Украинският вестник “Ден” публикува интервю с Иво Инджев

 

ОБНОВЕНА НА 29 ЮНИ 2016 Г. В 19.35 Ч.

http://day.kyiv.ua/uk/article/cuspilstvo/ne-rozkazana-svitovi-istoriya

Български публицист и историк разкрива преднамерената фалшификация на ключови страници от миналото на страната си

 

Българският народ, вероятно, повече от всеки друг в бившия “социалистически лагер”, изпита мощния идеологически натиск през периода 1944-1989 гг., който му оказваше “големият съветски брат” и неговите доморасли протежета. Целта беше абсолютно ясна: да накара хората да възприемат своята богата 1300-годишна история само така, както посочи Москва, да възприемат целия трагичен път, изминат от страната само през призмата на “вечната дружба” с Русия. (Всъщност, лесно се забелязват паралелите с Украйна и проблемите с нейната национална идентичност). Но след падането на комунизма, все повече български интелектуалци  развенчават с факти и документи тези фалшификации. Сред тях е и Иво Инджев – историк, публицист и писател, интервю с когото предлагаме на читателите на електронен вестник “Ден”.

 

“Реалната, неизкривена история опровергава лъжата за така наречената вечна дружба между Русия и България”

 

– Чухме, че вашата книга “Течна дружба” е предизвикала фурор в България. Можете ли да ни разкажете повече за нея и за настроенията в българското общество?

 

– Мисля, че не трябва аз да давам оценка колко успешна е книгата, но тя беше доста необичайна за България, защото опровергава лъжите за вековната дружба между Русия и България. Историята на отношенията между Русия и България по време на господството на комунистическата идеология, и дори след това, се представяше в изкривена форма. Аз не съм по-голям историк от професионалните експерти, но събрах моите истории от различни източници. Всъщност, цитирах около сто статии и книги, 90% от тях – мои материали и  информация събирана в продължение на много години. В резултат, по мое мнение, това успешно показа историята на отношенията между Русия и България под друг ъгъл, различен от това, което обикновено говорят проруски настроените българи или самите руснаци.

 

– А как я възприеха хората?

 

– В центъра на София, пред паметника на Съветската армия, два часа имаше опашка от желаещи да получат автограф. Впрочем, аз нямам подкрепа от така наречените големи медии в България, защото върху тях голямо влияние имат местните проруските кръгове, което не може да е просто съвпадение. Винаги съм казвал, че руснаците от години умишлено се намесват в българските медии. Вероятно можете да си представите стотиците хора, които се събраха в центъра на София, в близост до паметника на Съветската армия при излизането на книгата, и липсата дори на една единствена телевизионна камера отразяваща това.

 

“Проруският прочит на българската история има голямо влияние върху Българските медии”

 

– Защо се случва това? Телевизиите зависят от държавата?

 

– Да, защото голямо влияние върху българските медии има проруската интерпретация на българската история, и за телевизията е шок, че официалната версия за дружбата между руснаци и българи в продължение на векове е подложена на съмнение, а аз дори смея да твърдя, че стана фейк. Дори от самото началото, първите контакти между руснаци и българи преди стотици години са били много негативни: руснаците завоюват част от България в интерес на Византия, а след това в продължение на два века, България загубва своята държавност. Защото е унищожена след нападение в гръб от нашите “руски братя”, на които Византия плаща със злато. Те умишлено унищожават Българската държава, а Византийската империя два века властва над българите. Но българите не са достатъчно наясно с това, защото тази част от историята се представя в България по съвсем различен начин. (От редакцията: уважаваният български колега, очевидно, има предвид княз Святослав. Трябва да кажем, че както и да се отнасяме към българските му кампании – не всички ще се съгласят с мнението на господин Инджев – едва ли има основание да приемем  Святослав  за “руски”).

 

– Може би това обяснява факта, че България е смятана за 16-та република на Съветския съюз?

 

– Да, България става съветска република след брутален режим, наложен от Червената армия. България е единствената страна в Европа, където не е убит нито един войник от Червената армия. Когато влизат на територията на нашата страна, българската армия не убива нито един съветски гражданин, защото законната власт нарежда да не се стреля, за да спаси страната, за да няма война в България, но, въпреки това, страната е окупирана от сталинските войски. В продължение на три години България е окупирана от Червената армия, а след това 42 г. тя на практика е окупирана чрез упълномощени от СССР българи, като наказание за това, че нито един съветски войник не е убит  на българска земя. Въпреки това, имаме огромни паметници, посветени на Червената армия, сякаш тя е освободила от нещо България, което е абсолютно нагло, и аз съм в списъка на тези активни българи, които искат разрушаването на монумента Съветската армия, защото на българска земя не е имало бойни действия. Германските сили никога не окупират  България и българските власти заповядва на германците да напуснат страната преди Червената армия да навлезе тук. Също така, по българските земи не са водени никакви боеве между германците и “червените”. След това “червените” принуждават своите упълномощени да започнат тук ужасен комунистически терор, убивайки хиляди от онези, които се смятат за политически врагове. И никой не знае колко десетки хиляди души стават жертви, историците спорят за цифрите, които се колебаят между 30 и 100 хиляди души, може би и повече. Това е неразказана част от световната история. Ако сравните например случая с Полша, това е ужасна трагедия, защото е станало с ръцете на българите, които обслужват интересите на Съветския съюз. И ние не знаем колко десетки хиляди души загиват в резултат на терора.

 

За неформалното руско малцинство и зависимостта от руските политици

 

– Радваме се, че вашата страна успя да стане членка на ЕС и НАТО. Но, очевидно, и сега вашата страна има трудности, по-специално заради опитите на Кремъл да влияе върху политиката на България чрез руски селища, чрез газовия натиск. В състояние ли сте да се противопоставяте на това, и ако да, по какъв начин, ако не, какво трябва да се направи?

 

– Не мога да кажа, че моята страна, като държава, не решава проблема, но хората тук са наясно, че това е предизвикано умишлено. Не може да е съвпадение, че руснаците имат – официално и в съответствие със статистиката – 400 000 имота, концентрирани в близост до Черно море. С други думи, точно в тази част на България, която Русия винаги се е опитвала завземе и да присъедини, за да получи достъп до Босфора и Турция. Аз публикувах въз основа на мои източници в Москва, че от години в Русия призовават за покупка на имот в България с  преференциални заеми от руската “Външнотърговска банка”. Затова руснаците, които на практика са държавни служители, с други думи, пропутински настроени хора, дават пари предимно за покупка на имоти в България и Кипър. Въпросът ми е – защо? Знам, че тези хора, които вече са закупили имот в България, след това са имали възможност да доведат в банката приятел, с други думи, някой, който също е лоялен към режима, който също ще купи имот тук.

 

Това се вижда в контекста на Евровизия, където руската песен, получи от България 10 точки. Как мислите, кой гласува за нея? Предполагам, че най-малко половината от тях са руснаци, които живеят в България. Ние нямаме официално руско малцинство като Украйна или Балтийските страни. Но ние имаме неофициално, което се образува през последните 10 или дори 12 години. Българските власти дори се радват на това и искат да привличат все повече руски туристи.

 

България е една от най-зависимите от съветските енергийни ресурси страни в ЕС. Ядреното гориво за атомната електроцентрала идва от Русия. Петрола и почти целия природен газ също идват от Русия. Баланса на търговията между Русия и България е 10 към 1 в полза на Русия. Това е типичен модел на пост-колониална зависимост.

 

“Проруската пропаганда в България е много мощна и не среща никаква съпротива”

 

– Доволни ли са българите от тази ситуация?

 

– България е разделена като Украйна. Единствената разлика е, че в Украйна има много руснаци или рускоговорещи. Българските русофили едва говорят на руски, дори не са виждали руска книгата през живота си. А на мен, когото постоянно наричат русофоб за това, че критикувам Путин, ми харесва Чайковски. Но те искат да ми харесвам и Путин, защото обичам Чайковски. Това е нонсенс. Българските русофили просто обичат Русия, както казват, “заради руската култура”, а ако ги попиташ нещо на руски или колко книги на руски език написани от руски класици са прочели, най-вероятно, ще им бъде трудно да отговорят. Проблемът е, че про-руската пропаганда е силна в България, и не среща никаква съпротива.

 

Например, Дария Асламова от “Комсомолская правда” засне отвратителен филм за българите, които уж страдат от европейското иго. При това интервюира само проруски настроени българи, показвайки само негативи за България в малко повече от 20 минути. Това е филм, който е спонсориран от руския Център за стратегически изследвания на Леонид Решетников, ръководител от КГБ, назначен от Путин. Москва смята България за слабо звено в ЕС. Ето защо Кремъл  използва всички видове натиск, за да раздели България, и колкото може по-дълго да е на опашката на ЕС. С други думи, искат да покажат колко зле живеят хората в ЕС и посланието е: “Искате да се присъедините към ЕС? Ще страдате също като българите”.  Това е просто една пропагандна игра. И е много лошо, че българското правителство не може да се противопостави с нищо.

 

“Русия е направила всичко възможно България да не получи независимост”

 

– Вие убедително доказвате в своите книги, че “вековната руско-българска дружба”  е политически оцветен имперски мит. Какви конкретни факти можете да приведе в подкрепа на своята гледна точка?

 

– Съветският съюз направи 9 септември 1944 г. национален празник на България. Това беше ден на така наречената социалистическа революция. Реално, това е държавен преврат, организиран и извършен от просъветски сили в България, когато Червената армия вече окупира България. Това беше национален празник на България в продължение на 45 години. В момента българите имат друга дата, 3 март 1878 г., когато е подписано споразумение между Русия и Османската империя, а Русия побеждава във войната. Между другото, с голяма помощ на българите, които дават хиляди жертви в тази война. Но Русия постоянно се преструва, че е проляла само руска кръв за българската свобода. Например, тя никога не признава украинското  участие, говори само за руска кръв. И иска от нас винаги да сме благодарни за това.

 

Отново и отново се връщат към това. Много българи са отровени от тази пропаганда. В действителност, в този ден е подписано споразумение между двете империи, които воюват помежду си,и нито един българин  не е поканен от победилата Русия да участва в празника. А само осем години по-късно, новата Българска държава скъсва дипломатическите отношения с Русия, защото се намесва твърде много и прави всичко възможно България да не получи истинска независимост. Всички велики герои на българското националноосвободително движение са били против идеята за свобода, донесена от руснаците, защото Русия е един от символите на репресиите в Европа, както знаете, най-вероятно по-добре от мен.

 

Българите се обединяват през 1885 г. Това правят самите българи, които обединяват двете части на България, разделени след Руско-турската война. Това разгневява Русия дотолкова, че руснаците тихо молят Турция да си вземе обратно част от България, като наказание за българите, които се осмеляват да се обединят. С това българите започват да вярват, че Русия се държи като голям враг на България. Само осем години след руско-турската война. С това  започват проблемите между двете страни. Понякога хората в чужбина не знаят, че България е единствената страна в славянския и православен свят, която се противопоставя на Русия през двете световни войни, което е и причината в момента постоянно да ни наричат “предатели” политици като Жириновски и Рогозин. Понякога стигат до извода, че “българите са  професионални предатели, в двете войни са били против нас”. В действителност, това е така. В такъв случай, защо спекулират, че българите винаги са били на страната на Русия и Съветския съюз. Трябва да признаем, че българите исторически – не са част от Русия, както те смятат.

 

“По времето на комунизма за българия беше тайна, че в залеза на дните си Иван Вазов става русофоб”

 

– Отношенията(без преувеличение – приятелски) между украинци и българи, в действителност, са от векове, като се започне от времето на киевския княз Святослав. Украинците почти не помнят ролята на България при приемането на източно-православното християнство в Киевска Рус. Припомняме и за Михаил Драгоманов, за Леся Украинка, за класиката на българската литература – романа на Иван Вазов “Под игото”, написан на територията на Украйна, в Одеса. Запознати ли са българските граждани с историята на нашето приятелство? Какви са перспективите за отношенията ни днес?

 

– Иван Вазов, като писател и поет, е българският Шевченко. В същото време, отначало, той е един от стожерите на русофилството в България. По време на комунизма, за българите беше тайна, че в края на живота си Иван Вазов става русофоб. Той разбира, че Русия провокира войни срещу България на Балканите, разделя хората в страната. Вазов е един от тези, които искат да се преименува катедралата в София кръстена на Александър Невски. Това става, след като руснаците нахлуват в България през 1916 г., в началото на войната, и Българската армия унищожава русите. Това е пълномащабна българско-руска война, която Русия унизително губи. Иван Вазов, най-известният български писател, е толкова е възмутен от руското нашествие и руската политика по отношение на България, че напълно променя мнението си за Русия. Той също подкрепя идеята за преименуването на катедралата на братята Кирил и Методий.

 

И това се случва няколко години по-късно. Името е променено по време на Първата световна война. Едва след това, под силен натиск от страна на руснаците, е върнато името на “руския светец”. Вие, вероятно, знаете кой е Александър Невски. Той е герой на борбата срещу западното християнство, слуга на Златната орда.

 

“Аз знам, и много други знаят, че украинците са по-близо до нас по много гледни точки”

 

– Но дали българите знаят за историческото приятелство между нашите народи?

 

– Не много добре. Поради факта, че Украйна е позната повече като част от Съветския съюз. Но аз знам, и много други знаят, че украинците са по-близки до нас на базата на много гледни точки. Първо, те са страдали от руското потисничеството повече от българите, знаем за Гладомора. Виждам много повече общи неща между украинците и българите, отколкото  между българи и руснаци. Дори сме големи съседи от двете страни на Черно море. България е  единствената страна от бившия Съвет за икономическа взаимопомощ, която географски не граничеше с Русия. Въпреки това, местните проруските сили казват: “Ние сме толкова близки, те са наши съседи”, а те никога не са били наши съседи.

 

“България се присъедини към НАТО и ЕС, точно това ни спасява от руската агресия”

 

– “Прозападната” посока (така да се каже) в политиката и културата на България, очевидно, е от векове. Можете ли кратко да маркирате основните етапи на западното развитие на България? Колко необратим е, от вашата гледна точка, “завоя” на България на запад?

 

– Нищо не е необратимо, това е въпрос, който предизвиква страх, и руснаците знаят това, те правят всичко възможно да предизвикат между българите …не бих казал, гражданска война, това, вероятно, е твърде грубо определение, но сблъсъците между про-руски и про-западно настроените българи, са очевидни. България е разделена не толкова на леви и десни, както трябва да бъде в класическите демокрации, тя е разделена иначе. Тя изглежда като Украйна – разделена между проруските и прозападните хора. Прозападните граждани имат предимство, защото те са отговорни за страната. България се присъедини към НАТО и ЕС, и точно това ни спасява от руската агресия.

 

За “решителния момент, който доведе приемането на България в НАТО и в Западното семейство”

 

– По отношение на етапите в развитието на страната от историческа гледна точка … Може ли да назовете няколко?

 

– Когато някой се опитва да представи историята на демокрацията в България като пълен провал, това е абсолютно невярно. Защото България, независимо от всичко, стана член на ЕС и НАТО. През 2004 г. приеха България в НАТО, а през 2007 г. – в ЕС. Процесът на присъединяване към НАТО беше стартиран, защото по време на войната в Югославия България имаше пробългарско и прозападно правителство. Българското правителство през юни 1999 г., отказа достъп на руските въздушни войски до Косово. Това порази много от нашите западни приятели и, след това, България получи покана за присъединяване към НАТО. Помня това, защото няколко месеца по-късно, британският премиер Тони Блеър и президентът на САЩ Бил Клинтън пристигнаха в България за да кажат “благодаря”. Това беше определящият момент, който доведе България в НАТО и Западното семейството.

 

“Българската национална революция не беше извършена с оръжие, а благодарение на знанието

 

– Господството на турскатасманската) империя в България е продължило 450 години. Какво е  помогнало на българския народ да оцелее, да запази своята идентичност в изключително тежки условия?

 

– Мисля, че Османската империя е властвала достатъчно брутално навсякъде, а не само в България. Но това, което прави българската съпротива в този момент особена, е  удивителното отношението на българите към учението. Било е много интересно и много чуждестранни посетители посочват, че българите са разработили уникална училищна система за деца в почти всяко село. А после, когато българите започват да забогатяват чрез търговия и селско стопанство, веднага започват да изпращат децата си да учат в Европа. Тези хора патриотично се завръщат в България и създават нова България благодарение на знанието, което донасят от европейски университети. Ето защо българската национална революция е  направена не с оръжие, а със знания. Българите надминават учителите си, например, създавайки  едновременно и първите фабрики, и мрежа от училища за хората, които говорят български. По този начин се запазва българската нация и както казах, това е голяма изненада за руснаците. Те мислят, че ще намерят на Балканите примитивно племе, което може да бъде манипулирано. Но са изумени, когато виждат хора решителни и  готови да създадат  собствена страна, а не да се превърнат в роби на друга империя, а именно Русия. Голяма грешка на руснаците е, че се надяват да управляват България точно като Туркменистан.

 

“Високите нива на корупция рано или късно ще подкопаят стабилността на демокрацията”

 

– Какво трябва да направи българският елит за да задържи страната в европейския проект?

 

– Интересно е, че европейският проект работи в България сам за себе си, тъй като е очевидно, че повечето от големите проекти в България, са създадени с европейски пари от фондове, които българите получават от Брюксел. Проблемът е, кои са политиците, които решават съдбата на тези пари, и достатъчно силно ли се борят срещу корупцията. Изглежда- неефективно. Кражбата на средства от ЕС е една от най-позорните характеристики на днешните български политици, а заради нивото на корупция България е в дъното на ЕС. Това е реален проблем, защото рано или късно, това ще подкопае стабилността на демокрацията. Двойните стандарти насърчават развитието на корупция. Ето защо е необходимо да се подобри положението в страната, за да се убедят хората у нас и наблюдателите в чужбина в съответствието на баланса на стандартите и демокрацията.

Превод от руски за ivo.bg Васил Костадинов

 

Р.S. от ivo.bg

Като субект на интервюто , което отразява напълно духа на дългия ми разговор с украинския колега, мога да изразя задоволство от добронамереността на в . Ден”, един от най-популярните в Украйна.

Доколкото разговорът между нас се водеше на английски език, достоверното предаване на казаното от мен е още-впечатляващо.

Промъкнали са се и някои грапавини, като английската думичка “фейк” или като твърдението, че искам “разрушаването” на съветските паметници, макар да съм настоявал винаги, че става дума за туяхното преместване в музеите, където да им се наслаждават изповядващите култа към съветското насилие, но това не означава, че ще се намесвам в текста на оригинала с поправки .

 

 

 

17 мнения за “Украинският вестник “Ден” публикува интервю с Иво Инджев”

 1. г-н Инджев,

  Истинско удоволствие е да видим интервю с вас, ако не в български, то поне в украински вестник. Благодаря на вас и на братята по съдба украинци.

 2. Поздравления г-н Инджев. Явно Вашата просветителска работа е забелязана не само в България.

 3. г-н Инджев,

  Много се радвам за вас!Моите почитания и най-добри пожелания!

  Не е 1300-годишна историята на България-Аспарух не я e основал,а само я разширил на юг от Дунава.
  И за безкрайния спор,колко % са русофобите и русофилите в България-българите са 100%русофили,въпреки че някои твърдят обратното!Но за това-друг път…

  Сега да не си развалям удоволствието.Прочетох интервюто няколко пъти.Пак ще го прочета…

  Поздрави и за всички близки и приятели,които са скъпи за Вас!

 4. Гответе се за епохални промени след Брекзита!!! Ако нашите най-добри Приятели, Европейските народи се обединят около идеята за обща държава, това ще бъде края на кървавите динозавърчета от ерата на комунизъмА. Противните и гнусни на всеки нормален човек, Милиционери (Цецки, Бойковци, Паравановци, Сидеровци, Догани и прочие идиоти) ще бъдат изхвърлени от вълните на промяната там където им е мястото. На Боклука!!!

 5. “България е една от най-зависимите от съветските енергийни ресурси страни в ЕС” – грешката е вярна!!!

  Уважаеми г-н Инджев,
  Поздравления за стегнатата и съдържателна статия. Бихте ли дали линк към броя на вестника?

 6. Г-н Инджев,сигурен съм,че ще настъпят времена когато ще оценят всичко това което сте написали и ппубликували.

 7. БЪЛГАРИТЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ СЛАВЯНИ, ЗАЩОТО СА МНОГО ПО-СТАР НАРОД ОТ ТЯХ, И КАТО БЪЛГАРИ ТЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ДРУГИ, ОСВЕН РОДОЛЮБЦИ!

 8. Забележително интервю!

  П.С. Г-н Инджев, има печатна грешка -българия е с малка буква.

 9. ПОЗДРАВ!

  Преди малко споделих текста с един канадски украинец, които ще го пусне в неговата мрежа. Виждам, че има превод на руски, все още няма английски, но като се появи, ще доведа англоговорящи читатели. Като стана дума, напоследък споделям с канадци текстовете на ‘Bulgaria Analytica’ (за слухтящите тук – никоя фондация не ми плаща за това, не е и нужно).
  Понякога превеждам части от ivo.bg за приятели, но критериите ми за превод са толкова невъзможно високи, че не мога да се добера и до долния им праг.

  Но нека поддържаме просвещенския модел.

 10. Много автентично интервю с умерени, спокойни и достоверни оценки. Дано само е станало ясно. Особено харесах момента, в който Иво Инджев обяснява за нашата училищна възрожденска система на образование. В допълнение: в свой репортаж от Османската империя американският журналист, Джанюариъс Макгахан, изказва изумлението си от онова, което среща по българските земи след потушаването на Априлското въстание – той очаква да срещне тук “индианци”, “диваци”, а се оказва, че и в най-забутаното българско село има училища, в които децата се учат да четат и пишат и им се преподават светски знания. Това е уникален момент от нашата история. Българинът воюва за своето освобождение и го прави на духовната територия на езика, историята, църквата. Идването на “братушките” е политически акт, с дълбоко противоречиви и негативни последствия за историята ни. Било е въпрос на време, било е неизбежно, султанът да признае автономността на българските територии, път към национална самостоятелност, така, както е бил принуден малко преди това да признае автокефална българска църква. Това добре са разбирали тогавашните български първенци, наричани “туркофили”, “консерватори”, “чорбаджии”, които са предпочитали “дуалистична държава” пред “освободена” от руския император държава.

 11. Започвам коментара си с мотото от разказа “Една българка”(с малка корекция)-Аферим г-н Инджев! Машалах!” Първо идеята ми е от една страна да изразя най-искреното си възхищение от прекрасното интервю и второ да покажа, че понякога и най-убеденият русофил може да прогледне-като Иван Вазов. Направи ме впечатление, че украински вестник публикува интервю с Вас, а български вестник не го е правил от много години. Потвърждава се една моя теза, че интелигентните и можещите българи са уважавани в чужбина, но не и в родината си. Е, как искаме нещо да върви тук? Пази Боже от 2 работи-приятелите ти да те ценят повече от семейството ти и в чужбина да те ценят повече отколкото в родната ти страна. Горното съм го изпитвал и изпитвам върху себе си. Още веднъж поздравления!

 12. Понеже съм невеж да питам, какви са връзките на Михайло Драгоманов и Леся Украинка с България?!

 13. Аз също харесвам руската култура, език и литература, но ненавиждам Путин и неговата клика за напъните му да възстанови СССР и за завоевателната му политика. Искам да предложа пост към сърцераздирателната изповед на една украинка – „Почему теперь мы ненавидим русских” http://hyser.com.ua/community/pochemu-teper-my-nenavidim-russkix-post-ukrainki-vzbudorazhil-set-89294
  П.П. Много неприятно впечатление ми направи с откровените си лъжи интервюто с артиста и режисьора Никита Михалков, излъчено онзи ден от БНР под заглавието: „Крим е неотменима част от Русия, трябва да се примирите с това”. По този повод цитирам мнението на руски артист за фамилията: „Россия, слышишь зуд — три Михалковых по тебе ползут…” Такую злую эпиграмму сочинил однажды известный актер Валентин Гафт на руководителя Союза писателей России (Сергей Михалков) и ставших не менее знаменитыми его сыновей Никиту и Андрея.

 14. Украйна, Карабулгар.
  Името на Киев.
  (песен: мари Марийко карагюзелко)
  Кара не е ” черно”, а велико.
  Откъде идват ” турските” думи в нашия език (ама и в примерно хърватския)?
  Малко от въпросите за които нашите “начетени” хора не говорят.

 15. Чудесно интервю уважаеми г-н Инджев!Четенето беше удоволствие за мен!
  Поклон и кураж!

 16. Към Борис и не само…

  Днес в 12.30 руската моторизирана глутница ще бъде посрещната пред храма с названието на руския мюсюлманин Александър Невски, натрапен като тук като руски светец, канонизиран в Русия заради заслугите му на московски васал на Златната орда, воювал заедно с нея срещу западните християни. Вълците на Путин дойдоха от Турция, за да ни изпратят поредното руско-турско послание в духа на Ал. Невски- че България трябва да бъде насъскана срещу Запада, за да си правят тук московците и техните слуги с нас каквото си искат.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.