Борисов да плати на Русия за престъплението АЕЦ “Белене” и да сметне колко пенсии ни отмъква Москва по този начин

Бойко Борисов не ми се е обаждал по телефона от онзи паметен ден, когато ми звънна да ме уведоми ( за мое изумление) , че току-що правтелството е решило да прекрати проекта АЕЦ “Белене” и че аз съм първият, който научава това ( за да не “му ям кокалите”, както се изрази, т.е. да не го критикувам повече след като ми подхвърля екслузина новина).

Нещо напоследък обаче Борисов не ми се обажда. Ето защо ще му “звънна” аз тук, в моя блог.

Ало, г-н Борисов, прочетете следната информация и вземете мерки да платите веднага на Русия честно спечелената от нея чрез шантаж и български слугинаж сума. След това обяснете на българските пенсионери, както правите обичайно при други разходи, защо пенсиите им са ниски.

Русия иска България веднага да ѝ плати 620 млн. евро за АЕЦ “Белене”

 

“Руската държавна компания “Росатом”, която спечели делу срещу България за спирането на проекта за АЕЦ “Белене”, иска скоро да си получи обезщетението от 620 милиона евро и напомня, че всеки пропуснат от българското правителство ден струва допълнителна наустойка от 167 000 евро.

Това е посочено в официално съобщение на “Росатом” след разговорите с гостувалата в Москва делегация, предвождана от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

“Росатом” е открит за обсъждане с българските партньори на възможни варианти за уреждане на ситуацията, съответно интересите на двете страни, но единствено в контекста на необходимостта от скорошно погасяване на дълга на българската страна”, казва Кирил Комаров, зам-директор на отдела за развитие и международен бизнес на корпорацията. (Бел.ред. – в българския вариант на съобщението е използван изразът “мащсимално бързо погасяване”)

През юни Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева определи НЕК да изплати на “Атомстройекспорт” (част от “Росатом”) споменатото обезщетение. В съобщението на руската компания се посочва, че почти 170 000 евро се трупат всеки ден “до пълното погасяване на обезщетението”.

Сумата е за извършена работа и поръчано оборудване, обезщетение и съдебни разходи, включително хонорара на адвокатската кантора Sidley Austin LLP.

“Росатом” искаше 1 млрд. евро за проекта, започнал с подписване на споразумение за строителство през 2006 г. по време на правителството на Сергей Станишев и приключил с отказ през 2012 г. от първия кабинет “Борисов” без да бъде подписан договор за изграждане на централата”. ( Дневник)

21 мнения за “Борисов да плати на Русия за престъплението АЕЦ “Белене” и да сметне колко пенсии ни отмъква Москва по този начин”

 1. След такава наглост, ако държавата ни е нормална, следва шпионски скандал и изгонване на десетки руски дипломати.
  След това арести за българските им помагачи и разкриване на схеми за пране на мафиотски пари със строителство и търговия с недвижими имоти по черноморието.
  После, конфискации арести и нови дипломати изгонени от държавата.
  След това арест за Румен Овчаров, който спи в Лукойл и позволява укриването на данъци от компанията.
  След това арест за него и още руски дипломати изгонени от България.
  След това разкриване на контрабанда на горива в особено големи размери от руска страна, след което нови арести на българи и нови изгонени руски дипломати.
  И така докато си съберем поне 2 милиарда евро от Русия, пък после ще им платим тия 360 милиона.
  Но това може да го направи държавник като Стефан Стамболов, а не такъв като сегашния.

 2. Като гледам Русия как се държи и заповядва на България все повече се усеща че отново Европа ни предава тихомълком в ръцете на Кремъл. А Б.Борисов ще е премиера ,който завлича България на дъното повече от неговия ментор-Т.Живков!

 3. Станишев подписал Борисов обра пешкира. Надявам се един ден да излезе на светло какво точно е подписал кабинета (у)Сра-нишев.

 4. По един или друг начин ние ще си платим милионите евро обезщетение, като част от фонда -“ограбени в прехода”.
  Този фонд е пълнен и с по-големи суми , отдавна сме свикнали управниците да го пълнят, а ние да го плащаме.
  Но нека се знае , не става въпрос за строеж на АЕЦ.Заблуда е ако чуете някой да ви говори за , преговори , сделки , участия и каквото и да било по въпроса за строеж на АЕЦ.

  Деградацията ни е толкова голяма , че е абсурдно да поддържаме нов АЕЦ.

  Уж 1400 годишна държава пък , няма съвременен път между София , Варна , Русе , В.Търново.

  АЕЦ … някой се шегува и ни товари с милиони евро!

 5. ДА ПЛАТИМ И ДА СЕ МАХАТ!
  Старите картаджии казват, че щом почнеш да губиш, когато и да станеш от масата, все си на пачелба. След като България е осъдена, трябва да плати на “братушките” от “Росатом”. Колкото по-бързо, толкова по-добре.
  Но оттук нататък тези грешни пари да ни висят като обица на ухото, за да не допуснем НИКАКВИ контакти с мафиотския, корупционно опасен, сталинистки и антибългарски руски/съветски бизнес.
  Страната ни се нуждае от 10-15 години санитарен период, за да се възстанови и да преосмисли катастрофите, които ни нанесе “братската” българо-съветска “дружба”. “Дружба”, започнала от 5 септември 1944 г. и несвършваща до днес.
  Второ, спешно да подредим къщичката си: да бъдат съдени националните предатели, поръчали съветско оборудване и набутали държавата в лапите на разбойниците от “Росатом”, без да имаме договор за строителството на АЕЦ-Белене. Разни Р. Овчовци, Р. Петковци, Гоц. Първановци и пр. червена свлеч.
  Да бъде конфискувано имуществото им и ако е възможно, съдът да им забрани да се занимават с полит. дейност през следващите 72 години (имам предвид “благодатния” период 1944-2016 г.).
  С решение на парламента до падането на Путиновия режим да бъдат прекратени ВСЯКАКВИ икономически, търговски, културни, политически и военни контакти с московския хаганат. Да бъдат изпълнявани вече сключените договори до окончателното им изтичане, без да бъдат подновявани.
  И след 15-20 години пак да запеем “що любим и за що милеем”.
  Сайонара!

 6. баш боце е сбрал парици за бащицата:

  http://www.mediapool.bg/byudzhetniyat-izlishak-s-nov-rekord-33-mlrd-lv-news252302.html

  Е, верно е ,че от 3 млрд. лева “излишък”, 2 млрд. са от гадната гейропь. Ама денгите не миришат , нал тъй!
  А освен тва нРБ е свикнала с подобни взятки от туПлерь, защото всяка година си плаща по над 5 млрд. долара , чрез дисбаланса в “търговията” с бащицать си. Та едни “екстраординарни” 500 млн. долара ли нема да си плати. Плюс това сме на “излишък”, според бб. И нема да има “затруднения” за поредният “трансфер” от нРБ за туПлерь.
  И бб требва даже да се готви за СЛЕДВАЩИТЕ “трансфери”. Такава “изгодна” дружба е от векове за векове!

 7. Ватниците са на зор.
  http://politkuhnya.info/novosti/vneshnii-dolg-rossii-v-sootnoshenii-k-vvp-pokazal-12-letnii-maksimum.html
  Ще гонят присъдената им сума, докато баце, а дано ама надали, посегне на собствените си авоари. Според Тони Филипов, д-р те са 3 милиарда. Долари ли са, евро ли са, левове ли са, не помня точно но трябва да стигнат.
  Направи ли го, признах го, че за него България е над всичко.
  ВЕрвайте!

 8. Дали ни харесва или не, това е положението. За себе си съм го измислил. Доверявам се единствено на сайтове които първо никога не са ме подвели и второ, независимо от политиката си дават новините 1:1.
  http://argumentua.com/stati/mir-posle-pravdy

 9. Още една новина, такива с кош да ги ринеш, стига да не те виртмързи в потвърждение, че баце е в мъртва Фатка. Няма повече кремльовски комисиони а да даяниш сал на един битов русифилистизъм не в нрава на банкянското слънце.
  http://echo.msk.ru/news/1811078-echo.html

 10. Много се ядосвам, когато осъждат България да плаща по дела, заведени срещу нечия ( на личност или колектив ) грешка или безобразие. За всичко си има виновни и те трябва да понасят наказанията, а не от бюджета да се плаща и виновните да продължават да правят бели. Колективите имат конкретен състав и може да се освобождава от отговорност само онзи, който е подписал ” с особено мнение”. А съдия, който е допуснал България да бъде осъдена в Страсбург, да изплати глобата и да освободи мястото, за което е недостоен. Така и с господа политиците. Ако си плащаха за грешките едва ли наплива щеше да е толкова голям. И да ни управляват все отвратителна пасмина.

 11. До ЗДРАВКА:

  “А съдия, който е допуснал България да бъде осъдена в Страсбург, да изплати глобата и да освободи мястото, за което е недостоен.”
  Съвсем си се объркала, скъпа. Има си хас за извършени престъпления да изпращаме съдиите в затвора, вместо извършителите. Очевидно тази материя ти е пределно чужда.
  Колкото до справедливостта – тя и в конкретния случай тържествува! Ще плаща електоратът, КОЙТО Е ДОПУСНАЛ /не казвам -избрал!/ да го управляват тези господа крадливи политици!
  Хем твърдим, че “народът/?/ бил мъдър”, хем не ни харесва максимата “Не е луд този дето яде зелника, а онзи дето му го дава.”

 12. Пари имаа, само правителството да ги събере – и много нови бойни самолети ще останат – “300 000 руски фирми в България не са платили и 1 лев данъци на държавата от 2001 г. насам, с което бюджета е олекнал в приходната част с 50 милиарда! Сами сметнете колко нови бойни самолета можем да си купим, и то истински – не руски! Руските сами падат – само миналата година сами паднаха 34 руски СУ-35 без бой!”

 13. Москва ли ни отмъква пенсиите, или тези които са сключили договорите?
  Защо пак ни е страх да посочим с пръст истинските виновници?

 14. Павел Тинков, да, моя е грешката. Пропуснала съм, че имам предвид съдия, който е отсъдил погрешно и после от Страсбург преразглеждат делото и налагат глобата на България. Може би и думата “глобата” е неуместна, но така обобщавам сумата. Извинявам се, че ви подразних.

 15. Spored men Gotse i R.Ovcharov,solidarno s Borisov da platiat na Rusia za dupkata v Beliane!

 16. Някой ще ми каже ли къде е този прословут реактор, за който се говори толкова много? Да не се окаже, че няма такъв и да си плащаме данък “Русия” отново.

 17. Политиците по принцип са един вид престъпници, които извършват престъпления от името на народа, който ги е избрал, т. е. приема се че избирателите са подбудителите на престъплението и заради това почти няма осъдени за престъпления политици.
  Така че зяпачите да си отварят очите когато отиват да избират народни престъпн… пардон, представители!

 18. Като допълнение за коментарите преди мен си позволявам да отбележа, че тезата “Да платим час по-скоро ни е най-изгодно” срещнах най-напред в “Дневник” – http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/07/18/2797008_kapanut_v_koito_padna_bulgariia/ , като оригиналът е тук: http://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-19406828

  И според мен, може би това е най-евтиният и безболезнен вариант да се измъкнем от блатото АЕЦ “Белене”.

 19. До ЗДРАВКА:
  Моля те, не си ми “дразнител”.
  Та нали това е амбицията и на Домакина и на съблагърите – да разсейваме заблуди.
  За доизясняване на повдигнатата от теб тема, ти препоръчвам лаконичния и кристално ясен коментар на ALEX-DE.
  Нищо лично.
  Бъдш здрава!
  🙂

 20. До ПАВЕЛ ТИНКОВ:
  Благодаря! Признавам, че все поглеждах за знак, че сте прочели извинението ми. Много уважавам и харесвам Домакина и съблогарите ( естествено Вас включително )и ми се ще да съм една от съмишлениците. И дано да виждаме Иво Инджев често на екрана!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.