За критиците на Путин -майномет, а за ласкателите му – май само мед

Ако имаше механизъм, чрез който любимите на българските тиражни телевизии коментатори можеха да бъдат накарани да подадат оставка в това качество, д-р Николай Михайлов би трябвало да е сред първите заради изричането на фактологично доказуема лъжа, като следната, изтърсена вчера пред смълчания водещ на „Панорама” по БНТ Бойко Василев:

 

“Путин е мантра на европейски терен, която отвлича вниманието европеецът да се замисли за своите кризи. Европа да се преживява като непрекъснато заплашвана идеална политическа общност. А всъщност Путин отбранява собствената си граница от северноатлантическия пакт, който напредва и без особени успехи.  Путин няма мотив да прекосява границите на Руската федерация навън, а да отбранява границите от опасности отвън”.

 

Моля? Путин нямал мотив да прекосява границите на Русия? Значи го прави без мотив и отбелязването на този факт в констатациите в диапазона от ЕС и НАТО, до Австралия , Япония и Нова Зеландия на другия край на света било „мантра на европейския терен”?

 

Ако ставаше дума само за къдраво поднесена глупост, това твърдение нямаше да се нуждае от реплика. Но е лъжа, която се тиражира безкритично от държавната ни телевизия по особено лукав начин, тъй като излиза от устата на субект, артикулиращ с перфидния си изказ „истината от последна дясна инстанция”, бидейки набеден за мъдрец, на когото не се противоречи. Същата лъжа, изречена от някой явен следовник на указанията на Кремъл, можеше спокойно да остане незабелязана и неотбелязна. Но не и когато се лансира на „десния” поднос, от който намирисва на правда- щом Докторът я спуска!

 

Докторът, който се радва на постоянното гостоприемство от страна на толерантните към неговите мантри български телевизии, е сред онези, на които никой никога не възразява. Особено , когато витиевато защитава Путин от “десни позиции”. Защото минава(ше) не просто за десен, а направо за „гуру” на омразния на Москва Иван Костов, преди да го разлюби. В това качество му подават отново и отново микрофона, за да повтори за пореден път колко прав е Путин и колко жалки били неговите критици.

 

Истината няма нужда от фризирана фразеология, когато говорим за явни факти. А тя е, че Путин не просто прекрачи, а прегази границите на Русия с войски повече от веднъж от август 2008 г. насам, когато нападна Грузия по суша и въздух, а след това превзе Крим , лъжейки лично, че войниците с необозначените униформи не били негови, а били доброволна самоотбрана на хора, които можели да си купят униформите сами. После с гордост си призна, че това е измама, която е сработила. Но докторът явно е „пропуснал” признанието му, защитавайки  на амбразурата пробойните на путинизма с лъжовното си говорене, толерирано за кой ли път от неговите телевизионни домакини. Точно както и водещият „пропуска” да застане на страната на фактите, оставяйки медийния любимец да плещи лъжи.http://www.dw.com/bg/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC/a-18303262

 

Докторът, обявен за политически коментар по всички възможни теми, може да си говори каквото иска, разбира се. Не става дума да му се затваря устата. Въпросът обаче е защо бива канен да сипе лъжи без каквото и да било опониране.

 

За привържениците на истината за руската агресия в телевизионните канали в България важи правилото никога да не бъдат оставяни да говорят сами, ако изобщо биват канени. Задължително се монтира срещу тях някой майномет, който да им тегли майната с лични нападки всеки път, когато си позволяват да говорят срещу руската политика.

 

Пример от последните дни: агресията на депутатката Магдалена Ташева от „Атака”, поканена в сутрешния блок на БТВ онзи ден уж да спори, а всъщност да говори върху всяка една дума на несъгласие от страна на своя опонент Иван Сотиров, опитващ се да се възмути от задаващата се провокация на моторизираните руски „нощни вълци” в България. Под канонадата от заглушаваща речта му майнометска тирада на путинистката Сотиров беше потопен звуково като предаване на „вражеска” радиостанция от заглушаващо устройство по времето на НРБ. Всичко, което водещият Хекимян отбеляза по този повод беше, че двамата му били „много симпатични”, приравнявайки агресора към жертвата му.

 

И после не питайте защо българската публика била толкова объркана в координатната система „ляво-дясно”!

32 мнения за “За критиците на Путин -майномет, а за ласкателите му – май само мед”

 1. Какво да коментирам?Когато беше депутат от така омразната му сега ДСБ,д-р Михайлов не беше канен от никакви телевизий и радия,След като изпълни ролята си на троянски кон и започна да плюе по СДС,ДСБ и антикомунистите,започнаха да го канят.Ако не ме лъже паметта,един от първитв беше Волгин и се започна…Жалко е,че такъв журналист като Б.Василев не каза веднага на Михайлов,че Грузия не е нито заплаха за РФ,нито агресор…Но комунистическите мекерета не се свършват.Чуйте Д-р Гаук.

 2. Смея да кажа , че всичко казано през годините от автора на блога съвпада и с моето мнение. Възхищавам Ви се и на стоицизма. Единственото ми несъгласие е с безкритичното отношение към Иван Костов. Най-малкото , че като си лягаш с партиен секретар , все ще прихванеш нещо – примери мога да дам много. Мразеният от Москва български премиер не беше Иван Костов , а Филип Димитров.

 3. И по-рано съм изразявал недоволството си от интервютата на уж-гуруто на “дясното”.

  Но днес бих сравнил д-р Николай Михайлов с Волен Сидеров поради поразително подобното им политическо деградиране.

  И двамата от определено десни позиции /отделен въпрос е дали са били истински/ станаха отявлени защитници на сталиниста Путин. И на неговата външна политика, представляваща заплаха за мира в Европа и света.

  Друго общо между тях е, че и двамата на стари години завършиха богословие. Което – при сегашното положение БПЦ да бъде инструмент на руската външна политика – буди доста размисли.

 4. Деменция, купища рубли и/или злокачествен стремеж към оригиналност! Няма други причини за архитъпните наговорени от толбухинския Фройд…

 5. Рубли, рубли, рубли за Михайлов….
  …извинете!
  Евро, евро, евроооо!!
  А Тони Филипов д-р нарича един водещ Хъкмъкян – сполучливо

 6. Не съм гледала предаванията с д-р Михайлов и другото с М.ташева,но четох коментари в нета. Не изпитвам никакво съчувствие към Иван Сотиров. Как може въобще човек, що годе нормален, да седне в едно студио с Миглена Ташева? Това си живо самоубийство. И докато коментаторите не подбират с кого да сядат да коментират нещата няма да се променят. Драгият зрител се кефи как Такива като Ташева са наддумали, надврякали някого и са го навряли не знам къде. Не го гледайте, бе хора, защо събирате отрицателна енергия от екрана. Говорещите от екрана са есни и същи, какво ново ви казват? Само тотален, истински бойкот може и да накара телевизии и радиа да се отнасят с уважение към драгия зрител.
  Иво, чест и уважение за последователността и стоицизма ти да показваш лъжата.

 7. ОБЩОТО между психиатъра- богослов д-р Николай Михайлов, пловдивският социолог доц.Иво Христов и подобните им “десни интелектуалци” освен задължителната “начетеност”, която непрекъснато демонстрират с психопатско витиеватите си фрази, е ОМРАЗАТА И ОТВРАЩЕНИЕТО ОТ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО, снизходителните криви усмивчици, с които описват българските нравствени и духовни ценности, въобще българският принос в развитието на европейската цивилизация.
  Но винаги са единодушни за непогрешимостта на “визионера” Путин и превъзходството на “руския мир”.

 8. @ NASKO:
  Последното, което би ми дошло наум е да адвокатствам на Иван Костов. С логическата си постройка обаче, Вие ми напомнихтне един стар виц:
  Живеели в едно селце преди 1944-та двама братя. Единият работел като стражар в кметството, а другият си падал по авантата. Хванали веднъж втория в кражба и той, за да избегне панделата забегнал в усоето.Дошъл след година паметният 9-ти септември и тарикатът слязал от гората заедно с няколкото шумкари, определили се като партизани-антифашисти.
  Братът-стражар пък за малко щял да си отиде марцина като народен враг, но нали бил добър и кротък човечец и съселяните му го обичали – отървал “народния съд”. Е, почукал година-две камъни в близкото ТВО, семейството му погладувало, но… отървал кожата.
  Минали две петилетки и настъпило чудо – братът-шумкар го върнали на село и го направили звеновод, а братът-стражар се запилял с челядта си нейде по строежите на България. След време дори се разчуло из селото, че бил заседнал в София, станал партиен член и работел като шеф в Министерството на земеделието. И ето ти изненада – дошла от столицата на проверка група от Министерството, а шеф на групата – братът-стражар!
  Нямало как, поканил звеноводът брата си големец в бащината им къща, хапнали, пийнали, както си му е ред и домакинът изразил очудването си:
  “Как, рекъл, ти стражарът се издигна, голям шеф в София се нареди, а аз – партизанинът си останах прост звеновод на село?!”
  Усмихнал се бившият стражар под мустак и рекъл:
  “Много просто – в моето досие пише, че имам брат-комунист и активен борец, а в твоето, че имаш брат-фашага и народен враг.”
  Такива ми ти работи с “прихващането”…
  А за Фил си прав!
  🙂

 9. Извинете!
  Последното изречение да се чете:
  “А за Фил СТЕ прав.”

 10. Мда,NASKO е много прав относно Йорданович,И.К..
  Точно по негово време беше момента България да стане това,което не е сега.
  Нито досиета се отвориха,нито последваща лустрация имаше,а да не говорим за това,че именно Йорданович осъществи прехода от политическа към икономическа власт на номенклатурата,чрез приватизацията,която после стана нарицателно за грабеж.
  Благодарение на същия “мразен” от кремъл субект,сега се радваме на пазарните блага на монополиста Лукойл и не само.
  И за да не изреждаме безбройните му геройства,само ще добавя,че той ще остане в новата българска история,като индивида,който създаде червената олигархия,мутирала в последствие до сегашния си вид.
  На неговите фенове мога да кажа само едно – ако Йорданович беше читав,демек не “наше момче”,ПОСМЪРНО нямаше да да може да доближи парламента на по-малко от 100км.И за да не бъда голословен,само ще попитам,освен Ф.Д.,сещат ли се за 26 години някой,който да не бил “бивш” комунист и да е бил допускан до някакъв що годе отговорен пост( да не се споменава президента Плевнелиев,който беше грешка,която вече е поправена,както видяхме) .Да не се споменава ,че трябва да му благодарим за НАТО и ЕС,защото станахме членове съответно при Гоце и Станишко.
  За всичките изгонени истински антикомунисти от повереното му ранно СДС е излишно да се споменава,защото това беше един планиран погром върху антикомунистическите сили,който погром беше елегантно завършен,след като ТОЙ си направи отделна партийка.С този последен акт той завърши поверената му мисия и тотално ликвидира шанса днес да не сме държавата на КОЙ,ТОЙ,МОЙ и прочее кремльовские отморозки!

 11. Бях свидетел на изявата на Д-р Михайлов при другия Бойко.Потресоха ме лъжите на доктора,които г-н Инджев цитира.Водещите на ТВ предаванията си ги знаем иняма да говоря за тях.
  Искам да кажа,че десният мислител Д-р Михайлов ни поднася къдравите си и уплетени приказки от любов към своето “Аз”,без да го интересува въздействието и истината,за която говори.Набеденият мъдрец,последната дясна инстанция,бившият гуро на демокрацията в действителност нищо не е допринесъл за тази демокрация,а от сложните му словосъчетания правят впечатление само лъжите.
  Защо дребни личности,с преписани големи претенции,ги лансират и се подвизават по ТВ екраните?

 12. Явно днес Кремъл не мрази Филип Димитров. Намери го и го извади от нафталина. Но трябва да се знае, че няма случайни срещи с Кремъл.

 13. Многоуважаеми г.н Инджев,напълно споделям оценките Ви за изявите на д-р Н.Михаилов!Следя и го слушам с интерес отдавна.Ако той е десен няма как да си обясним странните му възгледи и позиции последните няколко години, освен че покрай професията си и напредналата възраст леко е изперкал.Друго по-неприятно обяснение е,че е поредната продажна душа!?А,че неговите “любезни”домакини го слушат в захлас никак не ме учудва.Те са общовзето неподготвени,некомпетентни и едва смогват да следят иначе неподражаемия му ,сложен и на моменти пообъркан изказ.Путин и неговата политика,разбира се ,за основните електронни медии,които следя са свещенна крава по понятни причини! А Наско съвсем добронамерено искам да го попитам не му ли стигат тоновете помия,които се изливат върху Костов от години, та иска и г-н Инджев да се включи!?

 14. Искам да се извиня на аудиторията за това, че се е случвало да се застъпвам за д-р Михайлов заради интелигентността му и заради особената му, макар и витиевата, речовитост.

  С горчивина трябва да призная, че от това което чувам в последните му няколко изяви, стигам до тъжния извод, че този човек или е загубил ума си, или – собственото си достойнство.

  Жалко!

 15. Ако се случваше другаде щеше да е смешно и то много. Но за съжаление се случва в България, което е жалко и грозно. Май казвам очевидното-че добрите журналисти в България не работят там, където би трябвало. Как може да стоиш и да слушаш как в ефир в твое предаване се говорят очевидно неверни неща и да не зададеш поне ЕДИН смислен въпрос във връзка с това? КАКВО Е ТОВА И ЩО ЗА ЖУРНАЛИСТИКА СЪЩЕСТВУВА В БЪЛГАРИЯ????

 16. Благодарен съм Ви,г-н Инджев,че обръщате внимание на тези важни елементи от българския пъзел. Източниците на тяхното изясняване са ограничени.За обикновения наблюдател е трудно да прецени кой кой е всъщност. …истината няма нужда от фризирана фразеология… Просто докторът е част от цирка.

 17. До Павел Тенков
  ‘Прихващането’ беше използвано от мен като вица, който Вие разказахте. Очевидно е , че мисълта ми бе за политическите грешки на Иван Костов, волни или неволни, заради което България изпусна доста добри шансове и сега е това, което е.

 18. Когато някой, както доста журналисти обичат да наричат “обикновен” човек, изприказва нещо от рода че кат’ Русия няма втора тъй миролюбива на света, че ние сме братя, братушки и прочее дивотии, иди дойди.Но хора като д-р Н.Михайлов, които най-малкото могат да си дадат сметка как така, защитавайки своята си територия, Русия воюва и с Грузия, и с Украйна (няма да се връщаме по-назад в историята).Д-р Михайлов предполагам е чел и концепциите на г-н Баранов за руските интереси и тяхното реализиране, но нейсе, запуши я!Въобще, метаморфозите, които претърпяха докторът Н.Михайлов и журналистът Явор Дачков са невероятни.Те си знаят как , с какво и къде са ги хванали другарите, но вече не будят и учудване, а само погнуса.

 19. Явно е, че този “наско” е живял в друго време и друго измерение, след като смята, че “хубавите” неща в България по пътя на демокрацията и приобщаването ни към Европейската общност са постигнати с “приноса” на гоцевци, лукановци, мадридският мошеник, жан виденовци, станишевци (всички заедно московски друзя)! “Блажени” са слепците!

 20. инж.СИМЕОНОВ,като се знам какъв съм доктор … по нататък ти си го знаеш.
  Не съм адвокат на NASKO,но ти му слагаш в устата неща,които ама изобщо не ги е казвал.
  Йорданович,И.К. е един от всички онея дето си ги изредил,преди да облажеш NASKO за слепец-комунист до комуниста,мила моя мано льо!
  Чакай сега да ида да подпра с една талпа дувара дето ми го изчислява един блажено гледащ инж.Дуваров(бивш костовист)!

 21. ‘Блажени’ са невежите, ИНЖ. СИМЕОНОВ. Явно и конете с капаци. Или титуловащите се с ‘ИНЖ’. Къде видяхте да съм казал,че изброенити от Вас мекерета са причината България да е в НАТО и ЕС?

 22. А,щях да забравя-‘блажени’са и вярващите, че Костов е прав,дори и когато греши.

 23. Инж.Симеонов,мечките (или както щете ги наречете)в овчи кожи са навсякъде.Лайнометът им е вроден начин на изява.

 24. за каква лустрация и отърваване от ченгетата на ДС при мандата на ОДС-правителството на Иван Костов можем да говорим ,когато преди няколко години се разбра,че повече от 20 дущи са били доносници на ДС,а за някои тепърва ще се разбира…А пропо,какво стана с пълното отваряне на досиетата,което обещаваше Борисов?

 25. @ТЪПАНАРКО,

  имаше някаква сентенция в смисъл, че човек много трябва да внимава на какъв се прави, защото много често е точно такъв, на какъвто се прави.

  А, па NASKO, как пък не можа да вдене в смисъла на вица въпреки предисловието към него, той поне NASKO не се прави на тъп…

 26. Тъпанарко казва:

  “ТОЙ /Иван Костов/ си направи отделна партийка.С този последен акт той завърши поверената му мисия и тотално ликвидира шанса днес да не сме държавата на КОЙ,ТОЙ,МОЙ и прочее кремльовские отморозки!”

  -И сега ДСБ е ЕДИНСТВЕНАТА партия, която не е от, и дори избягва да се сношава с кремльовските отморозки! Какъв парадокс, нали?!:)

  “Панорама” – чак ми е странно, как от ВВС позволяват тази юнашка кражба на името и форматът на тяхното предаване да вирее толкова дълго време -още от времето на комунизма! Главният крадец май беше Гарелов? Струва ми се, че напоследък има опит за завръшане на “най-доброто” от Гареловските години – лъжи, инсинуации и интриги. Може би ни очаква един нов ТВ Ренесанс на милиционер-комунизма, или пък Бойка Василиев еднолично ще смачка козните на имеприалистическите медии, и по соц-интелектуално ще допутинизира Националната телевизия?
  М/у другото, винаги съм се чудил, защо Бойчо Василев така усилно се грижи зрителите ОБЕЗАТЕЛНО да видят, че той задава въпросите си към събеседниците-чужденци, на родният им език? Виждали сме го как пита на немски, английски, руски, испански, малайски, иврит, кантонски, урду, пущу, пенджаби, зулу, хинди, аркиб, юпук, поуни, силбо, хоса, пираха, и още много други…

  Ако този човек е полиглот, защо така отчаяно се опитва да ни го покаже?! 🙂

 27. Ако трябва да бъдем честни – Бойко Василев направи плах опит да опонира на д-р Михайлов, но същият Бойко в крайна сметка налага от много години един мек стил на водене на дискусии, от който не може и не иска да избяга.Затова предаването му на моменти си е направо скучно. Чух добре какво каза Михайлов и това ме ядоса леко, но после си дадох сметка, че той беше поканен именно като застъпник на “другата” гледна точка. Колко е “друга” е отделен въпрос, за мен лично само има претенции да е “друга” и дотам. Кой го слуша вече Михайлов? Той отдавна налага спекулативни тези, по начало Михайлов е спекулативен играч, и това го компрометира сериозно до степен да не е приятен за слушане дори от непредубедените хора, които уважават високата му хуманитарна култура.Чувала съм го да се изказва ласкаво, макар и прикрито, за идеолога на Евразия – Дугин, същият, който Гърция не пусна миналия месец да стъпи на гръцка земя, и го държа на летището в Солун като напаст. На мен по-интересен ми е въпросът, кой на кого е ментор – Дачков на Михайлов или обратното. Вече не е ясно. В началото на съвместния им творчески път беше ясно, вече не е. Но все пак трябва да отдадем заслуженото на доктора – той никога не напада лично и не си служи с персонални обиди, за разлика от разпасалия се докрай Дачков. Някак му е под достойнството. Може би само един Костов е изключение, донякъде. Та симпатичният д-р Михайлов трябва да бъде слушан някак формално – с внимание към изказа му, без да се търси особен смисъл зад неговия иначе елегантен и метафоричен език. Той именно затова не може да бъде “другото мнение”, защото спекулира и интерпретира значително по-ясните публични гледни точки, макар и изказани от хора, които не притежават неговата хуманитарна подготовка. Не казвам “неговия интелект”, защото последният се оказа проблематичен. Като всичко в този живот.

 28. Говоренето на доктора е все повече флиртуване със собствения си език. Убиецът на аналитичния ум в случая е заиграването с образа.
  Това щеше да е простимо, ако каузите му не бяха недостойни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.