Полезно четиво като за полезни идиоти ( по Ленин)

Константин Мишев: Няма по-големи русофоби от путинофилите в България
За „Гласове“ разговаря Валентин Хаджийски
Автор: За „Гласове“ разговаря Валентин Хаджийски

13.07.2016
„Аз обичам руснаците и съм горд например как нашият народ прие и помагаше на белоемигрантите между двете световни войни. Знаеш ли, че България е отпускала най-големите помощи за тези клетници? А също знаеш ли кои единствено са били срещу даването на държавна помощ на хора, участвали в Освободителната война и емигрирали в България? Именно комунистите. Същото е днес. Трябва действително много да мразиш руския народ, за да хвалиш и подкрепяш подобен антируски и античовешки режим като този на Владимир Путин“ – казва журналистът Константин Мишев, бивш кореспондент на радио „Свободна Европа“ в Ню Йорк.

– Косьо, благодаря ти, че се съгласи да разговаряме тук, в Ню Йорк, за „Гласове“. Напоследък взе отново да публикуваш политически анализи в България, и то с трескава бързина. Това не остава незабелязано. Пък и с тебе винаги е приятно да се разговаря. Макар да сме несъгласни по много въпроси, спорът ни никога не излиза от цивилизованите рамки. Това е голяма рядкост. Предлагам ти да говорим за срещата на високо равнище на НАТО във Варшава. Преди десетина години бяхме на едно мнение за НАТО, времената се промениха, ти държиш на своето, аз промених моето…

– Преди да отговоря на въпросите ти, бих искал да обясня на читателите защо давам интервю на този сайт, който открито проповядва и подкрепя фашистките идеи и политика на Путин и неговата клика. Защото, както сам казваш, е нормално хората да разговарят дори когато не са съгласни по много въпроси. Бих го казал по-категорично – по нито един политически въпрос няма сходство на възгледите ни след 2008 година. Имам предвид и с теб, и с Явор Дачков. И двамата сте ми приятели. Но въпреки огромните различия запазваме добро чувство един към друг. Винаги можем да пием по чаша вино с теб и Явор и да си говорим за джаз.

Не е задължително човек да служи на мракобеснически идеи по комерсиални причини. Често е по-опасно, когато подбудите са идейни. Някога се занимавах много с тази тема – защо някои светли умове, главно в Европа, бяха увлечени от идеите на Сталин, Хитлер или Мусолини през 30-те и 40-те години на миналия век? За мен това, което стана с вас, и рязката промяна на възгледите ви, е déjà-vu. Но всеки има право да си прекроява идеите. Това е важно гражданско право.

Втората причина да избера „Гласове“ е именно известната прозрачност на финансирането. За разлика от повечето други медии, които подобно на „Гласове“ служат на кремълската пропаганда, но не предлагат публична информация за паричните потоци, този сайт съвсем ясно дава да се разбере, че частично е финансиран от руското правителство. От дълго време вече на най-видното място е рекламата на „Руски дневник” – така е по-коректно.

– Най-спорният ни въпрос, разбира се, е за „руската опасност“. Единни ли са страните членки в оценките си за нея?

– Ще цитирам последната ти статия в „Гласове”: „А ако Хитлер се бе задоволил с Австрия и Судетите, поднесени му на тепсия от международната общност, съдбата на Германия и света щеше да е много различна и тогава той може би можеше да се сравнява с Путин, но без Кристалната нощ и без 1 септември 1939 г.“

Как да го разбирам това? Оправдаването и подкрепата на нацизма като лекарство в умерени дози – било за Хитлер, било за Путин, изглежда е полезно за световния мир? Така ли? Дайте им малко територии, за да не поискат повече… Горкият Чембърлейн, дали в края на живота си, все още защитавайки Мюнхенското споразумение въпреки започналите нацистки бомбардировки над Англия, се е надявал идеите му да възкръснат седемдесет и шест години по-късно…

Страните от НАТО са единни с известно изключение на България. И като казваш по-горе, че съм бил започнал да пиша напоследък с „трескава“ бързина, имаш известно основание. Не че от мен зависи нещо, но ако много такива като мен, от които нищо не зависи, осъзнаят огромната опасност сега пред България, възможно е да помогнем кой с каквото може, за да бъде спрян процесът на откъсването на страната от НАТО.

До неотдавна много хора възприемахме министър-председателя и неговите палячовски изявления по външнополитически въпроси с насмешка. Но това, което говори от няколко седмици насам, съвсем не бива да се възприема шеговито. Както писа онзи ден Илиян Василев, Борисов вече става опасен за атлантическото бъдеще на България. А кои са от другата (ако изобщо е друга) страна? Триумфално завърналите се от Москва Георги Първанов и Корнелия Нинова. Г-н Първанов, когото аз смятам за много способен политик, вече е с ореола на официален наместник на Путин и „Единна Русия” в България. Но Борисов няма лесно да се даде в битката за тази престижна титла. Изглежда така ще протекат месеците до президентските избори – в надпревара за благоволението на Кремъл.

– Знаеш, че според мене НАТО вече няма място в Европа. Един от аргументите е, че идеологическите мотиви за съществуването му, някога обединявали западния свят, не съществуват и алиансът реално отстоява геополитически интереси, но страните членки нямат едни и същи геополитически интереси. Мисля, че е време да се освободим от остарелите идеологически клишета, от идеалполитик, и да се придържаме към реалполитик. Иначе сме осъдени на лицемерие и двойни стандарти. На хората им писна от лицемерие.

Например и ти като министър Митов и мнозина в НАТО казваш, че „в Черно море има опасен дисбаланс“. Мислиш ли, че и в Мексиканския залив има опасен дисбаланс, или такъв въпрос стои само в Черно море?

– Какво казвам аз, няма никакво значение. Това е личното ми мнение. Важна е позицията на държавите от Северноатлантическия отбранителен съюз, които изразяват тази загриженост. Включително и на младия български външен министър. Такава е също и позицията на Украйна.

Но ако държиш, ще ти дам и скромното си мнение. Аз много обичам руснаците и ще бъда сред най-щастливите хора, ако този изстрадал народ някога заживее в мирна, демократична и просперираща държава. Но изпитвам голяма тревога от агресивната политика на Путин и ръководения от него фашистки режим в региона на Черно море. След агресията в Южна Осетия, Абхазия, Крим и Източна Украйна е естествено черноморските държави да бъдат загрижени и да търсят увеличаване на отбранителните си възможности.

Втората част на въпроса е типична руска пропаганда от съветското време: „А вие защо биете негрите“. Ако някоя от държавите в Мексиканския залив има тревога за сигурността си, да търси решения. Имам много приятели българи, които се заселиха в Тампа и Сейнт Питърсбърг във Флорида, именно на брега на Мексиканския залив, и нямам опасения за тяхната сигурност. Някое друго море да те вълнува? Много морета има на тази земя, но България е на Черно море и естествено, че това море ме интересува.

Ти разбираш ли какво означава realpolitik или по-скоро защо кремълската пропаганда я вкара пак в обращение? В момента в Европа няма битка между идеологиите, за каквато говориш. Единственото, за което им трябва realpolitik, е желанието на Москва да върне в европейската политика „сферите на влияние“. И разбира се, хора като теб, които са против атлантическата ориентация на България, се надяват да бъдем отново в сферата на руското влияние. Дай да не се лъжем.

– Казваш, че заради руската агресия в Абхазия, Северна Осетия и Крим други черноморски страни се страхуват за сигурността си. Има ли повод други страни от Мексиканския залив и Карибско море да се страхуват от американска агресия? Има ли случаи на такава в миналото?

– Ама аз ти отговорих вече на този въпрос. Поне смени морето и иди на запад към Калифорнийския залив, че става скучно. Ако човек повтори сто пъти някоя от руските тези, надали става по-убедителен. Друг българин, който живее в Америка и работи за руската пропаганда, беше измислил още по-забавно нещо – да сравнява Крим с Фолклендските острови. Подобна беше и съветската дезинформация едно време – да се търсят неверни сравнения, за да се покаже, че злото е едно и също. Както и сега – те дори не се оправдаваха толкова за действията си (говоря за пропагандата им на Запад), а се стремяха да сложат знак на равенство между съветската и американската политика.

Разбира се, че през годините има много грешни американски действия спрямо съседни държави. Знаеш, че сега много хора смятат и втората иракска война за грешка, а дори и за престъпление. Но онзи ден излезе английският доклад. Мислиш ли, че подобен доклад за войните на Путин ще бъде възложен официално и след това публикуван, ако е толкова критичен? Разбира се, че не. Или ако все пак има подобен независим анализ – много вероятно е авторите да си отидат скоропостижно от този свят. Както десетките журналисти и опозиционни политици в Русия, които бяха избити през последните години. Лесно ти е от Америка да хулиш Америка, защото косъм няма да падне от главата ти. Не ти ли е мъчно за руските публицисти, които заплатиха с живота си заради критиките си към Путин? Преди няколко дни „Гласове” публикува статията на някаква рускиня от Париж „Дисидентът като нарцис”. Този циничен текст ме накара да си спомня за реквиема на Ана Ахматова. Ако сам имах поетична дарба, навярно щях да напиша „Реквием за умъртвените нарциси”. Така че спри с този тип руски пропагандни трикове. Наблегни на хвалебствията за Путин, както правиш в последната си статия. Отново ще те цитирам коректно. Особено силно впечатление ми прави това за „бившите руски провинции”. Задунайската губерния влиза ли в тази категория?

„Но Путиновият ревизионизъм всъщност е прагматичен, мирен и дългосрочен и не се простира по-далече от границите на виртуалната Русия, която очевидно няма държавност, икономическа визия и хоризонт за развитие без съюз с политическата Русия. Путин е за мирни, открити отношения с Европа, несмущавани от американски геостратегически интриги и насъсквани от Запад седесарски истерии в бившите руски провинции.“

Наистина не мога да разбера как човек може да оправдава, та дори и да харесва политиката на Путин и компания. Отново ще повторя – аз обичам руснаците и съм горд например как нашият народ прие и помагаше на белоемигрантите между двете световни войни. Знаеш ли, че България е отпускала най-големите помощи за тези клетници? А също знаеш ли кои единствено са били срещу даването на държавна помощ на хора, участвали в Освободителната война и емигрирали в България? Именно комунистите. Същото е днес. Няма по-големи русофоби от путинофилите в България. Трябва действително много да мразиш този народ, за да хвалиш и подкрепяш подобен антируски и античовешки режим.

Но да се върна към онези руснаци, получили убежище в братска България. Много от тях съграждат заедно с българите новата си родина. Нищо общо нямат с криминалните путинофили, наводнили и твоя роден град Варна. Защото мутренско-олигархичният модел у нас също беше внесен от вън. Но да завърша с думите на Юрий Захарчук, легендарния началник на софийската пожарна. Той се самоубива на 10 септември 1944 година. В предсмъртната си бележка пише: „20 години служих честно на България. В никакви политически работи не съм участвал. Обичам Русия и България. Поздрав на моите другари пожарникарите“.

– Въпросът за „анексирането“ на Крим е ключов за разбирането на „руската заплаха“. Каква е разликата между Косово и Крим? За Косово Международният съд (International Court of Justice) постанови, че отделянето му от Сърбия не нарушава международното право. А в Крим имаше и референдум, и те са готови да го повторят още веднъж пред западни наблюдатели.

– Това е крайно несериозен въпрос, но често използван от кремълската пропаганда. Как да се сравняват двата казуса, след като по въпроса за Косово има консултативно решение на съда, а по въпроса за Крим предстои да бъде внесен иск? А до решението се стигна след близо двугодишна работа на 14 съдии от различни държави. Дори специалисти по международно право не биха могли да дадат мнение, преди да познават поне юридическите доводи на украинската страна.

– Значи не можем да дадем мнение за отделянето на Крим преди решението на съда. Защо тогава изразяваш мнение, че фашисткият режим на Путин е извършил агресия там?

– Можем, разбира се. Но не бива да се сравнява решение на съд с нещо, което не е било обсъдено от съд. Ако беше задал въпроса другояче – да. Иначе става сравнение между ябълки и портокали. Може да се разсъждава политически, но как да се направи юридическо сравнение? Отново използваш руската пропагандна тактика, но тя е насочена главно към хора, които никога няма да прочетат решението на съда. Най-много да им подхвърлят позициите на онези съдии, които гласуваха против Косово. Всъщност, поправям се, след анексията на Крим и това няма да направят, защото руският съдия е сред противниците, а сега за пропагандните нужди на Кремъл е по-удобна другата теза. Не виждаш ли, че си променят позициите непрекъснато.

– Каква е политическата ти оценка за отделянето на Косово?

– Дефинирай какво означава „политическа” оценка, за да зная как да отговоря.

– Ами както даваш за Крим, че имало руска фашистка агресия, дай и за Косово – какво е станало, та се отдели?

– Използвам генеричния термин, популярен в България, който поставя знак за равенство между фашизъм и националсоциализъм, което не е съвсем точно. Идеологията на „Единна Русия” е смесица между двете неща, гарнирана и с някои нови идеи като евразийската доктрина и подправена с някакви „православни ценности“ – съвсем неясно понятие. Бях чувал за християнски ценности, но какво означава „православни ценности“? Има ли православни, католически, баптистки или англикански ценности, различни от християнските? И ако все пак има някакви особени православни ценности – каква е разликата между руските православни ценности и ценностите на църквите, които участваха на събора в Крит? Просто използват религията за евразийските интереси. Но подобна „религия” или „ценности“ няма как да имат нещо общо с вярата в Христа. Но да отговоря конкретно на въпроса. Вълненията в Косово започнаха още преди падането на Берлинската стена. Тогава си мислех, че крайнонационалистическата политика на югославското правителство в края на краищата може да доведе до откъсване на тази територия от Сърбия (все още част от Югославия) поради недалновидната политика на Белград. Исторически тази област е сръбска. Но когато провеждаш политика на масови убийства и репресии (някои дори наричат това геноцид) спрямо местното население, а мнозинството от хората там са етнически албанци – накрая може загубиш всичко. Както и стана. В известен смисъл ми е мъчно за Сърбия, но никой друг не им е виновен.

В случая с Крим не може да се говори за политика на геноцид срещу руската част от населението.

– Отделянето на Косово е решение на населението там. Добре, съгласен, макар че референдум нямаше. Не се ли отнася същото и за Крим?

– В Косово не е имало албанска военна база. Нито Тирана е изпращала военни сили, както това стори Путин. Нито пък Косово беше присъединено към Албания. Руските войски в Крим бяха наречени „зелените” човечета и Москва призна по-късно за подобни части. Тези войници без обозначения на зелените си камуфлажни униформи бяха изпратени на Кримския полуостров преди референдума. И това, което напоследък се забравя – дни преди „референдума“ горната камара на Думата даде правото на Путин да използва военна сила в Украйна. А тогава това решение на Сената шумно се пропагандираше от Кремъл за сплашване. При тези условия се проведе така нареченият „референдум“. При това по бързата процедура за две седмици.

– Да се върнем на „фашисткия режим“ в Русия. Как характеризираш киевския режим? Кой от двата режима е по-популярен сред народа, кой върши повече престъпления, в т.ч. и военни, срещу собствените си граждани? Какви са сега оценките за режима на Порошенко в Западна Европа?

– Това пък какво общо има с разговора ни днес? Кой бил по-популярен? Ами третата най-популярна историческа личност в Русия е Сталин. Погледни колко популярен е бил Хитлер в Германия. Пак елементарна кремълска пропаганда за Путин и неговия рейтинг. Ами нито един американски президент или британски премиер не е достигал рейтингите на Путин. Или на Хитлер. Или на Ким Ир Сен. Тези зашеметяващи проценти на одобрение по-скоро са симптом на липсата на свобода.

Колкото до Украйна – страната се намира в състояние на война, макар и необявена война със значително по-мощна военно държава. Е, има Минско споразумение и примирие в момента, но също и много сведения за нарушаването му. От Украйна беше откъсната също територия. Много труден период за украинците. Няма място за сравнение между двете държави – едната с ядрени ракети до границата с другата. Оценките за Порошенко са по-скоро положителни, отколкото отрицателни. Има и много критики, разбира се. Но той е поставен при изключително трудни обстоятелства и главната му задача е да запази независимостта и териториалната цялост на Украйна. А това е действително свръхзадача при продължаващата хибридна война срещу страната.

– Не харесваш упоритото ми поставяне на един и същ въпрос по различен начин, но целта ми е да те накарам да признаеш, че Русия общо взето върши същото, което вършат и САЩ – отстоява интересите си. Не си ли съгласен? В САЩ сега нямаме абсолютно никакви идеологически основания да се конфронтираме с капиталистическа, прагматично преследваща интересите си Русия. Съгласен съм, че тя не е образец за демократичност, но в САЩ също имаме сериозни проблеми. Особено след приемането на Патриотичния закон и създаването на дигитална полицейска държава. Нищо чудно утре да осъмнем с президент Тръмп – сериозни американски коментатори казват, че тогава САЩ биха се превърнали в „нелиберална, номинална демокрация като Русия, Унгария и Турция“.

Ето в статията на Велислава Дърева, която ти пратих, има доказателства, че измислената конфронтация с Русия вреди на Запада в борбата с тероризма. Как коментираш абсурдната история на Ахмед Чатаев, убиец, преследван от Русия за тероризъм, но многократно протежиран от разни инстанции и НПО в Европа, включително и в България, като „борец с руския империализъм“, докато накрая изби 45 души на истанбулското летище?

– Ама не съм казал, че не харесвам, а че се отегчавам и интервюто става скучно. Всъщност това интервю ли е? Ти не ми задаваш въпрос, а правиш метадекларация. Как да отговоря на поредното ти кремълско клише? Русия отстоявала интересите си? Добре, ама всеки път, когато сме говорили по този въпрос, що се отнася до кремълската политика спрямо България, винаги заставаш на страната на Москва. А мен ме интересуват българските, а не руските интереси. Горе обясних вече за методите на някогашната съветска, а сега руска пропаганда. Не сме в забавачката, за да повтаряме едно и също до безкрайност. Искаш и на г-ца Дърева ли да отговарям? Моите уважения към нея, ама това вече е несериозно. Единствената нова тема е Доналд Тръмп.

Знаеш, че аз не съм привърженик на Тръмп заради някои негови изявления за НАТО в миналото. Вече за радост спря да развива онези тези. Но пък и това, което пишеш горе, е пълно подценяване на американската политическа система. Не казвам непознаване. В Съедините щати има разделение на властите и много силен контрол на Конгреса. Има независима съдебна система. Има Върховен съд. Има силно щатско самоуправление. Вальо, разбери, това не е Руската федерация. Нито Конгресът е Руската дума. Нито The Supreme Court of the United States е като Конституционный Суд Российской Федерации.

Благодаря. И доскоро.

22 мнения за “Полезно четиво като за полезни идиоти ( по Ленин)”

 1. Главозамайващо интервю, браво на Косьо! Ох, накрая се успокоих, идва вечерният час, време за ледена ракия, живописна салата, мирен сън и спокойни сънища, че сайтът “Голоса”, пардон!, извините меня!- “Гласове” САМО “…частично е финансиран от руското правителство”. Частично само било, ей, да не параноясвате и да си мислите едно-друго! Също като още стотина “БГ медии”, партии като абв, бсп, атака, да не изброявам, има и още-сещате ли се? И те са частично финансирани!
  Ужас ме обзема, плюя си в пазвата, кръстя се, кланям се пред светите икони, ръся се със светена вода, терзаят ме зловещи видения-Господи, ами ако ги финансираха на 100%!
  Слава Богу, не е така! Ето защо другарите от съответните ни служби за сигурност съвсем правилно не се занимават с някаква частична, микроскопична, бедничка, дребничка една такава, незначителна, нерешителна, плашлива, свенлива, богобоязлива и миролюбива руска агентура у нас! Ето защо и нашите депутати от РБ не си губят времето с безпредметни въпроси и ревизии за руското направление в работата на въпросните служби, а смело и безмилостно поставят въпросите за ЗГ-гражданската отговорност на кемперите и винетките за караваните!
  Да гонят руските шпиони и агенти за влияние- журналисти, коментатори, анализатори, мислители, социолози, политолози, професори математици, витиевато глаголещи психоаналитици, колкото си искат в Естония, Литва, Латвия, Чехия, Полша, Румъния, Украйна, Грузия… че и в Беларус ги погнаха! Техев проблем! У нас обаче пред вид “частичното финансиране” такъв проблем няма, защото не може да има такъв проблем!

 2. Константин Мишев прави Валентин Хаджийски на пух и прах. А иначе казва неща, които всеки мислещ човек вижда-но говорим за МИСЛЕЩ човек.

 3. Толкова са елементарни клакьорите на болшевишката пропаганда, толкова фалшиви и неадекватни на реалността! И въпреки това толкова много хора се хващат на лъжите им!!!
  Нищо общо няма в политиката на САЩ и империята на злото – нищо! В САЩ освен разделението на властите за което говори и г-н Мишев, човекът има права и те се спазват, а който ги нарушава има съд в който човекът може да получи правосъдие. Човекът е в центъра на политиката!
  Нищо такова няма в болшевишката тюрма на народите – там се блее за родината, държавата и подобни глупости, а човекът е нищожество и няма начин да защити достойнството си! Какво общо може да има между тези две политически системи????? НИЩО общо разбира се! Всеки, който ползва главата си не само за да слага шапка на нея, вижда разликата и тя не е в полза на Кремъл.

 4. Не съм го отварял отдавна този сайт “Гласове”. Просто го избягвам за четене. Но още помня, когато съм влизал в него направо ми е прилошавало и винаги съм изпитвал отвращение и инстиктивно желание да повърна (гледам легена да е винаги наблизо), но съм се въздържал. Но ако собственикът на този електронен парцал или някой от неговите писачи бяха наблизо с удоволствие бих се облекчил (повърнал) върху извратено-увредените им глави.

 5. Не може да става никакво сравнение между Косово и Крим.Крим е обезлюден планово и целенасочено.Първо през 1941 г, са изселени 50000 немци,през 1944-45 190000 татари,14000 гърци,12000 българи,12000 арменци ,евреи,средноазиати,северокавказки народности.Като пресметнете и убитите във военните действия…След това заселването с руснаци е административен въпрос.За верността на данните прочетете Известия на ЦК нА КПСС бр.5 от 1990 г стр.80-81.

 6. Браво на Константин Мишев. Прави този нещастник, не му запомних името и нямам никаво намерение да го направя и оттук-нататък. Има толкова светли умове по света и у нас които поради една или друга причина никога няма да разберем, че са били наши съвременници. Ще кажа на голосчетата само едно. Знам, че ще прегледат внимателно и коментарната част на БЛОГА НИ. Неудържима е каузата ви фенове на кремълскичт гном. Който е отдавна прочетен вестник и сред западните управници и сред общественото мнение. Какъв ли идиот, па макар и добре платен трябва да си за да се подгъзуниш на кремълската вата.
  ДГД от една долна, мръсна гад.

 7. ” БСП иска рестарт на проекта ”Белене””
  То е ясно кой е налапал руските рушветите, но мълчанието на Борисов го издава в съучастие.

 8. Моите почитания,но според мен г-н Мишев не е напълно загърбил илюзиите си спрямо личността на своя събеседник. Можеше да бъде не толкова дипломатичен,а по твърд,ясен и даже жесток при посочването на действителността.

 9. Този Хаджийски или както го знаят в Бруклин Чичо Фичо се надява комуниската Бокова да се навнада в ООНЕТо и да ги предърпва е такива кат него обратно на пъпа на света, ама нанай. Иначе има сумати оплаквания от млади студенти в Ню Йорк, че се е опитвал да ги наема за нищожни суми, тоест да препира кагебиските рубли, които му подават от Кремъл.

 10. “Г-н Първанов, когото аз смятам за много способен политик, вече е с ореола на официален наместник на Путин и „Единна Русия” в България”-Константин Мишев

  Moя милост внимателно четеше интервюто на Г-н Мишев и недоумяваше как един съвременен журналист и политолог донякъде ползва комунистически стереотипи за лошия Адолф Хитлер,фашизма и нацизма.Да е жив поне още сто години и пак да ги ползва.
  И покрай Германския Канцлер,който е ЕДИНСТВЕНИЯ държавен глава в историята на света,категорично обявил помощ на България да си върне отнетите територии след Първата Световна война,сега трябва да го “залепим” за Путин и двамата съответно да ги квалифицираме като “фашисти”.
  Добре,фашисти са-единия на 20-ти другия на 21-ви век.
  Но когато прочетох горния цитат направо се уплаших.Г-н Мишев в прав текст твърди че един от най-големите комунистически функционери е бил “способен политик”.
  И най-вероятно една от способностите си е реализирал когато беше Президент на (комунистическа) Република България.
  Логиката води до извода,че този същия “способен политик” е бил и “способен президент” (по Г-н Мишев.)
  И точно този много способен политик-президент организира кампания на ДЪРЖАВНО НИВО срещу един Български журналист и ТВ-водещ докато последния беше принуден да напусне работата си.
  Да,напълно е възможно Г-н Мишев да не познава този водещ,но едва ли не е запознат със случая.Колко подобни “президентски кампанни” за дискредитиране на един журналист от страна на президента той знае.И колко подобни кампании в света са му известни.

  От “идеологическа” гледна точка,която няколко пъти Г-н Мишев споменава,изключително интересно е как един американец от български произход,избягал от комунизма може да дава такава висока оценка на такъв голям комунист като Г-н Георги Първанов.Нормалните хора досега никъде по света не са дали положителна оценка на нито един комунист.
  Един комунист по принцип не може да бъде човек,камо ли политик и още по-камо способен политик.
  Как комуниста Първанов свързва своите големи политически способности с дивашката Руска агресия,водена от чекиста -президент Путин,едва ли някой може да разгадае.
  Прилагайки лакмуса за откриване на комунистическите мърсотии,излиза,че ако Георги Първанов не е “много способен политик”,той не би бил подръжник на Путин и извън неговия ореол.
  И пак едно българче дава нещо на света,при това от вражеска на Русия Америка.

 11. Мисля,че в интервюто К. Мишев трябваше да бъде по ясен и настъпателен относно желанието па Путин да владее Черно море.Как би му се искало България да излезе от НАТО и охраната на Черноморките пристанища да се поеме от Руския флот.Срещу евентуални бедствия и аварии,а така също и охрана на руските граждани.В мечтите си Путин сигурно вижда и Черноморието като провинция на Крим.От Север затворена от Приднестровието.
  Ролята на българина,който трябва да спомогне за това явно се отрежда на Б.Б.Кремъл още се чуди къде ще бъде по полезен Б.Б.Дали като Мин.предс. или като Президент.Смятам,че и Б.Б. още не знае отговора.Но е в стрес.
  Единствената ми надежда за оставане в Нато са военните ,съветниците към НАТО,дипломатите.На политиците не разчитам.Те винаги са били майцепродавци.
  Показателно е ,че видни социалисти си изтеглиха децата на Запад включително и новата лидерка на БСП.
  Престоят тежки и решителни дни за България.

 12. БЕЗ НИК, споделям мнението Ви
  Трудно разпознавам опонентите, отделени с Тире, в последствие, да.
  Гласовете в самото им начало можеха да бъдат четени, все още се намираха там способни журналисти, но така и изчезнаха. В един момент забелязах, че се лансира Иван Костов, почна да проличава и чуждестранна намеса, повлияна от „Рублен поток“, никак по–различен от южния така, че поне за мен, писанието окончателно отпадна.

 13. Интересно съждение на интервюиращия – време е да оставим ИДЕАЛПОЛИТИК и да се върнем към РИЪЛПОЛИТИК. А дали авторчето знае как завърши РИЪЛПОЛИТИК – какво стана с ЕВропа по време на ПСВ?! Идеалполитик е творение, както на Рузвелт(като идеен наследник на Уилсън), така и на Чърчил(въпреки салфетките). Да излезеш през 21 век и да отречеш подобни имена говори за кръгла идиотия, а не за нещо друго!

 14. Аз недоумявам как това нещо е публикувано в Гласове.
  Предполагам, още едно подобно разгембващо интервю и те просто ще си загубят финансирането.

 15. Как пък тия полезни идиоти, тоя Хаджийски, оня Иванджийски, все са се намърдали в омразната им Америка, и драскат от тук. Що не се преместят в Масква?

 16. СТАМБО, това за Хисаря и лечението на ранените украински войници не е истина. Чу ли вчера Александр Грушко, категоричен беше пред НАТО:
  “В любом случае на Украине нет никакой военной активности со стороны России”.
  Няма военни действия, няма ранени, няма убити – по руски са категорични руснаците.
  Тези украинци в Хисаря, ще чуеш скоро, ТАСС ще предаде, единият е бил с накълцан пръст, рязал цикория за салата, било с прясно наточен нож. Друг се облакатил на включен тостер, докато гледал новините, нямал домашна аптечка и нещата се влошили. Все битови рани, ще обобщи ТАСС.

  Както и да е, много ме зарадва с новината!

 17. @без ник
  Донке, здравей! Споделям мнението ти за гоцэ, но защо си се преименувала пак?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.