Опит за преврат в Турция отприщи пропагандна война- медиите са на “топа на устата”

Противоречиви сведения от Турция заливат световния информационен поток във връзка с преврата или опита за преврат в страната. От една страна медиите цитират президента Ердоган да казва, че военният метеж е бил осуетен, а виновните ще бъдат жестоко наказани, обвинявайки своя бивш близък политически съюзник Гюлен, превърнал се в основен негов враг в изгнание в САЩ, че стои зад военния бунт. В същото време има сведения, че “обстановката остава сложна” и съпротивата на метежниците не е напълно сломена. http://www.telegraph.co.uk/news/2016/07/15/turkey-low-flying-jets-and-gunfire-heard-in-ankara1/

 
Голямата битка , какъвто и да е реалният развой на събитията на терена, се води чрез пропагандата. Прави впечатление, че това е било ясно и на превратаджиите, които са атакували най-напред именно телевизионни централи с голяма зрителска аудитория. Обаче е най-малкото озадачаващо, че под ударите на метежниците са попаднали преди всичко телевизионни канали, свързани с опозицията. Това подхранва теориите, че Ердоган е в дъното на събитията, които целят да легитимират неговия стремеж към засилване на едноличнта му власт и към управление с твърда ръка.

 
Честото споменаване на Гюлен, който живее в САЩ, от страна на управляващите в този мигове на неяснота внушава също така вероятност евентуална външна намеса при организирането на преврата. Каква риба ще изплува от тази мътна вода, е твърде неясно. В такива случаи трезвата преценка изисква на първо време да се обърнем към миналото и аналогичните ситуации, за да можем поне малко да се ориентираме в канонадата, съдържаща целенасочна дезинформация.
Турция има “богат опит” в превратите в новата си история.http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/16/2796249_prevratite_v_turciia_prez_poslednite_50_godini/?ref=yellow_fp

Ако превратът действително беше извършен от името на могъщия генералитет ( макар и влиянието му върху политикта да беше ограничено от серия от чистки, извършени от Ердоган), едва ли щеше днес да има превес информацията за провал на преврата. Така че- съмненията за същината на ситуацията, описвана като опит за преврат, организиран на ниско армейско ниво, не само остават, но и не се връзват с логиката. Участниците в подобно начинание би трябвало да имат склонност към самоубийство по подобие на джихадистите.

 
Колкото до “ръката на Америка”, за която се намеква поради пребиваването на Гюлен в САЩ, тази версия поражда една аналогия и един въпрос: аналогията е с аятолах Хомейни, който беше базиран в края на 70-те години на миналия век във Франция, откъдето действително свали всемогъщия ирански Шах с призиви към въстание, но това не означаваше, че Париж стоеше зад него в дейността му. А въпросът е: ако има нещо вярно, че Вашингтон е организирал опита за преврат ( при който метежниците атакуват опозиционни медии?), значи приказките за американското влияние в турската армия са лъжа – видно от видимия неуспех на превратаджиите ( ако се вярва на първите официални изявления от Анкара и Истанбул).

Подробности по темата:http://e-vestnik.bg

 

http://www.faktor.bg/novini/svjat/77894-medvedev-sabitiyata-v-turtziya-prodalzhavat.html

 

 

 

25 мнения за “Опит за преврат в Турция отприщи пропагандна война- медиите са на “топа на устата””

 1. За мен стана ясно, че турците си искат бай Ердоган, както българите бай Бойко или както руснаците товарищ Путин.

 2. Но все пак, най-горещи почитатели на местния вожд си остават комрадс от Северна Корея! Ашколсун!

 3. ББ казва с гордост на журналистите:
  -Още от сега уредих внука си в музикалната академия!
  -А той ще пее или ще свири?
  -Не ще поръчва музиката…
  ——————-
  Един се кефи във ваната и мощно припява:”Партизан за бой се стяга…”
  По едно време от съседния апартамент се тропа:”Няма ли най-накрая да хванеш гората бе, гад проклета…”

 4. Едно от нещата, които ме карат да се съмнявам в “автентичността” на преврата е липсата на генерали. Според мен, в йерархична институция като армията, това е липса на шанс за успех. Последният в Турция, през 1980 година беше начело с началника на Генералния щаб ген. Кенан Еврен.
  За мене “превратът” е предизвестено обречен, но пък развързва ръцете на Ердоган за концентрация на пълната власт в ръцете му и превръщането на страната в президентска република. Предвиждам и още по-тясно сближаване с Русия, едновременно с приключване на “европейската” интеграция на Турция и концентрацията и в Близкия изток, с цел превръщането и в регионален лидер в района.

 5. Предположението че зад цялата работа стои Ердоган ,много добре се свързва с моето усещане още от снощи,че нещо не е както трябва.Призивът му хората да излязат на улицата направо ме същиса. Това си беше призив към гражданска война.Лоша е работата при комшиите ,а пък ако у комшиите гори……

 6. Наистина малко приличаше на цирк. Накрая Ердоган кацна като освободител на бял кон, и на летището в Истанбул и имаше организиран митинг.
  Точно преди да кацне ситуацията тука стана неприятна, докато преди това просто нищо не се случваше.
  От това което видях като организация при посрещането, повече ми навява мисълта за добро организирано представление.
  Изтребители прелетяха няколко пъти много ниско и създадоха драматичен ефект като по разтърсиха стъклата.

  А между другото почти всички служители на летището изчезнаха и оставиха пътниците сами без дори дадат инструкции от какво да се пазят, но тази сутрин от ранни зори отвориха магазинчетата.

  Сега си е хаос невиждан. Както написах в друг пост по-добре да летиш “гладен” с Луфтханза, отколкото да лежиш с пълен корем на пода на истанбулското летище.

 7. Дали г-н Ердоган е организирал със службите му ,този преврат за нас не е жизнено важен.Турция е в НАТО.Турция не е окупаторска държава,те са наши комшии. Отношенията ни са добри м/у двете държави. Черноморието ни не е изкупено от 500 000 турци,а от крепостните селяни и роби на тавариш Путин. Енергетиката не е в ръцете на Ердоган.България не е колония на Турция,а е такава за съжаление все още на Русия! Така че, баш ме брига какво превратче са си спретнали турските спецслужби! В момента нашите медии и политици плачат на чуждо гробище.Турция не ние враг. Русия е смъртен враг на България!Ако не бяхме в НАТО, Русия щеше да ни превземе на абордаж ,като в Крим.

 8. Възможно е, това да е нова “нощ на дългите ножове”, но прикрита. Приказките за намеса на Щатите лично на мен ми приличат на приказката от соц време-“Лошо, лошо и за всичко е виновен Рейгън”. Мисля, дали между атентата в Ница и опита за преврат няма връзка. Но това идва ли ще разберем-дори и да я има. Знам,че звучи като теория на конспирацията, но някак не се връзва-атентат като за отвличане на вниманието и после опит за преврат.

 9. Цялата работа си беше оркестриран дворцов водевил. Това, което е най-обезспокоителното от цялата работа е, че светски настроените турци са яко наплашени от пътя по който е поела Турция и са натикани в ъгъла. В противен случай при първа информация за военен преврат срещу Ердоан поне стотина хиляди биха излезли н амитинги в подкрепа. За про-кемалистки настроените и дори за социалистите донякъде (относително) армията е гарант за европейската ориентация на страната. Пасивността на тези турци показва, че вече не я възприемат като такава, не вярват в съществуването на политическа сила, способна да катурне Ердоан и сериозно се страхуват от репресии.

 10. Оперетъчен преврат манипулиран от султан Ердоган с цел придобиване на основание за “люстрация” в армията, правосъдието и други които са се хванали на въдицата.
  Ако не се лъжа, т.н, Ердо влиза в историята на Турция като първият управник който е успял да не позволи на военните да извършат преврат оставяйки ги на фаза метеж. И то с “подкрепа на народа”.
  Вижте обаче на какво попаднах. Тав. Бухарин разнася на пух и прах идеологията на болшевиките, вождовете им, принципите, теорията и практиката. Още в далечната 1924г.

  http://maxpark.com/user/4294968565/content/3718126

 11. Нека някой каже, че Ердоган не е откровен:
  ”This uprising is a gift from God to us because this will be a reason to cleanse our army.”

 12. Мустафа Кемал Ататюрк /баща на турците/ е невероятна личност.
  В/у част от разкапващата се Османска империя съградил днешна светска Турция.
  Две неща никога не проумях:
  1.Как на 01.11.1928 година постановил-от утре се забранява навсякъде в Турция/администрация, училища, вестници…/ да се пише на арабски, а само на латиница./За миг поспрете и си представете-та двете „азбуки” нямат нищо общо помежду си!/.
  2.Обещал на турските комунисти/както навсякъде по света-московски мекерета/,че ще им организира безплатно поредния Конгрес на Бююк ада/големия остров/. Натоварил около 5 хил. АКТИВИСТИ на гемии. По средата на морето извадил чоповете на гемиите и ги издавил.Веднага изгонил и хилядите „вежливи” съветски инструктори. Сталин заплашвал с война, скачал, скачал пък си седнал на задника…

 13. И в моята глава се вихрят едни конспирации… Путя и Ердоган са си дружки. Колко му е кагебейците да са ‘помогнали’ малко със сценария?!! Не е нужно човек да блести с много ум, за да се ‘светне’, че това си е едно театро.
  И не по темата, ама по нашата си тук обща болка. Тия дни съм си в родния Пловдив. И какво да видя! Едно знаково място в баш центъра кръстили ресторант ‘Русия’. Е, кой е тоя идиот, бе? Ако щете пукнете от глад, но не стъпвайте там!

 14. Няма да се учудя, ако Ердоган изкара Турция от НАТО…

 15. И аз си мислех, че е много шоуменско, за да е истински преврат.Явно целта на Ердоган е пълен контрол в страната и много усложнена външна политика, включително и с войната в Сирия, разчистване сметките с кюрдите.Няма и доказателства за участието на Гювен, но непрекъснато се тръби неговото участие.А армията от времето на Ататюрк по традиция се застъпваше за светския характер на държавата и против нейната ислямизация. Така Ердоган ще си разчисти сметките и освободи път за ислямизиране на Турция.

 16. Самый лажовый “военный переворот”, который я знаю
  16 июля 2016, 22:19

  Нда. Ну, как постановщик шоу, Эрдоган – не очень. Это самый лажовый “военный переворот”, который я знаю. Хотя, по-моему, он даже сам не понял, насколько вчера поставил Турцию на грань гражданской войны. Там расклад реально пятьдесят на пятьдесят. Могло бы полыхнуть, как и не ожидал. Ну, прокатило. Сработало. Цели достигнуты. Конституция переписывается под всеобщее одобрение (что, видимо, и было главной целью “переворота”), дяденька, надо полагать, получит неограниченную президентскую власть, оппозицию, которую раньше просто сажали на сто двадцать лет, теперь расстреляют и уничтожат окончательно (что, видимо, было второй целью переворота), а Турция превратится в халифат с пожизненным султаном во главе. Осталось только Крым обратно в родную гавань Османской империи вернуть, и будет полный набор. Что ж, мои поздравления эрдоганской Турции с её долгожданной победой над демократией и возвращению к скрепам, величию и мракобесию. Если раньше товарища считали за маленького Путина в плане захвата власти, то теперь, безусловно, Путину есть чему поучиться самому. Собственно, государственный переворот в Турции то как раз и состоялся. Власть захватил Эрдоган.
  Курдам мои соболезнования, конечно.

  оригинал –https://www.facebook.com/babchenkoa/posts/819052558194979

  автор -Аркадий Бабченко

 17. След военен метеж да арестуваш съдии ??? Няма как да се докаже дали е организирал събитията, но много вероятно е ,ердоган да е знаел за подготовката и лееекичко да ги е насочвал в удобна посока !!! Каквато и да е същността на събитията, бъдещето на Турция, а пък и на нашата страна никак не ми харесва :((( Този ислямски фундаментализъм си е новият комунизъм, който прекрасно се използва от ненормалници “мисионери” като ердоган !!!

 18. Та пак към моите наблюдения. Армията уж окупира летището в Истанбул, но не пое контрола над него, дори и вътре не влязоха. Най-спокойно разрешиха Ердоган да кацне и да даде пресконференция. Също така уж атакуват хотела му когато не е там.
  Излизат да вземат властта по един театрален начин. От вчера се организират всенародни тържества и митинги и телевизиите им не спират да показват как народа лекува. Веднага вкараха в играта и картата, тези които свалиха руския самолет, те направиха и преврата, после и САЩ са ни виновни. Твърде много обвинения и арести, в първите часове, твърде много театър, твърде много подкрепа.
  А ако си генерал имаш армия, авиация и флот и искаш да вземеш властта почти няма как това да не стане. А в този случай полицията срина армията за часове.

  А смешната страна, че най-използваното словосъчетание, по време на преврата предната нощ, от пътниците на летището беше “investinTR****”, защото много често се налагаше да се въвежда паролата за безжичната мрежа Поне аз го направих над 100 пъти 🙂

 19. Бай Ердоган се сдобри с Путю и поиска помощ да си изиграят едно театро двамцата за пред света.

 20. И всичко това в момент, когато НАТО реши да подсили военно Черноморския регион, за да спре бруталните руски териториални провокации. Колкото и да е голям един диктатор, той все пак ще си остане такъв и нищо повече. Дните му винаги ще са преброени. Аз някак вярвам в разумните сили в турското общество. Все още част от националната доктрина на Турция е нейното европеизиране и политическото й присъединяване към Европа. Видяхме как бяха спрени турските провокации в Израел преди няколко години. Ето така ще бъдат спрени и сега. Това е моделът. Не може да извършваш репресии срещу съдии и политически противници и да поставяш политически ултиматуми на САЩ и да очакваш, че ще се задържиш дълго на власт. Истинският преврат срещу турския диктатор тепърва предстои.

 21. Мразя я тази религия!Мразя техните джамии,празници и въобще обичаи.Те ме карат да ги мразя.Режат глави на напълно невинни хора.Скачат да убиват всеки журналист,имал смелостта да напише истината за рязаните сатрапи.Те оскверняват всички останали религии постоянно и ежедневно,а когато някой каже нещо срещу исляма-всички свине скачат в едно!В Дания за две безобидни карикатури-се опитаха да сринат Европа!Във Франция аллаховците пък тотално се осраха,като избиваха поголовно всеки,който се намираше в редакцията на „Шарли“.Проклета да е тази осрана религия!!!!…………………………… Mohamed Said Sbay : Balgarin i Demokrat………..

 22. „Проклета да е тази осрана религия!!!!”…………
  the.rock | юли 17, 2016, 16:42
  Волно или неволно…
  Алоуу,още една скрита „московска” опорна точка.
  Няма да припомням Светата инквизиция,Кръстоносните походи/Балдуиновата кула…/
  Източното православие с ДС-Синода, водещо ни на синджир в Москва при КГБ-Алексея…
  БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ-НАЙ ГОЛЕМИ ДЖИХАДИСТИ!
  На 16.04.1925г. в катедралата „Св.Неделя” в София е извършен най-кървавият терористичен атентат.Ранените са над 500,жертвите надхвърлят 200.Сред тях са част от елита на нацията-столичният кмет Паскалев,министри,военни,,политици ,общественици,обикновени граждани и много невинни жени и деца.
  Сред убитите са 13 генерали-ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО ВЪВ ВСИЧКИ ВОЙНИ,които България е водила,13 полковници,6 подполковници, много офицери.
  Историята на народите от всички краища на Божия свят, от най-дълбока древност и до днес, не помни такова анти-християнско сатанинско дело!
  Днес за смъртта на стотиците невинни напомня само една плоча на стената на храма.За разлика от стотиците паметници на Червената армия, без да е убит НИТО ЕДИН солдат у нас!
  Да не говорим за МОЧА-най-високия в Източна Европа…

 23. стига сте хулили дру.господин боико борисов .тои е красив умен интилигентен стигате 4е ще вземи да му прати една телеграма г н ердоган поздравявам ви с неуспешния преврат тогава си е….а маиката

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.