Рикошетът на халосния изстрел със скъсаната снимка на президента Плевнелиев

Няма да изпадам в обяснителен режим, но се поколебах дали да коментирам скъсаната снимка на президента Плевнелиев в „Шоуто на Слави” по няколко причини.

 

За разлика от повечето ( май всички) критици на този акт, нямам намерение да обяснявам позицията си с любовта си към институциите. Повече ме интересува личността на президента с конкретните си качества. В случая с Плевнелиев смятам, че положителното в неговото представяне като президент преобладава над онова, което съм критикувал. Особено ярко за мен той се открои със създадения от него прецедент български политик от висок ранг открито да защити България от обсебващото ръмжене на руската мечка. Уж е пълно с „мъжествени” бабаити в нашата политика, но тъкмо Плевнелиев ги засрами с мъжество в това отношение. Те и техните подобия не могат да му простят това. Поради което комплексарски му вменяват собствената си страхливост с обиди и кални кампании.

 

Не съм гледал случката на живо и това допълнително ме демотивира да се занимавам с проявата на един редови бабаит.

 

И друг път съм имал претенцията, че имам опит от публични лични сблъсъци с президенти и премиери, от които е зависела съдбата ми. Опитвам се да не свалям нивото в това отношение. Две от уволненията ми са свързани тъкмо със зле замаскираната намеса в журналистическата ми работа от страна на президентите Желев и Първанов, който нямаха доблестта да си признаят директно подлотията. Но да адвокатствам на президента, действащ при това, срещу някакъв си автор на скечове, ми е малко трудно. Има опасност да заприличам на въпросния бабаит.

 

Има и друга „опасност” за мен. Мога да бъда упрекнат, че също съм се държал непочтително спрямо държавния глава ( Първанов), макар безопасното за бабаита късане на снимката на Плевнелиев да се различава доста от това да зададеш като водещ на публицистично предаване въпрос към сътрудник на президента дали знае нещо за получен сигнал за корупция на президента с изключително конкретно описание на случая с мезонетите.

 

 

Именно фактът, че бабаитът нищо не рискува, изобличава постъпката му като перчене с претенция за „храброст” без покритие. Защото да се изправиш срещу Първанов, както знаем, влечеше след себе си доста големи неприятности за дръзналия да го направи. Публикувал съм примери за журналисти, които са пострадали заради критиките си спрямо Първанов- от Мерим Тенев в БНР ( който „издаде” началството си как бди над „ свещената крава” Първанов ), до Руми Борисова в една пернишка медия, чието уволнение Първанов искал от главния й редактор, устоял обаче на натиска.

 

Някой да може да посочи поне един малък, макар и съмнителен, случай, при който Плевнелиев да е погнал журналист чрез инструментите, които властта му дава ако не по закон, то по подразбиране?

 

Да се правиш на храбрец срещу Плевнелиев, знаейки, че с пръст няма да те пипне, е не само жалка картинка, но и е недостойно поради факта, че с този „спорт” помпат мускули цели бригади от подобни набедени храбреци. Вярно, щом си имаш телевизионен ефир, можеш да блеснеш повече от онези, които си вадят хляба с ругаене на Плевнелиев по заръка на руската пета колона нейде в нискотиражни печатни или електронни трибуни. Но това не те прави повече храбрец- тъкмо напротив, излагаш се в по-голям мащаб.

 

Колкото до играта на доброто и лошото ченге от страна на шефа на бабаита, тя никак не е смешна. Тя форма на подигравка, каквато много би му отивала лично ако имаше кой да го изобличи в националния ефир за близките му отношения с президента Първанов, с когото си ходеше на гости и на лов в периода, когато същият се разпореждаше не само в медиите, но и чрез раздаване на порциите в икономиката от пиедестала на поста си, който по конституция не му дава подобни права.

 

Не искам да се повтарям и за друго, поради което също не ми се щеше да се занимавам с грозната картинка със скъсания президентски лик. Вече съм писал и питал за случая, когато Слави Трифонов ми отказа стоп кадър от негово предаване. Кадърът е видян от стотици хиляди зрители, но е „отлетял” в небитието на забравата. На него се вижда президентът Първанов в публиката на „Шоуто на Слави” в компанията на един избегнал правосъдието митничар от Перник и на съгражданина им Владимир Лазов (подставеното лице като собственик на мезонетите, предназначени за президентското семейство).

 

Исках да приложа снимка от стоп кадъра към косвените доказателства в разследването си за мезонетите в книгата си „Президент на РъБъ” през 2010 г. От илюстрацията щеше да се види известното на мнозина обстоятелство, но вече с други очи, колко близък е до Първанов приятелят му Лазов, чието име фигурира в нотариалния акт за собственост на двата мезонета, продадени (?) „най-случайно” от спонсора на Първанов, оръжейния търговец Петър Манджуков тъкмо на пернишкото протеже на президента.  На Трифонов му трябваха два дни, за да реши, че нямал архив от 2003 г.( ?)

НЯКОЙ ВЯРВА ЛИ, ЧЕ ” ШОУТО НА СЛАВИ” НЯМА ПАМЕТ ЗА ОБЩУВАНЕТО НА ТРИФОНОВ НА ЕКРАНА СЪС ЗВЕЗДНИТЕ МУ ПРИЯТЕЛИ ?

 

На мястото на „обесения” ( на врата на Първанов) Трифонов бих си спестил приказките за въжето, което в предаването хвърлят на шията на друг, далеч по-етичен в публичното си поведение президент. Но явно правилата на шоуто, в което можеш да се направиш на маймуна и това да минава за проява на храброст, позволяват подобно въжеиграчество.

 

Ако не е ясно, да го формулирам така: когато скачаш с обезопасително въже от висок мост, знаейки, че нищо няма да ти се случи, упражнението е заради кефа от повишения адреналин. Това го може (почти) всеки. Щеше да е друго, а скачащият поема риска да скочи в дълбокото от високото. Но случаят не е такъв, а е пльоскане в локвата, пръските от което остават за сметка на смешника и за радост на публиката, която се наслаждава на подобни зрелища поради локвеното си ниво на развитие.

23 мнения за “Рикошетът на халосния изстрел със скъсаната снимка на президента Плевнелиев”

 1. Старите вицове пак са валидни. Нали се сещате – срещат се в Москва американски и руски журналист и американеца казва – при нас има такава свобода, че мога да отида пред Белия дом и да викам, че американския президент е глупак – никой нищо няма да ми направи. Разделили се, а на другия ден се срещат и руския журналист казва – и у нас има голяма свобода, аз също отидох пред Кремъл и също виках, че американския президент е глупак – и на мене никой нищо не ми направи.

  Изглежда има вицове, които са вечни – ето този виц в момента е абсолютно съвременен. За Русия това е нормално, впрочем. Но този юнак по бтв е разиграл български вариант на вица, което вече е жива трагикомедия.

 2. Най-яркия подобен бабаит е милиционерът-пожарникар, избран за 2-и път за премиер на Република България! Той започна този тип бабаитски изхвърляния по беозпасни цели, каквато е президента Плевнелиев, още в началните си публични изяви! Изцепките му нерядко поставяха в неловко положение тогавашният му началник – министъра на МВР Петканов ако не се лъжа, който не веднъж опровергаваше глупостите борисови с репликата, че Борисов първо говори, а после мисли. Понякога второто не се осъществява.
  Като всички лакеи и сценаристите на въпросното шоу са особено “храбри” именно в такива случаи – когато са сигурни, че нищо няма да им се случи!

 3. Моля плевенския цървул, отговорен за чалгаризирането, поне на част от нещастните деца възпитани с неговото лайняно руско шоу и така наречените сценаристи-утрепки да не ангажират с просташките си изцепки българската аудитория.

 4. Блестящо!!! Поздравления г-н Инджев, бъдете жив и здрав!

 5. Ето нещо за продуцентите на това ‘шоу’: https://www.president.bg/news3260/prezidentat-rosen-plevneliev-v-strasburg-da-pokazhem-harakter-i-da-zapochnem-novi-integratsionni-proekti-za-da-zashtitim-edinstvoto-na-evropa.html&lang=en
  Да четат, да гризят нокти и още, да преговарят сър Фрейзър, частите с индуктивните магии, че дългият им, трагичен водещ чака инструкция за следващ резил.

 6. 1) От това долнопробно предаване се е ляла и ще се лее къде къде по-тъпа простотия, но за съжаление не предизвиква възмущение.

  2) Плевнелиев не е Първанов (т.е. не е злобен, долен, отмъстителен боклук), но в крайна сметка и той е политик… или нещо такова. Добрата новина е, че (все още) живеем в държава, в която може да се късат снимки/портрети на държавници без след това хората да изчезват безследно или други такива неща.

 7. От шоуто на Слави като се правят на много отворени защо не скъсат снимка на касъбаджака-Путлер? Ама нали са кагебиско и библиотекарско предаване. Като се сгромоляса в най-скоро време “империята” с глинените крака ще го видим Слави тогава на кой ще прави метани.Не си интересен вече Слави, смешен си!!!

 8. МИХАИЛ ВЕШИМ: “КУКУВЦИ И СЛАВИ-ТРИФОНОВЦИ ПЪРВИ УСЕТИХА, ЧЕ ОТ ПРОСТОТИЯТА ЩЕ ИЗКАРАТ МИЛИОНИ”

 9. Много кал се хвърлч върху един истински президент,високо скроен,с гражданска позициа.Учиндолският щоумен не може да се надене и на малкия пръст на президент Плевнелиев!
  Благодаря Ви,г-н Инджев,дори спестихте доста критика към Трифонов.

 10. Възхитен съм от речта на ПРЕЗИДЕНТА ни и се гордея, че е чута по света!
  Иначе- на съвестта (ако има такава!) на Учиндолския панаирджия тежи опростачването, чалгясването, мутрясването, рублясването, сърболясвянето и циганясването на 2 поколения българи. Явно, спуснали са му малко по-друга задача…
  От една страна в долната ни масова “култура” властва той. Върхът обаче още е запазен за мухлясалите чучела от людмилино време. Техен монопол пък е вангьосването. Ето сега, нещо, за което говорихме тези дни- това са инсайдерски “мемоари” на елитарен циник и морален урод. Урод е, защото да подгониш родния си баща, и да го уволниш като “идеологически вреден” изкуствовед дори и по сталинските стандарти à la “павлик морозов” е рядък подвиг, а е документирано, че когато изродът главен комсомолец Косарев предлага всяко дете на враг да се отрича публично и юридически от родителите си, хуманният Йосиф Висарионович остро възразява и му пръсва кратуната немедленно!) Забавна, но и отвратителна гледка е ръфането на “елита” на червената “интелектуална” глутница пред правешкия подхвърляч на кокали… Ама тук Непрежалимата, ама тато й, ама боков, ама левчев… Заредете се с хигиенни средства и четете..

  https://chitanka.info/text/7472/4

 11. Ще взема да повярвам, че наистина душевността на човека е изписана на лицето му.Знам, че не е вярно и все пак… Загледайте се в стоп-кадъра – не е ли очевидно, че двамата негодници са от един сой, от една “кръвна група”, от едно ниво – селяндури /не селяни!/, андрешковци, продажни безличия, опиянени от мимолетната си всепозволеност и безнаказаност, продукт на подарената им, непомерната спроти морал и здрав разум, власт!
  Вижте ги – с лоясали, хитро присвити в надменна усмивчица очички,сияещи, надменни, карнавално бляскави…
  Господи ако само знаеха какво ги чака!

 12. Някой американски съдия би постановил, че късането на снимка не е престъпление, а изразяване на отношение.
  Г-н Инджев, възхищавам Ви се, че не критикувате жеста, който безспорно е отвратителен, разпрострял се в широкия диапазон от глупав (инфантилен) до просташки (а може и оттатък), а критикувате отношението. Защото Президентът Плевнелиев заслужава съвсем друго отношение. Най-вече за това, че ни измива очите пред света. Чета последната му реч и си мисля, че европейските слушатели хал-хабер си нямат, че това са думи на президента на страна, в която насред столицата стърчи МОЧА, край морето има паметник на съветски подводничари-военнопрестъпници и петата колона на Путин се е разпищолила, както и турчин не се е разпищолвал край бащино ни огнище…

  Ех, кой ли ще ни е следващия президент…?

 13. Пък като е за Турция думата, вижте биографията на загиналия полицай и повече не питайте! Само поставете за сравнение някой нашенски неграмотен шкембелия и рушветчия “Ханку Брат” с идол Путин!

  http://www.faktor.bg/novini/svjat/75238-politzay-roden-v-shumen-e-zaginal-pri-vcherashniya-karvav-atentat-v-istanbul.html

 14. Блестящо!!! И от мен за великолепния анализ на на г-н Инджев!Гледах долнопробната гавра с късането на портрета на Президента на Република България!?И не само това,порой от вулгарни обиди,недостойни квалификации и безкрайно просташко самодоволство!А това са сценаристи,интелектуалци,хора на словото и духа !?Това са хора,които искат чрез Референдум да са морален коректив,да провеждат нова политика,да изправят недъзите на обществото ни,заедно и под зоркия поглед на своя ментор Падишаха на шоуто в БГ-Славии ТрифунооФ!?Боже мили, защо ни наказваш?Малко ли беди са сполетяли нашия злочест народ през вековете,та сега в Европейска България, уж интелектуалци да се държат и то в национална телевизия като словоблудстващи мракобеси!И само те ли????Прости ми Апостоле,че взаимствам твоите уникални въпросителни.

 15. Не вярвам редовните посетители на нашия (на Иво) форум да са зрители на bTV, но все пак смятам за нужно да призова:

  Хора, не гледайте повече този канал!*

  Можем да накажем всеки, който си позволява да загуби мярката.

  Силата е в нас!

  *Декларирам, че това е лично мнение, с което по никакъв начин не ангажирам притежателя на блога – г-н Иво Инджев.

 16. Докат бех в бегето ма кефиши Лилиту кат станех неделя сутрин нетрезвен и даа слушам ка ги каканижи по радиото, щот тя беше като един Волгин с сутьен; ма друго искам да кажа аз, нали бех две седмици командировка от в страните от Карибите, където бедните ги фъргат на рибите, почвайки от Куба, и минахме през Йамайка, Диамантената република и накрая стигнахме и до върджин айлъндс и насекъде тези страни са отърсват вече от фидил кастро, пускат Йубър и интернет, затва подписахме спогодби насекъде автоматично експулсиране на сноудъновци и за бродбанд нет в големите хотели, но най вече всекакви просяци, артисти дет играат със змий, жени с бради, мъже с крила и прочие КЛОУНИ и писачи на СКЕЧОВЕ да бъдат преместени далече от големите хотели, поради наличие на путлериски агенти сред тех, подобно на майор разведки Сакалов дет беше стриптизьор в харема на тунизийския бей, ако си спомняте – Не делай глупае лицо, немедлено пусти яйцо, привет Масквъй и буд здаров, майор Разведки Сакалов . (Пусти яйцо – щот го беха фанале за яйцо докат играйши на кол в шоуто на харема пред гостите на бейа, а след това предаваха с колегат си шифрограми до “Первъй” за положението в страните на арабската пролет 🙂

 17. “Шоуто на Слави” не го гледам от години и трябваше да се напъна да изгледам тази проява на храброст. Не си струва да се коментира – много слаба драматургия и изпълнение. Руските подлоги много яко са се задйствали. Не им се получи. За парите, които получават трябваше да се постараят повече. Творческо безсилие! Питам се дали все още има хора, които да се съмняват, че БТВ е руска телевизия.

 18. @ НИЦШЕ | ЮНИ 8, 2016, 23:11

  🙂

  Клоуните от споменатото по-горе шоу, а и от цялата bTV нямат дори и топки – гладки и хлъзгави като дъждовни червеи са.

 19. Отлично попадение,но за него са
  спомогнали безкрайните изстъпления
  на горепосоченият и дългогодишен
  безполезен напън на хората от това
  ниво.

 20. Не се впечатлявам вече от Плевнелиев. Предполагам, че най-новата му изява беше заявка за висок пост в Брюксел. На България политици като него й трябват в страната, а не извън нея. Цената на оттеглянето му от България ще е много солена: Баце-президент и “левицата” обратно в изпълнителната власт на бял кон. Това е, меко казано, безотговорно от страна на все-още-президента.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.