Театърът на буйните действия е полицейски преврат срещу армията в Турция

Ако можеше да се опростява резултатът от абсурдите, свързани с т.н. преврат в Турция от 15 юли, първият от тях щеше да гласи: полицията победи армията.

Колкото и да е полицейска една държава, прякото противопоставяне с оръжие между полицаи и армия, ако е истинско, не оставя никъде и никога шанс на “леката кавалерия”, т.е. на полицията. Тя би могла да победи всякакви заговорници, включително и военни, но в зародиш, разкривайки заговор. Дали пък точно това не се е случило? Полицията да е разкрила и манипулирала бунт на обречени на провал военни от ниско ниво, за да бъде поднесена предсказуемата победа на Ердоган с всичките ползи за неговата склонност към все по-пълен контрол върху страната от това?

Тази версия ми изглежда по-вероятна от конспиративната хипотеза, че Ердоган сам си е организирал подобието на преврат. Ето още аргументи в полза на тази версия, забелязани от всички наблюдателни наблюдатели, но без извода за полицейската постановка ( поне засега не съм срещал заключението за контролиран, а не за инспириран бунт). Ще повторя някои от фактите, изтъквани често, които, погледнати от този ракурс, видимо се вписват в подобен сценарий.

1. Политиците в Турция, които би трябвало да треперят за кожата си, имайки на ум злополучния опит на своите предшественици при общо 5 успешни преврата в Турция за малко повече от половин век, вместо това до един се държаха сред привидния хаос на гърмежите в Анкара и Истанбул като политически шоумени, раздаващи спокойно интервюта без страх да бъдат намерени лесно по време на преките телевизионни предавания.

2. Превратаджиите, вместо да използват потенциала на настроенията, преобладаващи срещу Ердоган тъкмо в двата големи центъра на гражданската съпротива срещу властта му Анкара и Истанбул, доказано чрез дългогодишни масови протести, се “отказаха” от този основен коз сами, призовавайки хората, т.е. потенциалните си най-важни съюзници, да останат по домовете си. Така и стана, останаха си, а се появиха противниците им в ролята на самотвержени защитници на демокрацията, лягайки храбро пред танковете ( смело, както политиците в телевизионните студиа) без нито веднъж някои от военните да им причини и драскотина.

3. Обратно на това, тъкмо уж застрашеният Ердоган, бидейки уверен в действията си като картоиграч с белязани карти, призова своите привърженици да излезнат на улицата. Май е бил напълно спокоен, че нищо няма да им се случи, за да си позволи такъв хазаратен на пръв поглед ход, изигран на ръба на предзвикването на гражданска война, ако превратът беше истински, а не под контрол от самото начало.

4. Пълният “непрофесионализъм” на превратаджиите в държавата, в която успешното военно превратаджийство може да служи като учебник на световно ниво за успеха на подобни начинания, говори само в полза на предположението, че те са имали фалшиво самочувствие, подклаждано вероятно от манипулирана информация за мащаба на заговора. При дебнещата опасност от разкриване, не е трудно да си представим колко предпазливи ще да са били заговорниците в контактуването помежду и колко уязвими са били в това отношение за пробутване на дезинформация в случай, че са били водени за носа без да могат да я проверят от страх да не се разкрият.

5. Ако превратджиите имат нещо общо със САЩ, каквито намеци се правят, това означава, че американските предполагаеми кукловоди са пълни идиоти в планирането на подобен изстрел в собствения крак, както вече се видя от ракцията на Ердоган в това отношение, наредил да се забрани на американските самолети да излитат от базата в Инджирлик за бойни действия срещу Ислямска държава.

6. Нанасянето на удар от въздуха по хотел, в който преди часове се предполага да се е намирал прездента Ердоган, също говори за контрол върху Театъра на уж бойните действия. Особено при положение, че няма данни за опит Ердоган или който да е ключов политик да е бил реално застрашен с арест или убийство от страна на превратаджиите, които не само отказват да стрелят срещу свои съграждани ( едни такива мирни превратаджии!), но и предпочитат да позират за снимка по улици и мостове, вместо да арестуват онези, срещу които официално са се разбунтували.
7. Сред подготвяните предварителни мерки в кулминацията на Театъра на буйните действия, които няма как да са импровизация от 16 юли, е светкавичното уволнение на 3000…съдии. Посечени са явно по списъци, правени за целта. След което в медийната пералня беше завъртяно народното искане за възстановяване на смъртното наказание, отменено поради европейския натиск върху Турция. Това е нова, вероятно също така планирана победа за Ердогановата демокрация, дори ако си остане на ниво сплашване като сигнал срещу всички негови противници и преди всичко срещу кюрдската съпротива, чиито лидер Йоджалан излежава доживотна присъда.

Театърът е твърде прозрачно режисиран, за да изглежда като импровизация. Един мач може да бъде загубен по случайност с 1:0, но при 30:0 няма как да не си зададем въпроса как така футболистите от смазания отбор изобщо са били допуснати на терена, след като явно са сбъркали стадиона. Кой ги е довел там за радост на предизвестения победител и защо?
Унижението на армията в Турция, крепител на светския характер на републиката ( макар и често с брутални средства в своята превратаджийска история) за сметка на полицията, лоялна на Ердоган, който поставя под въпрос традицията на самия Ататюрк, е прекалено едър факт, за да остане скрит зад простата констатация на успеха на турския президент.
Обяснението на “необяснимия” по своята обреченост на неуспех театър с преврата е в това, че всъщност наистина имаше преврат. Преврат срещу армията, който обаче не е никаква народна революция, а е полицейска постановка на един полицейски режим. Това не прави турската армия по дефиниция да изглежда класически пазител на демокрацията, особено със задна дата, но показва, че ориенталските номера при пробутването на една пълзяща диктатура могат да представят полицейщината за демократичен инструмент, при това в “ислямистки” вариант, еманципиран от вредното западно влияние, според Ердоган.

31 мнения за “Театърът на буйните действия е полицейски преврат срещу армията в Турция”

 1. Постановката на Ердоган е съшита с бели конци, но успя поне да подведе международната общност. Всички се изказаха в негова подкрепа и това ще му развърже ръцете за превръщането на Турция във все по-авторитарна, особено като парира армията с този “преврат”.

 2. Блестящ анализ! Благодарности!
  ——
  Винаги ми е било и смешно и тъжно след призив:”Да забраним БКП/БСП!”Никакъв ефект, докато има кой да пуска червената бюлетина-просто ще си сменят табелата.Трябва да се КРИМИНАЛИЗИРА В НК проповядването на комунизъм=нацизъм.Но как да стане това,след като/примерно/ ще строим „Северен поток” и Шрьодер е в надзорния съвет на Газпром?
  Преди години Ербакан /духовния баща на Ердоган/бе изгонен от военните от премиерското място, а ислямистката му „Партия на добродедетелта” беше забранена.
  Ефект никакъв. Сменяме табелата-„Партия на справедливостта и развитието” и вместо Ербакан , ето ви Ердоган.
  Алоуу,демократите, не пригласяйте СКРИТИТЕ „опорни точки” на комунягите.УМНАТА!

 3. Това, което се казва в статията по-горе, е едно от малкото смислени неща, които се изговориха тези дни. Това действително е преврат, но с обратен знак: “преврат срещу армията”; “ориенталски номера при пробутването на една пълзяща диктатура”.

 4. След „преврата” в Турция, звънят на Станишев:
  -Какво да си прави?
  -Ние вече го направихме-СМЕНИХМЕ ТАБЕЛАТА.Вместо комунизъм=националсоциализъм –социализъм, вместо БКП-БСП.
  Попитали Нинова,кой ще е следващия Президент.
  -Ние се разбрахме да назначим Мая Костинбродска за Омбудсман- шеф на бюро-жалби на овцете, че за Президента ли няма да се разберем, като мъже.Нали Бойко ББ,БеБе,беее,блеее

 5. Рядко коментирам политически теми, но се чудих защо беше този театър в Турция и защо са арестувани 3000 съдии ( те каква военна част са и как така за няколко часа определиха кои са) отговора е:

  “През 2007 година Турция съобщава за съществуването т.нар. група “Ергенекон”, след като полицията открива експлозиви при обиск на апартамент в Истанбул. Стотици хора са изправени пред съда заради предполагаем заговор за преврат срещу тогавашния премиер и днешен президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган. 275 офицери, журналисти и юристи са признати за виновни. През 2016 година съдът отмени присъдите им, обявявайки , че т.нар. група “Ергенекон” въобще е съществувала.

  Ердоган обвини съдиите и прокурорите, участвали в разследването, за връзки с някогашния му съратник – духовника Фетхулах Гюлен, живеещ в изгнание в САЩ. Гюлен отрича да е планирал сваляне на Ердоган.

  През 2010 г. в турските медии излиза твърдението, че е разкрит опит за преврат на група, наречена “Чук”. Плановете са датирали от 2003 г. и целта е била да се предизвика хаос, който да свали от власт Партията на справедливостта и развитието. През 2012 г. съдът осъди на затвор 300 от общо 365 обвиняеми. Две години по-късно почти всички бяха освободени, след като Конституционният съд постанови, че правата им са били нарушени. За случая отново бяха обвинени привърженици на Гюлен…”

  Честит ни султан – диктатор комшия!

 6. Имам чувството, че всички се учат от Бойко! Сам си спретна протести, за да може да си бетонира втори мандат като премиер… Неговите последователи единствено изпозват по-големи фойеверки и за съжаление човешки жертви… не ми се мисли когато на Путин започне сериозно да пада рейтинга… няма да мине само с превземане на чужди територии…

 7. Стопанинът на БЛОГА НИ доколкото съм схванал не е фен на играта футбол. Въпреки че, прекрасно се ориентира в нейната същност и паралелите му са безупречни дори и за тежки теми като горната. Едва ли изброяването на точно 7 факти които изцяло разконспирират Ердо като идеолог, вдъхновител и големият печеливш на автопреврата е дружеска закачка към прекрасният ни коментатор инж. Симеонов. Чиста случайност. От мен обаче малък хинт. 7 е “свещена цифра” за левскарската общност. Дотук с добронамереният майтап.
  Статията е пореден връх в творчеството на Иво. Удря като с парен чук всички наивници хванали се в капана на султана. Ясно е, че след театрото падат всякакви задръжки за амбициозният турски президент да получи след съответни промени в конституцията правомощия които да МУ позволят да стане владетел имащ последната дума за всичко в страна с формални белези на демокрация. На практика обществото е разделено на две и султанизрането на Турция едва ли ще се приеме безропотно от опонентите на Ердоган. За Европа, комшиите и САЩ да не говорим.
  В заключение. Налице е режисиран тактически успех с крайно съмнителни стратегически последици.
  Тепърва в южната ни съседка ще става интересно.

 8. Превратът е на Ердоган, но не е от 15 юли. За какво възстановяване на ‘демократично’ функционираща Турция говорят световните лидери, на този етап? Защо световните медии не викаха (както сега), когато наблюдаваха плаващия преврат на Ердоган: контрола вурху институциите, чистките в армията, в магистратурата, неправомерните арести на журналисти, манипулациите със социалните мрежи и т.н. Всичко се случи далеч преди 15 юли. А последното е част от пиесата ‘Как се каляваше Диктаторът’. Не оспорвам автентичността й.

 9. Мразя я тази религия!Мразя техните джамии,празници и въобще обичаи.Те ме карат да ги мразя.Режат глави на напълно невинни хора.Скачат да убиват всеки журналист,имал смелостта да напише истината за рязаните сатрапи.Те оскверняват всички останали религии постоянно и ежедневно,а когато някой каже нещо срещу исляма-всички свине скачат в едно!В Дания за две безобидни карикатури-се опитаха да сринат Европа!Във Франция аллаховците пък тотално се осраха,като избиваха поголовно всеки,който се намираше в редакцията на „Шарли“.Проклета да е тази осрана религия!!!!…………………………… Mohamed Said Sbay : Balgarin i Demokrat………..

 10. Няколко пъти съм писал, че съм любител на конспиративните теории. Тия дни се чудих какво става и ми дойдоха следните мисли:
  1 Путя и Едоган бяха приятелчета, откриха джамия в Москва
  2. По заповед на Давудоглу, доколкото се разбра, турците опраскаха руския самолет
  3. Руснаците направиха Балшой театър и се разсърдиха на турците, ама като опраскаха Давудоглу на тях май им мина.
  4. Тук идва интересния въпрос , дали американците наистина имат пръст в опита за преврат. Ако имат , то гледахме нова серия на “Смотаняци”, на Демократите им се отдава /справка мисията в Иран преди около 40 години/
  5. Руснаците са надушили, кой беше казал , гледам в очите на Путин и виждам КГБ, после са подметнали на Ердоган и той е избеснял, но са му казали, извини се бе и ще ти кажем още.
  6. Ердоган казва, че съжалява и Путя пуска туристите.
  7. Следва неуспешен опит за преврат, обезглавяване на прозападното и светско ръководство на армията и съдебната система, тъй де диктаторите трябва да си помагат. Няма значение значение дали си ислямски или православен фундаменталист.
  8. Путя е доволен и подкрепя конституционния ред във всяка държава, най вече в Турция. Нашият батка също. Да живее руско-турската дружба. Каракачанката, Атака и Симеонов отиват курбан или поне са приглушени за много време.
  9. А на нас дето си мечтаем за Европа….. Жална ни майка.
  Та така с конспиративните теории. Надеждата е , че Теорията на Хаоса разказва играта на всички други организирани теории

 11. Иво,благодаря за краткия и изчерпателен анализ. Семейният ни анализаторски център стигна до извода, че превратът на Ердоган срещу армията успя. Драматургията беше твърде слаба за да не бъде разкрита. Буди недоумение факта, че са задържани повече съдии отколкото военни. Как ги разкриха за 20 мин. Освен това публичното унижение на армията ми се струва, че няма как да му се размине. Все пак това е турската армия,един милион натовска армия. Не съм компетентна по военните работи, но сякаш съм чувала, че това е най-голямата армия в НАТО. Колото и да е прочистена тази армия не ми се вярва да приеме това публично унижение. Прави ми впечатление,че кратко след като се появиха приказки, че Русия може да използва Инжерлик за полети срещу ИД се оказва, че превратът бил подготвен там. Ердоган нещо много се озъби на американците. Май много горещо става.

 12. До 10ина години със сигурност в Турция ще има гражданска война и най-вероятно след това тя ще бъде разделена на две части – северна с главен град Истанбул (която евентуално ще има шанс за приемане в ЕС) и южна със столица Анкара (която и ще си остане в същия вид “султанска република“ както и сега).

 13. Правите ли разлика между преврат и гражданска война – да газиш с танкове собствения си народ !? Кой ще тръгне на такава стъпка ? Какви ще са последствията ? Дали въобще някоя държава щеше да признае подобна власт ?
  Настроенията, преобладаващи срещу Ердоган !? Огромно подценяане на комфортния електорат , който са си отгледали и Ердоган и Путин , ако щете и Борисов .

 14. До края на годината не предвиждам да се появи по-силна и стилна статия от настоящата-тотално здравомислие!

 15. „Проклета да е тази осрана религия!!!!”…………
  the.rock | юли 17, 2016, 16:42
  Волно или неволно…
  Алоуу,още една скрита „московска” опорна точка.
  Няма да припомням Светата инквизиция,Кръстоносните походи/Балдуиновата кула…/
  Източното православие с ДС-Синода, водещо ни на синджир в Москва при КГБ-Алексея…
  БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ-НАЙ ГОЛЕМИ ДЖИХАДИСТИ!
  На 16.04.1925г. в катедралата „Св.Неделя” в София е извършен най-кървавият терористичен атентат.Ранените са над 500,жертвите надхвърлят 200.Сред тях са част от елита на нацията-столичният кмет Паскалев,министри,военни,,политици ,общественици,обикновени граждани и много невинни жени и деца.
  Сред убитите са 13 генерали-ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО ВЪВ ВСИЧКИ ВОЙНИ,които България е водила,13 полковници,6 подполковници, много офицери.
  Историята на народите от всички краища на Божия свят, от най-дълбока древност и до днес, не помни такова анти-християнско сатанинско дело!
  Днес за смъртта на стотиците невинни напомня само една плоча на стената на храма.За разлика от стотиците паметници на Червената армия, без да е убит НИТО ЕДИН солдат у нас!
  Да не говорим за МОЧА-най-високия в Източна Европа…

 16. Голям майтап! Нашите ги достраша и вместо филма Операция Валкирия ,дават друг филм ! А както знаем този филм е наръчник по правене на преврат и то от военните.

 17. Само едно ще кажа, Путлер в момента завижда, ако не и това да е разработена концепция на КГБ и Ердоган да я е гепил и разиграл…. ей така за кеф и власт.

 18. А може би има опасност Турция да излезе от НАТО и да се съюзи с Путин и ние да се окажем в положение “партер” между тях. Натовско оръжие, руски главорези и нашето жалко подобие на армия – страхотна картинка. Нашите комуняги тъкмо си построиха “капитализъм” и ще се окажат пак зад “желязна завеса”. Може да не им хареса в прегръдката на Путин. Май не знаят на какво се радват сега и какво ги чака после.

 19. Ако не се лъжа, още Стефан Цвайг в “Мария Стюарт” казва, че зад всеки неуспешен заговор обикновено стои тайната полиция, която го е контролирала и поощрявала, за да го разкрие. А в Турция дори го оставят да започне. Остава въпроса, как са поели риска да допуснат танковете по улиците. Винаги има опасност народът да им закичи дулата с карамфили. Особено ако опозиционните партии бяха призовали за това. Кюрдите също си мълчаха, но за тях е разбираемо – те воюват главно с армията и няма да я паодкрепят, дори да щурмува затвора, за да освободи Юджалан…
  Все пак да не се подиграваме на турската армия. Веднъж, вече беше обезглавена. А и сигурно е много разединена. Силата на наборната армия е в промиването на мозъците на личния състав, което се прави лесно в изолация. А в момента всеки войник е със смартфон, гледа новини и си се придържа към политическите убеждения, които е имал преди казармата. И това трябва да се отчита при аналогиите с предишните преврати.

 20. “Кюрдската съпротива” за която плачете, е една комунистическа шайка.

  Пропускате удобно факта, че опитът за преврат може да е направен от руски агенти евразийци, чиято организация “Ергенегон” беше разбита през 2007 г.

  Всъщност тези фанатици като нищо може да са хвърлени от Путин да изгорят, дори без надежда за успех – само за разклащане на лодката.

 21. Брилянтен анализ!

  От това което видях в прослувутата нощ и разговорите се с други пасажери на летището, всички с амнезия за режисирана постановка?

  Интернет и мобилни комуникации, не бяха спрени, само че остана само националния мобилен оператор.

  Армията дори не влезе в летището, но днес полицейски шефове се разхождат с пистолети на кръста, по тенески и висящи бирени коремчета.

  Също така съобщението на турските авиолинии, което се появява при отваряне на сайта им е много показателно.

  (Mне мога да го прекрача като файл но го има като скрийншот)

 22. Ако сравним, ще видим, че и в България полицията е по-многобройна от армията. Ако се стигне до противопоставяне, полицията може би ще победи. Т.е. приличаме се.

 23. Днес забрана за излитане на US аероплани от Инджирлик, утре цялата база закрита…., а Саурон Владимирович доволен потрива ръце!

 24. Иво, защо не допускаш, че преврата е бил разкрит от службите в последният момент, който преврат е планиран от част от армията? Паралелната държава на Гюлен е утвърждавана от десителетия в Турция най-вече след подкрепата му на преврата през 1980 г.
  И по важното от всичко друго е въпросът:
  ако Ердоган е знаел, би ли позволил да прави подобна авантюра в Анкара и Истанбул след като според вас именно там е концентрирана неговата опозиция?!

 25. Мразя я тази религия!Мразя техните джамии,празници и въобще обичаи.Те ме карат да ги мразя.Режат глави на напълно невинни хора.Скачат да убиват всеки журналист,имал смелостта да напише истината за рязаните сатрапи.Те оскверняват всички останали религии постоянно и ежедневно,а когато някой каже нещо срещу исляма-всички свине скачат в едно!В Дания за две безобидни карикатури-се опитаха да сринат Европа!Във Франция аллаховците пък тотално се осраха,като избиваха поголовно всеки,който се намираше в редакцията на „Шарли“.Проклета да е тази осрана религия!!!!…………………………… Mohamed Said Sbay : Balgarin i Demokrat………..

  Posted by the.rock | юли 17, 2016, 16:38
  ==========
  Това не е мой коментар!
  Моля да заличите всички коментари, които не са мои.
  Благодаря.

 26. Окзава се, че статията няма много връзка с реалността.
  Доказват го предварително подготвените списъци на над 3000 съдии и прокурори, както и над 8000 полицейски служители.
  Справка – Ройтерс.
  Имаше преврат, да. Преврат на Ислямистите над последните остатъци от светска държава в Турция.
  Когато на 150 километра от границата ни се режат глави посред бял ден, значи е време да се събудим.

 27. Дугин беше в Истанбул по време на събитията. Даде едно кратко интервю в ‘Daily Sabah’, от което разбирате единствено, че е бил там в качеството си на щатен калесник.
  Заинтригува ме повече написането от него преди визитата. Един цитат от 3-ти юли, от сайта на Дугин:

  “Now we have to change the whole policy that brought Turkey to a standstill and put it on the brink of war. This means not only to restore peace and Union with Russia, but also to abandon ties with ISIS, to recognize the legitimacy of Assad, to fix the territorial integrity of Syria and eventually to break with American tutelage – until the exit from NATO.

  Erdogan has embarked on this path. And other way he is not there.

  If he again begins to oscillate and swing from Atlanticism to Eurasianism and back, long in such a situation it is to stay in power and keep the Turkey can not. Especially among the Pro-American groups in the Turkish government is BREWING A CONSPIRACY (курсив мой). Americans have already written off. So that only leaves Russia.”

  Конструктивен момент в цялото либрето. Кой има интерес да помогне на Ердоган да осъществи голямата диктаторска мечта.

 28. Ti prodaljavay da leesh pomiya sreshtu Boyko Borisov i pak shte si govorim be IZROD KOMUNISTICHESKI! I ne me plashi s prokuror..!!!!! ALLAH U AKBAR!!!!
  …..Mohamed Said Sbay .. bugarin i demokrat

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.