Полетът на лешояда Борисов във висините на лъжите

Царят на цифрите Бойко Борисов и днес се прояви в интервю за БТВ като жонгльор с милиарди, след което ги коригира на стотици милиони ( във връзка с договорите за т.н. американски централи, “мариците”). Така започна отговора си на въпрос какво да се прави с АЕЦ “Белене” след като Русия осъди България за 600 милиона евро. А за по-извинително ( спрямо Русия) премиерът приравни към казуса и текущи съдебни дела срещу България от ( западни) енергоразпределителни дружества. Т.е. не само руснаците са лоши…

Явно много му се иска да обори твърденията за себе си като за “американски човек”. И така се престара в този порив, че няколко пъти изтъкна как министърът на икономиката в предишното правитество, социалистът Драгомир Стойнев, искал да купувме реактор от американската компания Уестингхауз. Отишъл чак в Америка с тази цел. Иначе казано, не той, Борисов, а социалистите са проамериканци, опита се да внуши той, отчитайки се пред Кремъл.

Проектът АЕЦ “Белене” Борисов оцени на око за 10 милиарда евро, а загубите за 3 милиарда ( досега) – ако се върнете назад във времето, ще видите, че тези милиарди в неговите сметки варират с…милиарди.

За първи път, поне според автора на тези редове ( и автор на книгата “Ядреналин” в съавторство с ядрения експерт Георги Котев, в която застъпваме тезата за недопустимата хазартност на ядрената енергетика спрямо съдбата на човечеството), Борисов изтъкна като аргумент срещу строителството н АЕЦ “Белене” шока от катастрофата във Фукушима през март 2011 г. Това е голямо “прозрение” с повече от 5 години закъснение, при което днес Борисов се позова на решението на Германия, Австрия и Италия да си забранят ядрената енергетика след Фукушима.

Невежият ни премиер отново е пропуснал някои “подробности” в полза на Русия: Австрия и Италия си забраняват ядрената енергетика заради съветската ядрна катастрофа в Чернобил още през 1986 г., а Италия просто препотвърди тази своя политика с нов рефендум след Фукушима. Но и това не е най-скандалната дупка в познанията на Борисов. По-лошото е, че той не помни цинизма на собственото си изявление само седмица след японския взрив, ужасил целия свят. Вместо да се стресне, премиерът Борисов най-спокойно изрече следното:

“Реакторите ( т.е. цели два- бел. ivo.bg) са готови и чакат, ако не ги вземем ние, да ги вземе Турция”, коментира той ( премиерът Борисов- бел. ivo.bg.) в четвъртък пред ТВ7.
“…Между другото и в момента има предложения за два – единият 15, другият 20-годишен договор, с мисля, че едната беше швейцарка компания, другата турска, за изкупуването на електроенергията на един от блоковете на “Белене”. Сиреч днес можем да подпишем гарантирана продажба на единия блок”, заяви българският премиер.http://www.mediapool.bg/dali-pak-da-ne-prodadem-badeshtiya-si-reaktor-v-ebay-news177248.html

А сега, внимание: казаното от Борисов на 18 март 2011 г. , само седмица след Фукушима, е пълна лъжа. Никакви реактори не са били произведени по онова време. Нито един. Това може да се провери лесно в сайта на руския производител.Но пък днес Борисов вече е разбрал, подобно на Австрия, Германия и Италия, че е пагубно да се развива ядрена енергетика.

Толкоз за гиганта на корупционните практики АЕЦ “Белене” и за гиганта на мисълта Бойко Борисов, когото репликиране от страна на интервюиращите относно лъжите му за милиарди не го лови…

Поради което премиерът продължи с милиардните си сметки.

В Америка харчат сто милиарда долара за президентска кампания, ангажира се той отново с милиарди в защита на незащитимия факт, че кандидатът на ГЕРБ се крие, вместо да обикаля страната в предизборна кампания.

Не случайно 3 милиарда и 600 милиона долара сме вложили в пречиствателни станции в Черно море, прецизира премиерът тезата си относно демилитаризирането на морето, което не било правилно казано ( от самия него). Правилно било да се говори срещу трупането на оръжия в Черно море, защото и ние не можем да си докараме корбите в Перловската река.
Какво да каже човек след този полет във висините на лъжините? Претендира да е орел, а всъщност е лешояд, защото ни има за мърша, от която захранва самочувствието си на непобедим покорител на още по- невежите избиратели.
Ето и смооценката му за себе си като орел:
На 30 май 2014 г.пред БНТ
http://www.mediapool.bg/borisov-kam-ermenkov-az-otlitam-nali-znaesh-orel-do-lano-ne-stoi-

42 мнения за “Полетът на лешояда Борисов във висините на лъжите”

 1. Брилянтна статия показваща за кой ли път, че царят от Банкя е чистак гол по всички теми по които взема отношение.
  ЮЧудовищна некомпетентност” както го определи Иван Костов.
  Само една незначителна корекция. баце в случая работи не с цифри а с числа.
  Това милиони, милиарди, трилиони ги няма за нищо. Напомня ми 1:1 на онова заптие описано в Записките от гениалният Захари Стоянов което цъка с език как по река Марица плували 5 милиони голи, озлочестени девици по време на потушаването на Априлското възстание.

  неhttp://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=52&WorkID=13150&Level=2

 2. Борисов е неграмотен тарикат, с когото България затъна в огромна корупция, изолация от ЕС и ненужни дългове, а също и невежество, некомпетентност на управляващите.

 3. Ето какво е казал Борисов по повод АЕЦ Белене през годините:
  Бойко по въпроса АЕЦ „Белене”
  “…замразяваме АЕЦ Белене” (10.7.2009)

  “Белене е икономически необоснован проект”(29.9.2009),

  “Белене е гьол, пълен с жаби за 800 милиона лева”(16.3.2010),

  “АЕЦ Белене е висша форма на корупция” (2.3.2010),

  “АЕЦ Белене ще спре или ще се строи с европари”(16.3.2010),

  “България замразява строежа на АЕЦ Белене”(12.6.2010),

  “Белене не е замразена”(25.6.2010),

  “АЕЦ Белене е изключително важна за България”(1.11.2010)

  “АЕЦ Белене може да стартира още утре”(21.9.2010),

  “Намерен е стратегически инвеститор от Бавария за АЕЦ Белене” (25.10.2010),

  “Бойко Борисов ще поиска от Путин твърда цена за построяването на Белене”(6.11.2010) (стратегическият инвеститор от Бавария да яде ряпа),

  “На срещата с Путин няма да се говори за Белене”(12.11.2010),

  “Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце проекта”АЕЦ Белене” (2.11.2010),

  “Бойко Борисов подкрепя АЕЦ Белене не “с цялото си сърце”, а с “прагматизъм”. (5.11.2010).
  “Ако не започнем да строим “Белене, след 15 години икономиката на България ще банкрутира.” (26.02.2011).

 4. АМА КАК ПОЩИПКВА ЛЮБО НЕЙКОВ ПО ГОЛЕМИТЕ БУЗИ/НА ГЛАВАТА/!!А ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ГО ГЛЕДАТ ПРАВО В УСТАТА,ЧАКАЙКИ ДА ПАДНЕ НЯКОЯ ТРОХА!!!БЕЗСРАМНИЦИ

 5. Доколкото съм чувал, реакторът, който ще плащаме, никой не го е виждал. Не се знае, произведен ли е, или не. Да не се окаже, че страната ни плаща разходи, които тепърва ще се правят. И опитваме да продаваме нещо, което го няма. Защото, едно от нещата, на които се набляга е, че производството отнема години, пък, ей на, ние предлагаме (на иранците) нещо готово.

 6. Това е “силата” на милиционера-пожарникар – ЛЪЖАТА! Този неграмотен и слабо образован “каратист” винаги е бръщолевил лъжи и не мога да разбера защо “народът” не санкционира това????? Толкова ли обича да го лъжат (народът)?
  Лошото е, че и другите “политици” прихванаха болестта от Бойко Борисов и също лъжат безсрамно. Но както знаем – всеки народ си заслужава управниците! Той сам си ги избира.

 7. А завтра, например, президентом России станет активный гей.(за мен прозрачен намек, че сега лилипут.ин е скрит пИдал ) И если вы думаете, что поднимется дубина народной войны, так вы ошибаетесь. Генералитет начнет красить губы, а десантники 9 мая пойдут в розовых лифчиках печатать шаг. И губернаторы начнут подводить глаза. А когда новый президент, активный гей выйдет поздравлять и скажет: дорогие мои, с праздником. Как на фоне Спасской башни. И скажет: салют. И кинет пригоршню стразов, которые нащиплет со своих плавок в этот момент. И это тоже, к сожалению, станет нормативом таким же, как сейчас православие, самодержавие, народность.
  Александър Невзоров
  Повече за какво ли, по-долу.

  http://echo.msk.ru/programs/personalnovash/1800480-echo/

 8. “Ако загубя президентските избори, вечерта обявявам предсрочни избори”

  Борисов е толкова прост, че не осъзнава какъв стимул за гласуване ни е дал !!!

 9. Ето и резултатите от иранската визита. Явно са такива, що се отнася до главната й цел-реакторът- след като и самохвалството не беше особено гласовито (ако се изключат ретроутопиите в стил “да се върнем в 60-те- 80-те години, ех какво сътрудничество падаше тогава, ама …”

  https://www.actualno.com/asia/iranski-ekspert-teheran-ima-zatrudnenija-v-jadrenite-proekti-irancite-ne-znajat-koj-upravljava-v-bylgarija-news_550641.html

 10. Брей, тръшнахме естонци, чехи, поляци с този доклад на ДАНС! Веднага, доколкото чувам, сценаристите на Джеймс Бонд са готови да платят авторски права за неговите напрегнати сюжети. Има и пропуски, като във всяко човешко дело, например не е отразено залавянето на Асан циганина с 2 кокошки от курника на баба Пена в Горно Уйно, но посоката е правилна! Дерзайте, другари! На територията на България вече са разбити зловещите, вездесъщи, активни и мощни шпионски мрежи на Бутан, Непал, Източен Тимор, Лесото, Буркина Фасу, Шри Ланка и Кирибати. Но сега сериозно. Ако в този доклад е споменат дори с намек подривната шпионска дейност на Русия, която в подобни доклади на “партньорските служби” е ясно посочена като ВРАГ № 1, си режа главата!

  http://epicenter.bg/article/DANS–Chuzhdi-spetsialni-sluzhbi-izpolzvat-NPO-ta-za-vliyanie-i-vazdeystvie-u-nas-/105726/2/0

 11. Ще си призная, че нямам нерви да гледам и слушам геройкото, защото много отдавна съм наясно, че е прост селски шмекер. Проблемът е, че достатъчно много хора му се връзват. Популизмът и простотията вървят ръка за ръка и за съжаление много трудно ще излезем от мъртвата хватка, с която са ни хванали. В момента се е разбеснял, защото нещо го е подгрял путин.
  Като е такъв миротворец и приятел на руския император да беше му препоръчал да си махне подводниците от Черно море.
  Аз много бих се изненадал, ако се намери купувач на поръчаното оборудване за Белене, защото технологиите в областта на енергетиката се развиват с бесни темпове, а тези реактори са отживелица. Бих му предложил на геройкото да ги бодне на Бузлуджа, нали беше обещал на комунистите да възстанови чинията. Така българите ще си виждат срама от всички точки на страната.
  Що се отнася до дъвката за “американските” централи, когато се говори за тях трябва да се има в предвид времето на сключване на дългосрочните договори, което беше съвсем в края на мандата на правителството на И. Костов. Целта беше да се откачи българската електроенергетика от почти 100% руска зависимост.

 12. Като стана дума за летящи орли се сетих и за хита “Ел Кондор паса”. Пък като се сетих за хита, се досетих и за страните, където лети тази величава птица. Една от тях ми е особено скъпа на сърцето – ЧИЛИ, ВЪЗРОДЕНО ОТ ГЕНЕРАЛ АУГУСТО ПИНОЧЕТ ..

  https://www.youtube.com/watch?v=M_gSydN_BYM

  Само че днес, отваряйки с предпазни средства рубладжийската помиярница “пыГ”, попадам на следния пасаж, издрискан от рубладжийския кенефен плазмодий, и – както ще се убедите-жалък лъжец- алэксандр сымав. Предупреждавам ви, трудно ще издържите!

  “…Ненчев май вече се изживява като Пиночет. Защото включването на военните в подобен тип неясни антитерористични операции вече започва да прилича на хунтата в Чили, която навремето изтрепа стотици мирни граждани, за да установи властта на една мрачна неолиберална диктатура, от която латиноамериканската държава и до днес не може да се възстанови. Чили много пъти е бил даван като автентичен пример за прилагане на шоковата доктрина, смазване на крехкия опит за народна демокрация и замяната й с мракобесно политическо насилие, продължило десетилетия.”

  Това може да напише пълен и невежествен ИДИОТ!просто ИДИОТ!само ИДИОТ!изключителен ИДИОТ!червен ИДИОТ!сесесерящ ИДИОТ!путинайкински ИДИОТ!абсолютен и лъжлив ИДИОТ!
  1. ЧИЛИ, чекиджийски червен кретен, Е НАЙ-РАЗВИТАТА ЛАТИНОАМЕРИКАНСКА СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА, КОЯТО ЕДИНСТВЕНА Е ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО!Като влезеш в един маркет, като видиш чилийските вина и плодовете, ще ти светне под голото канче с кофа коминистически дрисък под него!
  2. В ЧИЛИ чекиджийски червен кретен, икономистите на ГЕНЕРАЛ АУГУСТО ПИНОЧЕТ, на КОГОТО ти и подобните ти не стигате и до праха на подметките, създадоха най- ефективната пенсионна система!
  3. В ЧИЛИ, чекиджийски червен кретен, магазините са такива, след като комунистът Алиенде беше докарал страната до глад:
  https://www.google.bg/search?q=shopping+in+santiago+chile&biw=1366&bih=673&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjU6r74vfPNAhVLbxQKHWIOBv4Q_AUIBygC

  а в любимата ти комунистимеска Венецуела -ей такива-като при Алиенде, що тъй навсякъде, бе таварищ сымав, дето управляват твои апапи и идоли, все ядете на Мадуро … фамилните елементи?

  https://www.google.bg/search?
  q=food+crisis+in+venezuela+2016&biw=1366&bih=673&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiw7onDvvPNAhUK8RQKHcmgBGUQsAQIHw

  4. В ЧИЛИ, чекиджийски червен кретен, ГЕНЕРАЛ АУГУСТО ПИНОЧЕТ прокара пътя към образцова демокрация- нещо признато от социалистическия президент Едуардо Фрей и от други леви чилийски политици.

  5. А всичко това стана, защото ДОСТОЙНИЯТ ПАТРИОТ в ранното утро на 11 септември 1973 г. произнесе твърдо: “в този момент въоръжените сили, военноморският флот, военовъздушните сили и жандармерията поемат върховната историческа отговорност да отвърлят ярема на марксистката тирания!”
  И го направи,започвайки от здравословно пребиваване на стадиона на зловредни елементи и кубински терористи!Ей я снимката, има различни гледни точки, преобладават левичарските лъжи, но има си хас…На таквиз глави-такъв бръснач!
  https://notesontheamericas.wordpress.com/2014/09/11/911-the-chilean-version/

  6. Бедните съветски роби измислиха радостната частушка:
  Я проснулся утром рано-
  нет ЛУиса Корвалана!
  И Альенде тоже нет!
  Здравствуй, дядя Пиночет!

  7. А за свободата, благоденствието и националното помирение, които даде на страната този РИЦАР В БОРБАТА СРЕЩУ ЗЛОТО (това му написах във факс до болницата в Лондон някога, не знам достигна ли, но по някакви пътища получих мемоарите му от негов сътрудник) чилийците го наричат ВЕЧЕН и “затуй му пеят песента…”, пък вие се хапете за гъза!

 13. “чекиджийски червен кретен”

  Ммм, разговорът е на ниво :)Stay classy!

 14. И последно- ГЕНЕРАЛ АУГУСТО ПИНОЧЕТ не беше оперетен латинокаудильо и просто трепач на развилнели се комунисти! Поизтребваха тупамаросите и Стреснер , и Трухильо, и Сомоса – бандитите на Ортега, и салвадорската хунта-защото там народът особено проплака от комунистически зверства, и други авторитаристи. Никога диктатурата не е била негова самоцел- затова и обяснява какво го е принудило да извърши първия и единствен в историята на Чили военен преврат и как е преживял това решение. АУГУСТО ПИНОЧЕТ беше академичен преподавател по геополитика, политически писател и автор на една проницателна мисъл, която трябва да си забие в гънките всеки десен политик:
  “Комунизмът не може да бъде победен, без да бъдат елиминирани причините, които го пораждат!”
  Днешно ЧИЛИ с оземлените селяни, чиито плодове виждаме и у нас, да повторя, със силната си икономика и голяма средна класа, със социалната си политика, здравеопазване, култура е най-впечатляващият паметник на тази абсолютна истина.

 15. До заткнись, гнидо!
  Писнало ми е червени селяндури да ме поучават на тема стил и морал!
  Родопчани имат приказка: “Най-мразим въшлив да ме пощи!”

 16. Моля да бъда извинен! Възникна някакъв технически проблем – предходният ми пост се отнася до
  В И К Т О Р

 17. И последно, като е за журналистика. Свобода на печата, според Фрийдъм Хаус през 2016 г.
  Чили- свободна- 57 място в света
  България- частично свободна. 72 място в света

  И според „Репортери без граници” Чили – 31 място в света
  България- 113 място в света…
  От 180 изследвани страни…Непосредствено пред нас- Централноафриканската република, Еквадор, Гвинея, Украйна..- ама вижте го, какво да говоря https://rsf.org/fr/ranking
  Доближаваме вече Северна Корея. Малко ни дели. Благодарение на “кондора”- герой от коментара на ИВо и на мракобесни слуги на мракобесието- слагачи с клавиатури като плазмодия сымав!

 18. Товарищ Виктор,
  мы здесь простые люди, по-английский не понимаем. Вы придерживайтесь высшего класса и советского стандарта, дружок, и я вам советую остановитесь немедленно и навсегда в сайте газеты “Дума”.
  Там будете наслаждаться, читая тексты алэксандра сымова, а сейчас.. пошли… известно куда!

 19. Простете откровението, но не разбирам – как може човек да сподели чаша вино с хаджийски, иванджийски… или симов/тъждествен с комуникативния стилист виктор?!
  Сърцето ми не е достатъчно голямо, за да приюти толкова МИЗЕРИЯ.

  СТАМБО, БРАВО ЗА КОМЕНТАРИТЕ!

 20. “Ако загубя президентските избори, вечерта обявявам предсрочни избори”
  Това означава ли, че ще става президент, или просто говори като Луи 14-Кралят Слънце, най дълго овластеният владетел-72 години, ненадминат рекорд в световната история
  Който в определен момент решава, че няма нужда от помощници, свиква министрите си и обявява, че са свободни, до повикване при нужда. Няма да назначава министър-председател, функциите му ще изпълнява той! На него принадлежи знаменитата реплика- Лета се муа / моа/ -Държавата ,това съм аз!

 21. Благодаря ви г–н СТАМБО чета вашите коментари с голямо удоволствие…

 22. Колко да е прост Борисов ? Няма мнозиство в парламента а управлява като бей благодарение на алчността на няколко малки партии , с което и ги обезличава .С какво лице ще излязат РБ/ДСБ на следващите избори , с какво са по-различни , с общи приказки за борба с корупцията а по места се сдушиха с най-големите измекяри . Иронията е,че с милиярди от ЕС такива като Борисов,Орбан,Качински се окопават във власта все повече и повече.

 23. “мы здесь простые люди”
  Моля ви, не сте. Вие сте възпитан, високо интелигентен, но най-важното сте висша форма демократ, възхваляващ друг такъв в лицето на генерал Пиночет.

 24. “Писнало ми е червени селяндури да ме поучават на тема стил и морал!”

  Може би тогава трябва да снижите нивото на селяндурските прояви? Убеден съм, никой не би ви поучавал ако избягвате “чекиджийски” словосъчетания. Хубава вечер, бъдете здрав.

 25. ???????????????????????????????????????

  Смехотворен ултиматум отправен от началничката на 875 баби и дядовци, членове на партията БСП – партия със затихващи функции, към благосклонно усмихващия се ББ. Не върви някак, една достолепна 95 килограмова булка да говори такива будещи насмешка приказки. Дано да не са я чули децата й … ако още не са отишли да учат е САЩ ! Тя горката, не се досеща, че е само за сеир (джумбуш), че е само един сърбеж между краката, само едно хрумване на кремълския “исполин” “гигант”, “воин”, “герой” “богатир” “витяз”, “борец, “юнак”, “победител”, “храбрец”, “великан”, “грамада” “титан”, “гигант”, “колос”…, на когото Ванка – кремълският дърводелец, вече му е вземал мярката (164 см)

  ???????????????????????????????????????

 26. Иранската визита на Б.Б. е по поръчка на Путин.И никакви ядрени реактори не са причина,а недопускането на НАТО до Черно море.Това за сега е главната поръчка ,която Б.Б. следва да изпълни за Путин.Коридори от Иран ,дрън -дрън ярина.
  Ще демилитаризира Черно море.Но забрави къде ще слага двата бойни кораби за доставката на които НС гласуваха.И тях ли ще продава.Вижте само как уеднаквиха с Нинова идеите на Путин.Сега въпросът е кой ще му целува пръв ръка или друго нещо.
  Как се кефеше Нинова ,че го е надиграла в путиновата рулетка
  Въпиюща некомпетентностс с национално предателство.Социалистите се надяват Б.Б. да го извърши.Те да не си цапат ръцете.
  Това е резултатът на изцепките на Б.Б.
  ЗА СЕГА ПАК ЩЕ ПОВТОРЯ Е ЩЕ ПОТРЕТЯ -НАДЕЖДАТА НИ Е ВЪВ ВОЕННИТЕ
  И ако посегне на Ненчев трябва дя залеем улиците на София.
  Друго спасение няма от това чудовище Б.Б.

 27. Попитали оня, дето три Папи са му пипали главата: Кога ГЕРБ ще си обявят кандидат-президента?
  -Ще пусна димка от централата!

 28. Бат Бойко продължава да маца пейзажа натуралистично – след орела и лайното, май е ред за жабата и коня, ама този път да си погледне по-добре ципестите крайници:

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/15/2795673_borisov_za_nica_tova_koeto_napravihme_v_libiia_siriia/

  Кога най-сетне се питам, след колко още изцепки, обиди и откровени прототии, ще им светне по на запад от Калотина що за земноводно (хибридно) животно си отлеждат в местния гьол …

 29. Не е шега, че ще платим тези милиони за реакторите, но са шеги всички приказки как нещо щяло да се строи , пък било то и АЕЦ.
  Тук нищо не може да се строи, един мост на Дунав го въртяха 20 години.Десетки и десетки години не можем да свържем територията с пътища.След 45 години диктатура , последва разюзданост във всички посоки на обществения живот.
  Българите се самоокрадоха и самозалъгаха , че някой ще дойде и ще работи вместо тях защото била дошла “демокрация”.И как се случи така, че примирените , послушни граждани на комунизма , изведнъж си показаха рогата , като не толкова работливи ,гостоприемни и честни.

  Днес ние българите нямаме потенциал за каквито и да е съществени дела .Няма я живата и предприемчива сила , тя се маха от тук на бегом , защото посоката тук е само надолу още дълги години .Лъжата тук за някаква демокрация продължава твърде дълго.Да гласуваме , говорим свободно , но волята на здравомислещите не се зачита.Управлява мафията от магистрати , политици, журналисти и конгломерат от всякакви “специалисти”,нужни за продължаващата вече 25 години манипулация .

  АЕЦ кой ще работи там , от изпадналото в невежество и неграмотност население, което днес е 5 милиона, а след 15 години ще стане 4.Самотна АЕЦ сред обезлюдените крайдунавски градове и села.

  АЕЦ нито теоретично , нито практически е възможен да се строи тук.

  В глупостта си , ние българите сме много силни …ден след ден …. глупост ,след глупост.

 30. Съмнявам се че изобщо има някъкво произведено оборудване!!! Това просто са разни игрички за баламосване на неинформираното общество!!!

 31. До ВИКТОР:
  Странно нещо е светоусещането на комунягата /този от двата типа, който е умен, но не е честен”/ – той е способен на всякакви свинщини, на нагла простащина и вулгарен цинизъм / „приемаме вината с мезета”/на нечувана перфидност, на чудовищна жестокост /Главинчев, Газдов, Ръжгева/ по отношение на инакомислещите, стига само да има властта и силата да си ги позволи, но… поставен в слаба, уязвима позиция, веднага се превръща в нежна, свенлива и взискателна по отношение на обноските мимоза! И започва да пищи като настъпен в ъгъла плъх, претендира за аристократичност, за изисканост, за бон-тон, за толерантност и демократичност в отношенията! Започва да чете морал, да ни поучава дори! Нищо, че не желаем „съветите” му /Кр. Пастухов: ”Не ви ща ни жилото ни меда!”/ – той се възмущава и ни поучава! Той, на когото любимите аргументи винаги са били сопата, бесилото, разстрела, саботажа, атентата /той, комунягата ги нарича „въоръжена борба” и „червен терор”/внезапно и неочаквано се превръща в „социал-демократ”, в хуманист, в пацифист, в изискан аристократ и в дълбоко вярващ християнин /задължително православен!/ дори! Мигом подменя петолъчката с кръстче /може и попречупено…/, каскета – с бомбе /заради каквото дядо му е трошил черепи в „Слънчев бряг”/, ватенката – с „Пиер Карден”, цървулите – с „Шевалие”, пърцуцата/самогона/ – с „Джак Дениълс”, разваления руско-български – с „инглиш” и … започва да поучава!
  УЧИ НИ НА ОБНОСКИ! И НА ДЕМОКРАЦИЯ!
  Аз пък съм убеден, че спрямо комунягите трябва да приложим адекватни на ТЕХНИТЕ аргументи и методи!Да приемем , че в отношенията с тях /само с тях!/ е валидна любимата им максима „Целта оправдава средствата”! И не единствено защото при Пиночет този подход е доказал своята ефективност! А защото е честно и справедливо! Защото безименните им жертви ни задължават! И защото:
  „Не бива да очакваме, че е възможно социализмът да бъде сразен в интелектуална дискусия. Та нали негови поддръжници са именно ония люде, у които животът на разума е бил угасен…” Р. Скрътън
  Всичко гореизложено, приятелят ми СТАМБО /горд съм, че мога да си позволя да нарека така този „невъзпитан и не дотам демократичен грубиян”/ е успял виртуозно да вмести в три думи само, при това на /любимия ви/ безупречен съветски:
  „Пошли …… известно куда!”

 32. @ВИКТОР
  Преди време бях нарекъл тук наглия тавариш симов “зурлест зурналист”. По принцип обичам игрите на думи, алитерациите, и т.н. Мислех си, че “зурлест зурналист надува зурната на зурнализма” е много духовито, но не съм бил прав. Определението на СТАМБО “чекиджийски червен кретен” е по-добро и по-точно. То съдържа в себе си много точен израз на личните качества, професионализма, духовния/любовен живот, ерудицията и морала на другарят с кръглата мутра симов. То e точно, и затова май ви е жегнало, дето се вика, “it struck a nerve”? Кратко, но красноречиво:

  “Чекиджийски” – изразява уменията му, сръчността му, неговият сбъднат еротичен опит, както и отношенията му с нежния пол и любовта
  “червен”- изразява неговата идеология, естетика, “духовност”, или един вид “какъв вятър го духа”/червен вятър/.
  “кретен” – изразява неговият интелект, обща култура, манталитет, и начина му на общуване с външния свят.
  Това досега е най-точното и прецизно описание на зурлестия симов, и отсега нататък и аз ще го използвам.
  Поздравления за СТАМБО!

  @ Данчо
  “Колко да е прост Борисов?” – Данчо, Борисов е наистина трудноизмеримо/неизмеримо прост, но за ваше улеснение ще кажа, че във вълшебното му изказване “Аз съм прост, и вий сте прости, затуй са разбираме!” се крие една верна, селска рационалност и смисъл, това е една простичка магична аксиома. В смисъл такъв – ако започнете твърде много да разбирате Борисов, трябва моментално да проверите, дали не сте истински и сериозно изпростял!

  Малко е параноично, но работи, абсолютно сигурно!

 33. @ ПАВЕЛ ТИНКОВ

  Стискам Ви ръката! Изключително прецизно описание.
  Само ме смущава отдавна думата ‘комуняга’. Асоциирах трайно с теменуга.
  Разгеле днес успях да постигна семантично примирие – всичко си дойде на мястото – с един откраднат от поета цитат:

  “Вий мрете — в храсти и бодил
  от първи ден чела навели…”

 34. ШАПО за коментарите, ПАВЛЕ, EVERYONE ELSE, SIR SVEN, ТОНЧО ВАСЕВ, другите колеги, и за добрите думи, от мен незаслужени!

 35. ДАНЧО,

  Само корекция- Качински и Орбан са автентични антикомунисти-и целите им БИОГРАФИИ НА АНТИКОМУНИСТИ са прозрачни, доказани и неоспорими.
  Иначе нямаше да има среща на НАТО във Варшава. Еволюцията им не може да бъде еднозначно оценяване.
  “Нашият” случай не е такъв.

 36. “Аз пък съм убеден, че спрямо комунягите трябва да приложим адекватни на ТЕХНИТЕ аргументи и методи!Да приемем , че в отношенията с тях /само с тях!/ е валидна любимата им максима „Целта оправдава средствата”! И не единствено защото при Пиночет този подход е доказал своята ефективност! А защото е честно и справедливо! Защото безименните им жертви ни задължават!”

  В центровете за изтезания на Пиночет са били измъчвани, до смърт често и до ампутация на крайници близо 30 хиляди души. Един от любимите методи на режима е бил да пуска ток през генитлиите на хората, мъже и жени. Друг любим метод е бил употребата на сексуално насилие над жени, включително чрез твърди предмети и животни като поставяне на паяци и плъхове във влагалищата им. Някои от затворничките са били принуждавани да се сношават с братята и бащите си.
  Щом за вас това е оправдано, да си закачите една снимка на Газдов и Главинчев в хола. Духовни събратя сте.

 37. Драги Викторе,

  Ценя стремежа ти към обективност, но паралелът не е точен. Първо започвам с философския аргумент- Пиночет няма за крайна цел да потопи Чили завинаги в тоталитарен терор- а да модернизира истински страната- мирчовци, газдовци, горановци, ръжгеви и пр. нищо друго освен зверства нито са мислили, вършили и предвиждали за България. Репресии има, но изброените изтезания като масови практики са абсолютни измислици! Факт е друго- че персоналът на кубинското посолство в Сантяго преди 11 септември надвишава точно 3 пъти щата на чилийското външно министерство. Дипломати, фини хора, с базуки, картечници, калашници…
  Ето защо цитирам думите на социалиста Едуардо Фрей “Той не позволи Чили да се превърне във втора Куба…”

  А ето и думите на Изабел Алиенде. Много нетипична съдба на диктатор и отношение към него, не мислиш ли!

  Isabel Allende begins her ‘verdict,’ significantly titled “Pinochet Without Hatred” (New York Times Magazine, January 17, 1999: 24-27), with the following reflection: “Many years ago, I was asked whether I planned some day to write a novel about Pinochet. No, I said, because as a character he was insignificant. I need to retract that statement: one can say anything about him except that he is insignificant. The General has held Chile in his grip for 25 years and is still the most influential figure in the country. A decade after he stepped down from the presidency, the old dictator still holds the democratic Government hostage.”

 38. Викторе,

  ето абсолютно обективен перуански материал за пенсионната система на Чили.

  http://www.larouchepub.com/eiw/public/2005/2005_10-19/2005_10-19/2005-14/pdf/52-55_14_eco.pdf

  А ето и мнението на ругания за явните си политически симпатии към ГЕНЕРАЛ ПИНОЧЕТ МАРИО ВАРГАС ЛьОСА – ВЕЛИК ПИСАТЕЛ НОБЕЛИСТ и ПРОТИВНИК НА ТИРАНИЯТА!

  Why are dictators of the left not scorned in the same way as those of the right? Was General Pinochet, in his 17 years in power, less cruel or less bloody than Fidel Castro has been in his four decades ruling Cuba? Though they hold opposite ideologies, both men are responsible for numerous abuses of human rights. Yet whereas not a single government has come forth in General Pinochet’s defense, only a handful have dared to describe Mr. Castro as what he is:a bloody, petty dictator.

  С това смятам да приключим спора.

 39. Викторе, добавям, че тенденциозно подбрах материал с преобладаващо критични акценти, писан преди време. Само че днес точно Перу пое по пътя на Чили и впечатлява с икономическия си бум.
  Пък комшийската му Венецуела…хич и не впечатлява с комунистическия си глад.

 40. Ако някой е пропуснал този анализ:

  Илиян Василев

  Разноговоренето по върховете на българската държава вече става опасно. Докато президентът отстоява във Варшава позицията, че имаме нужда от по-голям ангажимент на НАТО в Черно море, премиерът с един замах затри всичко с призивите си за повече яхти, корабчета и лодки – т.е. демилитаризация на тази зона.
  Най-опасното е не, че Борисов лансира изобщо тази идея, а че го прави точно в дена, в който се публикува окончателния документ и решенията на колективния орган на съюза, в който България членува. Сякаш за да покаже, че той е силния у нас и без него решенията са условни. Ако не знае, да пита. НАТО дефинира свързана опасност в акваторията на Северния Атлантик, Балтийско, Черно и Средиземно море – т.е. ако някой иска демилитаризация на отделно взет регион на фона на мащабна и свързана опасност трябва или да си усилва отбраната или както премиера предлага да се бори за демилитаризация по целия периметър на конфронтация. Как се представяте, че военното противостоене ще бъде по целия фронт между океан и три морета, но в акваторията на Черно море ще плуват платноходки и корабчета с туристи. И непрофесионализмът си има граници.
  Идеята за демилитаризация на Черно море има място само в рамките на съпътствуща реалните военни действия политико-дипломатическа активност с цел да се намали напрежението, но в никакъв случай не може да бъде алтернатива или замести реалните действия по укрепване на отбраната.
  Завладяването с военна сила на Крим ремилитаризира не само Черно море, но и целия континент.
  Прочетете комюникето на срещата на НАТО на върха в Полша. По обстоен анализ ще следва. Започва нов период на “сдържане” на Русия. На този фон призивът на Борисов за демилитаризация на Черно море е като преследването на заека в Алиса в Страната на чудесата. Не, че идеята няма стойност или смисъл – напротив. Със сигурност ще се спечели нова морална висота в битката за умовете и сърцата на между Запада и Русия, но тя е нереалистична и не може да бъде заместител на реалната работа по укрепване на отбранителния потенциал и взаимодействието в рамките на НАТО. Нещо повече тя създава фалшива илюзия, че е възможна цел, като увлече много хора в преследването на нереална мечта, замествайки реалните усилия и реалната работа. Това е пацифизъм по време на война.

  Демилитаризация в условията на анексия и милитаризация на Крим, на нахлуване в Източна Украйна е все едно да бориш кварталния крадец с призиви за отворени врати в домовете. Трябва да се отчитат реалните фактите на свръхмилитаризирането на Крим.

  Да не говорим, че премиерът направи това предложение в деня в който НАТО прие комюнике, в което са изложени общите политики и България остана в изолация – ако съдим по ангажиментите, които бяха поети от съюза спрямо Полша и Румъния. С тези призиви и нагласи от страна на премиера какво очаквате да се договорим до месец септември? Нали и в НАТО форматите за колективно реагиране в Черно море пак ще присъства и Турция и нейните въоръжени сили?

  Тази идея за демилитаризация трябваше да бъде споделена първо със съюзниците и да се опитаме да я направим обща политика, а не да пред камерите като ПР събитие.

  Все повече хора разбират, че Борисов е риск за колективната сигурност с липсата на балансирани и предсказуеми ходове във външната политика, които ни изолират от семейството ни в ЕС и НАТО.
  Има ярко противоречии между отказа ни да се ангажираме в колективен отговор на страните членки на НАТО в региона /това е единствената формула според Монтрьо/ и призивите НАТО да се ангажира със защитата ни в Черно море. Как по точно си представяме, че това ще стане?

  В комюникето са посочва изрично, за да няма неразбрали – НАТО ще подкрепи само регионални усилията на черноморските страни членки, като засили диалога с Украйна и Грузия. Кой и кога видя друга форма на възможно присъствие или подкрепа от страна на Североатлантическия съюз.
  Борисов не е участвувал в никакви битки, не е воювал никъде като военен, за да твърди, че знае как се отразява военна заплаха и как се ръководят бойци в битка. Ако от сутрин довечер говориш на армията си и на службите, че искаш яхти и лодки в Черно море, ако в напрегнато време като днешното не говориш като командир на своите военни и не ги окуражаваш като вдигаш духа и усещането, че техния труд е ценен и че си изцяло зад тях – що за лидер си? Със сигурност Чърчил не се е бил като Борисов на улицата, но е бил и остава велик лидер на нацията си.
  С пиар и лъкатушения истински лидер в мирно и военно време не се става. Нерешителността нито е дебро политика, нито добра дипломация. Трябват “топки”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.