Шоуто на Слави Трифонов срещу статуквото е част от него

Kafene.net

Телевизионният шоумен Слави Трифонов намекна, че ще се включи в политиката, след като Конституционният съд (КС) отхвърли три от въпросите, предложени от него за национален референдум.

“Мисля, че Конституционният съд и разни други субекти доста сериозно ме тикат към нещо, което аз се двоумя, но те са се засилили. И аз, аха да си разказвам вицове, те ми казват: Недей. Обикновено, когато човек си го проси, си го получава,” каза Трифонов.

Той коментира за бТВ, в която работи, вчерашно решение на КС, който не допусна три от шестте въпроса за национален референдум, който “Шоуто на Слави” инициира.

“Доколкото знам от опита ми, тази забрана ще амбицира огромната част от българския народ и той ще излезе и ще гласува. А и аз ще направя един концерт на Орлов мост една седмица преди това и ще го задръстя с хора”, зарече се водещият.

Попитан дали въпросният концерт ще се превърне в предизборен концерт, той заяви, че няма да е такъв.

“Ако някой си мисли, че това е края, значи нещо се е объркал”, заяви Трифонов, коментирайки отпадналите въпроси, конкретно този за прекия избор на полицейски шефове.

Той изтъкна, че хората трябва да бъдат питани и “те ще намерят начин, защото такава е логиката”.

“Аз не го отричам (решението на КС – бел. ред.), аз казвам, че този КС не действа спрямо ангажимента си към българския народ, а спрямо ангажимента си към политическата класа”, заяви той и няколко пъти изтъкна, че под искането за национално допитване са се подписали 700 хил. души.

Той нарече съдиите комсомолци заради единодушното им решение и заяви, че “така се гласуваше по време на комсомола”. Според Слави трифонов съдията докладчик трябва да си направи отвод, защото е излъчена в КС от квотата на президента, който го сезира за трите въпроса. Той попита “не ви ли прилича това на гротеска”.

“Тази институция в момента е слуга на политическата класа, която иска да си запази привилегиите, иска да си запази статуквото”, смята Трифонов. Според него отношението на политическата класа е като на господари към плебеи, но “политическата класа не осъзнава, че хората осъзнават силата си и ще го разбере по болезнен начин”.

Водещият коментира и предстоящите избори за държавен глава. Попитан дали вижда премиерът Бойко Борисов като президент, той заяви, че това ще решат хората. “Г-н Борисов има възможността според законите да се кандидатира за президент и хората ще решат”.

КОМЕНТАР на ivo.bg:

Нямам телевизионн предаване, но ще рискувам да споря на (не)равни начала със Слави Трифонов. “Загубих” си го преди 10 години поради сблъсък с неговия приятел от времето на всевластието му като недосегаем за журналистическа критика президент Георги Първанов.

Когато имах трибуната на предаването “В десетката”, евтина като инвестиция за БТВ ( защото вършех сам публицистичната си дейност и дори лев не съм похарчил извън заплатата си на тази машина за печалби ), на два пъти съм предизвиквал шоумена на диспут в моето студио, за да спорим публично.

Първият път поводът  да го  поканя беше безумието на истерията “България уби дете” във връка с едно убийство, приписано от него още в първите часове след престъплението на “България”, т.е. на политиката ( и както се доказа след това- абсолютно неадекватно, но в същата тази България шоумените не се извиняват за грешките си).

Вторият път причината да му хвърля ръкавицата на своя терен беше изцепката му за “България на три морета” и препоръките му да си вземем Македония- нещо, което още по-малко е работа на едно предаване с балерини, кючеци и кьорфишеци. Сидеров, когото основателно подиграваха по- късно  в “Шоуто на Слави” с хитлеристски аналогии, по онова време беше кротко агънце в сравнение с лъвските патриотарски ревове на онзи Слави Трифонов.

Моето основно възражение към него и тогава, и сега , беше едно: че използва развлектелното си шоу за политически цели. Собствени, при това. Защото е вярно, според мен, че амбициите му са лични, а не част от някаква дълбока конспирация. Смятах и смятам за нередно публицистиката, с която той се занимава, да бъде смесвана със зрелището на развлекателното шоу.

Поводът този път да му опонирам, въпреки неравностойната ми позиция на спореща страна от гледна точка на мащаба на аудиторията му спрямо възожностите на личния ми блог в това отношение, само формално е сагата около предизвикания от него референдум. Няма да влизам в капана на обяснителния режим дали и доколко съм несъгласен с въпросите, включени, или изключени от въпросното допитване.

Имам обаче залежки към няколко аспекта от позицията на Слави Трифонов.

Разбирам удобството му да се представя като борец срещу статуквото, но самият той е нарицателно за това статукво. Вярно е, че в български вариант той е еталон за осъществяване на “американската мечта”, като момчето от провинцията, продавало някога мартеници в подлез в София, достигнало до славата на най-успешния шоумен в България. В този смисъл той има основание за самочувствие. Успехът му обаче се дължи и на “политиката” му да бъде на страната на силните на деня, като президентът Първанов и съседът му по резденция в Бояна Красимир Гергов, оказал се работодател на Слави Трифонов.

Слави Трифонов беше със силните на деня, които създадоха проекцията на същата тази политическа целесъобразност, каквато е Бойко Борисов. С него имаше лични приятелски отношения на равна нога. Както с Първанов, който наложи личен режим на недосегаемост за критики в медиите, Слави Трифонов си общуваше в невидимата за публиката част от битието си ( например като част от ловната му дружинка), а в общественат си дейност не даде и косъм да падне от президентската му глава. Охранваше я и от мен, когато ми отказа стопкадър от едно предаване, в което действащият президент се виждаше в публиката на неговото шоу в обкръжението на един скандал пернишки митничар и на друг стар свой другар, оказал се собственик по документи на двата мезонета в София, заради които държавният глава нападна с декларация поименно авторът на тези редове, а началството на БТВ се солидаризира с  него.

С Борисов Слави Трифонов се скара по-късно заради един имот. Но иначе си бяха комбина дълго време.

А какво да кажем за “политическата класа” в лицето на лицето Сакскобургготски и неговата свита, радващи се на добродушието на “Шоуто на Слави”? Не е честно, при толкова много “изключения”, Слави Трифонов да се обявява за борец срещу статуквото, което днес е предопределно тъкмо от Първанов, Сакскобургготски и и тяхната проекция в политиката Бойко Борисов.

И още нещо във връзка с намека на Слави Трифонов, че някой го тласкал към “нещо”, т.е. към намеса в политиката. Първо, защото той винаги се е месил (избирателно) в нея и второ, защото, много отдавна личната му амбиция го е карала да се оглежда в тази посока. Хора от екипа му са споделяли още по времето, когато работех в БТВ, че Слави Трифонов редовно си поръчвал мерене на политическия рейтинг, но държал това да се пази в дълбока тайна ( “под страх от смъртно наказание за предателя, който го издаде”, както се пошегува един от неговите тогавашни служители).

Едно е гражданинът Трифонов и правото му да участва в политиката, друго е шоуменът Слави, ползващ ресурса на телевезионния екран за облъчване на не много елитната, но многобройна публика, захранвана с политически послания между два скеча и къча в избраната от шоумена посока, но никога спрямо онези, които зададоха посоката на днешното статукво.

И накрая, но не по значение: дори на гражданин, който пълни най-големия стадион в държавата със своето шоу или успява да събере стотици хиляди подписи в полза на каквото и да било, не е позволено да говори еднолично от името на “хората” и на “народа”. Освен ако не е узурпатор. В политиката такива узурпатори се наричат диктатори. Да напомням ли етимологията на думата партия ( като част от нещо), основополагаща за демокрацията, която е плуралистична по своя генезис и не предполага отделен партиец или неговата партия да говорят от името на целокупното население?

Георги Първанов си подготви сглобката за своя партия в зенита на властта, която консумираше далеч над правомощията му на президент ( срещу което Слави Трифонов отново не възрази). С държавни пари обикаляше България уж на президентски седенки, ползвайки ресурса на кортежите, охраната, секретарките и секретарите, за да създаде политичския си проект АБВ. Преди него телевизионната писта осигури популярността на Бойко Борисов, по която той осъществи гигатския си слалом в политиката. Сега Трифонов ни заплашва с нещо подобно. Дори и да го направи обаче, за което трябва да благодари на благосклонността на статуквото към него, трябва да е наясно, че не е упълномощен да действа и говори от името на народа.

От свое име: Иво Инджев

45 мнения за “Шоуто на Слави Трифонов срещу статуквото е част от него”

 1. Слави е проект на “библиотекарския”, на ДС,на статуквото,на модела-КОЙ.Кагебистка телевизия,кагебистко предаване обслужващо интересите на Кремъл и мафията на Путин. Същите служби доведоха в България комарджията-дедо Сакс от Мадрид, а сега ще правят политик личният комик на сикаджиите и висаджиите. Толкова ли са го закъсали за кадри! Не останаха ли внуци на шумкарите да лансират тях?

 2. Наскоро слушах социлог, който твърдеше, че в БГ има ‘почва’ (аналогията със социализма не е случайна) за популистки проекти. Българият гражданин-гласоподавател за кой ли път ще настъпи мотиката, за коете ще е виновен световният заговор, Сорос и ‘Америка за България’ най-вече?!

 3. Шапо за Иво!
  ДГД за учиндолското недоразумение. Наскочило с “пъти, пъти повече” по баце, нивото си на некомпетентност.
  И докога Стопанинът на БЛОГА НИ ще върши черната работа на СЕМ. Колко очеизвадни доказателсва, че в т.н. Шоуто на Слави са налице ярки примери на конфликт на интереси и на политически поръчки.
  Питам аз и чакам отговор от сем(k)аджиите.

 4. Първо да попитам,кой беше този трифонов,че не се сещам?!
  И второ,защо ли си мисля,че ще стане както с бареков,който сложи една тениска с лика на Левски,обиколи няколко града,след което достатъчно на брой наши умни сънародници го направиха евродепутат.
  Те така стана и с пп атака.Само няколко месеца,след като беше явен ортак с уж турската партия,срещу която насъскваше електората си пак се намериха достатъчно дебили,които да ги вкарат в парламента.
  Ето и днес стана ново “чудо”!Явно по заповед от масква ПФ и Атака се обединиха за президентските избори.
  Така и с плешивия учиндолец,дадат ли добро от масква,смятайте,че и него са го натикали в политиката.
  В Русия има един лаф,който гласи-у нас дори и опозицията е на власт!
  И в България,която е точно копие на руския модел,е същата работа.
  Ама как няма и опозицията да е на власт,след като всичко е на една и съща кремълска хранилка,само дето са си сложили различни имена за пред овците дето си мислят,че избират нещо.
  Само не ми е ясно как па за 26 годин са не създаде неква партийка без комсомолски секретари,без бивши партийни членове и прочее комунистически отпадъци или може би такава е договорката изток-запад,север-юг.

 5. Прекрасна статия и най-вече вярна.
  Жалко ,но наистина последователите му могат да задръстят Орлов мост.Доста са дресираните.

 6. Не е по темата но е толкова показателно. че в матушката с идиотска упоритост настъпват векове мотиката на показухата. Представете си подобна картина където и да е в т.н. бели страни. Не можете. Е ми, няма как да можете.
  http://www.gazeta.ru/sport/rio2016/2016/07/28/a_9715997.shtml

 7. Когато западняците лека-полека подпукаха ватниците със санкции за които “насмешливи” мурзилки ни убеждаваха, че кремълският гном-164санти ще го предизвикат единствено да играе джобен тенис много модна опорна точка беше, че сега вече раззия ще го удари на тотално импортозамещение. И един ден след като се провалят санкционерите и публично се покаят, късайки ризите си пред росия тудей пиндоските и гейроповските политици и помолят на колене лилипут.ин да приеме свалянето на санкциите кацапите от трите гордо ще им покажат най-дългото.
  Ето какъв тежък, звучен шамар отнесоха вече враговете на матушката.
  http://censor.net.ua/photo_news/399656/importozameschenie_shagaet_po_strane_v_rossii_proizvodyat_fleshku_obemom_v_50_mb_vesom_25_kg_i_stoimostyu

 8. “Оффф, заради тебе трябва да влизам в политиката“, казала ядосано лисицата на опашката си.

 9. Е, просто поредният Данко е застанал пред портите ни, разтворил гърдите си като партизанин бялата си риза пред разстрел. Ще се оттече и той по реда си.

  Въпросът е кой ще следващият.

 10. Обикновен лицемер!
  Слави Трифонов не става!

 11. Точен и необходим коментар. Келепирът в българската политика привлича силно тази воинстваща посредственост от сорта на Трифонов.А статуквото подкрепя точно такива субекти.

 12. „Интелектът” на т.нар. Слави ще лъсне в първите 3 минути при пряк дебат с човек, който е прочел повече от 2 книги за политика, политология, история. Такъв дебат няма да се осъществи.

 13. Слави, а балета ще го вземеш ли и него на Дондуков?

 14. Да, така е правилно да се говори – от свое име!
  Останалото са заблуди и мераци за диктатура.

 15. 100% съгласен с всичко написано. 100% отвратен отдавна от шоу-мутрата Славчо Трифонов.
  Но за едно нещо е прав: Конституцията не е свещена крава и щом САЩ са правили поправки (макар и да се броят на едната ръка) не е чак толкова страшно да се направят у нас.
  Един въпрос: Франция с население 66 миллиона души има 577 депутати (Долната камара, не броим сенаторите понеже в България парламента е еднокамарен); България с население около 7 миллиона души – 240 депутати?!?

 16. Този ЦЪРВУЛ се взема на сериозно, като смесва клоунадата, чалгата, халтурата, простащината, нахалството и наглоста с истинската политика! Той и неговата шайка, не за пръв път правят “опит” в тази насока (нали и “Георговден” се измъти от тази бърлога)! Сега са втълпили в тъпите си глави (плагиатството винаги им е било водещо начало), че могат да повторят действията на капута бареков (който стана и евродепутат), благодарение простотията и наивноста на голяма част от чалгонаселениеуто (бъдещите им гласоподаватели)!

 17. (офтопик) Бог да прости загиналата, но прочетете семейните връзки и “интернационални” зависимости на (в отделни кавички) “българските” “дипломати” в “българското” “посолство” в Москва. Ще се убедите, че в тези кризисни откъм валута времена ФГБ и ГРУ пестят доста прилични средства от това, че щатове на техни агенти са изцяло поети от българския бюджет, начело с посола бойка коцэв. Катастрофиралият руски зет (скандал е, че е изпратен ТОЧНО в Москва!) под БГ дипломатическо прикритие (жив и здрав да е!) е с абсолютна сигурност 100% и отгоре руски шпионин. Който нищо не прави за България, освен да плюска 3000 Е на месец и да се извинява на ушанките, че България е в НАТО и ЕС!

  http://dnes.dir.bg/news/sapruga-katastrofa-mvr-shumen-ruska-grazhdanka-23487612?nt=4

 18. Алберт Декало има една басня за гръмоотвода и ветропоказателя. Е, там падналият, ударен от мълния гръмоотвод пита ветропоказателя как така е удържал. Отговорът е следния:”Голямо чудо не се опъвах като теб залудо, а всеки час в посоката, в която ревеше разсърденият вятър, тактично се въртях и аз” Трифонов ми падна в очите от момента, в който изпя: “Де Караджата, шат на па**ата главата”. Колеги, съпишещи в блога, ако не помните този позор, наречен песен, припомнете си го.

 19. В тазвечерното предаване на БНТ, водещият димитър цонев (пъпеша) се “възмущаваше”, че някой (или някои) българин си е позволил да се обяви против кандидатурата на “българката?” ирина бокова за генсек на ООН. Възмущението му бе толкова голямо, че той едва ли не е готов, да изпълни смъртната присъда срещу този (или тези)национален предател??!!!

 20. Мисля, че персоната е фронтмен-а на статуквото. Каква мерзост и извратеност: да се бориш срещу нещо, което възпяваш ежедневно и на което служиш толкова време!

 21. въпреки че ,слави е част от статуквото, КАКВО все пак го е накарало да се обърне срещу него, или срещу ЧАСТ от него?
  САМ ли го е планирал или няКОЙ друг го е “посъветвал” да прояви “самоинициатива”?!?
  щом слави е част от статуквото, значи става въпрос за вътрешностатуквово “противопоставяне” и противоречие?!?
  и ако е така, то между КОЙ и КОЙ става това противопоставяне?
  и каква е целта на това противопопоставяне?!?
  само амбиции?!?………..

 22. Слави Трифонов – лицето на посредствеността, на чалгаджийския преход, на неграмотността и тържествуващата некадърност. Електоратът му е колкото зала “Армеец” – максимум 12 000. Колкото е родното му село, от което никога не си е отивал. Дано се кандидатира, та да отърве заблудените от себе си и просташките си предавания. Аз не познавам нито един негов фен. Противен от самото начало, още от появяването си, когато минаваше за сърдит, млад и нахален. Остана си обаче само сърдит и нахален комплексар. Сурогат на Ганчев, Бареков и атакаджийската политическа измет. А между другото изборите са забавни, защото събират помиярите по двойки.

 23. Уважаеми господин Инджев,поздравления!
  Ще си позволя да споделя с вас,моят неуспешн опит за комуникация с “Шоуто на Слави”.
  След едно предаване, в което екипа на г- н Трифонов разпалено обсъждаше социологическо проучване на компания ,която беше обявена като една от най-голeмите в Европ,а имено TNS Opinion”!
  Направих си труда да потърся информация за такова проучване на сайта на компанията.
  След като не открих такава ,писах няколко писма до” Шоуто….”,с молба да ми изпратят линк, на които да разгледам това изследване.
  За мое удивлени,не получих отговор!
  След което се обадих на указания телфонен номер,от там ми отговориха ,че нямат такава практика,но съм “можел да разгледам написаното в сайта “Фрог нюз”?!?!?!!!!?!
  Моля Ви ако можете да се доберете до оргинален линк от сайта на TNS Opinion,да ми го препратите.
  Ако и Вие не успеете,моля да направите едно проучване ,свързано с истинноста на тази информация?
  Благодаря предварително!

 24. Нямам нищо против от пряк сблъсък на учиндолската мутра с комунистическата мутра. Може пък да е за добро.

 25. До г-н Ангел Николов
  Г-н николов, почти всичко това шоу е пунта-мара!
  Благодаря на Господ, че отдавна не го гледам…

 26. До г-н Ангел Николов
  Г-н Николов, почти всичко в това шоу е пунта-мара!
  Благодаря на Господ, че отдавна не го гледам…
  P.S.Извинявам се за граматическата грешка в предния коментар.

 27. Г-н Инджев,цялостната политика,която провежда шоуто,не е лична на Слави.Шоуто водеше и води политика за удавяне на демокрацията у нас.По време на управлението на ОДС,не минаваше вечер без да бъдат оплюти,осмеяни,гротескно показани,спомнете си за циганина,за танцуващата на кол.ит.н.всички от правителството на ОДС.Но нито дума за далаверите на станишев,станишевица Р.Овч.Ами вижте кои му бяха сценаристите,Росен Петров-щатен офицер от Държавна Сигурност…Това шоу е платено от ДС.и ръководено.

 28. Ние българите сме си една мръсна сган.
  Оставени сами да се оправят вече 26 години , показваме незрялост за все подаряваната ни зорлям свобода.
  Крадливи , мързеливи и некадърни да живеят по правила, сме водещи в последните места по успехи.
  Нарицателно за корумпираност и лоши практики.
  Изоставането със столетия , не се преодолява с циркови изпълнения идващи от всички посоки на посредствената , така наречена политическа класа, разпознавана по-скоро като мафия.

  Нито Слави Трифонов , нито ,който и да е може да промени нещо , защото това ,от чието име уж говори Трифонов отдавна не е единен народ, а по-скоро население.
  Трудно е да се прецени кое е по-малко вредно , популизмът на Трифонов или политическия цинизъм на мафията.

  След като се видя , че българите не разполагат с годен за избор , на европейско ниво човек за премиер, те си избират безалтернативния ББ- охранител на диктатора Живков, Буда,идващ от бандитските среди , предложен и издиган от политическата мафия и комунистическите служби.
  Днес е очевидно , че ние българите не сме в състояние да излъчим поне един достоен представител за избор на президент.
  Опоскана работа ,която вече и на цирк не прилича!

  Аномалията е толкова голяма , че предателството и кражбата отдавна са начин на живот.Простотията е масова .

  Не ни остава друго освен да тържествуваме с радостните новини , за поредния убиец забил се в дърво или друго препятствие на пътя.
  Просто защото риска да срещнем подобен убиец е намалял с още един!

  Враговете българи!

 29. Твърдо вярвам, че цървулът не може да остарее като катедрала! Но даваме ли си реална сметка, че една партия воглаве с учиндолския Андрешко ще влезе безпроблемно в Парламента и то като поне втора политическа сила…

 30. Амбициите на лицето може да са лични, но червените му задни части са под наем…Още от газовия му спонсор, преди раздялата с офицера Петров, Росен Петров… с него не поделиха и милионите сергееви за стогодишнината на нашата независимост, ами Гергов, Георги и не само, ами Първанов… Шоуменът и подобните на него телевизионери до един са държани на късо въже, хранени хора – и къде да ходят – щат не щат, се резилят, щото всеки от тях е Мадам В., разликите са в мащабите на аудиторията. Аудитория, която може да изчезне в миг, буквално.

 31. Пазарът дупки не търпи:
  Джордж Ганчев, Бареков,проф.Вучков и С.Трифончов…Изваждат ли такъв напред, пак някой голям грабеж в държавата ще лъсне. Хората по света се занимават с нанотехнологии, а ние, тук с онано-философиите на Слави и Вучков.
  В нормалните страни, семейното положение е много важна част от портрета на кандидата за политическия пост.
  ПП.Иначе, Радой Ралин, навремето казваше за него: “Слави копва и пейстира, надодът – проСТЪЧЪК, той не разбира…”

 32. След ал сымав да дъвча и учиндолския галфон ми идва в повече. То е като да бъркаш в клоака – колкото пъти бръкнеш все л..но ще извадиш, друго няма!
  Навремето в квартала коментирали поредното “шоу” на въпросния задник и четиригодишната ми внучка взела отношение: “На мен дядо не ми дава да гледам савчо.”
  “И защо?”, попитал някой, а те рекла: “Щото е “путак”!”
  Имало предвид “простак” детето.
  В къщи се смяхме от сърце.
  🙂

 33. Ваканционни “русофобски” записки 2016:

  Пеевските хибридни медии редовно, след всяко “рязане на лентички” задават въпрос с какво ще остане в историята правителството на Б. Борисов?
  Новите метро линии и асфалта, спортните зали за мачлета и култовата простотия на всички властови нива (съзаклятническото „разбиране между прости”) са твърде дребни „плюсове” на фона на върховното престъпление, на непоправимото бедствие, което ББ допусна умишлено по време на двата си мандата- безпрепятственото заселване на Българското черноморие с половин милион руснаци, предимно зависими от Путин държавни служители и пенсионирани военни. Допусна го с помощта на герберските кметове по морето, на които правителството щедро изсипа милиони евро за сметка на Северозападна България, кметове все етнически руснаци или руски възпитаници, които ентусиазирано подпомогнаха тази инвазия, осигурявайки на руските граждани редица законови привилегии като статут на “постоянно пребиваващи”, предхождаща стъпка към издаване на европейски български паспорти. Имайки предвид наглите изказвания на ботоксовия гном , че “Там, където има руснаци и се говори руски език, там е Русия!”, сигурно скоро трябва да очакаме вежливите им зелени човечета и у нас с някакъв измислен повод или направо без повод, защото “курица не птица”!

  На фона на тази съвсем реална опасност от руска окупация по морето ни, вместо сами да търсим “под дърво и камък” (като гаранция за националната ни сигурност) колективна защита със съседите си от НАТО, Борисов по матросовски зове за “демилитаризация” на Черно море и реално БЛОКИРА общи защитни действия на съседните черноморски държави! Искал яхти, водни колела, руски туристи и алъш-вериш… “миротворецът му с миротворец”! Някои пък казват, че най-много искал да запази руското военно превъзходство в Черно море и контабандата на лукойлското си другарче Валентин Златев…Така че в българските учебници по история най-вероятно ще пише: По времето на Б. Борисов България загуби Черноморието си.

  Мисля, че тази година “малкият” ББ най-после може спокойно да рапортува на ботоксовия си кумир, че желанието му да русифицира Българското черноморие, е изпълнено!
  Черноморското ни крайбрежие вече е двуезична зона, на публични места се говори предимно руски език, на български по-малко, местните го говорят само вкъщи. Повечето от билбордовете също са на русский язык и рекламират руски хотели и ваканционни селища по нашето море, традиционни руски стоки – водки и сальодки, русские меха, русские духи, русский цырк и други „пляски”.

  Въпреки странния им (меко казано) “български” език, тази година назначенията на руснаци в обшинската администрация, пощите и други държавни институции (където съвсем не е мястото на чужденци!) вече не учудва никого. Направо си е в реда на нещата!

  На плажовете, освен български спасители, вече има и някакви рускоговорещи (също с червени гащета и свирки), които се разпореждат по пясъчната ивица и организират всеки ден (между 10 и 11 часа) едночасови масови строеви подготовки, шумни занимания във водата под звуците на руски маршове: “Раз два, три, четыре!”, като настойчиво канят всички плажуващи да се включат в мероприятието.

  Забелязах, че „постоянно пребиваващите” често карат коли с германска регистрация. Може би на колите с руска нещо им се случва? 🙂 А ако усетят твърда съпротива на обичайната си великоруска арогантност, започват да „хитреят”, представят се за украинци. В магазините по морето вече имат алергия от тези клиенти, защото крадат направо от рафтовете и въпреки фиксираните цени, настойчиво продължават да искат „скидка”.
  В несебърския залив, Равда и още по-на юг, въпреки спорадичните питания на възмутени и отчаяни местни граждани, се строят нови и нови затворени “ваканционни” комплекси, които приличат на комуналкии и са изкупени „на зелено” предимно от пенсионирани руски военни: “Форт Нокс” има три огромни комплекса само в Несебърския залив и още други на юг, RiU “Хелиос” на Валентин Златев е огромен нов град в началото на Свети Влас, яхтеното пристанище на братя Диневи също се разраства под звуците на всекидневна мутренска заря.
  Очевидно е, че се подготвят нови строителни терени, защото гората в близост до тези “ваканционни” крепости усилено се сече посред бял ден и се пали умишлено. Достатъчно е да се сравнят снимки от залива преди година и днес, за да се констатира разликата в пейзажа.
  Странно е наистина къде са еколозите ни и защо не задават въпроси на ваклооката екоминистърка, която уж била бургазлийка, на регионалната министърка, на кмета и най-вече на архитекта на Несебър (известен повече като „оня селянин”)? Хората в града масово твърдят, че никой не гласува за този кмет , но по неведоми причини винаги се оказва, че след изборите той пак е “избран”. Сменил е няколко местни партии, а последия път се бил кандидатирал като “независим”. Чий кмет е този бивш футболист ? Кой го избира ? Той български кмет ли е въобще? (Явно несебърлии са много “тъпи” граждани, щом не могат да попълнят правилно дори една изборна бюлетина, съдейки по броя на “невалидните” бюлетини, странно защо все на избиратели, предпочели друг кандидат кмет!)

  Старият Несебър, част от световното културно наследство, става все ПО-НЕАВТЕНТИЧЕН, безличен и унил. Въпреки слуховете за постъпили значителни средства за връщане на традиционната калдаръмена настилка и реставрация на възрожденската архитектура, трите основни улици продържават да са покрити с изровен от дъждовете и вятъра асфалт. Като прибавим и ориенталските сергии с кичозни “сувенири”, предимно матрьошки, руски знаменца, ушанки с червени петолъчки и тениски с лика на Путин ….
  И не трябва ли, след като градът е част от световното културно наследство, поне главният му архитект да се избира с национален конкурс, състезание между творчески проекти за развитие и реставрация на града с публично обсъждане, а не градът-музей да се поверява безотговорно на милостта на „оня селянин” с култ към асфалта?
  И той 🙂
  Кръчмите по Черноморието ни се огласяват от хип- хоп ритми със следния забележителен текст (с извинение, но не и към културния ни министър!):
  Fuck USA, viva Rusia!
  Не щеме вече таз европейска цигания, уроспия!
  Fuck Гейропата, viva Rusia!
  Следва креслив припев: “Сделано в СССРРРРРРРРРРРРР!”
  А на дансинга съвсем нормално изглеждащи младежи като ЗОМБИРАНИ се поклащат в ритъма на хибридния “хип-хоп”…
  За пръв път чух този музикален “шедьовър” на примитивна, със сигурност добре платена руска пропаганда, в заведенията на Слънчев бряг, но вече е станал нещо като “химн” на цялото ни Черноморие!

  Пренаселеността на плажа наложи да споделя една маса с две класически мутреси, но прекарания “съвместно” половин час не се оказа пропиляно време, защото неочаквано станах очевидец на прилагане „на живо” на поне три хибридни „опорни точки”:

  1.Ако някой започне да критикува поведението на руснаците наоколо, въобще нещо руско или руската агресия към съседните държави, разговорът мигновено СИЛОВО се праща към темата Турция, робството, атентатите, джихадистите : “Ама ти какво предпочиташ, да дойдат турците ли?!”

  2.А на витаещият логичен въпрос защо все пак никой не се преселва и не иска да ходи да работи в Русия, едната чалгаджийка ентусиазирано заразказва как нейна позната имала приятелка, която се омъжила за руснак, имали дете и сега живеели там. “Приятелката” била толкова възхитена от големите заплати и живота в Русия, от социалните придобивки като детски надбавки, детски градини, ваканции и условията на живот като цяло, че въобще не искала да се връща в България! На въпроса в кой град на великата матушка живее “приятелката” и какво работи отговор не последва, от което човек логично стига до извода, че такава сюрреалистична приятелка просто не съществува в реалния живот, а само в хибридния.

  3.Русия ни е освободила от турското робство, тя е нашата освободителка и затова трябва да я обичаме, а Левски бил …изнасилвач на млади жени! На въпроса откъде има тази информация за Апостола отговорът беше, че в Бургас живеела една потомка на роднина на Левски и тя знаела тези неща от “семейните спомени”!
  Какво морално падение! Какво скудоумие! Да оплюеш дори Апостола на свободата ни и да оскверниш свещената му жертва, за да слугинстваш на чужди интереси!

  От сега нататък “миротворецът” Борисов може театрално да си свиква колкото си иска съвети за национална сигурност, загрижено да обикаля границите и да заплашва министри, да се прави на наивен палячо, да плаши с Турция, със световния тероризъм и международното положение, но без да споменава най-голямата за страната ни опасност – струпването на огромен боен руски черноморски флот в Крим, без да споменава Русия, на която престъпно разреши да “отхапе” КАТО НАЧАЛО най- красивата част от България – топлото ни, благодатно за туристически поминък, но и стратегически значимо море!

  Да, пеевските медии често задават въпроса с какво щяло да остане в историята управлението на Борисов?
  Има реална опасност Б Борисов да остане в историята ни като ЛИКВИДАТОРЪТ на 1400 годишната държава България.

  Затова МАЙДАН !

 34. SMS,

  Шапка до земята, поклон, благодарност на Провидението, че те праща сред нас с жестокото ти перо!
  Вярвай ми, преди месец, замислях подобни импресии върху камчийските си наблюдения!Но няма смисъл, ти си написал по-хубав текст на същата тема!

 35. СТАМБО,
  Благодаря!
  Вдъхновяващо е поощрението на съмишленик, който вижда и чувства нещата по същия начин, защото човек все се пита това ли виждат и другите и верни ли са изводите, до които стига сам!
  За съжаление, реалноста по морето ни е много по-жестока от написаното!

 36. Трифонов..- поредния икономически неграмотен който си мисли , че ги разбира нещата, а всъщтност по “икономика” може да получи сао слаб 2!!!

  Едно прави впечатление през тези години което само говори за себе си, в устата му през тези години беше само Костов!!!

  Преди дни въртейки по каналите попадам на същия, който говореше нещо срещу филип Димитров!!!

  Прозрачен и икономически неграмотен..

 37. Не мога да намеря линк в момента, но си спомням, че Стършелите (мисля, че авторът беше Сергей Трайков) публикуваха през месец май информация за разследване относно референдума на Слави. Оказа се, че доста (около 100 хиляди) от подписалите се са или мъртви или ЕГН-етата им не отговарят на адресните регистрации. Толкова за морала на Слави.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.