Гражданския протест срещу политиката на Кремъл се натъква на бойко(т)

Състоялият се вчера, на 11 юни, митинг в центъра на София против настъплението на Кремълската пета колона отново не се състоя медийно. Нещо повече, май счупи реордите в това отношение- дори и в подозирани в положително отношение към тази тема сайтове митингът беше или бойкотиран , или дори иронизиран заради бройката на участниците. Което за пореден път е преразказ на смешката „да бутнеш баба си по стълбите и да я питаш защо тича”. Защото неразгласяването на събитието, включително от въпросните сайтове, логично води и до неиформираност на желаещите да участват в него.

 

Този път в скромния си блог не мога да се опитвам да компенсирам информационния вакуум, традиционно създаван около подобни събития в управляваната от уж прозападния Борисов държава, в която медиите са копие на неговата „прозападност”. Поради планирано отдавна пътуване не можах да присъствам на митинга. Но бях поканен от организаторите да напиша текст, който е бил прочетен пред митинга- чест, която не можех да не уважа.

 

 

 

Скъпи приятели,

Голяма чест е за мен да ми бъде дадена думата в мое отсъствие пред вас.

Това е отличие за публицистика, български пулицър, който се надявам  да съм заслужил с позицията си по отношение на всичко онова, което днес и други, включително измежду политиците, започнаха да наричат с истинските им имена във връзка с настъплението на кремълската пета колона срещу нас.

Виждали сте ме на нашите митинги и демонстрации с плаката, на който пише „Свобода или СССР”. Смятайте, че и днес съм тук между вас с него.

Лицемери и откровени провокатори не веднъж са ме питали какво искам да кажа с това „Свобода или СССР”, сякаш не са чували за национално освободителния вик на българите „свобода или смърт”.

Ще им отговоря с опакото на езика си, кратко, както трябва да звучи един лозунг на митинг.

Руският придворен публицист Иван Аксаков възкликнал с имперска откровеност по отношение на национално осъзнатите българи, прозрели опасността от руско иго, налагано в замяна на османското потисничество: „Всяко тържество на българите е смърт за Русия”. Това злобно признание на председателя на Московския славянски комитет по отношение на непокорните българи, отказващи да се превърнат от рая в мая за още едно набъбване на руската империя, си проси днес актуалния отговор. И той е следният:

Днес сме изправени пред ситуацията, когато трябва да си дадем сметка, че всяко тържество на наследниците на СССР –  на реваншистите от Кремъл и неговата евразийската експанзия, е смърт за европейска България.

 

Не съм аз този, който си измисля израза „руско иго”. Авторството е на дядо Вазов. Датира от неговото дълго крито от българите стихотворение „На руските воини”. В него той обвинява през 1916 г. Русия, че ни носи ново иго, но от името на българите заявява:
„и няма ний врат да превием
пред никакво иго позорно!”

 

 

Тази година се навършват 100 години от руската агресия срещу България, отблъсната от доблестните ни предшественици, превърнали руските нашественици в унизена тълпа с пречупено на бойното поле чувство за имперско превъзходство над някакви си българи.

Днес ни принуждават да воюваме за освобождението си от насажданите митове и лъжи за „вечната дружба”, чрез които ни разделят и противопоставят, за да ни владеят.

Като не искат мира, ще получат  съответната секира. Сами ще отсекат клона на пропагандата, на който маймуните станаха прекалено много в битката помежду им за обезценяващите се рубли. Нормалните българи няма да им позволят да ни разиграват вечно с маймунските си номера, а и оскъдицата на рубладжийската копаня – пардон, компания, ще ги принуди да се поснишат в изпълнение на заветите на техния овчи водач

Насила свободни не можем да бъдем. Но и никой не може да ни освободи от задължението да защитим себе си срещу модификацията на опитите да бъдем превърнати в „капка в руското море”, започнали през 19-ти век, продължили с геноцидния експеримент България да бъде пробита като 16-та дупка на съветския кавал през 20-ти.

 

Нима през просветения 21-ви век, когато информацията за истината може да достигне до всеки грамотен българин мълниеносно с помощта на модерните западни технологии, ще позволим да се провалим в мисията за оцеляването на българите от руската асимилация, от която се спасихме дори и след нейния 45 годишен неспирен възход?

 

 

Трябва сами да отвоюваме свободата от насилниците, които се опитват да минират българския европейски път.

 

Така че, да: „Свобода или СССР”!

 

52 мнения за “Гражданския протест срещу политиката на Кремъл се натъква на бойко(т)”

 1. България няма да стане свободна, демократична и просперираща държава, докато позволява Русия да я ограбва и чрез петата си колона да я държи в подчинение.

  СКЪСВАНЕ С РУСИЯ!

  ЛУСТРАЦИЯ И ДЕКОМУНИЗАЦИЯ!

  СЪД ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ!

 2. Възхитително вярно и правдиво слово!!!

 3. Г-н Инджев, чета силното Ви послание към митинга и си мисля, че сте написал всичко, което очаквам от МОЯ кандидат за президент. Гениално сте подбрал и формулирал препратките към българската история. Респект!

  Чета и си мисля, че тези думи са съвсем по мярка и на Росен Плевнелиев. И ми става тъжно…
  Г-н Президент, още не е късно да преосмислите решението си: кандидатирайте се за втори мандат!

 4. Няма как купените от Петата руска колона в България медии и рано продалите съвестта си ново поколение журналисти да отразят една проява, която е част от борбата на българското общество за свобода и запазване на евроатлантическата ориентация на България. Виж, ако се проведе някоя нова проява на агресивните червенокафяви щурмоваци на Сидеров и компания, тогава непременно тази проява ще бъде отразена надълго и нашироко и ще се превърне в реклама и агитация на поддържаната му с рублите на Путин организация. И всичко това ще бъде прикрито с мотиви за отразяване на всички гледни точки и пр. и пр. Жалка българска действителност!!!

 5. Бойкотът е тотален и не само по сайтовете, ТВ-тата и вестниците. Тази вечер отново ще гледаме “Съпротива”- по мнението на всички критици -много слаб филм. В него Даниел Крейг с кожено яке от най-малко 1000 $ спасява и води из горите като отряд оцелели евреи. Доколкото проучих историческата основа, подобна история е имало в Западна Белорусия, прототипът на Крейг се е казвал Шмуел Заславски, но не мога да кажа нищо повече.
  Мога да вметна обаче, че филми за терор над невинни хора и СЪПРОТИВАТА им има и с други герои и в други документирани случаи. Само че – “да не дразниме се`а руснаците, туристите, дето ги докарáх с дипломация,сеа да ги гониме с некви филми”!
  Такива филми отдавна излязоха у нас, навсякъде из бившия “лагер”, че и в Украйна “Жълтият княз”, и в Беларус някои -като полските КАТИН и РАЗПИТ много силни шедьоври, а дори СССРският (литовски!) “Никой не искаше да умира” върши работа, защото като се поочисти, ако не си сымав, вольгын, или волэн, ти става ясно, защо до 50-те години литовските ДОСТОЙНИ ПАТРИОТИ не дават мира на НКВД из блатата и тресавищата (който е ходил в Литва, ги знае какъв ужас са!)
  Та това е ситуацията. За Сателита не говоря- там можеш да пътуваш с машина на времето в НРБ и комуната всяка вечер.

 6. Свобода или сесере-бкп-бсп!!!Браво и
  благодаря на Иво Инджев!

 7. “Руските власти в Крим откриха тържествено днес статуя на въоръжен войник, символизиращ т.нар. вежливи хора – руските специални сили без отличителни знаци, които поеха контрола над полуострова през март 2014 година, придаде АФП, цитирана от БТА.

  По случай утрешния национален празник – Деня на Русия – монументът бе официално открит и жителите на Симферопол, столицата на република Крим, можаха да я видят.

  Фигурата на войника, издигаща се на две крачки от местния парламент, е висока близо 2 метра, през рамото си той носи калашников и много муниции. Той гледа закрилнически момиченце, което му подава цветя, а котка се търка в краката му.

  “Откриваме паметник на нашите славни руски войници, на съвременния руски войник”, заяви на церемонията Олег Белавенцев, пратеник на руския президент Владимир Путин.

  Тази статуя е израз на “силата, спокойствието, самоувереността и любезността на нашите войници”, допълни той, цитиран от руската агенция РИА Новости, допълни АФП.
  ” Още едно доказателство, че Русия = СССР. Исками се да присъствам на събарянето на този “израз на силта, спокойствието, самоуверенстта и любезноста” (and all this shit). Сигурен съм, че няма да е в много далечно бъдеще.

 8. Паметник на “вежлив” руски войник с коте в краката и детенце, което му поднася цветя беше открит в Крим

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/12/2776028_pametnik_na_vejliv_ruski_voinik_s_kote_e_otkrit_v_krim/

  Очаква се и в София, на площад “Независимост”,точно в триъгълника на властта, да бъде открит паметник на депутата от партията на Путин Николай Валуев (на рамо с орела -мутант и умилкваща се в краката му Бяла Златка) как подарява на Бойко Борисов патриотично меченце (мутант) в цветовете на българския трикульор.
  Паметникът ще бъде открит лично от кмета на София, учителката по руски Йорданка фандъкова и осветен от патриарх Симэонав в присъствието на православните лауреати Гоцэ Шлемника и “граф Рилский”.
  Паметникът е построен с дарение на золотой Валя-Лукойлский и е дело на най-културния скулптор.

 9. Днес в Крим, утре – на Камчия… То там и така е забучен лъснат паметник на съветски терористи, ще са в симетрия!
  За охрана зелените человечета няма да берат грижа, те и сега червени, атакаджийски и гербаджийски варненски тартори най-старателно се грижат за надлежното облизване на всичко руско, болшевишко, сесесерско и путинайкинско.

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/12/2776028_pametnik_na_vejliv_ruski_voinik_s_kote_e_otkrit_v_krim/

 10. Най-искрени поздравления за речта Ви, господин Инджев!

 11. “…управляваната от уж прозападния Борисов държава, в която медиите са копие на неговата „прозападност”.”

  Напълно правилно, но медиите са само за вътрешна употреба. За да заблуди партньорите ни в прозападното управление на страната, Борисов си назначи президент, който изговаря куп безспорни истини по отношение на Русия, между които неизменно пробутва и лъжата за управлението в България.

 12. Не е по темата, но:
  Това че Бойко Борисов лично казва: “случката в слънчев бряг е битов скандал” е най-големият и точен пример за това политически чадър над престъпници! Това че премиерът оневинява мутри и не говори за организирана група престъпници, показва, че те са толерирани от властта.

 13. И от мен поздрав, г-н Инджев! Много силно присъствие имат Вашите думи!

 14. Е, тук рублоядите надминават себе си, че и рубладжийската помиярница “пык” чупи собствените си рекорди по помиярство…

  http://pik.bg/%D1%81-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8-news544404.html

 15. Re: СТАМБО в 11:36
  Включвам в балтийския списък и последния филм на Edvīns Šnore – “The Unknown War: Baltic Resistance”, чиято премиера беше преди месец.
  Напомням и за предишния му филм, тук със субтитри на български: https://www.youtube.com/watch?v=9po73BlvBnk

 16. Прочетох някъде из нета, че Слави Трифонов(СТ) се явил при Светльо Иванов(СИ) в “120 минути” и казал, че било право на Филип Станев да скъса снимката на Президента на РБ (ФС) (подчертавам Президента – ФС скъса снимката на Президента на Република България, а не снимката на Росен Плевнелиев) защото, видите ли, ядосало се момчето, че Президентът на РБ дал на Конституционния съд(КС) 3 от въпросите на т.нар. Референдум на Слави.
  Имам питане, ПРАВО ли е на Президента на РБ да отправя питане към КС или не е право. Аман от поръчкови журналисти, защо СИ не го попита дали питането към КС не е право на Президента, не се е сетил значи. И тоя (СИ) не го гледам вече, много му личи на кого служи, всеки случай не е на истината. Колкото и да се мъчат да поизперат образа на СТ, не им се получава да го назначат за морален стижер на нацията. Изкарването на нови действащи лица като т.нар. Сценаристи влоши нещата, защото се вземаха много насериозно. Кой плаща за това предаване? И ако го има още е заради безумно талантливите музиканти, без тях отдавна да е загинало.
  С две думи, много слаба драматургия. Изгледайте на запис епизода на “скъсване на снимката на Президента” – няма нужда да сте специалисти по психология и поведение на тялото за да видите, че действието на ФС е не спонтанно, а СТ е знаел какво ще последва. Абсолютно съм сигурна, че това го има в сценария, ама няма да го публикуват, секретно е. Хубавото на случилото се е, че излизат на светло руските мекерета, колкото и да са маскирани като морални водители на нацията. Истинският въпрос е “кой финансира СТ и ккомпания?” Наближава моментът когато музикантите му ще се светнат за какво точно ги използват.

 17. Бях вчера на митинга и на мен ми направи впечатление, че нямаше никакви медии, но не липсваха провокатори, които стояха от страната на президентството и двама от тях носеха руски знамена. Наглостта на петата колона е безгранична.

 18. На въпроса – Кое е най-значимото събитие на седмицата, 53 % ОТ българите са отговорили:

  – РЕЧТА НА ПРЕЗИДЕНТ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ ПРЕД ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В СТРАСТБУРГ НА 08.06.2016 ГОД.

 19. СИЯ, права сте. В отговор на последния параграф ще кажа, че не подозирам тези хора в спонтанност. Не е нужно да гледам предаването. Продуцентите (преди сценаристите) да се погледнат сами, на дневна светлина.

  За Вас – поздрав!

 20. Г-н Инджев, речта Ви е прекрасна, но ако няма кой да я чуе… Защо никой от пишещите тук не зачеква болния въпрос-колко човека бяха на митинга? Ако някой е бил там, нека каже честно, колко човека присъстваха! Цял ден чета подигравките на путлерофилската паплач, че имало една шепа хора! А като гледам снимките, направо ми се свива сърцето! Не вървят на добре нещата! Дано да греша!

 21. Към Георги:

  Така е, подиграват се по въпроса за “бройката” онези, които по своята същност са бройлери\бройкаджии от фабриката на болшевизма. Отчитат успеха по скалата на “болшинството”.

  На същите многократно съм заявявал, че близо два милиона българи избраха Запада с краката си и нищо подобно в мащаб от едно към един милион не могат да посочат като противовес от путинофилския си възторг.

  Паразитират върху надеждата, че малко българофили са останали тук да протестират от прозападни позиции.

  Изявяват се като изпаднала на дъното тиня, радостна, че няма конкуренция в пропадането.

  А по същество, от гледна точка на масовостта: без разгласяване не може да се разчита на масовост.

  Разгласяването е в ръцете на глашатаите на петата колона, която се наслаждава на своето пехливанско преимущество в медиите.

 22. Дано да сте прав г-н Инджев И все пак ми е неспокойно Използвам случая да обърна вниманието Ви на един материал относно плащането на разходите за руската окупация от България след Освобождениетол Мисляр че Вие бяхте писали за 32 т злато-еквивалент на сумата, изплатена от България. Ако прочетете тази статия, ще видите, че тя хвърля доста различна светлина по въпроса! Аз се помъчих да намеря златният еквивалент на руската рубла по това време и не се получават 32тона!Има и едно друго обстоятелство-начинът на заплащане, според автора, е бил записан в Санстефанския мирен договор. A нали всички сме съгласни, че той е бил изгоден за България! http://www.chitatel.net/forum/topic/17896-okupatsionniyat-dlg-na-blgariya-km-rusiya/

 23. Приятели, искам да споделя с вас един факт относно свободата на словото у нас.Във “Фактор.бг”-един сайт който чета с удоволствие и споделям голяма част от позициите, публикувани в него, излезе следната статия:
  “Резил! Пловдивски полицаи закичиха георгиевски ленти до родния пагон в Деня на победата 2016-05-11 17:12:36
  Новини
  България”
  В един момент, всички коментари под статията бяха блокирани. Не само това, вече е невъзможно да се прочете самата статия, както и наличните 26 коментара под нея!
  Но за това – “Нейсе, запуши я!”, както казва един герой на Алеко.А огромна изненада забелязах, че когато споделих във форума на Фактор за този проблем(според мен), ми бе отнето правото за коментар(вече месец). Това говори ли ви нещо?Неслучайно се срутихме на 113-то място по свобода на словото. Георги | юни 12, 2016, 21:15 – за съжаление, едва ли грешите.

 24. До Георги
  Адаш, прочетох препоръчаната от Вас статия на Гербов и коментарите под нея. Авторът жонглирайки с документи и числа в тях откровено се опитва да манипулира. Отдолу, по-голямата част от коментаторите, Върбанов, Мироки, Дорис и др. разбиват на пух и прах “сметките” на Гербов. Предполагам, че поради липса на време не сте ги чели и оттук правите подвеждащи изводи за предоставяне на евентуалното ни доверие към самата статия.

 25. @ БЪЛГАРИН | ЮНИ 12, 2016, 22:44

  Faktor.bg е “десен” сайт, чийто “куратор” е физкултурникът-алтуист Цвъки.

 26. “Изобщо кажете, от кой клас са ви изгонили за слаб успех? От шести?

  — От пети — отговори Цветанов.

  — Златен клас. Значи, до физиката на Краевич не сте стигнали? И оттогава сте водили изключително интелектуален начин на живот?”

 27. Протеста не бил отразен защото,видите ли, участниците били малко е изтъркана плоча. Един човек да протестира, пак трябва да бъде отразено – нали медиите са опозиция на властта. Аз лично видях съобщение за това единствено в блога на Иво Инджев и никъде другаде. Може би са съобщили в “Шоуто на Слави”,но съм го пропуснала. От медиите не може да се очаква друго – те са си на петата проруска колона и каквото, както и колкото си искат това ще показват. Няма значение какво казват.
  И така ще бъде, догодина България ще бъде сигурно на 131 място по свобода на словото, но на кого му пука.
  Нямам информация и съвсем сериозно питам дали това събитие беше отразено от BiT. Евгени Михайлов там ли беше, с камерата, да го заснеме? Иво Беров там ли беше? Напишете, кого видяхте на този протест. Иначе Сидеров го показват по всички телевизии като прави золуми, но този протест бил рехав. Беше ли там Радан Кънев, къде бяха Реформаторският блок?
  А прозападният Президент на Републиката защо не се показа? За Иван Бакалов няма да питам! Пуснете снимки, да знаем кой ни дърпа на исток, кой иска да е нормален човек.
  Понеже Иван Баколов влезе в коментарите, искам да попитам знае ли как (ако не знае, да ги пита) ще реагират българите от Чикаго на последните му изяви. Доколкото си спомням тези хора му помогнаха да осъществи едно пътешествие от Чикаго до Лос Анжелис по истрическия път 66. Беше им много благодарен и книга написа. Хайде сега Бакалов нека да напише един пътепис за българите в Русия, да измине същия брой километри и Русия и да не разкаже за страната, за хората, за пътищата, филми и каквото си иска. Ще го прочетем с любопитство и интерес, пише хубаво. Пиша тук, защото читателите на е-vestnik.bg не могат да изразяват мнение и да задават въпроси. Вижте му само доводите за затварянр на форума. Наистина има нужда да се наложат по-строги изисквания за пишещите във форумите, но нека Бакалов да създаде среда за истинска дискусия.
  Предварително се извинявам, но наистина ми идва малко в повече непрекъснатите линкове към сайта pik.bg. Ako домакинът на блога е ОК с това, добре,но пак ми идва в повече. Имам предвид Стамбо, който под всяка публикация дава по няколко препратки към pik.bg и се питам дали пък нещо не е рекламен агент на този сайт. Също се питам дали коментира в pik.bg и дали дава препратки към иво.бг например, където коментира редовно. Нищо лично, само питам, защото наистина се чудя.
  В Библията, тази свята книга пише, че е НЕВЪЗМОЖНО да служиш и на Бога, и на Дявола.Казва НЕВЪЗМОЖНО, а не ако искаш, ако можеш и друго каквото се сетите. Все идва момент, когато всеки трябва да реши за себе си кой е и къде е. Няма кой да я свърши работата, а работа има много. Четох скоро, че емигрантие от чужбина от началото на годината до сега са привели около $1,3 милиарда долара. Къде са тези, които получават тези пари, те защо не бяха на този протест, да заявят какво искат, на исток или на запад. Или чакат да падне тавана, а те, баламите от чужбина,ще пратят пари, а ние тук ще разправяме покафенетата колко е велика Русия и ще се подиграваме на протестиращите, че били малко. Колко трябва да са, че да заслужат медийно внимание? Да спуснат квота, да кажат медиите колко участници искат минумум. Например, БТВ може да каже, че искат 10,000 участници – раздават 10,000 номера, всеки участник се закичва с един номер и ако се изпълни квотата, отразяват събитието. Ако не се съберат толкова… ами когато се съберат, до тогава ще си показват Сидеров във всички телевизии и как късат снимката на Президента на РБ.
  Бъдете здрави!

 28. До Сия

  Гаврата на Слави Трифонов с Президента ми напомни и за една друга негова особено гнусна гавра от преди повече от 15 години – “Надка на кол”. Визираше се Надежда Михайлова /дн. Нейнски/ – тогава Външен министър в Правителството на ОДС. Беше представена като някакво момиче, танцуващо около пилон. Като с двусмислицата се визираше и Хелмут Кол.

  Да не говорим за всичките му “геройски” подигравки към Иван Костов.
  Явно така нареченото “Шоу на Слави” е замислено и правено и до днес като инструмент за влияние най-вече върху най-младата, но и върху не особено интелигентната част от аудиторията. Инструмент за отблъскване на публиката от цивилизационния избор на България.

 29. Не веднаж съм го казвала,че когато един политик постъпи държавнически,защитавайки страната си от чужди набези в случая Русия,той трябва да бъде защитаван мощно за да има куража да продължи.
  Нашите политически лидери,кой от корист,други от страх,трети подчинени на задкулисието обикновено шикалкават и нямат еднозначно поведение към агресията на Русия,която може да застраши съществуването на България.Да не се окажем втори Крим.
  За сега двама са държавниците,които са осъзнали опасността и са взели мерки на думи и дела.
  Това са Плевнелиев и Костов.
  И двамата са оплюти от едни и същи среди.Да се откажат от политиката.И за назидание на следващите.С Костов успяха.
  Плевнелиев отначало подаде на задкулисието и тръгна по пътя на Б.Б.Но бързо се осъзна.Изказването му от най високата трибуна на ЕС е мехлем за България.Гордея се с неговата реч.Не сме последните глупаци.
  Очакваме от него още във вътрешен план.
  Организаторите на подобни прояви като тази в събота като защита на на Европейският път на България трябва лично да го поканят,щом изявата е гражданска.А лидери и депутати съгласни с проявата да седят сред протестиращите без да държат политически речи.
  Речите да ги оставят на нас,гражданите,а те да си правят изводи.
  Очаквам от Президента Плевнелиев в оставащите му дни на мандата ясна и актива позиция за пътят на България.За кураж на следващият Президент.
  А ние да проявим още по голяма гражданска активност.

 30. Свобода или СССР !
  Аз бих казал Свобода и Любов между нас и много Мъдрост, да познаем и възприемем свободата и любовта, като най-висши ценности! По ценни от най-голямото съкровище на света. Защо ? Защото носят Мир! Човешки и Божествен Мир, абсолютно необходим за всеки от нас. По-добре да пролеем капка сълза, отколкото капка кръв!
  Военолюбците никога няма да се навоюват, Алчните никога няма да се наситят! Това е тяхното проклятие!!! Мирът е завинаги загубен за тях и за техните Слуги!
  А когато човек не може да възприеме в сърцето си свободата и любовта, той не може и да ги осъзнае, защото първо възприемаме интуитивно (със сърцето) а после осъзнаваме (с главата). И когато загърбим тези най-висши Ценности, мирът в душата ни се изгубва и със него и баланса на организма, което води до неговото разрушаване.
  Русия има много да се срамува за стореното от нея на света. Превъщайки се в леговище на Комунистическото псевдо-учение и доразвивайки го до гнездо на ужасяващи психопати изверги, Русия показа своята природа на недоразвит гигантски идиот, поразен от безкрай тежки болести. Наследника на червената империя Цар Путин, за съжаление демонстрира, че призрака на тези изверги живее в душата му и търси своя реванш без значение на цената, която ще плати руския народ и неговите помощници. Ужасен военолюбец, заобиколил се с банда разбойници, живее отново в сърцето на Москва.
  Затова и ще кажа Право! Срам и Позор за Слугите и Помощниците на тази Червена Банда! Срам и Позор за Българските Предатели на Родината си и Народа си отказали се от Мира и залюбили Господаря на Злото! Останалото оставям на Божия Гняв и Божия Справедливост, които са неизменни и неотменими!

 31. EVERYONE ELSE,

  Благодаря за приноса ти към филмотеката на блога! Иначе “Съпротивата” с Даниел Крейг-снощи пак хвърлих един поглед-е пълен провал, равен на “Доктор Живаго” (с Омар Шариф)- боза, която никой човек с вкус не може да смята за дисидентски и антисъветски роман.
  Явно западният режисьор нито знае, нито може да си представи съветската мизерия- като видиш как са облечени статистите те напушва смях.После… ей, този изверг Хитлер, нахълтал в Съветска Белорусия, разсипал уредения и приятен живот на едни изискано облечени хора, дето само добрини са видели от неговия ученик, съидейник и треньор Сталин… Ама ямите на Куропати, ама 300 -400 000 зверски избити невинни хора в същата тази Белорусия, ама белоруският Гладомор, ама унищожаването на цялата интелигенция…Това Хитлер или Сталин го е извършил!

 32. До GEORGI NIKOLOV |
  Г-н Николов, в какво, според Вас, се състои манипулацията? Ако НАИСТИНА плащането на тези пари е уредено в Санстефанският мирен договор, а, както писах, той е изгоден за България, защо трябва да се крещи, че не е трябвалo да плащаме? Или, че сме си платили Oсвобождението? Платили сме само издръжката на руската окупационна войска СЛЕД Освобождението! Amicus Plato, sed magis amica veritas Залитанията и в двете посоки не са добри!

 33. Брей, да не пропуснем!

  https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5573559
  Нappy birthday!…С днем рождения!

  И малко възторжена поетическа класика (тя е посветена на непреходния образец на скъпия рожденик, но върши работа и в случая)
  АЛЕКСАНДЪР ГЕРОВ

  На другаря Тодор Живков

  В тебе има нещо от Левски,
  В тебе има нещо от Ботев
  И мойто сърце ръкоплеска
  Във името на живота.

  НИНО НИКОЛОВ

  Из Приветствие


  Човешки прост, достоен и сърдечен,
  и строг, и весел, а и младолик,
  той идва с нас да бъде тази вечер,
  защото ние сме до него всеки миг!

  Какво е пълководец без писател?
  Какво е вожд народен без поет?
  Приятелят какво е без приятел
  дори когато всичко е наред?

  Но и поет без своя вожд народен
  не е ли сам в жестокия ни век?
  Писателят не е ли вик безплоден
  без пълководец, като нашия човек?

  Другарю Живков! Исках да Ви скрия
  в дълбокото сърце на моя стих.
  Но мина четвърт век. И ще открия,
  че все заради култове Ви крих.


  Другарю Живков! В петилетки бойни
  априлско племе крачеше до Вас,
  писателите бяха Ваши войни,
  поетите – на Партията глас!

  И нека тук, в най-старата държава,
  върху най-древния човешки континет,
  една България да каже: Вечна слава!
  И да си спомни след години: Беше ден!

  И нека светлият единен комунизъм
  да ни говори с ботевския глас,
  че в бъдещето с подвизи се влиза.
  И с хора, Тодор Живков, като Вас!

  ***
  ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ

  Пред празника новогодишен

  и верен пак на своя нрав,

  аз искам стих да ви напиша.

  Бъдете жив! Бъдете здрав!

  Да, жив и здпав! С деца и внуци!

  С приятели и цял народ!

  Размахвайте дори юмруци,

  но ни водете към възход!

  Защото вие сте обречен

  и от живота сте избран

  мига, деня, самата вечност

  да преустройвате по план.

  България да изведете

  по нейния изстрадан път

  до блясъка на върховете

  да гледа изумен светът!

  Поетът има своя слава

  и задължения в запас

  но той сърцето си отдава

  за истината! И за вас!

  За всички! За делата наши!

  За пътя ни необратим!

  Честито! И да вдигнем чаши,

  до дъно да ги пресушим!

  https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5573559

  А за авторката на честитката имате ли съмнения?

 34. Винаги чета с особено удоволствие коментарите, но тук не забелязах някой да изкаже мнение “защо” имало толкова малко хора на митинга.

 35. Към Веско:

  Напротив, обясних това в отговор на е един от коментарите.Или може би темата за бройката е толкова “вкусна”, че трябва да бъде предъвквана отново и отново?

 36. Към Веско: Защото липсва информация, защото аз научих за митинга днес, от автора на този блог.
  А някой спомня ли си грузинския филм от 19.. г. “Покаяние”?

 37. До Георги
  Най-обичам феновете на: “Нито Москва, нито Вашингтон”. Или казано по алековски: “И тези и онези са маскари”.
  Манипулация е най-малкото в статия която претендира да е научна и същевременно да наричаш Русия в нея “освободителка”. Ерго, вземаш страна и носиш от 9 дерета вода да избелиш очеизвадното. Хрантутим окупационна войска.
  А гербов така засуква сметките, че ги превръща в мазало. И пак не ми стана ясно. Прочетохте ли коментарите на цитираните от мен виртуали. Те разбиват на пух и прах тезите на автора който пак повтарям е пристрастен и не заслужава доверие.

 38. Г-н Инджев, темата за бройката не е “вкусна”! За съжаление, по-скоро е “горчива”!

 39. Имах намерение да дойда, но след като разбрах, че един от организаторите е Димитрин Вичев се отказах.

 40. До GEORGI NIKOLOV
  Най-обичам феновете на: “Всичко на този свят е или само черно или само бяло!” Не знам как сте прочели коментаритe, но, според мен, не е вярно, че “те разбиват на пух и прах тезите на автора”! Там (в коментарите) тезите са две. Първо, че Гербов е пристрастен, защото нарича Русия “освободителка”. Аз напълно съм съгласен с Last romam: “Ами както да го въртим и сучем – Русия си е освободителка. В резултат на войната й с Турция България се появява на политическата сцена като независима държава.” Второ, неправилно изчислява количеството злато. И все пак опонентите му стигат най-много до 16 т. злато-два пъти по-малко от тези 32 т., които се въртят в медийното пространство.
  Вие като че ли не забелязвате написаното от мен за Санстефанския договор! Или може би мислите, че българите трябва да приемем от него само тези членове, които описват границите на България, а другите, за плащането-трябва да отхвърлим, защото не ни изнася!? Нищо не пишете и за моето твърдение, че сме платили само издръжката на руските окупационни войски СЛЕД Освобождението! Не всичко на този свят е само черно или само бяло!

 41. @ Сия

  По повод коментара за пикливите сайтове. От антропологическа перспектива: pik.bg заслужава толкова време, колкото всеки друг сайт, включително този, който е пример за добра журналистика.
  От идеологическа гледна точка – също. Доколкото 99.8 (произволна цифра)% от медиите в България са в състояние на брутална зависимост, игрите на интереси са вътрешно съдържащи се там. Затова медиите не информират с това, което казват, а ни информират с мотивациите зад казаното и неказаното, както и зависимостите между казванията по дадена тема.

  От гледна точка на вкуса, стандарта, стила, класата и т.н. – имате абсолютно право да не четете споменатия парцал.

  Използвам повода, за да благодаря на приятелите, които го цитират с чувствителност към помията.
  Имаше нещо в избора ми на ник… както и това, че ако не мога да разбирам достатъчно, поне мога да познавам донякъде.

 42. КРЪСТЮ РАКОВСКИ
  “Пътят на Русия към Цариград значи за нас политическа смърт… ако русите влязат още веднъж в България, под един или друг предлог, то те вече не ще излязат. Ний трябва да разберем, че опасността за нас иде от Русия и към нея трябва да водим една систематическа отбранителна политика, като се опираме на всички враждебни ней елементи. В разбирането на тази политика е спасението на България и рано или късно тази политика ще бъде политиката на голямото мнозинство на българския народ.”

 43. Стамбо, приятелю, няма филм, пък било и документален, който да е достатъчно справедлив към този ужас. И признавам, ако не беше с образователна цел, вероятно щях да съм против подобни репрезентации.
  Архивите, суровите, неманипулирани архиви, интервютата, неподправените кадри в насипно състояние, контакта с тях; там е истината. Човек може да прокълне собствения си вид.
  Другото е практична елегантност, добра режисура, cold fusion, влез в кадър, омъгьосващ глас (BBC го умеят по един и същи начин), емоционална продукция; професионализмът в случая е цинизъм!
  Няколко пъти споря с документалисти по темата, не съм приятен събеседник, не могат да излязат чисти като неупотребени носни кърпи.

 44. До Георги.
  Има окупация и окупация.
  Окупацията след ВСВ на Япония от страна на американците се смята за “най-благодатната окупация” в историята на човечеството. гербов-ци и поддакващите им сигурно са на “особено мнение” и по това историческо събитие.
  Окупацията на България от страна на руската империя е средство към цел към вековната руска мечта-излаз към топлите морета. Чрез превръщане на страната ни в задунайская губерния.
  Тук нямам спомен по твърдението ви някой да се е прехласвал по предварителният договор в Сан Стефано. Има серия от статии посветени на договора от 3 март 1878г. Подписването му е в чест на деня на коронацията на руският цар.
  Ето последната статия в БЛОГА НИ отностно 3 март 1878г.
  Приятно четене.

  https://ivo.bg/2016/03/02/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-3-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82/

 45. До GEORGI NIKOLOV
  Г-н Николов, защо сменяте темата? Защо повтаряте неща, с които и двамата сме съгласни? Къде съм писал нещо за окупацията? Къде съм писал, че е била нещо добро? Къде съм писал, че някой се е прехласвал по договора от Сан Стефано? Писах, че за България той е бил по-добър от Берлинския-нещо очевадно! В статията на Гербов има числа и документи. Вие не желаете да вземете отношение по тях! Както желаете!

 46. Как да не съм взел. Казах, че се жонглира с числата. За мен гербов не доказва тезата си, че България не е платила 32 тона злато за братската окупация. Коментатори отдолу го опровергават. Съгласен с тях. Нямам намерение да ги повтарям.
  Колкото до Санстефанският предварителен договор руските дипломати участвали в преговорите са си давали сметка, че с него нищо оконяателно не се решава по бъдещата независимост и граници на България. Направили са ихтибар, дет казват турците, на императора си и дотам.
  Ето и нещо повече за “очевадно по-добрият Санстефански договор от Берлинския”.

  https://ivo.bg/2015/03/03/%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-3-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82-%d1%81-%d1%84%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8-%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%b3%d0%b0/

 47. Как някой, който е чувал за “войната на капитаните”, за деветоавгустовския преврат, за офицерските бунтове от 1887, за балканската и междусъюзническата война, може да вярва, че русия е имала намерение да ни “освободи”?

 48. Към Йорданов:

  Това е било добре известно на съвременниците и тази гледна точка е била масова.Българите са се делели и тогава на русофили и ПАТРИОТИ, които са имали определящ глас в политиката и обществените дела изобщо ( както свидетелства Симеон Радев).
  Особено яростно на мита за освобождението са се противопоставяли левите в България. Дядо ми ръмжеше, въпреки комунистическата му принадлежност, че Русия е пристигнала тук заради проливите. Това е била позицията на социалдемокрацията в България преди да бъде насилствено и предателски болшевизирина през 1919 г.
  Преобръщането на общественото мнение в България в това отношение се бетонира по времето на комунизма тук, макар 3 март да не се празнуваше тогава ( по инерция не беше удобно да се споменава за царска Русия като благодетелка).Както знаем, в самата Русия махалото се върна към руския шовинизъм след периода на безполовия “пролетарски интернационализъм+” и царският период на страната в момента е “модерният” източник на гордост,върху който е стъпила пропагандата и образователната система в империята ( по липса на нещо, с което могат да се похвалят като постижение, видно от факта, че Русия е отблъскваща, а не притегателна сила дори за зомбираните русофили в Европа).
  Първо навързаха 3 март с 9 септември, а когато последният се амотризира,дадоха назад с век и нещо, бетонирайки 3 март като национален празник.
  Врътката с 3 март вместо 9 септември, но със същия смисъл на зависимостта ни от Москва, беше най-успешния удар на руското влияние в България за последния четвърт век.
  Малка подробност: моето появяване по БНТ на 10 май миналата година, в което оспорих мита за освобождението, т.е. главната опорна точка на руската пропаганда в България, се оказа забранителна линия за моите участия в държавната телевизия. Вече повече от година след това нито веднъж не сами вдигали телефона с каквато и да било покана ( ако не броим един неуспешен опит да бъда поканен в културната част на сутрешния им блок,на който отказах тъкмо, за да не им позволя да се гаврят, че не съм забраняван). Посегнах на най-милото и ценното на петата колона, което е преляло чашата на търпението към моя милост и престанаха да се правят на “плуралисти”. Забрана и толкоз!.Не че ми пука лично, но е показателно в каква държава живеем ( за сравнение, междувременно имах десетки покани в конкурентните на БНТ телевизии- впрочем и те клонят към нула напоследък, вероятно заради отказа ми да участвам повече в т.н. “дискусионен формат”, който за такива, като мен, е форма на задължително възпиране на критичната позиция спрямо петата колона чрез оплюване на носителя на тази гледна точка).

 49. Благодаря, господин Инджев! Разглезен от вашия блог (и шепа други)и вашите книги, често се изненадвам, когато се сблъскам с исторически интерпретации и манипулации останали в нечии глави от ученическото време на “развития социализъм”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.