В Страсбург Плевнелиев вдигна летвата за овчарския скок на Борисов на московския стадион

Из речта на президента Росен Плевнелиев пред Европейския парламент в Страсбург на 8 юни 2016 г.:

„Има много кризи. Една от тях е, че днес Русия не подкрепя принципите на международния ред.

Кремъл ни се противопоставя и се опитва да дестабилизира ЕС,

като внася недоверие в самата сърцевина на нашия проект. Опитва се да разруши и да събори основите на ЕС, които са единство, солидарност и върховенство на закона. Москва инициира обширна пропагандна операция в Европа, която изпраща послания на недоверие, а не на ценности. Целта е да се подкопае доверието на хората в ЕС. И това, което е по-голямата опасност – да подкопае доверието на европейците в интеграцията и в общата ни съдба. Целта е да бъдат отворени врати за призраци от миналото – национализма, популизма, Велики сили и сфери на влияние, интереси, които доминират и се противопоставят на принципите и ценностите.

И изглежда, че успява. Изглежда, че не напредваме в момента. Ние сме застинали и сме спрели единствения двигател, който имаме – интеграцията.”

 

Това каза пред евродепутатите в Страсбург българският президент Росен Плевнелиев. http://clubz.bg/40638-ako_zapadyt_dopusne_nova_qlta_tova_shte_byde_istoricheski_sram_pylen_tekst

 

Отказът му от втори мандат прилича на необратимо еманципиране от премиера Борисов и сервилната му поза спрямо Москва, която бившият охранител на Живков охранява от критиките на българския държавен глава до степен, че го „посъветва” да си „мери приказките” по отношение на  Русия. Беше като подвикване на овчар, уверен в послушанието на стадото поради страх от някоя (руска) мечка.

http://bultimes.com/borisov-plevneliev-da-si-meri-dumite-po-adres-na-rusiya/

 

Плевнелиев на практика отне основен инструмент от манипулативните ръце на Борисов върху собствената си (политическа) съдба, нарушавайки мълчанието и шикалкавенето на ГЕРБ с отказа си да се кандидатира за нов мандат. Сега, както се вижда, е (още) по-свободен да говори в качеството си на български президент по най-важната тема за страната ни.

 

Ролите се размениха. Не че Борисов вече е зависим от Плевнелиев (макар за западните съюзници думата на прозападния президент на България наистина да е важен коректив на криволиците на премиера във външната политика) .

 

Днес, ако пожелае, Плевнелиев, който няма нужда да се бори за бройките гласове, осигурени от популистката машина на ГЕРБ, може да продължи с артикулирането на проатлантическата си позиция срещу руската агресивност без да се съобразява с грубиянските подмятания на своя (бивш) ментор.

 

Борисов  най – вероятно ще отговори с пораженско мълчание в отговор на речта на Плевнелиев в Страсбург. Ако се опита да го репликира по каруцарския начин, както направи миналия ноември, ще се гръмне предизборно в десния крак.

Дошло е време Борисов да си мери приказките.

Речта на Плевнелиев в Страсбург ще бъде мерилото, с което приказливият ни фриволен премиер ще трябва да се съобразява, ако иска да бъде припознаван поне малко за такъв,  за какъвто се представя пред прозападните избиратели в България и пред техните пробълграски съмишленици в Брюксел и Вашингтон.

 

28 мнения за “В Страсбург Плевнелиев вдигна летвата за овчарския скок на Борисов на московския стадион”

 1. Браво на Президента Плевнелиев!!

 2. Свободата Бойко е велико нещо, това каза свободният Росен Плевнелиев на несвободния български премиер. На Плевнелиев явно му е дошло до гуша от бойковци и путиноиди и каза това, което нито един български президент нема куража да каже.” Еб мать “. ПОКЛОН! Нека е човек на място и в оставащото време на мандата си каже това, което толкова години продажните руски подлоги заглушаваха. ИСТИНСКИ МЪЖ. От утре ще се забавляваме с кънчовци, андрейрайчевци, червенкольовци, дъръбъровки и вся осталная сволач. Пошли на х…товарищи.

 3. ГОСПОДИН, ПРЕЗИДЕНТ!
  ГОРДЕЯ СЕ С ВАС!
  ЖЕЛАЯ ВИ КРЕПКО ЗДРАВЕ И УСПЕХ ВЪВ
  ВСЯКО ЕДНО НАЧИНАНИЕ! ЗАЩОТО ВЕЧЕ ЗНАМ, ЧЕ С КАКВОТО И ДА СЕ ЗАХВАНЕТЕ В БЪДЕЩЕ, ТО ЩЕ Е ЗА ДОБРОТО НА БЪЛГАРИЯ И ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНА, ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА!

 4. А чухте ли снощи по централните новини на Государственото Телевидение на Болхарската Задунайка – Первый канал как ИДИОТСКИ И ТЕНДЕНЦИОЗНО беше отразена, не!- цензурирана – речта на Плевнелиев? Сякаш ставаше дума само за протоколни фрази и НИТО ДУМА от речта ЗА РУСИЯ не беше цитирана!
  Тези там да не са на втори щат в ТВ алфа или ТВ скОт?

 5. Тук трябва да се каже ,че както един “сценарист” скъса снимката на Президента Плевнелиев, така по същия начин нашите национални телевизии “скъсаха” речта на Президента. Нито бтв ,нито нова тв не показаха в централните си емисии тази реч. Дори бяха “отрязани” и международните новини. Най-Важната тема за тях бе кражбата на пенсии в Хасково. Може би за тях Плевнелиев вече не съществува. Каква свобода за да видиш истината?

 6. Признавам, че преди имах големи резерви по отношение на президента Плевнелиев. Сега много ми се издигна в очите. Мога да добавя още, че преди няколко дни в София пред студенти той е заявил нещо, което май всички знаем-че републиката ни не е нито чиста, нито свята. А по повод на Борисов-не мога да си представя тази топка лой да направи макар и един скок-не само овчарски.

 7. Родината ни най-сетне има Истински Президент!
  БЪЛГАРОФИЛ!

 8. Другарите пак са изиграни! Някакво си “Президентче”-“еврогейче”, което те лично са подбрали от подопечния м’атрял… да им върви насреща??!! ХаХа …
  Господството на Винетуто и пАраванов в България не е абсолютно. Напъните им да овладеят България, за да я подарят на Московските пияни бандюги, отново удрят на Камък. Благодаря ти Боже! България ще бъде измъкната от лапите на многоглавия змей и ще почива в лоното на Европейската култура и влияния! А днес на Спасов Ден Братя Българи, нека се помолим чистосърдечно за Спасението на Родината си и си спомним клетвата, която всеки мъж е дал пред Националния Трикольор за чест и слава!!
  Нека Господ Бог Отец да сложи пръчка в устата на всеки, зинал да погълне България и Народа и независимо в коя посока и на кой Бог се моли!! Амин !

 9. Както писа В.Желев в Клуб Z, в БНТ това е шеста новина, а преди нея е Митьо Очите, автобус, някакво село… Но това си е ясно – БНТ, както и другите основни телевизии и Пеефските “медии” са един от рупорите на хибридната война.
  Но! Вижте в-к “Дневник”, който е уж нормален и про-западен. Вчера до късно през нощта за тях такава НОВИНА не съществуваше, сложиха я когато повечето им читатели вече спят. И днес също такава НОВИНА липсва на сайта им сред акцентите (графични и тематични), които привличат вниманието на читателя.
  Въпросът е какво е това? Прокопиев май нещо се сърди на Плевнелиев, че се отказа от втори мандат. А защо?

  Не сме народ, а мърша!

 10. Достойно,Г-н ПРЕЗИДЕНТ!Гордея се с ВАС!

 11. Ако Плевнелиев е един съвременен (актуален) български политик, то хора като Борисов, Трифонов, Първанов, Сидеров, Доган, Симеонов, принадлежат към ретро полит-музея, и не биха оцелели нито ден в една реална демократична среда.
  Пътят на тази нация към реална демокрация минава само чрез истинска декомунизация.

 12. @BORO
  “Свободата Бойко е велико нещо, това каза свободният Росен Плевнелиев на несвободния български премиер”!
  БРАВИСИМО!

 13. Московската клика вилнее но ще бъде пометена!
  Бунт в Асеновград срещу митрополит Николай.
  Над 900 души вече са се подписали в петицията за започване на дело срещу пловдивския митрополит.

  http://vsichkinovini.com/article/1477531-bunt-sreshtu-dyado-nikolay-stotitsi-iskat-otstranyavaneto-mu.html

  Познавам Отец Тодор. Добър човек и затова трън в очите на червените ченгета. Пожелавам му Успех в тази Борба!

 14. Да кажеш истина която русофилската глутница дори не иска и да си я помисли си е чиста проба смелост,лична и политическа.А знаем,че глутницата управлява и държавата и икономиката.Ние дълго време нямахме личности по върха и в подножието които да назоват нещата с истинските им имена.Изказвам благодарност във връзка с по-горе казаното на г-н Инджев за неговата отдавнашна работа в полза на Истината.,,Съединението прави силата,,но засега само червените орки се ползват от лозунга.Може би има все още неразрушени мостове за контакт и обсъждане на кандидатурата му.Може би…

 15. Бойко Борисов, ако се осмели да каже дори и 10% от това, което президента каза ще е топ събитие. Но не той само приказва как едно време Живков построил две Българии..

 16. До момента на влизане на новия Президент на USA в Белия дом, Кремльовската ОПГ ще пробва да извърши множество гадости. У нас ще има да се случват доста свързани с това събития, ролята на Президента Плевенлиев ще бъде значителна. Петоколонниците ще пощуреят.

 17. Плевнелиев като президент винаги е гледал в бъдещето на България сред свободните народи като нещо нормално и постижимо, винаги се е старал да я откъсне от комунистическото й минало без да се забравя то и без да се заличава вината на тези, които под външна диктовка извършиха престъпления срещу народа си, винаги е препятствал всякакви опити те да заличат следите си. Винаги е следвал пътя на истината за историческите събития в миналото и в момента, винаги е назовавал нещата с истинските им имена. Това предизвика немалко нападки чрез медиите от страна на засегнатите кръгове, които търсят реванш и като че ли го постигат. Ако следващият президент започне съглашателство в името на така наречената стабилност с тези, които би трябвало да се срамуват от делата на партията-столетница и да замълчат пред хилядите невинни жертви вместо да се кланят на диктатора, България няма шанс да се изтръгне от блатото на Безвремието. Следващият президент трябва да е независим от червеното задкулисие и да е човек с визия за бъдещето, да върви една крачка пред събитията. А на Плевнелиев едно “шапки долу”!

 18. И аз се гордея с президента Плевнелиев. И благодаря на автора на сайта, че ни запозна с речта му.
  Бог да пази всички родолюбиви и смели българи. Боже, пази България.

 19. УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ, Гордея се с Вас, възхищавам се на Вашата смелост, родолюбие, последователност и постоянство за отстояване на европейските идеали на България, срещу реваншиските комунистически опити на русофилската слугинска мафия. Желая Ви сили и бодрост за доброто на България! Нека Бог дА Ви пази и закриля. ТОНИ

 20. Поздравления, г-н Президент!
  Почувствах се горд, когато видях избраниците на Европа да Ви аплодират, станали на крака.
  Позор за нашите ТВ медии! Направо се опозориха!

 21. Очаквам силна кариера за Плевнелиев в Европа, откъдето ще брани цивилизационния избор и евроатлантическите интереси на българите от 21-ви век.

  За ужас на борисовопървановците.

 22. Уважаеми г-н Тинков, сещате ли се за някой български политик на висок пост извън България, който да е направил нещо полезно за страната и народа си? Помогнете ми, защото аз от 10 минути прехвърлям имена в главата си и не мога да се сетя за нито едно. Дълбоко разочарован/а съм от бягството на Плевнелиев от национална отговорност.

 23. Уважаеми г-н “СИМЕОН СЪЙНОВ | ЮНИ 9, 2016, 21:02″- ще Ви цитирам ” Почувствах се горд, когато видях избраниците на Европа да Ви аплодират, станали на крака.” Много добре казано, това чувство изпитах и аз! А във връзка с медиите, гледах речта по ТВ Европа и останах потресен, че никоя от големите медии не я отразява. Гордея се с ПРЕЗИДЕНТ ПЛЕВНЕЛИЕВ !

 24. Е г-н Инджев,Боко седи здраво подпрян на руската гега и хич не поглежда към летвата,защото е назначен за пастир на “мъдрия” български народ на московския стадион!

 25. ================================================================================

  Допитване на московския “Левада център” – ВРАГОВЕ И ПРИЯТЕЛИ НА РУСИЯ
  —————————————-

  САЩ, Украйна и Турция са главните врагове на Русия според анкетираните. Съответно 72, 48 и 29 на сто от участниците в допитването
  НЕНАВИЖДАТ РУСИЯ.

  Три страни, смятат руснаците за свои най-близки съюзници и приятели. Те са: Беларус (50%), Казахстан (39%)
  и Китай (34%).

  ИСТИНАТА ЗА ОТНОШЕНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ КЪМ РУСИЯ

  В България само 4 души от 100 анкетирани българи изразяват симпатии към Русия. Страната ни се нарежда на
  16 място в проведената анкета – ПРИЯТЕЛИ НА РУСИЯ.
  По 4 % имат също Гърция и Виетнам.

  Следва извода, че 96 души от 100 българи – НЕ ОБИЧАМЕ РУСИЯ !

  Българските комунисти – агенти на Москва, както обикновено лъжат, че българите сме били обичали Русия, което не е вярно !
  Само 4 души от 100 българи са предатели – руски агенти !

  НИЕ БЪЛГАРИТЕ ОБИЧАМЕ БЪЛГAРИЯ И МРАЗИМ БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНЯГИ – ПРЕДАТЕЛИ И АГЕНТИ НА МОСКВА

  Най-малко приятелски страни на Русия са Канада, Пакистан и Саудитска Арабия – с по-малко от 1 процент в полза на всяка от тях.

  ================================================================================

 26. ================================================================================

  На 12 май 2016 год.
  САЩ активираха от Румъния противоракетния щит на НАТО
  —————————————-

  Дребният червен убиец в Кремъл е вече бесен, след като САЩ инсталираха под носа му, в Румъния, противоракетна система за спиране на ракети (ПРО). Русия няма повече да може да малтретира, чрез заплахи за ядрена война народите на Литва, Латвия, Естония, Финландия, Полша и да върши безнаказано кървавите си деяния като в ГДР, Унгария, Чехословакия, Афганистан, Азербайджан, Молдова, Абхазия, Южна Осетия, Грузия, Чечня, Украйна, Сирия – все страни нападани от Русия или нейни жертви!

  1. САЩ активираха в четвъртък противоракетния щит в Европа близо десетилетие след като Вашингтон предложи на партньорите си от НАТО да ги защитават от ирански ракети и след като в крайна сметка Москва така и не прие уверенията, че системата за спиране на ракети със среден обсег (до 3000 км) не е насочена срещу нея.

  2. В Южна Румъния, на 50 км от българската граница, в четвъртък представители на САЩ и НАТО ще обявят официално, че базата край Девеселу е влязла в действие. В В петък в Полша започва изграждането на втори ключов обект от щита в Източна Европа, който трябва да е готов през 2018 г.

  3. Така НАТО ще получи денонощна защита, интегрирана с радарите и корабите на САЩ с противоракетни системи, които вече са разположени в Средиземно море.

  4. На мястото на бившата ВВС база на Румъния са разположени 24 ракети SM-3 и радар от системата “Еджис” (Aegis). “Образно казано, противоракетната отбрана преминава от детството към възрастта на подрастващите. Предстои дълъг път тя да постигне нужния капацитет и способности”, коментира Том Карако от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

  5. “Вече имаме възможност да защитим НАТО в Европа. Иранците увеличават капацитета си и трябва да ги изпреварваме. Системата не е насочена срещу Русия”, заяви Робърт Бел, пратеник в НАТО на американския министър на отбраната Аш Картър. Според него скоро щитът ще бъде предаден на командването на Атлантическия съюз.

  6. Русия предупреждава Запада, че така заплашва мира в Централна Европа и се опитва с румънската база да ограничи действията ѝ в стратегически важното Черно море. Позицията на Москва е, че в случай на военен конфликт щитът би дал предимство чрез неутрализиране на руския ядрен арсенал достатъчно дълго, за да могат САЩ да нанесат първи удар.

  7. Преди година руският посланик в Дания предупреди страната, че военните ѝ кораби ще станат цели за руски ядрени ракети, ако на тях бъдат монтирани радари на противоракетната система. В Турция вече има американски радар и Холандия оборудва корабите си с подобна техника. САЩ са разположили команден модул в базата си в Рамщайн, Германия, а в Испания има 4 кораба като част от щита, а съюзниците помагат в разходите за използването им.

  8. Системата се основава на принципа, че с радари може да се засече изстрелването на балистична ракета, да се изчисли траекторията ѝ и да бъде атакувана с ракети и унищожена, докато е в Космоса в най-високата си точка, преди да навлезе обратно в атмосферата.

  9. САЩ твърдят, че руското отношение към щита е демонстрация за “стратегическа параноя” и че през 2013 г. Москва е напуснала преговори с НАТО, на които е щяла да получи обяснение как работи системата и защо не е насочена срещу Русия. Освен това от Вашингтон казват, че руснаците са предлагали с договор да се ограничат възможностите и обхвата на прехващачите на изстреляни балистични ракети. “Никое правителство не би се съгласило на това”, казва Бел, цитиран от “Ройтерс”.

  10. Русия е загрижена от технология, позволяваща прехващачи да се движат с 10 км в секунда и така да унищожават руски ракети. САЩ твърдят, че не разполагат с подобно нещо.

  11. Инициативата се появи през 2002 г., Вашингтон одобри изграждането на противоракетния щит в Европа през 2007 г., но той бе замразен от новия президент Барак Обама през 2009 г. за сметка на базирани по кораби ракети, които при криза бързо да бъдат разположени в Източното Средиземноморие. Обектите със сухопътно базиране останаха за по-късен етап. По-късно Обама размрази проекта.

  12. Интегрираната система има бази с прехващачи в Калифорния и Аляска, които да спират евентуално ракетно нападение от Северна Корея, но в Европа основното притеснение остава Иран.

  13. Въпреки споразумението за международен контрол над иранската ядрена програма на Запад, Дъглас Бари от Международния институт за стратегически изследвания (IISS) коментира, че Техеран продължава да разработва ракетни технологии и в края на миналата година е извършил два теста. “Иранците се опитват да увеличат обсега и точността на удара. Все още попадат на стотици метри от целта, но това не би ги спряло да стрелят срещу голям град или много голяма военновъздушна база”.

  ================================================================================

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.