Демаскираните путинофилски маскари

Дезинформаторите на Путин в България имат две много важни оръжия: отказът от съпротива срещу тях в държавата България и невежеството на публиката, което поражда “достоверност” по отношение на потоците путнофилска кал в медиите. Все повече се изявявт и в свободното виртуално пространство, обект на особено внимание от страна на прокремълските медийни манипулатори напоследък.

Някои от дезинформаторите не са непознати, но са лансирани като “експерти” от медиите, в които путинофилската пропаганда се прокарва от години. Такъв е например случаят с анализатора Боян Чуков, изплувал особено активно с “активните си мероприятия” по времето на монархо-социализма на комбината между Станишев и Сакскобургготски в епохата на президента-слънце Първанов, изкопирал в “мека форма” управленската схема на Путин с акцент върху овладяването на медиите като приоритет.

В навечерието на епохалното по своите мегаломански претенции посещение на Путин в София през януари 2008 г. Боян Чуков дефилираше напоително пред публиката с бомбастични оценки за руската икономическа мощ, изчислявана от него на базата на суровинния потенциал на страната, а не на някакви реални параметри.

Има обаче и законспирирани дейци на шумния путинофилски фронт и тяхното разобличаване не е по силите на всеки желаещ ( а желаещите в България и без това са сведени до мргиналния минимум от гледна точка на трибуните, до които биват допускани). Ето как в статия на Константин Мишев тези верни другари, приемници на съветската традиция да се обслужва Москва във вреда на българските интереси, са си намерили майстора.

Kafene.net
Zero Hedge – вече и за българска употреба

08/07/2016
Кой е Даниел Иванджийски и каква роля му е отредена?

КОНСТАНТИН МИШЕВ

Острието на руската пропаганда в Америка, българинът Даниел Иванджийски, рядко беше използвано за хибридни операции в България. 

На практика неговият финансов блог Zero Hedge е почти неизвестен у нас. 

Но преди дни Иванджийски беше задействан и в България от Боян Чуков, бивш служител на комунистическото външно разузнаване. Изглежда руските центрове за информационна война срещу България изпитват затруднения, за да се принудят накрая да пуснат Zero Hedge и за местна консумация.

А тезата на Чуков е особено важна за Кремъл, както личи още от заглавието на статия, публикувана в открито проруския сайт „Поглед“: „Берлин и София заедно срещу „ястребите“.

Боян Чуков

Руската страна беше особено изнервена от възможността за  общи действия в Черно море от натовски държави и Украйна. 

В България беше разигран истински театър от премира Борисов около идеята за черноморска флотилия, като беше поставен в неловко положение не само румънският президент, но на практика Борисов публично бламира българския президент и двама свои министри.

Този театър  трябваше да се изиграе  преди срещата на високо равнище на  НАТО във Варшава, която започва днес. Русия оказа натиск върху българския министър председател, който  се огъна. 

На  руската пропаганда  обаче й трябваше и някакъв западен гръб, за да не излезе, че това е просто самоинициатива на Борисов. И бившият разузнавач Боян Чуков използва обстойно анализа на Иванджийски и неговите интерпретации на германската позиция: „Медията Zero Hedge коментира думите на Щайнмайер (германският външен министър) по следния начин:

„И изведнъж всичко се дезинтегрира рязко, когато Щайнмайер…отправи жестока критика към НАТО за разгръщането на войнствена политика срещу Кремъл, описвайки тази политика като подстрекаваща към война (warmongering), според Bild. Като с щракване с пръст тази фикция за едно „невинно“ НАТО, което реагира на провокациите на дяволска Русия, избухна в пламъци…“. Щайнмайер декларира, че „в днешно време, не трябва да се утежнява ситуацията с дрънкане на оръжие и войнствена риторика. Този, който мисли, че символичните военни паради по източната граница на НАТО фаворизират климата за сигурност, се е объркал.“
Използването на Zero Hedge в руската пропаганда срещу България е нещо съвсем ново. Този сайт беше пазен главно за западна консумация. Но при изчерпването на ресурсите на местните руски дезинформационни центрове – Иванджийски също беше вкаран в употреба. 

А до неотдавна подобна беше и схемата с Георги Готев и EurActiv. Руската пропаганда използваше този българин със задачата да прокарва руската дезинформация главно на Запад – в сърцето на Европейския съюз, Брюксел. Но отново поради липса на други източници, вербуваният от някогашната Държавна сигурност журналист*, беше компрометиран и поведе чисто българска битка срещу наши политици. Под ударите му попаднаха българският еврокомисар Кристалина Георгиева, бившият външен министър Николай Младенов и посланикът на България в ООН Стефан Тафров.

Даниел (Дан) Иванджийски е безспорно способен финансов анализатор и се справя добре като собственик и един от авторите на Zero Hedge под колективния псевдоним Tyler Durden. Сайтът е регистриран в България на същия адрес, както и сайтът „Строго секретно“ на бащата на Дан – Красимир Иванджийски**. 

Българският и американският сайт си приличат по отношение на бомбастичните заглавия на конспиративни статии. Ето един пример: „Третата световна, ключът е на „старт“ – НАТО планира атака през август“, под това заглавие Иванджийски–баща публикува последната си статия в „Строго секретно“. 

В нея се визира бъдещата среща на високо равнище на страните членки на НАТО през юли във Варшава. В статията се внушава, че на тази среща ще бъде взето решение за започване на война. Иванджийски–син е по-внимателен, но често, наред с финансовите анализи се появяват и статии в стила на баща му:

„Идващата  война ще реши  безработицата и проблемите с икономическия растеж“.
До миналия месец само можеше да се предполага, че Tyler Durden е колективен псевдоним. Но един от авторите в този сайт за всяване на песимизъм към американската финансова система, Colin Lokey реши да разкрие истината. Оказа се, че трима души, сред които и Дан Иванджийски, използват името на героя от книгата и филма „Боен клуб“. Преди няколко седмици в голямо интервю за „Блумбърг“, Colin Lokey сподели:

„Не мога да бъда по 24 часа в денонощието мажоретка на Хизбула, на Москва, на Техеран, на Пекин, а вече и на Тръмп. Това е погрешно. Точка. „Нарушилият клубната омерта анализатор подробно разказва за политическия натиск да представя света така: „Русия = добро. Обама = идиот. Башар Асад = доброжелателен лидер. Джон Кери = тъпак. Владимир Путин = голям лидер в историята на държавното управление“.

Оказа се вярно онова, за което само се предполагаше, че Иванджийски служи на руските интереси и песимистичните анализи на американската финансова система  не са само плод на личната му омраза и отмъстителност. Преди да започне сайта Zero Hedge, Дан Иванджийски сам е работел в хедж фонд, но срещу него започва официално разследване за незаконно използване на вътрешна информация, след което му забраняват да работи на боработи на борсата.

Разкритията на Colin Lokey дават някои от отговорите – кой е Иванджийски и какви цели преследва Zero Hedge. От много години американският професор по финанси Craig Pirrong*** пише в своя блог Streetwise Professor за пропагандните тези на Иванджийски, които обслужват Москва. 

Нещо повече, професор Pirrong смята, че Иванджийски надминава дори руската пропагандна телевизия RT в „безсрамната“ си подкрепа за Путин. И не се спира пред нищо – от забавните твърдения, че Крим и Фолклендските острови са подобни казуси до откровените глупости, че Шеврон**** все още е част от империята на Рокфелер. Да, пише професорът, но до 1910 година.

В една от статиите си за Иванджийски, Craig Pirrong отбелязва:

„Предполагах от години, че Zero Hedge е операция за влияние на Кремъл. Сайтът не прави нищо и сега, за да ме разубеди. Напротив. Zero Hedge циментира това мое предположение“.

Осветяването на българина миналия месец от Colin Lokey може би е дало основание на Боян Чуков да не се притеснява повече и открито да ползва пропагандно сайта Zero Hedge и за местна, българска употреба.
—-

* Георги Готев е син на покойния журналист и също разузнавач Горан Готев, който работи в чужбина най-продължително време като кореспондент на БТА и на в. „Дума“ – над 25 години. По данни на Кoмисията по досиетата е щатен служител на ДС – Първо главно управление, назначен за началник отделение през 1967 година и преназначен за зам.-началник отдел през 1973 година.

** Красимир Иванджийски от 1994 г. е издател и главен редактор на вестник „Строго секретно“. Преди промените е дългогодишен сътрудник на органа на комунистическата партия в. „Работническо дело“. От 1978 г. завежда бюрото на вестника за Централна Европа – Прага, Виена, Варшава, а от 1985 г. – бюрото за Африка – Етиопия и Зимбабве. Представя себе си за първия геостратег на Източна Европа, което се приема с насмешка от политолози и журналисти.

***Craig Pirrong е професор по финанси в Хюстънския университет (University of Houston) и също директор на Института за глобален енергиен мениджмънт към Bauer College of Business в същия университет.

**** Дезинформациите на Иванджийски за Шеврон са по времето, когато компанията правеше проучвани на залежи от шистов газ в Източна Европа. Тогава българския парламент забрани изобщо да се направят сондажи дали има шистови находища у нас.
—-

* Статията препечатваме от  Bulgaria Analytica с незначителни съкращения.

Още по темата:

http://www.webcafe.bg/id_729702486

22 мнения за “Демаскираните путинофилски маскари”

 1. Да, всьо на фронте, вече глси девизът, по сталински!
  Но най–важното е това, че североатлантите най–после можаха да разберат същността на руската душа, която по забравен в момента от мен автор, не можела да се разбере с умът.!
  Да, достигнаха до заключението, че голямата част от руснаците (колко бяха привържениците на Пиздин 86%??), дали от исторически последствия, дали от болшевишки, от самото основаване на тази държава, до ден днешен, са крепостници или роби затворници. Оградени с непроходими телени мрежи, външно към светът и вътрешно в ГУЛАГ.
  И какво най–после разбра НАТО, руснакът с такъв вроден манталитет, не разбира от аргументацията на думите, а само от гьостерицата, както те му казват –нагайката.
  Позицията на съюза вече е, Повече няма какво да говориме с вас, дислоцираме нашата отбрана, не мислим да ви нападаме, но ако вие само посмеете да пристъпите извън границите си (след инвазийте в Украйна, Казахстан и другаде …), ще ви се отговори адекватно!
  Примери имат, цял свят гледа на живо по телевизията войната в Ирак.
  Да, те пускат вече и последните си законспирирани пудели, дори воглаве с нашия фалипръдльо. Вече и на него ще му дойде времето!

 2. Преди десетина години бях на някакво честване в БСП на “Позитано”. Минах по един от коридорите,и на една от вратите,ако не ме лъже паметта,на един от кабинетите прочетох: “Боян Чуков”.

 3. И последния български матрос(Иванджийски) -бегом на амбразурата! Ген.Решетников много е закъсал с агентурата! Щом е опрял до Боян Чуков и Кремълджийски….опс…грешка на пръста! Решетников – и Джек Лондон да го превърнеш в русофил пак неможе да ви помогне! Русия вече е капут! На таварищ Пиздин, коефициента на полезно действие е равен на “0”. Той е изпаднал в цунгцванк. На 13 юли в Брюксел, във щаба на НАТО, среща м/у НАТО и Русия. Дилемата пред НАТО ще бъде , кое лице от руска страна ще подпише капитулацията им? Защото Путин,няма да присъства на срещата от страх ,да не бъде арестуван и екстрадиран в Хага! Часовника цъка,цъка: ” тик-так,тик-так”, аз Путин съм най-големият дурак!

 4. За “невероятната мощ“ на руската икономика ето едно авторитетно алтернативно мнение:
  http://echo.msk.ru/programs/personalno/1795752-echo/

  и един показателен откъс от интервюто

  «….И.Воробьева
  ― Там такой резкий кризис был…
  А.Илларионов
  ― Но он быстро закончился. Здесь – долгий, длинный, и главное, что он не заканчивается.
  Но что еще очень интересно: вот сейчас уже по состоянию мая 16-го года опустились фактически до уровня, на котором российская экономика находилась в августе 2008 года.
  И.Воробьева
  ― Самый вот ужас был…
  А.Илларионов
  ― То есть мы получим данные еще по июню через пару недель. Если еще хотя бы на 1 процентный пункт реальный выпуск снизится, то мы точно выйдем на август 2008-го года и получится, что за эти 8 лет – август 2008-го к июню 2016-го года – мы вернулись туда, где находились 8 лет тому назад. Поэтому 8 лет можно вычеркнуть с экономической точки зрения из процесса роста, процесса экономического увеличения национального продукта. То есть, с этой точки зрения, экономический кризис длится уже не 2 года 1 месяц, а уже будет длиться уже 8 лет. Это совершенно другое явление. Кстати говоря, многие наши граждане, которые, может быть, и не разбираются во всей статистике, которые публикуют наши службы, но, тем не менее их ощущения говорят, когда спрашиваешь: «А как долго длится кризис?» — «А для меня кризис длится с 8-го года». И в общем, статистика это в большой степени подтверждает.
  Наконец среди этих показателей есть некоторые показатели, которые, действительно, производят шокирующее впечатление. Потому что, если общий выпуск сократился на 10%, как мы с вами говорили, то объем инвестиций упал на 37%……» край на цитата.

  Що се отнася до Щайнмайер и неговите преиначени от родните ченгета в Америка думи, ето какво пишат пък едни други наблюдатели, пак от Америка по повод на протежетата на Шрьодер, шрьодеризма и има ли той почва в Германия:

  Germany is rekindling its bromance with Russia

  http://www.chicagotribune.com/news/sns-wp-germany-russia-a1c28dd4-446c-11e6-88d0-6adee48be8bc-20160707-story.html

  Значи “тъпите поляци“ (по надничащите в блога) пак се оказха прави като казват че политиката на сдържане трябва да се приложи по две направления – не само срещу русия но и срещу Германия. Не заради предполагаемите ѝ агресивни намерения, а за да се обуздаят бликащите ѝ любовни пориви към агресора. Във всеки случай изводите са направени и предстои сериозна работа по второто направление на “containment policy“ – в заключението на статията това е показано недвусмислено…

  «…. It is not yet clear how powerful the Schröderist current in Germany is. In any case, given its weight within the EU, which has increased further since the United Kingdom’s decision last month to leave, the United States has no choice but TO WORK WITH GERMANY. ….»

  Правилно, “тъпите поляци“ едва ли ще могат да укротят германския любовен нагон, но поне накараха Америка да разбере че трябва да се заеме сериозно с проблема.

 5. иванджийцевци, готевци, чуковци са безподобни селски пръчки които могат да виреят кат пишман експерти единствено сред родният матРял. ДГД от една долна, мръсна гад!
  И за малко просвета пускам линк към любима историческа тема. Братството по оръжие (материално, морално, идеологическо, икономическо и прочие) между съветска русия и националсоциалистическа Германия.

  http://argumentua.com/stati/svastika-i-zvezda

 6. БОРИСЛАВ ВИТЕВ,

  Боре, Фьодор Тютчев е авторът. Фин човек, от прозападните аристократи, мислел е на френски и немски.
  Казвал съм го-да воюва срещу Русия с успех може само дълбок в същността и перфектен в детайлите неин познавач. Пример- МАРШАЛ КАРЛ МАНЕРХАЙМ.

 7. Преди смятах че вестник “Строго секретно” се списва от Волен(Болен) Сидеров. Днес разбрах,че съм бъркал. Ама като чета, то и двамата-той и Красимир Иванджийски не са да списват вестници ами за изпращане за превъзпитание примерно на Колима река. То според въпросния вестник ние се намираме в трета световна война от миналото лято. Не че съм го чел-но заглавията му няма да види само слепец. Как може да се лъже по подобен начин и да има хора, които да вярват на подобни глупости??? И нека да не ми обясняват, че не може да се заеме твърда позиция по отношение на Русия-МОЖЕ, но начело на държавата трябва да стои силен човек, който наистина да има желание в България да се живее добре т.е да е патриот. Патриотизмът не означава да си съгласен с всичко в ЕС. Той не идеален, но няма база за сравнение между него и Русия, независимо за какво.

 8. Не се свършва комунистическото потекло в клетата ни родина България.Бащата на журналиста Красимир Иванджийски-Иван,роден в троянското село Врабево, навремето беше началник на кабинета на Вълко Червенков,а после шеф на Българска кинематография. Иван почина млад ,но ето че семето му израства,завършва омразните западни университети,става финансист и сега се опитва да манипулира с анализите си не кого да е, а нахално излиза на световната сцена.
  Безкрайна е наглостта на червените лицемери!

 9. Като допълнение към написаното по-горе от мен добавям следното.
  Помня дядото на Красимир Иванджийски-дядо Васил,един почтен селски човек,цял живот обработвал нивите и овощните си градини ,за да изхрани и изучи сина и дъщеря си.Този честен човек се обеси в плевнята си като преди това беше споделил,че се срамува от сина си като е гледал каква ги върши комунистическата власт.

 10. Сега вижте един пропаганден…продукт на Кремъл за “великата руска древност”. Разбира се, краден като повечето неща в Русия от Запада, в случая- от сериала за викингите.
  Но- голямо БРАВО! на руските коментатори в чата, които определят “продукта” като “редкое говно”!

 11. Няма отърване!!! И аз съм попадал на тези…!и съм се чудил… То пък българче излезе ….

 12. Доживяхме! Най-после Бойко Борисов се опълчи на Путин! Не само се опълчи, ами направо го насмете!
  Казал, че иска Черно море да се демилитаризира за да ….(вж. статията на Иво Беров).
  Това си е направо ултимативна подкана към московския сатрап да си нареже Черноморския флот за скрап!
  Браво Бойко, браво Борисав, браво Бойко Борисав!

 13. Тези двете ченгенца братя Чукови са особено досадни. Да се абстрахираме от алюзията Молотови. Но да припомним украинската поговорка “Серб и молот – это голод”.

  За Чукови. Нещастни същества, рожби на съветските алхимически лаборатории от Подмосковието.
  Вижте ги как говорят – само с омраза. Но интересното е, че омразата им е не е срещу 500 000-те руски нашественици тук, а само срещу някакви 4-5 000 бежанци от путинския убийствен режим в Сирия.

 14. Вече всичко е ясно. Това е поредното (изглежда,и окончателно демаскиране) за отбора, в който играе “гражданинът за европейско развитие”. Моментът е точно подбран- такова идиотско “пацифистко” предложение по време на срещата на НАТО във Варшава може да отправи само или напълно неадекватен случайник в политиката на една НАТОвска държава, или прононсиран агент за руско влияние. Вредите за България от плещенето и поведението на този тип нарастват с всеки ден.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/09/2792813_borisov_cherno_more_da_bude_obiaveno_za/

 15. Има едни не особено секретни “Статистически годишници” до 1989. Вероятно се търкалят в избите на всяка една българска община.
  Та в тях съм чел, че между 1960 и 1985 “…всяка година средно по 6 000 български граждани са сключвали брак със съветски гражданки.”

  Смятайте за себе си колко прави това.
  Познавам такива деца – те са от
  най-върлите антикомунисти – поради майчините спомени – какво е било СССР.

  Но има и други като Пирински – роден в Ню-Йорк, израстнал в съветското училище и до сега не знае бъкел английски.

  Затова светът е хубав – шарен и пъстър. Човек сам решава колко да бъде свободен. Не ме съдете прекалено строго, моля!

 16. Фактът,че на срещата във Варшава отиде президентът Плевнелиев,а не руският слуга Борисов е достатъчно красноречив.

 17. off-topic

  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 100.
  (1) Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България.

 18. Не е срам,а достойно поведение на българския външен министър!Можеше да говори на български,но и на английски не е зле – Лавров да не забравя,че България не е руска провинция,а член на НАТО и ЕС.

 19. Американецът като хвърли тухла, тя става небостъргач.
  Руснакът като хвърли парче желязо, то стана изтребител.
  А българинът като хвърли лай.ото си, то става народен представител.

  Вероятно ще бъда упрекнат в липса на уважение към институциите, но вицът отразява реалното вътрешно и международно положение днес.

 20. до ТЪПАНАРКО.
  ах как ме изкефи, че на гадника Лавров му се отговаря на английски. Гадните свини са свикнали да раболепничим и гиворим на езика им, така могат също западните европейци направо да вникнат в разговора, а ние да се разграничим като суверенна държава!

 21. @GRIGOROV&ТЪПАНАРКО

  Приятели, английският на Митов си е точно на мястото, знам колко ги вбесява подобен жест.
  Само че, както видяхте, на мястото си е и прононсираното кгбстко ченге бойка коцэв! Напомням-син на комунистически убиец-генерал от ДС, планирал убийството на Георги Марков и брат на мафиот-резидент на руската мафия по морето.
  Така че, жестовете са си жестове, думите са си думи, но действията-действия.
  С уважение към казаното от тях и убежденията им, в никакъв случай не мога да кажа, че съм видял действия – нито от Плевнелиев, нито от Митов.
  И вече НЕ МИ ПУКА ИЗОБЩО от думи!Искам практически и твърди действия – ноу хауто -от десъветизацията до електронното правителство го има – в Полша, в Чехия, в Естония…
  Е, не съм съвсем прав, има и действия!В петък нашите скъпи депутати от РБ се занимаваха пак… с годишните винетки на кемперите и караваните! Вместо да излязат с декларация за Варшавската среща на НАТО, например.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.