Тероризмът има само един шанс за победа: да постигне внушението за нуждата от твърда ръка за справяне с тероризма

Да се ядосваш означава да наказваш себе си за грешките на другите, според Оноре дьо Балзак. Дали френският белетрист би казал същото днес, когато Франция, а и не само тя , е гневна до крайност заради атентата в Ница, при който вчера един изрод, въоръжен с камион , прегази десетки невинни пешеходци?

Тъжната истина е, че тероризмът е явление, старо като света, пълен с несправедливости, тълкувни по различен, често диаметрално противоположен начин, в зависимост от коя страна на “фронта” сте. Той е оръжие на слабите и отчаяните , които не могат да се изправят открито срещу мощта на могъщите общества и техните държави.

Не мога да кажа нищо ново от разстояние по повод атентата в Ница. Мога само да припомня старото на принципа, че е по-добре да знаем и да помним, отколкото да се лутаме с крясъци “апокалипсисът настъпи днес”. Не че помага много в предотвратяването на нова порция непредсказуемо насилие, но все пак е редно да бъдем трезви и знаещи, отколкото пияни от неконтролируем гняв и така да наказваме себе си за зверската жестокост на другите.

Няма да е утеха за никого днес, особено за лично съпричастните към трагедията от Ница, но ледената истина е, че вълната от атентати, с новините за които се събуждаме или си лягаме, изобщо не бележи връх в наши дни в рамките на нашия живот от няколко десетки години насам. Нито пък Европа, в която живеем, е най-силно засегната- само 0,3 от терористичните атаки в света през последните 14 години се падат на нашия континент, според изследване на Университета в Мериленд . Вижте и графиката, която показва недостигнатия връх на атентатите, чиито пик е през 1979 г. http://www.dw.com/bg/как-терорът-в-европа-се-промени/a-19152747

Но понеже става дума за ограничителните рамки на човешкия живот, които задават праметрите на нашето усещане за добро и зло, мога да дам пример от собствения си опит в контекста на един 4 годишен период, през който атентатите бяха всекидневие до степен на баналност, която понякога ме е отказвала да се “занимавам” с нея. Защото да напишеш поредна кореспонденция от Бейрут за избухнала кола, натъпкана с експлозиви, в оживен квартал на града, беше като да четеш в днешните новини у нас обичайната криминална сводка на полицията ( която в годините на милицията беше табу за простолюдието, а се сервиваше само на бюрата на “провоимащите”).

Символиката! Това е символ веруюто на тероризма. Той изпраща послание към могъщия враг, че и неговият живот няма да е “весел”. В случая с непрекъснатите атентати в Бейрут, за които рядко някой поемаше отговорнст, но пък обвиненията винаги бяха стандартни по логиката на противопоставянето, близките на жертвите не водеха контрапропаганда на символично ниво. Незаличим спомен е разнасянето на прекършени от взривовете или от последиците от тях телца на загинали деца пред телевизионните камери. Нямаше “политическа коректност” в тази война на надъхване. Бях се научил след няколко измъквания на косъм, да избягвам бързото появявне на подобни сцени, защото те биваха обект на повторен атентат за усилване на ефекта от масовото зверство.

Как обаче се спори с човек, решен да убива и дори да затрива цели народи? Не че ще ви разведря, но ще опиша поне един случай, извън натрапеното ми общуване с терористи, което беше неизбежно, макар и не специално търсено от мен “приключение”.

Потърсих си го веднъж сам с човек, от когото, поради неопитност и малък житейски опит, явно не очаквах реакцията, на която се натъкнах. Нарушавайки сладникавия тон на общуване с един египетски журналист от палестински произход, познат на посолството поради връзката му с България, където е учил, си позволих да му кажа, че не приемам тезата за необходимостта израелците да бъдат изтребени до крак и изхвърлени в морето, така популярна в арабския свят, а не само сред палестинците. Човекът, когато познавах като вечно усмихнат, подпийнал, светски и проевропейски настроен космополит, озверя. За един миг се превърна в разтреперан от гняв …бял човек. Ако щете вярвайте, но лицето му побеля пред очите ми ( както съм регистрирал действително пяна на уста от бяс от страна на въоръжени юноши, виждащи в мое лице чужденеца-враг). Отгоре на всичко моят събседник извади аргументи от българската история, питайки дали Ботев е бил терорист за мен, завладявайки кораба Радецки.
Понеже днес темата за бежанските лагери е на мода, да кажа нещо старомодно за тях. Нищо не сте виждали, да ме прощавате, ако звуча назидателно. Защото бежански лагер без оръжия е просто безобиден катун, клоака, цирей, досада за “белите хора”. Или пък е направо санаториум, мързелариум за изолираните в него хора.
Представете си бежански лагер, в който дечица , свалили току-що памперсите, влачат истински калашници. За мен и калашниците и памперсите бяха впечатляващи – за разлика от страните от соцлагера в палестинските лагери имаше памперси и те не се смятаха за лукс- един от парадоксалните детайли за моите очи на млад баща.
Опитайте се да си представите как такъв лагер, граден с десетлетия с всичките му тунели, връзки между привидно задънените улици и т.н., може да бъде превзет със сила. Защитниците му се раждат с мисълта, че това е техния свят и са готови да го защитват с живота си до последния човек- само смазването му с помощта на военна бронирана мощ , бомби и снаряди може да “свърши работа”. Ето защо желаещите да сломят съпротивата на подобни огнища на есктремизъм обикновено прилагаха обсада плюс артилерийски обстрели. С месеци. Посещавал съм такива обградени крепости под обстрел с любезното сдействие на отчаяни глави, яздещи бързи автомобили на зиг-заг между разривите на снарядите. Привидно вътре няма никой, виждаш само притичващи покрай стените сенки. Но всъщност има достатъчно защитници, за да държат на разстояние желаещите да проникнат натрапници.

В арабския свят се водеше интелектуален спор в някои просветени либерални кръгове, дали самите арабски правителства не носят солидарно вина за съществуването на подобни лагери, които са нагледен пример за вината на врага Израел, който пък оправдава необходимостта от консолидация на арабската нация , изискваща твърда ръка. Поради което демокрацията така и не се прихвана в Близкия изток.
Надявах се да дожвея времето, когато този феномен ще се уталожи. Мирните преговори между израелци и араби, получили очевиден тласък след сгромолясването на комунизма, даваха такова основание. Днес обаче се вижда, че интересът от “твърда ръка” в контролирането на цели народи не е намалял.
Ето това е поукта в края на моя скромен текст. Тероризмът е жилаво явление. Вродената доброта на повечето човеци няма да го победи с молитви и демократични заклинания. Но имам опасения, че той ще постигне голяма победа, ако успее да пренесе в Европа основното си косвено послание: че има нужда от твърда ръка от справяне с тероризма. Това е нещото, което не бива да позволяваме. Защото после ще се гневим на себе си, на собствените си грешки, които сме допуснали да направим по внушение на зли хора, зад които често пъти стоят прагматични злодеи, преследващи стратегическата си цел да внушат на добрите хора злите си намерения като форма на “по-малкото зло”, избрана демократично от добрите хора.

32 мнения за “Тероризмът има само един шанс за победа: да постигне внушението за нуждата от твърда ръка за справяне с тероризма”

 1. Господ да прости загиналите. Господ да помогне на ранените да се възстановят.
  Господ да утеши и да даде кураж на близките на пострадалите.

  А ние живите – да мислим и да действаме разумно.
  Бездействието е престъпление.

 2. “Вродената доброта на повечето човеци “- това е само фраза.
  Човеците са лоши и понякога добри.
  Не е нужно да се връщаме в средните векове, достатъчни са Първа и Втора световни войни.
  Фактите са известни, масови жестокости до всякаква крайност .
  И в мирно време , без война , без физическо нараняване , лошотията е навсякъде.
  Предателството , лъжата , психическия тормоз, в личните отношения е ежедневие .
  Внушения , психози и настройване на маси хора едни срещу други.
  Това не е доброта ,а практикуване на лошото.
  За да бъдат владяни човеците , от единиците господари са измислени религиите за сплашване.
  Богове ,колкото щеш и всичките ти мислят доброто ако прекланяш глава и се молиш.(на филанкишията)
  Племенното разделение на държави и в добавка религиозно разделение ,са достатъчни , за да няма и помен от доброта.Кога тези две разделения са носели добро на масите хора ?
  Преди месец Великобритания даде заден ход в мъчителния процес на сливане на държавите .
  В някакъв аспект британците подсилват разделението , един вид са като атентатори на идеята за интеграция, сякаш повлияни от политиката на бомбаджиите ,което е и тяхна цел.Нищо добро няма да им се случи на британците.
  След стотици години , с напредване на технологиите , граници и териториално разделение няма да има.
  По-сложно ще е с религиите , и те ще отпаднат, но много по-късно.
  Когато хората посрещнат гости от паралелните светове на други измерения и научат повече за Вселената.

 3. Идеята,стратегията и организацията на атентата в Ница, французите да я търсят в Москва! Само Русия има интерес от атентата! Рашистите бомбардират “ИДИЛ”, логично погледнато ” ИДИЛ”трябва да отмъсти на Русия,а не на Франция.Това е факт! Значи ,кой стои зад “ИДИЛ”-КГБ и Путин! Атентата бе извършен вчера,тоест един ден след приключване форума на НАТО в Варшава! Това да ви се струва като съвпадение,драги съфорумници? Не..Не..и Не! В Кремъл много искат след Англия, ЕС да напуснат Франция и Германия! И да се разспадне Евросъюза,за да рекетират енергийно по-лесно всяка страна по-отделно! Джуджето-Путин отново му се иска да седне на масата на Г-7! Днес по всички наши медии ,наскачаха дежурните путьолизачи за да вкарат кремълските опорни точки за ” твърдата ръка, че само Евразийският съюз можел да ни гарантира сигурност.Фалирала-Русия,в която 1$-е 90рубли,спестяванията на всички пияни самагони е в $,тръгнали нашите комунистически копелдаци да търсят закрила от Москва. 2017г. ще бъде края на “имперска Русия”! НАТО стяга здраво въжето около шията,на най-зловещата,отмъстителна,пияна държава!

 4. Борбата с тероризма посредством засилени полицейски мерки, ergo здрава ръка- каквото и да значи това и докъдето и да се простира тя, на практика е борба с последствията. Всички знаят коя е причината, обаче я замазват под дебел слой политически коректна боя. Идеологиите са причината, а общият им знаменател е комунистическата идея във всичките й разновидности. Може да звучи абсурдно дето мюсюлманският терорист е с комунистическа насоченост, но това е така само на пръв поглед. От комунистическия лозунг “Всеки му според потребностите” до ислямистката мантра за “72 непорочни девици” връзката е повече от очебийна. Защо ислямистът има потребност точно от 72 девици, за мен е загадка, но щом е потребност, значие е потребност, трябва да се задоволи. За последните стотина години, терористични атаки са извършвани единствено и само от хора, изповядващи екстремистки, комунистически идеи. Една голяма част от тях се кипрят с лика на Че Гевара, който главорез пък се е киприл със сърпове и чукове. В днешно време основният носител на тези вредни за човечеството идеи е Русия. Ако светът осъзнае, че тя е основният източник на злото, в частност на тероризма и предприеме действия за унищожаването й /не като държава, а като идеология/ , тогава на тероризма работата ще е спукана. Сигурна съм, че ще стане точно така, но може би няма да е скоро.

 5. ТИКВОЦИЙ ОТНОВО ОБВИНИ ЗАПАДА
  “Многократно съм казвал на всички форуми, на които съм участвал, че това, което направихме в Либия, Сирия, Ирак, Афганистан, генерира тероризъм, който се пренесе по улиците, в залите, в градовете ни”, заяви Тиквоций Борисович в Бургас.
  “Франсоа Оланд завършва с думите “Продължаваме с ударите в Ирак и Сирия”. И там също тези удари, когато се нанасят по въздуха, вземат невинни човешки жертви и то МИЛИОНИ”, упрекна Той френския президент.
  Кой досега е избил милиони, освен Сталин и Мао, др. помпиер?
  Като разменя местата на причина и следствие, „гълъбчето” Бойко иска мир. “Сега върви надпревара във въоръжението (термин на комунистическата пропаганда от епохата на Брежнев) и взимането на мерки, които генерират все повече смърт, разрушения и човешки трагедии, които с десетки години след това нито едните, нито другите могат да простят”, обобщи премиерът и се опита отново да обоснове позицията си за демилитаризация на Черно море и срещу засилване на военното присъствие на НАТО в региона.
  “Винаги съм казвал, че ако от четири страни на Бургас летят френски, английски, руски и американски самолети и хвърлят ракети, хората ще бягат. Какво ще ни донесе всичко това?”.
  Е какво да правим срещу Путлер и срещу терористите? Да се разоръжим ли? Боко критикува решенията на НАТО, но не предлага нищо градивно. Ако той разпусне охраната си, само след час може да му хвръкне тиквичката. Тогава защо предлага разоръжаване на цели държави и на международни коалиции? С какво съдържание смята да напълни безпочвения си пацифизъм? Очаквайте нови опорни точки.
  Само 6 дни след срещата на високо равнище във Варшава гросадмирал-фелдмаршал Тиквоций отново се бъхти да разреши конфликтите в Черноморския регион, вместо да постави гледната си точка пред съюзниците на съвещанието на военните министри през октомври.
  Експерти и (истински) политици твърдят, че Черно море се превърна в рискова зона не заради България или политиката на НАТО, а най-вече заради агресивния курс на Путинова Русия. Това Боко не го ли разбра?
  Наистина, Тиквоций стана твърде опасен за нашето здраве, за нашата лична и национална сигурност.
  Но какво прави на най-големите за годината маневри на българския военен флот, след като отрича „надпреварата във въоръжаването”? Защо не предложи на елементарната група на ГЕРБ да гласува в Народното събрание да бъде разпусната Българската армия и кой откъдето е?
  Що за идиотизъм е да присъстваш на национално военноморско учение с участие на съюзници от НАТО и да плещиш антимилитаристични лозунги, измътени от Суслов и Брежнев през 1976-1981 г.?
  Лекувайте го този човек навреме, да не направи нещо по-опасно.
  Макар че вече сътвори дълъг списък от дивотии.

 6. За не владеещите арабски- “Аллах акбар = Бог е велик ” . Става въпрос за Сталин! Най великият джихадист на всички времена- избил милиони православни християни и взривил стотици църкви.А Путин е негов ученик.
  ——————

  Тези франсета, ще ги избият и пак не са в час! Питай Ким Чен Ун, Башар Асад и Путин как се прави демокрация! Може и Бай Ганю.

 7. Колко близка е “философията” на путлеризма и ислямския фундаментализъм !!! ислямистите искат да унищожат европейците, защото не живеят “правилно”!!! путлеристите искат да унищожат “евротолерастите”, защото не живеят “правилно” !!! Обаче , по някаква странна логика, и едните, и другите ще си счупят краката , за да живеят в Европа ??? Истината е , че тези два вида зомбита служат на интересите на диктаторските режими по света !!! За съжаление , има и такива , като саудитска арабия, които са “наши копелета” :(((

 8. Сериозна статия, написана от познавач на проблема и майстор на журналистическото слово! Поздравления!

  Макар и тривиално, бих желал да добавя, че така наречената “твърда ръка” е донесла хиляди пъти повече злини на човечеството от тероризма, който макар и изключително отвратителен, е само средство, начин за постигане атмосфера на расизъм и ксенофобия, които са необходимата среда за установяване на политическа диктатура с всичките и ужасни последствия.

  Трябва повече да се разобличава расизма, ксенофобията, ислямофобията и т.н.

 9. След атентатите в Париж, Волен Сидеров на дълго и нашироко тръбеше по руската телевизия “Алфа”, че такива атентати не е имало, а били просто инсинуация. Г-н Инджев, каква е целта и логиката на такова поведение (естествено диктувано от Москва)? Да не се вярва на Запада по никакъв повод? Да се премахнат устоите на които сме стъпили?

 10. Брилянта статия!

  За съжаление истинските виновници са живи, дори много вероятно да си пият алкохолните питиета, планирайки как все повече и повече да превърнат тероризма в средство на политиката.

 11. Във началото на 1990 година у нас в България бяха създадени така наречените групировки (БОРЦИТЕ).Дебеловрати ,дебелошкембести ЛУМПЕНИ които тормозиха народа ни въоражени с беизболни тояги юмруци и ритници .Сега в сегашно време виждаме ново течение- ново образувани военизирани образования. И това всичко със знаниети на органите за сигурност и правителството.Това не са ли ТЕРОРИСТИ под чадъра на посочените горе органи.ДИНКОВЦИ и БОРИСОВЦИ не са нужни да защитават народа и държажата.Правителството трябва да се вземе в ръце,всички те трябва да бъдат забранени .На всякаде в цивилзованият свят тези организации са ЗАБРАНЕНИ с ЗАКОН. Всеки Българин знае коя е люпилнята на тази ИЗМЕТ.Стига вече с БКП БСП ДС-КГБ,тем подобни! IIC…..oIL.

 12. Иво, поздравления и благодарности за статията!
  Провокиран от две неща: „Вродената доброта на повечето човеци…” и „ Той/тероризма/ е оръжие на слабите и отчаяните…” ,позволявам си да не се съглася и да споделя моите „опорни точки”.
  Извън художествената литература и поезията- „богоподобният” човек се ражда както всички животни.
  Като кучето/първо опитомено/както го дресираш такова ще стане-домашен любимец, водач на слепец, овчарско, граничарско, „боец”,помияр…Така и с човека/в зависимост от много неща/ще стане – поет, земеделец,войник,камикадзе,палач, крадец, убиец… И доброто и лошото е у човека-ако култивира първото,ще бъде цивилизован човек, при второто-боклук.И за да бъде бъркотията по-голяма-в момент, когато възпитаният не потиска злото у себе си върши простотии,а макар и рядко-простакът прави добрини.
  Когато това се принесе на държавно ниво, нещата стават сериозни. Жертвоприношения за боговете, земята осеяна с паметници за едни освободители, за други окупатори…да не изреждам, и накрая демокрация или комунизъм.
  Защо казвам неща,които всички знаете.Аз,като един прост селянин, започват да ми пищят ушите като чуя,че Ботев бил терорист.И когато от изток-запад,север-юг,от телевизии и институти някакви експерти започват да ми обясняват нещата/за каквото и да става въпрос/ с някаква геостратегии или с някакви интереси…Или не им е ясно, или искат да ме изманипулират-трудна работа, аз съм дървен шоп.
  Могат да ми го обяснят по единствения правилен и възможен начин –става въпрос за ЦЕННОСТИ.
  А НАЙ-ВИСШАТА ЦЕННОСТ ЗА ВСЕКИ Е ЖИВОТЪТ МУ.
  ОСВЕН НА УБИЕЦА,КОЙТО СЕ Е САМОИЗКЛЮЧИЛ.
  Какво да се прави?/класика/
  За жалост атентати е имало,има и ще ги има докато Земята се върти.
  Америка винаги ми е била не идеален, но светъл пример.В ранните години,когато държавността е била слаба, всеки американец е считал за свой дълг участието в хайката до ликвидирането на убиеца.
  Накратко.
  УБИЙ УБИЕЦА!

 13. Ще си позволя да Ви апострофирам, г-н Инджев, относно “вродената доброта на повечето човеци”. Дори само хипотетично да допуснем, че от утре на земята престанат да важат всякакви закони, че няма правоналагащ, сиреч репресивен, въоръжен до зъби апарат, това преобладаващо “добро” човечество ще се изколи за броени дни, камък върху камък няма да остане. То ще са масови грабежи, палежи, изнасилвания, убийства, всякакви извращения и ужасии, клането ще е тотално и в него ще участват милиарди “добри” хора. Човечеството е увредено още с прародителския грях, този грях с годините се акумулира и мултиплицира, като затъването в бездната на злото е все по-дълбоко и неотвратимо. Не е далеч времето, когато “добри” хора просто няма да останат, всички ще са “криминално проявени”. Човешката АЛЧНОСТ е безмерна, затова и злото хапе все по-смъртоносно. Как да се борим с АЛЧНОСТТА г-н Инджев, най-злия и ненаситен враг??!! Имате ли виждане по въпроса? Рецепта едва ли.

 14. Към Алчността, Санчо:

  Не сте длъжен да знаете, но алчността е водещата ми теза в книгата “Ядреналин” , която написах в съавторство с ядрения експерт Георги Котев във връзка с алчността на ядреното лоби.

 15. Точно липсата на “твърда ръка”, или по-точно отстраняването на твърдите ръце от държави като Либия, Египет, Сирия и Ирак, направи неминуемо процъфтяването на ислямският фундаментализъм. Който между другото е отроче на салафитският режим в Саудитска Арабия.
  Буди недоумение бързата реакция на Холанд, който броени часове след трагедията, дело на френски гражданин без известни връзки със радикални групировки, обяви, че Франция ще засили военното си участие в Сирия и Ирак. Така ли се решават проблемите – като нападаме суверенни страни в нарушение на всеки един международен закон?
  В същото време, френският министър председател казва – “La France doit apprendre à vivre avec le terrorisme”.
  Франция трябва да се научи да живее с тероризма?!?
  Ярък пример колко отдалечени са западните политици от реалният живот. А после се чудим защо десните радикали вземат превес.
  Европа, а и целият свят, са на ръба на война, война породена от класови и етнически различия. Ако не го виждате това, значи сте слепи.

 16. И защо след като има този превъзходен коментар на Иво, трябва да гледаме и слушаме на 24 часов режим “арабистите” Молотовы, пардон! Чукови. И сърпови, има си хас!
  Тези дни почина патриархът на “правилната арабистика” Киряк Цонев, персоналния преводач от арабски на Т.Живков (дума няма, Киряк Цонев беше ерудиран, с добри маниери, културни интереси и общо взето, балансиран човек, за разлика от агресивните наглеци Молотовыы- Чукови&Сърпови. Знаете, арабистиката “Сделана в НРБ/РБ” е особена дисциплина. Важат особени правила за нейната популяризация по медиите. Основното правило е уж за днешния арабски свят да приказва, но все едновремешната дружба на Т.Живков с арабските сатрапи да оплаква и да напомня как тази пуста евроатлантическа ориентация ни откъсна от Елдорадото на арабските пазари. Ето защо Иво Инджев, както съм писал, е “некоректен и неправилен арабист” макар и да е арабист. Ето защо вместо него ще слушаме още, от сутрин до вечер Молотовы- Чукови&Сърпови. Защото така е в една страна на 113 място по свобода на словото, изпреварена от… (!!!) Централноафриканската република. Явно там Бокаса не успя да изяде всички критични журналисти, за разлика от БокОса..

 17. До клюкар: много правилно финално заключение:убий убиеца! Всички знаем коя е държавата-убиец! Тя се намира на североизток,а президента и ходи на високи токчета! Санкции до унищожение! Санкции до разспад и смърт на сибирската мечка! НАТО вземи се в ръце:убий убиеца!

 18. http://www.segabg.com/article.php?id=813572

  А ето как един американски ПОЛЕЗЕН ИДИОТ (другото име на “демократ” -либерал в американски политически смисъл от Картър насам!) – че и губернатор на Калифорния (!!!) посещава днес една БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИМЧЕСКА ТЕРОРИСТКА… Искал да се запознае комридът с…лявата страна на историята! Ами да посети др. Браун Полетата на смъртта, фабриката на мъченията Туол Сленг, ГУЛАГ, Тигровите клетки, подземията на Лубянка и ЩАЗИ, Белене, Куропати, да поразгледа целия дигитален архив на Гладомора, да скокне на самолета да си купи нещо за брекфъст от венецуелски супермаркет тази сутрин и- ей ти я “лявата страна на историята” в пълната й прелест! тов. ноам чомски ще му я украси лингвистично, тов. олывэр стоун ще му я увековечи кинематографично- и тримцата pieces of shit ще си пийнат рома при фидел кастро!

 19. Респект г-н Инджев, точно това бленува джуджето – как той е силната ръка и “всички” се осланяме на него…ненормалния

 20. Г-н Инджев ще си позволя да изложа лично мнение относно случващото се във Франция.Според мен това не е организиран терористичен акт,а протест на неудачника на този който нищо не е постигнал в живота, завиждащ на този,който има СЕМЕЙСТВО И ДЕЦА и иска да ги постави в състояние на страдание изпитвайки удоволствие от от споделеното нещастие.Според мен тези случаи все по-вече ще се проявяват в най-демократичните държави,защото в Русия неудачника го държат в пияно състояние и не му позволяват да се организира.Моля Ви да помислите и развиете моята скромна,но в никакъв случай лишена от смисъл в съвремието ни теза!Смятам,че е крайно време някой да направи разлика между организиран тероризъм и просташкия протест на неудачника!

 21. Несъмнено тероризмът беше усвоен най-мащабно от комунизма.
  Комунистическите терористи създадоха терористични държави за да тероризират народите.

  Феноменът на терористичната държава беше безусловно Съветския Съюз.
  По “държавно-терористическа” линия съветските комунисти формираха манталитет на терора във всяка една област на живота-вътре и извън държавата им.
  Този манталитет на терора,агресията,безпардоността,безобарзието,наглостта и пр. не изчезна с изчезването на държавно-комунистическия тероризъм.С изчезването на Съветския Съюз изчезна съветския тип тероризъм,но той съвсем успешно беше усвоен от държавата ,наследила Съветския Съюз.Това е Русия.
  Формиран бе без никакви усилия добре познатия и “навсегда живучий”
  РУСКИ ДЪРЖАВЕН ТЕРОРИЗЪМ

  Точно от него се възхищават и прекланят българските комунсти и техните гниди,за съжаление незагниващи.
  Те са вечно усмихнати,цъфтящи,плувнали в дивашки зной от неуморното преживяне на Руския държавен тероризъм.
  Цялата държава,цялата територия,всичките медии,всичките държавници и политици са поели отровните стереотипи на руския държавно-терористичен манталитет.Точно той подлуди народа,който за сетен път си избра луд министър-преседател.
  Двамата лудаци взаимно се допълват,засега завинаги…..

 22. Има такова нещо като вродена доброта. Тя не непременно е в противоречие с твърдата ръка.
  Дано този текст бъде част от книга.

 23. Кремльовци които доволно потриват ръце при всеки терористичен акт в гейропата са били винаги най-важната, съществената, водещата част от проблема.
  Малко история за да не си правим никакви илюзии и да търсим къде ли не причините за атентата в Ница.
  http://argumentua.com/stati/vzorvat-svobodnuyu-evropu

 24. Господин Алф,

  “Неудачника”, както наричате атентатора от Ница, има жена и три деца. Каква Русия ви тресе?
  Съгласен съм, че има доста спорни факти, които правят обявяването на ИДИЛ за отговорни, меко казано озадачаващо.

 25. Благодарности, господин Инджев, за споделените мисли и опит. Още:

  “КГБ и Андропов създадоха основите на ислямския тероризъм” http://www.faktor.bg/na-vseki-kilometar/36345-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osnovite-na-islyamskiya-terorizam.html

  “Александър Сотник: Атаката в Брюксел е дело на ИДИЛ и чекистите от Кремъл”
  http://www.faktor.bg/novini/svjat/69891-aleksandar-sotnik-atakata-v-bryuksel-e-delo-na-idil-i-chekistite-ot-kremal.html

 26. @GEORGI NIKOLOV

  Зарадва ме този материал! Визуалната част великолепна. Въпреки, че следя изданието, често се заплесвам и пропускам публикации.
  Благодарност!

 27. Товарищ SITIZIN,да неудачника е имал жена и три деца,но от две години е разведен!Освен това има и досие за домашно насилие е..!?Съветвам да четете и разсъждавате,което е основна характерна черта на посещаващите този блог,а относно “руската треска”,която от 72 години тресе българите,а Вие не я усещате разбирам,че редовно Ви имунизиран с рубли,предполагам в библиотекарския!

 28. Увяхналия ми мозък днес откри нещо свежо-във втория пасаж на статията Иво Инджев казва , че терорът е оръжие на слабите и отчаяните.
  Вчера пропуснах по невнимание това твърдение, но според мен е напълно валидно.
  То ме връща към началото на периода на българския комунистически тероризъм. Преди този период комунистите имаха минимална, но реална репутация, никой не се боеше от тях-нито държавата, нито хората.
  Но когато след 1919г. се присъедниха към руските комунисти и дори заживяха в Русия на тяха издържка, те приеха веднага техния, болшевишкия тероризъм. Не е познат случай, в който български комунист да се е опълчил на руския комунистически тероризъм, единствено се знае със сигурност че дядото на Андрей Луканов не е бил чак така пристрастен към терора.
  Точно тук е приложима тезата на Иво Инджев. Кои са българските комунисти?????Най-страхливи, най-отчаяни, най-слаби, най-неграмотни, най-далеч от цивилизования свят.
  Че точно българската комунистическа смрад най-качествено е усвоила тероризма се видя с атентата през април 1925г. На тези изроди им бяха малко жертвите от септември 1923г. и затова решиха да бъдат още по-показни и възможно най-представителни-все пак центъра на столицата на държавата е нещо много по-различно от далечния Северозапад и границата с Югославия.
  Комунистическия терор беше въведен от комунистите във вече тяхната държава на Девети. Съвсем официално, съвсем “законно” и мащабно.
  На Десети го прекратиха…., но да го празнуват продължиха….
  Няма да е лошо да се създаде Комитте по отбелязване на комунистическия терор в България и на всяка дата, на която комунистите са убивали, взривявали, крали и пр. да се канят представители на комунистическата партия БСП и комунистическите организации да обяснят на хората какво са преследвали комунистите с тези терористични акции и какви са резултатите от тях.
  За постоянен и почетен сътрудник на Комитета да бъде поканена най -голямата комунистка Червенкова.Да бъдат поканени и следните
  комунистичеси функционерки като Йотова, Робева, Ананиева,бившата посланичка в САЩ Поптодорова,Нинова и задължително секс-символа на Българските комунст Дърева- тя вдървява всеки със своята комунистическа перверзия….
  Задължително да се поканят и представители на посолството на Русия, особено чекистите.
  Ще бъде страхотно шоу,а после ще бъдат организарани банкети до паметниците на Мочите и Альочите, то се видя че те ще са вечни в Българо-Руските отношения ТЕЧНИ….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.