Божидар Димитров се превърна от съветофил в шведофил и славянофоб

          „Да се смееш или да плачеш” е въпросът, когато човек се сблъсква с дилемата, изправен пред избора на реакция по повод демонстрацията на нахалство и неадекватно самочувствие. Нещо подобно се случва  отново с безбройна поред телевизионна изява на държавния служител Божидар Димитров, шеф на Националния исторически музей, върл фен на руската окупация на Крим и на Бойко Борисов.
          Същият е преразказан в един сайт във връзка с поредната му клоунада, състояла се днес в тиражна телевизия. Избирам да не плача, а да се смея с някои реплики в скоби.
Клуб Z

“В светлината на заявените намерения от тези хора (рокерската група “Нощните вълци, б.р.) – те идват да се запознаят с миналото… За мен те са куртурно ( играта на думи, волна или не, е на Клуб Z, бел. ivo.bg) -исторически туристи. Като културни туристи, аз им подарих тази икона, за да могат да се запознаят по-добре.”

РЕПЛИКА ivo.bg: Тук оживява руският виц за грузинеца, който в купето на влака бил подал на едно дете да си играе с  интимна част от тялото му , а на въпроса на ужасените родители защо го прави отговорил: „ какво да направя, ако му дам кинжала си, ще вземе да се заколи”.

Така бившият министър проф.  Божидар Димитров обясни в студиото на бТВ защо е подарил икона на хан Тервел на руската мотористка група вчера.

“Те не са казали, че ще окупират – като малки зелени и черни човечета – Поморийския полуостров.” 

РЕПЛИКА ivo.bg: Малките зелени човечета, нахлули на Кримския полуостров, също не си признаха, че са изпратени от Москва, но самият голям човек в Кремъл (164 см на ръст) ги припозна за свои пратеници след успешната им окупаторска мисия.

“Тервел избива 195 000 араби – Путин и Обама заедно не са избили толкова. Нищо че имат самолети”, похвали професорът владетеля.

РЕПЛИКА ivo.bg: Тук приятелят на Бойко Борисов е верен на себе си: колкото повече трупове на араби и прочее нечовешки същества има в неговата статистика, толкова по- доволен е да рапортува пред Москва- нищо, че избитите безброй араби са били пратеници на любимата на Путин днешна арабска Сирия от времето на Омаядския халифат със столица Дамаск, поради което Б. Димитров изпада в противоречие с правата кремълска линия с днешна дата, засягайки чувствата на другаря президент Башар Асад.

На зрителски въпроси кога Тервел е канонизиран, той отговори, че това е св. Тривелий – български цар и победител на арабите, спасил Европа.

„Напълно в канона си е”, защити той иконата, на която владетелят по воински убива паднал на земята противник.

Димитров дори обърна внимание, че “копието не е промушило гърдите”, т.е. – не е чак да го убива…

“Теоктист на български е Тервел.  Тервел има 2 иконографски образа – като цар и като монах… Е, аз измислих трети”, все пак призна Димитров.

Не въпрос на водещия очаква ли Владимир Путин да се появи на икона, той отговори:

“Ами руснаците могат и да го канонизират, не знам. Но това е проблем на руснаците, не е наша работа.”

– Ама те да не си помислят, че Тервел е бил руснак – попита Светослав Иванов.

– Кой?! Малко трудно ще бъде с това име – подскочи Димитров. – Най-скандално ще е, като научите след известно време, че руснаците не са славяни. 

РЕПЛИКА ivo.bg: В желанието си да каже нещо вярно и да блесне с оригинална мисъл, Б. Димитров явно е повлиян от „русофобската пропаганда”, например в ivo.bg, която отдавна твърди същото. Като нищо могат да го пенсионират за разпространяването на подобни зловредни за славянофилската истерия  истини, в които рационалното зрънце не е в етническия произход на руснаците като „шведи”, а във факта, че скандинавците ги подчиняват с огън и меч, превръщайки ги в нещо повече от сбирщина от примитивни племена, възприели военно-държавната организация на северняците след няколко века подчинение на превъзхождащата ги скандинавска цивилизация.

Той обърна внимание, че руснаците се връщат към “норманската теория за произхода си”, идват от север, от Швеция.

“Те ще се гордеят, че са викинги. Славяните е измислица на хърватски историци от XVII век, която руснаците неясно защо с радост приемат. Те са варяги, т.е. – викинги.”

НА СНИМКАТА В. “24 часа”: Руски селянин с типично облекло и крака, обути в лапти. Всички славяни се обуват в изделия от кожа – цървули, чизми, ботуши и пр. Само руснаците носят лапти като фините.

На въпрос кой съвременен българин според него е достоен за светец, Димитров отговори: “Отец Боян Саръев… Но да е жив и здрав още дълги години.”

Водещият се притесни дали ще научи навреме, ако се появят икони с Боян Саръев, на което професорът обясни процеса:

“Е, първо тярбав да умре и да стане светец.”

РЕПЛИКА ( много подходяща за финал ) ivo.bg.: едно към едно тази мисъл на Б. Димитров пресъздава вица за българската мутра в музей, която искала да си купи евтино картини от класици, т.е. от автори , които не са живи, поради което предложила да си напазарува наличното от живи автори и след това да ги направи „класици”.

12 мнения за “Божидар Димитров се превърна от съветофил в шведофил и славянофоб”

 1. Извинете, но доколкото ми е известно не е доказано със сигурност, че хан Тервел е приел християнството. Споменавам само това-за другото просто не искам да коментирам-пълна излагация. А като става въпрос за вицове за глупаци ето един подходящ: Отива нашенец в Лувъра и пита:
  -Тази картина “Селянин люпи семки” ли се казва?
  -Не, това е огледало от 18 век

 2. Фъфлеше… Б. Д. Обича алкохола на фалиралата и прогнила Америка… Виски…неддопустимо в ефир… Дс кадровик.. Обаче е десен политик…денонощно е в ефира на финансираната от зюганов тв…водещия за отвличане на внимание в. сименов… По времето на Живков са имали 11зам министър и 1 министър…в работническо дело архива има матрял… Но там на фотоси и статии са балевски

 3. Обичайните лакърдии на проф.Б.Димитров…

  Попитали го:-Защо до сега не е изровил нито един славянски вампир?

  Отговорил:-Ами аз само с вампирясали русофили си пия ракията…

 4. Понеже вълците на путин се оплакали на журналистите, че небрежно пропускали грантове. Погледнате картата (второ изображение в текста) http://sprotyv.info/ru/news/kiev/rossiya-prodolzhaet-kompleksnoe-myagkoe-vliyanie-na-sosednie-strany Къде е ситуиран дароприносителят на вампир божо? – Комплексное применение мягкой силы → Активная пропаганда.

 5. Много е интересна темата за обръсването набрадите на руските дворяни преди три века, единствен ефект от тогавашните реформи, а в Европа вече четири века се е прилагал Магна Карта ..

 6. Уважаеми г-н Павлов, вие грешите относно цар Тервел поне в две посоки: Изразявате съмнение, че не било доказано, че е бил християнин. Но вижте, самият факт, че е канонизиран за светец и е почитан и от католици, и от православни говори достатъчно само по себе си, че е бил безспорорен християнин. Църквата, доколкото съм запознат с правилата и каноните и, няма как да канонизира някого за светец, ако не е бил християнин. Убеден съм, че в архивата на патриаршиите, но най-вече на Ватикана има достатъчно неоспорими доказателства за християнската вяра на цар Тервел. Вторият аспект, доказващ, че царя е бил християнин: той е коронясан като кесар, тоест съимператор на римската империя. Невъзможно е било езичник да бъде коронясан като съмператор в Цариград, просто няма как, защото тогавашната римска империя е християнска теократична монархия. Съимператор езичник е нещо абсурдно! Трето, цар Тервел никъде не е титулован като “хан”, той е кесар, цар, това са исторически доказаните му титли. Ханове има само в панславистките фалшификати за нашата история. Истината е, че в нито един автентичен източник за нашата история няма засвидетелствана такава титла като “хан”.

 7. Нямам нищо против Великия Български Цар Тервел, чийто пример ние неговите потомци сме задължени да следваме ако изобщо имаме и капка инстинкт за самосъхранение и уважение към Отците си! Обаче нещо друго ме тревожи, което тук в блога се изтъква неведнъж. Българофоби и Предатели на рода си, да се крият зад имената на нашите най-славни личности, които ако бяха живи не биха и плюли върху Боклука, който си е окачил портретите/иконите им над главата си но срами името им с безчестни дела и предателства към Родината си!
  Защо така бе Другари Българофоби??!! Нали Мразите Българите! Защо се кичите със най-славните ни Царе и Светии, наместо да си сложите по една руска майка със лика на Ленин и Чегевара та и вие да покажете, че не сте двулични страхливци!!
  Посрещането на руските вълци със икона на Цар Тервел, означава безкрайно неуважение към него и към Българския Народ! Изобщо цялата история е една невероятна лудница в която лудия вика дръжте лудия. Русофилските Българофоби пишат в Българофобските си вестници, че това били обикновени туристи и някакви си луди дигали голям шум за нищо. Добре ако е така, да ги попитам колко Икони на Цар Тервел си е поръчал Директора на Националния Исторически Музей, че ги раздава под път и над път на всеки турист. Решил е да гони рекорд на Гинес по раздадени икони ли ?? Вие представяте ли си да идете в Москва или Париж и отнякъде да изскочи Директора на Националния Музей и да почне да ви раздава Икони за по 1000 лева ?? Кой е лудия Другари ?? Ние Българите или Вие Българофобите ??

 8. Исторически доказано е, че всичките ни владетели от АВИТОХОЛ до Борис/без него/ носят титлата КАН или по-точното КАНАСЮБИГИ. Исторически доказано е, че титлата хан носят монголо-татарите и тюрките.
  По отношение на християнството там нещата са доста неясни, но със сигурност може да се каже, че когато ПЪРВОАПОСТОЛИТЕ идват по нашите земи тяхното учение не попада на непозната и неплодородна земя. Това християнство е било с унисон с БЪЛГАРСКИТЕ ВЯРВАНИЯ и защитавало устоите на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, т.е. то е било РОДОЛЮБИВО. Християнството, което Борис безропотно налага и то с меч , избивайки една голяма част от българския елит, е християнството на константинополската църква, която е прикривала истинските ромейските имперски амбиции да отслабят БЪЛГАРИЯ и да бъде обезоръжено това ГОРДО и НЕПОКОРЛИВО БЪЛГАРСКО ПЛЕМЕ и след това с един удар да се приключи с неговата политическа независимост, което и става по времето на византийска марионетка Петър. Този исторически факт никога не трябва да бъде забравен и той трябва да се помни най-малко дотогава, докато наследницата на византийската политика и религия съществува!

 9. Имало прогрес, ли?! Нашите прозорливи и патриотични предци преди 1100 години са натирили обратно въшливия варварин Святослав (първообраза на нощните путинайкински хиени). Ние обаче, вместо да следваме традицията, им постиламе килими. Позор!

  И рекъл бях: “Аз няма веч да плача
  за тежките на тоз народ беди!”
  Ожесточен, пощада му не рачах:
  “Да тегли – думах с яд, – нал тъй мъжди.”

  Народ такъв, за друго недостоен
  освен за мъки, нужди и тегла,
  неучен род, безсмислен раб, спящ воин,
  що чака той за тези си дела?
  П.Р. Славейков

  Ето ги и българите пред пастта на северния хищник от по-ново време.
  СИМЕОН РАДЕВ за самия Славейков:

  Тонът на Независимост спрямо княза и Русия стана сега много по-жесток. Особен акцент на озлобление носеха статиите срещу Русия. П. Р. Славейков бе стар русофоб.c През време на църковния въпрос, когато партията на д-р Чомакова се бореше срещу Игнатиева, Славейков бе писал в своя вестник Македония тия смели редове: “Русия може да пази своето човеколюбие за своите полудиви народи, а нас да остави на нашата участ. Панславизмът не може днес без Русия, а това е, което ние не щем. Да припознайме първенството на Русия, ще каже да наведем глава пред нейната желязна власт.”

 10. Б.Д. просто не знае кой е и къде е,
  има единственото усещане, че е безсилен като историк и този комплекс го избива със оригинални идиотизми, както някой по-горе казава

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.