Некултурният министър Рашидов – емблема на властта

Изчаквах колегата Георги Ангелов сам да отговори на некултирния министър Рашдов във връзка с просташкото му писмо, емблематично за тази власт, белязна от магческата формула на управлненското й дълголетие “ и аз съм прост , и вие сте прости, значи ще се разберем”, дадена като тон за песен от премиера Борисов през първия му мандат. Ето че Георги Ангелов е отговорил и то така, че и зрителите, които никога не са следили ерудираното му присътвие на екрана, могат да го усетят – заедно с разликата в класите спрямо най-голямото недоразмение в обкръжнието на премиера-слънце.

Определям Рашидов от години за емблемата на власта на Борисов поради няколко причини, известни на всички, включително и на подмазвачите. Но най – важната е тази: да сложиш човек, като Рашидов, да отговаря за културата, е вече достатъчно компрометиращо за началника, взел това решение. Но да повториш упражнението напук на културните хора в държавата, дмонстрирайки привързаност към грешното си решение, превръщайки това недоразумение в правило ( Рашидов е единственният мнистър от първия кабинет на Борисов, награден със запазено място и във втория) е като да се изплезиш на цялото общество без изобщо да си Айнщайн.

Борисов разбира много добре, че да се освободи от компрометиращото натрапничество на некултурния министър е равносилно да загуби уважението на простите, с които не желае да се прости. Той залага на мнозинството, а не на качеството на хората, които не може да заплени с псувни ( спомнете си, че и Рашидов псуваше в коридорите на парламента, и Борисов беше изобличен като изключителен циник в записан телефонен разговор, говорейки за прокурори кой кого е…). Иначе казано, да разкара Рашидов за Борисов е като да се откаже от себе си.

Ясно е, че да очакваш от Рашидов оставка заради някаква си свинщина, сътворена от сърце от него спрямо журналист, превъзхождаш културта му с томове книги, е все едно да поискаш от Херострат да бъде покровител на пожарникарите. В държавата на пожарникаря е така. И все пак е важно огънят на простащината да получава отпор. Кой когато и както може трябва да хвърля своята лопата пръст за неговото ограничаване. Докато някой ден, рано или късно, той не бъде овладян.

Е-vestnik

Журналистът Георги Ангелов отговаря на „чорбаджията” Вежди Рашидов, който му плащал заплата
Благодаря на всички колеги, журналисти, познати и непознати хора, които ми вдъхнаха вяра, че в нашата страна все пак има гражданско общество. Благодаря на БНТ за изразената позиция. Но тъй като писмото на министър Рашидов е направо лично, то аз също ще дам личен отговор, още повече, че след него остава горчив привкус на недоизказаност.
На 4 юли 2016 г. в ефира на „Денят започва с култура“ бе прочетено писмо на министър Рашидов, под формата на „право на отговор“. За моя голяма изненада писмото не бе нито отговор по темата относно гласуваните промени в Закона за културно наследство, нито персонален отговор на казаното от проф. Велислав Минеков, арх. Дафина Барфончовска и г-н Владимир Руменов. Нещо повече – те дори не бяха споменати поименно. За сметка на това четири пъти се споменава моето име и четири пъти „водещия“, което превръща въпросното писмо в „лична кореспонденция“. Но по същество:
1. Обвинен съм, че „услужливо“ каня хора, които „обичат да плюят държавата“. Няма да коментирам средновековното самоотъждествяване на управляващ с държава, но не мога да приема критиката и посочването на определени недомислици за „плюене“.
2. Обвинен съм, че каня „група хора“ (вероятно това са всички писатели, художници, музиканти, артисти и интелектуалци, гостували в нашия ефир и несъгласни с настоящата културна политика), които превръщали предаването в „среда за оклеветяване, без да присъства другата страна“. Нещо, с което категорично не мога да се съглася, а що се отнася до конкретното предаване, то темата му бе „Протест срещу промените в Закона за културното наследство, организиран от Форум Културно наследство“. „Другата страна“ многократно е изказвала своето мнение в нашия ефир, а окончателно го заяви, гласувайки въпросните промени в парламента. Всеизвестен факт е, че на всяка засегната страна, ако не присъства в ефир, винаги се предоставя право на отговор (което ние спазваме). Но на отговор, а не на саморазправа с водещите!
3. Обвинен съм, че постоянно съм възкликвал „Какво ли прави тази държава за българската култура?!“. Прегледах три пъти записа и твърдо заявявам, че такава реплика не съм произнасял. Пък и никога не бих задал така въпроса, а бих възкликнал „Какво прави ПРАВИТЕЛСТВОТО за българската култура?“.
4. Следва умелата хватка „удар под кръста“ – отговор на по-горния въпрос: „отглеждаме например децата на някои водещи“. Пояснявам: по време на следването си във Великобритания дъщеря ми работеше от май до октомври 2013 г. в БКИ Лондон (без заплащане), от октомври 2013 г. до юни 2014 г. (на хонорар) и от юни 2014 г. до септември 2015 г. (на щат). След което напусна и си намери друга работа. Припознаването в бащинство над моите деца ми идва малко в повече, макар и този патернализъм да ми е добре познат от близкото минало. Впрочем отговорът на въпроса е друг – тъкмо поради политиките на това и редица предходни правителства две от трите ми дъщери живеят в чужбина!
5. На следващото обвинение просто отговарям: Не, министър Рашидов, нищо от „парите за театрите“, „средствата за българско кино“, „сесиите за книги, за музика, за независим театър“, „парите за галерии и библиотеки“, „новосъздадените музеи, разкриването на археологически разкопки“ не е убягнало от погледа ми. Но от погледа ми, г-н министър, не са убягнали и реформите на реформите в театъра, проблемите на сценичните изкуства, най-високото ДДС за книгата, бутафорните крепости и възстановки, рушащите се паметници на културата.
6. И накрая идва брилянтен финал-заплаха: „А колкото до водещия г-н Ангелов, съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“. Тук вече с изумление научавам, че моята заплата е на “държавна ясла”! Кой съм аз, та да си въобразявам, че съм свободен журналист в свободна обществена медия, а не държавен хрантутник на поръчка?
Георги Ангелов
Водещ на „Денят започва с култура“, „История.бг“ и „Библиотеката“
Публикувано в личната страница на журналиста във Фейсбук

34 мнения за “Некултурният министър Рашидов – емблема на властта”

 1. Браво на Иво за уводните бележки в които за сетен път личи невероятно висока ерудиция, талант на изказа и непоколебима позиция на Общественик на Стопанинът на БЛОГА НИ и на потърпевшият на всевластието на държавата бойколандия Горги Ангелов за достойният му отговор.
  Моя добра позната доскоро работила в министерството на културата ми е разказвала, че в устата на шефа им само псувни и някъде към 10 ч. сутринта вече е стартирал алкохолният маратон. Впиянчен простак който с баце е в благородно съревнование кой е по и най-чалгар-политик в историята на мамковината.
  А сега два линка. Първият е на вниманието на Стамбо и приятели. За “такова беше времето” но от г.т. на ония достойни наши предци и съвременници които организирано се противопоставиха на думи и дело на съветският империализъм след ВСВ.

  https://rufabula.com/articles/2016/07/05/freedom-volunteers

  И втората препечатка е за доброзорният не отвчеара процес на “настрение чемоданние” но в посока пиндостан и гейропа.

  http://argumentua.com/stati/emigratsiya-iz-rossii-bet-rekordy-kto-uezzhaet

 2. Наистина, къде са в този случай дръзките, смелите, бунтовните, непокорните, храбрите, безстрашните и самоотвержени бранители на свободното слово и журналистическия професионализъм в полите на Витоша? Да скокнат като едни бдинци, лъвове, титани същи, да протестират, нещо “Let It Be” да пускат час по час, срещу диктата на властта да надигнат гневни гласове? Така както направиха с един фин и деликатен човек Иван Бориславов по време на о!има ли думи!-бруталната, репресивна, кървава, кръвожадна и човеконенавистна диктатура на онзи- о!има ли думи!-на онзи злодей, на онзи тиран, на онзи сатрап, на онзи звяр в човешки образ и чието име не ще спомена, от страх тез редове да не оскверня, но вие с ужас шепнете и се кръстите- на Иван Костов!Само че при режима на този същия – о!има ли думи!-“душител, мъчител и унищожител на свободното слово” България беше на двуцифрено, прилично, европейско място, с деесетина места в класациите на “Фрийдъм Хаус” пред Словакия, Румъния, Хърватска, Сърбия, да не говорим за Буркина Фасу, Мали, Източен Тимор, Монголия и пр., на които вече дишаме праха от момента, когато Особата навря “БГ-журналистите” в кошарката, да не говорим какво става от момента, в който като химн на България се наложи просташкият кич “Бела роза”, а простаклъкът (в съчетанието между комунделска непогрешимост, селяндурско невежество и мутренска наглост) стана условие за кариера и стил на управление.

 3. Поклон пред Георги Ангелов! Не е необходимо да бъде представян на интересуващите се от култура българи, а на закърмените с чалга, бира и сръбска скара, още по малко. Отговор, който ще бъде разбран от първата група и ще възбуди балканска омраза във втората. Тази, към която принадлежи Рашидов и неговия ментор Борисов. За да освежа изключирелно късата памет на гербопоклониците, които със сигурност надничат тук,публикувам линк към видео, което от разтоянието на изминалите години, показва безграничната арогантност и пословична простотия на “министъра”, удостоени с присъствието и аплауза, на известни и плуващи от тошово време, та до днес на повърхноста, политически и културтрегерски лай*а.
  “1996 г. – Мафията парадира благоденствието си”

  https://www.youtube.com/watch?v=Buohk0LsLlM

 4. “Веждичката” с “Главен мултак” е човек точно на миналото.
  Нагъл, арогантен, с манталитета на партиен секретар!
  Такива хора не трябва да помирисват власт!
  Господин Инджев, моля Ви да се кандидатирате за президент!

 5. Простаци има навсякъде но в България Господ е бил най-щедър.

 6. Емблема на гербаджийското управление е войнстващата простотия. Чиста проба евфемизъм е да му викаш на това нещо “некултурност”. Когато им се казва в прав текст, че са простИ, гербавите се засягат, предпочитат да ги наречеш “популисти”, защото в детството си са пеЯли до захлас Аванти популо, ала рискоса….Това последното им звучи някак по-изискано, доколкото понятието може да се отнесе към нестриган цървул, фатално е някак си, демек фаща те за гушата. И не сте прав, г-н Инджев, защото цитираният от Вас Ентелектуалец напоследък се е окултурил и то доста. Ако беше до преди известно време, тоя същият нямаше да пише /ти да видиш/ писма на опоненти, ами направо щеше да им ковне една главичка с цел разбиване на носа. Не е като да не го е правил по отношение не’къв полицай пред Софийска община. Сега не бие, а пише, Боже опази! И верно държавата не прави нищо за културата; в последните двайсетина години не сме чули нищо за изявите на точно същия Ентелектуалец. След направата на лъвчето за Мултигруп, не сме разбрали какво друго е измайсторил. Може би нищо. Най-вероятно е така, понеже орева орталъка за едни милион и двеста лева от КТБ, които Кристо ги няма за нищо. Обаче къде е Рашидов, къде е тоя Кристо…да му на’м кво си на лелята.

 7. И още една дебела простотия ме впечатли напоследък. Конституционният съдия Румен Ненков, сериозно обгрижван от ГЕРБ кадър, заяви, че със сина си говори основно на футболна тематика. Ние трябва да разбираме, че несменяеният гербав депутат-син и висшият магистрат-баща с футбола лягат, с футбола стават. Конституционният съдия пропусна да ни осветли за какво си говори с новата председателка на КЗК, бивша негова съпруга и все още майка на гербавия депутат, но ние и за това можем да се досетим. Готварски рецепти, плетки, гоблени и други пошивки. Абе, говорят си хората, само ние мълчим и се кефим, че блогът на И.Инджев бил най-четената медия. Нещастници. Оставям на публиката да прецени за кого е последното.

 8. Като е за естетическите вкусове на властта…
  Множат се сигналите, че президентският й кандидат е…

  http://www.mediapool.bg/tsetska-tsacheva-stana-partizanka-vav-vietnam-news192502.html

  Тук образът е още по-задушевен и представителен…

  https://www.youtube.com/watch?v=zeO-UtGowxU

  Наред с другото, това означава, че “сестринската партия от ЕНП” окончателно и явно демонстрира, че не хич й пука за “сестринската партия от ЕНП”, т.е.- Реформаторския блок, а ще търси подкрепа по линия на естествените си родства като комунделска, просташка и проруска електорална база- дпс, бсп, абв, атака и пр. Защото кой автентично десен и евроатлантически по убеждения българин би гласувал за партийната секретарка от Плевен Цецка Цачева, “за да не дойде” партийният секретар от Плевен Румен Петков, примерно?

 9. Аз, като човек-естет,мъката ми е …за най-световно неизвестният връх на соц, реалиЗЪМА-обществената тоалетна.2на2м.,но има място за всичко.Виж тук, какъв голям.И топките му огромни.Ами там хем клекнала, хем разкекеряна,хем рунтава.Ами там,изправените-няма Памела,няма Отварачки,няма пещерски дини за мастика.Всичко екологично-увиснали,навирени,огромни, мънички…Ами дисертациите от АОНСУ:петолъчка=свастика,или„ЦСКА е шампион,а на Тошо к.р от слон”А висшата математика.Всеки знае какво е Е=М.Сх2.Но я попитай оня изплезен рошльо какво е И+М=ВЛ?Тук всички сме гении и го знаем,но докато не му обясним/Иванчо+Марийка=Вечна Любов/,ще има да се пули!
  Ами вонята.Ами мухите-всякакви:конски,волски,малки,големи,зелени,златисти…И навсякъде мазало…
  Веждичка нали вече „оправи” целокупната българска култура… моля ти се, намери 2х2м.Да съхраним това съкровище-на изчезване е!Оня вампирясалия не го ще-история било,но вече заровена.Ако няма място в личния ТИ соц.музей,виж в собственоръчния ТИ български Лувър.Хем ще ни опознаят европейците, за да ни заобикнат.Стига сме скромничели-„и ний сме дали нещо на света”!
  …И тогава ще да викна от връх Коджа Балкана,та да чуе цялата Европа:
  -Аферим,Гайтан Веждю Войвода!Машаллах!

 10. Не е по темата но според мен си заслужава мястото тук. Разбиването на митовете и легендите на съветското “такова беве времето”, това по добри христов джуров трябва да продължи миниум с настойчивоста с която пропагандата ги създаваше.
  https://rufabula.com/articles/2015/10/09/last-myth

 11. Простотията, алчността, самохвалството, наглостта, арогантността, угодничеството към по-овластените от него и липсата на собствено политическо мнение на Главния Мултак го правят крайно неприемлив министър на културата за всеки културен българин.

  А фактът, че преди години удари шамар на полицай? В нормалния свят /към който все още принадлежим само на книга/ това щеше да е краят на кариерата на всеки политик. Но не и тук, не и за Началника му, уви!

 12. Моля, поправете на втория ред отгоре “…белязАна от магИческата формула…”.

 13. @GEORGI NIKOLOV

  Чудесен материал за антикомунистическата солидарност, благодаря, скъпи Жорж!

 14. Рашидов притежава чудното умение безкрайно да надгражда ПРОСТОТИЯТА.
  Неравна е тази битка. Г-н Ангелов няма шанс в борбата с ‘естетическата линия на цирка’.

  ОСТАВКА ЗА РАШИДОВ!

 15. Стамбо, пропуснал си Химна на ГЕРБ, в аранжимент и дирижиран лично от Цецка Цачева.

  “Цъфнал ГЕРБ, цъфнал ГЕРБ, цъфнал та вързал (аранжимент Цецка Цачева”

 16. This vicious circle is a kind of magic:

  “Вместо да извадим Очи /Митю/, ще изпишем Вежди /Веждю/” 🙂

 17. Като пък е за президентските избори, да чуем най-осведомения по темата – ЦвЦв (копнах това езиково и стилово изящество от Фактор)

  Дебатът по отношение в посока приоритетите и политиките на политическа партия ГЕРБ към днешна дата за президентските избори трябва да заяви в посока на този етап като база данни това, което искам да кажа по отношение на кандидатите за президентските избори в политиките на политическа партия ГЕРБ към днешна дата, а също и онова, което категорично заявих на този етап като приоритет в посока на кандидатите за президентските избори, но по никакъв начин като база данни към днешна дата това не е онова, което, както искам да кажа, е основа на политическия дебат в посока за кандидатите за президентските избори на този етап в политическа партия ГЕРБ към днешна дата в посока и по отношение приоритетите, които дебатът по отношение политиките за кандидатите за президентските избори трябва да заяви на този етап като база данни …

 18. Драги CHOSS,

  Знам клипа, няма по-точна илюстрация на забавленията на соцпростака.

 19. Да, това е “лицето” на българската култура, както пожарникарят е “лицето” на българската “държава”! Жалки мижитурки – премиерът за 2-ри път и министъра му на културата!

 20. Браво на Иво Инджев!Ако всички журналисти имат имат този морал и чест да отстояват истината и човешките ни правдини политиците у нас няма да са толкова нагли и безочливи!

 21. Слушайте, слушайте! В Задунайската гуБерния “евроатлантическото” правителство въвежда административно деление на….губернии! Кураж, братя и сестри, и спокойствие!
  Все още Путин не е канонизиран за светец от БПЦ, ушанката с петолъчка не е задължителна, пельмените и щи не са провъзгласени за национално ястие и граченето на любэ не е национален химн, но, както е тръгнало…

  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/77337-lilyana-pavlova-nyama-da-zakrivame-obstini-ste-ima-oblastni-nad-oblastnite-upravi.html

 22. Само искам да напомня на коментиращите, че баща на Велислав е Величко Минеков, който по времето когато средната заплата в България беше около 200 лева, си играеше с ортаците архитекти със суми от порядъка на десетки и стотици хиляди лева. То не бяха монументални комплекси като Априлци, Арка на свободата – в прослава на руската бойна не знам каква си, украса на Бузлуджа, та се стигне до барелефите на Тато, и безброй по малки т.н. паметници. Така, че приказката за т.н. златни лъжички е много внимателен изказ.

 23. >Рашидов е единственният мнистър от първия кабинет на Борисов, награден със запазено място и във втория

  Това не е съвсем верно, Ивайло Московски също е министър в първия кабинет на лицето Борисов.

 24. Учуден съм от злобата и завистта, които се изсипват в някаква кампания тези дни върху един български творец и държавник, който направи и продължава да прави много за съхраняването на българския дух, идентичност, традиции и ценности и за популяризирането на българската култура по света. Той не забравя българската диаспора в чужбина, нека знае, че и ние не го забравяме и сме му благодарни за усилията, които полага. За мен министър Рашидов е един голям българин, патриот, който обича страната си.

 25. Сидеров,

  Отдавна исках да ти пиша, нищожество.
  За демокрацията, за Альошата и за подлостта.
  Ти от трите избра последното. Не те ли е срам?
  Сидеров, би ли обяснил на публиката защо ти дадоха руско медалче?
  Нещастник, ти не си български патриот. Ти си руска отрепка. Държиш се като руснак. Нещо за Варадеро да разкажеш? Или за скандала в Брюксел? Или за самолетните скандали?

  А за Фотографското училище? Наистина ли там стана сътрудник след кражба на фотоапарати? И не лъжи – не забравяй, че имаш живи съученици от Фотографското.

  Сидеров, много си прост. Знаем те и те си смеем. Смотаняк.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.