Честит празник, Америка!

Във връзка с националния празник на Съединените щати публикувам ( още веднъж ) най-доброто преклонение пред величието им, писано през последните десетилетия у нас.

 

Автор: Александър Симов, член на изпълнителното бюро на БСП, втори по популярност в партията ако се съди по гласовете, събрал  на форума на БСП тази година при издигането на ръководни кадри. Текстът е блога на автора.

Признавам си, че никога не съм писал подобен текст във възхвала на която и да е държава и поради това се позовавам на майсторите на хвалебствието.

Monday, April 10, 2006

20 причини да обичаш Америка


1. Това е страната дала на света гражданското общество. Това е велико. САЩ може да не са велики с Буш, но са велика с Декларацията за правата на човека. Невероятен документ написан в мрачни времена. Прочетете го. Тогава ще разберете, че статуя на свобадата трява да има точно в САЩ!
2. Холивуд. Каквото й да ви разправят, това е вълшебно място. То е формирало и формира повечето от модерните хора. Холувуд е задл моделите за любов, тъга, бунт, отчаяние, дори секс. В това няма нищо лошо. Нека да се наслаждаваме!
3. Памела Андерсън. Коментар е излишен. Тук ценноста се усеща на пръв поглед.
4. Великата американска литература. За всички, които смятат, че американците нямат култура. Вие сте в заблуда. Американската литература е с няколко класи над българската. Те са родили автори като Джек Лондон, Стайнбек, Драйзър, Мелвил, Вонегът, Стивън Кинг, Пол Остър, Чък Паланюк, Джек Керуак, Буковски, Мейлър…
5. Усещането за успех. Това усещане може и да е измамно. Важното е, че държавата САЩ дава на всеки свой гражданин усещането, че ако бачка и е късметлия няма начин да не успее. Аз по-добро средство за сплотяване на нация не познавам.
6. Радикализмът. Тук ще ви цитирам мисъл на един френски философ Режис Дебре. Той казва: “Америка е единственото място, където можеш да говориш срещу имперската политика на САЩ, без да те вземат за изкукал комунист”. Нима не е прав?
7. Небостъргачите. Култура, която е родила феноменът небостъргачи е култура загледана в небето. Култура, която не признава граници, защото разбира колко дребно понятие са те в небесния смисъл на търсенето. Небостъргачите са символ на необуздан стремеж да задминеш себе си, а това е прекрасно.
8. Свободата на религиите. Ако искаш си атеист, ако искаш са в църквата на джедаите, ако искаш вярваш във Вишну и никой не те закача. Още една степен на велика свобода.
9. Американската журналистика. Тя е велика.
10. Просто това, че САЩ са САЩ и, че светът има нужда от тях. Те не винаги са перфектни, не винаги мъдри, но винаги са полезни.
11. Гостоприемството. Това са най-милите хора в целия свят. Напоследък е трудно да влезеш в държавата им, но иначе са перфектни и мили хора. българското гостприемство вече е мит. Американското не е.
12. Американската вътрешна политика. Ние в България почти нямаме представа какво представлява тяхната вътрешна политика- тя е основана на борбата на икономически идеи. Всеки проклет процент в програмата на кандидат-президент на САЩ се изразява в някаква полза за определени групи от населението. Това е една утопична политика в която гласоподаветелите гласуват за себе си, за собствения си просперитет и наказват жестоко всеки, който не изпълни техните желания. Ох , защо нямаме щастието и в България да е така…
13. Американските библиотеки – магични места, които работят нон-стоп. Ако видите такава библиотека ще се убедите, че американците четат много. те се вълнуват за своя свят. Може за не са информирани за външните политики и държави перфектно, но познават своята държава. А това е най-важното. И са уверени в държавата си, а това е още по-важно, защото тази държава никога не ги предава. Вместо да плюем по това, нека да си пожелаем и един ден България да е същата.
14. Светът има щастието САЩ да са най-силната държава сега. Вярно е, правят грешки – те не са божества, а хора, мама му стара. Но представете си свят в който да кажем най-силната държава е Северна Корея, не ми се мисли направо. Или пък Русия. Не че Русия е държава, която заслужава презрение, там просто никога не са зачитали достатъчно правото на всеки да има собствен живот. Или пък свят в който талибаните бяха взели надмощие. Кошмарно! САЩ стават симпатични в сравнение с техните алтернативи.
15. Отново и отново – СВОБОДАТА. Каквото и да си говорим САЩ винаги ще са символ на свободата – тази свобода, която предоставя живота ти в твои ръце и само от теб зависи какво ще правиш с него. Има и безпогрешен начин да се ориентираме в тази свобода – всиччки техни инстутиции, вестници, медии са ориентирани към съдбата на отделния човек. Именно той е ценност. Тук ние си говорим за институции, държавност, българщина, а никой не мисли за обикновените хора – те изчезват зад подобни бетонни клишета.
16. Блясъка и лукса. САЩ били консуматорска нация. Че какво лошо има? Защо да не живеят добре. Техният живот кара мнозина други по света да се надяват, че и те ще живеят така. Това е надежда. Можем да им завиждаме, че живеят добре, но това не е причина да злобеем срещу тях. Най-малко американците са виновни за това, че ние живеем зле.
17. Американската култура! И до днес щом чуя, че видите ли проклетите янки нямали никаква култура ми идва да се смея дълго на глас. Всъщност американската култура е мощна и интересна. Вероятно не допада на всеки, но говорим за нещо субективно. Аз не виждам нищо лошо в техните филми, ако не са те светът щеше да е ебати скучното място. Не върви да гледаме само Бергман, нали? А и те си имат силно кино, такова каквото ние отдавна вече не правим. А нима е само киното – от САЩ тръгнаха блуса и рока, джаза и техното…
18. Вежливостта. Представяните ни за тъпанари американци всъщност са едни от най-вежливите хора на света. Цитирам думи на обикновен българин срещнати във форум за чужду страни – “Така и не видях случай някой от тях да се блъсне в друг човек и гороломно да изреве “Абе, кретен, що са буташ бе!”. О, не, точно обратното – тези тъпи янки всъщност постоянно се извиняват един на друг, не си позволяват грубости и всички са усмихнати. Когато се запознаваш с някой той проявава толкова искрен интерес към житието ти, че веднага ти става симпатичен” Очевидно сред американците има добри хора.
19. Пак Памела Андерсън. Сега ще ви обясня защо. Тя е красива жена. каквото й да си говорим парчето е секси. Но нека да оставим това настрани. Памела Андерсън е доказателство, че в Щатите едно обикновено девойче с канадски произход може да достигне зведният блясък. Тя не блести с интелект, но и никога не е заявявала претенции да има професорски познания. Андерсън е жена, която използва това, което й е дала природата за успее и с това тя се превръща в символза възможностите които имаш в САЩ. затова й се възхищавам.
20. И сега да подходя чисто географски. Щатите са невероятно красива страна – всеки щат е своеобразен по своему – от белият пясък на Флорида през слънцето на Калифорния до снежните простори на Аляска.

Аз казах “Хау”!

28 мнения за “Честит празник, Америка!”

 1. Честит празник на Америка!

  На ИСТИНСКАТА, която в лицето на ВЕЛИКИЯ РОНАЛД РЕЙГЪН ни даде свободата, но кой знае дали се оказахме достойни за нея!
  И на онази Америка, на безименните достойни хора (нещо ме хвана сърцето, когато писах неотдавна за Джони Кеш) като момчето, пътуващият войник от тази песен

  https://www.youtube.com/watch?v=AbfgxznPmZM

  Колкото и “Дикси Чикс” да правиха разни политически стойки и магарии, публиката им е 90% републиканска. Пък и онзи с тексаската китара от оркестъра, като го гледам, не се наемам да преброя слончетата, които е наблъскал в урната, да е жив и здрав!
  Свидетел съм бил, как един мой американски приятел, с когото бяхме екип в една далечна страна, 130 кг мечок, същият Норман Шварцкопф, рядък добряк, от Канзас, пенсиониран колонел, ветеран от Виетнам и шеф на републиканците в каунтито, без още да ме познава добре, като чу, че я пускам в колата, се втрещи, после се умълча и забърса очите си. И аз, да си призная, на тази песен, някой път удрям по един клепач…В нея е моята Америка. Няма ги в в тази песен “миролюбците”, отвратителните негодници, които не спряха да се гаврят с паметта на мъртвите и с мъката на живите герои от БЛАГОРОДНИЯ ПОДВИГ НА САЩ, КОИТО ОТБРАНЯВАХА ВИЕТНАМ И ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ ОТ ЧЕРВЕНАТА ЧУМА! Няма ги холивудските лекета, няма го тов. олывэр стоун, няма ги чомските кретени…
  Има една от простите човешки истории, с които Америка е велика.

 2. Интересно, какво пише същият този Алекс Симов десет години по-късно…

 3. Тов. Съймав сега да се възхищава на необятните сибирски простори. Само мога да го поздравя с крепкия по-здрав от нашия Жорж Николов, ДГД!
  А на всички, които празнуваме 4 юли, пожелавам това да е последният, на който ще трябва да гледаме и чуваме от марксистко-ислямисти, комунист(к)и, бесни феминистки, и всякакви подобни левичарски мафиот(к)и.

 4. Скъпи приятелю 500 S&W и всички, които сте отвъд океана!
  Честит да е и на вас 4 юли! Знам, че сте достойни българи и граждани на великата Америка!
  Не сме разделени, много идеали ни свързват. Дано заедно дочакаме над България да просветне!
  Бъдете живи и здрави!

 5. Не съм казал и няма да го кажа-и Щатите си имат кусури, но за световен полицай-предпочитам тях не Русия. Честит празник най-искрено! Като става въпрос-един малко известен факт колкото и много хора да се възмущават от пуританските им закони в тях е имало не повече от 14 вида престъпления наказуеми със смърт. Докато в Англия по същото време-232(!!!!) престъпления, които са били наказвани със смърт. Дори и когато още са били колония там са се поставяли основите на истинската демокрация.

 6. Ne zavisimo ce az sum Bulgarin i obicam rodinata si, moga da vi uveria ce za men AMERIKA E VTORATA MI RODINA. Tova koeto e napisano GORE moga da POTVURDIA i to MNOGOKRATNO. Samo edin primer: Prejiviahme strashna katastrofa s kolegata mi ,niamate si na predstava kolko hora se stekaha da ni pomognat, ako tezi hora samo gledaha moje bi sega az niama da pisha tezi niakolko reda. NO shte vi kaja oshte neshto koeto me porazi kogata si doidoh posledniiat put u nas v Bulgariia: V Istambul triabvashe da cakam okolo tri casa za samolet do Sofiia. Beh s kolega po mlad ot men. Govorihme si za tova onova i vsushtoto vreme si tursihne mesto da sednem da otmariame do poleta.Vidiahme dve prazni sedalki do vuzdrasna dvoika,estestvenno az gi popitah na Angliiski svobodni li sa ot koeto gospodina mi otgovori na Bulgarski [eventoalno e cul ce si govorim na rodniiat ezik].I taka nie produljihme razgovora si s kolegata kato vuv edin moment tozi sushtiiat gospodin se namesi v razgovora ni .Niamate si na predstava sus kakva zloba [Az mrazia Amerika i Amerikantzite vsicki te sa otvratitelnl, durjavata im se razpada]. Togava az nai spokoino mu otgovorih- dobre, znaci vie i men mrazite ,no ste doshli v Istambul i harcite ot ZELENITE OMRAZNI PARI, dobur jivot si jtveete sus parite na edna mrazena ot vas durjava.I tuk az napulno se ubedih ce nistina u nas triabva da minat minimum STO godini za da stignem po mantalitet i covecnoct tazi velika durzava dala jivot na HORA OT CIAL SVIAT.POZDRAVI!IIC…..oIL.

 7. Бедни ми Симов, бедни ми Сашко, защо така обърна резбата, драги? То, наистина човешката природа е ирационална, но ти съвсем го удари през просото.

 8. Ето и част от наследството на “онова, нашето момиче Дилма, със здравите български корени и революционния марксистко-ленински мироглед”!

  http://dnes.dir.bg/news/protest-politzai-pozharnikari-rio-de-zhaneyro-23194326?nt=11

  Колко дупки на коланите вече отпускаме сред океана бразилски инвестиции, който ни заля, както пророкуваше гоцэ сырыщныка, докато Путин и Хилари тропкаха по пловдивските тепета на енергийния му форум, както пък органът на тошо-тошэв-пор “ТруП” се разнежи. Само дето тропкаха с цъфнали налъми…

 9. Честит празник, Америка!

  Америка празнува своя национален празник, Денят на НЕЗАВИСИМОСТТА!

  Колко са държавите,които имат за национален празник НЕЗАВИСИМОСТТА? Свободният дух твори чудеса и прави хората щастливи. На този ден искам да пожелая на всеки да му се случи да намери своята свобода и независимост. Свободна и независима държава се прави от свободни и независими хора. Обратното не се получава. Вижте само България колко пъти я освобождаваха и след всяко освобождение става все по-несвободна.
  Благодаря на Стамбо за песента, и мен разплака! Извинявай, беше ме ядосал с линковете към pik.bg.
  Иначе за всичко написано Сашко Симов е прав. И Путин така каза – САЩ са единствената свръхдържава и той (Путин) го приема. Аз се питам друго – дали може Сашко да напише същото за Франция, например, или за Швеция? Хайде да се опитаме да заличим думата “Америка” в статията и да видим колко други държави могат да се разпознаят. Или пък заменете “Америка”с “Русия” и вижте какво се получава.
  Забелязаласъм, че колкото по-независима е една държава/личност толкова повече неща зависят от нея. Някои държави/личности се определят за независими просто защото нищо не зависи от тях.

  Още веднъж честит Ден на Независимостта!

  щ

 10. Статията на валчестия другар симов е христоматиен пример за това, как ограничен човек, с ниска култура и ограничен кръгозор се опитва да напише панегирик за нещо си. Единственото нещо, което е научил от жълто-кафявата школа на тошев, блъсков и бактерия велева, обаче, е селският трик да се фамилиарничи с читателя – като фамилиарничене означава да се изразяваш с уличен език, убеден, че така ще си адски свеж и харесван-

  “Аз не виждам нищо лошо в техните филми, ако не са те светът щеше да е ЕБАТИ скучното място.” и т.н.

  Така зурлестият зурналист /не е печатна грешка/ свято си вярва, че е прелъстил де що има четящ простак, и че говори ”по народному” с народа, един вид, “аз съм прост, и вие сте прости”..
  Човечецът не е успял да намери достатъчен брой факти /той обещава 20 неща за адмириране в щатите/, и затова е броил Памела Андерсън два пъти! И освен две-три верни наблюдения, изобщо не се е доближил до същността на Съединените Щати.

  Текстът му представлява това, как един олигофрен обяснява работата на Големият адронен колайдер на група полуидиоти.

 11. Това ли Симов от вестник ,,Дума,, !? Да не повярва човек.Какво ли се е случило с него ?!

 12. ЧРД на най-голямата ми дъщеря!

  Чел съм и преди лакърдията на др.Симов,но много ми е хлъзгава и нищо не запомням.Освен,че два пъти говори за циците на Памела-съчувствам му за проблема , но не мога да му помогна.
  Но и ние май сме заслепени от баира на Холивуд.
  Винаги ме е впечатлявала Америка и нейните бащи-основатели .Но Томас Джеферсън ме изумява.
  Знаете ли,защо в САЩ никога не са забранявали притежаването на оръжие.И там има откачалки-стрелят не само в училищата,но са застреляли и няколко президента.Да си отбранява дома? НЕ!Вярно,ако ВИК-инкасаторката или президента влезе НЕПОКАНЕН у вас,гръмваш го и…няма да те съдят.!Или ФБР БЕЗ ПРИЧИНА атакува дома ти-ще ги посрещнеш не с лясковска съчмалийка ,а с гаубица.Имало е регулации-напр. ако имаш танк,дръж си го на ранчото и не можеш с него да водиш сина си на училище.
  …Всички бащи на Конституцията искат забрана за притежание на оръжие от частни лица..Джеферсън, сам срещу всички казва:” Ние ще имаме армия,ще имаме полиция,как народът ще се защити, ако се окажем…банда негодници! И от тогава,когато някой поиска забрана независимо от аргументите,винаги му припомнят думите на Джеферсън .Това е истинската причина!
  ….Глупак!Ще защитава народа от управниците.Абе аланкуолу, направи си едно УБО,една НСО,една лична гвардия ,като товарищ Путин! …Пълен идиот…

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК АМЕРИКА!!!

 13. АМЕРИКА

  За всички други си земя-мечта.
  За всички други си бленуван пристан.
  Летят към теб в безсънни нощи
  И кацат тук, където
  затънали в успеха
  отказваме да разберем,
  че имаме това, което всички искат.
  Живеем си като във пчелен кошер, слепи
  за чудото на собствената си страна
  и без очи за тяхната мечта.
  Затуй с проклятия ни спрете,
  Задето мислим как да отлетим
  оттук,
  където цял свят иска да остане.
  – Глупаци! – новодошъл от Чад отсича.
  – Напълно луди! – вика иракчанин.
  Светът душата си ще продаде
  да дойде тук и да остане,
  а вие бягате.
  Да можехте през нашите очи да зърнете
  какъв чудесен дар е свободата,
  която мислите за даденост.
  По дяволите!
  Дърветата ви пречат да видите гората.
  И всяка седмица по десет хиляди
  скиталци
  изсипват се на този обетован бряг,
  крещят и плачат със сълзи на радост.
  Не се учудвайте на тяхното ликуване,
  побързайте, душите им стоплете!
  Америка не им е враг.
  Поспрете, погледнете ги и вижте –
  за тези стичащи се хора
  тя е лелеяно огнище,
  а за света, потънал в безнадеждност –
  бленуван пристан на една мечта!

  Рей Бредбъри
  Август, 2008
  Обръщението е към гореспоменатите от СТАМБО олывэр стоунци, чомски кретени и вся остальная от лявомислещи /?/ полезни идиоти.
  ЛИКУВАЙ, АМЕРИКА -БЛЕНУВАН ПРИСТАН
  НА ЕДНА МЕЧТА!

 14. Инджев, ебаваш ли се, тази статия е пълен ташак 🙂 Номер три – Памела Андерсън, хахаа. Като гледам повечето коментиращи дори не са схванали, че всъщност препечатвайки текста (нарочно за да останат и правописните грешки) ти го иронизираш.

 15. Скъпи Стамбо и съфорумци, благодаря за пожеланията. Дано българите останали в България, които като всички в този блог имат мозък и го употребяват, да нарастват в геометрична прогресия, за да видим една наистина свободна България, където всеки има еднакви възможности да напредва и единствените ограничения са ,които сами сложим на себе си. God bless the USA and God bless свободна България!

 16. Нека е честит денят на Независимостта на Съединените Американски Щати, макар и на патерица. Нека ги има. За да има надежда за всички свободолюбиви хора по света.
  А метаморфозата, случила се с г-н Симов е лесно обяснима – липсата на желание да се работи усърдно, за да се успее, макар и да е прозрял това и даже го написал. Но дали е бил ‘заразен със ‘СПИН’/според г-н Кутев/ или приласкан/вербуван от тази Русия, за която не се изказва толкова ласкаво, не е важно.
  А руските агенти/петоколонници в тандем с върхушката на БСП/БКП са факири да привличат такива лабилни и алчни за рубли. Разбира се, че платени в долари и евра. Няма нужда да се потиш, за да успееш, обърни палачинката и вече ще си успял.
  А е нужно г-н Инджев всяка година да напомня за тези писания на г-н Симов, които са излезли от сърцето му, но по-късно се самозаплюл в лицето.
  И как от лице се е превърнал в з….к.
  За да е ясно на все повече хора/предимно млади/, в какво котило е приел да живее и изявява сега.
  И дали е нужно да вярват на такива.
  Независимо дали се казват Симовци, Станишевци, Миковци, Ниновавци и т.н.

 17. Друже I.Ivanov, малко хора се наемат да четат толкова дълги текстове на латиница. Затова с помощта на кирилизатора ( http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php ) ето още веднъж написаното от вас на кирилица:

  Не зависимо це аз сум Булгарин и обицам родината си, мога да ви уверя це за мен АМЕРИКА Е ВТОРАТА МИ РОДИНА. Това което е написано ГОРЕ мога да ПОТВУРДИА и то МНОГОКРАТНО. Само един пример: Прейивяхме страшна катастрофа с колегата ми ,нямате си на представа колко хора се стекаха да ни помогнат, ако тези хора само гледаха мойе би сега аз няма да пиша тези няколко реда. НО ще ви кайа още нещо което ме порази когата си доидох последният пут у нас в Булгария: В Истамбул трябваше да цакам около три цаса за самолет до София. Бех с колега по млад от мен. Говорихме си за това онова и всущото време си турсихне место да седнем да отмаряме до полета. Видяхме две празни седалки до вуздрасна двоика,естественно аз ги попитах на Англииски свободни ли са от което господина ми отговори на Булгарски [евентоално е цул це си говорим на родният език]. И така ние продулйихме разговора си с колегата като вув един момент този сущият господин се намеси в разговора ни .Нямате си на представа сус каква злоба [Аз мразя Америка и Американтзите всицки те са отвратителнл, дурйавата им се разпада]. Тогава аз наи спокоино му отговорих- добре, знаци вие и мен мразите ,но сте дошли в Истамбул и харците от ЗЕЛЕНИТЕ ОМРАЗНИ ПАРИ, добур йивот си йтвеете сус парите на една мразена от вас дурйава.И тук аз напулно се убедих це нистина у нас трябва да минат минимум СТО години за да стигнем по манталитет и цовецноцт тази велика дурзава дала йивот на ХОРА ОТ ЦИАЛ СВИАТ.ПОЗДРАВИ!ИИЦ…..оИЛ.

 18. Както при повечето хвалебствия, мярката е прехвърлена тук-там. Но за човек от “противоположната позиция” е доста реалистично…

 19. Точка 11 ще ме разплаче –
  “Това са най-милите хора в целия свят.” ?!?
  Леле… на фона на днешното Американофобство в главите на русофилите, това изпъква като червена петолъчка на бяла риза. Какво ли са направили с този младеж другарите-комунисти, за да забрави своята първа любов.

 20. И от мен (на патерица), Честит Празник, Америка!
  Имах проблем със селският интернет, та затова се включвам чак сега. Бял кахър но още едно потвърждение за думите на Сия, че няма как да замениш Америка с Франция в горният текст. Еле пък, онзи ден като чух конгениалната мисла на пуделката на лилипут.ин марин льо пен, че брекzита-а бил най-голямата добра новина за планетата след падането на берлинската стена. Бахти и смотаната лелка. Може за някой да е жълто но дадоха нейна снимка от плаж в Корсика. Как може публична личност да се е докарала и физически до подобна деградиция, чутурата ми не го побира.
  И от мен още веднъж чудесното пожелание на 500 S&W:
  God bless the USA and God bless свободна България!

 21. Честит празник Америка! А кога ли и ние ще си празнуваме нашия празник на независимост от наглата Русия,превърнала ни в презряна от нея колония и сееща целенасочено чрез българските си продажници бедност и омраза в изстрадалия ни народ.

 22. @йордан
  Присъединявам се към Вашата мечта!

 23. Чухте ли последната клюка за Мони Паси и Бойко?Вижте за какво са спорили.

  Ястреб и Скалист Орел
  Във небето над Шоплъка
  Мончо Паси е наел
  Да ловуват падпадъци.

  Бате Бойко се разсърди
  Мони,доста прекаляваш
  Във Шоплука-чак до Гърция
  Даже мишки не останаха.

  Днес е Празник- Fоurth July-
  за Обама съм поръчал
  падпадъчен пай със дюли,
  ще му подаря и куче.

  Не се пречкай на приема ми
  и Владо Путин съм поканил
  Да омиротворим Балканите
  Писна ми от вас- пираните!.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.