1:0 срещу любителите на конспирациите

Започва да ми става навик- напоследък вече за втори път коментирам събитие, свързано със спорта. Нямам претенцията да анализирам победата на Португалия над Франция на Европейското първонство по футбол снощи. Но фактът, че “малките” могат да побеждават “големите” се потвърди толкова ярко в това най-популярно за масовия зрител състезание, че си заслужава няколко изречения. Русия и Англия, а на свой терен и голямата Франция, бяха съкрушени от противници-джуджета.

Някой ще ми опонира, че във футбола Португалия отдавна е в клуба на големите. Така да бъде. И все пак…

Няма да занимавам читателите с банални мъдрости за това, че всеки е голям, колкото са големи мечтите му. Но пък ме занимава разбитият на пух прах мит за предскзуемостта, предопределеността на големите пари, големите залози, големите игри на световните конспиратори, които в главите на многознайковците съществуват като безспорна даденост.

Да, във футбола, който е огромна индустрия, има и конспирации, и престъпност, и “раздаване на порциите”. Но се видя, че се пак не всичко е нагласено и схемите, битуващи в ограниченото умствено пространство на любителите на теориите на конспирациите, получиха своето опровержение. Малките биха голмите и това си е!
Пряката аналогия с финансовия ред и икономическот безредие, наричано пазарна икономика, е подвеждаща. Но не съвсем. Конспиративно мислещите джуджета упорито не вярват, че има някакви обективни процеси в това световно състезание на пазари и иновации. Дай им конпсирации! Според тях всичко се решавало от 1 процент богаташи, които, ако задълбаете малко в тази черна мисловна дупка, задължително ще изплуват с образа на евреина от Уолстрийт.
Това е почти атавистично мислене, породено от стотици години безпомощност в обяснението на специализацията на поколения остракирани от обществото в християнския свят евреи, за които финансовото дело е било отредено като непрестижна работа за плебеи. Завистниците са убедени, че хитрите евреи са се насочили от мързел и от някаква мания за тайна власт към правенето на пари, докато истината е, че те са били принудени още в ранното средновековие да заемат тази ниша поради презрението на християнската цивилизация в Европа към боравенето с пари ( но не е от скромност, а от религиозен догматизъм).
Няма начин да убедиш обаче левеещите кратуни и сродните им крайно десни съмишленици, че светът не се крепи на тайната власт на шепа финансисти. Напротив, ще ви кажат, че днес това е по-вярно от вчера и става все по-зле с развитието на технологиите ( въпреки очевидната истина, че тъкмо прогресът на техниката така е смалил света, че участниците в глобалната икономика си говорят на ти от различни краища на планетата със скоростта на светлината, а шансът за изява на умните хора в световен мащаб е нараснал неимоверно в рамките на нашия мимолетен живот).
Ето защо победата на малките над големите, макар и само във футбола, демонстрира пред целия свят, че това не е чудо, а напълно възможно нещо, независимо от огромния залог на престиж, национална гордост и пари.

22 мнения за “1:0 срещу любителите на конспирациите”

 1. Барам се за футболен “разбирач”. Милиони коментари от кого ли не вече се написаха и тепърва ще има за приключилото европейско по футбол във Франция. Бас ловя, че този на Стопанинът на БЛОГА НИ е уникален от г.т. на извън чисто спортно-техническите страни на играта. И кинжално точен. Прави на пух и прах прогнозите на любителите на теорията за световна конспирация които у нас са умопомрачително много. Знам, последното което очаквам от тях е да дадат заден ход. Вероятно ще заложат на опорната точка, че митичните азиатски букита са направили пачките в съучастие с играчите и треньорите и на двата отбора. Даже контузията на Кристияно Роналдо не е случайна. И т.д. и т.д.
  Да, ама не! За сетен път се показа, че не всичко е пари, че когато Давид е набрал кураж и Голиат може да бъде победен и че в живота само от теб зависи каква съдба си се отредил.

  Сега малко руски теми.

  Статия дет казваха “часовникарите”-блъсковчета с фундаментално значение с основополагащ характер.
  http://argumentua.com/stati/u-rossiiskogo-rukovodstva-sformirovalsya-messianskii-kompleks

  Жертва на приятелски огън или казано с други думи на прословутата ватнишко безхаберие ли е сваленият в Сирия хеликоптер МИ-35.

  http://rusmonitor.com/rossijjskijj-mi-35-v-sirii-veroyatno-byl-sbit-drugim-rossijjskim-vertoletom-ci-team.html

  Каквото повикало, това се обадило.

  http://rusmonitor.com/v-pitere-podozhgli-vkhod-na-fabriku-trollejj.html

 2. Съгласен съм с изложените тези.
  Но не съвсем.
  Докато португалците си получават заслужените овации и някой милион-трошичка,то Платини вече си е получил овации/заслужени/ и милиони-хапка.А Сеп Блатер,Хавеланж и др. на футболната и олимпийска софра си разпределят баницата.
  И не става въпрос за лошите евреи-банкери. Цв. Василев не е евреин,но всички българи му плащат масрафа.ЕОН не са евреи,но цял свят им плаща борчовете…

 3. “(…шансът за изява на умните хора в световен мащаб е нараснал неимоверно в рамките на нашия мимолетен живот).” За съжаление и на глупавите.

 4. Гениално есе! Поздравления!
  В подкрепа на казаното от г-н Инджев, ще формулирам отново предишна моя констатация, че културната (икономическа, технологична, научна и т.н.) експанзия на северно-атлантическата цивилизация по целия свят (all over the world ), не се диктува от политиката нито на Вашингтон нито на Брюксел. Последните просто са достатъчно мъдри да следват тази експанзия, която е естествено-исторически процес, независещ от волята на никакви конспиративни и тем подобни измислици. Друг е въпроса, че периферни политически субекти се съпротивляват на тази експанзия, която рано или късно ще залее и тях по мирен, пазарен път, ако те самите не си пожелаят военен.

 5. Доколкото разбирам, любимият ни автор цели да посочи една малко засягана тема от философски характер, която обаче е от фундаментално значение при вземане на решения. Това е усещането за предопределеност, което е силно вкоренено в мисленето в (пост)тоталитарното общество, и ограничава увереността в собствените сили и възможности. (Беззаконието е другия фактор, подправен с който всяко начинание още в началото бива отровено от скептицизъм.)
  Малко е несигурна футболната илюстрация – в случая пасва, но видяхме с колко малко се обърна везната в края на мача. Независимо, идеята е очевидна, не трябва да оставяме увереността да се разяжда от ретроградното, безпричинно полурелигиозно “това други са го решили” още в самото начало. Предприемчивостта винаги се отплаща, и малките успехи водят до големи.

 6. За нивото на подръжницте на конспиративните теории мога да дам следния пример: около 70-та минута от вчерашния мач коментаторът по БНТ, след известно колебание, сподели как българин, водач на рикша в Париж, му е обяснил, че всичко е решено – Франция става шампион в продълженията. Кой няма да разкрие конспирацията , ако не български водач на рикша в Париж?

 7. Много точно. Извинете, това го писах скоро, но княжество Лихтенщайн е имало доблестта да се опълчи на Сталин-говорим за страна голяма колкото град и с армия от около 20 полицаи-поправете ме ако бъркам с големината, но това не е толкова важно. Важното е, че големината наистина не е важна. Ако решиш да водиш независима политика-говоря за политика, която не е в разрез с международното право-няма кой и за какво да те спре. Не и демократична държава.

 8. Истина е това което казва г-н Инджев.Теорията на мързеливите и крадливи комунисти е че евреите са завзели едва ли не целия финансов ресурс на света.Но не си признават, че евреите са едни от най-образованите,интелигентни,начетени и трудолюбиви хора. Не случайно почти всички, математици,инж.химици,физици,професори,музиканти,композитори,актьори и др.са евреи. И всички евреи са заклети,върли антикомунисти! Аз също като полуевреин мразя крадливите-комунисти и предателите-русофили. Има някой евреин-русофил, като Саломон Паси и Максим Бехар ,които са издънки на системата в която живеем, за което не ги оправдавам.Те са ченгета от ДС-КГБ. Но като цяло мога да кажа че евреите са мотора в иновациите и развитието на демократичната цивилизация! Радвам се че г-н Инджев засегна тази тема !!!

 9. http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-med-iran-izbori2013-23272828?nt=4

  Това на снимката обаче не за любителите на конспирациите, а за ценителите на еротичните видения и фантазии… За смисъла и ефекта от визитата коментарите под снимката казват достатъчно. Но аз напрягам ограничения си интелект да проумея, за какъв скоростен интернет се е договорил др. Московски с Иран, след като тази страна е сред последните по свобода на Мрежата (не съм голословен лаладжия, ето показателите за 2015
  https://freedomhouse.org/report/freedom-net-2015/table-country-scores

  Утре, както е тръгнало, същата тумба, начело с тартора си, ще иска да си разменяме готварски книги със Северна Корея!

 10. http://www.faktor.bg/novini/balgariya/77565-ruski-analizator-borisov-e-vazmozhno-naydalech-ot-tova-da-bade-kukla-na-kontzi-na-kremal.html

  Коментирахме това изненадващо приемливо за Москва “русофобство…” Поствам го само, за да споделя с Иво и колегите изобретения донякъде от мен, нескопосан термин “кеконизация”. Произведен е от името на президента на Финландия и агент на КГБ Урхо Кеконен и “финландизация”, и означава хибридна операция на онези, “с чистите ръце, хладните умове и горещите сърца”, която трябва да създаде антикремълски имидж на прокремълски политик от най-висок ранг (държавен глава, премиер) в предизборна кампания или друг напрегнат момент от политическия живот на важна за кремъл страна.
  Обществото чува русофобските му изказвания, написани от КГБстките спецове по психолингвистика, и се успокоява, че въпросният президент или премиер няма да натика страната “под миризливия ботуш на казака”, дето е рекъл героят на Алеко. Въпросният президент или премиер спечелва изборите, докладва веднага, получава инструкции (Кеконен- в сауната от съветския посол в Хелзинки), а самият посол, колегите и началниците на тов. Исаков от едно време са имали повод да ударят по една тройна “Путинская” с сельодкой и да запеят “Расцветали яблони и груши…”. Сбърках, по времето на тов. Кэконэн няма още водка “Путинская”, днес пък няма СССР и КГБ, Чьорное море е прекръстено на Мирное море, по него плават само яхти, сърфове, корабчета-атракциони, влюбени туристи дочакват залезите под звуците на романтична музика, делфини танцуват в синхрон…, а, бе изобщо, всяка прилика с днешни лица и обстоятелства е случайна и непреднамерена!

 11. Само питам.
  Ще се провери ли дали Внешторговлбанк /банката на Путин/ не е притежавала 30% от КТБ и дали Цв.Василев не е агент на КГБ…

 12. @ Никола Павлов

  Много емоционален епизод засегна, Никола! Историята с руските войници, воювали срещу Сталин, които приютява княжество Лихтенщайн в края на 2 св. война, е покъртителна.Защо са воювали на страната на Хитлер- тук знаем най-добре.Защото не са могли да забравят глада, терора, геноцида, людоедството, до което ги е докарал неговият вдъхновител!
  УРОК ПО ЧЕСТ, СИЛА И ДОСТОЙНСТВО НА МАЛКА, ЧЕ И МИНИАТЮРНА В СЛУЧАЯ С ЛИХТЕНЩАЙН СТРАНА ПРЕД ЕДИН ГОЛЯМ И НЕНАСИТЕН ХИЩНИК!
  Филмът “Вятър от Изток” възпроизвежда трагедията почти документално. Дори и аз рядко съм мразил съветизма толкова, колкото в момента на разговора между лихтенщайнския премиер и НКВДсткия изверг, когато премиерът заявява на скота “Ние сме правова държава!…”
  Ето и филма, нещо ми запари в очите на последната сцена, защото, разказвал съм ви, като дете и тийнеджър отраснах в комшулука с напълно изчезнал в днешна Русия човешки вид, ако гледам масово напъплилите Черноморието подчовеци. Това беше финият, деликатен, добър, културен, интелигентен и вещ в какви ли не сфери на познанието и литературата руски емигрант, от аристократичен род, избягал като юнкер. Владимир Онуфриевич. 3 езика освен българския и руския, китарата, библиотеката, френските книги…Чувал ги бях с бабичката му да си говорят на френски понякога, а помежду си се обръщаха и на Вие. Търси го СМЕРШ след 1944, година се крие и по чудо се спасява. От него за пръв път чух “Не вярвай на болшевиките, моето момче!”, след като му казах, че от училище ни водиха на кино да гледаме “Чапаев”- и с този завет ще си умра.Русия е обречена да унищожава всичко свястно и ценно на нейната територия- от природата до хората!

  http://www.dailymotion.com/video/x1qu89_vent-d-est-montage_creation

 13. Малки новини. Циничните мероприятия са ми любопитни: http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1368671
  Грижа за хора с увреждания. Русия? Първо, помним доскорошния постулат: ‘В СССР инвалидов нет’. Второ, като са им нужни обекти за демонстративна грижа и сътрудничество – имат ги под носа си! В източна Украйна повечето хора в инвалидни колички (останали сами у дома) не могат да напускат сградите при нужда. Няма асансьори. Принудени са да стоят и да чакат най-лошото да се случи. Някои стават (и физически) жертви на всекидневните руски инвазии. Наскоро чух описанията на двама канадски доброволци, не е за споделяне.

  Връщам се към новината и ‘Денят на щъркела’ в Рязан. Докато руският електрочайник не запищи, няма да разберем защо руснаците проявяват ‘хуманитарен’ интерес към ДОБРИЧ. Но можем да опресним познанията си за оптичната инфраструктура на региона. Апропо, Добрич не заема ли едно от особените места на картата?

 14. Много уважавам мнението на Иво, но искам малко да оспоря написаното от него. Спортът, в частност футболът, не подлежи на строга режисура и прогнозируемост, поне така твърдят букитата. Затова е един толкова проблематичните спортове при залаганията. Така че можем да кажем със сигурност- ролята на шанса е огромен. Затова и аналогията с победите на по-малките над големите е малко непредставителен. Случва се, но не често. Ако се върнем към историческите факти и потърсим победи на малките над големите, ще се отчаем наълно и окончателно. Когато се опре до икономика и военна мощ, случайни победи почти няма. Може би пример за такава е финската над Червената армия. Та мнението ми е, в 99% от случаите побеждават обективно по-силните. В спорта стават изключения, причината е ролята на шанса.

 15. Футболът е екипна игра , спорт относим до някаква степен с традиции и начин на мислене.Германците – машина , бразилците- емоция и начин на живот , англичаните- аристократизъм , холандците –Кройф,Неескенс, Гулит, Рийкард- какво повече от тази красота !?Да не забравяме , датчани ,белгийци, поляци !И българи ,разбира се – гара- гура!
  Вчера отново наш репортер, зададе въпрос на френски запалянко, дали помни 1993г и гола на Костадинов.На това провинциално мислене , съответства и провинциалният ни футбол.
  През 1993г Интернет , компютри , електромобили, соларни инсталации…… и подобни неща все още не бяха част от бита дори на най-богатите държави.
  През това време тези народи , на които някой си ритнал топката в някаква мрежа и взел, че уцелил , развиха тези неща за да е днес жизнен стандарт навсякъде.
  Махнете от картата, САЩ, Германия,Франция,Япония , и ще се отзовете два века назад.
  Компютри ли , gsm-ми ли ,Мерцедес ли , ами …. и парна машина няма да имате!

  Затова когато ние българите се будим сутрин ,освен здраве и хубав ден ,е редно да си пожелаваме на края на деня да сме живи.Когато вечер се връщате в дома се радвайте ,че заварвате семейството цяло.Рисковете за живота в просташката държава са безкрайно разнообразни.Разходка в парка и опасност от нож в гърба, бой, кражба в мол, шофиране –си е смъртна опасност!Застанете на някоя права отсечка и цялата българска простотия ще ви се прожектира като на филм, тогава ще разберете колко е опасно да живеете сред тези бабаити.

  Ще разберете и още нещо , най-накрая и аз го проумях…… ББ е жертва и заложник на всички българи.Един мандат го мъчихме това момче , накрая не издържа и се оттегли , но не ние отново му надянахме хомота.Сега втори мандат тегли колата пълна и препълнена с цървули ,потури и рунтави калпаци.Как да се оправи момчето , реже ленти колкото може , но ножиците и те се изтъпяват , не смогва .То на някой места не ленти ами , тел се налага да реже , щото нещата са закрепени само за откриването , с тел и пирони ,колкото да снима телевизията за новините.
  Та покрай футбола тези дни , ние това момче за всичко ББ не можем ли го ползва за отбор.
  Той е цял отбор по футбол и отгоре дори.Фенове, цял министерски съвет , семействата им и чиновниците от територията , де що началници , подмазвачи всякакви…журналя …. агитка и чудо , ще ги смаем тия от Еврото.То и за Президент да го сложим , ама този стрес да чупи пръсти и ръкомаха на чужденците , съвсем ще го съсипе.Иначе ако владееше английски , ехееее… питаш ли ….. до сега да е втори мандат Президент.Ама пустия му английски го спира.Пък и прислугите в МС са повече , къде Захариева тук, Захариева там.Не е казал не си е изтеглил някоя подлога от където си иска.
  Мъчим го това момче , да беше си останал пожарникар, какъв живот щеше да си живее, кратък стаж, заплати накуп, ритане на мачлета по цял ден .Пък сега и за АЕЦ да мисли.
  Ама добре, че онези същите…., САЩ, Германия,Франция,Япония…..няма да разрешат в тази просташка държава да се заложи бомба.
  Защото това не е футбол!

 16. Съжалявам, че не пиша по голямата тема, зададена от коментара на г-н Инджев. Още преживям предишни пасажи.
  Струва ми се, че в анализа на руския аналитичен салонник, освен програмната ‘КЕКОНИЗАЦИЯ’ (колко точен термин от Стамбо!) има и доза автентично забатачване.
  Ясно е, има кукла, и тя е на кремълски конци. Саморуков заплита конците за пред аудиторията – къде волно, къде неволно.
  Последното допускане – единствено, ако не мислим конспиративно.

 17. До АС/DC
  Само моля не казвайте че всички евреи са антикомунисти.Справка – Съветска Русия

 18. баце е изкъртил изцяло фаянса и в Техеран. Успял е, ама как само му се отдава, да римейкне глупостите си и за ВСВ през която сме били във война с всички по сите азимути и за демитализирането на Черно море с добавка, че дето имало инфраструктурни коридори всички ги пазели (кой,с какво и от кого пази?)и за лошите ястреби дето искат да изтимарат политгуруто МУ лилипут.ин курвенската. И още и още.
  Убедете се сами.
  http://www.mediapool.bg/borisov-kato-ne-me-haresvat-shte-si-izberat-moni-pasi—da-nalita-s-krilati-raketi-da-prebiva-rusnatsi-news251491.html

 19. Господин Инджев,
  Хубава статия, но си личи, че спортът не Ви е приоритет. При спортните залагания “нерегламентирани” печалби се получават именно като се предизвика да се случи по-малко вероятното събитие, т.е. “джуджето” да победи “гиганта”, защото коефициентът е по-висок и съответно нормата на печалба също. Така че – ако имаше конспирация, тя щеше да се насочи именно към победа на Португалия! Представете си следната ситуация: цял свят залага на “сигурния” победител (Франция); ако и Вие заложите на французите, ще имате минимална печалба, защото ще я делите с огромното мнозинство от познали; ако обаче сте заложил на Португалия, то Вашата печалба ще е значителна, защото ще се формира от загубите на наивно подведените от уж по-голямата класа на домакините.
  Що се отнася до футболните залагания като цяло, дори и в подредени държави като Англия и Германия вървят текущи разследвания за уредени мачове (в Германия май имаше и присъди). Ще завърша футболната тема с пример от България: в мач от изминалия сезон “Левски” (София) водеше на “Локомотив” (Пловдив) с 2:0, а в крайна сметка загуби с 2:3. Любопитното в този случай е, че един от ръководителите на пловдивчани, Христо Бонев, цинично и доста непредпазливо се похвали пред медиите, че е спечелил немалка сума пари, като е заложил на своя отбор. Отделен въпрос е дали като футболен функционер изобщо има право да залага и дали ако не разполагаше с “вътрешна” информация би поел такъв хазартен риск. Оставям на Вас да прецените доколко е конспиративно предположението, че (вероятно) собствениците на двата клуба са си подсигурили бюджетите за по някой и друг месец напред…
  Ако оставим спорта настрана, бих поспорил дали в икономиката и политиката има конспирации или не. За съжаление, либерализмът, като доктрина, е неприложим към настоящия еволюционен етап на човечеството, защото няма как да се наложи мораториум върху човешката алчност. Тоест, макар и частично, държавно регулиране на пазарните процеси е все още необходимо. В Германия, например, има закон за пределна надценка на храните – нормативно се залага с колко процента цената за краен потребител може максимално да превишава цената на производител. По този начин държавата реално не се меси в дейността на търговците-прекупвачи, но чрез законовата уредба намалява (регулира) тяхната норма на печалба за сметка на производителите и потребителите. Иначе, самото понятие “конспирация” предполага наличието на някакви задкулисни действия. Факт е, че задкулисие отдавна няма – всичко се върши съвсем легално и пред очите на хората. От десетилетия насам в парламентите по цял свят се гласуват лобистски закони, които защитават нечии интереси. Въпрос на будност, обща култура и информираност е всеки гражданин да е наясно кога този или онзи закон накърнява правата му.
  Най-деликатната тема в случая е, дали и как да се търси административно-наказателна отговорност на политици, които подписват подобен род документи. Една от причините, поради които англичаните пожелаха да напуснат ЕС, е концентрирането на огромна власт в чиновниците в Брюксел, съчетана с нулева отговорност за техните действия и решения. В България очебиещ пример е казусът “Белене”. При стартирането на такъв мегаструктурен проект представителите на всяка от страните трябва да са сигурни, че финансирането е напълно осигурено. Ако бях прокурор, щях да запитам лицата, подписали договора от българска страна, какви резерви в държавния бюджет (на страна с хроничен бюджетен дефицит, на ръба на фалита, поддържана на командно дишане от евросубсидии, които, ако спрат, колабира на секундата) са видели, че да подпишат въпросния договор. У нас, не само, че никой не ги пита, ами и те нагло обикаляха медиите да обясняват какво национално предателство било прекратяването на договора. Ами неговото подписване не е ли?!…

 20. Теориите на конспирацията винаги са се харесвали в държави като България и Русия и то поради една единствена причина.. обяснение на собствената си неграмотност и неспособност. Българинът е беден, не защото е мързелив и прост, а защото евреите и Иван Костов са му спретнали заговор – да е вечно беден. Затова и са на мода Ванга, Манга и всички останали гледачки, баячки и т.н. – няма как Българинът да е виновен за собствените си несгоди – винаги е виновна съдбата, черна магия или някаква друга такава глупост. След дългогодишно мислене по точи начин, мозъкът започва да вижда конспирации, съдба, магия в най-обикновени злободневни теми. Стълбите на неговия етаж са по-мръсни – комшиите са се наговорили. Вдигнали са му колата – ЦГМ са срещу него..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.