Как съветските колонизатори грабеха в Козлодуй

Свидетел на руското колониално поведение в България разказа за безобразията на руските хрантутници в Белене. https://ivo.bg/2016/06/14/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87/

 

Примерът с проговарянето на Станислав се оказа заразителен. Подобен разказ споделя днес в ivo.bg и читателят Велислав. От него научаваме що са съветски „специалисти” ( по източване на блага от България) са живеели на гърба ни и в Козлодуй.

 

Велислав:

 

Такива бяха нещата и в Козлодуй десетки години ( т.е. не само в Белене, както свидетелства читателят Станислав- бел. Ivo.bg)!!

 

На територията на АЕЦ имаше “Интерприбор сервиз”, смесено българско – руско предприятие. 50/50 парично участие .

 

С парите на българската страна се плащаха заплатите в съотношение 3:1 в поза на руските (съветски) специалисти”. Българските работеха, а руснаците мъже четяха вестник “Правда” , пушеха и си разправяха вицове. Жените, които, бяха уж част от бригадата, в една стаичка си плетяха на куки!

 

Имаха магазини само за тях с луканки, салами, мляко и всичко по онова време когато през 90-те години нашите магазини бяха с празни рафтове. В сградата до портала на пети блок имаше направена за тях сауна, стая за масажи и стая за разпивки!

 

На българите беше забранено да ползват това и магазините им. Настаняваха ги в напълно обзаведени апартаменти включително с вилиците и лъжиците. Когато си тръгваха, ограбваха всичко -дори изваждаха контактите и ключовете от стените.

 

Непрекъснато изпращаха контейнери за Русия с персийски килими, касети и всичко, дето го нямаше в тяхната кочина и ще го изтъргуват по техните битаци. Най – важното бе, че ги наричаха “съветски специалисти” , но никой не показваше документ за завършено образование.

 

В нашата бригада в АЕЦ имаше бивша акушерка, бивш работещ в руското ТОТО и дори такива без образование. Командироваха ги за уж три месеца, като крайно необходими, защото нямало квалифицирани български специалисти, а след изтичането на три месеца ни заставяха да гласуваме “ходатайство” да им се удължи срока на пет години. И тогава им даваха по големи ( и пак напълно обзаведени) жилища, примъкваха и жените си , а АЕЦ- почваше да плаща и за жените им, защото са без работа!

12 мнения за “Как съветските колонизатори грабеха в Козлодуй”

 1. Шапо за свидетелството на Велислав!
  Прогнозирах вчера, не че е Бог знае колко трудно, че истината, само истината, цялата истина за раззийското присъствие у нас тръгва неудържимо.
  И то чрез БЛОГА НИ!

 2. Време е да подпишем петиция: Вън руснаците от България!Да им се забрани да си купуват имоти на привлекателни места. Защо не си купят на някой баир в Странджа?

 3. НАЙ-КОШМАРНАТА ЗА МЕН ГОДИНА БЕ 1983!!! Заминах на работа в гр.СтариОскол-СССР,по договор за 2год.като бетонджия.Целият град беше като затвор.На всички жители им казваха(химици)-на руски жаргон,това са осъдени престъпници ,които не изтърпяват присъдата си в затвор,а държавата ги изпраща в изгнание в този град,където работят във металургичните заводи.Работеха за по 100рубли.Непрекъснато искаха пари от нас българите.Молиха ни да им даваме дрехи,цигари,но-най настървено искаха нещо за пиене.Най-лесния начин да се напият беше да си намажат филия хляб с черна боя за обувки,изчакват няколко минути да попие метила в хляба след това изстъргват боята и изяждат филията.На втората вече ги удря в главата и във краката и падат под масата.В “хранителния магазин” освен яйца,картоф,сланина имаше и едни големи купчини със стъпалата от кокошки от които рускините варяха супа.За 10мес.свалих 20кг.Обраха ми стаята в общежитието.Пребирайки се от работа ме обградиха 5-6 пияни руснаци поискаха ми всичките пари и цигари които бяха в мен,всичко им дадох.На другия ден си прекратих договора предсрочно в сградата на Българската стр.компания.След седмица се завърнах в България.Повикаха ме в ДС да давам обяснения защо съм прекратил договора си.Офицерът, който ме разпитваше, ме предупреди да си мълча какво съм видял и преживял в СССР.Никога повече не ще ми стъпи моя крак в Русия,дори и за 1милион$.Дано и други хора като мен опишат патилата си в сайта на ИВО ИНДЖЕВ. Във бъдеще ще пиша и за други зловещи истини които съм видял в страната на Франкенщайн-РУСИЯ!!!!

 4. Време е за операция:”Чемодан – вакзал – масква”!
  Я Франция как депортира блядовете без да й пука от никого.

 5. Към и.д. юни 14, 2016, 23:19 и линка
  http://istinata.bg/?p=943
  Цитирам от статията: “Финландското правителство до последно разчита на помощ от Великобритания, която е обещала британски и френски корпус от общо 135 000 войника (100 000 британци и 35 000 французи), но уплашени от съюзника на СССР – Хитлер, Норвегия и Швеция се страхуват да дадат достъп през тяхна територия да премине военен контингент и по този начин да нарушат своя неутралитет.”
  Значи … може би е имало тогава още една възможност след около 3 години Великобритания и Франция да НЕ станат съюзници на Сталин – със всички последствия от това.
  Знам, че историята не признавала условното “ако”, но няма как да ме спре да помисля.

 6. Несебър, градът, който иска да се побратими със “Звездното” градче на космонавтите край Москва и по този повод местните ръководители са “чучнали” на входа му ръждясал руски самолет МИГ-21, отдавна е презастроен, няма свободни терени на живописни места, но интересът на руснаците точно към тоя древен град не секва. Затова, от известно време, “братушките” са започнали да оказват натиск върху наивни собственици на еднофамилни къщи в центъра на града или близо до плажа и да ги убеждават, че “много ще спечелят” , ако вземат заем по европейските програми (за развитие на малък семеен бизнес) и построят на мястото на къщата си хотел. След като хотелът е построен, собственикът обявява, че поради някакви непредвидени обстоятелства не е в състояние да изплаща заема си и започва да разпродава имота. Естествено, първи идват руснаците, които изкупуват на безценица само най-хубавите апартаменти с изглед към морето и други екстри и чак тогава, ако нещо е останало, се обявява в агенциите за продажба на недвижима собственост. Много често собственикът на имота наистина не е в състояние да изплаща задълженията си, изпада в несъстоятелност и губи всичко – дома си и бизнеса си! Остава му възможността да слугува на новите собственици и туристите им, ако го пуснат срещу наем в някоя от стаите.
  Печеливши са САМО руските мафиоти, закупили на безценица първокласен имот на първокласно място!
  По същия начин с подкупи и корупция руските собственици на имоти в Несебър принудиха училището “Любен Каравелов” да им построи (от делегирания бюджет на учебното заведение) пететажно крило с отделен вход за отрочетата, които не искали да учат заедно с българските деца. Защо пък не? Бюджетът на Министерството на образованието ни е достатъчно голям, за да направим този жест към руските мафиоти с офшорки и тлъсти банкови сметки във Виена, Кипър, Вадуц и къде ли не! Що да се харчат, като “масрафът” може да бъде за сметка натъпите туземци в задунайската им колония?

 7. Случай от първа ръка:
  Около първомайските празници на 1986 посетихме родителите на съпруга ми в района на сегашна Козлодуйска община. Заради отпуск по майчинство не манифестирах задължително. Посетихме свекър ми в болница Оряхово. Активен слушател на ВВС и Дойче веле, той шепнешком ни информира за аварията в Чернобил. На съседното легло лежеше съветски специалист, работещ в АЕЦ Козлодуй. Реакцията на възмущение не закъсня. Според думите му, това било империалистическа инсинуация. Съветска АЕЦ не можело да аварира. Започна да ни обижда, дори заплаши с милиция… Комично изглежда от разстояние на времето, но е показател за състоянието на гласността в онези времена…

 8. Бях на студентска бригада през 1988г. в Коми.

  Това, което преживях е за книга, а бяха само 2.5 месеца…

 9. “Военни кораби като флотилия срещу руските кораби минава границата на това, което аз мога да допусна.”
  “винаги съм твърдял, че исторически няма как България да бъде нападната от страна Русия.”
  “Но с ракети и танкове съм убеден, че нямат такива идеи. Ние сме православни християни, имаме много общо между религията, културата”

  Ха познайте чии са тези блестящи прозрения! Жокер-чел е “Винету” и ОЧЕВИДНО нищо друго.

 10. Беше вече 1990 година. Почнах работа Техенерго ( съпътстващо предприятие на АЕЦ). Изцяло българско. Съветските “специалисти” бяха започнали като прелетни птички да се готвят за отлитане. Усещаха, че българската мандра за тях е на привършване. Но други, които вече са били там в Русия назначени за милионери-бизнесмени, дойдоха да опипват почвата дали няма по най-лесен начин да спечелят нещо от наивната България.

  Двама такива ( на възраст 25-30 годишни) почукаха на вратата и на нашето предприятие. Аз вече бях опознал манталитета им и хищническия им нрав. Предупредих Директора ни да бъде внимателен и нищо да не подписва. Той обеща , но вика ” все пак ще ги посрещнем както подобава. Ще си направил едно угощение в тахна чест”.
  Страхът, владял 45 години, още не беше ни напуснал, особено Директора, все пак БСП(БКП) си беше на власт!

  Пратиха служебната латвия да разходи “високите гости” из Враца и околностите, а в базата на предприятието- една бивша застава, се печеше агнето на чеверме. Вечерта отбран кръг край Директора и двете русначета седнахме да ядем и пием.Почнаха се тостове, задължителни и за нас по руския протокол, в резултат на което вече след час и нещо едното русначе вече беше почти пияно, а другото обсъждаше политическата обстановка и подчертаваше колко е дълга ръката на Москва. След един пореден тост едното русначе пита шефа ни : “А тот парень почему не пиьот? – сочейки шофоьрчето на латвията. “Той е вашия шофьор и не пие, за да ви закара в хотела”- обясни шефа. “А ха ..а поч

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.