Затишие пред бира в период на свалки, совалки и сувлаки за мезе

Хрумна ми една приказка за летните совалки, свалки и совлаки.
Както обикновно в летните жеги настъпва политическо затишие пред бира. Но също така често това е лъжовно усещане – бурята е вкарана в бутилката и скоро пяната ще избие тапата или “рибата”.

Ако се чудите защо в менюто включвам гръцките шишчета, наричани сувлаки, трябва да знаете, че това не е някакъв самоцелен битовизъм. Защото става дума за примера на Гърция и нейното левичарство. Помните ли какъв ентусиазъм предизвика той в България на гребена на успеха? Обаче вече никой не се възхищава на Ципрас.

Загубата на ентусиазъм по светлия като анархистко пожарище пример на гръцката СИРИЗА е логично явление на българската трапеза, на която политическите лакомници искат да консумират само позитивите. Обаче така не става. Печелиш изборите с бомбастични обещания, а после настъпва отрезвяващата действителоност, заедно с необходимостта да се изпълняват обещанията.
Наблюдавам с интерес пируетите на изящната Татяна Дончева, която за мое удивление в един момент беше припозната като възможен партньор на десните в България. Но като се разчекна максимално между лявото и дясното, в крайна сметка загуби равновесие се пльосна в скута да партийната си майка БСП. Припознаха я за своя отново. Какво ли е да се завърнеш в бащината къща, на която “бунтарски” си затръшнал вратата с гръмовни приказки в стила на тинейджърите, ядосани театрално на родителите си заради някоя забелжка?
Свалките чрез совалките с свързани с напипване на еро…пардон, на опорните точки. И както си видя, Дончева пристана пак на БСП като “враг” на ГЕРБ, с чийто лидер Бойко от години демонстрира фамилиарна близост. В тази любовна игра обаче е задължително свалката да мине през заклеване в руската кауза, контретизина като борба за отмяна на санкциите срещу Русия. Врекоха се в любов към Москва по време на с(о)валката между движението на Дончева и обездвижената от склерозата столетница.
Но да вървим от дребното към по-малко дребнавото. Въпросът ми е: защо има толкова относително малко желаещи в България, които да се правят на леви и толкова много се натискат да бъдат признати за десни? Нали сме общество, дълбоко ранено от егалитаризма на комунизма, по който се лее носталгия и от ляво, и от дясно ( доколкото ГЕРБ може да бъде приета серизно за дясна партия)?
Сигурно има и по-сложно обяснение за политическата навалица в дясното, но избирам простото и очевидното: настанилият се в това кукувиче гнездо с помощта на другарите Бриго Аспарухов, Георги Парванов и прочее конспиратори на прехода Борисов се оказа най-талантливият лъжец. Трябва да му се признае дабрата на политик, който се прекланя пред комунистическия вожд Живков, но успява да убеди достатъчно лековерни гласоподаватели, че всъщност е десен. С други думи, Борисов изпълва и лявото и дясното пространство като балон, изпълнил задачата за запълни двете дупки, които би трябвало да се състезават помежду си за вниманието на левите и десните в едно уж плуралистично общество.

Не ми се връща в далечната 2001 г., когато в качеството на пресен генерал, шеф на полицията, заяви в отговор на мой въпрос в студиото на “В десетката” по БТВ, че не се интересувал от политиката ( вътрешната), защото тя била “лайно в целофан”. А само тази лъжа би трябвало да му затвори ако не устата, то пътя към командния пост на върха на държавата. Но кой ти помни тук съдържанието на някакъв си целофан, изтърсено от “генерала” за заблуда на противника, т.е. на обществото!
Признавам, че не казвам нищо ново. Но е лято. Затишието пред бира е в разгара си. Мъртвото вълнение в политиката неминуемо ще изхвърли някой политически труп на брега на Черно море, пожелателно обявено за евентуална демилитаризирана зона от любителя на яхтите, какъвто е нашият велик кормчия Борисов.
Щеше да е просто комедия от грешки, която да ни развлича, ако не беше на наш ГЕРБ\гръб.

15 мнения за “Затишие пред бира в период на свалки, совалки и сувлаки за мезе”

 1. ‘Политическата навалица’ в дяснно е лицемерна, както и самите левичарство и русофилство. Усещат, че хората са по природа десни,защото никой не желае да се ‘експроприират’ резултатите от труда му за кефа на лентяите, а освен това и да откраднат така събраното. 2 млн. емигранти доказахо горното. Във връзка с лицемерието вече никой не ми говори, че е русофил – не могат да ми отговорят защо спестяванията им не са в рубли, не карат Лади и не почиват в Крим, айде в Сочи.
  А за затишието пред буря може да се съди и по натиска на цялата администрация върху малкия и среден бизнес – актове, глоби,такси и всякакъв вид фондонабирания въпреки преизпълнението на бюджета с милиарди. Очаквайте да изкочат и други големи разходи за държавата след КТБ и Белене.

 2. Т.Дончева се пльосна в скута на своята майка БСП.Ще ви поправя ,г-н Инджев нейната майка е БКП.Въпросната беше адвокат на “Мултигруп”. На челото,и е изсписано Русия. Тя принадлежи тялом и духом на бандата на Путин. Но кой не е! На всички партии и политици, майката е БКП.За кого ще гласуваме? Всички са ченгета.Премиер-ченге,всеки министър-ченге,областни управители-ченгета,гл.мюфтия-ченге,патриарха-ченге,шефове на агенции-ченгета,кметове-ченгета,игумени-ченгета,попа на който се молим-ченге,председатели на партии-ченгета,като прибавим към тях,родителите им-ченгета,съпругите,децата им,братята и сестрите им също-ченгета!!! И колко сме останалите които не сме ченгета? Има ли друга държава в Европа с две трети население-ченгета? И на всичките картончетата от НКВД-ГРУ-КГБ, надничат от джобовете им! Каква пародия ще са президентските избори,каква велика измама! Който и палячо да е президент,валенките,ушанката с петолъчката ще бъдат в гардероба му!

 3. Флиртът на (да кажем!) десницата с “алтернативната” лява устатница беше много непремислен и слаб ход. Иво точно отбелязва феномена- да, проблемът на България е в парадоксалните претенции на тоя и оня да се обявява за десен, при значителни по нагласа и очаквания леви обществени маси и съответни партии, но пък при липса на лява партия от европейски тип, която ПРОГРАМНО И С ПРАКТИЧЕСКАТА СИ ПОЛИТИКА ДА ДЕЙСТВА КАТО НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ ЯВНА АГЕНТУРА на Кремъл, каквито са бсп, абв, движението 21 и т.н. Напомням- те не само искат да администрират България изцяло в интерес на Москва, но и -за разлика от други проруски партии в Европа (Льо Пенки и пр.) държат да правят това и ОТ ИМЕТО на Москва.
  Така че завръщането на Татяна Дончева към генетичното рубладжийство на себеподобните й не изненадва. Но явно още ще чакаме завръщането на българската десница към основни похвати в политическата тактика и печелившата политическа стратегия.

 4. Не само 2001ва година. Кой помни гениалното изказване на генерала за българите като за “некачествен материал”. Или изявлението на бившия министър Дянков за бюджета като за “постна пица”. Дори тези изказвания са повече от достатъчни, за да почнат да валят оставки. Но така е в нормалните държави, от които сме много далече. А че политическото късогледство и лъженето преди избори не са от вчера, това се знае от всеки. Както се казва-“най-много се лъже преди война и след нея”. Предполагам, че ще видим гръцкия сценарий(но по различен начин) и в Англия. Гласуваха хората, но на следващия ден разбраха за КАКВО точно са гласували. В това отношение за жалост българите направиха същото като пак избраха Борисов. Но май ще го изберат и за трети, а може би и за четвърти път. Както имам един лично мой лаф-“Късно е либе за китка, че проиграх къщата на карти”. Но за жалост ще плащат и хората, които не одобряват резача на лентички.

 5. ББ си е нашият политически Роналдо.Тича из целия политически терен , закача се със съперника , и понякога ,да не е скучно си правят номера на Киряков, за забавление на публиката. ББ често си вкарва автоголове , но това е сутрин , а до след обед медиите вече от автогол са го превърнали в гол .Това не била неговата врата , а вратата на съперника , защото междувременно съдията Цацо , бил свирил смяна на вратите, а пък коментаторите са се объркали.

  Целият политически отбор се държи за ББ, без него са загубени !
  Ако успеем да им скрием топката , представете си ги тези кухи главундери , как бягат по терена без топка и се правят ,че ритат нещо , само и само да са в отбора на лапачите!

  Каракачановци , симеонавци там……. и други подобни ….. казани за ракия.

 6. Засега е затишие,но хоризонтът тъмнее,проблясват светкавици,замириса вече на море,намирисва на колендро. Но да оставим международното положение.Може и да се размине бурята.
  У нас властниците все още са на бира.И на мезета. Снишили са се по живковски защото,като че ли не виждат бурята пред тях,или може би се надяват,че ще надуят платната и ще тръгнат по вятъра. Но в тази страна не живеят само властници. Другите виждат пируетите на Дончева,”патриотите” и ВМРО,които на свой ред откровено атакуват напред с рогата,АБВ,Гергьовден…Ами че то става дори смешно! Ако властниците имаха ум в главите и бяха запазили Плевнелиев,нямаше да имат проблеми,но от примитивни мозъци какво може да се очаква.Време е настанало другият основен участник в политическата игра,лъган и пренебрегван до сега,така нареченият “електорат” да осъзнае,че е безогледно мамен и е жертвата в играта. За щастие има си закономерности,поради ,които неговите натрапени партньори ще се опитат да се скрият под масата. Успешно,или не- дай Боже.

 7. Изящна статия въпреки дребните правописни грешки вкл. и в заглавието но не е болка за умиране. Лесно поправимо е в името на съвършенството.
  Не искам да се правя на пророк с обратна сила но вътрешно ми чувство подсказваше, че хитрото гърче Ципрас, еле след като се освободи от смахнатияат рокер Варафукис ще изиграе натовареният от самият него с огромни очаквания електорат в името на финансовите потоци отвън. Ама колко наши шарана клъвнаха, дежа вю и сега се правят, че все едно нищо не е станало. Да, ама не. Картата СИРИЗА у нас е обречена на предизвестен провал. Мераклии да я разиграят-нанай.

 8. Всичко казано, както от Иво, така и от коментаторите е истина, но каква трябва да е развръзката?
  Хич да не си правим илюзий, изборите могат да дойдат неочаквано бързо. Особено ако Европа направи един ход с цел да преброи пилците.
  Борисов мисли, че пак ще е печелившия, защото не се е появила никаква друга алтернатива за истинското дясно.
  И тук ми е думата, пред какъв избор ще бъдат изправени всички онези избиратели, които виждат, че остават излъгани. Или ще се опитат да изберът по–малкото зло, което беше и ГЕРБ, или ще отидат за гъби.
  Второто за мен е непоправимата грешка, защото рубладжийте отиват на изборите под строй, след което отиват да подпишат ведомостта.
  Тук в интернет, според мен, има само два блога–на господин Инджев и на господин Сугарев, които биха могли да бъдат ползвани за уточняване на посоката, но не и на избора. Нееднократно питам, какви предложения могат да бъдат направени по този въпрос, и ако могат да се набележат лица и партий, да настъпи осветляването им, но трезво без окаляне или лични амбиций.
  Доколкото си спомням, Сугарев искаше да основе партия, и поради подема на ГЕРБ (когато всички отявлени комуняги БСП,ДПС, АТАКА… бяха против тях, остави това начинание. Беше ли това само временно?
  Повече на се чува нищо по този въпрос. Както е видно, би могло да стане отново актуално, ако все още има такова желание.

 9. Има решение на проблемите ни-ПЪЛНА И
  БЕЗКОМПРОПИСНА ЛУСТРАЦИЯ!!!!!ЧЕНТА-
  ОФИЦЕРИ ОТ ДЕСЕ КОИТО СА СЪТРУДНИЦИ
  НА КГБ В ЗАТВОРА ЗА ШПИОНАЖ!!!!!!

 10. Великолепен текст. Върна ме към една разходка по улиците на Тесалоники, където открих (без изненада) значимо количество анархистки знаци по стените.

  За политически ‘флуидния’ Борисов. Най-вредната заблуда, която се поддържа (апокрифно) и от някои анализатори е, че Борисов е все пак десен по убеждение, но се страхува от Москва. ‘СТРАХ го е’. Инстинкта за келепир не бива да се бърка със страха.
  За политическо убеждение при ББ не можем да говорим, не е сериозно. Неговото е импринтинг, фатална паметова следа от първото общение с Живков.
  Ако говорим за дясно и ляво, то неговото е ‘ДРУГОТО ЛЯВО’, както казваме на дете, което не може да нацели лявата си ръка, и посочва по погрешка дясната.

 11. Чудно ми е, как никой от коментиращите не се досети да обърне внимание на факта, че ГЕРБ и банкянският “Винету” бяха официално припознати за десни от ЕНП?!
  Ами, че същите тези десни европейци, които пишат критичните доклади-оценки и размахват пръст/че/ най-тържествено и официално издадоха на боко и на скапаната му “партия” десен сертификат и до днес продължават да му се хилят любезно-тъпо по срещите си и да го потупват по рамото, прегръщат и мляскат дори!
  Сякаш упреците им за открито дефилиращото ни путинофилство и свинщините в съдебната система са отправени към някой “неизвестен извършител”, а не към управляващата партия и нейното правителство, оглавено от същия този боко – любимия им главанак!
  НАТО и той си трае, сякаш не забелязва, че селяндурът с генералски лампази открито го играе като член на варшавски договор!
  Няма твърди критерии, няма твърди срокове за изпълнението им, няма санкции за издънките!Милиардите европари си отиват по график в бездънния джоб на българо-руската мафия, под формата на “автомагистрали” и др. “обществени поръчки” и на мъдрите европейски стратези дори не им хрумва да се сетят, че пари се дават срещу нещо!
  Банкянският нерез бил оптекаем?!Глупости!!!Сигурно затова европейци и натовци не могат да разгадаят “сложната му душевност” и “конгениалните му двуходови комбинации”?!
  Сигурно трябва “калпавият матриал” да се ориентира в така създалата се “суперсложна” ситуация и баба Гицка от Долно Нанагорнище да вземе и да смени боко с някой по-читав?!
  Я стига!!!

 12. Павел (Тинков), хайде моля обяснете via баба Гицка, на моя милост, вероятно и на поне още около милион несретен BG-материал, който навремето (като по–малкото зло) вотира за Герб, кой и как трябваше да бъде избран на негово място?
  Аз и сега непрекъснато питам, кой аджеба на негово място? Щом ние българите не можем да определим истинските партий и лидери, какво остава за чужденците, които не могат да разберът и нюансите в държанието на събеседниците им.
  Аз намирам, че е крайно време да се обособи нещо, защото изборите ще дойдат толкова бързо и за съжаление пак неочаквано ще бъдем неподготвени за правилен избор.
  Смятате ли, че би трябвало да бъдат помолени хората с възвишени сетива, освен да критикуват и бичуват мошениците, да покажат или да активизират свестния материал подходящ за лидерство да се заеме с основаване на партия, а останалото многолюдие да се изяви като техни избиратели.
  След като има обща кауза, трябва да се направи и следващата крачка. А разбирате сам, баба Гицка от Долно Нанагорнище, а и много други от Горно Нанадолнище, поради липса на обществени изяви и познанства, не са способни да мотивират лидерство, камо ли партия.
  Така, че с я „стига!!!“, оставаме там, където безполезно се трепе Зизифус достигнал до Горно нанадолнище, и камъка пак ще се търколи за кой ли път обратно, до Долно Нанагорнище.

 13. До БОРИСЛАВ ВИТЕВ:
  Очевидно не сте ме разбрал. Може би вината е моя. Във всеки случай, нямах намерение ни най-малко да атакувам “баба Гицка”. Както и да е…
  Бъдете здрав!

 14. Критиката на г-н Тинков към мляскащите европейски окриления Винету е ОСНОВАТЕЛНА! И преди сме писали тук.

  Иначе – с цялата ми човешка симпатия към баба Гицка/ Кина (пропагандата иска жертви) понякога яко ме хваща яд на нея. Като я срещна – първо я нахоквам, после й наприказвам, най-после я прегръщам. Така няма време за отчаяние.

 15. Павел, добре съм Ви разбрал и обръщението ми към Вас, моля в никакъв случай не таксувайте като някаква критика.
  Аз просто използвам Вашия синоним, който е изключително показателен за хора, които са добронамерени, но неспособни да видят различията, още повече да инициират, и така да предизвикат нужните промени.
  Ето аз направих грешен избор, а вероятно и хиляди като мен (това е факт).
  Но не само това, това го правим, отново и отново, вече 25 години. Защо?
  Простият отговор е, защото не сме закърмени с подлостта и безчовечноста на убийците на нацията ни, а те методично я убиват! Защото, да си признаем честно, от простотия и насаден манталитет сме станали неспособни да ги премахнем. Много повече, ловим се на подхвърленият популизъм, че ще ни поднесат всичко на тепсия, вярваме на скалъпената история и сме изпаднали в простодушието на „Вашата“ баба Гицка…
  И аз пак повтарям наи–важното в моята мисъл е, Кои са истинските политици и партий, на които можем да се доверим? От сега нататъка, и ако не са изкристализирали, нека хората с интелект и влияние поведът хорото, моля покажете ги!
  Отговорът е велико МЪЛЧАНИЕ!
  Освен товане важно е, но не е основно, само да разконспирираш мерзавеца. Важно е да спомогнеш да го отстраним, за да не продължава да си развява безнаказано байрака.
  Бих добавил пак един синоним от стихът въздишка…„защо не съм един поет като Пишурката, ОДА БИХ НАПИСАЛ на баба си на хурката…“, където освен моженето, се показва какъв би бил и резултата от това желание.
  И ако излезнем от конспиративната условност, аз ако притежавах нужните качества, познавах или ме познаваха такива личности, бих ги приканил съвместно да направим нещото, което някои от тях вече са показали, че въпреки пречки и шантаж, го желаят и правят.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.