Руснаците са горди да са жертви на собствената си пропаганда

​„Левада-център“: С какво се гордеят руснаците ?
Пропагандата на Путин убеди народа, че няма смисъл да създават настояще и бъдеще, след като имат славно минало

Александър Плющев, Дойче веле

За това свидетелстват резултатите от проучването на „Левада-център“. Според тях, през последните години „гордеещите се, че живеят в Русия“ са нарастнали от 70% до 82%.

В тази гордост, сама по себе си, няма нищо лошо. Но, дяволът, както обикновено, се крие в детайлите.

Какво, всъщност, формира националната гордост на руснаците?
Най-много (44%) руснаците се гордеят със своята история, в която попадат и

„революционните традиции“

Вярно, в момента не е много ясно дали революцията със стогодишна давност е нещо добро или лошо? Защото пък, на всяка крачка се казва, че революциите, особено „цветните“ са нещо лошо. Но в същото време никой не осъжда болшевиките, нито съветската власт, установена с Октомврийската революция, се смята за престъпна, а, напротив-народна.

На второ място (38%) сред поводите за гордост са природните богатства на Русия. Тоест, хората на практика се гордеят: „Щом Бог ни е дал такива богатства именно на нас, явно не е случайно. Има нещо в нас, руснаците, което го е подтигкнало да бде щедър“.

Въоръжените сили са на трето място сред главните причини за гордост (36%) явно заради анексирането на Крим.

Но и тук раздвоеността на руснаците се проявява с пълна сила: гордеем се с въоръжените сили, но не сме престанали да се боим от тях. Всеки четвъртък признава, че е готов да намери начини, за да „отърве“ казармата – лично той или за детето си.

Руската култура,

с която се гордеят 34%, на пръв поглед изглежда най-безспорна. Впрочем, съвременното състояние на руската култура не създава особени поводи за гордост, така че явно пак става дума за миналото – от художника Серов до балета.

На пето място (31%) е доста абсурдният факт-руснаците се гордеят с големината на страната си. В XXI век размерите на една държава не означава нищо повече от територия. Трябва ли да се гордеем с милиони квадратни километри, на които не живее никой и, които не дават нищо на икономиката на страната?

Според данните от същото изследване едва малка част сочат, че се гордеят с образованието, здравеопазването, икономическите успехи, със съгражданите си (с други думи – със самите себе си) и с постиженията на руската наука: тоест, всичко, за което са необходими усилия, сериозни усилия и усъвършенстване.

Изводът, който може да се направи от това изследване е един – руската пропаганда напълно отработва държавното финансиране, което получава. Тя успя да внуши на руснаците, че може и да не се напъват да създават настояще и бъдеще, след като има с какво „да се гордеят“ в миналото. Да не говорим за богатите природни ресурси и обширната територия, които са винаги с нас.

26 мнения за “Руснаците са горди да са жертви на собствената си пропаганда”

 1. Само че, Иво и приятели, руснаците имат и други гласовити бурии на собствената си пропаганда. Те си тропкат обувките по булевардите на Ню Йорк, а не шляпат сибирската кал. Вот например тов. олывэр стоун. Я вижте последните му просъветски и путинофилски подвизи във възхвала на шпионина Сноудън. Оставяме покемоните- ден до пладне детиша работа, като тамагочи и пр. залисии. Я вижте какъв обаче какъв “тоталитаризъм като капитализъм на проследяването” настъпва с тях, мааму стара! Спукват хората от жестоко капиталистическо проследяване в Америка, Канада, Дания, Финландия, Холандия, Швеция, Великобритания.. а ги оставят да си ходят волни, свободни непроследени, щастливи в любимите на тов. олывэр стоун Русия, Северна Корея, Китай, Куба, Венецуела…Но тов. олывэр стоун всъщност е прав, защо да следят хората в концлагерите с територии на целите страни, където сърдечните апапи и авери на тов. олывэр стоун – Путин, Кастро, Ким, Чавес/Мадуро и пр. са ги натикали? Само че май и в концлагерите ги следят стриктно, доста по-различно от “капиталистическото тоталитарно проследяване”, че ги и изтребват, ама не ужким на дисплея, а къде с тояги, къде с телени примки, къде с куршуми, къде с глад в ями..
  Та дано поживее на общ режим точно там това лайно комунистическо и после пак да плещи дивотии с дирника си!

  http://dnes.dir.bg/news/pokemoni-igra-Oliver-Stone-23411138?nt=4

 2. Ама и ние не забравяме съветската пропагандна дресура! Др. Бокова дели 3-та позиция с комшиите Сърджан Керим и Вук Йеремич, което вече означава необратим “сиктир-марш”, както пък казват други комшии, но в “БГ” медиите прокисването, подмокрянето, подгизването и екстазните тръпки от “триумфа” на потомката на едно зло и престъпно сесесерско пропагандно псе на сталински синджир са бетер брадатия виц за “втория в класирането съветски лекоатлет” и “предпоследния-американски” от състезанието между двамата.

  http://www.faktor.bg/novini/svjat/78336-proval-bokova-deli-treta-pozitziya-sas-sarbiya-i-makedoniya-u-nas-ya-sochat-za-pobeditel.html

 3. С какво може да се гордее един пиян народ.Освен с великата октомврийска революция. В главата на всеки руснак има не повече от 2гр.мозък.Това са умствено изостанал и деградирали хора.Там къде е стъпнал руски крак трева не никне.Където е стъпил миризливия руски ботуш, всичко е ограбено,окрадено,разрушено.Тези идиоти са като напалм-всичко след тях е апокалипсис.Всички пият като смоци,жените се шибат с който падне.Видите ли руснак бегайте надалеч,от тях.Това са опасни и луди хора,искащи да убиват и мародерстват.За една цигара пребиват човек.Европа трябва да издигне 5м европейска стена около цяла Русия и да не пуска никой бляд !

 4. Гордост – един от седемте смъртни гряха..

 5. Странно е московската марионетка – Корнелия Нинова да дава определения за това кой как другите ръководят външната политика. Аз не се сещам лидерите на коя друга партия гостуват на конгрес на управляваща партия на чужда страна. Т.е. има и това е дпс. Традиционен съюзник на бсп по време на прехода и споделящи едни и същи антибългарски и антиевропейски азиатски ценности.

 6. Каква руска култура? Няма такова нещо.
  През целия XIX век цяла образована Русия /дворянство и офицерство/ пише и говори на френски. Освен това – пак в началото на XIX век започват свободните съчинения, наречени “руска история”. Защото до тогава руската книжнина представлява само жития на светци, пак свободни хвалебствия.
  “Руска култура” е “На дне” на Максим Пешков. Всичко друго е имитация и интелектуални кражби.

 7. Няма по-измислена и фалшива нация от руската.

  И няма по-зловреден национализъм от руския. Който е монголско-фино-славянски, ха-ха. И няма по-голяма национална шизофрения по света. Която не подлежи на лечение, а само на изолиране.

 8. А на всички съветски плюнчовци, които четат тук ще припомня, че американската нация е млада и жизнена, защото биологично далечните връзки водят до здраво поколение – умно и работливо.
  За разлика от руското кръвосмешение, при което в Сибир баби зачеват от внуците си. Защото на 1 000 км наоколо няма никой. Ескимоска работа.
  И което руско кръвосмешение води до различни уродства и психопатии. Като например, че били велики, че били месии и освободители.
  Това е руската лудост,

 9. А на всички съветски плюнчовци, които четат тук ще припомня, че американската нация е млада и жизнена, защото биологично далечните връзки водят до здраво поколение – умно и работливо.
  За разлика от руското кръвосмешение, при което в Сибир баби зачеват от внуците си. Защото на 1 000 км наоколо няма никой. Ескимоска работа.
  И което руско кръвосмешение води до различни уродства и психопатии. Като например, че били велики, че били месии и освободители.
  Това е руската лудост, която предстои да бъде озаптена от нормалния свят.

 10. Хайде, добре дошли и хич не си тръгвайте! НИКОГА!

  http://www.faktor.bg/78366-raketniyat-razrushitel-na-sast-ros-navleze-v-cherno-more.html

  Аз обаче, като страстен черноморски пацифист, въодушевен от събитието, с мизерните си познания по английски (и след задължителна езикова консултация с Бареков!) се наех да актуализирам някои моменти в този куплет от текста, като спазвам горе-долу ритъма. И тъй:

  вместо “fields of destruction ” да се пее
  1.) “waves of love and happiness” или 2.) “yachts with jolly tourists”

  Вместо “Вaptisms of fire” да се пее
  “fireworks , carnivals..”

  Through these fields of destruction
  Baptisms of fire
  I’ve witnessed your suffering
  As the battle raged higher
  And though they did hurt me so bad
  In the fear and alarm
  You did not desert me
  My brothers in arms

 11. Един пример за руската лудост.
  От античните извори се знае, че Одесос е Варна.
  Но според вековната руска налудничавост Одесос не е Варна, а Одеса. Спорил съм с нормални на пръв поглед руснаци – Одесос е Одеса и това е положението. Въпреки цялата археология. Като най-силният руски аргумент, който съм чувал е “Не може античният Одесос да е бил в малка България.”

  Това е положението – луди за вързване.

 12. Руската църковна литература е написана 100% на български, а “класическата” им литература – 46% на френски и немски …
  Културолозите поставят руската култура в графа „Паразитна култура на подражанието“. – „Калинка-малинка и културата на подражанието“ –
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4868519,00.html

 13. Разия е голяма за всеки няма водка.Заставаш пред магазина и чакаш някой събрат по чашка.Опашка-голяма няма време, кога ще отворят.Отварят-меле .Всеки граби .По-двойки с чашки срещу слънцето давай пиьом на екс да ги хване по-бързо.Ако няма водка-одеколон.

 14. Пак за незнанието – за имената.
  Има едно много разпространено лично българско име – Марин. Кръстен на Дева Мария, МариИн.
  Оня ден комунистите се опитаха да ни натрапят нов Имен ден – на Св. Марина.
  Любопитното е, че Марина е много разпространено лично руско име. Питал съм няколко маринки – руски и български – знаят ли какво означава името им. Не знаят. Превеждат го като “морска”, правейки грешната алюзия с “флот”, “марина”.
  Такива ми ти простотии…

 15. Просто няма нищо руско. Както ми каза един руснак:
  „Туй което не сме успели да откраднем сме го купили“.

  1) водката са я измислили Холандците
  2) ушанките са Канадски Индиански шапки
  3) ватенките са евтини дрехи на Чукчите
  4) Попов е открил някакво радио на боклука и го е популяризирал в Русия.

  Что ето Россия? Вера – греческая, язык – диалект болгарского, алфавит – болгарский,
  герб – “золотоордынский”, флаг – голландский “перевернутый”, технологии – американские, машины – немецкие, промтовары – китайские, но зато лень, злость, зависть и ненависть к инакомыслию – русская, отечественная.

 16. Вижте как хубаво по темата го е казал И Владимир Бекиш. Винаги иде реч за едно и също. Коплексарщина на мах на великоруският шовинизъм. Изключителна агресивна откак слънцеподобний кремълски гном шантажирайки света анексира Крим. Напоследък натовците се усетиха, май. Лека-полека го изтикват в ъгъла на скромен регионален играч каквото е била винаги раззия след разпадането на сесесерето.

  http://glavpost.com/post/21jul2016/blogs/92442-vladimir-bekish-schenyachiy-sindrom-rossii.html

 17. Даже в комунистическото робство – когато бяхме Съветска България – в специалността “Българска филология” се учеше, че руският език е производен от българския.

  Какво ми се правят днес такива съветски боклуци и шпиони като Божидар Димитров на патриоти? И разни от МВРО?

  Къде бяхте, когато нас ни заключваха за родолюбие и стремеж към свобода?
  Донасяхте на ДС. Клепачи бяхте.

  Такива като агент “Гоце” – лицето на българската корупция за апартамент и национален предател, подписал Големия шлем.

  Само Лустрация за вас! Няма как да ви се размине!

 18. Путин не трябва да бъде сравняван с Хитлер. Путин трябва да бъде сравняван с Чингис-хан. Защото Путин като Чингис-хан се опитва да наложи цялата си изостаналост на света.
  Поне на Европа като начало.

  Цялото си беззаконие и карупция, комбинирани със заплахи.

  Затова културният свят трябва да го спре!

 19. В руската педерация все пак има и хора, мислещи с главите си, които не се страхуват да си кажат мнението на висок глас ясно и смело! Ето ви един такъв:

 20. освен варвари и шовенисти, руснаците са и шизофреници!

 21. Ако в заглавието на статията се смени първата дума “руснаците” с думата “българите”,смисъла на текста едва ли ще има голяма разлика.

  Първо,както има руска,така има и българска пропаганда,вярно,тя не е толкоз силна,цинична,мръснишка,всеобхватна и пр. като руската,но като за нашите стандарти и ние сме дали нещо към световната простотия и мърсотия.
  Не бива обаче някои да смятат,че това е било в близкото и далечното минало,не,точно днес нашата простотия свети с пълна сила.
  Не е вярно ?
  Отговорът на въпроса се намира на този БЪЛГАРСКИ сайт и САМО на НЕГО- “ivo.bg”.
  Българската простотия е синтезирана само в една-единствена “фотографийка”-горе вдясно на електронното поле на фронталната страница,както казват ескимосите от Сибир “on the front page”.
  Няма по-силно светеща простотия от БЪЛГАРСКАТА. Простотии много по целия свят-напред и назад,но няма по-голяма от нашата,който не е съгласен ,с комунизъм е наквасен.
  Еваллах на фотографа,който я е фотографирал ,но еваллах и на човека,който я е пласирал….
  Вижте драги съмишленици какво се казва комунистически блясък,всеки ден стоварващ се върху народа с неотразим трясък.
  Не е ли уникална българската простотия,вижте само колко източници на светлина е събрал фотографа върху паметника МОЧА от неговата висина.Светят прожектори отпред и отзад,искрят убийствени електронни надписи “позор”,но българския народ не проявява никакъв взор,ляга и става покорно и редовно със Съветската светлина,смятащ агресията й за топлина.Повече от 60 години-всеки Божи ден и нощ,засега никой не се отказва от тази “съветско-окупационна пикня”-диша и я пие с пълна душа,зиме се стопля ,лете освежава и пиянството му продължава…..

  Уникална ли Българската комунистическа простотия, някой не вярва?-тогава да посочи друг сайт,друг фотограф и друг на снимката пласьор,че да се убедим къде е комунистическия стобор.

  Така че тези ,които иронизират руско-болшевишката просташка пропаганда,нека да погледнат символа на българската комунистическата банда.

  Не се очератава никаква вероятност нашата родна МОЧА да изчезне скоро,на всеки неин пиедестал има съветски ЗОРО.
  И всеки негов брат стреля безпогрешно със Шпагин-автомат.
  Та като ползваме често български поговорки,нека да споменем още една без уговорки:

  “ПРИСМЯЛ се Чунчо на Кратунчо”.

  P.S.-2 Поне по издигането в култ на чуждата агресия,БЪЛГАРСКИЯ НАРОД и БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА са в перманентна сесия.
  P.S.-2 Изказаната теза ще стане невалидна,когато домакина на сайта уведоми хилядите си читатели,че скоро предстои всички МОЧИ и комунистически плочи да бъдат демонтирани и в живота на българчетата стопирани.
  Да,ама не,на става Българския комунистически мазохизъм продължава…
  P.S.-3 Какво ли би написал Александър Плющев от Радио “Немска вълна”?-задължително ще го побие убийствно смразяваща студенина.

 22. Прави сте, колеги, за руската клептомания. И светът, и ние хеле патим от нея векове и хилядолетия, но нашето дередже в момента повече ме тревожи. Чухте и видяхте снощи в “Панорама” как ЦЕцерон в спора с Радан Кънев с най-нескрито злобарство нарита РБ. Може, позволяват му го, заслужили са подобни обиди! Така е в политиката. Това е занаят само за твърди хора. Да оставим обаче чисто тактическия момент. ЦвЦв очерта в типичните си езикови конструкции историята на българския евроатлантизъм. Всички са еднакво заслужили да сме в НАТО и ЕС, гласи заключението на мислителя. Колкото Нора Ананиева и Велко Вълканов – толкова Филип Димитров и Иван Костов, колкото Жан Виденов и Васил Чичибаба (дето при него нямаше хляб ни за чичо, ни за баба)- толкова и Петър Стоянов. А най-големи са заслугите на Тройната коалиция. И, разбира се, на нейния главен архитект, проявил се в този градеж като майстор,за разлика от строителството на кенефа си в двора в Сирищник.
  Наивно е да чакаме ЦвЦв да каже, че евроатлантизмът е победа на онази България, която му е органично омразна, над тази България, която му е биографично скъпа. По-важното е какво се очертава на президентските избори.ЦвЦв ясно увери и последния наивник за “общото дясно”, “формат ЕНП” и пр. небъдници- никакво партньорство с РБ няма и целта е точно тази. За сведение-някакви споразумения между Герб и РФ има подписани в 2(!) общини, тук там има някакви плаващи неформални мнозинства, на правителствено равнище е ясно. Други са ухажваните от Герб електорати за президентските избори (рубладжиите на атака, абв, бсп, Тв СкОт), но няма да се пропусне възможността, ако може и на тях да бъде унизена, наритана и унищожена “традиционната десница”. Особено – критичната към Герб. Не съм нито фанатик, нито морализаторски максималист в политиката- живеем в партийната система и обществения манталитет на България, а не на Естония. Ето защо, да режа късо, ако избраните от нас фактори в РБ ни четат, смея да кажа, че мнението ми не е самотно.
  1.) Преговаряйте с когото искате, приятели, но само ако се възприемате и ви възприемат като сила, а не като присъдружна клиентела.
  2.)Преговори и общи действия с Герб са възможни само ако техният кандидат се казва Андрей Ковачев
  3.) Това не ви освобождава да търсите авторитетна, автентична и силна дясна евроатлантическа кандидатура

 23. Още един случай от световна величина,разработен в България на ниво комунистическа безмозъчна плитчина.
  И народа е опиянен,с комунистическа отрова задушен!

  Днес комунистите у нас празнуват изпълнението на смъртната присъда срещу Никола Вапцаров.
  Тресе се от тъга Българската държава и публицистика,че преди 74 години е разстрелян “поета,революционера,публициста..” Но не казват комунетата че с него са разстреляни още такива като него-комунистически терорости и шпиони.
  На наивните българчета им се внушава от комунистическите среди,че тогавашната държава е разстреляла(убила) един поет и революционер.
  Но не казват,защо е разстрелян,ей така за всеки случай.
  А днешната държава мъли и тихо казва-да,така е,”фашистка България” разтрелваше поети и революционери…
  Паметта на държавния престъпник Никола Вапцаров се почита и от предстваители на Държавната власт в лицето на Председателя на Съюза на писателите и много други “дейци на българската култура”.А всъщност това са дейци на комунистическата партия.

  Каквато и шибана да са Русия,нейния президент Путин и руския народ,все още не празнуват паметта на хора,които са осъдени и разстреляни по закона за вреда по време на Съветския Съюз.
  Все едно днес Руските власти да празнуват рождения ден на Виктор Суворов,Олег Гордиевски,Олег Калугин,Александър Орлов,Николай Хохлов,Валтер Кривицки,Виктор Беленко,Владимир Матусевич,Ирина Ратушинская,Александър Литвиненко,Борис Немцов и хилядите руснаци,които са посветили своя живот и работа в борбата срещу комунистическия Съветски Съюз.
  Е,къде са руснаците,къде са българите.Я да сложим ръка на сърце и да видим докъде нормалната човешка логика ще ни доведе.
  Възможно ли е днес в Русия висше учебно заведение или военна академия да носи името на осъден и разстрелян терорист и шпионин.
  Все едно да вдигнат паметник на полковник Олег Пенковски и Генерал Дмитрий Поляков,които са били осъдени и разстреляни за шпионаж в полза на САЩ и Англия.
  Да,така е ,руснаците не могат да се похвлаят с такива “герои”,но българчетата могат.И се хвалят….
  Цялата ни територия е обсипана със символи на терористи и убийци на българския народ и българската държавност.

  Редактора от “Немска вълна” би останал ням по повод това предимство на България пред Русия.

 24. Много обичам дребните и маловажни подробности, които впоследствие се оказва, че нито са дребни, нито са маловажни. Гордеем се е с армията, ама видите ли гледам да отърва казармата. Хубава ни е културата, ама всъщност ни беше хубава. Като текстовете с най-малките букви написани в договорите. Още по-лошото е, че ако попитаме българите, много от отговорите ще са подобни, от типа на-едно време беше толкова хубаво, имаше работа, нямаше престъпност и пр. А за дребните и маловажни подробности няма да се говори. Как е възможно даден човек да е сляп за очевидни неща. Това ще си остане загадка за мен. Уви, аз съм прост човек, как искам да съм умен като товариш Путин или другаря Б.Б. Ама няма….

 25. Аз не знам народ ,който да не ГОРД с историяТА си! Но ИСТИНСКАТА! А не някаква конюктурна фалшифицирана историографска пропаГАДност!
  RAZIятският народ има история , БЕЗспорно! Но освен да имаш история, трябва преди това да си бил поне ГРАМОТЕН, за да я ПРОЧЕТЕШ и изучиш от реалниТЕ исторически източници, факти, артефакти , архелогия!
  НО! НО , до началото на 20 век КРЕПОСТНИТЕ мужици са НЕграмотни, НЕГРАМОТНИ! А какво да кажем за наскоро присъединеният преди това Сибирь и огромната заграбена от Китай АЗИАтска част!
  Там дори нямат АЗБУКА!
  Неграмотният мужик не е можел да прочете дори ,ако все пак е съществувало , НИЩО!
  След бандитошевишкият преврат, ВСИЧКИ НЕграмотни са съветизирани, и неграмотните руснаци ,и неграмотните азиатци! Но само донякъде! Докъде…?!?!?!
  А савецките “историци” , КАКВА “история” могат да ИЗМИСЛЯТ, след като самата савецка ДОКТРИНА отрича не само царизъма, а ВСИЧКО преди него! Савецката “история” започва от НИЩОТО. Започва от 1917г.. И дори да е имало “нещо” преди тях, то подлежи на унищожение- материално, документално,ФИЗИЧЕСКО…… ИЗТРЕБЛЕНИЕ…….ХОЛОКОСТ!
  Остава само пропаГАДност! “ПАРТийна”!!!
  И при такива пропаГАДни традиции,още от 1917г., какво да очакваме от сегашният наследник на СеСеСеРе – туПлерИАЛИСТКА RAZIя?????…
  Самият туПлер е продукт и обслужващ лакей, през целия си живот, на 100-годишната савецка пропаГАДност, която е унищожила дори и съществуващите преди 1917г. исторически традиции и взаимовръзки , и няма НИКАКВИ връзки НИТО с бъдещето(според горната статия!) , НИТО с “миналото” СИ!
  За глупостите около т.нар. велика отечествена война, няма смисъл и да се спори. Истината там е само една – 30 млн. убити само в СеСеСеРе. И НИКАК НЕ Е повод за “гордост”!
  П.П. По останалите “поводи за гордост”,самите руснаци трябва осъзнаят тяхната смехотворност и детинщина!

 26. Напълно прав е Димитър и еваллах му че е натоварил разумния сайт с допълнителен разум от Изток.
  Ама в същото време ни разочарова-в нашата настоща и настоящая(рус.) педерация няма подобни личности.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.