери работа, но няма да има вече СВОБОДА, като знам кои са собствениците на българските медии.
  Другият начин е да постъпи като Вас, но за това е необходимо да се подготви за много лишения и да има безумен кураж.

 13. Подкрепям Лили Маринкова!

  Почти винаги в неделя, в 9:30 сутринта пускам “Хоризонт” и ако чуя гласа на Маринкова, слушам с удоволствие предаването. От години. За контраст – когато се случеше вместо гласа на Лили да чуя мънкането на невероятната мижитурка Величко Конакчиев, изпитвах истинско отвращение и “затварях” радиото. Това аз наричах “празна неделя”.

  Не знам какво си мисли Велев и дали въобще мисли или само изпълнява нареждания (разбра се, че допреди няколко месеца е бил без работа, оплаквал се е колко е трудно да се пласираш след като навършиш 50 и Маринкова му е помогнала, за което сега, за благодарност е изпратена “на борсата”), но този “управленски” акт е безумен – все едно да уволнят Меси от Барселона или Роналдо от Реал и да ги заместят с Божинов и Джизъса…

 14. Смятам също като Вас, че почтените хора и професионалисти трябва да се уважават независимо на коя партия са привърженици!
  Мойте скромни наблюдеия на ефира в България като редовен потребител също нареждат г-жа Маринкова сред върховете в журналистиката!

 15. С огромно съжаление прочетох новината за уволнението на Лили Маринкова!Поздравявам г-н Инджев за позицията му по темата.С удоволствие и интерес съм проследявал предаванията на Неделя 150,водени от Маринкова.Активното Й поведение по дискутираните с гостите в студиото теми ,без разлика на това КОЙ КОЙ Е,винаги оставаше усещането за журналист със сериозни качества,нещо рядко за условията на РБ.Ако има обявена подписка за възстановявнето й на работа,с желание бих я подкрепил.
  Мисля си,че г-н Инджев може да сложи начало на такава подписка.Правя в същност,такова предложение към него.

 16. Чистенето на медийната среда продължава!
  Снощи в “История бг” по БНТ1 водещият обяви, че не е ясно от есента дали ще продължи предаването и кои ще бъдат водещите. Този път предаването ми хареса поради факта, че гостите не си поплюваха, с изключение на дежурната комунистическа фалшификаторка искра баева.

 17. То и Волен Сидеров беше главен редактор на в-к “Демокрация”,нали?И Георги Марков шеше топ седесар и антикомунист,пък снощи му слушах хвалебствията към опонентите на ЕС.

 18. С недоумение слушах лицето Георги Марков по БНТ тези дни. Държеше се като селски простак, напук на градската му претенциозност. По политически убеждения, разбира се, е бойковист, по едно време се идентифицираше като седесар; по интелект – обикновен запалянко. Георги Марков е падение и пародия на всичко онова, което претендира да е. Слушах го как, плюнчейки, хвалеше Гоце и ми стана тъпо. Преди всичко за него самия. Но все пак призна общоизвестното – абсурдът на гоцевите мераци за още един или два последващи мандати. Всеки средно добър студент по право го знае, но “великият” съдия, Димитър Гочев, – не го е научил все още. Лили Маринкова е противоречива, но все пак трябва да признаем, че гласът й действително се откроява в провинциалната по природа българска журналистика. Не съм й фен и не я слушам, но винаги е приятно да узнаеш за нечия честна и достойна постъпа, особено в мракобесните времена на президенстването на Гоце. Трябва веднъж завинаги да се каже, че по-отвратителни времена от неговите мандати трудно могат да бъдат открити в съвременната българска история и политика. Авторът на този блог е радост и изключение от пошлата българска журналистика, ярък самотен глас в тъгите на България. Може би е вярно, че подобното привлича подобното. Да се надяваме,че Лили Маринкова ще остане – за радост на честните хора, които я харесват и разбират.

 19. Не само г-н Инджев – ЛИЛИ е подкрепяла много други “изхвърлени ” от медиите ни, понеже са неудобни за тоя или оня. Нищо чудно, че и за новоназначения директор на БНР вече е “трън в окото”. По време на 40-годишното ми пребиваване в БНР винаги съм й се възхищавала – за таланта,за смелостта,за всичко, което я направи ЛИЛИ МАРИНКОВА и което няма да се случи с александър велев.

 20. Позицията ни трябва да е принципна, а не партийна. Аплодисменти!

 21. За десет години, от както пиша за бандитската топлофикация и шест години от излизането на скандалното ми разследване в отделна книга със същото заглавие, Лили Маринкова от “Неделя-150” нито веднъж не ме е поканила да кажа и една дума в защита на 3 000 000 българи, които са грпабени като за световно от мутрата топлофикация…не че ми е важно, но е показателно за “журналистическите” сетива на Марикова. В същото това време журналистката от Радио Благоевград Любима Бучинска направи за програма “Христо Ботев” две интервюта с мен на тази тема, толкова скандални, че можеше да бъде уволнена, но тя е колежка с позиция и никой копче не й каза…та така за Маринкова…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.